BETA

Μπαλτάδες, Ριζόπουλοι, Πειρατεία και Κρίση

Εικόνα constantinos

Το γνωρίζετε πως στην δικτυακή πειρατεία, οφείλεται ένα μεγάλο ποσοστό της επιλεγόμενης "κρίσης";  Πως αυτή είναι υπαίτια σε έναν βαθμό για τις περικοπές των συντάξεων, μισθών και το κλείσιμο μικρών επιχειρήσεων;
Να, για παράδειγμα, γνωρίζετε πως στην ελλάδα εξ' αίτιας της "δικτυακής πειρατείας", υπάρχουν συνολικές απώλειες που φτάνουν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ;

Τι πάει να πει, ότι λέω ηλιθιότητες και πως το ποσόν της μεικτής απώλειας (κράτους και εταιρειών) του 1 δις ευρώ τον χρόνο (ναι, τον χρόνο!), είναι πρακτικά αδύνατο, αναλογικά του πληθυσμού;

Μα τα λένε οι εκθέσεις και οι έρευνες.

Ποιες και πού είναι αυτές;

Ιδέα δεν έχω, μα κάπου θα είναι, κάποιοι θα τις έχουν δημιουργήσει και κάπου θα αναφέρουν και αυτό. Δεν μπορεί τόσοι εκλεκτοί άνθρωποι που επικαλούνται όλα αυτά, να μην έχουν κάποια βάση ή κάποιο στοιχείο.

Γίνεται; Δεν γίνεται.

Άλλωστε η έρευνα, η πληροφόρηση και η ειδησεογραφία, είναι αμερόληπτα, αντικειμενικά και κάτω από διαφάνεια, έτσι δεν είναι; Έχουμε νόμους, έχουμε κράτος εξάλλου.

Τώρα γιατί δεν δίνουν κάποιο link, pdf ή οτιδήποτε άλλο προς αυτές τις έρευνες,  δεν το γνωρίζω και η αλήθεια είναι πως έχω μπερδευτεί λιγάκι.
Και έχω μπερδευτεί, όπως και αρκετοί άλλοι προφανώς, επειδή ναι μεν το 1δις σαν αριθμός παίζει παντού, μα....
Υπάρχει ένα θέμα που για αρκετούς είναι σημαντικό, καθώς πρόκειται για θέμα αξιοπιστίας. Την Δίωξη Ηλεκτρονικού "Εγκλήματος", την ελληνική αστυνομία, τις θεωρείτε αξιόπιστες, έτσι δεν είναι; Δίπλα στο πλευρό του πολίτη σε βάθος χρόνων και πάντα για την προστασία του, χωρίς να έχουν επιρροές από τους κομματικούς μηχανισμούς, χωρίς να παραποιούν στοιχεία, χωρίς να κατασκευάζουν ενόχους κλπ...  (ΝΕΤΙ?).
Σίγουρα όμως, όλοι αυτοί που δημοσιεύουν σχετικά με την πειρατεία και του τι ζημιά έχει επιφέρει σε δύστυχους επιχειρηματίες, εργαζόμενους και στο κράτος, θα την θεωρούν αξιόπιστη, καθώς παραθέτουν τα στοιχεία της.

Και ποια στοιχεία είναι αυτά;

Μα αυτά που είπαμε πως  μας / με μπερδεύουν.
 - Ας δούμε κάποια πρόσφατα, τα οποία απασχόλησαν και την ειδησεογραφία:
 

Μάρτιος 2015: Καταστολή του DvdMovies.

Είναι κάπου μέσα του Μάρτη, όταν το παράνομο κανάλι του ΑΝΤ1 (κατέχει πειρατικά ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες οι οποίες είναι κτήμα του ελληνικού λαού), έκανε ένα ρεπορτάζ σχετικά με την πειρατεία. Φυσικά, η λέξη ρεπορτάζ είναι σχετική, καθώς η μονταζιέρα δούλεψε άψογα και το αποτέλεσμα ήταν αυτό που ήταν: [Η μονταζιέρα του ANT1 μιλάει για την πειρατεία και λυνόμαστε στα γέλια].

Ελάχιστες ώρες αργότερα (τυχαία;), οι μπάτσοι της ΔΗΕ, εισέβαλαν και κατέστειλαν την ιστοσελίδα του DvdMovies. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσαν, ανάμεσα στα άλλα, ανέφεραν το εξής:

[...] Με τον τρόπο αυτό, προκλήθηκε, σύμφωνα με την Εταιρεία Προστασίας Οπτικοαουστικών Έργων, σημαντική απώλεια εσόδων για τους νόμιμους δικαιούχους, ύψους 1.400.000 ευρώ περίπου, καθώς και για το κράτος από τη μη είσπραξη των αντίστοιχων φόρων. [...]

[δείτε σχετικά: Μπράβο στα λαγωνικά της Δίωξης, κατατρόπωσαν το έγκλημα, κλείνοντας το DvdMovies].

Ας σημειώσουμε αυτό το νούμερο: 1.400.000 ευρώ.
 

Οκτώβριος 2015: Καταστολή του Gamato.

Λίγους μήνες αργότερα, τον Οκτώβρη της ιδίας χρονιάς (2015), οι κρατικοί μηχανισμοί απέδειξαν για μια ακόμα φορά την αποτελεσματικότητά τους, κατατροπώνοντας το έγκλημα και σώζοντας ανθρώπους από την ανεργία, επιχειρηματίες από την καταστροφή και φυσικά το κράτος στην αύξηση των εσόδων του για να πληρώνει τους διεθνείς τοκογλύφους καλούς μας δανειστές.
Η ιστοσελίδα του Gamato, πραγματικά θα πρέπει να ήταν κράτος εν κράτει. Κάτι σαν μια εκκλησία, ας πούμε. Ναι, τόσο δυνατό και ισχυρό και αναμφίβολα επιζήμιο για την οικονομία μας και άμεσα υπεύθυνο για την κατάσταση που βρισκόμαστε.
Σύμφωνα με την πάντα αξιόπιστη ΔΗΕ - η οποία φυσικά, σαν κρατική υπηρεσία δεν γίνεται φερέφωνο και προστάτης καμίας εταιρείας - εδώ μιλάμε για μεγιστάνες πειρατές. Στην ανακοίνωσή τους, μαζί με τα υπόλοιπα, λένε και το εξής:

[...] Ο συγκεκριμένος ιστότοπος είχε περίπου 9.300.000 προβολές ανά ημέρα και υπολογίζεται ότι η λειτουργία του προκάλεσε συνολική ζημία των δικαιούχων ύψους 465.000.000 ευρώ και ζημία του Δημοσίου περίπου 230.000.000 ευρώ. [...]

[δείτε σχετικά: Gamato το Κράτος και οι Επιβολείς του Νόμου].

Να σημειώσουμε αυτά το νούμερα: 465.000.000 + 230.000.000 = 695.000.000 ευρώ.

Δηλαδή, μέχρι τώρα, από δυο και μόνο ιστοσελίδες που - σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της ΔΗΕ - τις επισκέπτεται αριθμός που ισοδυναμεί με τον συνολικό πληθυσμό της Ελλάδας, μιλάμε για απώλειες της τάξης: των 696.400.000 ευρώ!
Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί κατ' αρχάς, το πόσο ωφέλιμο θα ήταν στην οικονομία αυτό το έσοδο και αφ' ετέρου να σχηματίσει το συμπέρασμα πως το 99,9% του ελλαδικού πληθυσμού είναι πειρατές. Ακόμα και η θειά η Ζαχάρω (είναι από το χωριό, δεν την ξέρετε).

Όμως, αυτοί οι αριθμοί - σύμφωνα πάντα με την έγκυρη ελληνόφωνη ανεξάρτητη, αδέσμευτη, μαχητική, super-duper ειδησεογραφικότητα - το ποσόν αυτό, είναι ακόμα πιο υψηλό, φτάνοντας σχεδον το 1δις ευρώ:

[...] Η παράνομη εκμετάλλευση έργων δημιουργών και καλλιτεχνών μέσω του πειρατικού downloading έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και στη χώρα μας, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις του κλάδου να έχουν απώλειες πάνω από 615 εκ. ευρώ το χρόνο και το κράτος να χάνει κοντά στα 315 εκ. ευρώ από ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος. [...]

Η πρόσθεση δηλαδή, μας δίνει: 615 εκ. + 315 εκ. = 930 εκατομμύρια ευρώ και μάλιστα ανά χρόνο!

Μιλάμε δηλαδή, για καθαρό έγκλημα και για Εσκομπάρ της πειρατείας, αμείλικτους πειρατοβαρόνους που βυθίζουν την χώρα μας στο κενό, οδηγούν τα παιδιά μας μετανάστες και τους πατεράδες μας στην αυτοκτονία. Αν αναλογιστούμε πως μόνο τα τελευταία πέντε (5) χρόνια με τις απώλειες αυτές που αναφέρονται, υπήρξε ζημία της τάξης των σχεδόν 5 δις ευρώ (!!!), ξέρουμε πολύ καλά τι φταίει.

Και ποιοι αναφέρουν αυτά τα νούμερα;

Μα, είπαμε και στην αρχή: η mainstream ειδησεογραφία, τα τουρλού-τουρλού θεματολογίας ιστολόγια, τα ιδιωτικά κανάλια που έχουν κάνει κατάληψη (πειρατεία) των συχνοτήτων, οι εφημερίδες και έντυπα που έχουν πλήρη απαλλαγή από τέλος χαρτού και μια ακόμα σκανδαλώδη σειρά απαλλαγών και προνομίων και μια ακόμα στρατιά πολιτικάντηδων από κάθε κομματικό εύρος. Και επίσης όλοι οι πρόθυμοι ηλίθιοι.
Θυμάστε το θέμα που προέκυψε πρόσφατα - για μικροπολιτικές ανάγκες - λίγο μετά τα μέσα Γενάρη (20/1), σχετικά με την υποτιθέμενος φόρο σε tables και άλλες συσκευές, υπό το πρόσχημα των πνευματικών δικαιωμάτων; Κάτι που φυσικά, με την ισχύουσα κατάσταση, την πρακτική αδυναμία εφαρμογής του τώρα, και τα παράλληλα προβλήματα που θα επέφερε κάτι τέτοιο, δεν πρόκειται να μπορέσει να εφαρμοστεί. Μπάζει από παντού άλλωστε [δείτε σχετικά: Φόρος στα Tablets ή φόρος στην Ηλιθιότητα;].

Σε κάποιους όμως, δεν άρεσε αυτό και για τους δικούς τους λόγους ανακινούν συνέχεια το θέμα. Ένα θέμα που φυσικά δεν έχει να κάνει με κάτι ηθικό, αλλά με την καταστολή - μέσω κρατικών μηχανισμών - για κάποια υποθετικά οικονομικά μικροοφέλη ορισμένων. Αυτήν την φορά, έρχεται από το ιστολόγιο του Ριζόπουλου, με άρθρο του (editorial) της 27ης Ιανουαρίου, 2016 [do-not-link] που φέρει τον τίτλο:

Ο Μπαλτάς κήρυξε πόλεμο στους παράνομους πειρατές.

Τώρα, τι εννοεί με τους "παράνομους πειρατές" και του ποιοι συνεπώς, είναι οι "νόμιμοι" (αυτός ίσως;), δεν το γνωρίζω.
Ερχόμενος στην συνέχεια ο συντάκτης, να μας ενημερώσει και να μας νουθετήσει, μιλώντας για "θετική έκπληξη" και τα λοιπά γνωστά που ανά καιρούς διαβάζουμε, τα οποία θυμίζουν copy-paste στην (μη) ουσία τους:To γεγονός πως ρίχνοντας μια ματιά στο ιστολόγιό του, είδαμε ότι υπάρχει μια... Μπαλτό-λαγνεία, είναι μάλλον τυχαίο. Και φυσικά, "έγκυρο".
Σωστά - δεν - είδατε. Επειδή δεν παραθέτει καμία παραπομπή γι' αυτά, πέρα από το εμφανές γλείψιμο στον υπουργό και τις φιλελέ μονότονες κουβέντες του, για τους ανθρώπους που ζουν ολόγυρά του. Kαι το τσουβάλιασμα που κάνει στην αρχή και ο τρόπος που το αναφέρει είναι πάμφθηνος λαϊκισμός με μηδενική επιχειρηματολογία, όπως και τα υπόλοιπα άλλωστε.

Όμως εδώ, θα κάνουμε μια διευκρίνηση που είναι αναγκαία να γίνει. Ποιοι δίνουν αυτά τα στοιχεία και αυτούς τους τόσο μεγάλους αριθμούς; Μπορεί ο κάθε Ριζόπουλος να "ξεχνάει" να το αναφέρει, μα το λέει η ΔΗΕ:

Η Εταιρεία Προστασίας Οπτικοακουστικών Έργων (EΠΟΕ).

Και τι είναι η EΠΟΕ;
Μα τι άλλο από μια ΜΚΟ; Ένας από τους πιο καλούς τρόπους να έχεις κρατική υποστήριξη και χρήμα, χορηγούς και άλλους αρωγούς χωρίς να επενδύεις ούτε μισό ευρώ και χωρίς να δίνεις λογαριασμό πουθενά για τα έσοδά σου. Έχει νομική προσωπικότητα (άρθρo 784 ΑΚ), που λειτουργεί ως Οργανισμός Συλλογικής Προστασίας Πνευματικών και Συγγενικών Δικαιωμάτων δυνάμει της σχετικής άδειας τού Υπουργείου Πολιτισμού (ΥΠ.ΠΟΛ. 11086/ 5-12-1997) και σύμφωνα με τον Ν. 2121/93.

Και για ποιους ενεργεί;

Ενδεικτικά, ορισμένα (νυν και πρώην) ονόματα:

Μέλη της στην Ελλάδα:                                         

AUDIOVISUAL A.E
VIDEOSONIC Α.Ε.
VILLAGE ROADSHOW
ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ Α.Ε
ODEON A.E.
ΣΠΕΝΤΖΟΣ ΒΙΝΤΕΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΕΠΕ
CAMELOT MEDIA
ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε.
ALTER CHANNEL
ΑΝΤΕΝΝΑ ΤV Α.Ε.
MEGA CHANNEL
Ι.Μ.ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΗΣ & ΣΙΑ ΕΠΕ (JT TV FILM INTERNATIONAL CO.)
ΣΟΝΥ ΕΛΛΑΣ Α.Ε
HOLLYWOOD CINE VIDEO TV

Μέλη της  στο εξωτερικό:

COLUMBIA PICTURES INDUSTRIES INC
TWENTIETH CENTURY FOX INTERNATIONAL CORPORATION
UNIVERSAL INTERNATIONAL FILMS INC
BUENA VISTA INTERNATIONAL INC
MOTION PICTURE ASSOCIATION INC
METRO GOLDWYN MAYER STUDIOS INC
WARNER BROS Α division of Time Warner Entertainment LP
PARAMOUNT PICTURES CORPORATIONS

Είναι νομίζω, περισσότερο από προφανές, πως πρόκειται για την αντίστοιχη ΑΕΠΙ, αλλά για τις ταινίες. Και το γιατί δίνουν αυτά τα νούμερα είναι προφανές. Το ελεγχόμενο και υπό καταστολή διαδίκτυο και γενικότερα κάθε τομέας αυτού που ονομάζεται "αγορά", για τις εταιρείες, έχει την λογική πως όλοι θα αναγκάζονται να πηγαίνουν στις σελίδες / υπηρεσίες τους και να αγοράζουν τα προϊόντα τους, ενώ φυσικά στο βάθος η μια προσπαθεί να κατασπαράξει την άλλη και βλέποντας τελικά να επιβιώνουν μόνο οι πολυεθνικές σ' ένα σχεδόν μονοπώλιο των πάντων.
 

Μια απόρριψη:

Στο τέλος του Δεκέμβρη (2015), κυκλοφόρησε το νέο επεισόδιο της ταινίας "Star Wars". Σύμφωνα με τα όσα καθιέρωσε σε παγκόσμια κλίμακα, η προπαγάνδα του Χόλιγουντ, η ταινία θα ήταν αμφίβολο αν θα είχε εισπρακτική επιτυχία, καθώς οι 7 στους 10 του παγκοσμίου πληθυσμού είναι "πειρατές". Δηλαδή, μια πολυεθνική σαν την Disney, έπαιρνε ένα ρίσκο δισεκατομμυρίων, καθώς δεν διαθέτει στο δυναμικό της αναλυτές και άλλους πιο ειδικευμένους κλάδους που να ασχολούνται με αυτά πριν την οποιαδήποτε απόφαση (έξοδα και αναμενόμενα έσοδα, αν η "αγορά" θα ανταποκριθεί κλπ-κλπ).

Τι συνέβη τελικά;

Αστρονομικό box-office, τεράστια έσοδα για τις αίθουσες που προβλήθηκε, υπέρμετρη κατανάλωση προϊόντων γύρω από την ταινία (παιχνίδια, ρούχα, βιβλία κλπ) και με εισπρακτικό αποτέλεσμα ικανό να εξαλείψει τα χρέη (σε ποιους;) των περισσοτέρων χωρών του πλανήτη [δείτε σχετικά: Block the Force και ολίγα περί Πειρατείας].
Τεράστιες ουρές, υστερία, αμερικανιές, προπωλήσεις εισιτηρίων και έναν μήνα μετά ο χαμός συνεχίζεται!

Λοιπόν;

Δεν νομιζω να εκπλήσσει κανέναν/μια, ούτε είχαμε την ουσιαστική ανάγκη κάποιου poll για να ξέρουμε πως η συντριπτική πλειοψηφία προτιμάει να δει μια ταινία στις κινηματογραφικές αίθουσες. Ούτε και πως στο μεγαλύτερο ποσοστό της επαρχίας δεν υπάρχουν κινηματογράφοι (λέμε τώρα, πόσο μάλλον που απουσιάζουν στοιχειώδεις υποδομές).
Μα ούτε και πως η εμφάνιση, σχεδόν παντού στον πλανήτη, του Netflix θα άλλαζε κάτι ή θα ήταν ουσιαστικό. Γιατί να πρέπει να πληρώσει συνδρομή στο κάθε Νetfix ένας άνθρωπος που δεν γνωρίζει αγγλικά; Επειδή ελληνικούς υπότιτλους δεν είδαμε να διαθέτει και όπως έχει γίνει γνωστό θα αργήσει να εισάγει (και αν); [δείτε σχετικά: Netflix: Ορισμένα πράγματα γι' αυτό].

Αναρωτιέμαι, αν αυτοί οι άνθρωποι είναι τόσο επικίνδυνα ηλίθιοι, που γράφουν πράγματα σαν τα πιο πάνω του Ριζόπουλου και ο κάθε Μπαλτάς που σαν αληθινός μπαλτάς θα τα κατατροπώσει, για τους λόγους που το κάνουν. Ηλιθιότητα δεν είναι σίγουρα. Και αν δεν είναι ηλιθιότητα, τότε πάμε στην σκοπιμότητα που μπορεί να ποικίλει (μικροπολιτικά συμφέροντα, οικονομικά κλπ).
Αναρωτιέμαι επίσης, γιατί κανείς από αυτούς δεν αναφέρει και τα εξής:

- Εισιτήριο κινηματογράφου 10-15 ευρώ / άτομο.
- Ένα CD / DVD το λιγότερο 15-20 ευρώ.
- Ένα παιχνίδι Η/Υ ή κονσόλας από 40 -60 ευρώ.
- Ενοικίαση μιας ταινίας (ηλεκτρονικά και σε κατάστημα) από 2-5 ευρώ.

Ενδεικτικές τιμές και χωρίς να λογαριάσουμε πρόσθετα έξοδα, όπως για παράδειγμα, τα έξοδα μετακίνησης, τις χρεώσεις στις ηλεκτρονικές αγορές, κάρτες κλπ. Πόσα θα μπορούσε να αντέξει ο καθένας, δεδομένων των συνθηκών;
Και αυτά πάλι, χωρίς να σημαίνει πως οι κινηματογράφοι θα φέρουν τις ταινίες που θέλει να δει κάποιος/α και χωρίς να αναφέρουμε καθόλου τις τηλεοπτικές σειρές. Δικαίωμα του κάθε ανθρώπου είναι άλλωστε να παρακολουθεί ό,τι τον ευχαριστεί. Επειδή, αν για να το κάνουμε αυτό, προσθέσουμε και τα έξοδα από τα συνδρομητικά κανάλια, τότε μάλλον θα πρέπει να μιλάμε για ανθρώπους συγκεκριμένων εισοδημάτων και που παράλληλα μένουν σε πολύ μεγάλα αστικά κέντρα.

Η άγνοια προέρχεται επίσης από ανθρώπους που κυριολεκτικά καταστέλλουν την αλήθεια ή την καταπνίγουν ή προσπαθούν να την κάνουν τόσο συγκεχυμένη, που οι άνθρωποι να σταματήσουν να νοιάζονται για το τι είναι αληθινό και τι όχι.

Το αν μερικοί είναι τόσο ηλίθιοι, που δεν μπορούν να καταλάβουν πως με το πρόσχημα της πειρατείας η καταστολή και η λογοκρισία στο διαδίκτυο, σ' ένα μέσο που δημιουργήθηκε να είναι ελεύθερο, θα επιφέρει χειρότερες συνέπειες και άρση κάθε ιδιωτικότητας και ελευθερίας, δεν σημαίνει πως πρέπει να μας κουνάνε το δικτυακό τους δάχτυλο, κάνοντάς μας μαθήματα της δικής τους ηθικής και μπουρδολογίας. Ας βάλουν το δάχτυλό τους εκεί που ξέρουν, ώστε να κάνει παρέα και με το "αόρατο χέρι της αγοράς". Νισάφι πια!

Τίποτε περισσότερο, το έχουμε αναλύσει τόσο πολύ το θέμα "πειρατεία", που δεν πάει άλλο: #piracy.

  • Σχόλια

1 Comments:

  1. Εικόνα boulis
    boulis (χωρίς επαλήθευση)Ιαν 31, 2016 12:22 ΜΜ

    Αυτο το 1 δις το γλιτωσε ο κοσμος και εμεινε στις τσεπες του αρα ανεβηκε το βιοτικο του επιπεδο αρα καλο εκανε στην οικονομια.

Scroll to Top