BETA

Βρείτε ποιές γραμματοσειρές ταιριάζουν στο πρότζεκτ σας

Εικόνα Helen

fontpro1

Καθώς δεν είμαστε όλοι γραφίστες, αρκετές φορές όταν θέλουμε να δημιουργήσουμε κάτι, για οποιοδήποτε επίπεδο, αναρωτιόμαστε σχετικά με τις γραμματοσειρές (fonts) που θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε.
Εξυπηρετικό θα ήταν, να μπορούσαμε να έχουμε μια επισκόπηση του κειμένου μας πιο πριν, με διάφορες γραμματοσειρές, στο στυλ που νομίζουμε πως ταιριάζουν, στη δημιουργία μας.

Μια γραμματοσειρά (font) είναι σύνολο τυπογραφικών χαρακτήρων (ή γλυφών), σχεδιασμένων με γνώμονα τη μεταξύ τους αρμονία και ομοιομορφία για να αναπαραστήσουν ένα αλφάβητο. Συνήθως περιλαμβάνει τα γράμματα του αλφαβήτου, αλλά και μια σειρά αριθμών, σημεία στίξης και κάποια σύμβολα.

Μπορεί, επίσης, να αποτελείται εξ ολοκλήρου από ιδεογράμματα και σύμβολα, π.χ. μαθηματικά σύμβολα ή σύμβολα χαρτογράφησης. Υπάρχουν γραμματοσειρές οι οποίες ξεκίνησαν από την αρχαιότητα και συνεχίζουν να εξελίσσονται στο πέρασμα του χρόνου. Είναι σαν ζωντανοί οργανισμοί που μεταλλάσσονται συνεχώς. Στην πορεία των ετών πάντοτε υπήρχαν καλλιγράφοι ή τυπογράφοι οι οποίοι δούλευαν επάνω στις υπάρχουσες γραμματοσειρές και δημιουργούσαν με ορισμένες παραλλαγές νέες. Είναι πλέον, αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητα μας και ένα από τα πιο σημαντικά για πολλές περιπτώσεις, καθώς μια σωστή γραμματοσειρά, κατάλληλα τονισμένη (πχ bold) εκεί που πρέπει κάνει την διαφορά.

Δεν είναι τυχαίο, πως αρκετές εταιρείες και οργανισμοί, έχουν αναπτύξει έρευνες για γραμματοσειρές, οι οποίες είναι πλήρως ευανάγνωστες σχεδόν σε κάθε γλώσσα. Χάρη σε αυτές δημιουργήθηκαν τα βιβλία και επήλθε η γνώση στον άνθρωπο και ο διαμοιρασμός ιδεών που συνέβαλε στην εξέλιξη. Από την τυπογραφία ως την ηλεκτρονική εποχή, έχουν ειδικευτεί πλήρως ακόμα και με ανθρώπους με διάφορα προβλήματα (πχ, δυσλεξία) και είναι κάτι που προσέχουν οι περισσότερες σοβαρές ιστοσελίδες, προκειμένου να παρέχουν καθαρή ανάγνωση.
Έχουμε αρκετό υλικό στο osarena, σχετικά με τις γραμματοσειρές, καθώς θεωρούμε πως ενδιαφέρει η θα απασχολήσει κάποια στιγμή, τον καθένα.

Στην εποχή των δυναμικών browsers, της ταχύτητας του διαδικτύου και του cloud, αυτό είναι κάτι πολύ εύκολο, μέσα από τον browser μας, με πολύ απλό τρόπο. Μια από τις καλές υπηρεσίες του είδους, είναι και το FontPro.

-Οι επιλογές που δίνει, είναι:

 • Επισκόπηση της κάθε γραμματοσειράς, τόσο σε κείμενο, όσο και κατά γράμμα.
 • Δυνατότητα για download της κάθε γραμματοσειράς.
 • Κατηγοριοποίηση κατά στυλ, μα και σε δημοφιλή (Popular) και με περισσότερα downloads (Most Download).
 • Επιλογή προσαρμοσμένης εύρεσης (έντονα, πλάγια, με κλίση, κλπ) από την αρχή.
 • Δυνατότητα για παράθεση κειμένων με διαφορετικές γραμματοσειρές.
 • Πολύ καλό πεδίο αναζήτησης.
 • Υποστήριξη περισσότερων των 20.000 γραμματοσειρών.
 • Δωρεάν για προσωπική χρήση.

fontpro2

Η χρήση του είναι πολύ εύκολη και μπορείτε από την αρχή (από την επιλογή: custom preview), να ορίσετε την "αλφαβητική/αριθμητική" σειρά εμφάνισης. Από τον αριστερό πινάκα, μπορείτε πριν καν αναζητήσετε fonts, να τους ορίσετε κάποια επιθυμητή διάταξη, ως προς του να είναι έντονες, πλάγιες, με κλίση, καλλιγραφικές και άλλα στυλ:

fontpro3

Από τα κουμπάκια επάνω δεξιά, μπορείτε να ορίσετε την διάταξη της εμφάνισης τους:

fontprofontpro4

Κάτω η επάνω (ανάλογα την πιο πάνω επιλογή), θα έχετε και τα σχετικά κουμπάκια, για διαμοιρασμό, download, καθώς και προβολή (αυτό με το ματάκι):

fontpro5

Εκεί, μπορείτε να δείτε το κείμενο με αυτές τις γραμματοσειρές, είτε βάζοντας κάποιο δικό σας (Test Drive), είτε με κάποιο από τα έτοιμα που παραθέτει (Display), καθώς και το download (όλες οι επιλογές, είναι στο επάνω μέρος):

fontpro6fontpro7

Μέχρι κάποιου σημείου μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε, ωστόσο για τις πλήρεις δυνατότητες του, απαιτεί εγγραφή, με κάποιο έγκυρο mail, καθώς στέλνει επιβεβαίωση. Υποστηρίζει σε αυτή τη φάση, μόνο τα Google Fonts (που δεν είναι και λίγα και τα συναντάμε καθημερινά, σε ιστοσελίδες, συσκευές και αλλού), ενώ σύμφωνα με τους δημιουργούς της, θα προστεθούν και άλλες.
Ελληνικά δεν υποστηρίζει, μόνο λατινικούς/αγγλικούς χαρακτήρες, ωστόσο έχει κάποιες γραμματοσειρές ελληνικού στυλ (αν κάνετε αναζήτηση greek, θα σας τις δείξει). Σαν σύνολο είναι πολύ καλό, εύχρηστο και σε πολύ σύντομο χρόνο, έχετε μια πολύ καλή και συγκριτική άποψη για την παρουσίαση σας.

Ιστοσελίδα

 • Σχόλια

2 Comments:

 1. Εικόνα Νικολίνα
  Νικολίνα (χωρίς επαλήθευση)Αυγ 26, 2016 10:13 ΠΜ

  Συγνώμη θέλω μια μικρή βοήθεια θέλω να μου πείτε πως ονομάζεται αυτή η γραμματοσειρά και πως την βρίσκουμε??( ᴍᴀʀɪᴀ ᴀɴᴛᴏɴɪᴏᴜ)

 2. Εικόνα Helen
  HelenΑυγ 26, 2016 11:09 ΠΜ

  Αν και δεν εύκολο να προσδιοριστεί μια γραμματοσειρά, αυτή που έβαλες - μάλλον -πρέπει να είναι από κάποια από τις εξής οικογένειες fonts:
  Magnum Sans
  Corporative Sans
  Margon 400
  Odense Condensed
  Quadraat Sans
  Prelo

Scroll to Top