BETA

Πως να κατεβάσετε και τρέξετε το BitDefender antivirus

Εικόνα apache

Bitdefender-_

Έχει γίνει αρκετές φορές στο osarena, αναφορά σχετικά με antivirus, firewall στο Linux. Η απάντηση σε αν τα χρειαζόμαστε αυτά στο Linux, είναι άμεση και σύντομη: Όχι, δεν τα χρειαζόμαστε άμεσα. Φυσικά αν λειτουργούμε αυθαίρετα ναι, υπάρχει πιθανότητα να καταστρέψουμε το σύστημα μας.
Ακόμα και αν κάποια στιγμή μερικές εταιρείες που πουλάνε τέτοια προϊόντα, προσπάθησαν να πείσουν τους ανθρώπους, πως και το Linux έχει άμεσα αναγκη από το προιόν τους, κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς στην πράξη αυτό που πουλάνε, δεν αντιμετωπίζει κάποιον Linux ιό.
Σε μια εποχή όμως που τα δεδομένα σε πολλά σημεία έχουν αλλάξει και πλέον κυκλοφορούν ευρέως σε οικιακά μα και επαγγελματικά περιβάλλοντα, συστήματα που δεν τρέχουν μόνο Windows. Έτσι η ύπαρξη ενός antivirus οπουδήποτε ίσως κρίνεται αναγκαία, καθώς γινονται συνεχείς ανταλλαγές αρχείων ανάμεσα στα διαφορετικά λειτουργικά συστήματα.
Στην πράξη δηλαδή, χρειάζεται ώστε να να ελέγχει τα αρχεία που ανταλλάσσονται μέσω Linux και Windows συστημάτων, για να προφυλάσσονται τα Windows, καθώς το Linux μπορεί να μην μολύνεται από ιούς, ωστόσο είναι φορέας και έτσι εύκολα σε καποια ανταλλαγή μπορεί να δοθούν και μολυσμένα αρχεία σε υπολογιστές με Windows.

Ακόμα, κυκλοφορεί και ένας, ας πούμε μύθος, πως οι ιοί δεν υπάρχουν στο Linux, επειδή είναι μικρότερο το ποσοστό του συγκριτικά με τα Windows.
Αυτό ίσως, να ισχύει εν μέρει, μα η ουσία είναι πως στο Linux δεν υπάρχουν όλοι αυτοί, καθώς θα πρέπει να δημιουργηθουν ώστε να τρέξουν με δικαιώματα root (διαχειριστή). Κάτι τέτοιο, είναι εντελώς αποτρεπτικό για κάποιον που θέλει να δημιουργήσει κάποιον ίο και από την άλλη είναι τέτοια η φύση του Λογισμικού στο Linux, όπου μια τέτοια κίνηση θα γινόταν αντιληπτή άμεσα.

Καλό θα ήταν, για να τα λέμε και όλα, να είμαστε και πιο πονηρεμένοι, καθώς, αν κοιτάξουμε όλες αυτές τις εταιρείες προστασίας, αρκετές από τις οποίες έχουνantivirus δράση σε περισσοτερους τομείς, συνειδητοποιει κάποιος την άμεση εξάρτηση που έχουν δημιουργήσει στον χρήστη, ενώ παράλληλα αυτές οι εταιρείες, έχουν σταθερά αυξητικά έσοδα, με πάμπλουτα αφεντικά. Άλλωστε, κάθε τόσο, όλο και ένας καινούργιος ιός εμφανίζεται ή ανά διαστήματα, πάντα θα υπάρξει ανακοίνωση από κάποια/ες εξ' αυτών των εταιρειών για κενά ασφαλείας, trojan, κλπ, όπου πάντα το δικό τους και μόνο antivirus, ιδιαίτερα η pro έκδοση του σώζει.

Είναι πολλά τα λεφτά Στουρνάρααααα....

Όπως όμως αναφέραμε, όταν έχουμε μικτό περιβάλλον εργασίας με Windows και Linux στους υπολογιστές μας τότε πρέπει να προφυλάξουμε τα “μηχανάκια” μας που έχουν Windows. Αν για παράδειγμα κατεβάσουμε ή μας στείλουν ένα αρχείο μολυσμένο και ήμαστε σε περιβάλλον Linux, τότε απλά το Linux δεν θα πάθει τίποτα. Σε περίπτωση όμως που μεταφέρουμε με οποιοδήποτε μέσο το ίδιο αρχείο σε Windows τότε το μολυσμένο αρχείο θα κάνει την δουλειά που είναι προορισμένο να κάνει. Οπότε είναι πολύ καλή ιδέα να έχουμε ένα Antivirus στο Linux, καλού κακού για να προστατεύουμε τα συστήματα Windows που έχουμε εμείς και οι φίλοι μας.

Έχουμε δει αρκετές τέτοιες λύσεις στο παρελθόν (#antivirus) και πάνω - κάτω όλοι γνωρίζουν τα πιο δημοφιλή από αυτά τα software.
Ένα από αυτά, είναι και το BitDefender, τ' οποίο εδώ και καιρό, έχει παρουσιάσει μια έκδοση για Linux, προσπαθώντας να πείσει πως συν τ' άλλα ανιχνεύει και Linux ιούς και πως το έχουμε ανάγκη. Η μόνη ανάγκη όμως, είναι αυτή που προαναφέραμε καθώς πλέον υπάρχει αλληλεπιδραση σε υπολογιστές που τρέχουν διαφορετικά λειτουργικά συστήματα και όσο να' ναι, τα Windows, είναι... windows...
Έχουμε δει στο παρελθόν πως μπορείτε να το έχετε στο σύστημα σας, με μια μια περιορισμένη δωρεάν άδεια χρήσης η οποία θα είναι προσωπική (δείτε το).
Ωστόσο, αν θέλετε μπορείτε να το κατεβάσετε και χωρίς προσωπική άδεια χρήσης, ώστε να σκανάρετε αρχεία, φακέλους, ολόκληρους δίσκους και partitions (ntfs), mails, μα και εσωτερικά δίκτυα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Επίσημα η έκδοση που δίνεται από την εταιρεία, είναι για Ubuntu (και παράγωγες διανομές συνεπώς).
Η διαδικασία είναι η ακόλουθη και προς χάρη συντομίας, την δίνουμε μέσω του τερματικού/κονσόλας σας. Ανοίξτε λοιπόν, ένα και δώστε την επόμενη εντολή, ακολουθούμενη από Enter και τον κωδικό σας που θα ζητηθεί.
Mε αυτή την εντολή, θα προσθέσουμε το BitDefender repository στο σύστημα μας:

sudo sh -c 'echo "deb http://download.bitdefender.com/repos/deb/ bitdefender non-free" >> /e tc/apt/sources.list.d/bitdefender.list'

[box color=yellow]ΠΡΟΣΟΧΗ: Το: e  tc, σε όποιες εντολές υπάρχει,  έχει ένα κενό: e  tc, και αυτό επειδή κάποιο τα μέσα αυξημένα μέτρα ασφαλείας του server, την θεωρεί ως κακή (για αυτόν). Μέχρι να διορθωθεί αυτό την δίνουμε ετσι, επομένως, μη ξεχάσετε να αφαιρέσετε την παύλα, όταν γράψετε την εντολή, αλλιώς δεν θα γίνει τίποτα.[/box]
Μολις τελειώσει συνεχίστε με την επόμενη εντολή, για να πάρουμε το δωρεάν κλειδί που απαιτείται:

w-get -O- -q http://download.bitdefender.com/repos/deb/bd.key.asc | sudo apt-key add -

[box color=yellow]ΠΡΟΣΟΧΗ: Την λέξη: w-get, την δίνουμε με παύλα ανάμεσα στο w και get [έτσι, δηλαδή: w-get] και αυτό επειδή κάποιο τα μέσα αυξημένα μέτρα ασφαλείας του server, την θεωρεί ως κακή (για αυτόν). Μέχρι να διορθωθεί αυτό την δίνουμε ετσι, επομένως, μη ξεχάσετε να αφαιρέσετε την παύλα, όταν γράψετε την εντολή, αλλιώς δεν θα γίνει τίποτα.[/box]
Συνεχίστε δίνοντας τις ακόλουθες εντολές, ώστε να ενημερωθεί το σύστημα για το νέο αποθετήριο και να εγκαταστήσετε το BitDefender:

sudo apt-get update; sudo apt-get install bitdefender-scanner-gui

Αν θέλετε να σκανάρει και τα mail σας, για ιούς σε επισυναπτόμενα αρχεία, δώστε:

sudo apt-get install bitdefender-mail

ενώ αν έχετε κάποιο τοπικό δίκτυο, με άλλους υπολογιστές και θέλετε σκανάρισμα και εκεί, εγκαταστήστε και το ακόλουθο:

sudo apt-get install bitdefender-samba

Μετά την εγκατάσταση, μπορείτε να το καλέσετε από το μενού σας, είτε μέσω dash σε Ubuntu-Unity:

Screenshot-7

Αν δεν το δείτε αμέσως, μπορεί να χρειαστεί αποσύνδεση ή και επανεκκίνηση του υπολογιστή σας.

Το πρώτο πράγμα που θα σας εμφανίσει πρώτα, θα είναι η άδεια χρήσης του:

Screenshot

Αμέσως μετά, θα σας εμφανίσει το κεντρικό του παράθυρο και ένα πιο μικρό με Tips. Κλείστε το δεύτερο:

Screenshot-1

Το καλύτερο θα ήταν να πατάγατε πρώτα το μεσαίο κουμπάκι (Update), ώστε να ενημερωθεί:

Screenshot-2

Πατώντας το κουμπί Scanner, θα σας ανοίξει τον File Manager, προκειμένου να επιλέξετε τι θέλετε να ελέγξει. Μπορείτε όμως, να σύρετε (drag & drop) και φακέλους/αρχεία εκεί πάνω:

Screenshot-6

Ανάλογα το μέγεθος, σε κάποιο διάστημα, θα σας δείξει και τα αποτελέσματα:

Screenshot-4

Οι επιλογές του είναι οι συνήθεις, αν χρησιμοποιείτε proxy, Μπορείτε να τον ορίσετε και αν θέλετε να επιλέξετε διαφορετικό σημείο αποθήκευσης αυτών που μπαίνουν καραντίνα. Αν δεν ξέρετε τι να κάνετε αφήστε το στις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις:

Screenshot-3

Εν κατακλείδι, το αν θα χρησιμοποιήσετε αυτό ή κάποιο άλλο scanner, είναι δική σας υπόθεση. Τους πραγματικούς και ουσιαστικούς λόγους τους αναφέραμε πιο πάνω.

>>> η σχετική σελίδα του BitDefender, για τη Linux έκδοση.

  • Σχόλια

0 Comments:

Scroll to Top