BETA

Μερικά εκπληκτικά σετ Γραμματοσειρών [ελληνικών]

Εικόνα Evi

Οι γραμματοσειρές (fonts) είναι ένας συγκεκριμένος τύπος γραφής με τον οποίο σχηματίζουμε τους χαρακτήρες των γραμμάτων, σχεδιασμένων με γνώμονα την μεταξύ τους αρμονία και ομοιομορφία για να αναπαραστήσουν ένα αλφάβητο. Συνήθως περιλαμβάνει τα γράμματα του αλφαβήτου, αλλά και μια σειρά αριθμών, σημεία στίξης και κάποια σύμβολα. Μπορεί, επίσης, να αποτελείται εξ ολοκλήρου από ιδεογράμματα και σύμβολα, π.χ. μαθηματικά σύμβολα ή σύμβολα χαρτογράφησης. Υπάρχουν γραμματοσειρές οι οποίες ξεκίνησαν από την αρχαιότητα και συνεχίζουν να εξελίσσονται στο πέρασμα του χρόνου.

λέξη η [léksi]: γλωσσική μονάδα που περιέχει σημασία και γραμματικό προσδιορισμό: Mονοσύλλαβη / πολυσύλλαβη / κλιτή / άκλιτη / απλή / σύνθετη ~. Ποιητικές / κοινές / λόγιες / λαϊκές / δόκιμες / αδόκιμες λέξεις. Άγνωστες / σπάνιες / φθαρμένες / δυσνόητες λέξεις. Σε κάθε γλώσσα, νέες λέξεις δημιουργούνται, ενώ παλιές χάνονται.

Οι γραμματοσειρές είναι σημαντικές και αρκετοί άνθρωποι δίνουν ιδιαίτερη σημασία σε αυτές, ενώ πρόσφατα εξακριβώθηκε πως η αλλαγή γραμματοσειρών σε έγγραφα του δημοσίου μπορεί να μειώσει σημαντικά το κόστος, καθώς με μια άλλη οικογένεια fonts με πιο λεπτές και στενές γραμμές θα απαιτείται λιγότερο μελάνι και εκτυπώσιμο χαρτί, μα και πιο αραιή συντήρηση των συσκευών και αγορά αναλώσιμων.
Φυσικά, το σημαντικότερο όλων όμως είναι οι γραμματοσειρές αυτές να είναι εύκολα αναγνώσιμες και αναγνωρίσιμες από το ανθρώπινο μάτι χωρίς κόπο.
Ο όρος: "οικογένεια γραμματοσειρών", που αναφέραμε πιο πριν και που αρκετές φορές έχετε ακούσει, αφορά ένα σύνολο από γραμματοσειρές με μια κεντρική βάση και διαφορετικές παραλλαγές - έντονα (bold), πλάγια (italic), πιο πολύ πλάγια / έντονα και ένα σωρό ακόμα. Πρόκειται για ολοκληρωμένες γραμματοσειρές που μπορούν να καλύψουν πολλές απαιτήσεις, έχοντας και την απαραίτητη ομοιομορφία.
Στο παρελθόν έχουμε αναφερθεί με μερικά άρθρα στην ιστορία και στην εξέλιξη των γραμματοσειρών, πώς μπορειτε να τις επεξεργαστείτε, να δημιουργήσετε δικές σας, να έχετε καλύτερη απόδοσή τους και άλλα, έχοντας συγχρόνως παρουσιάσει και αρκετές από αυτές που μπορείτε να κατεβάσετε μα και πιο ειδικευμένες, όπως για παράδειγμα κρυπτογραφημένα fonts.

>>> δείτε περισσότερα στο tag: #fonts.

Πιο κάτω θα δούμε κάποια ενδιαφέροντα σετ γραμματοσειρών που υποστηρίζουν και ελληνικά, οι οποίες είναι δημιουργημένες από τους γραφίστες Ιορδάνη Πασσά και Στέργιο Τσιάμη. Όλα είναι σύγχρονα και καθαρά σετ με καθαρές γραμμές. Μπορείτε να τις κατεβάσετε ελεύθερα, ασχέτως του λειτουργικού σας συστήματος και να τις χρησιμοποιείτε με όποια εφαρμογή θέλετε.

INFO: Για να τα εγκαταστήσετε σε Linux, έχετε δυο τρόπους:
Με κλικ στο κάθε ttf αρχείο, θα σας ανοίγει και το σχετικό παράθυρο με την επιλογή να την εγκαταστήσετε με ένα κλικ:

Επειδή αυτό όμως είναι χρονοβόρο, μπορείτε να κάνετε κάτι πολύ πιο σύντομο:
Ανοίξτε τον προσωπικό σας φάκελο (/home) και πατήστε συγχρόνως τα πλήκτρα Ctrl και Η (Ctrl+H), ώστε να εμφανιστούν οι κρυφοί σας φάκελοι.
Εντοπίστε τον φάκελο που ονομάζεται .fonts και μεταφέρετε (με drag & drop) τις γραμματοσειρές από τον αποσυμπιεσμένο φάκελο, που κατεβάσατε, εκεί μέσα.

Κατόπιν, θα μπορείτε να τις έχετε διαθέσιμες, από την ανάλογη επιλογή της κάθε εφαρμογής που χρησιμοποιείτε, μα και να τις ορίσετε ως default όπου θέλετε [Βρείτε ποιες γραμματοσειρές ταιριάζουν στο πρότζεκτ σας].

 

Font Athens

Εκπληκτική γραμματοσειρά, urban στυλ που συνειρμικά σε παραπέμπει σε γκράφιτι.

[DOWNLOAD] - στο τέλος της σελίδας το download-link.

 

Finos Fonts

Υπέροχη γραμματοσειρά, εμπνευσμένη από τις αφίσες των ταινιών. Αυτή δεν είναι διαθέσιμη δωρεάν, ωστόσο δίνεται για προσωπική χρήση, ένα demo της.

[DOWNLOAD] - στο τέλος της σελίδας το download-link, εκεί που λέει: "letters here".

 

MIA Font

Καλλιτεχνική, έντονη και "χαρούμενη" γραμματοσειρά.

[DOWNLOAD] - στο τέλος της σελίδας το download-link, με κλικ στην λέξη: "download".

 

Βomb Font

"Εκρηκτική" γραμματοσειρά. Έντονη και καθαρή.

[DOWNLOAD] - στο τέλος της σελίδας το download-link

 

Koulouri Font

 

Πανέμορφη γραμματοσειρά, έντονη και "θεατρική".

[DOWNLOAD] - στο τέλος της σελίδας το download-link.

 

Oι πιο πάνω γραμματοσειρές είναι ενδεικτικές. Υπάρχουν και άλλες, όπως η dpopper, η gagalin, η outer space, η cubes, η the kids mraker και η serious man.
Τόσο αυτές, όσο και συγκεντρωμένα όλα τα download-links και των 5 πιο πάνω fonts, θα τα βρείτε εδώ: [DOWNLOAD].

- Τα πιο πάνω fonts μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο από γραφίστες, όσο και από οποιοδήποτε άλλον και έτσι αν θέλετε κάτι περισσότερο σχετικά με τις γραμματοσειρές του συστήματός σας, δείτε και αυτά:

Specimen Font Previewer: Δείτε τις γραμματοσειρές που έχετε στο σύστημά σας
FontForge: Για επεξεργασία και μετατροπή γραμματοσειρών
Infinality: Για καλύτερη απόδοση των γραμματοσειρών στο Linux

 • Σχόλια

7 Comments:

 1. Εικόνα samantas5855
  samantas5855 (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 27, 2015 01:14 ΠΜ

  xtreme kai kerkys dio polli kala ellinika fonts

 2. Εικόνα Ανώνυμος
  Ανώνυμος (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 27, 2015 22:08 ΜΜ

  thanks

 3. Εικόνα StavrOS
  StavrOS (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 29, 2015 21:01 ΜΜ

  Ωραία επιλογή γραμματοσειρών που δεν σε τραβούν να τις κατεβάσεις με το ζόρι !!!

 4. Εικόνα PANKSS
  PANKSS (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 30, 2015 14:05 ΜΜ

  POLY KALO

 5. Εικόνα αντώνης
  αντώνης (χωρίς επαλήθευση)Οκτ 22, 2017 22:03 ΜΜ

  ωραίες γραμματοσειρές, κρίμα που η FINOS δεν είναι δωρεάν :(

 6. Εικόνα DarkGoth
  DarkGothΟκτ 31, 2017 22:21 ΜΜ

  μια αλλη πολυ καγκουρικη και ομορφη γραμματοσειρα, που ταιριαζει παρα πολυ για gothic / victorian / steampunk / και γενικα dark και horror στυλ, ειναι η romance fatal goth. ειναι λεει free για προσωπικη χρηση μονο (δεν free παντου, ουτε GPL). εχει και τους λατινικους και τους ελληνικους χαρακτηρες (οποτε μπορειτε να τη χρησιμοποιησετε σε οποια γλωσσα θελετε χωρις προβλημα), μια αλλη πολυ παρομοια (και αυτη για gothic / victorian / steampunk / κλπ) αλλα πιο «καθαρη» και ευαναγνωστη, ειναι η gothicE. αυτη ειναι free αλλα δεν αναφερεται καπου αδεια χρησης (αν ειναι GPL, η, οχι, κλπ), και δυστυχως η gothicE δεν εχει ελληνικους χαρακτηρες.

 7. Εικόνα marso
  marso (χωρίς επαλήθευση)Νοε 24, 2017 11:53 ΠΜ

  Great graffiti font.
  thnks

Scroll to Top