BETA

Διέρρευσαν τα μικρά Dirty Secrets για το Android της Google!

Εικόνα Maria

key-man-critical-illness-insurance(1)

Η Google ισχυρίζεται ότι το λειτουργικό της σύστημα στο τηλέφωνο Android είναι «Ανοιχτό» και «open source»˙ ως εκ τούτου, της δίνει ένα προβάδισμα στον ανταγωνισμό. Βέβαια, υπάρχουν περιορισμοί, που δεν είναι και τόσο γνωστοί και, οι οποίοι δείχνουν πως τελικά το Android δεν είναι και τόσο open source.
Όπως αποκάλυψε την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου (2014) ο Ben Edelman, αναπληρωτής καθηγητής στο Harvard Business School,

Για να διανείμει ένας κατασκευαστής τις εφαρμογές του κινητού της τηλεφώνου, όπως το Google Search, το Maps, το YouTube, το Calendar, το Gmail, Talk, το Play app store, χρειάζεται άδεια από την Google, ονόματι Mobile Application Distribution Agreement (MADA).

Προκειμένου να αποκτήσουν τις βασικές εφαρμογές του κινητού της τηλεφώνου, συμπεριλαμβανομένων και των δικών της εφαρμογών δηλαδή των Google Search, Maps και YouTube, οι κατασκευαστές πρέπει πρωτίστως να συμφωνήσουν ότι θα εγκαταστήσουν όλες τις εφαρμογές που καθορίζει η ίδια η Google. Και μάλιστα, οι εφαρμογές αυτές θα έχουν την προβολή που επιβάλλει η Google. Σύμφωνα με τις εντολές της, αυτές οι apps έρχονται προ-εγκατεστημένες/από default (ως προεπιλογή). Πρόκειται για μία κλασική δέσμευση που δείχνει την πλήρη επιβολή της εταιρείας: Εάν ένας κατασκευαστής κινητών τηλεφώνων θέλει κάποια από τις εφαρμογές που τόσο απλόχερα ;) προσφέρει η Google, υποχρεούται και να ενσωματώσει και όλες τις άλλες εφαρμογές της.

Η Google, προφανώς, «καταλαβαίνει» αλλιώς το open source και δίνει έναν διαφορετικό ορισμό του Ανοιχτού κώδικα από την υπόλοιπη κοινότητα Ανοιχτού Κώδικα. Το λειτουργικό της σύστημα Android, που χρησιμοποιείται στα περισσότερα smartphones ανά τον κόσμο, διατίθεται στους κατασκευαστές με ένα σωρό όρους που όλοι τους αφορούν τις εφαρμογές.

Το λειτουργικό σύστημα Android, το οποίο η Google διατυμπανίζει πως είναι ανοιχτό, δεν είναι.

Η Google επιβάλλει αυστηρούς περιορισμούς στους κατασκευαστές smartphones και στους προγραμματιστές των apps που αναφέρονται αναλυτικά στην MADA, την άδεια διανομής των εφαρμογών του κινητού της τηλεφώνου Android.

Οι πληροφορίες είναι και από τις δύο άδειες MADAs -η πρώτη άδεια ήταν για το κινητό τηλέφωνο HTC και η δεύτερη για το Samsung- που έγιναν αποδεκτές στην αγωγή της Oracle εναντίον της Google αναφορικά με την Java.
Όπως δηλώνει ο Edelman, ο οποίος ευθύς εξ’ αρχής ξεκαθαρίζει ότι είναι και ο ίδιος σύμβουλος σε κάποιους από τους ανταγωνιστές της Google,
Εάν πιεστεί, η Google μπορεί να άρει αυτούς τους περιορισμούς, δίνοντας στους ανταγωνιστές της την ευκαιρία να προσφέρουν τις δικές τους εφαρμογές και υπηρεσίες.

Οι Περιορισμοί των αδειών MADAs

Εν ολίγοις, οι κατασκευαστές των smartphone πρέπει να διαλέξουν:

Όλα ή Τίποτα!

Αν, για παράδειγμα, οι κατασκευαστές smartphones θέλουν να εγκαταστήσουν το Google Play και το YouTube, θα πρέπει να αποδεχτούν και όλες τις άλλες εφαρμογές όπως είναι το Google Search, το Maps, Network Location Provider, ασχέτως εάν οι ίδιοι προτιμούν άλλες εναλλακτικές λύσεις.
Τα εικονίδια του Google Search και του Google Play πρέπει να είναι στην «βιτρίνα», δηλαδή στο panel της προεπιλεγμένης (default) αρχικής οθόνης και οι κατασκευαστές κινητών υποχρεούνται να ορίσουν το Google Search ως προεπιλεγμένη υπηρεσία παροχής αναζήτησης για όλα τα σημεία πρόσβασης στο Διαδίκτυο.
Αλλά και το Network Location Provider της Google πρέπει να διατίθεται προ-εγκατεστημένο από default.

Καταπνίγει τον Ανταγωνισμό

Ο Edelman χρεώνει στην Google ότι

όλες αυτές οι διατάξεις περιορίζουν τον ανταγωνισμό.

Βέβαια, οι κατασκευαστές smartphones μπορούν, εφόσον το επιθυμούν, να εγκαταστήσουν και αναζητήσεις τρίτων αλλά και χάρτη ή εφαρμογές για e-mail, μα οι apps της Google θα πρέπει ούτως ή άλλως να περιλαμβάνονται. Όπως είναι ευνόητο, λοιπόν, όταν υπάρχουν πολλές πανομοιότυπες εφαρμογές το μόνο που καταφέρνουν είναι να μπερδεύουν τους χρήστες και φυσικά να εξαντλείται πολύ πιο γρήγορα η μπαταρία της συσκευής τους.

Επιπλέον, οι κατασκευαστές δεν μπορούν να εγκαταστήσουν εφαρμογές τρίτων έναντι κάποιας επιδότησης, κάτι που θα μείωνε το κόστος της συσκευής.
Αλλά και οι ανταγωνιστές, πιθανότατα δεν θα δείχνουν και τόση προθυμία να πληρώσουν για την προ-εγκατάσταση των εφαρμογών τους, από την στιγμή που οι apps της Google οι οποίες διατίθενται ούτως ή άλλως από default βρίσκονται σε περίοπτη θέση.
Όπως τονίζει ο Edelman,

Η Google βρίσκεται σε δεσπόζουσα θέση στην αγορά των λειτουργικών συστημάτων κινητής τηλεφωνίας. Τα τηλέφωνα Android και Windows Phone είναι οι μόνες εμπορικές βιώσιμες επιλογές για τους κατασκευαστές smartphones.
Και σίγουρα το Android υπερέχει κατά πολύ, αφού η θέση που έχει στην αγορά είναι δέκα φορές μεγαλύτερη. Η αντιμονοπωλιακή νομοθεσία εφαρμόζει υψηλότερα πρότυπα για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αυτήν την θέση.

Πιθανή Επίθεση της MADA

Ο Edelman λέει πως

Είναι πιθανόν ότι οι αποκαλύψεις αυτές θα εγείρουν το ενδιαφέρον των αντιμονοπωλιακών ρυθμιστικών αρχών και η Κοινότητα Ανοιχτού Κώδικα θα αντιδράσει.

Ο δε Nick Spencer, ανώτερος διευθυντής έρευνας της ABI Research δήλωσε πως

Οι αποκαλύψεις θα αναστατώσουν τους προγραμματιστές.
Σέβονται πολύ ό,τι έχει να κάνει με τον Ανοιχτό Κώδικα και είναι ήδη αρκετά ενοχλημένοι με την Apple που δεν έχει ξεκάθαρους όρους όσον αφορά το App Store. Με αυτά που αποκαλύπτονται λοιπόν τώρα και για την Google, φαίνεται πως δεν διαφέρει και τόσο από την Apple.

Και ο Spencer οδηγείται στο συμπέρασμα πως:

Με τους περιορισμούς της άδειας MADA, η Google προσπαθεί να διατηρήσει τον έλεγχο. Οι προγραμματιστές έχουν δει όλον αυτόν τον κατακερματισμό και ανησυχούν περισσότερο για τις forked εκδόσεις που έρχονται από την Κίνα και την Ινδία˙ αυτά τα forks αποτελούν το 25 τοις εκατό των πωλήσεων του Android.

Η ισχύουσα αντιμονοπωλιακή νομοθεσία είναι κάπως περίπλοκη: Κάποιες δεσμεύσεις μπορεί να είναι αποτελεσματικές. Βέβαια, ο τρόπος με τον οποίον η Google χρησιμοποιεί αυτές τις δεσμεύσεις, της δίνει ένα σαφές προβάδισμα σε πολλές αγορές που, σε διαφορετική περίπτωση, θα απολάμβαναν τον ανταγωνισμό. Με δεδομένη την κυριαρχία της Google σε τόσους πολλούς τομείς, οι πρακτικές της αυτές χρίζουν επισήμανσης.

Πηγές: [1], [2]

 • Σχόλια

2 Comments:

 1. Εικόνα joe
  joe (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 16, 2014 17:53 ΜΜ

  Ό,τι να' ναι....

  Το android είναι 100% ανοιχτό σε ότι αφορά το AOSP, τον πυρήνα του δηλαδή. Από 'κει και πέρα, τα services της google που τρέχουν μέσά από τους δικούς της servers, σαφώς και δεν είναι ανοιχτά και πρέπει να έχεις license. Τι θέλατε δηλαδή, να πληρώνει η google τρισ.$$$ για την υποδομή και όλοι οι άλλοι να τα χρησιμοποιούν τζάμπα;

  Μάλιστα υπάρχει και φήμη ότι η MS μπορεί να κάνει fork το android, και να υλοποιήσει σε αυτό όλα τα δικά της services. Μπορεί να γίνει.

  Συμπέρασμα. Το android είναι forkable. Όποιος θέλει το κάνει. Το πού θα βρει την υποδομή για να τρέξει όλα τα services που σήμερα προσφέρει η google, είναι άλλο θέμα.

 2. Εικόνα psyxroskianapodos
  psyxroskianapodos (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 17, 2014 17:19 ΜΜ

  forkable ναι, 100% open source όχι.
  Κανένα από τα SoC των Android συσκευών δεν διαθέτει ανοιχτού κώδικα drivers, με αποτέλεσμα το Android να χρησιμοποιεί κατά κόρον κομμάτια κλειστού κώδικα (binary blobs) όπως αυτά παρέχονται από τους κατασκευαστές.

Scroll to Top