BETA

Είναι το Σύμπαν Προσομοίωση Υπολογιστών; [X-OSArena Files]

Εικόνα Maria

6

Οι φυσικοί έχουν επινοήσει ένα νέο πείραμα προκειμένου να διαπιστώσουν εάν ολόκληρο το σύμπαν είναι ένας… υπολογιστής (καλό, ε;! :)).

Ένα φιλοσοφικό νοητικό πείραμα έκρινε ότι το πιθανότερο είναι ότι ζούμε μέσα σε ένα μηχάνημα.
Θεωρητικά, ο κάθε πολιτισμός θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα στάδιο «μετα-ανθρώπινο» το οποίο είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα μάθει να λειτουργεί προσομοιώσεις της κλίμακας του σύμπαντος.
Μάλιστα, αν λάβουμε υπ’ όψιν μας το μέγεθος της πραγματικότητας -δισεκατομμύρια κόσμοι, γύρω από δισεκατομμύρια ουράνια σώματα που διατηρούν τις ιδιότητες του δικού μας Ηλίου - είναι αρκετά πιθανό ότι, με τη λογική βέβαια ότι κάτι τέτοιο είναι δυνατόν, αυτό έχει ήδη συμβεί.

Και αν, όντως, έχει συμβεί;
Χμμμ…, τότε η στατιστική πιθανότητα είναι ότι είμαστε μέρος της εν λόγω αλυσίδας των προσομοιώσεων.
Η εναλλακτική εκδοχή, ότι δηλαδή είμαστε ο πρώτος πολιτισμός, του πρώτου σύμπαντος, είναι σχεδόν παράλογη.

Και όλα αυτά, βεβαίως, που λέμε δεν είναι μόνο θεωρητικά.
Το 2012, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βόννης στη Γερμανία, είχαν βρει αποδείξεις πως το Matrix, μόνον φαντασία δεν ήταν. Η έρευνα που είχε γίνει τότε με προσομοίωση του σύμπαντος σε υπολογιστή, είχε εγείρει το ενδιαφέρον του κόσμου, γεγονός που έδειξε πως το όλο ζήτημα έχει προβληματίσει πολλούς.

Τώρα, μια άλλη ομάδα σχεδίασε ένα πραγματικό τέστ προκειμένου να διαπιστώσει εάν αυτή η θεωρία έχει ελπίδα να αποδειχθεί.
Ο καθηγητής Martin Savage του Πανεπιστημίου της Γουάσινγκτον, λέει, πως

ενώ οι προσομοιώσεις που γίνονται στους ηλεκτρονικούς μας υπολογιστές μπορούν να διαμορφώσουν μόνο ένα σύμπαν στην κλίμακα του πυρήνα ενός ατόμου, υπάρχουν ήδη «σημεία / υπογραφές ένδειξης περιορισμένων πόρων» που θα μπορούσαν να μας πουν αν ευρύτερα πιστά αντίγραφα είναι δυνατόν να διαμορφωθούν.

Αυτό είναι και το σημείο όπου τα πράγματα αρχίζουν να περιπλέκονται.

Screenshot
Ουσιαστικά, αυτό που είπε ο καθηγητής Savage είναι ότι οι υπολογιστές που χρησιμοποιούνται για την δημιουργία προσομοιώσεων εκτελούν «πλέγμα υπολογισμών της κβαντικής χρωμοδυναμικής», χωρίζοντας το διάστημα σε ένα δίκτυο τεσσάρων διαστάσεων.
Με αυτόν τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα στους ερευνητές να εξετάσουν τη δύναμη που δεσμεύει τα υποατομικά σωματίδια σε νετρόνια και πρωτόνια. Ταυτόχρονα, όμως, επιτρέπει να συμβούν και άλλα πράγματα κατά την προσομοίωση, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης των πολύπλοκων φυσικών «υπογραφών», που οι ερευνητές δεν τις προγραμματίζουν στον υπολογιστή. Αναζητώντας τέτοιου είδους «υπογραφές», όπως είναι οι περιορισμοί στην ενέργεια που κατέχουν οι κοσμικές ακτίνες, ελπίζουν να βρουν ομοιότητες με το δικό μας σύμπαν.

Και αν εμφανιστούν τέτοιες «υπογραφές»; (Ίσως) Είμαστε μέσα σε έναν υπολογιστή.

Εάν κάνετε αρκετά ισχυρές προσομοιώσεις, το πιθανότερο είναι να προκύψει κάτι αντίστοιχο με το δικό μας σύμπαν,

είπε ο Savage στην υπηρεσία ειδήσεων του Πανεπιστημίου της Γουάσινγκτον.

Ο Zohreh Davoudi, ένας από τους μαθητές του Savage, προχωράει το θέμα ακόμα περισσότερο:

Το ερώτημα είναι,

Μπορούμε να επικοινωνούμε με τα άλλα σύμπαντα, αν τρέχουμε στην ίδια πλατφόρμα, (αν δηλαδή χρησιμοποιούμε το ίδιο υπόβαθρο);

Αν φτάναμε σε τέτοιου είδους επικοινωνία, δικαίως θα λέγαμε πως αυτό, θα ήταν ένα… τηλεφώνημα εξωτερικού! :)

[πηγή- προσπαθώντας να το αποδώσω, όσο γίνεται καλύτερα, καθώς ξέφευγε εντελώς από τα... κυβικά μου]

 • Σχόλια

23 Comments:

 1. Εικόνα Alitogata
  Alitogata (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 05, 2013 07:55 ΠΜ

  Η αποθέωση της βλακώδους σκέψης από τους κατά τα άλλα αποκαλούμενους "επιστήμονες" ( τρομάρα τους και δική μας). Αφού δεν μπορούν να κατανοήσουν την λειτουργία του σύμπαντος, προσπαθούν να την φέρουν στα μέτρα αντικειμένων που έχουν δημιουργήσει οι άνθρωποι, ( τους υπολογιστές και την δομή τους εν προκειμένω). Αυτές οι "αυθεντίες" φαίνεται ότι δεν μπορούν να φανταστούν πως μπορεί να υπάρχουν νοήμονα όντα που να μην φτιάξουν ποτέ υπολογιστές, με την δομή που τους γνωρίζουμε σήμερα γιατί μπορεί ίσως να ζούνε ... μες στο νερό, κάτω από την γη, να μην έχουν άκρα και ίσως να είναι σε φυτική μορφή ή σε μορφή Ωκεανού όπως στο βιβλίο Solaris του Stanislav Lem.
  Και θεωρούν κιόλας ότι οποιαδήποτε ομοιότητα, μεταξύ αντικειμένων που έχουμε φτιάξει εμείς ως πλάσματα με την μορφή που έχουμε στον πλανήτη όπου ζούμε, με το σύμπαν, αποτελεί και απόδειξη ότι το σύμπαν λειτουργεί όπως σκεφτόμαστε εμείς και όχι με οποιονδήποτε άλλον τρόπο.

  Και υπάρχει και κόσμος που τους παίρνει και στα σοβαρά.. δεν είναι απίστευτο; Αυτοί οι τύποι τώρα πληρώνονται για τις βλακείες που κάνουν..

  Άντε καλά.. περαστικά τους.

 2. Εικόνα asxetos2
  asxetos2 (χωρίς επαλήθευση)Δεκ 20, 2015 12:48 ΜΜ

  Ο άσχετοι 1 λένε τους άσχετους 2 άσχετους.
  Η διαφορά είναι ότι οι άσχετοι 2 το ξέρουν και απλά προσπαθούν.

 3. Εικόνα eleftherios
  eleftherios (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 07, 2013 07:05 ΠΜ

  Εγώ πεθαίνω από την περιέργεια να μάθω ποιό ακριβώς τσιπάκι ή μέρος από τσιπάκι είναι η Ελλάδα. Όπως το φαντάζομαι, μάλλον θα είμαστε στο σημαντικότερο μέρος της μητρικής και οι σεισμοί που γίνονται τελευταία είναι γιατί κάποιος κλωτσάει με δύναμη τον πύργο γιαι τα έχει πάρει στο κρανίο γιατί δε λειτουργούμε σωστά.

  Και μετά σκέφτηκα, δηλαδή αν όλο το σύμπαν είναι ένας υπολογιστής τότε αυτό σημαίνει ότι στη Ram του υπολογιστή μου παίζει να υπάρχει κάποια γη στην οποία υπάρχει η Ελλάδα και υπάρχει κάποιος Σαμαράς κι εκεί ο οποίος έχει διαδεχθεί τον αντίστοιχο Γιωργάκη και τους λοιπούς; Λέτε ρε σεις γι αυτό να μου κάνει προβλήματα η RAΜ από τότε που άρχισε η κρίση; Παράλληλα σύμπαντα κι έτσι;

 4. Εικόνα Maria
  MariaΣεπ 07, 2013 07:41 ΠΜ

  Όπως το φαντάζομαι, μάλλον θα είμαστε στο σημαντικότερο μέρος της μητρικής και οι σεισμοί που γίνονται τελευταία είναι γιατί κάποιος κλωτσάει με δύναμη τον πύργο γιατί τα έχει πάρει στο κρανίο γιατί δε λειτουργούμε σωστά.

  Μα αυτό εξυπακούεται! ;)

  ...δηλαδή αν όλο το σύμπαν είναι ένας υπολογιστής τότε αυτό σημαίνει ότι στη Ram του υπολογιστή μου παίζει να υπάρχει κάποια γη στην οποία υπάρχει η Ελλάδα και υπάρχει κάποιος Σαμαράς κι εκεί ο οποίος έχει διαδεχθεί τον αντίστοιχο Γιωργάκη και τους λοιπούς;

  Αυτοί οι συνειρμοί σου όμως… με φοβίζουν, να το πω? Πάντως, ένα ρίγος το προκαλούνε! :)

 5. Εικόνα eleftherios
  eleftherios (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 07, 2013 13:23 ΜΜ

  Μωρέ καλά κάνουν και σε φοβίζουν. Αν το μάθει καμιά Παπαρήγα την βλέπω να στέλνει στα γκούλαγκ όλους τους υπολογιστές. Αν πάλι το μάθει ο Κασιδιάρης τον βλέπω να βει τους υπολογιστές σε κανένα κρεματόριο και πάει λέγοντας.
  Άσε που τώρα που το σκέφτομαι, μάλλον ο ΓΑΠ γι αυτό έλεγε "μικρή και ευέλικτη κυβέρνηση" και από την άλλη ήθελε να μας πλασσάρει τους υπολογιστές παντού. Μάλλον σκεφτόταν μια κεντρική κυβερνηση και μετά έναν υπολογιστή σε κάθε σπίτι για να κυβερνούν οι υπόλοιποι με τα Hz και τα pixel. Ήθελε μάλλον αυτό που λέμε κεντρική κυβέρνηση MegaHard με ηλεκτρονικές αποκεντρωμένες κυβερνήσεις Micro...(φθου Κύριε, φυλακή το στόματί μου)

 6. Εικόνα Maria
  MariaΣεπ 07, 2013 17:26 ΜΜ

  @eleftherios και @ vriareos

  Εδώ και τώρα θα αποκαλυφθούν όλα! :Ρ

  ΥΓ: Δεν παίζεστε όμως!

 7. Εικόνα Alitogata
  Alitogata (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 07, 2013 00:31 ΠΜ

  Όπως με τον ίδιο τρόπο εντελώς θεωρητικά και με βάση μία λανθασμένη λογική είναι και οι "αποδείξεις" που παρουσιάζουν οι συγκεκριμένοι "επιστήμονες" για την δομή του σύμπαντος.

  Η λανθασμένη τους λογική λέει το εξής:
  "Εμείς ως είδος φτιάξαμε υπολογιστές και μαθηματικά γιατί έτσι σκεφτόμαστε, άρα και το Σύμπαν θα είναι αντίστοιχο με τους υπολογιστές και τα μαθηματικά τα δικά μας, γιατί δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς, γιατί εμείς ως είδος Άνθρωπος δεν μπορούμε να το σκεφτούμε και να το κατανοήσουμε αλλιώς. Εμείς φτιάξαμε υπολογιστές, άρα το Σύμπαν θα δουλεύει σαν υπολογιστής". ( ντονγκ!)

  Αυτό ακριβώς λένε οι συγκεκριμένοι "Επιστήμονες" ( πάντα σε εισαγωγικά) και αυτός ο συλλογισμός δεν δηλώνει παρά μονάχα τεράστια αλαζονεία και δογματισμό, αντίστοιχο με την αλαζονεία και τον δογματισμό που είχαν οι προκάτοχοι των τωρινών "επιστημόνων" ( τέτοιου είδους εντός εισαγωγικών), δηλαδή θρησκείες και ιερατείο κάθε είδους.

  Για το ξεκάρφωμα και μόνον θα υπενθυμίσω σε όλους ότι εμείς είμαστε δημιούργημα του Σύμπαντος, το Ανθρώπινο είδος και τα δημιουργήματα του έπονται της ύπαρξης του Σύμπαντος, οπότε δεν είμαστε σε θέση να έχουμε ολοκληρωμένη και σαφή εικόνα από το σύνολο των μορφών και δομών που αυτό μπορεί να έχει καθώς είμαστε είδος με όρια ζωής, αισθήσεων, διαστάσεων, χωροχρόνου κτλ κτλ κτλ.

 8. Εικόνα seb
  seb (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 08, 2013 02:26 ΠΜ

  Να προτείνω κάτι περί του θέματος:
  http://www.youtube.com/watch?v=oyH2D4-tzfM

  Για πιο γενικά μια πολύ καλή σειρά 4 επεισοδίων με τίτλο the fabric of the cosmos.

  Και μια παρατήρηση αν μου επιτρέπεται. Ο κάθε επιστήμονας ή "επιστήμονας" (διαλέγετε και παίρνετε) εξακολουθεί να είναι άνθρωπος περιορισμένος και εγκλωβισμένος από τις αισθήσεις του, την μηχανική του εγκεφάλου του, την ηθική του και τα πιστεύω του.
  Έχοντας αυτό κατά νου, καλό είναι να γνωρίζουμε πως η γενική παραδοχή στην επιστημονική κοινότητα είναι πως δεν γνωρίζουμε πως λειτουργεί το σύμπαν, ούτε καν τι είναι.
  Το σημαντικό όμως είναι ότι το προσπαθούμε με ότι καλό ή κακό προκύπτει από αυτό.

 9. Εικόνα Antwnhs
  Antwnhs (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 05, 2013 03:01 ΠΜ

  Δηλαδή θεωρητικά αν πέσει η παροχή ρεύματος τους, και το UPS έχει βλάβη εμείς τι θα πάθουμε; [facepalm]

 10. Εικόνα sokel
  sokel (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 05, 2013 11:01 ΠΜ

  ενδιαφέρον άραγε οι χαρακτήρες στο sim-city έχουν την γνώση ότι είναι προγράμματα;
  αν δεν έχετε δει μια ταινία με τίτλο "ο 13ος όροφος "ή κάτι τέτοιο που οι χαρακτήρες δεν συνηδειτοποιούν ότι είναι απλές ρουτίνες ενός προγράμματος άλλωστε αν ζεις σε σύμπαν 2 διαστάσεων είναι μάλλον απίθανο να αντιληφθείς ένα 3 διαστάσεων σύμπαν πως λοιπόν να ξέρεις αν είσαι μια απλή "ρουτίνα" σε ένα πρόγραμμα;

 11. Εικόνα Alitogata
  Alitogata (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 05, 2013 16:40 ΜΜ

  "Ρουτίνα" σε ποιανού το πρόγραμμα; Αντιλαμβάνεσαι ότι αυτό που ερευνούν αυτοί οι "επιστήμονες" είναι αντίστοιχο με τις θεωρίες που για αιώνες αναπτύσσουν οι εκάστοτε θρησκείες, περί προελεύσεως και δημιουργίας του Κόσμου;

  Αυτό που δεν μπορούν να αποδείξουν πια οι διάφορες Θρησκείες, ανέλαβε να "αποδείξει" και μάλιστα βασισμένη σε εντελώς βλακώδη λογική η επιστήμη. Να προσαρμόσει το Σύμπαν και την λειτουργία του, στα Ανθρώπινα μέτρα και παραστάσεις.

  Και τρεις και πέντε και εκατό διαστάσεις να υπάρχουν, αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος τις έφτιαξε με κάποια λογική που μπορεί να είναι κατανοητή από την δική μας νόηση, που έχει αναπτυχθεί σε αυτόν τον πλανήτη που ζούμε, με τα συγκεκριμένα δεδομένα, αισθήσεις που διαθέτουμε. Μπορεί να μην τις έφτιαξε και κανείς, μπορεί και να είναι πέρα από τις δυνατότητες κατανόησης που έχουμε.

  Ξέρετε τι μας άφησαν ως παρακαταθήκη οι περισσότερες θρησκείες. Την ατελείωτη αλαζονεία ότι είμαστε ξεχωριστά όντα με ξεχωριστές δυνατότητες, οι γαμάω δέρνω όλου του πλανήτη, των οποίων η λογική και ο τρόπος σκέψης και αντίληψης οφείλει να είναι ο ένας και μοναδικός τρόπος σκέψης και αντίληψης στο σύμπαν.

  Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα γιατί αν ήταν τότε δεν θα είχαμε τέτοιου είδους ανασφάλειες, του τύπου ποιος έφτιαξε το σύμπαν και ποια είναι η δομή του και τι ρόλο βαράμε εμείς σε αυτό.

 12. Εικόνα Chris
  Chris (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 05, 2013 17:56 ΜΜ

  Θα προσπαθήσω να στο εξηγήσω όσο πιο απλά γίνεται.
  Το παραπάνω βασίζεται στην θεωρία της ολογραφικής αρχής η οποία ξεκίνησε από κάποιες ιδιότητες των μελανών οπών. Πιο συγκεκριμένα στο φαινόμενο ότι ο ορίζοντας γεγονότων αυξάνεται αναλογικά με την αύξηση της μάζας. Αποδεικνύεται με μαθηματικά ότι όλες οι πληροφορίες για τα σωματίδια που έχουν πέσει μέσα σε μια μελανή οπή μπορούν να καταγραφούν σε bit πάνω στην επιφάνεια του ορίζοντα γεγονότων. Αυτό σημαίνει ότι η πληροφορία για το τι έχει πέσει σε μια μελανή οπή ΔΕΝ καταστρέφεται.
  Αν τώρα διαλέξουμε οποιοδήποτε τρισδιάστατο χώρο του σύμπαντος αποδεικνύεται ότι όλες οι πληροφορίες του μπορούν να εγγραφούν σε bit στην επιφάνεια που τον περικλείει. Δηλαδή όλες οι πληροφορίες του σύμπαντος μπορούν να εγγραφούν σε μια δισδιάστατη επιφάνεια που περικλείει το σύμπαν. Και για αυτό το σύμπαν μπορεί να θεωρηθεί ως ένα ολόγραμμα (αυτή είναι η ιδιότητα των ολογραμμάτων).
  Άρα τα πάντα είναι πληροφορία. Επιπλέον οτιδήποτε γίνεται στο σύμπαν εγγράφεται σε αυτή την επιφάνεια, δηλαδή οποιοδήποτε φαινόμενο στο σύμπαν παράγει ένα αποτέλεσμα το οποίο εγγράφεται στην εξωτερική του επιφάνεια. Αν αυτό σου θυμίζει κάτι είναι ακριβώς η λειτουργία ενός υπολογιστή. Ο γνωστότερος (σε εμένα τουλάχιστον) υποστηρικτής της ολογραφικής αρχής είναι ο Leonard Susskind και μπορεί κανείς να βρει διαλέξεις του στο youtube. Είναι εξαιρετικός ομιλητής και δίνει πολύ καλά επιχειρήματα.

  Αυτή ειναι η φυσική του θέματος. Είναι φυσικά δικαίωμα σου να μην την δέχεσαι αλλά περιμένω να ακούσω τα επιχειρήματα σου. Που βρίσκεις λάθος την φυσική; Εγώ να σου πω, ίσως επειδή η θεωρητική φυσική δεν είναι η καλύτερη μου, δεν μπορώ να βρω κάτι λάθος.

 13. Εικόνα Aυτεξουσιος
  Aυτεξουσιος (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 05, 2013 22:45 ΜΜ

  Δηλαδή αυτή τη φορά δεν φταίνε
  οι παπάδες;

 14. Εικόνα Chris
  Chris (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 05, 2013 23:14 ΜΜ

  Που κολάνε οι παπάδες;

 15. Εικόνα Αντώνης
  Αντώνης (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 06, 2013 18:49 ΜΜ

  Alitogata συμφωνώ μαζί σου απόλυτα. Όποιος καταστρατηγεί την οποιαδήποτε επιστήμη με υποκειμενικές και ανυπόστατες δοξασίες μόνο επιστήμονας δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται. Το κακό είναι ότι στη σημερινή εποχή το φαινόμενο αυτό τείνει να καταντήσει πραγματική επιδημία στο χώρο της πανεπιστημιακής σκέψης

 16. Εικόνα Chris
  Chris (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 06, 2013 20:10 ΜΜ

  Καταλαβαίνεις όμως ότι τα επιχειρήματα που παρουσιάστηκαν ενάντια σε αυτή την υπόθεση (και μιλάμε για υπόθεση) είναι ΜΟΝΟ ιδεολογικά! Δεν εμφανίστηκε ούτε μισό επιστημονικό επιχείρημα.
  Αν θέλαμε να συνοψίσουμε ότι ειπώθηκε ενάντια σε μια φράση αυτή θα ήταν: "Μου θυμίζει θρησκεία άρα δεν είναι επιστήμη".

 17. Εικόνα Chris
  Chris (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 07, 2013 14:34 ΜΜ

  Δες αυτό (1 ωρίτσα είναι και δεν απαιτεί και ιδιαίτερες γνώσεις φυσικής). Θα καταλάβεις τα δεδομένα που οδηγούν το να σκεφτείς υπολογιστή και όχι το αντίστροφο.
  http://www.youtube.com/watch?v=2DIl3Hfh9tY

 18. Εικόνα Μάριος
  Μάριος (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 05, 2013 11:56 ΠΜ

  Οποιος δει το επεισοδιο "Η Πλανη των αισθησεων" απο τη σειρα "Το συμπαν που αγαπησα", θα καταλαβει πως ακριβως εξηγειται ο ορος "Matrix". Πριν αρχισετε να απορριπτετε, τουλαχιστον μαθετε ολα τα στοιχεια. Αυτο παει για οσους σχολιασαν με δυσπιστια παραπανω.

 19. Εικόνα vriareos
  vriareos (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 07, 2013 17:19 ΜΜ

  sudo rm -rf /home/σαμαρας γαπ κασιδιαρης τροικα

 20. Εικόνα vriareos
  vriareos (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 07, 2013 17:21 ΜΜ

  κ μετα ενα wipe καλου κακου

 21. Εικόνα Maria
  MariaΣεπ 07, 2013 17:33 ΜΜ

  Όχι τίποτε άλλο δηλαδή αλλά για να έχουμε και το κεφάλι μας ήσυχο…

  ΥΓ: Ζωγραφίζεις σήμερα!

 22. Εικόνα vriareos
  vriareos (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 07, 2013 21:01 ΜΜ

  δεν εβαλα αλλους πχ βενιζελος, γιατι συμπεριλαμβανονται στους υποφακελλους κ ως γνωστον η εντολη διαγραφει κ υποφακελλους
  υ.γ. ευχαριστω

 23. Εικόνα Maria
  MariaΣεπ 07, 2013 22:34 ΜΜ

  Ε ναι vriaree, μιλάμε για πλήρη διαγραφή...

  ΥΓ: :)

Scroll to Top