BETA

Κρυπτογραφημένες γραμματοσειρές σαν αντίδραση στην NSA

Εικόνα Helen

good_morning_

Χρειάστηκε η δημοσιοποίηση από τον Edward Snowden, περί των παρακολουθήσεων από την NSA, ώστε ο κόσμος να καταλάβει πως η έννοια ανωνυμία, έχει πολλές διαστάσεις. Μέτα από αυτό αρκετοί μάθανε πως η τεχνολογία παρακολούθησης και εξεύρεσης στοιχείων έχει εξελιχτεί σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό απ' όσο φανταζόντουσαν.
Πως οι αρκετές τεχνικές κρυπτογράφησης, έχουν τρωτά στοιχεία, μα και πως υπάρχουν εργαλεία τα οποία μπορούν να σκανάρουν ολόκληρα κείμενα είτε αυτούσια, είτε ευρισκόμενα μέσα σε εικόνες και φωτογραφίες.

Έχουμε δει σε προηγούμενα άρθρα μας, κάποιες εφαρμογές που το κάνουν αυτό (δεν τις θυμάμαι όλες, ώστε να τις εντοπίσω, δείτε όμως, για παράδειγμα το gImageReader και το OCRFeeder), μα έχουμε αναφερθεί και στον τρόπο που οι αυτόματες μηχανές οπτικής αναγνώρισης (OCR), μπορούν να εξάγουν το κείμενο από εικόνες και άλλα αρχεία.

Για να γίνει πιο κατανοητό, μεταφέρω από το άρθρο Περί Ανωνυμίας στο διαδίκτυο, το ακόλουθο απόσπασμα:

Το παρόν κείμενο είναι εξ ολοκλήρου διάφανο στον παγκόσμιο διαδικτυακό μηχανισμό. Οποιαδήποτε λέξη ή φράση του κειμένου μπορεί να αναγνωσθεί, να φιλτραριστεί, να καταγραφεί. Κάθε γράμμα του κειμένου είναι και ένα ψηφιακό δεδομένο προς εξαγωγή πληροφοριών (συμπερασμάτων).

 

Ο λόγος είναι ότι κάθε άνθρωπος έχει το δικό του γραφικό χαρακτήρα που δεν υπακούει σε πρωτόκολλα, γραμματοσειρές και άλλα κουραφέξαλα. Επομένως η ψηφιοποίηση του συγκεκριμένου κειμένου μπορεί να γίνει μόνο στοχευμένα αφού προς το παρόν δεν υπάρχει τόσο έξυπνο OCR που να μπορεί να χαρτογραφήσει όλους τους γραφικούς χαρακτήρες σε όλες τις γλώσσες. Μειονέκτημα του συγκεκριμένου τρόπου είναι ότι ο γραφικός μας χαρακτήρας κρύβει πληροφορίες γραφολογικού τύπου όπως: πληροφορίες για το χαρακτήρα του συγγραφέα, το μορφωτικό του επίπεδο, το χέρι γραφής (δεξί ή αριστερό) κλπ...

Αυτό, όμως δεν είναι κάτι νέο. Δεν συμβαίνει τώρα, μα έχει αρχίσει από πολύ παλιότερα και μάλιστα ακόμα και τότε, χρειάστηκε καποια αντίστοιχη δημοσιοποίηση να μας το θυμίσει. Αναφερόμαστε στο Echellon, αυτό που σήμερα λέμε Prism και αποκάλυψε ο Snowden (δείτε σχετικά):

Ο λόγος είναι ότι κάθε άνθρωπος έχει το δικό του γραφικό χαρακτήρα που δεν υπακούει σε πρωτόκολλα, γραμματοσειρές και άλλα κουραφέξαλα.
Επομένως η ψηφιοποίηση του συγκεκριμένου κειμένου μπορεί να γίνει μόνο στοχευμένα αφού προς το παρόν δεν υπάρχει τόσο έξυπνο OCR που να μπορεί να χαρτογραφήσει όλους τους γραφικούς χαρακτήρες σε όλες τις γλώσσες.
Μειονέκτημα του συγκεκριμένου τρόπου είναι ότι ο γραφικός μας χαρακτήρας κρύβει πληροφορίες γραφολογικού τύπου όπως: πληροφορίες για το χαρακτήρα του συγγραφέα, το μορφωτικό του επίπεδο, το χέρι γραφής (δεξί ή αριστερό) κλπ...

Αυτό, όμως δεν είναι κάτι νέο. Δεν συμβαίνει τώρα, μα έχει αρχίσει από πολύ παλιότερα και μάλιστα ακόμα και τότε, χρειάστηκε καποια αντίστοιχη δημοσιοποίηση να μας το θυμίσει. Αναφερόμαστε στο Echellon, αυτό που σήμερα λέμε Prism και αποκάλυψε ο Snowden (δείτε σχετικά):

Χοντρικά, το σύστημα αυτό,περιλαμβάνει ένα δίκτυο σταθμών υποκλοπής, δορυφόρους παρακολούθησης, επίγεια δίκτυα τηλεπικοινωνιών και άλλες ασύρματες επικοινωνίες˙ όλα οργανικά συνδεδεμένα μεταξύ τους. Σε κάθε σταθμό του δικτύου υπάρχουν ταχύτατοι υπολογιστές που αναζητούν ανάμεσα σε εκατομμύρια υποκλεμμένα μηνύματα εκείνα τα οποία περιέχουν ορισμένες προεπιλεγμένες λέξεις-κλειδιά. Αυτές είναι συνήθως ονόματα, αρχικά, γεωγραφικές ονομασίες, συντομογραφίες, «ζωτικά» θέματα και «ύποπτες» φράσεις. Όταν μια προεπιλεγμένη λέξη εντοπιστεί, με τεχνικές αναγνώρισης φωνής (VOR) ή χαρακτήρων (OCR), τότε καταγράφεται αυτομάτως ολόκληρη η συνομιλία. Κατόπιν τα δεδομένα επεξεργάζονται από συστήματα τεχνητής νοημοσύνης και στη συνέχεια από ειδικούς αναλυτές, οι οποίοι αποφασίζουν και την προώθηση των πληροφοριών που αλίευσαν στους κατάλληλους αποδέκτες.
Το Echelon λειτουργεί σαν ένα «φίλτρο πληροφοριών» τριών επιπέδων. Το πρώτο παρακολουθεί, μέσω πέντε επίγειων σταθμών, το δίκτυο των δορυφόρων Intelsat των διεθνών τηλεπικοινωνιακών εταιρειών. Το δεύτερο στοχεύει τους άλλους δορυφόρους και το τρίτο τις διεθνείς τηλεπικοινωνίες που διεξάγονται μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων και μικροκυμάτων.
Κάθε χώρα που συμμετέχει στη διαχείριση του συστήματος καταχωρεί μια λίστα από λέξεις-κλειδιά ή φράσεις σε έναν υπολογιστή που ονομάζεται «Λεξικό» (Dictionary), ο οποίος ελέγχει όλες τις εκπομπές (υπολογίζονται σε πάνω από 100 εκατομμύρια συνδιαλέξεις το μήνα) και αποστέλλει τα αποτελέσματα στα τερματικά των ειδικών αναλυτών. Όταν ένα Λεξικό εντοπίσει κάποιο μήνυμα που περιέχει μια από τις αναζητούμενες λέξεις-κλειδιά, το καταγράφει αυτομάτως και το στέλνει στους κεντρικούς υπολογιστές των ενδιαφερόμενων υπηρεσιών.

Οι γραμματοσειρές (fonts) είναι ένας συγκεκριμένος τύπο γραφής με τον οποίο σχηματίζουμε τους χαρακτήρες των γραμμάτων, σχεδιασμένων με γνώμονα τη μεταξύ τους αρμονία και ομοιομορφία για να αναπαραστήσουν ένα αλφάβητο. Συνήθως περιλαμβάνει τα γράμματα του αλφαβήτου, αλλά και μια σειρά αριθμών, σημεία στίξης και κάποια σύμβολα. Μπορεί, επίσης, να αποτελείται εξ ολοκλήρου από ιδεογράμματα και σύμβολα, π.χ. μαθηματικά σύμβολα ή σύμβολα χαρτογράφησης. Υπάρχουν γραμματοσειρές οι οποίες ξεκίνησαν από την αρχαιότητα και συνεχίζουν να εξελίσσονται στο πέρασμα του χρόνου.
Είναι σαν ζωντανοί οργανισμοί που μεταλλάσσονται συνεχώς. Στην πορεία των ετών πάντοτε υπήρχαν καλλιγράφοι ή τυπογράφοι οι οποίοι δούλευαν επάνω στις υπάρχουσες γραμματοσειρές και δημιουργούσαν με ορισμένες παραλλαγές νέες.

Πριν προχωρήσουμε, πρέπει να γίνει κατανοητός ο όρος Κρυπτογράφηση:

Η λέξη κρυπτογραφία προέρχεται από τα συνθετικά “κρυπτός” + “γράφω” και είναι ένας επιστημονικός κλάδος που ασχολείται με τη μελέτη, την ανάπτυξη και τη χρήση τεχνικών κρυπτογράφησης και αποκρυπτογράφησης με σκοπό την απόκρυψη του περιεχομένου των μηνυμάτων.
Η κρυπτογραφία είναι ένας κλάδος της επιστήμης της κρυπτολογίας, η οποία ασχολείται με τη μελέτη της ασφαλούς επικοινωνίας. Ο κύριος στόχος της είναι να παρέχει μηχανισμούς για 2 ή περισσότερα μέλη να επικοινωνήσουν χωρίς κάποιος άλλος να είναι ικανός να διαβάζει την πληροφορία εκτός από τα μέλη. Η λέξη κρυπτολογία αποτελείται από την ελληνική λέξη “κρυπτός” και τη λέξη “λόγος” .
Η λέξη κρυπτογραφία είναι συνηθισμένη στο χώρο των υπολογιστών, ακούγεται συχνά όταν μιλάμε για ασφάλεια πληροφοριών, αλλά τι σημαίνει ακριβώς; Στα λεξικά θα τη βρείτε με τον ορισμό: Η γραφή κειμένου με συνθηματική γραφή. Πράγματι, ό,τι έχει να κάνει με συνθηματικά, κωδικούς, απόρρητα, αυθεντικοποίηση και ασφάλεια πληροφοριών γενικότερα είναι αντικείμενο της κρυπτογραφίας, ή, για να είμαστε πιο ακριβείς, το αντικείμενο της κρυπτολογίας. Η κρυπτολογία είναι η πραγματική επιστήμη των μυστικών. Σε αυτή υπάγονται η κρυπτογραφία και η κρυπτανάλυση, που είναι και οι δύο κλάδοι της ίδιας επιστήμης.

[περισσότερα σχετικά με αυτά, στο άρθρο: Εργαλεία κρυπτογράφησης στο Linux.]

Έτσι, από αρκετά παλιότερα, έχουν δημιουργηθεί διάφορα fonts τα οποία είναι κρυπτογραφημένα, με σκοπό να μη μπορέσει να τα εντοπίσει μια μηχανή ή κάποιος τρίτος, να μην καταλάβει τι ακριβώς λένε.
Η αλήθεια είναι πως αρκετά από αυτά έχουν σπάσει, άλλα είναι εμπορικά και άλλα σε κάνουν να αμφιβάλλεις, καθώς σου γεννά αμφιβολίες το όνομα της εταιρείας από πίσω (ναι, για την Adobe, λέω).

Μια από τις γραμματοσειρές που ήξερα και χρησιμοποιούσα (χωρίς ωστόσο, να ξέρω με βεβαιότητα, αν αναγνωρίζεται από τις αυτόματες μηχανές οπτικής αναγνώρισης) ήταν τα fonts με την ονομασία: Encrypted Wallpaper:

Screenshot-Encrypted Wallpaper, Regular

 

Screenshot-Encrypted Wallpaper, Regular

Για να είμαι ειλικρινής, πιο πολύ την χρησιμοποιούσαμε ως παιχνίδι, με φίλους και γνωστούς, μα και ορισμένες φορές στην δουλειά. Στην πράξη, πρόκειται για ένα έξυπνο κρυπτόλεξο:

encryptedwallpaper

Μπορείτε να την κατεβάσετε, είναι δωρεάν, περισσότερα στη σχετική ιστοσελίδα.

Making Democracy Legible: A Defiant Typeface

Πολύ πρόσφατα όμως, έκανε την εμφάνιση της άλλη μια, την οποία την ανακαλύψαμε, στη σχετική έρευνα που γινόταν για το άρθρο με το SELinux και την NSA.
Μας κίνησε το ενδιαφέρον, καθώς και εδώ, έχουμε κάτι που και πάλι έχει σχέση με την NSA!
Δημιουργός της, είναι ο Sang Mun, με καταγωγή από τη Νότιο Κορέα, μα διαμένοντας στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ, ο οποίος έχει συνεργαστεί με την NSA και πιο συγκεκριμένα σε θέματα κωδικοποίησης και κρυπτογράφησης μηνυμάτων!
Ωστόσο, ο ίδιος κοινοποίησε μια ανοιχτή επιστολή, στην οποία επισημαίνει τα εξής:

Κρατικές υπηρεσίες, μέσα ηλεκτρονικής ενημέρωσης συρρικνώνουν και καταπατούν την ιδιωτικότητα και τον προσωπικό μας χώρο, καθιστώντας την, όλο και πιο διάφανη, συλλέγοντας συνεχώς όλα τα δεδομένα των κινήσεών μας στο διαδίκτυο, κάτι που αναπόφευκτα ξεφεύγει από το ψηφιακό περιβάλλον και εισβάλει στον φυσικό μας κόσμο, στην καθημερινότητα μας, καθώς τα δεδομένα που έχουμε σε διάφορους λογαριασμούς και υπηρεσίες, αντανακλούν την προσωπικότητα μας, τα ενδιαφέροντα μας και τις ασχολίες μας, τα πιστεύω μας.

letter_of_concern1

Συνεχίζοντας, κάνει μια πολύ ενδιαφέρουσα επισήμανση, την οποία και πρέπει να σκεφτούμε πολύ σοβαρά, καθώς μιλάει για:

την προπαγανδιστική εμμονή των μεγάλων  τεχνολογικών λόμπι (αφήνοντας αιχμές, για οικονομικά κατεστημένα) ώστε να επιβάλλουν τους ανθρώπους την αναγκαιότητα της κοινωνικής δικτύωσης με υπηρεσίες όπως τα Facebook,Twitter,Google+ κλπ.
Όλο αυτό, οδηγεί σε μια αρνητική εξέλιξη του παγκόσμιου πληθυσμού ο οποίος πλέον είναι μαζικοποιημένος και έχει ένα παρόν και ακομα χειρότερο μέλλον, από τα όσα περιγράφει ο George Orwell στα βιβλία του, για τον Big Brother.

Όπως λέει για την γραμματοσειρά με την ονομασία ZXX που δημιούργησε:

Είναι έτσι σχεδιασμένη ώστε το απεικονιζόμενο κείμενο να μη μπορεί να αναγνωριστεί από αυτόματες μηχανές οπτικής αναγνώρισης (OCR), αλλά καθίσταται εύκολο να αποκωδικοποιηθεί από τον ανθρώπινο εγκέφαλο.
Αυτό επειδή μετά την δημοσιοποίηση του σκανδάλου με την NSA (είναι παγκόσμιο φαινόμενο, μη το ξεχνάμε), είναι ανάγκη να περιοριστεί το γενικότερο φαινόμενο της κρυφής και φανερής καταπάτησης της ιδιωτικότητας και των προσωπικών μας δεδομένων. Της ίδιας μας της καθημερινότητας, δηλαδή.
Έτσι προέκυψε η συγκεκριμένη γραμματοσειρά με σκοπό να μπερδεύει τα αυτοματοποιημένα συστήματα OCR.

Screenshot-ZXX, CamoScreenshot-ZXX, Noise

Σίγουρα και αυτή η γραμματοσειρά, αργά ή γρήγορα θα σπάσει, καθώς η τεχνολογία της NSA και άλλων κρατικών υπηρεσιών του πλανήτη είναι πιο ισχυρές, διαθέτοντας εξελιγμένους αλγόριθμους παρακολούθησης, ωστόσο δεν παύει να είναι μια πράξη αντίστασης που μπορεί να εμπνεύσει σε ακόμα περισσότερα αμεσομελλοντικά.
Όλα αυτά, απέναντι σε ένα σύστημα που είναι σάπιο και που το δηλώνει ευθαρσώς πως έχει την δύναμη να το κάνει και το κάνει, λέγοντας μας μάλιστα: Έχεις κρυπτογράφηση; Είσαι ύποπτος!

Oι γραμματοσειρές (fonts) ZXX, είναι διαθέσιμες για Linux, Windows, OSX, FreeBSD και οποιοδήποτε άλλο λειτουργικό σύστημα και μπορειτε να τις κατεβάσετε ελεύθερα.
Αποσυμπιέστε το αρχείο που κατεβάσατε και μέσα θα βρείτε τον φάκελο με τις γραμματοσειρές ΖΧΧ.
Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, γίνεται κάνοντας κλικ επάνω της. Υπάρχει δηλαδή, η επιλογή για εγκατάσταση της:

Screenshot-ZXX, Xed

Screenshot-ZXX, Xed

Εναλλακτικά, μπορειτε να τις μεταφέρετε (έχουν κατάληξη .οtf) στον κρυφό φάκελο .fonts του συστήματος σας [τους κρυφούς φακέλους, τους βλέπετε πατώντας συγχρόνως τα πλήκτρα Ctrl και H (Ctrl+H)].

[DOWNLOAD]

Περισσότερα, σχετικά με την κρυπτογράφηση, μα και πως μπορειτε να ενσωματώσετε κρυμμένα μηνύματα σε εικόνες και άλλα, θα βρείτε στο αντίστοιχο tag: #encrypt. Το ίδιο και για πιο πολλά #fonts.

>>> Περισσότερα για τα ΖΧΧ fonts, στη σχετική ιστοσελίδα του δημιουργού τους, μα και στο blog του.

Δείτε και ένα βίντεο σχετικά με τη γραμματοσειρά ΖΧΧ:

 • Σχόλια

2 Comments:

 1. Εικόνα Euthymios
  Euthymios (χωρίς επαλήθευση)Ιουλ 31, 2013 00:35 ΠΜ

  το θέμα με τις γραμματοσειρές ZXX είναι ότι αν κάνουν "ζημιά" σε μεγάλη κλίμακα τότε θα τυποποιηθούν από τις μηχανές και θα είναι εξίσου εύκολα αναγνωρίσιμες με την times. Επίσης δεν θα μας ειδοποιήσουν για το αν και πότε τυποποιήθηκαν και έτσι γίνονται επικίνδυνες

 2. Εικόνα georgezaf
  georgezaf (χωρίς επαλήθευση)Αυγ 10, 2013 19:51 ΜΜ

  ωραια ρε παιδια...την κατεβασα....Δουλευει μια χαρα στο gedit...αλλα στα site πχ πως μπορω να γραφω με την γραμματοσειρα ωστε να μην ειναι αναγνωσιμα?

Scroll to Top