BETA

Το κλασσικό Gnome Desktop σε Fedora

Εικόνα apache

Screenshot

Εντελώς διακριτικά και χωρίς τις φανφάρες που έχουμε συνηθίσει στο Ubuntu, το Fedora ανασυντάσσεται και δημιουργεί μια διανομή η οποία όχι μόνο θα είναι απολύτως φιλική, ίσως περισσότερο και από τα Ubuntoειδη, μα και σταθερή χωρίς "παιδικά" προβλήματα και απρόσμενες δυσάρεστες εκπλήξεις. Προσωπική εκτίμηση πως στις επόμενες 4 με 5 προσεχείς εκδόσεις το Fedora θα έχει εντελώς διαφορετικό πρόσωπο περνώντας σε μια νέα εποχή. Και αυτήν ακριβώς την στιγμή η παρούσα έκδοση 20 του Fedora είναι εδώ και εντυπωσιάζει με την σταθερότητά της.
Aν και το Fedora βγαίνει σε αρκετές εκδόσεις με διαφορετικά γραφικά περιβάλλοντα, εν' τούτοις ως κύριο desktop έχει αυτό του Gnomeshell. Υπάρχουν όμως αρκετοί, ιδιαίτερα πιο αρχάριοι που ίσως προτιμούν κάτι ακόμα πιο οικείο και ίσως λίγο πιο ελαφρύ. Δηλαδή ένα κλασσικό γραφικό περιβάλλον που προσφέρει το Gnome Classic.

Η εγκατάστασή του είναι πανεύκολη και προσθέστε σαν bonus πως δουλεύουν, αν όχι όλα, η συντριπτική πλειοψηφία των GnomeShell extensions και σε αυτό το desktop απογειώνοντας έτσι την χρηστικότητά του.

Εγκατάσταση του κλασσικού Gnome 3 desktop:

Αν και μπορεί να γίνει με ορισμένα κλικ, προτιμήστε για συντομία να το κάνετε μέσω του τερματικού σας. Ανοίξτε το λοιπόν και δώστε την ακόλουθη εντολή, πατώντας στην συνέχεια Enter και δίνοντας φυσικά τον κωδικό σας που θα ζητηθεί:

su -c 'yum install gnome-classic-session'

Μετά κάντε αποσύνδεση (όχι επανεκκίνηση) και από την login screen σας, επιλέξτε είσοδο στο classic session.

 • Σχόλια

20 Comments:

 1. Εικόνα ...
  ... (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 09, 2014 15:24 ΜΜ

  Οτι να ναι. Το gnome classic δεν εχει καμια σχεση με την παραπανω φωτο, η οποια ειναι απο το MATE spin.

 2. Εικόνα constantinos
  constantinosΜάιος 09, 2014 15:29 ΜΜ

  Και εκεί είναι το ζόρι σου εσένα, ρε τεράστιε; Στην εικόνα, όχι στο ζουμί; Έλεος ρε trolls πια. Πάρτε την "εξυπνάδα" και το hotmail σας και πάτε αλλού. Αι μπράβο.

 3. Εικόνα Μανος Τ.
  Μανος Τ. (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 09, 2014 15:37 ΜΜ

  Κωνσταντίνε, για μια ακόμα φορά θα επαναλάβω πως δεν υπάρχει λόγος ούτε να ασχολείστε, ούτε καν να δίνετε λόγο στον κάθε βαρεμένο. Κλωτσιές στο συκώτι αν τους πετύχετε από κοντά και ban με την μια στον κάθε βαρεμένο που έρχεται εδώ ή αλλού να βγαλει τα κατάλοιπα του και τις ψυχικές παθήσεις του, έχοντας κάνει την χειρωνακτική εργασία του προηγουμένως στα πορνοsites, με την έλλειψη πραγματικής ζωής.
  Είναι μ***κες ορισμένοι εκ' γενετής. Εκτρώσεις που δυστυχώς δεν έγιναν, τέρμα. Μπουνιές και ban. Τίποτε άλλο.

  btw, το fedora τα πάει μια χαρά και να προσθέσω και την απαράμιλλη ταχύτητά του.

 4. Εικόνα jifix
  jifix (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 09, 2014 15:56 ΜΜ

  Τώρα δηλαδή εσύ δεν τρολάρεις. Τι να πώ. Εγώ πάντως όταν κάνω αναρτήσεις και έχω λάθη που μου επισειμένουν οι αναγνώστες χαίρομαι γιατί συμαίνει ότι με διαβάζουν. Αλλά με τέτοια σχόλια ένας νεουσερχόμενος στο site δεν ξέρω πως θα του φανεί και επειδή πιστεύω ότι εδώ γίνεται καλή δουλειά καλό είναι να σκεφτόμαστε πριν πιασουμε το πληκτρολόγιο. Βέβαια και η φράσει "ότι νά ναι" είναι προκλητική αλλά ο οχετός του Μανος Τ. δεν δικαιολογήται. Ίσως το σχόλιο που έκανες τεριάζει καλύτερα στο δικό σου σχόλιο.

 5. Εικόνα jifix
  jifix (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 09, 2014 15:39 ΜΜ

  Η φώτο πάντος δείχνει mate(gnome folk).

 6. Εικόνα constantinos
  constantinosΜάιος 09, 2014 15:46 ΜΜ

  Nα πάρτε να έχετε screens. Είναι χάλια και γι' αυτό προφανώς δεν μπήκαν. ΑΝ είχατε ασχοληθεί να το δοκιμάσετε θα ξέρατε πως έχει πρόβλημα το σχετικό tool:

  Αν σας εμποδίζει η εικόνα να το βάλετε, μην το βάλετε, δεν μας νοιάζει και πολύ. Καθόλου δηλαδή.

 7. Εικόνα jifix
  jifix (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 09, 2014 16:15 ΜΜ

  Constantinos χαλάροσαι. Και τρόπος να παίρνεις screenshot υπάρχει. Ίσως άλλως δεν ασχολήθηκε αρκετά. Προσωπικά το fedora το σέβομαι ως μεγαλομένος με redhat(αν και το έχω απαρνηθεί εδώ και αρκετά χρόνια(debian(για πολλούς λόγους)). Γίνεται δουλειά στο fedora (το γουστάρει και ο Linus Torvands και αν και το κράζει όταν κάνει μπούρδες(και καλά κάνει) σε όλες τις συνεντρεύξεις του λέει ότι το χρησιμοποιεί παντού) αλλά τι να πω, το μανήκει το τραβάει η redhat. Δεν έχω δει από την έναρξη του(ναι είχα βάλει την πρώτη έκδοση και έχω ακόμα τα αγαπημένα 3 cd του redhat 9.2) να έχει κάνει κάτι το συνταρακτηκό. Απλά φαίρνει το redhat χωρίς τα ιδιοκτητα πακέτα και η κριτική μου είναι ότι δεν είναι binary συμβατό με το redhat (όπως το centos). Αν κάνω λάθως χαίρομαι να ακούσω σχόλια(και να δεν θα τρολάρω όπως ο Μανος Τ.). Ίσως βέβαια το debian να με έχει καλομάθει αλλά χαίρομαι να ακούω κριτηκή από redhato-fedoraδες.

 8. Εικόνα constantinos
  constantinosΜάιος 09, 2014 16:41 ΜΜ

  Έλα τότε κάτσε όχι πολύ, μόνο μια μέρα και δες τι γίνεται, ώστε να καταλάβεις πρακτικά τι συμβαίνει, με τον οχετό που λες και με τα trolls (επειδή δεν τα βλέπεις πάντα έξω, στα σχόλια, δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν). Και ερωτώ εγώ τώρα: Που είναι το πρόβλημα; Σε μια εικόνα; Μήπως δόθηκε κάτι λάθος στην ουσια (τρόπο εγκατάστασης); Δηλαδή με ποιο κριτήριο βγαίνει ο καθένας και προσβάλλει τον κόπο των άλλων; Και που ξέρει ο καθένας, αν και πόσο χώρο έχουμε πλέον διαθέσιμο στον server που ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΑΣΤΕ;
  Και όσο για τα λάθη μας, όποτε γίνονται, επειδή γίνονται (ανθρώπινο είναι), ΠΑΝΤΑ τα παραδεχόμαστε. Επί της ουσίας λοιπόν δεν βλέπω που είναι το πρόβλημα και ξεκίνησε όλο αυτό το θέμα.
  Οχετός είναι επισης και τα troll, έτσι; Και πίστεψέ με , τα έχουμε σιχαθεί.
  Αν λοιπόν το ζόρι του καθενός είναι η εικόνα, τι να κανουμε; Ας μην μας διαβάζει ή να μην ασχολείται. Κάποιος άλλος πρόσφατα, σε κάποιο θέμα για browsers, επειδή είχαμε βάλει για τον χαβαλέ μια εικόνα του Internet Explorer μας κατακεραύνωσε. Δεν ασχολήθηκε με το άρθρο, με την εικόνα ασχολήθηκε.
  Παραβλέπεις και εσύ νομίζω, την αγένεια και τον υποβιβασμό των ανθρώπων που υπάρχει έντονα στο ελληνόφωνο διαδίκτυο.
  Ας έρθει ο κάθε ειδικός και ξερόλας, να ενώσει εδώ την προσπάθεια του αν είναι ή αλλού, δεν έχει σημασία.
  Μα σαφώς και σε κάθε ηλίθια κακοπροαίρετη κριτική και σχολιασμό, θα δίνονται απαντήσεις.
  Αυτή την εικόνα είχαμε στο αρχείο που ήταν καλή, αυτήν βάλαμε. Δεν θα κρίνω ούτε εγω, ούτε κανεις άλλος τον χρόνο του καθενός και το αν θέλει ή δεν θέλει να προσθέσει τρίτα λογισμικά πέραν των default.

  Επί της ουσίας, τώρα: Το CentOS, πλέον πέρασε στον έλεγχο της Redhat, το δε fedora, προβλέπω πως θα γίνει αμεσομελλοντικά η πιο οικεία διανομή. Υπερτερεί σε ταχύτητα όλων των άλλων famous διανομών. Μην ξεχνάμε πως τον κύριο ελέγχό του τον έχει η κοινότητα και όχι η Redhat.

 9. Εικόνα Buranna
  Buranna (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 09, 2014 16:53 ΜΜ

  Εγώ πάντως μια χαρά το πέρασα και δεν με εμπόδισε η εικόνα. Να πω, ότι εχω βάλει fedora σε ένα asus notebook με sd card και είμαι πολύ ικανοποιημένη από την απόδοσή και την απλότητά του. Βέβαια δεν χρειάστηκα ούτε drivers ούτε κάτι άλλο. Την απόφαση για να το περάσω την πήρα από έναν οδηγό που είδα εδώ και τις οδηγίες για εγκατάσταση στην sd, τις είδα και πάλι εδώ.

  Όσο για τα υπόλοιπα, αν και ο Μανος Τ. τα είπε χύμα, συμφωνώ. Για τέτοιους τύπους, μισάνθρωπους που κυκλοφορούν εκεί έξω, μπορεί να το επιβεβαιώσει η κάθε γυναίκα. Δυστυχώς υπάρχουν και αναπνέουν -παρασιτικά- δίπλα μας, προσβάλλοντας την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

 10. Εικόνα Αλλοδαπός
  Αλλοδαπός (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 09, 2014 17:24 ΜΜ

  Θα συμφωνήσω με τα όσα λέει το άρθρο πως το Fedora εξελίσσεται και σύντομα θα γίνει η πιο οικεία διανομή. Ναι έκανε μια κοιλιά από την έκδοση 16 ως και την 19, μα αυτό βγήκε τελικά σε καλό.

  Για όλα τα υπόλοιπα που λέγονται στα σχόλια, πιστεύω και εγώ πως πρέπει εδώ και τώρα να σταματήσουν να βγαίνουν τα trolloσχόλια, τα οποία υποβαθμίζουν την προσπάθεια. Αν είσαι τόσο ωραίος ρε φιλαράκο, στείλε εσύ μια καλή δική σου εικόνα να βάλουν και αυτά τα "ότι να ναι", ας μην σου πω που αξίζει να μπουν.

  @jifix, εσύ δηλαδή φίλε μου επικροτείς τον trollά και όλο σου το θέμα είναι σε μια εικόνα έτσι; Είναι προφανές πως ο Μανος Τ. σίγουρα αγανακτισμένος με τα όσα βλέπουμε και διαβούμε στο ελληνικό web να είπε χύμα μια πράξη βίας, απέναντι στην λεκτική βία του κάθε τελειωμένου.
  Ξέρεις κάτι όμως; Αυτά είναι και καθρέφτης της κοινωνίας μας και η κοπελιά πιο πριν έκανε μια σωστή και πραγματική επισήμανση.

 11. Εικόνα Haris
  HarisΜάιος 09, 2014 19:40 ΜΜ

  Ναι είναι φανταστική έκδοση. Το είχα βάλει και εγώ σε ένα εξωτερικό σκληρό δίσκο για δοκιμή και ενθουσιάστηκα! Πολύ γρήγορο, απλό, και τα μενού λογικά και στρωμένα.

 12. Εικόνα Helen
  HelenΜάιος 09, 2014 19:23 ΜΜ

  Παιδάκια, να ηρεμήσουμε λίγο όλοι; Από ένα απλό άρθρο για το πως μπαίνει ένα διαφορετικό περιβάλλον δημιουργήθηκε ολόκληρη ιστορια (ξανά).
  Μπορεί ο καθένας πίσω από την ανωνυμία του να προκαλεί όπως ο πρώτος "σχολιαστής", από την άλλη, Μάνο, δεν χρειάζονται και τέτοιοι χαρακτηρισμοί.
  Τέλος πάντων, θα κόβονται πλέον και τέτοια σχόλια, όπως του πρώτου και όπως του Μάνου. Αρκετοί μπερδεύεται την ελευθεροστομία με άλλα πράγματα και σίγουρα εδώ δεν είναι χώρος εκτόνωσης. Ο σεβασμός πρέπει να είναι αμοιβαίος. Σε κάθε περίπτωση προσβαλλόμαστε εμείς και η δουλειά μας, που στο κάτω-κάτω είναι ανιδιοτελής και ούτε είμαστε υπάλληλοι κανενός ώστε να ανεχόμαστε οτιδήποτε.
  Όπως είπε και ο φίλος πιο πάνω, όλα αυτά αντανακλούν μια κοινωνική στάση ζωής και διχασμού όπου μας καπελώνουν άλλοι εκμεταλλευόμενοι αυτόν τον διχασμό ανάμεσά μας.

 13. Εικόνα sotos21
  sotos21 (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 09, 2014 22:06 ΜΜ

  Να σας πω τι κατά την γνώμη μου φταίει και έκανε η εικόνα τέτοιο πανηγύρι.
  Το gnome 2 έχει κλασικά αγαπηθεί για την παραμετροποίηση, ελαφρότητα του και ένα σωρό άλλους λόγους, το σήμα κατατεθέν του είναι το μενού και ειδικά το
  "Εφαρμογές Τοποθεσίες Σύστημα"
  Το gnome classic όμως δεν έχει το "Σύστημα" στο μενού και στριμώχνει ότι περιείχε στο "Εφαρμογές"
  Βλέποντας την εικόνα είπα ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ βάλανε πάλι το 'Σύστημα" και μετά απογοήτευση γιατί η εικόνα δεν ήταν από gnome classic αλλά από mate.
  Καταλαβαίνω την απογοήτευση του ... αλλά όχι και το ύφος του σχολίου του.
  Αλήθεια από την εικόνα που έβαλες στο σχόλιο Κωνσταντίνε μπήκε το "Σύστημα" επιτέλους;

 14. Εικόνα constantinos
  constantinosΜάιος 09, 2014 22:18 ΜΜ

  Ναι υπάρχει το κλασσικό μενού (οι εικονες από πιο παλιά έκδοση). Άλλωστε αν θυμάμαι καλά υπάρχει και σχετικό extension το οποίο, όπως όλα ή σχεδόν όλα, δουλεύουν μια χαρά και στο κλασσικό Gnome.
  Μπα, δεν ήταν απογοήτευση του συγκεκριμένου, απλά χολή. Εδώ ο άλλος με είχε κατακεραυνώσει για ένα screenshot που είχα ανεβάσει σε κάποιο social με το Mint Mate και λόγω της αλλαγής του θέματος εικονιδίου στο μενού button ήταν αυτό του Ubuntu.
  Αν δεν έχει ζωή και με τι να ασχοληθεί ο άλλος και κουβαλάει μέσα του ένα σωρό απωθημένα και κατάλοιπα του βγαίνουν έτσι και ασχολείται με μηδαμινά πράγματα, σημάδι προφανώς του χαρακτήρα, της ανατροφής και της (μη) παιδείας του.
  Άλλωστε μην ξεχνάς πως οι περισσότερες επιθέσεις που δεχόμαστε γίνονται ως επί το πλείστον λόγω της ιδεολογίας μας που κάποιοι εδώ δεν την κρύβουμε. Υπάρχουν βέβαια και άλλοι λόγοι, μα δεν έχει σημασία να το αναλύσουμε τώρα.

 15. Εικόνα OtiNaNai
  OtiNaNai (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 10, 2014 04:42 ΠΜ

  Λυπαμαι αλλα δεν ειχα σκοπο να προσβαλω αλλα να επισημανω εστω και αγαρμπα. Συγνωμη..

 16. Εικόνα constantinos
  constantinosΜάιος 10, 2014 14:20 ΜΜ

  Το εκτιμώ που βγαίνεις και το λες, ελπίζω να έγινε γενικότερα σε όλους μας, ένα μάθημα, μια υπενθύμιση για το πόσο απρόσωπη μπορεί να είναι ορισμένες φορές η δικτυακή επικοινωνία και συμπεριφορά με τις όποιες συνέπειες.

 17. Εικόνα sotos21
  sotos21 (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 10, 2014 13:51 ΜΜ

  Εγκατέστησα το fedora 20, αλλά Κωνσταντίνε στο μενού δεν υπάρχει το "Σύστημα"
  Δεν ξέρω πως να βάλω εικόνα στα σχόλια.
  Μήπως υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να εγκαταστήσω;

 18. Εικόνα constantinos
  constantinosΜάιος 10, 2014 14:40 ΜΜ

  Σώτο, όπως σου είπα είναι extension, μα έχεις στην ουσία δυο επιλογές:
  1. Απλά να προσθέσεις το extension. Δεν ξέρω αν έχει βγει κάποιο νέο, εγώ προτιμούσα (και προτιμώ αν και παλιό) αυτό του ahdiaz.
  2. Κάποια φάση (είμαι σε smartphone τώρα και δεν εχω την άνεση για να τα ψάχνω όλα), είχα χρησιμοποιήσει ένα άλλο αντίστοιχο extension που είναι και στο launchpad, το είχαμε παρουσιάσει κιόλας, αν θυμάμαι καλά, που το είχε φτιάξει ένας φίλος ισπανόφωνος, ο Antonio Hernández (κανε αναζήτηση στο launcpad για τ' όνομά του ή για GnomeShell Classic Menus.

  Σε ένα από τα δυο είχα βάλει λίγο χέρι στον κωδικά του, δεν θυμάμαι όμως γιατί και σε ποια διανομή. Αν δεν απατώμαι στο πρώτο είχα χρησιμοποιήσει και το
  extension gnome-shell-windowslist του ίδιου για πιο καλό αποτέλεσμα.

  Γίνεται ακόμα και με την προσθήκη του σχετικού κώδικα με το χέρι, κάπου τον εχω αποθηκευμένο, δεν θα τον δημοσιεύσω έτσι κι' αλλιώς εδώ, μην γίνει καμιά στραβή σε κανέναν και μου ρίχνει ευθύνες. Αν θες στείλε μου mail να στον στείλω (για stylesheet μιλάω).

  Αν μιλάς για Fedora, ρίξε και μια ματιά στα fedora packages στο fedoraproject.org, και εκεί όσο θυμάμαι υπάρχει, όπως και στο AUR του Arch, καθώς και ένα RPM για openSUSE (κανονικά θα παίξει και σε άλλες rpm διανομές).
  Να λάβεις ωστόσο υπόψη πως με τις αλλαγές στο file system του Fedora, ίσως χρειαστεί να βάλεις λίγο χέρι και διόλου απίθανο να "σπάει" κάποιες φορές το extension.

  Εικόνα σε σχόλια βάζεις με αυτόν τον κώδικα:

  [ίσως έχει ένα κενό στην αρχή πριν το img και στο τέλος μετά το " ώστε να το δει εδώ, δεν τα βάζεις τα κενά.]
  και θα προτιμούσαμε να ανεβαίνει στο https://mediacru.sh που είναι και φίλοι τα παιδιά, μα και ανοιχτού κώδικα η υπηρεσία

 19. Εικόνα Αλλοδαπός
  Αλλοδαπός (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 10, 2014 15:00 ΜΜ

  @sotos21, δουλεύει με το extension, μα δεν στο συνιστώ, από την μια πιάνει πολύ χώρο στο πάνελ και από την άλλη όπως είπε και ο Κωνσταντίνος στις νέες εκδόσεις της διανομής, θα σου σπάει. Η πρώτη εικόνα που έχει πιο πάνω είναι από δικό μου desktop και χρειάστηκε προσπάθεια για να το σετάρω σωστά στο fedora 17, απ' όπου και το screenshot.

 20. Εικόνα sotos21
  sotos21 (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 10, 2014 15:42 ΜΜ

  Σας ευχαριστώ και τους δύο.

Scroll to Top