BETA

Αυτές οι εφαρμογές προστατεύουν από την παρακολούθηση της NSA: Άκυρο, μούφα και παραπλανητικό

Εικόνα constantinos

Αναρωτιέμαι και πολύ σοβαρά, για το ποιοι είναι πιο επικίνδυνοι. Κρατικές υπηρεσίες όπως η NSA ή αυτοί που γράφουν για το πώς θα προστατευτούμε από αυτούς;

Το διαδίκτυο είναι ένα πολύ επικίνδυνο. Ένα μέρος που κυριαρχούν οι απατεώνες, οι άσχετοι, οι ψεύτες, οι ρουφιάνοι, οι συκοφάντες και η προπαγάνδα. Το Διαδίκτυο που όλοι χρησιμοποιούμε, αυτό που τέλος πάντων καταχρηστικά ονομάζεται "επιφανειακό web" και όχι το Deep/dark web.  Σε έναν κόσμο όπου σχεδόν όλες τις σκέψεις μας, τα ερωτήματά μας αλλά και τα σχέδιά μας τα εμπιστευόμαστε στο Ανοιχτό Διαδίκτυο, η μαζική παρακολούθηση παύει να είναι απλά ένα φλέγον θέμα για την διαφύλαξη της ιδιωτικότητάς μας. Είναι πλέον ζήτημα Ακαδημαϊκής Ελευθερίας και, εν γένει, Ανθρώπινης Ελευθερίας.

Το θέμα της παρακολούθησης των ανθρώπων -με σκοπό τον ελέγχό τους και την αξιοποίησή τους ως πόρους- είναι αρχέγονο, μα και ηλεκτρονικά, οι ρίζες του είναι πολύ παλιές και χρονολογούνται πριν την έλευση του διαδικτύου. Το αποτέλεσμα που προέκυψε όταν το διαδίκτυο έγινε προσιτό και στις μάζες (sic) ήταν το Echellon που στην μετά-Snowden εποχή το γνωρίσαμε ως Prism.

Θα περάσουμε απ' ευθείας στην ουσία, επειδή σαν osarena, έχουμε γράψει κατά κόρον την σημασία της ιδιωτικότητας, με μια σειρά παρουσιάσεων λογισμικών ελεύθερου και ανοιχτού κώδικα για την ισχυροποίηση αυτής. Η θέση μας είναι σαφής:

Αν δεν εναντιωθούμε στην παραβίαση του θεμελιώδους δικαιώματος των ελεύθερων ανθρώπων να μοιράζονται ανενόχλητοι τις σκέψεις τους και να επικοινωνούν -χωρίς να φοβούνται ότι ξαφνικά θα θεωρηθούν ύποπτοι, θα χάσουμε τον θεμέλιο λίθο της κοινωνίας μας που είναι η σκέψη, η κρίση, η άποψη και η ελευθερία έκφρασής τους.
Η υπεράσπιση αυτής της θεμελιώδους ελευθερίας είναι η πρόκληση της γενιάς μας. Και θα χρειαστεί το «χτίσιμο» νέων ελέγχων που θα προστατεύσουν και θα περιορίσουν τις αυθαίρετες εξουσίες των κυβερνήσεων που θέλουν να έχουν τον έλεγχο της ανθρώπινης επικοινωνίας.

Επίσης, έχουμε αναφερθεί και στην κατηγορία των ηλιθίων συνανθρώπων μας που χρησιμοποιούν φράσεις όπως:

Εγώ δεν έχω τίποτα να κρύψω και δεν πα να με παρακολουθεί όποιος θέλει...

Μα και στις ύποπτες κινήσεις με εμφανίσεις κλειστού (κυρίως) λογισμικού που υπόσχεται θαύματα για την προστασία των προσωπικών μας δεδομένων, καθώς και σε όλες αυτές τις δημοσιεύσεις -άμεσα συκοφαντικές ή και αληθοφανώς δοσμένες- που σαν ουσιαστικό σκοπό έχουν να ενοχοποιήσουν το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα και τα μέσα -λογισμικά στην προκειμένη- επίτευξής της.
Έχουμε αναφέρει ξανά πως οι παραπλανητικές δημοσιεύσεις οι οποίες κατά κόρον κυκλοφορούν σε ιστοσελίδες και διαμοιράζονται στο Facebook, το social network που ανέδειξε την ανθρώπινη ηλιθιότητα, έχουν ένα συγκεκριμένο μοτίβο:

Η συνεχώς επαναλαμβανόμενη μέθοδος του copy-paste με μικρές αλλαγές σε τίτλο και προτάσεις στην καλύτερη περίπτωση και η επικέντρωση -όπως και να έχει- στην ίδια θεματολογία είναι ένα πασιφανές παράδειγμα και πραγματικότητα. Οι ειδήσεις, κάθε είδους -πολιτικές, κοινωνικές, αθλητικές, τεχνολογικές κλπ- είναι τεχνητά δημιουργημένες. Προέρχονται από κάποιο πολιτικό ή εταιρικό γραφείο και διοχετεύονται στην κοινή γνώμη (sic) μέσω των ΜΜΕ και φυσικά στην εποχή του διαδικτύου αναπαράγονται σωρηδόν από τα αναρίθμητα (και χωρίς ουσιαστικό λόγο ύπαρξης) blogs και μέσω των κοινωνικών δικτύων.

Ενώ είναι απολύτως βέβαιο ότι εντός του 2015, η επίθεση στην ιδιωτικότητα θα ενταθεί με νομοθετήματα και ρυθμίσεις, φυσικά αυτό θα γίνει με την γνωστή μέθοδο της προπαγάνδας και των δικτυακών ηλίθιων και απατεώνων που περιγράψαμε πιο πάνω, ώστε οι άνθρωποι να πειστούν ότι κάνουν κάτι κακό και παράνομο χρησιμοποιώντας για παράδειγμα, κρυπτογράφηση ή p2p λογισμικά. Βασικά αν το δούμε καθαρά, το ζητούμενο είναι να να ξεγελαστεί ο χρήστης. Είτε να νοιώθει φόβο, είτε να αποθαρρυνθεί λόγω δυσκολίας.

Και για να γίνει πιο αντιληπτό αυτό, ελάτε να το δούμε με ένα συγκεκριμένο παράδειγμα -μιας δημοσίευσης που κυκλοφόρησε στο ελληνόφωνο διαδίκτυο, λίγο πριν μας αποχαιρετήσει το 2014. Είναι τόσες οι πλευρές και οι παράμετροι που θα πρέπει να δούμε, που δεν ξέρω από πού ν' αρχίσουμε. Ας το προσπαθήσουμε όμως. Η "ενημερωτική τεχνολογική είδηση" η οποία κυκλοφόρησε 30 και 31 Δεκέμβρη του 2014, είχε έναν δυνατό και πιασάρικο τίτλο που αναμένονταν να δώσει hits στις ιστοσελίδες που το αναδημοσίευσαν (copy-paste ενημέρωση) και είχε ως εξής:

Eφαρμογές μας προστεύουν από την παρακολούθηση της NSA

(όχι, δεν έκανα λάθος, έτσι ακριβώς είναι ο τίτλος της δημοσίευσης) ή (ο "πρότυπος"):

Αυτές οι εφαρμογές μας προστατεύουν από την παρακολούθηση της NSA

και υποθέτω με μικρές παραλλαγές και οι διάφορες άλλες αναδημοσιεύσεις.
-Ας δούμε τι λέει η δημοσίευση που, κρίνοντας από τον τίτλο, θα πρέπει να είναι ενδιαφέρουσα και κατατοπιστική. Αρχίζουμε από την αναδημοσίευση (31/12/14):

Ας κάνουμε την υπέρβαση και ας πούμε, ότι όλοι καταλάβαμε τι εννοεί και πως μας κάλυψε πλήρως (και δεν αναρωτιόμαστε, ας πούμε: "αφού δεν το 'χεις, γιατί το γράφεις;").

Ας δούμε τώρα και την πρότυπη δημοσίευση (30/12/14) στο ελληνόφωνο web. Προσέξτε αυτό που έχω τονίσει με το κόκκινο ημικύκλιο, με τα ψιλά και μικρά γράμματα, κάτω από τον μεγάλο τίτλο:

Υποθέτουμε και εδώ τα ίδια, πως καλυφθήκαμε άμεσα και συνεχίζουμε για να δούμε και την πραγματικά πρότυπη δημοσίευση από το αγγλόφωνο κομμάτι του SPIEGEL (28/12/14). Η δημοσίευση όμως αυτή -του Spiegel- είναι τόσο μεγάλη, που είναι αδύνατο να την βάλουμε όλη screenshot ή και να την αντιγράψουμε (μπορείτε να την δείτε άμεσα στην ιστοσελίδα του). Βασικά, όπως θα δείτε, το πιο πάνω ελληνόφωνο άρθρο είναι μόλις δυο-τρεις μεταφρασμένες (κάκιστα) προτασούλες του προτύπου:

Έχοντας ήδη μια πλήρη εικόνα, ας προσπαθήσουμε να τα δούμε ένα-ένα:

1. Αρχής εξ' αρχής, αυτό που είναι άμεσα παραπλανητικό, είναι πως -υποτίθεται- αυτά τα είπε ο Snowden πριν δυο μήνες (Οκτώβρη του 2014, δηλαδή). Τα ψιλά γράμματα που τονίσαμε με το κόκκινο και τα οποία -φυσικά- στις ακόμα πιο κάκιστες αναδημοσιεύσεις, απλά δεν υπάρχουν.
Αυτό επειδή ο Snowden δεν βγαίνει κάθε δυο μήνες ή όποτε του την κα...ώσει για να κάνει νέες αποκαλύψεις. Αυτό πρέπει να γίνει σαφές και να σταματήσει η παραπληροφόρηση. Ο Glenn Greenwald, ο δημοσιογράφος της Guardian που ήταν ο πρώτος ο οποίος έβγαλε στην επιφάνεια την ιστορία τον Μάιο του 2013, έσπευσε έναν μήνα μετά (Ιούνιο 2013), βλέποντας τι γίνεται, να το ξεκαθαρίσει αυτό [δείτε και το σχετικό άρθρο]:

δηλώνοντας αναλυτικότερα, στο TwitLonger (μια υπηρεσία tweet):

Δεν λέω πως ο Snowden δεν θα μπορούσε να διαρρεύσει περισσότερα έγγραφα, αν ήθελε. Προφανώς, μπορεί να το κάνει ανά πάσα στιγμή το αποφασίσει. Αυτό είναι προφανές. Αυτό που είπα είναι ότι δεν δίνει ένα - ένα τα έγγραφα. Μας τα έχει παραδώσει όλα τα έγγραφα εδώ και εβδομάδες. Αυτή η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί.
Και εμείς –όχι εγώ ο ίδιος βέβαια- είμαστε αυτοί που θα αποφασίσουμε ποια από αυτά παίρνει να δημοσιευθούν και με ποια σειρά και ποια από αυτά δεν θα δημοσιευτούν ποτέ

Αντιληπτό και απολύτως κατανοητό, έτσι; Όπως αντιληπτό επίσης, ότι ο καθένας θα εκμεταλλευόταν κάτι τέτοιο, ανάλογα τα μυαλά και τα συμφέροντά του (έτσι ή και έτσι, για παράδειγμα).

2. Προχωράμε σε αυτό που αναφέρει για το Ζοho, την cloud σουίτα γραφείου και παραγωγικότητας (διάφορα μέρη της σουίτας τα έχουμε αναφέρει ανά καιρούς στο osarena, αν κάνετε μια αναζήτηση για zoho θα τα εντοπίσετε, ενώ -συν τ' άλλα- έχουμε δει και την σουίτα γραφείου της, ανάμεσα στις άλλες διαθέσιμες για linux.
Σε γενικές γραμμές, αν κάνει κάποιος μια αναζήτηση, θα δει πως αυτό ισχύει. Βέβαια η Zoho δεν μας δίνει ακριβώς δικά μας ιδιωτικά κλειδιά κρυπτογράφησης και, συν τ' άλλα, είναι μια καθαρά cloud-based υπηρεσία.
Θέλω να πω, ότι σαν σύνολο είναι πάρα πολύ αξιόλογη και από αυτές που μπορεί να χρησιμοποιεί κάποιος αν θέλει κάτι πλήρες και όχι εγκαταστημένο στον υπολογιστή του και, όπως δείχνει, με ισχυρό λογισμικό προστασίας από υποκλοπές.
Αν και με μια διαφορετική αναζήτηση στο διαδίκτυο, βρήκαμε και άλλες εντελώς διαφορετικές απόψεις περί αυτού, που μιλάνε για backports και άλλων που αναιρούν τα προηγούμενα.
Δεν έχω άποψη και δεν μπορώ να πω κάτι συγκεκριμένο γι' αυτό, μα παρ' όλ' αυτά διατηρώ τις επιφυλάξεις μου σχετικά με το cloud.

3. Αναφέρει το λογισμικό κρυπτογράφησης αρχείων Truecrypt. Ακόμα και αν υποθέσουμε πως αυτά "διέρρευσαν" (sic) από το αρχείο (ξανά sic) του Snowden πριν δυο μήνες -δηλαδή τον Οκτώβρη του 2014- τότε, επιβεβαιωνόμαστε πως οι συντάκτες που δημοσίευσαν και αναδημοσίευσαν αυτό, είναι παντελώς άσχετοι και με έλλειψη ενημέρωσης των στοιχειωδών που γράφουν (μην ξεχνάμε τους τίτλους των άρθρων έτσι;), κάτι που αναμφίβολα είναι επικίνδυνο..
Και αυτό επειδή το TrueCrypt, από τον Μάιο του 2014, σταμάτησε την λειτουργία του, επειδή παραβιάστηκε (;), βρεθήκαν κενά στον κώδικά του (;), μα σίγουρα με τρόπο που έφερε πολλές ανησυχίες. Στην σελίδα του, στο επάνω μέρος της, υπήρχε η ακόλουθη προειδοποίηση [δείτε το σχετικό άρθρο]:

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η χρήση του TrueCrypt δεν είναι ασφαλής, δεδομένου ότι μπορεί να υπάρχουν προβλήματα που δεν έχουν διορθωθεί όσον αφορά την ασφάλεια.
Αυτή η σελίδα βοηθάει μόνον στην μετεγκατάσταση των δεδομένων που κρυπτογραφούνται από το TrueCrypt.

Η ανάπτυξη του TrueCrypt σταμάτησε τον Μάιο του 2014, όταν τελείωσε η υποστήριξη των Windows XP από τη Microsoft. Τα Windows 8, 7 Vista και ό,τι ακολουθήσει αυτών, παρείχαν ενσωματωμένη υποστήριξη για κρυπτογραφημένους και εικονικούς δίσκους.
Μια τέτοια ολοκληρωμένη υποστήριξη διατίθεται και σε άλλες πλατφόρμες. Θα πρέπει να μετεγκαταστήσετε όλα τα δεδομένα που έχουν κρυπτογραφηθεί με το TrueCrypt σε κρυπτογραφημένους ή εικονικούς δίσκους που υποστηρίζονται από την πλατφόρμα την οποία χρησιμοποιείτε.

 

4. Προχωρώντας περνάμε στα πιο ζόρικα που απλά επιβεβαιώνουν την άγνοια του αρχικού αρθρογράφου των μεταφραστών και των όσων το αναδημοσίευσαν.
Αρχικά αναφέρει, όλη η πρόταση, το εξής;

Η λειτουργία Off-the-Record (κρυπτογράφηση γραπτών μηνυμάτων) και το πρόγραμμα κρυπτογράφησης Pretty Good Privacy αντιστέκονται σθεναρά στην NSA όπως και το πρωτόκολλο ZRTP (κλήσεις VoIP) και η p2p υπηρεσία instant messaging, CSpace.

Οι παραπάνω υπηρεσίες και εφαρμογές είναι ό,τι χειρότερο για την NSA, που δεν μπορεί να "τρυπώσει" μέσω αυτών στους χρήστες.

Ας δούμε το πρώτο:

την λειτουργία Off-the-Record (κρυπτογράφηση γραπτών μηνυμάτων)

τι είναι αυτό όμως και όσο πιο απλουστευμένα γίνεται;:

To ΟΤR (Off-The-Record), είναι ένα εργαλείο που δημιουργεί, για κάθε συζήτηση που γίνεται ένα νέο ζεύγος κλειδιών κρυπτογράφησης υλοποιώντας μια από τις καλύτερες λύσεις διασφάλισης της ιδιωτικότητας. Το OTR είναι διαθέσιμο σαν plugin για το Pidgin και προτείνεται ως ένας από τους πιο καλούς τρόπους, ώστε να επιτύχετε υψηλού επιπέδου ιδιωτικές συζητήσεις.

[δείτε και ορισμένα παραδείγματα χρήσης του, με αναλυτικές παρουσιάσεις και οδηγίες: #otr]

Συνεχίζοντας μας λέει για το:

πρόγραμμα κρυπτογράφησης Pretty Good Privacy

Το PGP δηλαδή. Και αυτό, όσο το δυνατόν πιο απλά είναι:

Το Pretty Good Privacy [PGP], ένα πρόγραμμα ανοικτού λογισμικού, δημιουργήθηκε το 1991 από τον Φιλ Ζίμερμαν και είναι πλέον το παγκόσμιο “πρότυπο” για αποστολή κρυπτογραφημένων e-mail.

[δείτε ένα καλό παράδειγμα χρήσης του σε συσκευές με Android -με μια αναζήτηση στο osarena για PGP θα βρείτε πολλά ακόμα.]

Συνεχίζοντας, πολύ σωστά, όπως και τα προηγούμενα, αναφέρει το:

πρωτόκολλο ZRTP (κλήσεις VoIP)

Χοντρικά, αυτό είναι:

Επιτρέπει την κρυπτογράφηση συνομιλιών βίντεο και εικόνας και δημιουργήθηκε από τον Phil Zimmerman, δημιουργό του πρότυπου κρυπτογράφησης μηνυμάτων OpenPGP.

[δείτε ορισμένα παραδείγματα χρήστης του, με μια αναζήτηση στο οsarena: @ZRTP]

Τελειώνοντας, μας προτρέπει να κάνουμε και χρήση:

της p2p υπηρεσίας instant messaging, CSpace

και αυτό επειδή -όπως μας λέει ο συντάκτης:

Οι παραπάνω υπηρεσίες και εφαρμογές είναι ό,τι χειρότερο για την NSA, που δεν μπορεί να "τρυπώσει" μέσω αυτών στους χρήστες.

Όλα καλά και συμφωνούμε για το CSpace. Πολύ σπουδαία υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων με αυξημένη ιδιωτικότητα λόγω της ισχυρής του κρυπτογράφησης και της p2p τεχνικής (ανάμεσα σε χρήστες δηλαδή, χωρίς την μεσολάβηση τρίτου server).
Το μόνο πρόβλημα όμως, είναι πως το λογισμικό CSpace, έχει σταματήσει ν' αναπτύσσεται από το 2010. Τέσσερα (4) χρόνια πριν δηλαδή.
Ορίστε η download-page του, με τελευταία ενημέρωση την 20η Ιανουαρίου 2010:

Και αυτή, ενημέρωση επί μέρους (ίσως λόγω κάποιου server update), καθώς αν το κατεβάσετε, θα δείτε πως το εκτελέσιμο αρχείο του, τελευταία φορά τροποποιήθηκε την Τετάρτη 19 Ιουλίου 2006, κάπου οχτώμισυ χρόνια πριν δηλαδή (τρέχουσα ημερομηνία 1/1/15):

Το ίδιο και η ιστοσελίδα του που μοιάζει παρατημένη και αμετάβλητη από τα τέλη του 2006:

Το ίδιο και οι διάφορες παραπομπές που δίνει στο http://cspace.in/~dan. Μια ιστοσελίδα φάντασμα:

Συμπέρασμα:

Τα συμπεράσματα είναι εύλογα, δεν χρειάζονται περαιτέρω ανάλυση. Ακόμα και στο άρθρο του Spiegel δεν βλέπουμε κάποιον επώνυμο συντάκτη, μα το άρθρο υπογράφεται από το γενικό και αόριστο:

SPIEGEL Staff

Αυτό σημαίνει πως το έκαναν δυο-τρεις μικροί δημοσιογράφοι με ψάξιμο σε πηγές που αυτοί θεωρούσαν αξιόπιστες, είτε ένα μέρος του έγινε από εξωτερικό συνεργάτη έναντι αμοιβής. Και μην πει κάποιος:

Μα είναι το Spiegel!

Ε και; Κι' αν είναι το Spiegel, τι σημασία έχει; Επειδή είναι γνωστό σημαίνει πως είναι και έγκυρο; Και το περιοδικό "Super-Κατερίνα", γνωστό είναι. Και ο Χίτλερ επίσης. Όπως και να έχει, ένα συστημικό μέσον είναι.

To μόνο βέβαιο είναι πως τόσο οι αρχικοί συντάκτες, όσο και όσοι έστω και μερικώς μετέφρασαν, δημοσίευσαν και αναδημοσίευσαν (copy-paste), όχι απλά δεν είχαν ιδέα (ιδιαίτερα οι δεύτεροι) τι ήταν αυτό που μεταφράζανε και αναδημοσίευαν (φαίνεται από την όλη σύνταξη, τις ανεπαρκείς επεξηγήσεις και την έλλειψη των σχετικών links προς τις αναφερόμενες εφαρμογές), μα -εκτός από παντελώς άσχετοι- είναι και ανεπαρκείς έως επικίνδυνα απαράδεκτοι, καθώς δεν είναι ικανοί ούτε καν να διασταυρώσουν τα όσα δημοσιεύουν/αναδημοσιεύουν.
Αν μάλιστα λάβετε υπόψιν σας πως η αρχική δημοσίευση στα ελληνικά, προέρχεται από τεχνολογικό περιοδικό που δεσπόζει χρόνια στα περίπτερα και είναι μέρος ενός συγκροτήματος, ενώ η δεύτερη αναδημοσίευση προέρχεται από ανθρώπους που πλασάρουν τους εαυτούς τους ως "ειδικούς στην ασφάλεια" (και άμα λάχει, διαπομπεύουν και κάνα ανήλικο), γλείφοντας και έρποντας για να βγουν στα starο-mega-τσάνελα, για να "διαφωτίσουν" τον κόσμο, που "ενημερώνεται" από τα δελτία των 8 και από τα πρωινάδικα.

Και θέλω να πιστεύω, πως τα παραπάνω δεν είναι λάσπη, δεν είναι άδικη διαπόμπευση, μα είναι αποδείξεις -τονίζω την λέξη- της απέραντης, μα πολύ επικίνδυνης βλακείας και άγνοιας που μαστίζει το διαδίκτυο και ιδιαίτερα το ελληνόφωνο. Είναι αγανάκτηση του υποβιβασμού της νοημοσύνης μας και του διασυρμού ενός μέσου (του διαδικτύου) που είναι δημιουργημένο έτσι ώστε να προσφέρει γνώση στους ανθρώπους, μα έχει καταντήσει μια αηδία και παραπληροφόρηση, με σικέ επιστροφές αποτελεσμάτων σε καίρια ζητήματα (ιδίως σε αυτά -και δεν είναι συνωμοσία, μα απλή τεχνική η διασπορά ψευδών ειδήσεων και η αναρρίχησή τους στην πρώτη σελίδα, βοηθάει άλλωστε και ο αλγόριθμος της Google) και ένας βόθρος που μέσα του κάνει την αλήθεια να κολλάει.

Επί του προκειμένου τώρα, όσον αφορά αυτό το άρθρο που δημοσίευσαν/αναδημοσίευσαν οι φωστήρες της ενημέρωσης, σχετικά με τα λογισμικά προστασίας από την NSA και για ιδιωτικότητα, η απάντηση υπάρχει και είναι πλήρης σε κάθε τομέα και κάθε είδος χρήσης (επικοινωνία, browsing, servers και τα πάντα-όλα) από τον απλό "καθημερινό οικιακό" χρήστη, μέχρι επαγγελματικές ανάγκες και από εκεί και πέρα κάθε επιπέδου χρήστη.
Λέγεται Prism-Break και έχει δοθεί υπό την αιγίδα του ιδρύματος Ελεύθερου Λογισμικού [Free Software Foundation] (άκα Stallman) και περιλαμβάνει πλήρως κατηγοριοποιημένα, μια σειρά από λογισμικά Ελεύθερου (και όχι απλά Ανοιχτού) Κώδικα.
Αυτή η λίστα κυκλοφορεί εδώ και περίπου έναν χρόνο (από τον Νοέμβρη του 2013), σε αναρίθμητες ιστοσελίδες στο διαδίκτυο, αρκετές έχουν κάνει και επί μέρους παρουσιάσεις αυτών των λογισμικών και με το osarena να είναι -ίσως-η μοναδική ιστοσελίδα στο web (ως τώρα τουλάχιστον, δεν έχουμε εντοπίσει άλλη) που έχει παρουσιάσει, ΜΙΑ ΠΡΟΣ ΜΙΑ αυτές τις εφαρμογές, με αναλυτικές οδηγίες εγκατάστασης και βασικής τους χρήσης.


-Δείτε το συγκεντρωτικό άρθρο: Prism-Break λογισμικό ενάντια σε NSA και κάθε κυβερνητική κατασκοπεία
και αναλυτικότερα: #prism-break.

Έτσι, επειδή είναι θέμα αλήθειας, πραγματικής ενημέρωσης και σεβασμού. Πάντα θα υπάρχουμε και αυτοί που δεν αρκούμαστε -από το δοσμένο- στην απαίτηση της αίσθησης, μα θα αναρωτιόμαστε, αμφισβητούμε, ψάχνουμε και ψαχνόμαστε.
Όσο για την άθλια "ενημέρωση" για μικροοφέλη και άλλα από κάποιους σαν τους πιο πάνω, που προσκυνάνε και γλείφουν το σύστημα, ευελπιστώ για την μέρα εκείνη που θα μπορέσει να γίνει ένα λογισμικό του στυλ pigada.tar,gz (πηγάδα, άκα Μελιγαλάς).
Αυτά, ο καθένας κρίνει και αποφασίζει ανάλογα την λογική και την διαίσθησή του, από πού θα ενημερώνεται, πώς θα σκέφτεται και θα πορεύεται στην ζωή του. Ίσως τελικά, το αμάσητο να είναι πιο εύγευστο και εύπεπτο για πολλούς.

 • Σχόλια

24 Comments:

 1. Εικόνα Soulrain
  SoulrainΙαν 01, 2015 21:10 ΜΜ

  Επειδή δε θέλω να χαλάσω το σημαντικότατο θέμα του άρθρου, θα πω συνοπτικά δυο-τρία πραγματάκια.
  Το ένα είναι ότι η προστασία της ιδιωτικότητας ενός μηνύματος για παράδειγμα δεν έχει να κάνει μόνο με τις πράξεις του αποστολέα και του παραλήπτη αλλά περισσότερο με όσα συμβαίνουν στη διαδρομή. Αυτό το αμελούν οι περισσότεροι κι εκεί γίνονται οι περισσότερες επιθέσεις.
  Το δεύτερο είναι ότι κάποιοι (πολλοί δυστυχώς) κάνουν εξαιρετικά δύσκολο για εμάς τους υπόλοιπους να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας και τους, όταν αυτοί οι ίδιοι παραιτούνται από αυτά. Πού να φανταζόταν ο Goebbels ότι κάποτε η προπαγάνδα του θα έβγαινε ως φυσιολογική απάντηση από τα στόματα "αθώων" ανθρώπων.
  Και τρίτον, αυτός που λέει ότι θέλει το καλό σου είναι συνήθως ο μόνος που δεν το θέλει. Ο νοών νοείτο.

 2. Εικόνα Maria
  MariaΙαν 01, 2015 21:56 ΜΜ

  Επειδή δε θέλω να χαλάσω το σημαντικότατο θέμα του άρθρου, θα πω συνοπτικά δυο-τρία πραγματάκια.

  Προς τι το συνοπτικά;

  Ό,τι είναι σημαντικό, δε χάνεται (συ είπας Soulrain), ούτε χαλάει (συμπληρώνω εγώ). Και δη, από τα σχόλια.

  Τουναντίον, το άρθρο μπορεί να "χαθεί" -χωρίς τα σχόλια.

 3. Εικόνα AndreasV
  AndreasVΙαν 02, 2015 00:03 ΠΜ

  Χμ... το ερώτημα όμως παραμένει και είναι αμείλικτο:
  Can privacy be?

  Παράπλευρα ερωτήματα:
  Does TrueCrypt stinx?

  Θα σας δώσω 2 παραδείγματα (ένα για κάθε ερώτημα) και τα συμπεράσματα δικά σας.

  1.Can privacy be?
  -Αγοράζω ένα laptop από οποιοδήποτε μαγαζί (με απόδειξη - όχι τιμολόγιο, όχι κάρτα).
  -Πάω στην πλατεία Συντάγματος και κάθομαι στα σκαλοπάτια.
  -Ξεκινάω το laptop με την live έκδοση του Tail distro από USB.
  -Συνδέομαι σε οποιοδήποτε wireless βρω.
  -Ότι κι αν κάνω από εκεί και πέρα, κανείς (μα κανείς) δεν μπορεί να οδηγηθεί σε εμένα.

  Εντάξει, χοντροειδέστατο παράδειγμα, με αρκετές αρχικές παραδοχές,...
  Ισχύει όμως και το Privacy είναι αρκετά ξεκάθαρο... huh?

  2.Does TrueCrypt stinx?
  Το 90% των παραβιάσεων του TrueCrypt (βλέπε DefCon challenges) προέρχεται από brute-force attacks επάνω σε αδύναμα passwords. Το πρόβλημα είναι τώρα "Τι σημαίνει αδύναμο password"? Ειδικά με την σημερινή κατάσταση του distributed passwords attacks με την χρήση 1...N GPUs... η λέξη αδύναμο ίσως σταματά μετά τους... 40 χαρακτήρες...
  Αυτό λοιπόν είναι το ένα θέμα!

  Το άλλο θέμα είναι η υλοποίηση του περίφημου αλγόριθμου κρυπτογράφησης.
  Το TrueCrypt υλοποιεί πολλούς καθώς και συνδυασμούς αυτών:
  AES-Twofish, AES-Twofish-Serpent, Serpent-AES, Serpent-Twofish-AES και Twofish-Serpent.

  Το βασικό ερώτημα είναι.... τους υλοποιεί σωστά?
  Αν ΝΑΙ τότε νομίζω οτι έχουμε να ανησυχούμε ΜΟΝΟ για το μέγεθος του Key. Με βάση αυτά που ξέρω ο AES (για παράδειγμα) δεν έχει σπάσει (ακόμα) αν και νομίζω οτι αν τον σπάσει κάποιος (ή κάποιοι) σίγουρα θα είμαι ο τελευταίος που θα... ασχοληθούν!
  Αν ΟΧΙ τότε μιλάμε για κάποιο bug στην υλοποίηση του αλγορίθμου το οποίο μάλιστα είναι τέτοιο που να οδηγεί σε παραβίαση του. *Νομίζω* οτι κάτι τέτοιο δεν ισχύει και οτι η ορθότητα του αλγορίθμου του συγκεκριμένου εργαλείου έχει δοκιμαστεί εδώ και αρκετά χρόνια. Βέβαια, ο οποιοσδήποτε έχει την οποιαδήποτε αμφιβολία, μπορεί να κάνει το προφανές:
  Να πάει στο http://sourceforge.net/projects/truecrypt/files/TrueCrypt/Other/ και να κατεβάσει τον κώδικα, να τον ελέγξει, να τον περάσει compilation και να δώσει στην κοινότητα ότι περίεργο βρει. Βέβαια να ξέρει, ότι πριν από αυτόν το έχουν κάνει πολλοί άλλοι...
  Φυσικά πολλοί ακόμα τρόποι έχουν παρουσιαστεί για την παραβίαση ενός TrueCrypt Volume που όμως δεν έχουν να κάνουν με κατά μέτωπο επίθεση στο προϊόν, αλλά σε παράπλευρη: Πχ. Ανάλυση του PageFile μετά από Hibernate με truecrypt volume ενεργό.... κλπ κλπ. Αυτά όμως είναι άλλη ιστορία και μπορεί να ισχύουν για ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ Security App.

  Προσωπικά *ΝΟΜΙΖΩ* οτι με ένα password των 64 χαρακτήρων που να αποτελείτε από κεφαλαία, μικρά, αριθμούς και σημεία στίξης, η παραβίαση του TrueCrypt Module είναι θεωρητικά αδύνατη.

  Σε κάθε όμως περίπτωση και κάτω από το σκεπτικό ΜΗΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΣΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΝ, υπάρχει και το... Hidden TrueCrypt Module... huh? ;)

 4. Εικόνα Soulrain
  SoulrainΙαν 02, 2015 10:23 ΠΜ

  Το TrueCrypt νομίζω δεν είναι το πλέον ιδανικό παράδειγμα ιδιωτικότητας, για τους γνωστούς λόγους.
  Από 'κει και πέρα, θεωρώ ότι στο θέμα της ιδιωτικότητας γενικά υπάρχει εσφαλμένη αντίληψη. Να το εξηγήσω με ένα παράδειγμα. Χτίζεις ένα κάστρο (=η ιδιωτικότητα). Θα φτιάξεις τάφρους, ενισχυμένα τείχη και τα σχετικά. Το πρώτο σου μέλημα όμως, το οποίο πολλοί αγνοούν, δεν πρέπει να είναι το αν θα αντέξουν τα τείχη σου στην πολιορκία αλλά το πώς θα αποτρέψεις τους εχθρούς από το να τα πλησιάσουν καν.

  Έτσι και οι αλγόριθμοι, αν δέχονται συνεχώς επιθέσεις, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα σπάσουν. Πώς θα κρύψεις τη δική σου πληροφορία στον ωκεανό των πληροφοριών, ώστε να μη γνωρίζει ο εχθρός ότι είναι δική σου και να μην έχει κάτι στο οποίο να μπορεί να επιτεθεί; Αυτό θα έπρεπε να είναι το ζητούμενο κατά τη γνώμη μου.
  Όπως και να έχει πάντως, μεγιστοποίηση της ιδιωτικότητας επιτυγχάνεται όταν ελαχιστοποιούνται τα μέσα μεταφοράς της πληροφορίας. Αν βρισκόμαστε στον ίδιο χώρο και μιλάμε χαμηλόφωνα, είναι σχεδόν αδύνατο να ακούσει κάποιος τρίτος. Αν στείλουμε ένα mail όμως, υπάρχουν πολλά σημεία επέμβασης στη διαδρομή του.

  Παρεμπιπτόντως, το "καλύτερο" password (αν μπορεί να υπάρξει τέτοιο) είναι αυτό που ξεφεύγει από τους κανόνες. Όταν η τάδε σελίδα ορίζει ότι το password πρέπει να περιέχει γράμματα και αριθμούς και να έχει μήκος 30 χαρακτήρες, αυτομάτως γνωρίζει και ο εχθρός τι να ψάξει. Πολλοί τεχνικοί ασφαλείας ισχυρίζονται ότι ένα password που αποτελείται από μια κανονική πρόταση είναι κατά πολύ ισχυρότερο από οποιονδήποτε τυχαίο συνδυασμό χαρακτήρων και συμβόλων.

 5. Εικόνα Maria
  MariaΙαν 02, 2015 14:15 ΜΜ

  Πολλοί τεχνικοί ασφαλείας ισχυρίζονται ότι ένα password που αποτελείται από μια κανονική πρόταση είναι κατά πολύ ισχυρότερο από οποιονδήποτε τυχαίο συνδυασμό χαρακτήρων και συμβόλων.

 6. Εικόνα Soulrain
  SoulrainΙαν 02, 2015 14:54 ΜΜ

  Αυτό έχει να κάνει με την ηλιθιότητα των κανόνων που θέτουν για τα passwords (χαρακτήρες και σύμβολα οπωσδήποτε αλλά όχι παύλες και κόμματα, να είναι πάνω από 4 χαρακτήρες αλλά όχι περισσότεροι από 10, να μην περιέχει τη λέξη babis γιατί θίγεται ο developer, να έχει δύο κιλά ζάχαρη, απόσταγμα εντελβάις και δύο αυγά ποσέ) και όχι με την πρόταση. Case in point που λένε και στα χωριά.
  By the way, οτιδήποτε υπόκειται σε κανόνες, αυτομάτως (περι)ορίζεται από αυτούς τους κανόνες.

 7. Εικόνα Maria
  MariaΙαν 02, 2015 15:18 ΜΜ

  By the way, οτιδήποτε υπόκειται σε κανόνες, αυτομάτως (περι)ορίζεται από αυτούς τους κανόνες.

  Κάτι ξέρουμε, άρα, εμείς εδώ που μας "την δίνουν" οι κανόνες

 8. Εικόνα Soulrain
  SoulrainΙαν 02, 2015 15:39 ΜΜ

  Οι κανόνες χρειάζονται για να επιτευχθεί η αρμονική συνύπαρξη. Ακόμα κι αν δεν είναι γραπτοί αλλά νοητοί. Και το osarena έχει κανόνες, πώς θα μπορούσε να μην έχει άλλωστε; Η πλήρης ανυπαρξία κανόνων οδηγεί στο χάος, τουλάχιστον όσον αφορά τα ανθρώπινα όντα. Το θέμα είναι τι ορίζουμε ως κανόνα και πώς το εφαρμόζουμε.

 9. Εικόνα AndreasV
  AndreasVΙαν 02, 2015 22:14 ΜΜ

  "Στην επιστήμη το χάος ορίζεται σαν την εξαιρετικά ευαίσθητη εξάρτηση της κίνησης από τις αρχικές συνθήκες. Η απρόσμενη μεταβολή στις αρχικές συνθήκες είναι το στοιχείο του χάους – της αταξίας- που εκδηλώνεται σε μια τακτική και σταθερή φυσική διαδικασία. Δηλαδή αναλυτικότερα, χάος είναι η χαοτική κατάσταση που προκύπτει όταν μεταβληθούν έστω και κατ’ ελάχιστο τα αρχικά δεδομένα ενός δυναμικού συστήματος. Αλλά στη νέα θέση που θα οδηγηθεί το σύστημα από έναν «ελκυστή», θα κατακαθίσει και θα παγιωθεί σε μια θέση που όμως πάλι η προβλεψιμότητα της θα είναι αδύνατον να εκφραστεί με νόμους αιώνιους ή ντερμινιστικά. Έτσι όμως η λέξη χάος εκφράζει κάτι κοινό για όλους: Το ΧΑΣΜΑ κι όχι όπως λανθασμένα ταυτίζεται με την αστάθεια και την αταξία"
  http://www.terrapapers.com/?p=24528

 10. Εικόνα Soulrain
  SoulrainΙαν 02, 2015 22:36 ΜΜ

  Διόρθωση της πρώτης πρότασης: Στις φυσικές επιστήμες...
  Η ανθρωπολογία και η ψυχολογία δεν εντάσσονται σε αυτές, ούτε και είναι "η επιστήμη" γενικά.

 11. Εικόνα AndreasV
  AndreasVΙαν 02, 2015 22:50 ΜΜ

  Ένας λόγος που αντέγραψα το πρωτότυπο όπως ήταν, είναι για να αποδώσω ακριβώς το αντίθετο από που λες Soulrain (σαν γνώμη μου πάντα).
  Μήπως και είναι "η επιστήμη" γενικά;
  Μήπως ο διαχωρισμός τους είναι καθαρά ανθρωπομορφισμός;
  Σκέψου λίγο το ενδεχόμενο οτι αυτό που αναφέρεις εσύ σαν "φυσικές επιστήμες" ισχύει παντού...
  Εφάρμοσε το ορισμό που ανέφερα πιο πριν σε αυτό που μόλις παραπάνω είπες για τους κανόνες του forum.
  Μήπως φαίνεται κάποιο matching?

 12. Εικόνα Soulrain
  SoulrainΙαν 02, 2015 23:25 ΜΜ

  Τίποτα δεν ισχύει "παντού". Αντίθετα, το καθετί περιορίζεται στο σύστημα αναφοράς του, αν θέλεις. Δε μπορείς να εξηγήσεις το σύμπαν με βάση τα συναισθήματα, ούτε και την ανθρώπινη συμπεριφορά με βάση την αλληλεπίδραση των σωματιδίων. Όπως αναφέρεται και παρακάτω από το απόσπασμα που παρέθεσες, άλλη η έννοια του χάους για "την επιστήμη", άλλη για τη θρησκεία, άλλη για τη φιλοσοφία κλπ.

  Για τους κανόνες της σελίδας, δεν καταλαβαίνω τι εννοείς. Η ανυπαρξία συγκεκριμένων κανόνων δεν είναι ανυπαρξία κανόνων γενικά. Κι από την άλλη, για να το συνδέσω και με τη θεωρία του χάους και να μπλέξουμε τα μπούτια μας, οι συγκεκριμένοι και αυστηρά οριζόμενοι κανόνες είναι τάξη. Οι μη συγκεκριμένοι και μη αυστηρά οριζόμενοι είναι ευρυθμία. Αντίστοιχα, το να μην ξεφεύγουν τα σχόλια από το θέμα του άρθρου είναι τάξη. Το να ξεφεύγουν αλλά να διατηρείται η γενικότερη αρμονία συνύπαρξης είναι ευρυθμία. Η τάξη εμπεριέχει την προβλεψιμότητα. Η ευρυθμία όχι.

  Και για να το κάνω χειρότερο, όσον αφορά τις επιστημονικές μεταφορές, το σύστημα αναφοράς "osarena" παρουσιάζει ελάχιστη εντροπία. Αντίθετα, το σύστημα αναφοράς "ανθρώπινες κοινωνίες" παρουσιάζει πολύ μεγάλη.

 13. Εικόνα Haris
  HarisΙαν 03, 2015 00:33 ΠΜ

  Εμένα μου αρέσει να ξεφεύγουν τα σχόλια απο το κυρίως θέμα, γιατί έτσι δίνονται αφορμές για άλλες ενδιαφέρουσες συζητήσεις, που σε διαφορετικές περιπτώσεις δεν θα βγαίναν στην επιφάνεια :-P

 14. Εικόνα constantinos
  constantinosΙαν 03, 2015 01:26 ΠΜ

  Η ανυπαρξία γραπτών κανόνων και η εφαρμογή των νοητών (και όχι γραπτών) σε μια κοινωνιών προφανώς θα είναι αποτέλεσμα άλλων κοινωνικών μεταβολών που θα έχει επικρατήσει η ισότητα και δικαιοσύνη και η ανυπαρξία άρχουσας και εξουσιαστικής τάξης. Κάτι που προφανώς σημαίνει και την ανυπαρξία των μπάτσων και κάθε καταστολής. Θα έχουμε δηλαδή οδηγηθεί στις ευτοπικές κοινωνίες, κάνοντας τα συνεχόμενα βήματα προς την ουτοπία.
  Η ύπαρξη συλλογικότητων στην φυσική ζωή, όσο και στο διαδίκτυο, είναι ένα παράδειγμα εφαρμογής αυτής της μορφής της κοινωνίας.
  Κατ' εμένα, αφού αναφέρθηκε, ο μόνος γραπτός κάνονας του osarena θα πρέπει να είναι η άρνηση βήματος σε φασιστικό λόγο (και των κάθε μορφής εθνικιστικών/πατριωτικών) παραγώγων του.

 15. Εικόνα Soulrain
  SoulrainΙαν 03, 2015 11:00 ΠΜ

  Συμφωνούμε απόλυτα. Η κάθε μορφής εξουσία υπάρχει γιατί της επιτρέπουν οι κοινωνίες να υπάρχει. Χρησιμοποιώντας ειρωνικά την παρακάτω έννοια, οι δυνάμεις επιβολής του νόμου και της τάξης για παράδειγμα υπάρχουν γιατί υπάρχει η ανάγκη να επιβάλουν την τάξη. Αν ως κοινωνίες βρισκόμασταν σε μια κατάσταση αυτοδικίας, όχι με την έννοια που τη γνωρίζουμε στην καθημερινή ζωή αλλά ως συνειδητοποιημένη αποδοχή κι (αυτο)εφαρμογή αυτών των άγραφων κανόνων, οι παραπάνω δυνάμεις αυτομάτως δε θα είχαν λόγο ύπαρξης. Όπως εδώ δεν υπάρχει εμφανής λόγος ύπαρξης κάποιου moderator για τα σχόλια, γιατί τηρούνται οι άγραφοι (και αυτονόητοι θα έλεγα εγώ) κανόνες.

  Το να μετατραπεί αυτό που συμβαίνει στις επιμέρους συλλογικότητες σε γενικότητα είναι (θεωρητικά τουλάχιστον) αδύνατο, γι' αυτό και αυτές οι καταστάσεις αποκαλούνται ουτοπικές. Δυστυχώς, δε μπορούμε να εμφυσήσουμε ούτε και να επιβάλουμε στο σύνολο την υιοθέτηση και το σεβασμό αυτών των άγραφων κανόνων. Αυτό πρέπει να επέλθει από τη συνειδητοποιημένη αφύπνιση του καθενός ατομικά. Κι εκεί υπάρχει η μεγαλύτερη δυσκολία. Πολλοί προτιμούν να παραμένουν εξουσιαζόμενοι παρά να αναλάβουν την ευθύνη που συνεπάγεται η διαχείριση της ελευθερίας τους. Αν θέλεις, τους είναι πιο εύκολο να βαδίζουν σ' ένα δρόμο που έφτιαξαν άλλοι γι' αυτούς από το να χαράξουν το δικό τους.
  Γι' αυτό και, παρόλο που μπορεί απ' έξω να υπάρχει ένα καταπράσινο λιβάδι και ίσως κάποιοι να το βλέπουν και να ονειρεύονται πώς θα ήταν να βρεθούν εκεί, εντούτοις δεν τολμούν ποτέ να ξεμυτίσουν από το μαντρί. Εκτιμούν την εικονική ασφάλεια που τους προσφέρει αυτό περισσότερο από αυτά που θα κερδίσουν αν το απαρνηθούν.

 16. Εικόνα AndreasV
  AndreasVΙαν 03, 2015 11:51 ΠΜ

  Εύγε Soulrain για το τελευταίο σου σχόλιο.
  Χωρίς πλάκα, με συγκίνησε (εμένα προσωπικά) !!

  Υπέροχο επίσης το: "Πολλοί προτιμούν να παραμένουν εξουσιαζόμενοι παρά να αναλάβουν την ευθύνη που συνεπάγεται η διαχείριση της ελευθερίας τους."

  Την πάσα βέβαια την έδωσε ο constantinos που επίσης ήταν πολύ... εύστοχη!

  @Soulrain:
  Είπες πιο πριν το εξής:
  ' Τίποτα δεν ισχύει "παντού". '
  Πρόσεξε μην πέσεις στην παγίδα του αντίστροφου δογματισμού. Θα σου πω ένα παράδειγμα από τον κόσμο των μαθηματικών.
  Ο γνωστός αρχαίος Κρητικός μαθηματικός Επιμενίδης έλεγε το εξής απόφθεγμα:
  "Πας Κρις ψεύτης", ή σε Νεο-Ελληνικά "Όλοι οι Κρητικοί είναι ψεύτες".
  Σου θυμίζω οτι και ο ίδιος ήταν Κρητικός. Συνέπεια: αυτοαναιρούμενη αλήθεια => ΨΕΜΑ ;)
  Νταξ, ίσως και να κρύβεται και λίγο... σοφιστεία πίσω από αυτό, αλλά δίνει το νόημα που θέλω να του δώσω.

  Τώρα για το χάος και το osarena καθώς και την πηγή που ανέφερα:
  Δεν συμφωνώ με "όλα" της πηγής (προσωπικά).
  Πρόσεξε την λεπτή διαφορά: Το χάος απαιτεί μια αρχική κατάσταση Χ και... απειροελάχιστες μεταβολές στις παραμέτρους της Χ οδηγούν σε ένα απολύτως ΜΗ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΟ επόμενο στάδιο Χ+1. Υπάρχει ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ χάσμα ανάμεσα στο Χ και στο Χ+1. Αυτό το χάσμα ορίζεται ως χάος.
  Σκέψου τώρα το αρχικό ποστ αυτού του threat (κατάσταση Χ) και σκέψου και το τρέχον ποστ (κατάσταση Χ+ν). Η απόσταση του Χ από το Χ+ν είναι... χαόδης από πλευράς προβλεψιμότητας. Τεράστιο... χάσμα (το χάος προέρχεται από την λέξη χάσμα).

  Σκέψου τώρα κάτι άλλο (όσο αφορά στην προβλεψιμότητα του χάσματος):
  Έστω οτι ο constantinos ξανακάνει το αρχικό ποστ σε κάποιο άλλο σημείο του blog αυτού ή οποιοδήποτε άλλου, αλλάζοντας μια μόνο λέξη ή ακόμα και... τίποτα! Η πιθανότητα Π(i), οι απαντήσεις (i) από κάτω να είναι ακριβώς ίδιες (μα ακριβώς) με αυτές του τρέχον threat είναι σχεδόν μηδενική. Ο λόγος λοιπόν 1/Π(i) είναι για μένα το μέτρο του λεγόμενου χάσματος (call me χάος please)...

 17. Εικόνα Maria
  MariaΙαν 03, 2015 12:21 ΜΜ

  Ανδρέα είμαι σίγουρη πως εννοούσες thread (νήμα συζήτησης) -και όχι threat (απειλή).

  [Απλά το διευκρινίζουμε]

 18. Εικόνα Haris
  HarisΙαν 03, 2015 15:11 ΜΜ

  Και εγώ το "crowd funded" το είχα κάνει "crow funded" :-)

 19. Εικόνα Soulrain
  SoulrainΙαν 03, 2015 14:14 ΜΜ

  Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια. Στόχος μας η συγκίνηση των αναγνωστών.
  Σοβαρεύοντας τώρα, δε νομίζω ότι λέω κάτι το οποίο δεν έχουν παρατηρήσει πλείστοι άλλοι πριν από εμένα. Έρευνες επί ερευνών και ιστορίες ολόκληρων λαών έχουν αποδείξει ότι οι άνθρωποι δεν επιθυμούν πραγματικά την ελευθερία. Τουλάχιστον όχι συνολικά. Ακόμα και οι κάθε μορφής επαναστάσεις είναι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα και ασήμαντες απέναντι στο μέγεθος που λέγεται "χρονική διάρκεια ύπαρξης της ανθρωπότητας". Πάντα υπήρχαν τα προβατάκια που πηδούσαν το φράχτη αλλά πάντα ήταν περισσότερα αυτά που παρέμεναν στην "ασφάλεια" του μαντριού.

  Χρησιμοποιώντας το μύθο του σπηλαίου, για να δεις κάτι διαφορετικό από τις σκιές, πρέπει να αντικρύσεις μόνος σου τον κόσμο. Ό,τι και να σου πει αυτός που βρίσκεται απ' έξω, δε μπορεί να σου εμφυσήσει τη δική του εμπειρία. Κι όταν ο φράχτης του μαντριού είναι τόσο ψηλός που σου κρύβει τη θέα, δε θα μάθεις ποτέ τι υπάρχει πέρα απ' αυτόν. Θέλει κότσια το ταξίδι στο άγνωστο.

  Πρόσθεσε σε αυτό το γεγονός ότι ακόμα και η έννοια της ελευθερίας δεν είναι κοινή για όλους μας. Έστω ότι αποφασίζαμε ως ανθρωπότητα να αγωνιστούμε συνολικά γι' αυτή, στην ουσία θα παλεύαμε για διαφορετικά πράγματα. Όσο οι επιμέρους κοινωνίες δε μετατρέπονται αυτοβούλως σε συμπαγή νοητική οντότητα με κοινή συνείδηση, ο στόχος θα παραμένει ανέφικτος.

  Στα υπόλοιπα, δε θεωρώ ότι είναι δογματισμός το ότι τίποτα δεν ισχύει παντού αλλά απλή παρατήρηση. Επίσης, ακόμα κι αυτά που ισχύουν, ταυτόχρονα δεν ισχύουν. Το χάος για παράδειγμα, σύμφωνα με τη γνωστή θεωρία, χαρακτηρίζεται από μη προβλεψιμότητα. Ταυτόχρονα όμως είναι προβλέψιμο, γι' αυτό καταλήγει κάποτε σε κατάσταση αρμονίας.

  Δυσκολεύομαι όμως να κατανοήσω πού καταλήγεις. Αν θεωρείς ότι η θεωρία του χάους μπορεί να επεκταθεί και σε μη συμπαντικά, ας τα αποκαλέσω έτσι, συστήματα, τότε συμφωνούμε. Αλλά όχι απόλυτα.
  Να σου εξηγήσω το σκεπτικό μου. Υπέθεσε ότι κάποιος εκφωνεί ένα λόγο α για κάποιο γεγονός Α. Ο λόγος αυτός θα είναι πάντα συνδεδεμένος με το γεγονός Α, γιατί αυτό περιγράφει και από αυτό εμπνεύστηκε. Ίσως να περιέχει επιμέρους φράσεις που να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το γεγονός Β. Ίσως επίσης και ολόκληρος ο λόγος να μπορεί να ερμηνευτεί ως αναφερόμενος στο γεγονός Γ. Η ουσία όμως είναι ότι ο αρχικός λόγος α θα έχει υπόσταση μόνο σχετιζόμενος με το γεγονός Α.

  Αντίστοιχα, μπορούμε να πάρουμε μια φράση κάποιου και με αυτή να ερμηνεύσουμε ένα άλλο γεγονός. Δε θα είναι ποτέ η αρχική φράση όμως. Θα έχει τις ίδιες λέξεις αλλά όχι το ίδιο νόημα. Έτσι και η θεωρία του χάους, μπορεί κατά ένα μέρος να προσαρμοστεί ώστε να ερμηνεύει την ανθρώπινη συμπεριφορά αλλά κάθε φορά που τη βγάζουμε από το αρχικό σύστημα αναφοράς της θα παύει να είναι η θεωρία του χάους. Όταν μιλάμε για τύπους και πιθανότητες, μετατρέπουμε το σύστημα αναφοράς "ανθρώπινη αντίδραση" σε κάτι πιο μαθηματικό, ώστε να έχει εφαρμογή η θεωρία μας. Τα συναισθήματα, ο παράγοντας δηλαδή που υποκινεί τις αντιδράσεις και στη συγκεκριμένη περίπτωση λαμβάνουν το ρόλο της μεταβλητής, στην πραγματική τους μορφή δε διέπονται από τη λογική των πιθανοτήτων, ούτε και ορίζονται με μαθηματικούς τύπους.

  Ελπίζω να αποτύπωσα με σαφήνεια την οπτική μου.

 20. Εικόνα Haris
  HarisΙαν 03, 2015 14:53 ΜΜ

  Υπάρχει η περίπτωση να μην συνέβαινε τίποτα με το True Crypt, αλλά έγινε κάποια συμφωνία κάτω απο το τραπέζι για να κλείσει και να χρησιμοποιούνται τα ενσωματωμένα εργαλεία της ΜΣ στα Win αντ' αυτού; Δηλαδή, βλέποντας πως το True Crypt είχε μεγάλη απήχηση στους χρήστες, το έβαλαν στο μάτι, και ακολούθησαν την μέθοδο "το αγοράζω στα μουλωχτά, και στη συνέχεια το κλείνω";

 21. Εικόνα Soulrain
  SoulrainΙαν 03, 2015 18:08 ΜΜ

  Χάρη, περιπτώσεις σαφώς και υπάρχουν διάφορες. Νομίζω όμως ότι κατά κάποιο τρόπο έχει περάσει η συνωμοσιολογία στο πετσί μας, ώστε να είναι το πρώτο που σκεφτόμαστε κάθε φορά.

  Προσωπικά, δε θεωρώ ότι θα είχε νόημα μια τέτοια κίνηση από πλευράς MS. Από τη μία, το TC ήταν περίπου open source και κανένας και τίποτα δε θα μπορούσε να εγγυηθεί ότι δε θα εμφανιζόταν (ή δε θα εμφανιστεί) ένα ισάξιο fork. Πες ότι κατέστρεψαν τον κώδικα. Ήταν σίγουροι ότι μόνο αυτοί τον είχαν; Πώς μπορούσαν να είναι;

  Από την άλλη, φαντάζει overkill το να σταματήσεις ένα εργαλείο εντελώς για να προωθήσεις ένα δικό σου. Θα μπορούσαν να είχαν απλά συμφωνήσει να μην παράγονται builds για την πλατφόρμα της MS και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Ούτως ή άλλως, τα εργαλεία της MS απευθύνονται μόνο στα Windows.

  Τρίτον, επειδή ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον και τα μάτια του internet, δε θα έπρεπε να είχε ήδη εμφανιστεί κάποια απόδειξη ότι όντως δεν υπήρχε πρόβλημα;

  Παρεμπιπτόντως, διαβάζω για δικαστικές περιπέτειες, όχι του ίδιου του TC αλλά ανθρώπων που το χρησιμοποίησαν ως εργαλείο κρυπτογράφησης. Κι επειδή πρόλαβε την εποχή που ζούμε κι εμείς τώρα, όπου δηλαδή κάθε είδους κρυπτογράφηση θεωρείται αυτομάτως ύποπτη σε κάποια γραφεία (γνωρίζετε ποια), ίσως και να είναι βάσιμη η συνωμοσιολογία αλλά να μην είναι ακριβώς του είδους που νομίζουμε και να περιέχει διάφορα γνωστά αρτικόλεξα, τύπου NSA, FBI και πάει λέγοντας. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο χρονος θα δείξει.

 22. Εικόνα AndreasV
  AndreasVΙαν 03, 2015 15:09 ΜΜ

  @Maria Sorry... Πολύ Σωστά!!
  Άλλο threat άλλο thread... αλλά "when I 've got a hammer everything starts to look like nail" Maria! ;)

 23. Εικόνα Maria
  MariaΙαν 03, 2015 23:32 ΜΜ

  Σιγά το πράγμα, Ανδρέα. Ο δαίμονας του πληκτρολογίου· όλους μας επισκέπτεται :D. [Το διευκρίνισα μόνο και μόνο για να μην μας διαβάσει κάποιος τρίτος και σκεφτεί...]

 24. Εικόνα AndreasV
  AndreasVΙαν 03, 2015 15:12 ΜΜ

  @Haris: Θα συμφωνήσω μαζί σου φίλε μου.
  Προσωπικά πιστεύω οτι κάτι τέτοιο συνέβη.

Scroll to Top