BETA

[Mr. Robot]: Γ@μησε την Κοινωνία, Hackαρε το Σύστημα

Εικόνα Helen

Εδώ και λίγο διάστημα (Ιούνιο 2015), το τηλεοπτικό δίκτυο USA Network, έχει ξεκινήσει μια νέα σειρά, με τον τίτλο: Mr. Robot. Την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές (8/7/15), έχουν προβληθεί τρία επεισόδια της σειράς. Σε σκηνοθεσία του Niels Arden Oplev και στον πρωταγωνιστικό ρόλο ο Rami Malek, η σειρά ακολουθεί τον Eliot, έναν νεαρό προγραμματιστή ο οποίος εργάζεται σε μια εταιρεία που παρέχει υπηρεσίες ασφαλείας λογισμικού σε μεγάλες εταιρείες. Μάλιστα, κάποιες από αυτές είναι τόσο μεγάλες, που καθορίζουν την δραστηριότητα του χρήματος και εμμέσως πλην σαφώς τις ζωές των ανθρώπων. Είναι αυτές οι εταιρείες που θα τις γνωρίζετε με την προσφώνηση: "πολυεθνικοί κολοσσοί".
Ωστόσο ο Elliot είναι ένας χαρισματικός άνθρωπος καθώς, έχοντας συνειδητοποιήσει την "διπολική διαταραχή" του συστήματος, είναι γεμάτος θυμό γι' αυτό και τις αδικίες που προκαλεί και προσπαθώντας να ισορροπήσει στην πραγματικότητα, διοχετεύει όλο του τον θυμό σε μια "αντικοινωνικότητα", εξασκώντας το θαυμάσιο του ταλέντο στους υπολογιστές, κάνοντας hacking μικρού βεληνεκούς και για ό,τι έχει σχέση με ανθρώπους που αγαπάει και εκτιμάει.
Όλα αυτά μέχρι την στιγμή που συναντιέται μ' έναν από τους πιο γνωστούς - σαν nick name και φήμη - χακτιβιστή/hacker, τον Mr. Robot που μοιράζεται μαζί του τα σχέδια και τις ιδέες του για την ανατροπή των καπιταλιστικών κολοσσών.
Η σειρά έχει πολύ καλή πλοκή, δεν κουράζει και στα όσα δείχνει, δεν έχει τα συνηθισμένα και κουραστικά δραματικά στοιχεία, ενώ από τεχνικής πλευράς είναι σε γενικές γραμμές μια χαρά, χωρίς υπερβολές και ηλίθιες οθόνες υπολογιστών που συνήθως βλέπουμε σε ταινίες. Θα δείτε μηχανήματα με Linux, αρκετή κονσόλα και γραμμές εντολών, ενώ σαν γραφικό περιβάλλον κυριαρχεί αυτό του κλασσικού Gnome (Mate πλέον), σχεδόν σε όλους τους υπολογιστές που εμφανίζονται:

Ο πρώτος κύκλος θα ολοκληρωθεί σε δέκα (10) επεισόδια, και ενώ δεν είναι εύκολο να πούμε πιο πολλά για την σειρά χωρίς να... spoilάρουμε, θα σταθούμε σε ορισμένα από τα στοιχεία που εντοπίσαμε στα μέχρι τώρα δυο επεισόδια που έχουμε παρακολουθήσει και από το trailer του τρίτου:

Κατ' αρχάς σίγουρα μας ξενίζει το γεγονός, για το πώς ένα καταναλωτικό τηλεοπτικό δίκτυο προβάλλει μια σειρά που μέσα της εμπεριέχει μια καθαρή Αναρχική ορολογία και προσέγγιση των πραγμάτων. Το Fsociety που αναφέρει, σημαίνει:

και προφανώς εννοεί την κανονικότητα της κοινωνίας που καθορίζεται από τον υπέρ-καταναλωτισμό και τις τράπεζες.
Ο λόγος καταφέρνει, χωρίς να είναι πάντα ωμός, να αντικατοπτρίσει την ναρκισσιστική πραγματικότητα της κοινωνικότητας:

Τουλάχιστον από τα μέχρι τώρα επεισόδια, αυτό που αποκομίζει κάποιος είναι το:

Ας hackάρουμε το σύστημα, ας γ@μήσουμε τον καπιταλισμό. Μεθοδευμένα και σταδιακά, καθώς όπως αναφέρει ο Mr. Robot:

Τους κολοσσούς δεν μπορείς να τους σκοτώσεις με την μια, χτυπώντας τους στην καρδιά, επειδή αυτοί δεν έχουν καρδιά. Τους γκρεμίζεις κομμάτι-κομμάτι, μέχρι να τους φύγει η αλαζονεία και να καταλάβουν πως πλέον έχουν ξεγυμνωθεί.

Μια επιτυχημένη αναφορά γίνεται όταν λέει:

Τα χρήματα είναι εικονικά πλέον και αποτελούν το λειτουργικό σύστημα του κόσμου.

Χαρακτηριστικές είναι οι επιρροές από την cyber-punk και cyber-world και με πολύ καλά τοποθετημένα στοιχεία της πραγματικής κουλτούρας του hacking και των hackers.

Όπως και να έχει, σίγουρα μας κάνει παράξενο, όπως ήδη είπαμε, να βλέπουμε τέτοια νοήματα σε καθαρά καπιταλιστικά δίκτυα (φανταστείτε πχ, να πρόβαλαν αυτήν την σειρά ο Skai, το Megaμου, κλπ), αλλά όπως φαίνεται ο καπιταλισμός μπορεί να αφομοιώσει τα πάντα. Όμως θα σταθούμε σε κάτι που έχουμε αναφέρει και σε άλλες δημοσιεύσεις μας, πως πλέον η βαθειά γνώση των υπολογιστών, της κρυπτογράφησης και του κυβερνοχώρου, θα είναι σημαντικό πλεονέκτημα στην αντίσταση κατά του συστήματος.

Η σειρά είναι ενδιαφέρουσα και σίγουρα οι geeks, θα την λατρέψουν, ενώ άλλοι θα βρουν στοιχεία που ίσως τους δώσουν την αφορμή για σκέψη και αναζήτηση.


>>> Δείτε την σειρά Mr.Robot, με ελληνικούς υπότιτλους - θα προστίθεται όποτε βγαίνει νέο επεισόδιο.


(Για το κάθε πότε βγαίνουν νέα επεισόδια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο ημερολόγιο τηλεοπτικών προγραμμάτων).

Ορίστε και ένα όμορφο Gnome desktop, από το laptop του πρωταγωνιστή:

Ένα trailer της σειράς:

UPDATE: Ο δεύτερος κύκλος ξεκίνησε (12 Ιουλίου 2016).

 • Σχόλια

10 Comments:

 1. Εικόνα Στάθης

  Μια μικρή διόρθωση. Το γραφικό είναι GNOME classic mode, όχι MATE.
  Επίσης φαίνεται να τρέχει και cloud. Μετά από ερώτηση στα παιδιά, δεν φαίνεται να είναι το ownCloud.

 2. Εικόνα Helen
  HelenΙουλ 09, 2015 00:37 ΠΜ

  Αυτό λέω καλέ, επειδή σκέφτηκα πως κάποιοι θα το μπερδέψουν:
  "ενώ σαν γραφικό περιβάλλον κυριαρχεί αυτό του κλασσικού Gnome (Mate πλέον), σχεδόν σε όλους τους υπολογιστές που εμφανίζονται"

 3. Εικόνα georgezaf
  georgezafΙουλ 09, 2015 03:34 ΠΜ

  Υπαρχουν αλλα 2 επισοδεια στο TPB που εχουν βγει

 4. Εικόνα Pareisaktos
  PareisaktosΙουλ 09, 2015 14:45 ΜΜ

  Αλλα 2 αποκλειεται αφου χθες το βραδυ βγηκε το 3ο.

 5. Εικόνα georgezaf
  georgezafΙουλ 09, 2015 15:24 ΜΜ

  3o
  4o
  χωρις υποτιτλους ομως..

 6. Εικόνα K-fIreCE
  K-fIreCE (χωρίς επαλήθευση)Ιουλ 09, 2015 22:58 ΜΜ

  Μιας και χακάρουμε το σύστημα.

  Hacking the system: http://www.imdb.com/title/tt4159604/

  Crowd control: http://www.imdb.com/title/tt4153972/?ref_=fn_al_tt_1

  Doomsday preppers: http://www.imdb.com/title/tt2069270/?ref_=fn_al_tt_1

  Στα 2 το 3ο δώρο. Χεχε.

 7. Εικόνα Ένας από την κοινωνία
  Ένας από την κο... (χωρίς επαλήθευση)Αυγ 14, 2016 12:42 ΜΜ

  Όντας 50άρης και τμήμα της κοινωνίας που θέλει, όχι γαμήσι αλλά εξαφάνιση, κάθισα -λόγω αδυναμίας να πάω έστω στο Φάληρο- και είδα όλα τα επεισόδια. Θα θελα να προσθέσω 2-3 σχόλια λοιπόν.

  Όντως εντυπωσιάστηκα με το σενάριο και θα πρότεινα εσείς οι νεώτεροι ημών, να μη κάνετε το χατήρι στην κοινωνία και την γαμήστε μιας και περί χατηριού θα πρόκειται μια τέτοια κίνηση. Να την εξαφανίστε ! Αυτό πρέπει να κάνετε. Και αφού την εξαφανίσετε, να την αναδομήστε πάνω σε κανόνες. Σε αρχές, σε αξίες και σε ηθική μιας και ότι κτίστηκε (δε θα λεγα μέσα στον 21 αιώνα αλλά και από παλιότερα) στηρίζεται πάνω σε μια ... φιλοσοφία κενού, αδυναμίας, φοβίας, τρόμου ίσως και μανιοκαταθλιπτικής (ας πούμε) ζωής

  Σε δεύτερο στάδιο θα συμπληρώσω κάτι που αναφέρθηκε (αν θυμάμαι καλά στο s01 e02) όπου έλεγε : δεν φταίνε οι λίγοι για όσα κάνουν στους πολλούς αλλά οι πολλοί που τα ανέχονται (σε ελεύθερη μετάφραση η παράθεση μου).

  Τρίτον και τελευταίο θα αναφέρω πως λόγω αρχών δικών μου, με κούρασαν τα επεισόδια της αποτύπωσης του εθισμού του πρωταγωνιστή με τα ναρκωτικά μιας και το μόνο ναρκωτικό της ζωής μου, σε όσα έχω περάσει (και έχω περάσει πολλά) ήταν, είναι και θα παραμείνει η μουσική και ένα τσιγαράκι. Στα καλά, στα άσχημα. Στα πολλά και στα λίγα. Και ναι έχω περάσει με πολλά και περνώ με ... λίγα. Με μηδενικά για την ακρίβεια.

  Μάθετε παίδες να είστε φίλοι με τον εαυτό σας, προστατέψτε τον εαυτό σας από εθισμούς και κτίστε ένα αύριο που ίσως, καλά-καλά- να μη προλάβετε ούτε εσείς να το χαρείτε και να το απολαύσετε. Θα χαρείτε όμως γνωρίζοντας καλά πως θα το απολαύσουν οι επόμενοι από εσάς.

  Ίσως να σας κούρασα με τις απόψεις μου. Ίσως να σκεφτείτε πως "δεν είχε κάτι να κάνει, κάπου να πάει και μας λέει μαλακίες ο παππούς". Όμως δεν είναι έτσι. Θεωρώ υποχρέωσή μου να μεταφέρω τον σπόρο και όπου πιάσει, χωρίς να ζητώ την δημοσιότητα, χωρίς να ζητώ το παραμικρό και κυρίως επιθυμώντας να θυμίσω σε όλους πως, ότι κάνουμε είναι οφειλή στον εαυτό μας και στους επόμενους ημών. Τίποτα άλλο.
  Αν θέλουν βέβαια κάποιοι να πουν : όσα φάμε και όσα πιούμε, θα τους τους απαντήσω με σιγουριά : αυτό το παραμύθι, τέλος. This game is over.

  Mε εκτίμηση

  Ένας από όλους

 8. Εικόνα Helen
  HelenΑυγ 14, 2016 19:19 ΜΜ

  Μια χαρά είσαι. Τα 50 είναι δραστήρια ηλικία υποθέτω.
  Η εστίαση που κάνει η σειρά στην χημεία, είναι μια μάστιγα που πλήττει για πολλά χρόνια τις ΗΠΑ και άλλες χώρες προφανώς. Και είναι βέβαια αποτέλεσμα της κατασταλτικής πολιτικής για τα ναρκωτικά
  Θα συμφωνήσω πάντως, πως το παρατραβάει σε αυτόν τον τομέα, τόσο που καταντάει κάπως «ύποπτο».
  Όπως και να έχει, στην εποχή μας, τώρα που η κάθε μάχη είναι χαμένη πριν αρχίσει, το μόνο που απομένει είναι το ρίξιμο του σπόρου για το αύριο.

 9. Εικόνα mike
  mike (χωρίς επαλήθευση)Αυγ 14, 2016 19:30 ΜΜ

  μιλάμε η ταινία θα είναι γαμάτη έτσι σύμφωνα με αυτά που διάβασα

 10. Εικόνα Keravnos2
  Keravnos2 (χωρίς επαλήθευση)Αυγ 14, 2016 23:01 ΜΜ

  Αυτό τό θέμα με τα βαρβιτουρικά να μήν είχε και θα ψήφιζα γιά όσκαρ .

  Συμφονώ με τον κύιρο από τήν Κο .

Scroll to Top