BETA

Αυτές οι τοποθεσίες παραβιάζουν το απόρρητό σας

Εικόνα Maria

Σαν osarena, έχουμε αναφερθεί τόσες φόρες στο θέμα της ιδιωτικότητας και των προσωπικών δεδομένων, που πλέον δεν έχουμε κάτι νέο να γράψουμε.
Κατ' επανάληψη έχουμε τονίσει επί λέξει πως στις περιπτώσεις που κάποιες δημοφιλείς ιστοσελίδες προσφέρουν δωρεάν κάποιες υπηρεσίες, είναι επειδή το προϊόν είναι οι ίδιοι οι χρήστες. Το προϊόν, το εμπόρευμα, το είδος προς πώληση δηλαδή, τ' οποίο θα αποφέρει έσοδα σε αυτές τις εταιρείες καθιστώντας τες οικονομικούς ή και χρηματιστηριακούς κολοσσούς.
Το θέμα όμως αποκτά και μια άλλη διάσταση, όταν έστω και καθυστερημένα δίνει έμφαση το The Wall Street Journal, αναφέροντας κάποιες από τις πολύ γνωστές σελίδες που επισκέπτονται καθημερινά μεγάλοι αριθμοί χρηστών.

Ποιες ιστοσελίδες μοιράζονται τα Προσωπικά Στοιχεία σας;

Για να εντοπίσει ποια προσωπικά σας δεδομένα διοχετεύονται σε άλλες εταιρείες, όταν συνδεθείτε (για την ακρίβεια με το που κάνετε log in) στις δημοφιλείς ιστοσελίδες, το ηλεκτρονικό περιοδικό The Wall Street Journal που καταγράφει την τρέχουσα επικαιρότητα, έλεγξε 50 από τις κορυφαίες ιστοσελίδες (από την κυκλοφορία των ΗΠΑ) που για να σας επιτρέψουν να συνδεθείτε σας ζητείται να κάνετε εγγραφή (registration είναι η λέξη κλειδί που βλέπετε μπροστά σας).
Εδώ να κάνουμε μια μικρή παρένθεση και να ξεκαθαρίσουμε πως εξαιρέθηκαν οι ιστοσελίδες που απαιτούν πραγματικό λογαριασμό˙ και τέτοιες είναι οι ιστοσελίδες των τραπεζών για την παροχή τραπεζικών υπηρεσιών.

Επιπροσθέτως, το περιοδικό έλεγξε 20 ακόμα επιλεγμένους δικτυακούς τόπους που εστιάζουν σε ευαίσθητα θέματα, όπως είναι τα παιδιά -μιλάμε για τα παιδικά sites-, η πολιτική, η υγεία και τα κοινωνικά˙ γνωστά σε όλους μας ως socials.


Διαπίστωσε ότι 25 από αυτά τα sites, συμπεριλαμβανομένων των OKCupid, Pinterest, YouTube, Yahoo αποστέλλουν τα προσωπικά σας δεδομένα σε άλλες ιστοσελίδες, φανερά˙ χωρίς κωδικοποίηση ασφάλειας, χρησιμοποιώντας το δικό σας browser session.
Η μεθοδολογία τους φαίνεται καλή:
Το περιοδικό ακολούθησε κατά γράμμα την προτεινόμενη διαδικασία εγγραφής του κάθε site.
Για κάθε ιστοσελίδα που επρόκειτο να ελέγξει, το περιοδικό δημιούργησε ένα λογαριασμό, εισάγοντας το όνομα, τον κωδικό χρήστη, ηλεκτρονική διεύθυνση, ημερομηνία γέννησης, τον τόπο διαμονής, το username και ό,τι άλλες πληροφορίες του ζητούνταν, συμπεριλαμβανομένου και του email επιβεβαίωσης, όταν ήταν απαραίτητο.
Εκτός από την εγγραφή, αποσυνδεόταν κάθε φορά από τον εκάστοτε λογαριασμό, συνδεόταν ξανά και έκανε πλοήγηση σε όλα τα γνωστά είδη σελίδων του ιστότοπου -για παράδειγμα, παρίστανε ότι διάβαζε τις σελίδες των άρθρων, τις σελίδες προφίλ και τις υπόλοιπες σελίδες.
Μετά από κάθε περιήγηση, εκκαθάριζε κάθε φορά τον υπολογιστή του από την «προσπάθεια» παρακολούθησης των αρχείων του, που είναι γνωστή ως cookies.
Κατά τη διάρκεια κάθε κύκλου περιήγησης, το περιοδικό χρησιμοποιούσε mitmproxy, ένα open-source λογισμικό πρόγραμμα, για να επιθεωρήσει τα δεδομένα που μεταδίδονται από και προς τους δικτυακούς τόπους.
Αυτή η μέθοδος αποκαλύπτει όλα τα δεδομένα που περνούν μέσω του προγράμματος περιήγησης στο Web. Αυτό εξυπηρετεί ως ένα «κατώτατο όριο» για την ανταλλαγή δεδομένων.


Οι εταιρείες μπορούν επίσης να διέλθουν στα δεδομένα σας, παρασκηνιακά!
Η μεταφορά πληροφοριών στα ίδια τα sites ή στους domains τους που ανήκουν σε αυτές τις «πρωτοκλασάτες» ιστοσελίδες, δεν θεωρήθηκαν / μετρήθηκαν ως διαρροή δεδομένων, εκτός εάν ο domain εξυπηρετούσε έναν πολύ διαφορετικό σκοπό από αυτόν του κατεξοχήν site.

Μήπως, τελικά, πληρώνετε για τις δωρεάν υπηρεσίες, «δίνοντας στο πιάτο» κάποιες προσωπικές πληροφορίες?
Μήπως -λέω, μήπως- είστε το προϊόν τους και όχι ο πελάτης τους?
Και -μην ξεχνιόμαστε!- τα προϊόντα δεν έχουν δικαιώματα.

Μήπως, όσο πιο γρήγορα συνειδητοποιήσετε ότι όταν χρησιμοποιείτε μια δωρεάν online υπηρεσία, όπως το Facebook και το YouTube, δεν είστε ο πελάτης, αλλά το προϊόν, τόσο το καλύτερο?
Οι χώροι αυτοί πρέπει να βγάλουν χρήματα, αλλιώς δεν θα υπάρχουν.
Μήπως, λοιπόν, κάνουν περιουσίες από την πώληση ΣΑΣ στους διαφημιστές?

Φυσικά, κατά την εγγραφή σας σε αυτούς τους ιστότοπους, μπορεί να έχετε συμφωνήσει στο να έχουν τη δυνατότητα και οι άλλες εταιρείες να επικοινωνήσουν μαζί σας.
Αλλά συμφωνήσατε ποτέ και μήπως παραχωρήσατε και το δικαίωμα στον ιστότοπο να μεταδώσει τα προσωπικά σας στοιχεία, έτσι ασύστολα, σε άλλα sites;

Δεν θυμάμαι να έχω δει ποτέ κάποιο τέτοιο «κουτάκι», πόσο μάλλον να το «κλικάρω» και να το… αποδεχτώ!

ΕΣΕΙΣ?

Δείτε τις παρακάτω εικόνες που επεξηγούν για τι κάνουν φανερά αυτές οι ιστοσελίδες με τα προσωπικά σας δεδομένα, καθώς στην πράξη δεν υπάρχει τίποτα κρυφό. Τίποτα απολύτως και αυτό αφορά την κίνηση σας στο διαδίκτυο, τις επισκέψεις και όλες μα όλες τις κινησεις σας από την στιγμή που ανοίγετε τον browser σας η χρησιμοποιείτε κάποια δικτυακή υπηρεσία:

>>> Δείτε την σχετική δημοσίευση στο The Wall Street Journal, όπου εξηγεί την ακολουθούμενη μεθοδολογία που χρησιμοποιούν καθώς και αναλυτικότερα τους πινάκες με τις αναφερόμενες ιστοσελίδες:
online.wsj.com
blogs.wsj.com

[box color=blue]

>>> Σχετικά με την ιδιωτικότητα, δείτε:

Εργαλεία για την ιδιωτικότητα που πρέπει να έχετε! [Cyber War]
Αυξήστε την ιδιωτικότητα σας στο διαδίκτυο με δυο addons
Facebook: Όσα δεν ήξερες. Μάθε-Προστατέψου!
Ιδιωτικότητα και… μέντιουμ!
Η ζωή σου σε κοινή θέα. Γιατί;
Incognito Linux (Tails): Πλήρης ανωνυμία στο διαδίκτυο

>>> Σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα, δείτε:

Αλλάξτε η σταματήστε την συμπεριφορική διαφήμιση στο διαδίκτυο
Έχετε τον έλεγχο στα προσωπικά σας δεδομένα στα social media; -infographic
To Skype στον ρόλο του καταδότη
Έχεις Twitter; Συγχαρητήρια, μόλις απέκτησες και FBI!!
Axciom; Τι είναι αυτό;
Facebook | Η αγορά λίστας 1 εκ. χρηστών & η συζήτηση με την ασφάλεια! (αν δεν μπορείτε να καταλάβετε τον τζόγο που γίνεται με τα δεδομένα σας)
Σκέψου το διπλά πριν εγκαταστήσεις Chrome extentions[/box]

Κάποιοι και συγκεκριμένα οι μεγάλοι του διαδικτύου, θέλουν να σας πείσουν πως δεν έχετε κανένα απολύτως λόγο για ιδιωτικοτητα και ανωνυμία.
Το ίδιο που προσπαθούν να κάνουν και θα επιβάλουν και το πρόσεχες διάστημα οι κυβερνήσεις (ναι, εδώ στην ελλάδα), όπου δεν θα έχετε ιδιωτικοτητα ακόμα και στο που δαπανάτε χρήματα, μα που και πως μετακινήστε και όλα τα υπόλοιπα στην πορεία.
Εμείς και άλλοι προσπαθούμε για το αντίθετο. Για το πόσο αναγκαία και επιβεβλημένη είναι η ανωνυμία και το δικαίωμα σε αυτή.
Αναλογιστείτε πως αποδεχόμενοι έμμεσα η άμεσα την καταπάτηση της ιδιωτικής σας ζωής, οδηγήστε σε καταπάτηση της προσωπικότητας και σε πλήρη υποταγή η έλεγχο.
Ούτε καλύτερες συνθήκες σφαγής (σας), δεν θα μπορείτε να ζητήσετε στην συνέχεια. Επειδή θα είσαστε τα προϊόντα, οι καταναλωτές φορολογούμενοι, και το να μην καταναλώνεις πλέον θα θεωρείται παράνομο...

 • Σχόλια

1 Comments:

 1. Εικόνα pclosgr
  pclosgr (χωρίς επαλήθευση)Ιαν 04, 2013 18:41 ΜΜ

  "και το να μην καταναλώνεις πλέον θα θεωρείται παράνομο…"

  μα ΗΔΗ εαν δεν αποδειξεις με αποδείξεις ότι ξόδεψες το 25% του εισοδήματός σου ετσι όπως ΕΚΕΙΝΟΙ θεωρούν(σημερα πχ ο λογαρισμός του νερού ή η δόση του δανείου ΔΕΝ θεωρούνται εξοδα!) , θα ΞΑΝΑ φορολογείσαι!

  ο εχθρός της ελευθερίας δεν είναι η τυρρανία αλλα η α δ ι α φ ο ρ ί α , η παθητικότητα και η αντιληψη "εγω δεν εχω τίποτα να κρύψω αρα δεν με αφορά"
  "εγώ δεν εχω να κρύψω τίποτα" ΟΣΟ ΑΚΡΙΒΩΣ "εσύ δεν εχεις δικαίωμα να συλλέξεις και να επεξεργαστείς πληροφορία για μένα"

Scroll to Top