BETA

TorBirdy: Ιδιωτικότητα στον Thunderbird μέσω του δικτύου TOR

Εικόνα apache

Screenshot-2

Άλλο ένα στοιχείο που αφορά την ιδιωτικότητά μας. Τα γιατί είναι αντιληπτά από τους περισσότερους και τα έχουμε ήδη αναλύσει σε μια σωρεία άρθρων. Και θα δούμε ένα λογισμικό, ένα μικρό μα σημαντικό πρόσθετο για τον Thunderbird, τον σπουδαίο mail client.

thundΤον Thunderbird, θα τον βρείτε στους διαχειριστές πακέτων της διανομής σας και για οποιοδήποτε πρόβλημα στην εγκατάσταση, δείτε το σχετικό άρθρο, είτε ανάλογα το λειτουργικό σας σύστημα, να τον κατεβάσετε από την ιστοσελίδα του. Είναι διαθέσιμος για Linux, Windows, OSX.

Το TorBirdy είναι ένα πρόσθετο (addon), για τον Thunderbird, με το οποίο μπορείτε να στέλνετε και να λαμβάνετε ανώνυμα mails, χρησιμοποιώντας το δίκτυο Tor onion router network, διατηρώντας την προστασία της ιδιωτικής ζωής.

torΙNFO: Η πλήρης ονομασία του είναι: The Onion Router (Tor) και πρωτοδημιουργήθηκε πριν κάποια χρόνια για τις ανάγκες του ναυτικού των ΗΠΑ.
Η λέξη onion (=κρεμμύδι) υποδηλώνει τα πολλαπλά “στρώματα” που χρησιμοποιεί κατά την λειτουργία του.
Οι σκοποί που πλέον χρησιμοποιείται είναι πολλοί και δεν είναι όλοι κατ’ ανάγκη και ηθικοί. Έχοντας ως κύριο στόχο την ανωνυμία, όπως είναι ευνόητο μπορεί να το χρησιμοποιήσει ο καθένας για διαφορετικούς σκοπούς.

>>> δείτε περισσότερα: Tι είναι και πώς δουλεύει το Tor για Ανωνυμία στο διαδίκτυο και ακόμα πιο πολλά, στο σχετικό tag: #Tor.

Για να κάνετε χρήση του, συνεπάγεται πως θα πρέπει να έχετε στο σύστημά σας εγκατεστημένο τον Tor Browser Bundle (δείτε πώς και από πού, ενώ ειδικά για Windows, δείτε αυτό) και προφανώς και τον Thunderbird.
Όταν εγκαθιστάτε το TorBirdy, τροποποιεί και προσθέτει πολλές προτιμήσεις για να ρυθμίσετε τον Thunderbird προκειμένου να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια πάνω από το δίκτυο Tor. Δεν θα επηρεάσει τις όποιες ρυθμίσεις έχετε, μα θα δημιουργήσει ένα δικό του "αυτόνομο" τμήμα προτιμήσεων, με τις δικές του αναγκαίες ενισχυμένες επιλογές.
Έτσι, αν δεν είστε προχωρημένοι χρήστες, δεν πρέπει να αλλάξετε οποιαδήποτε ρύθμιση (από τις default του) εκτός αν είστε πολύ σίγουροι για το τι κάνετε. Σε κάθε περίπτωση όμως, έχει και την επιλογή, αν γίνουν αλλαγές, για επαναφορά στις αρχικές τιμές (απαιτεί επανεκκίνηση του Thunderbird).

12

Όταν αποστέλλετε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μέσω του δικτύου Tor, το addon θα συνδέεται αυτόματα με το tor proxy πριν από την είσοδο από τον λογαριασμό email σας για να στείλετε SMTP ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και να ανακτήσετε νέα μηνύματα POP, εφ 'όσον ο πάροχος email δεν αποκλείει Tor proxies. Για επιπλέον ασφάλεια, ίσως να θέλετε να κρυπτογραφήσετε το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καθώς το Torbirdy δεν θα το κάνει αυτό για σας (δείτε πώς, με άλλες λύσεις στο αντίστοιχο tag: #encrypt).
Το addon χρησιμοποιεί το SSL / TLS από προεπιλογή τόσο για εξερχόμενες όσο και εισερχόμενες server ports, ενώ το IMAP push email που χρησιμοποιείται συχνά από τους διαφημιστές, έχει απενεργοποιηθεί, καθώς θα μπορούσε να εκθέσει την πραγματική IP σας.
Οι προγραμματιστές του, συμβουλεύουν ώστε οι χρήστες να μην εγκαταστήσουν οποιοδήποτε άλλο addon Thunderbird που δεν έχει αναθεωρηθεί μαζί με Torbirdy, καθώς θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ανωνυμία.

Η εγκατάσταση του TorBirdy, είναι όπως ενός οποιουδήποτε Firefox/Thunderbird addon και απαιτεί επανεκκίνηση του Thunderbird, ώστε να ενεργοποιηθεί:

Screenshot-3

Ένας από τους πιο εύκολους τρόπους να το χρησιμοποιήσετε, είναι και με την χρήση του JonDo:

k-bigpic

μα και όποιον άλλον Proxy θέλετε.
Δεν θα αλλάξει τίποτε στην συνήθη χρήση του Thunderbird και σε κάθε περίπτωση θα έχετε την σχετική ένδειξη:

5Screenshot-2

>>> περισσότερα και πλήρη τεκμηρίωση, στη σχετική σελίδα του TOR.

ch1

Nα επαναλάβω με τη σειρά μου, πως:

6Ας μη γελιόμαστε, απόλυτη ανωνυμία δεν υπάρχει πουθενά, σε κανέναν τομέα της ζωής, πόσο μάλλον στο διαδίκτυο.
Μπορούμε όμως και έχουμε υποχρέωση, να τους κάνουμε τη ζωή πιο δύσκολη. Οι μεγάλες ανατροπές, από “απλές” αντιδράσεις προκύπτουν άλλωστε.
H επιλογή στην ιδιωτικότητα, αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και η ανατροπή του, θα επιφέρει δραματικές επιπτώσεις στο σύνολο της κοινωνίας, τόσο σήμερα, όσο και στο μέλλον.

 • Σχόλια

2 Comments:

 1. Εικόνα leroy
  leroy (χωρίς επαλήθευση)Οκτ 29, 2013 07:39 ΠΜ

  Ti νόημα έχουν όλα αυτά, εφόσον τα email που φτιάχνουμε μέσω των γνωστών υπηρεσιών ζητάνε πλέον κινητό τηλέφωνο για ταυτοποίηση στοιχείων;

  Μετά το "κόψιμο" του tormail δεν υπάρχει πλέον πραγματικά ανώνυμο email. Μας έχουν κανονικά...

 2. Εικόνα OPanos

  http://is.gd/N8Xhgm

  Μπορείς να διαβάσεις εδώ.

Scroll to Top