BETA

Η NSA έχει σπάσει τα κέντρα δεδομένων της Yahoo και της Google [Άντε καλέ]

Εικόνα Maria

whathe

Με απορία, είδαμε αυτές τις ημέρες να παίζει ξανά μια είδηση στα ΜΜΕ και στο διαδίκτυο. Και μάλιστα, να παίζει με τέτοιον τρόπο, λες και ήταν κάτι νέο, κάτι πρωτάκουστο. Ακούσαμε και διαβάσαμε τα πάντα. Από την σαχλαμάρα του κάθε άσχετου, μέχρι ξερή την "είδηση". Αναρωτηθήκαμε, αν αυτό ξεκίνησε πάλι από κάποιο ΜΜΕ, ώστε να πουλήσει παραπάνω φύλλα, ή να αυξήσει την ακροαματικότητά του, ή αν έγινε για άλλους σκοπούς. Άκρη δεν βγάλαμε, μα είμαστε πλέον ιδιαιτέρως επιφυλακτικοί, όχι τόσο για της ειδήσεις και τις "ειδήσεις", μα για τους σκοπούς που αυτές κυκλοφορούν και επανακυκλοφορούν.

Το θέμα αφορά, τι άλλο; την NSA, την επιτήρησή της και την συγκομιδή δεδομένων από τους servers του διαδικτύου και όλα αυτά στον αντίκτυπο των δηλώσεων του Snowden.

Είναι όμως, αυτό κάτι νέο; Όχι, δεν είναι. Αρχίζει από πολύ πιο πίσω, με το πλάνο που ήταν γνωστό ως Echellon και τώρα μετονομάστηκε σε Prsim. Μα και πάλι, ας μη πάμε τόσο πίσω. Ας σταθούμε στο διάστημα, μετά τις αποκαλύψεις του Snowden: Αρχές Ιουνίου του 2013, κυκλοφόρησε η εξής είδηση:

H NSA παίρνει δεδομένα μας απευθείας από τους servers των πολυεθνικών του διαδικτύου

πόσοι άραγε στάθηκαν στη λέξη: "απ' ευθείας"; Αρχές Αυγούστου (2013), επίσης οι περισσότεροι έμαθαν για το XKeyscore, ένα εξελιγμένο δίκτυο κατασκοπείας σε φίλους και εχθρούς που έχει ξεκινήσει από το 2008. Και σαν επέκταση αυτού, έγινε γνωστό και το Special Collection Service˙ ένα διεθνές σύστημα συλλογής πληροφοριών, κάτω από την επιτήρηση των αμερικάνικων κρατικών υπηρεσιών. Ελάχιστες ημέρες πιο μετά, διέρρευσε και η είδηση για τα εκατομμύρια τα οποία έχει δώσει η NSA σε τεχνολογικές εταιρείες.
Όπως αναφέρει λοιπόν, ανάμεσα στ' άλλα:

Άκρως απόρρητα αρχεία βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας και δείχνουν με στοιχεία το οικονομικό αλισβερίσι της NSA με τις τεχνολογικές εταιρείες. •Στις εταιρείες Prism -δηλαδή στις εταιρείες που έχουν συμμορφωθεί με το πρόγραμμα παρακολούθησης Prism- περιλαμβάνονται τόσο η Google όσο και η Yahoo, λέει η NSA. • Η NSA πλήρωσε τις εταιρείες μετά από δικαστική απόφαση που εξέδωσε το δικαστήριο Fisa, το 2011.

ενώ σαφώς, οι διψασμένες για χρήμα και εξουσία πολυεθνικές είναι περισσότερες: NSA, Microsoft, Intel˙ όλοι για έναν και ένας για όλους! Και λίγες εβδομάδες πιο μετά η ίδια η NSA, ξεσκεπάζει την αδυναμία του Cloud Computing. Και τώρα, ήλθε (επανήλθε;), το παρακάτω, τ' οποίο όπως φαίνεται (με επιφύλαξη), πρέπει να κυκλοφόρησε από την washingtonpost ή από καποιο από τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα των ΗΠΑ: NSA

Αυτή η διαφάνεια είναι από μια παρουσίαση της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας των ΗΠΑ, με θέμα την Εκμετάλλευση του Google Cloud. Το σκίτσο δείχνει πού το «Δημόσιo Ιντερνέτ» συναντά το εσωτερικό «Google Cloud», όπου βρίσκονται τα δεδομένα των χρηστών. Όταν βέβαια το σκίτσο αυτό είδε το φως της δημοσιότητας και το είδαν δύο μηχανικοί της Google, ξέσπασαν σε βωμολοχίες. Κοινώς, έγινε το «έλα να δεις». Η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας έχει σπάσει κρυφά (??? ;)) τις κύριες τηλεπικοινωνιακές συνδέσεις που συνδέουν τα κέντρα δεδομένων της Yahoo και της Google σε όλο τον κόσμο.
Και αυτό, καταδεικνύεται όχι μόνον από τον πρώην υπάλληλο της NSA, Edward Snowden με τα έγγραφα που διέρρευσε αλλά και από τις συνεντεύξεις άλλων έμπειρων και καταρτισμένων υπαλλήλων. Υποκλέπτοντας αυτές τις συνδέσεις, η Υπηρεσία Πληροφοριών έχει καταφέρει να συλλέξει εκατοντάδες εκατομμύρια λογαριασμούς χρηστών. (Και, φυσικά, συνεχίζει ακάθεκτη.) Σύμφωνα με ένα άκρως απόρρητο έγγραφο με ημερομηνία 9 Ιανουαρίου του 2013, η Διεύθυνση της NSA, επί καθημερινής βάσεως, παίρνει εκατομμύρια αρχεία χρηστών της Yahoo και της Google και τα στέλνει στις δικές της αποθήκες δεδομένων στο Fort Meade που είναι και η έδρα της. Όπως αναφέρεται στην έκθεση,

μόνον τις τελευταίες 30 ημέρες, η NSA πήρε και επεξεργάστηκε 181.280.466 νέα αρχεία χρηστών.

Στα αρχεία που παίρνει με την άνεσή της η Υπηρεσία Πληροφοριών, συμπεριλαμβάνονται και τα «μεταδεδομένα», τα οποία αποκαλύπτουν ποιος έστειλε ή έλαβε e-mails και πότε. Και φυσικά και το περιεχόμενο των e-mails˙ το κείμενό τους, τα αρχεία ήχου και βίντεο. Το βασικό εργαλείο που χρησιμοποιεί η NSA για να παίρνει τις συνδέσεις δεδομένων είναι ένα project που ονομάζεται MUSCULAR και το εκμεταλλεύονται από κοινού με την αντίστοιχη Βρετανική Υπηρεσία Πληροφοριών, που ακούει στο όνομα GCHQ.

Από κάποια σημεία τα οποία δίνουν… ελευθέρας στην υποκλοπή, και τα οποία φυσικά δεν κοινοποιούνται, η NSA και η ομόλογή της GCHQ αντιγράφουν ολόκληρη τη ροή των δεδομένων κατά τη διάρκεια της μεταφοράς τους, μέσω καλωδίων οπτικών ινών τα οποία μεταφέρουν τις πληροφορίες από τα κέντρα δεδομένων που διαθέτουν οι γίγαντες της Silicon Valley. Η διείσδυση είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή, αφού η NSA, σύμφωνα με ένα ξεχωριστό πρόγραμμα γνωστό ως PRISM, έχει πόρτα ορθάνοιχτη ώστε να μπορεί να έχει πρόσβαση στους λογαριασμούς χρηστών τόσο της Google όσο και της Yahoo.
Και όταν λέμε πόρτα ορθάνοιχτη, κυριολεκτούμε. Δε μιλάμε πλέον για back-doors (κερκόπορτες) αλλά για... «νόμιμη» είσοδο, αφού η όλη διαδικασία έχει εγκριθεί με τις ευλογίες του νόμου˙ κοινώς, μέσω δικαστηρίου. Η NSA φαίνεται να είναι ασυνήθιστα επιθετική όσον αφορά τη χρήση του project (έργου) MUSCULAR προκειμένου να σπάσει την αντίσταση των αμερικανικών εταιρειών.
Ούτως ή άλλως, βέβαια, η NSA διαθέτει ένα ευρύ φάσμα ψηφιακών εργαλείων για υψηλής τεχνολογίας κατασκοπεία αλλά, μέχρι τώρα, δεν είχε γίνει γνωστό ότι τα χρησιμοποιεί και έναντι των αμερικανικών εταιρειών. Οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου και το Γραφείο Διεύθυνσης των Εθνικών Πληροφοριών αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν, να αρνηθούν ή έστω να εξηγήσουν γιατί η NSA διεισδύει στα δίκτυα της Google και της Yahoo.

NSA2

Σε μια δήλωσή της, η NSA είπε ότι:

Επικεντρώνεται στην ανακάλυψη και ανάπτυξη πληροφοριών που σχετίζονται με ξένους στόχους μόνο. Η NSA εφαρμόζει τις εγκεκριμένες από τον Γενικό Εισαγγελέα διαδικασίες, προκειμένου να προστατέψει την ιδιωτική ζωή των αμερικανών.

Ερωτηθείς, ο επικεφαλής νομικός σύμβουλος της Google, David Drummond, δήλωσε ότι

Η εταιρεία εδώ και πολύ καιρό έχει την ανησυχία ότι υπάρχει το ενδεχόμενο τέτοιου είδους υποκλοπών.

Ισχυρίζεται, βέβαια, πως η Google δεν έδωσε στην κυβέρνηση πρόσβαση στα συστήματά της. Και συνέχισε, λέγοντας:

Είμαστε εξοργισμένοι με το γεγονός ότι η κυβέρνηση φαίνεται να υποκλέπτει δεδομένα από τα ιδιωτικά μας δίκτυα οπτικών ινών. Η Google υπογραμμίζει την ανάγκη για επείγουσα μεταρρύθμιση.

Όσον αφορά τώρα τη Yahoo, ένας εκπρόσωπός της δήλωσε:

Έχουμε αυστηρούς ελέγχους για την προστασία της ασφάλειας των κέντρων δεδομένων μας και δεν έχουμε δώσει πρόσβαση ούτε στην NSA αλλά ούτε και σε καμία άλλη υπηρεσία της κυβέρνησης.

Όλα καλά και όλα ωραία, δηλαδή. Και η «κολοκυθιά» συνεχίζεται. Ο ένας ρίχνει τις ευθύνες στον άλλον και όλοι βγαίνουν λάδι. Από τη μια, η NSA, είναι… «νόμιμη», κάτω από το πρίσμα του PRISM, συγκεντρώνοντας τεράστιο όγκο των online αρχείων επικοινωνιών, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της Yahoo και της Google. Από την άλλη, οι εταιρείες μεταξύ των οποίων και η Yahoo και Google, απλά… το υποπτευόταν. Δεν ήξεραν!

NSA

Μήπως τελικά οι μόνοι φταίχτες είμαστε εμείς που τολμούμε και επικοινωνούμε;

  • Σχόλια

0 Comments:

Scroll to Top