BETA

To Mr. Robot σε «παιχνίδι» για Android και iOS

Εικόνα Helen

H τηλεοπτική σειρά Mr. Robot, είναι μια από τις πιο δημοφιλείς σειρές των τελευταίων ετών. Σίγουρα είναι μια ιδιαίτερη σειρά - μάλλον όχι και τόσο προσιτή για όλους - και που απασχόλησε για δυο, κυρίως, λόγους: ο πρώτος είναι το σενάριο, αφού τα όσα πραγματεύεται είναι υπαρκτά την ίδια ακριβώς στιγμή (capital-controls, οικονομική εκμετάλλευση, ολιγοπώλιο των πολυεθνικών, ηλεκτρονική και φυσική καταστολή, άδικοι νόμοι και εξουσιαστική παρακμή). Το δε κλίμα που δίνει σαν «background», είναι αυτό το μουντό των αστικών κέντρων.
Ο δεύτερος, είναι πως η σειρά αποφεύγει τα συνήθη κινηματογραφικά κλισέ και σε άλλα επίπεδα. Όχι μόνο στους ηθοποιούς που μοιάζουν σαν τους ανθρώπους δίπλα μας, τόσο εμφανισιακά όσο και σαν συμπεριφορές, μα και στις λεπτομέρειες των λειτουργικών συστημάτων και εργαλείων λογισμικού που χρησιμοποιούνται στα επεισόδια. Ιδιαίτερα το δεύτερο έχει κάνει πολλούς ανθρώπους μετά το τέλος του κάθε επεισοδίου να ψάχνουν καρέ-καρέ όλες αυτές τις λεπτομέρειες, ενώ η παραγωγή της σειράς έχει δημιουργήσει και ένα δικτυακό υπόβαθρο σε αυτά ακριβώς τα πλαίσια.

Για τους δικούς της λόγους, η εταιρεία παραγωγής της σειράς το προχώρησε λίγο περισσότερο και δημιούργησε μια εφαρμογή για φορητές συσκευές Android και iOS. Δεν πρόκειται ακριβώς για παιχνίδι και δύσκολα θα συγκαταλεγόταν σε αυτό.

- Η υπόθεση έχει ως εξής:

Βρίσκετε ένα κινητό τηλέφωνο, πεσμένο έξω απο το οίκημα της Fun Society Arcade στο Coney Island. Αυτό κατά πάσα πιθανότητα ανήκει στην Darlene, την γνωστή «black hat hacker» της σειράς, λίγο πριν διαπράξει μια από τις πιο μεγάλες παραβιάσεις στην ιστορία του κυβερνοχώρου και φυσικά χρειάζεται το τηλέφωνό της πίσω για να το κάνει.
Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων της E-Corp, προκειμένου να επικοινωνείτε με τους χαρακτήρες της σειράς, μπορώντας να επηρεάσετε την ροή της ιστορίας, με τις αλλαγές στις επιλογές και στις αποφάσεις τους:

 

Βέβαια, όλη αυτή η επικοινωνία πρέπει να γίνει κάτω από κανόνες ασφαλείας, προκειμένου να κρατηθούν εξίσου ασφαλείς και οι δικές σας πληροφορίες.

Μάλλον, κατά κάποιον τρόπο προσπαθούν να επιτύχουν μια διαδραστικότητα με τους θεατές της σειράς. Αν λάβουμε υπόψιν πως την παρακολουθούν οι περισσότεροι Linux geeks, δεν υπάρχει αμφιβολία πως σε κάποια σημεία θα δούμε ωραίες τεχνικές λεπτομέρειες.
Υπάρχουν όμως δυο μειονεκτήματα:

1. Χρειάζεται πολύ καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας
2. Η app δεν είναι δωρεάν, μα στοιχίζει 3.29€

Δεν έχει διαφημίσεις μέσα και η μόνη πρόσβαση που παίρνει, όποτε χρειάζεται, είναι στο wi-fi.
H app ονομάζεται: «Mr. Robot:1.51exfiltrati0n», έχει μέγεθος 28M και μπορεί να τρέξει από Android 2.3 και πάνω, ενώ τα σχόλια που συγκεντρώνει είναι στο σύνολό τους θετικά.

Mr. Robot:1.51exfiltrati0n.apk στο GooglePlay.

Είναι επίσης διαθέσιμη και για iOS (6.0 και πάνω):

Mr. Robot:1.51exfiltrati0n.ipa στο iTunes.


Μπορεί το Mr. Robot να μην μοιάζει με τις υπόλοιπες σειρές της pop κουλτούρας και της mainstream κατανάλωσης και τα όσα περιγράφει να έχουν όχι μόνο αληθοφάνεια, μα και αλήθεια, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε κάποια βασικά:

1. Αν και φαίνεται στην σειρά, για όλα αυτά τα μεγάλα hacking δεν αρκεί μόνο η ηλεκτρονική πρόσβαση, μα απαιτείται και φυσική. Το παρόν σενάριο θέλει τους ήρωες να βρίσκονται στα κατάλληλα σημεία. Όσο αληθινό και αν φαίνεται αυτό, είναι μάλλον πολύ δύσκολο ως αδύνατο να συμβεί στην πραγματικότητα (εκτός σεναρίου).
2. Η σειρά δημιουργήθηκε από στούντιο που ασχολείται με την mainstream βιομηχανία θεάματος και με του οικονομικούς κανόνες που οι ήρωές της καταστρέφουν. Η διανομή και προβολή της επίσης στηρίζεται και εξαρτάται (πχ: διαφημίσεις) από το ίδιο σύστημα.
Κατά τ' άλλα, δεν υπάρχει αμφιβολία πως εστιάζει στον κοινό παγκόσμιο κοινωνικό εχθρό που δεν είναι άλλος από τις τράπεζες και τις πολυεθνικές.

 • Σχόλια

3 Comments:

 1. Εικόνα mike
  mike (χωρίς επαλήθευση)Αυγ 24, 2016 15:39 ΜΜ

  πάω αμέσως να το κατεβάσω.

 2. Εικόνα mike
  mike (χωρίς επαλήθευση)Αυγ 24, 2016 15:45 ΜΜ

  ε όχι ρε γαμώτο. Το παιχνίδι εκτός ότι είναι επί πληρωμή δεν έχει ούτε demo

 3. Εικόνα Cortlinux

  Σχετικά με την σειρά (ή και ταινία, αυτές οι σειρές πιο πολύ με ταινίες μοιάζουν).
  Εγώ θα εστίαζα και στη σχέση πατέρα γιου που ξεδιπλώνει με μεγάλη μαεστρία το σενάριο. Πέρα των κοινωνικοπολιτικών , η σχέση των γιων με τους πατεράδες τους είναι ένα θέμα που απασχολεί ολοένα την τέχνη, ειδικά μετά το τέλος του "πατέρα-πατριάρχη". Πιστεύω ότι σχετίζεται με την κρίση των ρόλων των δύο φύλων που έχουν αλλάξει ριζικά και ο επαναπροσδιορισμών των ρόλων τους. Νομίζω ότι ο ρόλος της γυναίκας είναι πιο προσαρμόσιμος επειδή δεν ήταν τόσο μονολιθικός όσο των ανδρών.

Scroll to Top