BETA

TorChat: Ασφαλείς κρυπτογραφημένες συνομιλίες

Εικόνα constantinos

Screenshot-4

Ο όρος "επικοινωνώ" δηλώνει την "επί κοινών νόηση" εννοιών, μεταξύ των χρηστών. Τα νοήμονα όντα, για να μπορούν να μεταδίδουν, σαν πομποί, έννοιες που έχουν στο μυαλό, και να είναι σίγουροι ότι οι δέκτες λαμβάνουν τα μηνύματά τους, θέτουν ως εχέγγυο διαμεσολαβητικής συναντίληψης κάποια φυσικά δεδομένα τα οποία είναι κοινώς αντιληπτά από όλους.
Από τα περιστέρια, ακολούθους της θεάς Αφροδίτης, που έστελναν μηνύματα στους ερωτευμένους, μέχρι τις φρυκτωρίες, που μετέδωσαν στις Μυκήνες το οπτικό μήνυμα για την πτώση της Τροίας, έως τους διαστημικούς δορυφόρους και το Ίντερνετ, η ιστορία των τηλεπικοινωνιών συνδέεται με την ανάγκη του ανθρώπου να επικοινωνήσει, να διαδώσει και να πληροφορηθεί.
Ο τηλέγραφος του Αινεία, του Πολύβιου, οι ανακλαστήρες ενίσχυσης, σωληνώσεις επικοινωνιών (του Σινικού τείχους), τα σήματα καπνού των ινδιάνων, η μέθοδος των αγγελιοφόρων – δρομέων, τα σφυρίγματα, οι καμινοβιγλάτορες του Βυζαντίου, ο ταχυγράφος του Γάλλου Κλώντ Σαπέ και ο ηλεκτρικός τηλέγραφος του Μορς, το τηλέφωνο, ο ασύρματος και όλα όσα ακολούθησαν από την εμφάνιση του ηλεκτρισμού, καταμαρτυρούν την ανάγκη του ανθρώπου να επικοινωνήσει με τους γύρω του και με άλλες ομάδες οι οποίες βρίσκονταν πιο μακρυά.

Επικοινωνία είναι η ανταλλαγή υλικών και πνευματικών αγαθών μεταξύ δύο ή περισσότερων προσώπων.

Μαζί με την επικοινωνία, τη δημιουργία λέξεων και προτάσεων, δημιουργήθηκε και η ανάγκη ιδωτικής επικοινωνίας, αντιληπτή μόνο από συγκεκριμένους ανθρώπους ή ομάδες.
Από τις περγαμηνές, τα ραβδιά και το δέρμα, την Εποχή του Χαλκού για να μεταδίδουν μηνύματα, τις Enigma machines των ναζί, μέχρι τα data lockers και την Βιομετρία της ηλεκτρονικής μας εποχής, ο στόχος ήταν πάντα ο ίδιος και σήμερα τον ονομάζουμε κρυπτογράφηση.

Υπό την πίεση της αύξουσας αποθράσσυνσης των μεταβιομηχανικών κοινωνιών, η έννοια του πολίτη προοδευτικά οδεύει από αυτή της απόλυτης πολιτικής συμμετοχής στην ολοένα και πιο έντονη συμπεριφορά σαν σε δυνάμει εγκλήματίες. Έτσι το πολιτικό σώμα μετατρέπεται σε εγκληματικό σώμα.

Όσο οι κοινωνίες σχηματίζονταν και μαζί τους οι φεουδάρχες, βασιλείς, κυβερνήσεις, με αποτέλεσμα το σημερινό παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα, όπου η ανάγκη για παρακολούθηση ολόκληρου του πληθυσμού υπόκειται στους όρους για την επιβίωση και διαιώνιση αυτού του σάπιου συστήματος.
Πλέον, τα προσχήματα έχουν πέσει και με το πρόσχημα της προστασίας του κοινωνικού συνόλου από κινδύνους όπως η τρομοκρατία, οι δημόσιες αρχές στις σύγχρονες κοινωνίες έχουν την τάση να βλέπουν σε κάθε πολίτη ένα δυνητικό παραβάτη. Ο λεγόμενος πόλεμος κατά της τρομοκρατίας έχει λειτουργήσει ως άλλοθι που ευνόησε την συγκέντρωση ενός ολόκληρου τεχνολογικού και νομικού οπλοστασίου που επιτρέπει την υλοποίηση αυτού που θα ονομάζαμε καθολικός κοινωνικός έλεγχος.
Oι άνθρωποι οι οποίοι υποκύπτουν στον έλεγχο και την "ασφάλεια", δε κάνουν κακό μόνο στον εαυτό τους, μα σε ολόκληρη τη κοινωνία, στις παρούσες και ακόμα χειρότερα στις επερχόμενες γενιές.

Ας μη γελιόμαστε, απόλυτη ανωνυμία δεν υπάρχει πουθενά, σε κανέναν τομέα της ζωής, πόσο μάλλον στο διαδίκτυο.
Μπορούμε όμως και έχουμε υποχρέωση, να τους κάνουμε τη ζωή πιο δύσκολη. Οι μεγάλες ανατροπές, από “απλές” αντιδράσεις προκύπτουν άλλωστε.
Έτσι, συνεχίζουμε την παρουσίαση λογισμικού, του οποίου μας δίνει το δικαίωμα να προστατέψουμε την ίδια μας τη ζωή.
Σε αυτά τα πλαίσια, θα δούμε  εφαρμογές οι οποίες επιτρέπουν το αυτονόητο της επικοινωνίας με ιδιωτικότητα και προστασία του απορρήτου μας.
Είναι από τα λογισμικά, τα οποία ανανεωθήκαν και έχουν μια συνεχή ανάπτυξη, ιδιαίτερα μετά την δημοσιοποίηση για την επιτήρηση από την ΝSA, φυσικά Ανοιχτού Κώδικα και πρόκειται για chatingsapp, για τους υπολογιστές μας (Linux και Windows):

Τι είναι το TorChat:

images

Το TorChat είναι ένας peer to peer instant messenger με έναν εντελώς αποκεντρωμένο σχεδιασμό, ειδικά δημιουργημένο για τα hidden services του δικτύου Tor, δίνοντάς σας εξαιρετικά ισχυρή ανωνυμία, ενώ είναι πολύ εύκολο στη χρήση, χωρίς την ανάγκη να εγκαταστήσετε ή να ρυθμίσετε τίποτα.

info: Σχετικά με το TΟR:
Η πλήρης ονομασία του είναι: The Onion Router (Tor) και πρωτοδημιουργήθηκε πριν κάποια χρόνια για τις ανάγκες του ναυτικού των ΗΠΑ.
Η λέξη onion (=κρεμμύδι) υποδηλώνει τα πολλαπλά “στρώματα” που χρησιμοποιεί κατά την λειτουργία του.
Οι σκοποί που πλέον χρησιμοποιείται είναι πολλοί και δεν είναι όλοι κατ’ ανάγκη και ηθικοί. Έχοντας ως κύριο στόχο την ανωνυμία, όπως είναι ευνόητο μπορεί να το χρησιμοποιήσει ο καθένας για διαφορετικούς σκοπούς.
Είναι γεγονός ότι μέσω του Tor, διακινείται πορνογραφία σε όλα τα επίπεδα, μα και πως χρησιμοποιείται για κυβερνοεπιθέσεις ή ακομα και για πρόσβαση με χώρες όπου υπάρχει λογοκρισία στο διαδίκτυο.
Tor location hidden services ουσιαστικά σημαίνει:
Κανείς δεν θα είναι σε θέση να μάθετε πού βρίσκεστε.
Τα πάντα που στέλνετε και λαμβάνετε, είναι με end-to-end κρυπτογράφηση.

>>> Αναλυτικότερα: Tι είναι και πως δουλεύει το Tor για Ανωνυμία στο διαδίκτυο και ακόμα περισσότερα, στο σχετικό tag: #Tor.

Το όλο περιβάλλον του απλούστατο και απολύτως οικείο και η χρήση του, όπως ενός συνηθισμένου chat, δε πρόκειται να δυσκολέψει κανέναν:

TORchat

Έχει ενημερωθεί μετά την επίθεση του FBI/NSA στο δίκτυο TOR και να το εξηγήσουμε λίγο αυτό, καθώς αρκετοί θα είναι θορυβημένοι και όχι άδικα.
Υπάρχουν κάποιες παρανοήσεις γύρω σχετικά με Tor και την κρυπτογράφηση. Αρκετοί είναι αυτοί που θα πουν:

το Τor δεν παρέχει καμία κρυπτογράφηση.

Αυτό, ισχύει μέχρι κάποιου σημείου, μα όχι για όλους και ούτε είναι πανάκεια.

Πώς δουλεύει το TorChat:

Η πιο γνωστή χρήση του Tor είναι να χρησιμοποιηθεί ως anonymizer για την κυκλοφορία μεταξύ του ανώνυμου χρήστη και των διαθέσιμων στο κοινό υπηρεσιών στο Διαδίκτυο και ενώ η κίνηση θα ταξιδέψει κρυπτογραφημένα μέσω του δικτύου Tor θα πρέπει σε κάποιο σημείο να εγκαταλείψει το δίκτυο Tor και να εισέλθει στο αποκρυπτογραφημένο Ίντερνετ, ώστε να φτάσει στον τελικό προορισμό της.
Αυτή λοιπόν, είναι και η προέλευση των παραπάνω περί της έλλειψης κρυπτογράφησης στο Tor και είναι αναμφίβολα αλήθεια και οι χρήστες θα πρέπει να το καταλάβουν.
Ωστόσο, υπάρχει ένας άλλος και λιγότερο γνωστός τρόπος λειτουργίας, κατά την οποία δύο Tor clients μπορούν να ξεκινήσουν μια πλήρως κρυπτογραφημένη peer-to-peer σύνδεση μεταξύ τους και δεν θ' αφήσουν το δίκτυο Tor σε οποιοδήποτε σημείο! Επάνω σε αυτή ακριβώς την λειτουργία δουλεύει το TorChat.
Δεν υπάρχουν δηλαδή, κόμβοι εξόδου που εμπλέκονται σε αυτή την κατάσταση, σε κανένα σημείο, εκτός από τους συνομιλητές σας και το δικό σας υπολογιστή. Κατά τη διαδικασία, μεσολαβούν πολλαπλές στρώσεις κρυπτογράφησης και διαμεσολαβητών, με αποτέλεσμα όλη η κυκλοφορία του TorChat να είναι end2end κρυπτογραφημένη.

To Tor hidden service protocol, από μόνο του δεν έχει ενσωματωμένο μηχανισμό ελέγχου ταυτότητας για εισερχόμενες συνδέσεις, αλλά μπορεί να εγγυηθεί ότι, όταν πραγματοποιείτε μια εξερχόμενη σύνδεση σε μια συγκεκριμένη διεύθυνση (.onion address) ποτέ δεν μπορεί να καταλήξει σε λάθος ομόλογό του, καθώς αυτός που απαντά τη σύνδεση είναι αυτός που έχει στην κατοχή του το ιδιωτικό κλειδί που ανήκει σε αυτή τη διεύθυνση (το αρχείο ιδιωτικού κλειδιού στον hidden service φάκελο ).
Ως εκ τούτου, το TorChat δεν θα εμπιστεύεται κάθε εισερχόμενη σύνδεση και αντί να προσπαθήσει αμέσως να ανοίξει μια εξερχόμενη σύνδεση για να καλέσουμε τον οποιοδήποτε εισερχόμενο στην διεύθυνση φίλο, απλά προσποιείται ότι συνδέεται. Εν συνεχεία, ένα τυχαίο cookie θα αποσταλεί και από τους δύο πελάτες στην (αξιόπιστη ) εξερχόμενη σύνδεσή τους, που πρέπει να απαντηθεί σωστά από την εισερχόμενη σύνδεση. Μόνο όταν διαπιστωθεί πως η απάντηση είναι σωστή, τότε και μόνον τότε η εισερχόμενη σύνδεση θεωρείται ως αξιόπιστη και πλέον ο φίλος μας θα εμφανίζεται σε κατάσταση on-line. Εννοείται πως τότε και τα εισερχόμενα μηνύματα από αυτόν τον φιλαράκο θα γίνονται δεκτά.

Χρήση του TorChat:

Η χρήση του TorChat, είναι πολύ εύκολη και το περιβάλλον του απολύτως οικείο και φιλικό. Ο προσωπικός λογαριασμός σας, θα δημιουργηθεί τη πρώτη φορά που θα το τρέξετε.

Θα δείτε ένα παράθυρο με τη λίστα των επαφών σας. Μία από τις επαφές έχει την ονομασία «εγώ» (myself). Αυτό το σύνολο των 16 αριθμών και γραμμάτων είναι η διεύθυνσή σας (και η οποία είναι μοναδική) μέσα στο Δίκτυο Tor. Αυτή η επαφή (myself) θα είναι πάντα εκεί και δεν μπορεί να διαγραφεί.
Περιμένετε λίγα λεπτά έως ότου το εικονίδιο γίνει πράσινο. Δώστε αυτή τη διεύθυνση (το ID TorChat σας) στους φίλους σας ώστε να μπορούν να σας προσθέσουν στη λίστα τους ή να προσθέσετε εσείς τη διεύθυνση των φίλων σας στη δική σας λίστα. Κατ’ ουσίαν, όλες οι λειτουργίες είναι οι ίδιες, όπως και σε έναν οποιοδήποτε instant messenger (υπηρεσία ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων).
Φυσικά, αυτό τον λογαριασμό μπορειτε να το επεξεργαστείτε δίνοντας του κάποιο ενδεικτικό όνομα, μα και avatar αν επιθυμείτε:

Screenshot-6
Μετά την έναρξη του TorChat, μπορεί μερικές φορές να μεσολαβήσουν έως και 15 λεπτά, μέχρις ότου να είναι διαθέσιμος. Αν δείτε μια μπλε «μπαλίτσα» δίπλα σε μία από τις επαφές, αυτό σημαίνει ότι είναι ήδη συνδεδεμένη και εν αναμονή για πλήρη επικοινωνία. Λογικά, δεν θα χρειαστεί περισσότερο από μερικά λεπτά μέχρις ότου να συνδεθεί πλήρως.
Αν περάσει αρκετός χρόνος και η μπλε «μπαλίτσα» δεν φύγει, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι πιθανότατα η συγκεκριμένη επαφή σας έχει κάποιο πρόβλημα ρύθμισης ή μπορεί να έχει παλαιότερη έκδοση.
Αν, όμως, δεν μπορείτε να δείτε τον εαυτό σας (myself) να είναι online, τότε το πρόβλημα είναι δικό σας. Τη στιγμή που εσείς (myself) θα γίνετε πράσινοι, τότε θα μπορείτε να πείτε μετά βεβαιότητας ότι το TorChat σας δουλεύει πλήρως!

Screenshot-1Screenshot-3

Oι Ρυθμισεις του είναι λίγες και απλές και αν επεμβείτε σε αυτές, θα έχει να κάνει μόνο, ΑΝ τύχει και υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το port που είναι προρυθμισμένο. Με δεξί κλικ επάνω στο κεντρικό παράθυρο έχετε όλες τις συνήθεις επιλογές:

Screenshot-7-266x300Screenshot-TorChat-configuration-218x300

Η προσθήκη επαφής είναι επισης εύκολη και η ίδια διαδικασία, οπως συνήθως σε εφαρμογές chatting και επισης, για πιο γρήγορη πρόσβαση, θα δημιουργήσει και ένα εικονίδιο στο πάνελ σας:

Screenshot-2Screenshot-4

Μπορείτε να τρέξετε το TorChat από ένα USB -Drive (δουλεύει σε Windows, σε Linux, είναι ζόρι) και όπου και αν βρίσκεστε, έχετε πάντα την ίδια διεύθυνση, αρκεί να μην διαγράψετε τα αρχεία που βρίσκονται στον φάκελο:

bin\Tor\hidden_service

Τα περιεχόμενα του φακέλου αυτού είναι το κλειδί σας. Θα πρέπει να τα κρατήσετε απόρρητα. Αν κάποιος θελήσει να παραστήσει ότι είστε εσείς (δηλαδή να κάνει πλαστοπροσωπία), θα χρειαστεί να προσπαθήσει να κλέψει τα περιεχόμενα αυτού του φακέλου σας. Μην το ξεχάσετε ποτέ αυτό. Ίσως, θα ήταν καλή ιδέα να χρησιμοποιήσετε το TorChat σε συνδυασμό με κάτι σαν το TrueCrypt ή τουλάχιστον, το USB –Drive να προστατεύεται με κωδικό πρόσβασης, ώστε να μπορείτε να προστατεύετε και τον φάκελο με τα αρχεία σας.

Εγκατάσταση του TorChat:

Το TorChat, είναι διαθέσιμο στους διαχειριστές πακέτων (Κέντρο Λογισμικού, Yum, Yast, Synaptic, Software Manager, κλπ) των Linux διανομών και ετσι αρκεί να το αναζητήσετε (torchat) και να το επιλέξετε για εγκατάσταση:

Screenshot-Διαχειριστής Λογισμικού

Επίσης, είναι διαθέσιμο για download απο την σελιδα του στο Github (download link και για Windows):
DOWNLOAD
>>> περισσότερα, στη σχετική του σελίδα.

  • Σχόλια

0 Comments:

Scroll to Top