BETA

Μην σνομπάρετε τις ξενόγλωσσες IPTV λίστες

Εικόνα Evi

Η δικτυακή τηλεόραση (Ιnternet television) αναφέρεται συχνά στην διεθνή βιβλιογραφία ως ΙΡΤV (Ιnternet Ρrotocol ΤeleVision), αν και έχουν εκφραστεί ορισμένες διαφωνίες για αυτό, τόσο επειδή ο όρος ΙΡΤV σε ορισμένες χώρες έχει ήδη καταχωριστεί ως εμπορικό σήμα (trademark), όσο διότι ουσιαστικά η ΙΡΤV αποτελεί μόνο ένα κομμάτι της δικτυακής τηλεόρασης. Είναι γεγονός πως η εξέλιξη της τεχνολογίας, η αύξηση της ταχύτητας των δικτύων, η εξέλιξη των οικιακών και τερματικών συσκευών έχουν δημιουργήσει ένα ευρύτερο ανταγωνιστικό πλαίσιο, στο οποίο εμπλέκονται εταιρείες με διαφορετική επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά με κοινό στόχο: να κυριαρχήσουν στην αγορά του “Home entertainment”. Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την σύγκλιση δικτύων και συσκευών, δημιουργούν συνθήκες έντονου ανταγωνισμού που συνηθίζεται να αποκαλείται “The battle of the Living Room” (η μάχη του καναπέ / σαλονιού).
Συν τ' άλλα, αυτό συνέβαλε στην διάδοση της IPTV τόσο από τηλεπικοινωνιακούς παρόχους (συνήθως σε συνδυασμό με ευρυζωνική σύνδεση και υπηρεσίες VoIP), όσο και σε ανεξάρτητα προγράμματα και λίστες που κυκλοφορούν ευρέως. Φυσικά υπάρχει ένα θέμα και μια πολεμική, λόγω πνευματικών δικαιωμάτων και τα συνήθη και σε πολλές νομοθεσίες κρατών υπάρχει μια οριζόμενη πολιτική, αλλά ως τώρα δεν έχει εφαρμοστεί κάτι ουσιαστικό εις βάρος χρηστών, μάλλον επειδή και αυτές οι περιπτώσεις θα συμπεριλαμβάνονται στις νομοθεσίες που θα έρθουν σύντομα - και θα είναι σκληρές - περί πνευματικών δικαιωμάτων.

Στο θέμα της IPTV έχουμε αναφερθεί αρκετά [Τι είναι η Δικτυακή Τηλεόραση -IPTV] και έχουμε δώσει αρκετές προτάσεις. Οι πιο συνηθισμένοι τρόποι για να έχει κάποιος IPTV στο desktop του είναι είτε μέσω ενός σύγχρονου Μedia Player όπως ο VLC, είτε μέσω του KODI Media Center (XBMC), μα και άλλων αντίστοιχων λογισμικών Home Theater. Άλλωστε, το να εγκαταστήσει κάποιος μια IPTV λίστα της επιλογής του και να την διαμορφώσει, δεν είναι κάτι δύσκολο [δείτε: - 1- και - 2- ].

- Έχοντας ασχοληθεί επαγγελματικά με την IPTV και γενικότερα με το home entertainment, έχω δει πως υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον γι' αυτό το είδος της τηλεόρασης (ευνόητοι οι λόγοι), αλλά αρκετοί παραπονιούνται πως οι περισσότερες IPTV λίστες είναι ξενόγλωσσες και συνεπώς δεν έχουν κάτι ενδιαφέρον και άλλα τέτοια.
Αυτό όμως δεν έτσι ακριβώς και ας το δούμε πιο αναλυτικά;

Είναι γεγονός, μας αρέσει - δεν μας αρέσει, πως η επίσημη γλώσσα του διαδικτύου είναι η αγγλική. Από την άλλη, είναι γνωστό, πως όσο λιγότερο ομιλείται μια γλώσσα (με πληθυσμιακούς παράγοντες κατά πρώτον), τόσο λιγότερη διαδεδομένη θα είναι και τόσο λιγότερο "υλικό" θα υπάρχει για αυτήν. Ο άλλος παράγοντας είναι κάπως πολυεπίπεδος και έχει να κάνει με την ποιότητα της τεχνολογίας στο κάθε μέρος, την τεχνολογική "μόρφωση" των κατοίκων, την γενικότερη κοινωνική παιδεία και αντίληψη για τα κοινά. Και φυσικά και από την υφιστάμενη νομοθεσία.
Όπως λοιπόν είναι ευνόητο, βάσει των πιο πάνω, είναι επόμενο η ελληνική γλώσσα και το "υλικό" γι' αυτήν να μην είναι τόσο μεγάλο, όπως για τα γερμανικά, τα γιαπωνέζικα, τα αγγλικά, κλπ. Αυτός και ο λόγος που οι λίστες με ελληνόφωνη IPTV είναι λίγες και όχι τόσο ποιοτικές.

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως πρέπει να θεωρήσουμε εκ' των προτέρων ότι δεν μας κάνουν άλλες ξενόγλωσσες IPTV λίστες. Συνήθως αυτές περιέχουν κανάλια ποικίλου ενδιαφέροντος, όπως αθλητικά, παιδικά, ντοκιμαντέρ, μουσικά, ειδησιογραφικά, ταινίες, σειρές. ενήλικα και ένα σωρό ακόμα πιο ειδικευμένα, αλλά και αρκετά γενικού προγράμματος. Είναι προφανές πως για κάποια δεν χρειάζεται υποχρεωτικά γνώση κάποιας άλλης γλώσσας (πχ στα μουσικά, ή σε αρκετά παιδικά, ή ακόμα και στο να δείτε κάποιον αθλητικό αγώνα που θέλετε και δεν υπάρχει κάπου στα τοπικά ΜΜΕ ή αν υπάρχει, είναι σε συνδρομητικά κανάλια, κλπ), ούτε για παράδειγμα στο να δείτε κάποιο συμβάν στις ειδήσεις που είτε δεν το έδειξαν τα τοπικά μέσα, είτε δεν το έδειξαν καλά ή για άλλους δικούς σας λόγους.
Υποθέτοντας πως οι περισσότεροι έχουν και μια στοιχειώδη γνώση στην κατανόηση της αγγλικής, σίγουρα θα μπορούσαν αρκετά περισσότερα. Κάτι άλλο που δεν θα πρέπει να ξεχνάτε είναι πως τα κανάλια που έχουν ταινίες, σειρές και ντοκιμαντέρ, διαθέτουν σε πολλές περιπτώσεις υπότιτλους. Μάλιστα, συνεχώς εκπλήσσομαι με τους διαθέσιμους ελληνικούς υπότιτλους που υπάρχουν και σίγουρα οι άνθρωποι που ασχολούνται με αυτό, αξίζουν πολλά. Κάτι άλλο που κάνω προσωπικά, αν και γνωρίζω αγγλικά, είναι να κατεβάζω - όπου δεν υπάρχουν στις "μητρικές" γλώσσες μιλάω (ελληνικά, νορβηγικά) - τους αγγλικούς υπότιτλους που στο 99% των περιπτώσεων κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Τα γράμματα (υπότιτλοι) με βοηθάνε να καταλαβαίνω καλύτερα, καθώς σε ταινίες και σειρές, πολλά μπορεί να μην καταλάβεις λόγω προφοράς, αργκό, ιδιωματισμών, κλπ.

Όμως έχω δει αρκετούς, ακόμα και αν γνωρίζουν και εφαρμόζουν τα πιο πάνω, να μην δίνουν σημασία σε άλλες IPTV λίστες, επειδή λόγου χάριν, είναι ισπανικές ή βραζιλιάνικες, κλπ. Η αλήθεια είναι πως συνήθως κάποιες τέτοιες λίστες είναι πολύ πιο ψαγμένες, καθώς διαθέτουν κατηγοριοποίηση έχοντας και πολλά διεθνή κανάλια ποικίλου περιεχομένου.
Νομίζω πως αντί να το αναλύσουμε, θα ήταν καλύτερο να το δούμε στην πράξη με συγκεκριμένο παράδειγμα. Επέλεξα μια IPTV λίστα για το KODI Media Center (XBMC) που εύκολα θα την προσπερνούσαμε, καθώς είναι μεξικάνικης "καταγωγής". Αυτή είναι η Wolf IPTV.

Πρόκειται για μια λίστα που τεχνικά είναι πολύ καλά κατασκευασμένη με αρκετά επίσης καλοφτιαγμένα addons που δουλεύουν χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα σχεδόν τα πάντα και πολλά με παραδειγματικούς χρόνους φόρτωσης, ενώ διαθέτει ενδιαφέρουσες και πρωτότυπες λίστες καναλιών. Φυσικά και διαθέτει μια μεγάλη λίστα από ισπανόφωνα κανάλια (μιλάμε για μια από τις πιο διαδεδομένες γλώσσες του πλανήτη), μα εκτός αυτού περιλαμβάνει και άλλες λίστες με διεθνή κανάλια όπως τα ESPN HD, Discovery HD, SKY Sports, NBC, FOX, (full USA channel list) και πολλά ακόμα, όπως για παράδειγμα κανάλια με ταινίες, σειρές, ντοκιμαντέρ, μουσική, ενήλικα, παιδικά, ειδικευμένα κανάλια και πάρα πολλά ακόμα (θέλει κάμποσο ψάξιμο).

- Σας προτείνω να το εξακριβώσετε, εγκαθιστώντας την στο KODI (XBMC) σας:

Φυσικά πρώτα θα τοκατεβάσετε: [DOWNLOAD]

και στην συνέχεια θα το εγκαταστήσετε στο Kodi/Xbmc σας.

>>> Δείτε αναλυτικότερα την εγκατάσταση addons στο Kodi/Xbmc, αν δεν ξέρετε.

Αφού δώσει την επιβεβαίωση της εγκατάστασής του, πηγαίνετε από την αρχική οθόνη του KODI (XBMC):

ΒΙΝΤΕΟ > Πρόσθετα > Wolf-IPTV

Θα δείτε την κεντρική κατηγοριοποίηση που η κάθε μια περιλαμβάνει τις δικές της λίστες με κανάλια:

Σε ταινίες, σειρές, ντοκιμαντέρ, μπορείτε να κάνετε αναζήτηση για υπότιτλους [δείτε πώς], όπως είπαμε τις περισσότερες φορές θα εκπλαγείτε ευχάριστα:

Και βέβαια, όπως αναφέραμε, σε ορισμένες θεματολογίες, δεν έχει σημασία η γλώσσα:

 

Νομίζω πως με το πιο πάνω παράδειγμα έγινε αντιληπτό αυτό που είπαμε σχετικά με τις IPTV λίστες και μην τις απορρίπτεται αμέσως λόγω προέλευσης, πριν δείτε τι περιλαμβάνουν. Σε ποσοστό που πλησιάζει το 90%, διαθέτουν και έξτρα λίστες με διεθνή κανάλια.

  • Σχόλια

0 Comments:

Scroll to Top