BETA

Μπορεί αυτό το Web να σωθεί; Η Mozilla αποδέχεται τα DRM και χάνουμε όλοι

Εικόνα Maria

drm4

H είδηση βγήκε πριν καποια 24ωρα. Την διαβάζαμε και την ξαναδιαβάζαμε, πιστεύοντας πως έχει γίνει κάποιο λάθος, πως κάτι άλλο θα ανακοινωθεί τις προσεχείς ημέρες. Μα φευ... Πριν προχωρήσουμε στο άρθρο του Electronic Frontier Foundation (EFF), ας θυμηθούμε λίγο τι εστί DRM. Τα ψηφιακά μέσα έχουν πολλά πλεονεκτήματα έναντι των παραδοσιακών αναλογικών μέσων, αλλά η DRM προσπαθεί να μεταβάλλει κάθε δυνατή χρήση των ψηφιακών αγαθών σε κάτι που θα χρειάζεται χορήγηση άδειας. Αυτό συγκεντρώνει κάθε εξουσία, στα χέρια λίγων εταιρειών.
Το DRM προέρχεται από τα αρχικά της καταχρηστικής ορολογίας Digital Rights Management (Διαχείριση Ψηφιακών Δικαιωμάτων). Ο όρος περιγράφει διάφορες τεχνολογίες επιβολής περιορισμών στην πρόσβαση στο Υλικό ή/και στο Ψηφιακό Περιεχόμενο. Οι περιορισμοί επιβάλλονται μονομερώς από τον Κατασκευαστή, τον Παραγωγό ή τον Διανομέα του Περιεχομένου ή του Υλικού.

Το DRM αποτελεί απόγονο των τεχνικών κατά της αντιγραφής που χρησιμοποιούνταν από την εποχή της μαγνητικής βιντεοκασέτας και, σύμφωνα με τις εταιρείες που προωθούν την χρήση τέτοιων τεχνολογιών, έχει σαν σκοπό την προστασία των νόμιμων συμφερόντων τους. Η πραγματικότητα όμως διαφέρει.
Το πρόβλημα με το DRM έγκειται στο ότι αποτυγχάνει παταγωδώς στο να πετύχει αυτή την προστασία, αλλά αντίθετα παρουσιάζει μεγάλη επιτυχία στο να παραβιάζει τα δικαιώματα και την ιδιωτικότητα του Χρήστη και να υποσκάπτει το Προϊόν, ενθαρρύνοντας την εύρεση μεθόδων παράκαμψης των συστημάτων Διαχείρισης Ψηφιακών Περιορισμών (Digital Restrictions Management), όπως ορθά θα έπρεπε να ονομάζονται. Δεν υπάρχει μόνο μια τεχνολογία DRM ή μόνο ένα είδος τέτοιων τεχνολογιών.

Κάθε χρόνο οι εταιρίες παρουσιάζουν νέες εκδόσεις τέτοιων συστημάτων επιβολής περιορισμών, με τις περισσότερες να εξουδετερώνονται από άτομα ή ομάδες ικανών προγραμματιστών μέσα σε λίγες ώρες ή έστω μέρες. Τέτοια κλειδώματα υπάρχουν σχεδόν σε όλο το Εμπορικό Περιεχόμενο που διανέμεται μέσω οπτικών δίσκων ή ως κατεβάσματα από το ίντερνετ. Ίσως το πιο γνωστό κλείδωμα DRM είναι το CSS (Content Scrambling System) που χρησιμοποιήθηκε για την προστασία των ταινιών που κυκλοφορούσαν σε DVD.
Ο αλγόριθμος κρυπτογράφησης διδόταν στις εταιρίες κατασκευής DVD player μέσω εμπιστευτικών συμφωνιών, και στην ουσία αιχμαλώτιζαν τις συσκευές αναπαραγωγής, ασκώντας πλήρη έλεγχο στο τι μπορεί να δει, παρακάμψει και αντιγράψει ο χρήστης. Το CSS είχε επίσης λόγω της φύσης του αποκλείσει από την θέαση των DVD όσους χρήστες χρησιμοποιούσαν Ανοιχτό Λογισμικό ή Ανοιχτά Λειτουργικά Συστήματα, καθότι αυτά αναπτύσσονται δημοσία θέα και δεν μπορούσαν να ενσωματώσουν εμπιστευτικούς αλγορίθμους.
Αυτό ίσχυε μέχρι ο Νορβηγός προγραμματιστής που έγινε γνωστός σαν DVD Jon, παρέκαμψε το κλείδωμα CSS και έθεσε στην διάθεση της κοινότητας των προγραμματιστών ανοιχτού κώδικα το DeCSS, πράγμα που επέτρεψε σε χρήστες που προφανώς είχαν αγοράσει ή ενοικιάσει ταινίες που προστατεύονταν από αυτό, να κάνουν το αυτονόητο, δηλαδή να τις δουν.

Και εντελώς χοντρικά και απλουστευμένα: Τα DRM είναι μορφή πατέντας και οι πατέντες είναι ένα όπλο του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος, ενάντια στους ανθρώπους, με προεκτάσεις οι οποίες μπορεί να είναι απόλυτα οδυνηρές... Από τον Ιούνιο του περασμένου έτους (2013) κρούαμε τον κώδωνα του κινδύνου για το Χόλιγουντ που ως τελευταίο τέχνασμα, προκειμένου να κυριαρχήσει στο Web, χρησιμοποιεί την επιρροή του στον Παγκόσμιο Ιστό (World Wide Web Consortium – W3C), για να υφάνει τον ιστό του και να επιβάλλει την Διαχείριση Ψηφιακών Περιορισμών (DRM = Digital Restrictions Management), σε HTML5 μα και για το τι θα συμβεί αν εφαρμοσθεί η πρόταση της EME (Encrypted Media Extensions) που υποστηρίζει την Διαχείριση Ψηφιακών Περιορισμών (DRM) σε HTML. Η EME θα είναι μια μη αναστρέψιμη οπισθοδρόμηση για την ελευθερία στα Διαδίκτυο.
Θα εγκρίνει και θα επιτρέψει επιχειρηματικά μοντέλα που, με ανήθικο τρόπο, περιορίζουν τους χρήστες και θα έχει ως αποτέλεσμα την υποταγή σε συγκεκριμένες εταιρείες μέσων μαζικής ενημέρωσης που θα αποτελούν προϋπόθεση για το Web. Επιπλέον, η EME έρχεται σε αντίθεση με τις βασικές αξίες του Παγκόσμιου Ιστού. Θα παρακωλύει τη διαλειτουργικότητα με την ενθάρρυνση της διάδοσης των DRM plugins.

Το Διαδίκτυο έχει καθήκον να ξαποστείλει τα DRM.

Δεν υπάρχει αγορά για την Διαχείριση Ψηφιακών Περιορισμών (DRM), κανένας δημόσιος σκοπός που να εξυπηρετείται με τη χορήγηση ενός βέτο στους ασύδοτους, κοντόφθαλμους γίγαντες των μέσων ενημέρωσης που ονειρεύονται έναν κόσμο όπου το ποντίκι σας θα είναι μια ταμειακή μηχανή που με κάθε κλικ του θα τους δίνετε ακόμα περισσότερο έλεγχο.
Ο Παγκόσμιος Ιστός είναι εκεί για να δημιουργήσει κατανοητά, δημόσια υλοποιήσιμα πρότυπα που θα εγγυώνται την διαλειτουργικότητα και όχι για να διευκολύνει την έκρηξη νέων ασύμβατων λογισμικών και υπηρεσιών που θα είναι προσβάσιμες μόνον από συγκεκριμένες συσκευές ή εφαρμογές.

ff

Είναι πλέον επίσημο: έπεσε το τελευταίο προπύργιο του Ανοιχτού Διαδικτύου. Η Mozilla πλαισιωμένη από παντού, από Google, Microsoft, Opera και από τον Safari που (απ’ ό,τι φαίνεται) προωθεί την πρόταση ΕΜΕ για Διαχείριση Ψηφιακών Περιορισμών (DRM) σε HTML.
Έτσι, η Mozilla ενδίδει στις πιέσεις του Χόλιγουντ, της Netflix και των υπολοίπων και θα εφαρμόσει την δική της έκδοση DRM, στο Desktop του Firefox εντός του τρέχοντος έτους. Ο Andreas Gal, ο υπεύθυνος για την έρευνα, την ανάπτυξη και τα νέα σχέδια (CTO - Chief Technology Office) της Mozilla, λέει ότι

η Mozilla δεν έχει άλλη επιλογή.

Ο δε Πρόεδρος της Mozilla, Mitchell Baker, προσθέτει πως,

αυτήν την στιγμή η Mozilla δεν μπορεί να αλλάξει την βιομηχανία όσον αφορά τα DRM.

Στο EFF (Electronic Frontier Foundation), διαφωνούμε. Για περισσότερο από μία δεκαετία παρακολουθούμε το όλο θέμα και ξέρουμε πού μπορεί να οδηγήσει. Οι τεχνολόγοι εφαρμόζουν το DRM με μεγάλη επιφυλακτικότητα επειδή συνειδητοποιούν ότι δεν δίνει καμία ουσιαστική λύση˙ τουναντίον είναι η πηγή ατελείωτων προβλημάτων.

Το DRM δεν εμποδίζει καμία παράβαση. Αντ’ αυτού, κονιορτοποιεί την ασφάλεια των συσκευών μας, μειώνει την εμπιστοσύνη των χρηστών, κάνει την εύρεση και την αναφορά των bugs νομικά επικίνδυνη, καταργεί τα δικαιώματα δίκαιης χρήσης, υπονομεύει τον ανταγωνισμό, προωθεί το απόρρητο και παρακάμπτει τα ανοιχτά πρότυπα. Τόσο από το ύφος του Gal, όσο και από τα σχόλια του Baker μα και από τις συζητήσεις που κάναμε με την Mozilla είναι σαφές πως δεν θα βρείτε ούτε έναν τεχνολόγο εκεί που να είναι χαρούμενος με αυτό το διάβημα. Το γεγονός ότι η Mozilla -σε αντίθεση με την αποστολή της που είναι η προάσπιση του ανοιχτού web- χρειάστηκε να προετοιμάσει και να σχεδιάσει αυτό το χαρακτηριστικό με μυστικότητα, χωρίς να συμβουλευθεί ούτε τους προγραμματιστές αλλά ούτε και τους χρήστες που απαρτίζουν την κοινότητα είναι μια ένδειξη του κατά πόσον το DRM έρχεται σε πλήρη αντίφαση με έναν open-source browser που είναι υπέρ του χρήστη.

Και αυτή η αντίφαση θα μεγαλώνει ανεξέλεγκτα. Την ευθύνη του κώδικα DRM της Mozilla, που εισάγεται από το Adobe ως ένα δυαδικό κλειστού κώδικα, θα την έχει ναι μεν η Mozilla αλλά θα είναι πέρα από τον έλεγχό της. Η Mozilla θα είναι υπεύθυνη για τις ενημερώσεις στο blackbox DRM, τουτέστιν οι χρήστες θα πρέπει να περιηγούνται στις ενημερώσεις του browser που είτε θα διορθώνουν τα σφάλματα ασφαλείας είτε θα διαχωρίζουν τα χαρακτηριστικά από την παρακολούθηση βίντεο. Οι άνθρωποι της Mozilla έχουν ήδη δεχθεί προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο που ενέχει το όλο θέμα˙ είναι ρίσκο το να γίνεται πολύς λόγος για το πώς λειτουργεί (και δεν λειτουργεί) το DRM, καθώς φοβούνται ότι θα ενεργοποιήσουν τις διατάξεις του Digital Millennium Copyright Act (DMCA) που απαγορεύει το «trafficking», καταστρατηγώντας το δικαίωμα της γνώσης.

Ο Baker μπορεί να πιστεύει ότι, από μόνη της, η Mozilla δεν μπορεί να αλλάξει την βιομηχανία (παρά το γεγονός ότι το έχει ήδη κάνει εδώ και χρόνια). Δυστυχώς, αλλάζει την βιομηχανία με το να αποδέχεται το DRM. Είναι αυτοί οι επαναλαμβανόμενοι συμβιβασμοί στα DRM που αλλάζουν την φύση των υπολογιστών˙ η μία τεχνολογική εταιρεία μετά την άλλη συμβιβάζεται, μετατρέποντας την τεχνολογία σε έναν τομέα που κυριαρχείται από κατεστημένα συμφέροντα και παράγει κλειδωμένες συσκευές που παρακολουθούνται και διαχειρίζονται από όλους τους άλλους εκτός από τους χρήστες τους.

Πρέπει να παλέψουμε όλοι μαζί για να τερματίσουμε την βασιλεία των DRM και την ποινικοποίηση της νόμιμης χρήσης προτού νομοθετήματα όπως το DMCA, περί ψηφιακών πνευματικών δικαιωμάτων, που καθιερώνει την νομική βάση για να περιορίσει την ανάγνωση και το δανεισμό των ηλεκτρονικών βιβλίων (όπως επίσης και άλλων έργων), εξαπλωθούν σε όλον τον κόσμο. Πρέπει να μιλήσουμε για τις αποτυχίες του DRM ακόμη και αν φοβόμαστε ότι οι υποστηρικτές του DRM απλά θα κάνουν τα πράγματα χειρότερα ή θα λάβουν μέτρα αστικών ή ποινικών διώξεων στο πλαίσιο του DMCA. Και όλα αυτά βέβαια, στο όνομα της «βελτίωσης».
Πρέπει να αμφισβητήσουμε τους αβάσιμους ισχυρισμούς ότι τους χρήστες δεν τους νοιάζει η εφαρμογή του DRM και να απαιτήσουμε πραγματικά αποδεικτικά στοιχεία για να δείξουμε την ζημιά που προκαλεί. Και, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους συμβιβασμούς που έχουμε υποστεί, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε και να καταστήσουμε σαφές ποιες αρχές μας είναι αυτές για τις οποίες δεν θα δεχτούμε ποτέ να συμβιβαστούμε.

Η Mozilla και το W3C (World Wide Web Consortium) είναι και οι δύο οργανώσεις που αποστολή τους έχουν την προάσπιση και την προώθηση του ανοιχτού web (διαδικτύου). Και οι δύο έχουν πλέον δεσμευθεί σε ένα σύστημα ελέγχου περιεχομένου που, από πολλούς χρήστες του Διαδικτύου, θεωρείται ως παραβίαση των αρχών αυτών. Εμείς και αυτοί, μπορούμε να αλλάξουμε την ιστορία. Πρέπει να ανακατευθύνουμε την εφευρετικότητα, που σπαταλάται σε προσπάθειες να περιορίσει την ζημιά που επιφέρει η υιοθέτηση του DRM στην καρδιά του Web, προς μια θετική εκστρατεία κατά των περαιτέρω παραβιάσεων.

[Ένα άρθρο από το Electronic Frontier Foundation]

Σημείωση: Ας μην φανατιζόμαστε και ας μην πυροβολούμε την Μοzilla. Δεν είναι διάττοντας αστέρας και έχει συμβάλλει τα μέγιστα στα ανοιχτά πρότυπα, κρατώντας κόντρα για αρκετά χρόνια. Εδώ πλέον τίθεται θέμα επιβίωσης. Το αν αυτό σημαίνει προδοσία στις αρχές σου, είναι άλλο για έναν οργανισμό και άλλο για μια συλλογικότητα προφανώς. Θα επανέλθουμε με νεότερα προσεχώς, καθώς το κάθε πρόβλημα (ακόμα και αυτό) έχει μια τουλάχιστον λύση. Μην ξεχνάτε άλλωστε πως μιλάμε για open source.

Και στο τέλος-τέλος, η οργή θα πρέπει να ξεσπάσει σε Microsoft, Apple και στους εταίρους τους. Πόσο δίκαιο όμως είχε ο Stallman που φώναζε χρόνια για όλα αυτά.... Από την άλλη, ίσως είναι μια ευκαιρία ώστε ορισμένοι να αναγνωρίσουν την πραγματικότητα και το στυγνό πρόσωπο των πολυεθνικών. Πελάτες είμαστε αγαπητοί μου. Πορτοφόλια, καταναλωτές, ντόλαρς και γιούρο.
Ο κόσμος που έρχεται θα είναι αυτός ακριβώς. Ο κόσμος των πολυεθνικών.

 • Σχόλια

14 Comments:

 1. Εικόνα Helen
  HelenΜάιος 18, 2014 02:09 ΠΜ

  Δεν πειράζει Πίπη. Για ρίξε μια μάτια εδώ: Linux Browsers: Ποιοι είναι πόσοι υπάρχουν
  Στην ουσια αυτός που είπες, είναι και αυτός εδώ: IceWeasel browser.

 2. Εικόνα Πίπης
  Πίπης (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 18, 2014 02:05 ΠΜ

  Βιάστηκα πολύ να απαντήσω λόγο κούρασης και διαφήμισα ένα πολύ παλιό browser. Συγγνώμη παιδιά αν είναι δυνατόν διαγράψτε το μην παρασύρω άτομα.

 3. Εικόνα constantinos
  constantinosΜάιος 18, 2014 04:59 ΠΜ

  Γιατί; Καλά τον έδωσες. Είναι αυτό που λέει ο Νίκος. Όμοια με τον Tor browser, βασίζονται και οι δυο (IceCat & IceWeasel) στον Firefox ΕSR.

 4. Εικόνα Πίπης
  Πίπης (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 18, 2014 02:00 ΠΜ

  Όπως είπε και η Μαρία, " Ας μην φανατιζόμαστε και ας μην πυροβολούμε την Μοzilla. " Το πολύ πολύ όποιος δεν θέλει κλειστό κώδικα στο firefox μπορεί να χρησιμοποιήσει το GNU αδερφάκι του, το IceCat. http://www.gnu.org/software/gnuzilla/

 5. Εικόνα NikTh
  NikTh (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 18, 2014 03:57 ΠΜ

  @Πίπης, δεν βιάστηκες, ούτε έκανες λάθος. Ο IceCat είναι βασισμένος στην ESR έκδοση του Firefox(όπως και ο Iceweasel του Debian). Δεν είναι παρωχημένος, απλά δεν βασίζεται στον κύκλο εκδόσεων του Firefox, αλλά του Firefox ESR(https://www.mozilla.org/en-US/firefox/organizations/faq/)

  Σε ότι αφορά το Mozilla Foundation, η άποψή μου είναι πως έσφαλε ηθικά. Ναι, κάποιοι ίσως πουν ότι πρόδωσε τα πιστεύω του, την αποστολή του ή το μανιφέστο του(http://www.mozilla.org/el/about/manifesto/) και ίσως να έχουν δίκιο, αλλά πρακτικά βρίσκω την απόφαση σωστή.
  Χρειάζεται χρήστες για να συνεχίσει να υπάρχει και απορρίπτοντας το DRM εντελώς, θα έχανε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό.
  Τουλάχιστον το ενσωμάτωσε με έναν διαφορετικό τρόπο απ' ότι οι άλλοι browsers και αφήνει την τελική επιλογή στον χρήστη για την εγκατάσταση και ενεργοποίησή του.

 6. Εικόνα cortlinux
  cortlinux (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 18, 2014 07:10 ΠΜ

  δεν μας γαμάνε με το drm.

 7. Εικόνα jemadux
  jemadux (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 19, 2014 02:12 ΠΜ

  και ελεγα δεν το αναφερουν αυτο τα τσακαλακια του osarena ?

 8. Εικόνα MinO
  MinOΜάιος 18, 2014 23:03 ΜΜ

  H ιστορία έχει δείξει ότι κλειδωνει ξεκλειδωνει... θεωρω οτι λύσεις θα βρεθούν μην πω είναι ετοιμες κιολας ;) ...

 9. Εικόνα constantinos
  constantinosΜάιος 19, 2014 03:35 ΠΜ

  Όχι δεν ισχύουν και ούτε πρόκειται, καθώς μπορεί να βασίζονται στον firefox (οι δυο πρώτοι), μα είναι κάτι διαφορετικό, καθώς πατάνε αφ' ενός στην έκδοση esr και αφ' ετέρου αναπτύσσονται κοινοτικά.O IceCat είναι από το fsf (ακα Stallman). Το αυτό ισχύει και για τον IceWesel (Debian), όπως και ο Tor browser επίσης πατάει στην esr του Firefox.
  Το αυτό ισχύει και για τον Midori.

 10. Εικόνα sabodog
  sabodog (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 19, 2014 03:52 ΠΜ

  Με το SeaMonkey τι τρέχει; Νομίζω ότι είναι κάπως ποιό ανεξάρτητο από τη Mozilla; Άρα ούτε εκεί ισχύει;

 11. Εικόνα sabodog
  sabodog (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 19, 2014 03:57 ΠΜ

  Σόρρυ τώρα είδα ότι στος δύο πρώτους έβαλες τον SeaMonkey και τον IceWeasel. Αφού και οι 4 browser (SeaMonkey/IceWeaseal/IceCat/Midori) είναι ασφαλείς τότε όλα κομπλέ !

 12. Εικόνα vriareos
  vriareos (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 19, 2014 19:59 ΜΜ

  οποιος εχει debian ξερει οτι ο iceweasel ειναι ο βασικος του browser

 13. Εικόνα sabodog
  sabodog (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 19, 2014 03:00 ΠΜ

  Ξέρεις κανεις να απαντήσει με σιγουριά αν ισχύουν τα ίδια περί DRM και για το SeaMonkey, τον IceWeasel, τον Icecat και το Midori;
  Γιατί αν δεν ισχύουν τότε μπορούμε να μεταβούμε σε αυτούς.

 14. Εικόνα agriogatos
  agriogatos (χωρίς επαλήθευση)Αυγ 20, 2015 16:58 ΜΜ

  Σχετικά με την "σημείωση " πειράζει που μου θυμίζει το ελληνικό κράτος με τα τελευταία δρώμενα? Κάποια στιγμή πρέπει να προχωράμε όταν ξεκινάμε κάτι πρέπει να το τελειώνουμε . Στο δικό μου μυαλό δεν υπάρχει η υποχώρηση στα πιστεύω σου και ας είναι θέμα επιβίωσης. Εξάλλου για αυτό έθεσε ένα στόχο και ας είναι να πεθάνεις φίλε . Το θέτω γενικά σαν στοχασμό...

Scroll to Top