BETA

Hyperboria-Meshnet: Η επόμενη γενιά του Διαδικτύου;

Εικόνα Helen

hyperboria

Δεν υπάρχει αμφιβολία, πως αργά η γρήγορα το διαδίκτυο θα περάσει σε μια νέα εποχή και αυτό λόγω των νέων τεχνολογιών, μα και λόγω των καταστάσεων με τις διάφορες κυβερνητικές αυθαιρεσίες και προφανώς λόγω της μη πραγματικά ομότιμης διασύνδεσης.
Υπάρχουν διάφορες προτάσεις και ενεργά projects γι' αυτό, μα αυτή που φαίνεται να ξεχωρίζει και να τραβά το ενδιαφέρον είναι το επονομαζόμενο: Hyperboria.

Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει αυτή την στιγμή και δουλεύει επάνω στο υπάρχον διαδίκτυο, έχοντας ως στόχο μια εναλλακτική λύση για το διαδίκτυο η οποία βασίζεται σε αρχές της ασφάλειας, στην επεκτασιμότητα και στην αποκέντρωση. Ο καθένας μπορεί να συμμετέχει στο δίκτυο με με εντοπισμό (locating) από ομοτίμους που είναι ήδη συνδεδεμένοι.
Το όλο σκεπτικό βασίζεται στην μεγαλη δύναμη του P2P, την οποία μπορουμε να την δημιουργήσουμε εμείς οι χρήστες και μόνο, χωρίς να έχουμε ανάγκη κάτι άλλο.
Μη ξεχνάμε πως με βάση το P2P, οι άνθρωποι μπορούν να μοιράζονται, να επικοινωνούν, να ανταλλάσσουν και αυτό συμβαίνει από πολύ παλιά και έγινε πράξη στις απαρχές του διαδικτύου, πολύ πριν πάρει την μορφή που σήμερα βιώνουμε.

Ένα δίκτυο υπολογιστών peer-to-peer (ή P2P) είναι ένα δίκτυο που επιτρέπει σε δύο ή περισσότερους υπολογιστές να μοιράζονται τους πόρους τους ισοδύναμα. Το δίκτυο αυτό χρησιμοποιεί την επεξεργαστική ισχύ, τον αποθηκευτικό χώρο και το εύρος ζώνης (bandwidth) των κόμβων. Όλοι οι κόμβοι του δικτύου έχουν ίσα δικαιώματα. Πληροφορίες που βρίσκονται στον ένα κόμβο, ανάλογα με τα δικαιώματα που καθορίζονται, μπορούν να διαβαστούν από όλους τους άλλους και αντίστροφα.

Το παραπάνω, είναι ένας βασικός και απλουστευμένος ορισμός, του τι είναι το P2P. Έτσι κι' αλλιώς, άλλος περισσότερο, άλλος λιγότερο, το γνωρίζουμε και το χρησιμοποιούμε, μέσω των torrents.
Μιλώντας όμως, για αποκεντρωτικά P2P δίκτυα, έχουμε κάτι πιο διαφορετικό:

Η φιλοσοφία εδώ είναι εντελώς διαφορετική. Κάθε σύστημα που συμμετέχει αποτελεί ταυτόχρονα client και server (ή αλλιώς servent). Μόλις κάποιος συνδεθεί μέσω ενός ανάλογου προγράμματος-πελάτη P2P, κάνει γνωστή την παρουσία του σε ένα μικρό αριθμό υπολογιστών ήδη συνδεδεμένων οι οποίοι με τη σειρά τους προωθούν τη δήλωση παρουσίας του σε ένα μεγαλύτερο δίκτυο υπολογιστών κ.λ.π Πλέον ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να αναζητήσει οποιαδήποτε πληροφορία μεταξύ των διαμοιραζόμενων αρχείων. Τα δίκτυα αυτά λέγονται και δεύτερης γενιάς. Η μεταφορά των αρχείων είναι όμοια με αυτή των συγκεντρωτικών P2P δικτύων.

Ενώ πλέον, έχουν εξελιχτεί και τα P2P δίκτυα τρίτης γενιάς τα οποία διαθέτουν χαρακτηριστικά ανωνυμίας όπως το Freenet, το I2P και το Entropy. Είναι αποκεντρωτικού τύπου και η φιλοσοφία του βασίζεται εκτός από την ανωνυμία, στην υψηλή βιωσιμότητα του, στο συνεχή διαμοιρασμό των αρχείων και στην κωδικοποίησή τους έτσι ώστε κανείς να μην μπορέσει ποτέ να αποκτήσει κανένα είδος ελέγχου πάνω σε αυτό. Τα δίκτυα αυτού του τύπου είναι υπό ανάπτυξη και έχουν χαρακτηριστεί ως μικρά παγκόσμια δίκτυα.

(περισσότερα, για αυτά, θα βρείτε στο άρθρο: Διαμοιρασμός αρχείων/Torrents [Οδηγίες/Συμβουλές/Linux-Android εφαρμογές/βοηθήματα]).

Όλα αυτά, είναι η λεγόμενη ομότιμη θεωρία, η οποία απευθύνεται σε οποιονδήποτε συμφωνεί ότι ο πυρήνας της λήψης των αποφάσεων πρέπει να εντοπίζεται στην κοινωνία των πολιτών και όχι, αποκλειστικά, στην αγορά ή στο κράτος.
Και όπως διευκρινίζει ο Michel Bauwens:

 • Η ομότιμη (P2P) μορφή δικτύωσης αποτελεί μια νέα μορφή πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής οργάνωσης που δημιουργεί ένα νέο δημόσιο χώρο (τα πληροφοριακά Kοινά) ο οποίος πρέπει να προστατευθεί και να επεκταθεί.
 • ότι οι αρχές που αναπτύχθηκαν από το κίνημα του ελεύθερου λογισμικού προσφέρονται σαν πρότυπα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και σε
 • άλλες περιοχές της κοινωνικής και παραγωγικής ζωής.
 • ότι επανασυνδέεται με τις παλαιότερες παραδόσεις και προσπάθειες για μια περισσότερο συλλογική κοινωνική κατάσταση, αλλά αυτή τη φορά καθιστά περιττή την ανάγκη του αυταρχισμού και του συγκεντρωτισμού.
 • ότι προσφέρει στη νεολαία ένα όραμα ανανέωσης και ελπίδας, να δημιουργήσει έναν κόσμο που ανταποκρίνεται περισσότερο στις ανάγκες της.
 • ότι δημιουργεί μια νέα γλώσσα και έναν νέο Λόγο, συγχρονισμένο με τη νέα ιστορική φάση του «γνωστικού καπιταλισμού».

Με όλα αυτά, έχει γίνει αντιληπτό, για το που βαδίζει και το σκεπτικό του Hyperboria, έχοντας ως στόχο να δημιουργηθεί ένα ευέλικτο, αποκεντρωμένο δίκτυο χτισμένο σε ασφαλή πρωτόκολλα δρομολόγησης κίνησης σε ιδιωτικά mesh ή δημόσια δίκτυα (internetworks) ανεξάρτητα από την κεντρική υποδομή υποστήριξης.
Κάτι ακόμα που γίνεται σαφές, είναι ο διαχωρισμός που γίνεται ανάμεσα σε αυτό και στο Deep-Dark Web, προκειμένου να μην υπάρξει συσχετισμός ανάμεσα τους και αποδοθούν όροι αρνητικοί, όπως έχει συμβεί με το Βαθύ Web.
Καμία λοιπόν, σχέση το Hyperboria και το Meshnet (που είναι η υλοποίηση του και θα δούμε αμέσως μετά), με το anti-sec movement ή το #OpDarkNet.

Hyperboria

Και για να γίνει πιο αντιληπτό, για τι πράγμα μιλάμε, ένα σχετικό παράδειγμα, αυτού είναι και το Athens Wireless Metropolitan Network (AWMN) που είδαμε πρόσφατα.

Είναι ένα εντελώς άλλο δίκτυο

Βέβαια, εδώ έχουμε κάτι ακόμα πιο πολύ, καθώς για να δουλέψει όλο αυτό απαιτεί και κάποιο λογισμικό, φυσικά. Και εδώ ακριβώς, έρχεται το Project Meshnet που εξελίσσει όλο αυτό το εγχείρημα και μάλιστα σε πολύ σοβαρές βάσεις, δίνοντας σημασία στα πάντα, μα και σε σημεία που ως τώρα σε αντίστοιχες η άλλες προσπάθειες, δεν έδιναν βάση, όπως για παράδειγμα στο γραφικό περιβάλλον (gui), προκειμένου όλο αυτό, να μπορεί να γίνει εύκολα προσβάσιμο και άμεσα λειτουργικό από όλους τους ανθρώπους και από κάθε λειτουργικό σύστημα.
Όπως τονίζουν στην σελίδα ανάπτυξης του project:

The GUI component will be responsible for tying all of the other aspects of the project together in an easy to use, OS independent control structure that users can access configurable aspects of the program(s) through. If the GUI isn’t easy to use and intuitive, it doesn’t matter how good the rest of the project is, it won’t reach public penetration. The GUI team will involve creating the GUI’s for Windows, major flavors of Linux, and Mac, as components become available.

Αυτή την στιγμή το όλο project, βρίσκεται σε ανάπτυξη, ενώ μπορεί να το δοκιμάσει κάποιος και στην πράξη, καθώς το απαραίτητο λογισμικό (cjdns) είναι διαθέσιμο.

-To video που ακολουθεί, είναι πληρως κατατοπιστικό, σχετικά με την λειτουργία του Meshnet:

Μετά την εγκατάσταση του απαραίτητου λογισμικού, θα έχετε την δυνατότητα πρόσβασης, σε κάποιες ιστοσελίδες αυτού του δικτύου.
Βέβαια, κοιτώντας τον παγκόσμιο χάρτη αυτού του δικτύου, μπορεί να εντοπίσει τα σημεία που υπάρχει (δεν είδα τίποτα στoν ελλαδικό χώρο), ώστε να μετέχει ομότιμα:

Screenshot

Όπως όμως, αναφέραμε, βρίσκεται ακόμα σε ανάπτυξη και στην αρχή του και με την όλο μεγαλύτερη διάδοση και βελτίωση, θα διαδοθεί και πως φαίνεται με μεγαλη επιτυχία. Στις ΗΠΑ, είναι ήδη γνωστό και συνεχώς επεκτείνεται σε όλο και πιο πολλά σημεία, με πολλές χιλιάδες ανθρώπους να μετέχουν σε αυτό.

Προφανώς, σε μελλοντικό άρθρο, κάποιος πιο έμπειρος από την ομάδα, θα δώσει και τις πιο αναλυτικές διαδικασίες εγκατάστασης του, οι οποίες ωστόσο, παρέχονται στην σελίδα του και κάποιος μπορεί να τις ακολουθήσει, κάνοντας (σε αυτή την φάση) copy-paste, τις εντολές που δίνονται εκεί.

>>> Περισσότερα στις ιστοσελίδες του Meshnet και του Hyperboria.

 • Σχόλια

5 Comments:

 1. Εικόνα Takis
  Takis (χωρίς επαλήθευση)Αυγ 24, 2013 22:39 ΜΜ

  Αρκετά ενδιαφέρον και ελκυστικό θα έλεγα. Σύμφωνα με το βίντεο, το άρθρο και μια "αρκετά επιφανειακή" έρευνα όλα δίχνουν ασφαλή και όμορφα. Όμως δεν υπάρχουν κίνδυνοι? Π.Χ. Τα αρχεία περνούν από εδω και από εκεί.
  Όμως κάποιος με τις ατάλληλες γνώσεις δεν μπορεί να το κρατήσει για την πάρτι του ακομά και αν δεν του ανήκει? Ή μέσω αυτής της σύνδεσης που πραγματοποιεί το Meshnet να πραγματοποιηθούν attacks?

  Τα παραπάνω βέβαια τα παρουσίαζω τόσο απλοΪκά και τελικώς δεν είναι. Απλά έχω απορίες.
  Ευχαριστώ.

 2. Εικόνα constantinos
  constantinosΑυγ 25, 2013 23:36 ΜΜ

  Φυσικά και υπάρχουν, μα η διαδικασία κρυπτογράφησης που χρησιμοποιεί είναι πολύ υψηλή.

 3. Εικόνα λύκινος
  λύκινος (χωρίς επαλήθευση)Αυγ 25, 2013 16:16 ΜΜ

  θα περίμενα πάντως όταν αναπαράγεται μια φράση να αναφέρεται από που είναι «κλεμμένη».

  http://www.youtube.com/watch?v=iY57ErBkFFE

 4. Εικόνα constantinos
  constantinosΑυγ 25, 2013 16:27 ΜΜ

  Ποια φράση κλέψαμε πάλι, βρε Λύκινε και τι link θέλεις να βάλουμε και που;
  H εννοείς, για το Hyperboria που χρησιμοποιεί το project;

 5. Εικόνα Ηρακλής
  Ηρακλής (χωρίς επαλήθευση)Αυγ 25, 2013 16:59 ΜΜ

  Στην αρχή του βίντεο αναφέρεται ρε Κώτσο μην αρπάζεσαι κατευθείαν. "Beware he who would deny you access to information for in his heart he dreams himself your master".

Scroll to Top