BETA

MOFO Linux: «Enough is enough» σε λογοκρισία και επιτήρηση

Εικόνα Maria

Το MOFO Linux, που βασίζεται στο Ubuntu με περιβάλλον Unity, είναι ένα λειτουργικό σύστημα που χτίστηκε για να νικήσει όλες τις εξελιγμένες μεθόδους λογοκρισίας στο διαδίκτυο και επιτήρησης οι οποίες χρησιμοποιούνται από τις κυβερνήσεις, τις εταιρείες, τα σχολεία (πανεπιστήμια, κολέγια), και τους παρόχους υπηρεσιών ιντερνέτ.

Παρεμπιπτόντως, στην αργκό γλώσσα των Αμερικάνων, το «MOFO» είναι συντομογραφία του «mother fucker» – η εξελληνισμένη εκδοχή του είναι μαδαφάκας.

Η διανομή είναι πραγματικό εργαλείο που δημιουργήθηκε για να δώσει πίσω αυτά που έχουν στερήσει από τους ανθρώπους: το αναφαίρετο δικαίωμά τους στην ιδιωτικότητα, στην ελευθερία της έκφρασης, στο συνεταιρίζεσθαι και στο συνέρχεσθαι ειρηνικώς, σύμφωνα με το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα και (σύμφωνα με) την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

[Καλά, εσείς οι «Δεν έχω Τίποτα να κρύψω», μην συνεχίσετε την ανάγνωση· περιττό, δεν σας χρειάζεται ούτε το άρθρο ούτε η διανομή.]

Οι προγραμματιστές του Linux MOFO επικεντρώθηκαν ώστε να παρέχουν, με την διανομή, ένα πλήρες σύνολο εργαλείων που περιλαμβάνει ό,τι χρειάζεστε προκειμένου να κάνετε την περιήγησή σας στο διαδίκτυο με ασφάλεια και με απόλυτη ελευθερία.

Το σύστημα περιλαμβάνει σουίτα γραφείου, office, πολυμέσα και διαδικτυακές εφαρμογές που σας επιτρέπουν να διαβάζετε, να γράφετε, να παρακολουθείτε ή να ακούτε από οποιοδήποτε μέσον, όπου και αν βρίσκεστε, αρκεί να έχετε σύνδεση στο internet (διαδίκτυο).

Μεταξύ αυτών που περιλαμβάνονται στην διανομή MOFO Linux, είναι VPN με το Bitmask, το ανοιχτού κώδικα λογισμικό ανώνυμης και κρυπτογραφημένης επικοινωνίας.

Αλλά και ο Tor Browser, ο περιηγητής για ανώνυμη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Το MOFO Linux, με υποστήριξη λογισμικού Cjdns, έρχεται και με κρυπτογραφημένα DNS, OpenVPN (Virtual Private Network, Εικονικό Ιδιωτικό Δίκτυο δηλαδή, που βασίζεται στο πρωτόκολλο OpenVPN), Softether, Tor, Freenet, και I2P (ένα εκ των δημοφιλών darknets - όπως είναι το Tor και το Freenet - όπου όλη η κίνηση που δρομολογείτε είναι εσωτερική στο I2P δίκτυο και κρυπτογραφημένη σε πολλαπλά επίπεδα), αλλά και πολλά άλλα εργαλεία λογισμικού που όλα παρέχουν ανώνυμη και ασφαλή πρόσβαση στο Διαδίκτυο και παράκαμψη του κρατικού ελέγχου και της λογοκρισίας.

Για proxy, έρχεται με εγκατεστημένο το Psiphon, την ανοιχτού κώδικα εφαρμογή για την παράκαμψη του φιλτραρίσματος στο διαδίκτυο.

Στην διανομή περιλαμβάνονται το VeraCrypt και το zuluCrypt για on-the-fly κρυπτογράφηση (που σημαίνει ότι τα δεδομένα κρυπτογραφούνται αυτόματα πριν αποθηκευτούν και αποκρυπτογραφούνται αμέσως μετά την φόρτωσή τους, χωρίς την παρέμβαση του χρήστη). Και τα δύο είναι forks του TrueCrypt, ένα από τα καλύτερα λογισμικά κρυπτογράφησης - την εφαρμογή η οποία μας βοηθούσε να κρυπτογραφούμε σε πραγματικό χρόνο, απλά αρχεία, φακέλους, ολόκληρα partitions, ακόμα και εξωτερικά αφαιρούμενα μέσα - που τελείωσε και με μάλλον παράξενο τρόπο, με πολλά να ακούγονται για αυτό και με τα ονόματα της Microsoft και της NSA να πρωταγωνιστούν.

Συν των άλλων, το MOFO Linux έρχεται με πλήρη υποστήριξη του eCryptfs για ισχυρή κρυπτογράφηση φακέλων και αρχείων. Και η λίστα των εργαλείων είναι κυριολεκτικά ατελείωτη.

Γιατί το MOFO Linux;

Χρησιμοποιήστε την διανομή MOFO Linux για να απελευθερωθείτε από τις αυταρχικές δυνάμεις (εξουσία γαρ) που προτίθεται να ελέγξουν την ροή των πληροφοριών και που έχουν σημαία τους ότι «αυτοί, πρέπει να γνωρίζουν την αλήθεια».

Από την έκδοση 4.0, το MOFO Linux είναι χτισμένο πάνω στο Ubuntu, με όλα τα τελευταία λογισμικά για την παραγωγικότητα και την ψυχαγωγία.

Το MOFO Linux ξεκίνησε ως bootable live CD. Ως διανομή, δηλαδή, που μπορούσες να την εκκινήσεις από live CD.

Έχοντας πλέον αναπτυχθεί, το σύστημα έχει σχεδιαστεί για να το τρέχετε είτε από ένα bootable USB stick (εκκινήσιμο στικάκι), είτε για «λιτή εγκατάσταση» σε έναν σκληρό δίσκο / SSD.

Σημειωτέον, όλο το ιστορικό του ιντερνέτ και τα ίχνη σας καταστρέφονται με το που κλείνετε τον υπολογιστή.

Οι επιλογές για την χρήση και την εγκατάσταση της διανομής είναι πολλές.
Το MOFO Linux μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως η διανομή που θα την έχετε κανονικά εγκατεστημένη στον σκληρό σας δίσκο και θα μπορείτε να εκκινήσετε τον υπολογιστή σας από αυτήν, ή που θα την έχετε εγκαταστημένη σε USB στικάκι ή και σε κάρτα SD και θα την έχετε πάντα μαζί σας προκειμένου (για παράδειγμα) να μπαίνετε με αυτήν στο διαδίκτυο από όποιον υπολογιστή και αν βρεθείτε (ακόμα και σε internet cafes που αναφέραμε πιο πάνω, ξενοδοχεία και ούτω καθ' εξής).

Το MOFO Linux είναι σχεδιασμένο για να είναι εύκολη η χρήση του σε οικιακούς υπολογιστές, φορητούς υπολογιστές, αλλά και για υπολογιστές στα ιντερνέτ καφέ σε όλο τον κόσμο.
 

Για αρχάριους;

Αυτό ίσως είναι και ένα από τα πιο δυνατά σημεία της διανομής MOFO Linux, αυτό που κάνει την διαφορά.

Ναι, είναι ιδανική για αρχάριους χρήστες που ενδιαφέρονται για την ιδιωτικότητά τους. Βασιζόμενη στο Ubuntu, η διαδικασία εγκατάστασής της μοιάζει με μια παραδοσιακή εγκατάσταση Ubuntu· το ίδιο και το περιβάλλον εργασίας. Και αν μη τι άλλο, μην ξεχνάμε πως ήταν το Ubuntu που έφερε τους αρχάριους χρήστες των Windows στο Linux.

Η διαφορά (του MOFO Linux από το Ubuntu) είναι η μεγάλη ποικιλία των εργαλείων με την οποία έρχεται η διανομή MOFO Linux. Κάποια εξ' αυτών θα τα δείτε έτοιμα στο Unity dashboard, και κάποια άλλα αυτά θα χρειαστούν λίγα κλικ για να τα εγκαταστήσετε.

 

Εγκατάσταση του MOFO Linux

Η διαδικασία εγκατάστασης μοιάζει με μια παραδοσιακή εγκατάσταση Ubuntu, το ίδιο και το περιβάλλον εργασίας.
Μπορείτε να το δοκιμάσετε τόσο live, όσο και να το εγκαταστήσετε αν σας κάνει, η διαδικασία είναι ακριβώς αντίστοιχη με αυτήν του Ubuntu.

>>> Η ιστοσελίδα του MOFO στο Github με έτοιμο script, γραμμένο για Debian / Ubuntu / Mint Linux, που αυτοματοποιεί την εγκατάσταση του Mofo Linux. Το σκριπτάκι αυτό δίνει την δυνατότητα να κατεβάσετε το λογισμικό, να δημιουργήσετε καταλόγους, να διαμορφώσετε τις ρυθμίσεις, και να αντιγράψετε τα αρχεία ειδικά για αυτές τις διανομές.

>>> Η ιστοσελίδα του MOFO Linux.

► [DOWNLOAD MOFO Linux]

Αφού το κατεβάσετε, θα το «κάψετε», είτε σε κάποιο δισκάκι είτε σε ένα usb stick (ή sd κάρτα κλπ), εκκινώντας στην συνέχεια τον υπολογιστή σας από αυτό. Όμως, επειδή σε ορισμένες περιπτώσεις, ενδέχεται το πιο πάνω εργαλείο (Unetbootin) που παραπέμπουμε για το «κάψιμο», να μην δουλέψει καλά, μπορείτε να δοκιμάσετε και το Etcher.

 • Σχόλια

14 Comments:

 1. Εικόνα ok
  ok (χωρίς επαλήθευση)Δεκ 08, 2016 22:25 ΜΜ

  πολυ ωραιο φαινεται αυτο μαρακι ευχαριστουμε , sigoyra ajizei gia dokimh. δεν καταλαβα ομως αν ειναι και για 32bit

 2. Εικόνα kostas
  kostas (χωρίς επαλήθευση)Δεκ 09, 2016 02:39 ΠΜ

  είναι 64bit (για πληροφορίες: https://sourceforge.net/projects/mofolinux/files/?source=navbar)

 3. Εικόνα Maria
  MariaΔεκ 09, 2016 14:01 ΜΜ

  ok,
  σ' ευχαριστώ πολύ.

  Δυστυχώς, όπως λέει και ο kostas, είναι μόνο για 64bit και κατά πώς το κόβω, οι νέες διανομές θα βγαίνουν για λειτουργικά συστήματα 64-bit.

 4. Εικόνα τασος17
  τασος17 (χωρίς επαλήθευση)Δεκ 13, 2016 16:27 ΜΜ

  Η διαφορά του από το tails ποια είναι?και ποιο είναι καλύτερο?

 5. Εικόνα Maria
  MariaΔεκ 13, 2016 16:50 ΜΜ

  Τάσο, η βασική διαφορά του από το Tails Linux (http://osarena.net/distros-roms/talis-nea-ekdosi-tis-dianomis-gia-idioti...) είναι ότι το MOFO Linux έρχεται έτοιμο με ένα σωρό εργαλεία. Άλλα από αυτά υπάρχουν έτοιμα στο Unity dashboard, και κάποια άλλα αυτά θα χρειαστούν λίγα μόλις κλικ για εγκατάσταση.

  Τώρα, όσον αφορά το ποια από τις δυο είναι καλύτερη, αυτό είναι τι βολεύει στον καθένα.

 6. Εικόνα τασος17
  τασος17 (χωρίς επαλήθευση)Δεκ 13, 2016 17:03 ΜΜ

  Από ότι θυμάμαι και το tails έχει κάποια εργαλεία, το MOFO τι παραπάνω εργαλεία έχει?

 7. Εικόνα μιχαλης
  μιχαλης (χωρίς επαλήθευση)Δεκ 15, 2016 10:03 ΠΜ

  Mairy μόνο ένα γραφικό περιβάλλον έχουν; το unity είναι βαρύ για τον υπολογιστή μου

 8. Εικόνα Maria
  MariaΔεκ 15, 2016 11:35 ΠΜ

  Μιχάλη, η διανομή έρχεται με το unity, αν θέλεις άλλο περιβάλλον μπορείς να βάλεις, μα και πάλι θα έχεις όλες τις εξαρτήσεις του.

  Μπορείς όμως αν θέλεις, να κοιτάξεις και άλλη αντίστοιχη διανομή: http://osarena.net/tags/privacydistros.

  ΥΓ: Μαρία παρακαλώ. :D

 9. Εικόνα DarkGoth
  DarkGothΔεκ 15, 2016 15:03 ΜΜ

  ΥΓ: Μαρία παρακαλώ. :D

  χμμμμ... ΜΑΡΙΓΩ;;;... :D :P :D :P

 10. Εικόνα Maria
  MariaΔεκ 15, 2016 16:21 ΜΜ

  Χαχαχα, δεν παίζεσαι DarkGoth.

 11. Εικόνα DarkGoth
  DarkGothΔεκ 15, 2016 14:59 ΜΜ

  σιγουρα καπου το εχω ξαναπει εδω (νομιζω στο φορουμ), αλλα θα το ξαναπω:... «βαλτε gnome-shell, κανει καλο!...»

  το gnome-shell οταν μεγαλωσει, απλα θελει να γινει καλυτερο. το unity οταν μεγαλωσει, θελει να γινει gnome-shell

 12. Εικόνα μιχαλης
  μιχαλης (χωρίς επαλήθευση)Δεκ 15, 2016 15:12 ΜΜ

  Γέρο και το Gnome βαρύ είναι.Ποια η διαφορά;

 13. Εικόνα DarkGoth
  DarkGothΔεκ 15, 2016 16:10 ΜΜ

  το gnome (gnome-shell) δεν εχει καμια σχεση με το εκτρωμα (unity) σε απαιτησεις. ενταξει, δεν ειναι και πουπουλο xfce, αλλα ειναι πολυ πιο ελαφρυ απο το εκτρωμα. κανονικα το gnome μπορει να τρεξει ανετα ακομα και σε εξομοιωτη. σε τι μηχανημα το εχεις; μηπως το εχεις βαλει πολλα extensions επανω, και το ζοριζουν; εμενα ακομα και σε εξομοιωτη παει σφαιρα (εγω το εχω σχετο, χωρις κανενα extension). οπτικα μοιαζουν οποτε τις διαφορες τις βλεπεις στον χειρισμο. εργονομικα δεν εχουν καμια σχεση. το gnome-shell ειναι πολυ πιο ξεκουραστο στη χρηση, πιο σωστα δομημενο, και μπορεις να αλλαξεις και κατι που δεν σε βολευει. το unity, ετσι οπως το βλεπεις, αυτο παιρνεις. ασε που πρεπει να καθεσαι να ξηλωνεις τα ηλιθια amazon κατασκοπακια απομεσα. ενω το gnome-shell ειναι καθαρο.

 14. Εικόνα leadeR21
  leadeR21 (χωρίς επαλήθευση)Δεκ 27, 2016 06:09 ΠΜ

  και εγω παιδια αυτην την απορια ειχα με το πιο πανω παληκάρι.

  ποιο ειναι καλύτερο τα tails η mofo ?
  βασικά ασχολούμε εδω και λίγο καιρι με το deep web και λιγο με hacking αν και εχω χασει την μπαλα και δεν ξερω τι να χρησιμοποιησω.

Scroll to Top