BETA

Μπορεί ένα Raspberry Pi να γκρεμίσει τη μουσική βιομηχανία;

Εικόνα Soulrain

Η πειρατεία αποτελεί αγαπημένο θέμα των Μέσων και το μπαμπούλα του homo catanaloticus. Τη βλέπεις συχνά-πυκνά να παίζει στα δελτία και να αναπαράγεται ως είδηση σε διαδικτυακούς τόπους. Συνήθως το μοτίβο πάει κάπως έτσι: ένας “ειδικός” επί του θέματος ή “άνθρωπος του χώρου” αναλύει τις προθέσεις και την ψυχοσύνθεση των πειρατών και δεν παραλείπει να αναφέρει ότι η πειρατεία έχει κόστος και πρέπει να καταπολεμηθεί άμεσα.

Επειδή όμως το μικρόνοο αλλά φιλοθέαμον κοινό δεν πείθεται τόσο εύκολα, χρειάζονται στοιχεία. Στοιχεία που φυσικά δεν υπάρχουν, γιατί κανένας ποτέ δεν κάθησε πραγματικά να ψάξει αν υπάρχει χασούρα και πόση είναι αυτή. Αυτό βέβαια δεν πτόησε ποτέ κανέναν. Κι αν δεν υπάρχουν πραγματικά στοιχεία, μπορούμε να κατασκευάσουμε αυτά που θα υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς μας. Θυμηθείτε, κανένας δεν το ψάχνει πραγματικά κι έτσι δε μπορεί να υπάρξει ουσιαστική διάψευση. Ή τουλάχιστον αυτό νομίζουν.

Έτσι, ακούγονται κατά καιρούς διάφορα ποσά (στο εύρος των εκατομμυρίων) με τα οποία υποτίθεται ζημιώνεται η εκάστοτε βιομηχανία από την πειρατεία. Μια μικρή παρατήρηση εδω: έχετε προσέξει ότι σχεδόν πάντα γίνεται αναφορά σε βιομηχανία κι όχι σε πραγματικούς δημιουργούς και επιμέρους συντελεστές; Θα περίμενε λοιπόν κάποιος πως -με δεδομένο ότι λίγο-πολύ όλος ο κόσμος θα πειρατεύσει κάτι σε κάποια στιγμή της ζωής του- οι εταιρείες και τα στούντιο θα κατέρρεαν το ένα μετά το άλλο, αδυνατώντας να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Αντ' αυτού όμως βλέπουμε να συνεχίζονται οι μεγάλες, άρα και ακριβές παραγωγές, το περίφημο Hollywood ζει και βασιλεύει, ενώ πρωτοκλασάτοι ηθοποιοί/τραγουδιστές βγάζουν με μία δουλειά τους ποσά ίσα με το ΑΕΠ ολόκληρων χωρών της Αφρικής. Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας.

Παρ' όλα αυτά, εξακολουθεί να γίνεται λόγος για διαφυγόντα κέρδη και μάλιστα υπάρχουν πολλοί ανάμεσά μας που πιστεύουν ότι όντως ισχύει κι ότι η πειρατεία κόβει εκατομμύρια. Το θέμα έχει αναλυθεί πάμπολλες φορές και δε θα μπω στον κόπο να το εξηγήσω άλλη μία.

Επειδή όμως η πράξη είναι πιο αποτελεσματική από τη θεωρία, ένας καλός άνθρωπος φρόντισε να ξεφτιλίσει κάθε παραλογισμό με έναν πολύ απλό και πρακτικό τρόπο, εύκολα κατανοητό από τον κοινό νου. Ο καλός άνθρωπος της ιστορίας μας δεν είναι άλλος από τον Peter Sunde. Τον γνωρίζετε ως συνιδρυτή του Pirate Bay και μέγα αρχιερέα της πειρατείας. Ίσως να αγνοείτε ορισμένες μικρές λεπτομέρειες, όπως ότι έχει ιδέες τις οποίες δεν πρόδωσε ούτε όταν φυλακίστηκε, ότι απομακρύνθηκε από το ίδιο του το δημιούργημα όταν αυτό έπαψε να πρεσβεύει τις ίδιες ιδέες και μετατράπηκε σε κάτι ξένο και ότι, αν και πειρατοπατέρας, δεν κολυμπάει στο χρήμα. Αυτά όμως δεν είναι και τόσο σημαντικά για τη σημερινή μας αφήγηση.

Τι έκανε λοιπόν ο Peter; Αποφάσισε να γκρεμίσει μόνος του ολόκληρη τη βιομηχανία της μουσικής, κατασκευάζοντας την απόλυτη πειρατομηχανή. Όχι γιατί είναι κακός αλλά για να αποδείξει κάτι. Επειδή βέβαια αυτό δε θα είχε νόημα αν δεν το μάθαινε ο κόσμος, έκανε την παραπάνω πειρατομηχανή μέρος ενός έργου τέχνης, ενώ υπέβαλε και αίτηση για να εισαχθεί στο Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες. Εδώ ίσως να απορήσετε λίγο αλλά όλα θα εξηγηθούν παρακάτω.

Πάμε λοιπόν να δούμε από τι αποτελείται αυτό το μηχάνημα-τέρας: ένα Raspberry Pi, μια οθόνη LCD και λίγα γραμμάρια Python. Γελάσατε; Και με το δίκιο σας. Το μηχάνημα βαφτίστηκε “Kopimashin” (από τις αρχές του kopimi) και σε πρώτη φάση έχει ένα και μοναδικό λόγο ύπαρξης: να οδηγήσει σε πτώχευση τον καλλιτέχνη Gnarls Barkley, δημιουργώντας πειρατικά αντίγραφα του τραγουδιού “Crazy”. Κι όταν λέμε αντίγραφα, εννοούμε 100 αντιγραφές το δευτερόλεπτο, κάτι που μεταφράζεται σε περισσότερα από 8 εκατομμύρια αντίγραφα τη μέρα, με αξία 10 εκατομμυρίων δολλαρίων (σύμφωνα πάντα με τα εξωγήινα οικονομικά των εταιρειών).

Όπως καταλαβαίνετε, ο κακόμοιρος ο Gnarls δεν έχει καμία τύχη και σε λίγο καιρό θα βγει στο δρόμο. Φανταστείτε επίσης τι μπορεί να κάνει το ταπεινό Pi αν στοχεύσει ολόκληρες δισκογραφίες ή ταινίες.

Βέβαια, κάποιοι στέκονται υπερβολικά στις τεχνικές λεπτομέρειες και τονίζουν ότι, εφόσον κανένα αντίγραφο δεν αποθηκεύεται πραγματικά αλλά όλα στέλνονται στο /dev/null (γνωστό και ως μαύρη τρύπα), δεν υπάρχει πραγματική πειρατεία. Λες και θα ήταν δύσκολο να αλλάξει η τοποθεσία προορισμού σε κάποιο φυσικό μέσο αποθήκευσης.

Ας δούμε όμως καλύτερα τι λέει ο ιθύνων νους:

“Θέλω να δείξω τον παραλογισμό σχετικά με τη διαδικασία του να δίνουμε αξία σε ένα αντίγραφο.
Το μηχάνημα έχει φτιαχτεί για να είναι πολύ αμβλύ και ανοιχτό αναφορικά με το γεγονός ότι δεν αποτελεί κίνδυνο για καμία βιομηχανία.”

“Όμως σύμφωνα με τη ρητορική και το σκεπτικό τους, θα τους χρεοκοπήσει. Θέλω να δείξω με ένα φυσικό παράδειγμα -που είναι επίσης πραγματικά όμορφο με τον τρόπο του-
ότι το να βάζουμε τιμή σε ένα αντίγραφο είναι μάταιο”.

 Αν διακρίνετε τώρα το παράλογο της όλης υπόθεσης, σκεφτείτε ότι ο Sunde καταδικάστηκε στον πραγματικό κόσμο για υποθετικά ποσά όπως τα παραπάνω. Κάπως πρέπει να το σταματήσουμε αυτό, δε νομίζετε;
Μέχρι τότε, ο ίδιος σχεδιάζει να ολοκληρώσει 13 ανάλογα μηχανηματάκια, τα οποία είτε θα εκτεθούν είτε θα πωληθούν, ενώ ανέφερε ότι το Pi που έχει στο σπίτι του βρίσκεται κάπου στα 120 εκατομμύρια αντίγραφα, έχοντας προκαλέσει υποθετική ζημία της τάξης των 150 εκατομμυρίων δολλαρίων (πάλι σε εξωγήινα οικονομικά).

Κάπου εδώ θα σας αφήσω, με την εξής απορία: πού τα κρύβει τόσα λεφτά ο κουφάλας ο Sunde;

 • Σχόλια

2 Comments:

 1. Εικόνα Δόκιμος
  Δόκιμος (χωρίς επαλήθευση)Ιαν 08, 2016 01:43 ΠΜ

  To raspberry pi είναι ικανό να κάνει 100 αντιγραφές -του οτιδήποτε- ανά δευτερόλεπτο;
  Ε όχι δα. Μήπως εννοεί το κλάστερ των 13 pi που σκοπεύει να φτιάξει; Τότε, ναι. Το συζητάμε.

 2. Εικόνα Soulrain
  SoulrainΙαν 08, 2016 02:04 ΠΜ

  Κοίταξε, πιθανότατα το νούμερο αναφέρεται ως μέγιστη θεωρητική ταχύτητα. Ή μπορεί και να το φούσκωσαν για εντύπωση. Μην ξεχνάς ότι δε γίνεται κανονική αντιγραφή, γιατί λείπει το κομμάτι που (θα έπρεπε να) αποθηκεύεται. Το pi είναι στην έκθεση, υπάρχει και σχετικό βίντεο με τις ενδείξεις, δε γνωρίζω όμως αν επιτρέπεται το ξεψάχνισμα, η ανάγνωση του κώδικα κλπ. Δεν είναι όμως οι τεχνικότητες το θέμα της όλης κίνησης.

  Τα 13, απ' ό,τι κατάλαβα, δε θα είναι σε cluster αλλά ανεξάρτητα, όπως το πρωτότυπο.

Scroll to Top