Latest Articles, Slider, Ειδήσεις — 1 November, 2011 18:40

Η ομιλία (keynote) του Mark Shuttleworth στο UDS (θάνατος του desktop και ιστορίες με φίδια)

Δημοσιεύτηκε από


Είπαμε χθες για την πρώτη ημέρα του Ubuntu Developer Summit (δείτε το). Επισημάναμε ότι ένα από τα πράγματα που στάθηκε ο Mark Shuttleworth ήταν η επέκταση του Ubuntu ΚΑΙ σε άλλες συσκευες, όπως κινητά τηλέφωνα, ταμπλέτες, τηλεοράσεις και GPS αυτοκίνητων. Τόνισα την λέξη και με κεφαλαία όπως είδατε. Συζητωντας και με καποιους ακομα αρθογραφους του osarena, μα και με αλλους καλους ξενους blogers ημασταν βεβαιοι πως με αφορμη αυτο θα αρχιζε και παλι η παραπληροφορηση.
Και τι εννοώ με αυτό: Θα βλέπαμε αρθρα, δημοσιεύσεις, σχόλια, οτιδήποτε που σαν Πύθιες θα επέσπευδαν να παρερμηνεύσουν αυτή την ομιλία και ειδικά την αναφορά της επέκτασης του Ubuntu ΚΑΙ σε άλλες συσκευες πέραν του desktop.
Έτσι, από το πρωί σήμερα αρχίσαμε να βλέπουμε δημοσιεύσεις πως το Ubuntu θα δώσει τέρμα στο συμβατικό desktop. Σαφώς και το γέλιο που ρίξαμε ήταν αρκετό (ακομα γελάμε).
Ας εξηγηθούμε λοιπόν: Ο mr Ubuntu , στάθηκε στην συγκεκριμένη λεξη. Δηλαδή στην επέκταση του Ubuntu ΚΑΙ στις νέες συσκευες που έχουν αρχισει να κατακλύζουν την αγορά, μα και στα νέας γενιάς GPS συστήματα.
Τόνισε πιο απλά, ότι το Ubuntu, πέραν των κλασσικών desktop θα τρέχει ΚΑΙ σε αυτές τις συσκευες.
Το τόνισε (επαναλαμβάνω) αυτό, αναφέροντας μια πρόταση παρακατω ότι (σε ελεύθερη μετάφραση):
Η εμπλοκή μας με την αγορά των PC θα βοηθήσει να έρθουν τα αποτελέσματα αυτής της εργασίας σε ένα τεράστιο κοινό και εταιρείες, με συνεργάτες όπως οι Dell, HP, Asus, Lenovo, Acer, IBM, η Vodafone και αλλους, θα είναι μια πύλη για τους χρήστες που θέλουν που μια cross συνεχεια του desktop τους.
Δηλαδή ότι οι χρήστες του Ubuntu θα μπορούν εκτός του desktop τους να το έχουν ΚΑΙ στις υπόλοιπες συσκευες τους και έτσι να έχουν μια ομοιομορφία και μια σύνδεση σε αυτές.
Τόνισε επισης την συνεργασία με μεγάλους κατασκευαστές που θα βγάζουν στην αγορά notebooks, laptops, smartphones, tablets, GPS με προεγκατεστημένο Ubuntu.
ΣΕ ΚΑΜΙΑ περίπτωση δεν είπε πως το κλασσικό desktop θα πάψει να υπάρχει. Σαφώς και η λογική θα ακολουθεί ότι προστάζει η αγορά στο user interface, με πιο eye candy εμφάνιση και με προσπάθεια αυτό να είναι όσο το δυνατόν παρόμοιο σε όλες τις συσκευες. Είτε αυτές είναι κλασσικά desktop είτε άλλες συσκευες.
Αυτό αλλωστε έχουν αρχισει να κάνουν και τα υπόλοιπα λειτουργικά συστήματα (δείτε για παράδειγμα τα επερχόμενα Windows 8).
Εν κατακλείδι λοιπόν, μην ακούτε/διαβάζετε η έστω μην δίνετε βάση στην παραπληροφόρηση. Την ομιλία του Mark Shuttleworth την είχαμε στα χέρια μας, από χθες το βράδυ, μα όπως όφειλαν οι κανόνες δεοντολογίας και η δέσμευση που είχαμε, όφειλε πρώτα αυτή να ανεβεί στο blog του ίδιου (δείτε την) και στη σελιδα της Canonical.
-Το κύριο μέρος της ομιλίας είναι αυτό και μπορειτε να δείτε το μεγαλύτερο μέρος της, στο βιντεο που ακολουθεί:

Unity, the desktop interface in today’s Ubuntu 11.10, was designed with this specific vision in mind. While the interface for each form factor is shaped appropriately, Unity’s core elements are arranged in exactly the way we need to create coherence across all of those devices. This was the origin of the name Unity – a single core interface framework, that scales across all screens, and supports all toolkits.
We have also invested in the design and engineering of Unity, motivated by the belief that desktop interfaces would merge with mobile, touch interfaces into a seamless personal computing platform in the future. Today we are inviting the whole Ubuntu community – both commercial and personal – to shape that possibility and design that future; a world where Ubuntu runs on mobile phones, tablets, televisions and traditional PC’s, creating a world where content is instantly available on all devices, in a form that is delightful to use.
Our engagement with the PC market will help bring the results of this work to a huge audience – partnerships with the likes of Dell, HP, Asus, Lenovo, Acer, IBM, Vodafone and more are a gateway to users who want continuous, connected, cross-device computing.
The investment we have already made in the interface accommodates the touch scenarios required in some form factors and, with a little love and attention, will work equally well in mouse, keyboard or stylus-driven environments. Ubuntu will not be restricted to small screen or large screen environments but encompasses both and all the form factors in between. We will see our work on the Ubuntu platform land in a variety of formats current and yet to be invented. It is without doubt the most exciting phase in the history of Ubuntu.

7 Comments

 • Το Linux αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο. Αυτό είναι καλό. Περιμένουμε την κυκλοφορία του 12.04 να δούμε τι θα γίνει και πώς θα πάει. Συγκεκριμένα μου άρεσε αυτό:
  “Η εμπλοκή μας με την αγορά των PC θα
  βοηθήσει να έρθουν τα αποτελέσματα αυτής της εργασίας σε ένα τεράστιο
  κοινό και εταιρείες, με συνεργάτες όπως οι Dell, HP, Asus, Lenovo, Acer,
  IBM, η Vodafone και αλλους, θα είναι μια πύλη για τους χρήστες που
  θέλουν που μια cross συνεχεια του desktop τους.”
  “Τόνισε επισης την συνεργασία με μεγάλους κατασκευαστές που θα βγάζουν
  στην αγορά notebooks, laptops, smartphones, tablets, GPS με
  προεγκατεστημένο Ubuntu.”

 • Μήπως πρέπει να δοθεί έμφαση στην επίλυση των προβλημάτων που μαστίζουν το λειτουργικό πριν αρχίσει η επέκτασή του;

  • Χε χε μα για αυτό είπε θα τα δούμε όλα αυτά κάπου το 2014 (όπου είναι η επόμενη LTS έκδοση)

 • (χωρίς ειρωνεία) Σε όποιον δεν του αρέσει το Unity (ή/και το Gnome Shell) και ταυτόχρονα θέλει Ubuntu μπορεί να το… δοκιμάσει με άλλα γραφικά περιβάλλοντα. πχ το Xubuntu,με XFCE και το Kubuntu με KDE. Και οι δύο ΕΊΝΑΙ *Ubuntu* και υποστηρίζονται επίσημα από την κοινότητα και την Canonical! Εκτός αν θέλουν να κάνουν στο Ubuntu Unity, αυτό που κάνω εγώ στα win7. Μπαίνω που και που για να τα βρίζω που σέρνονται και να ξεδίνω μια φορά το μήνα!
  Όποιος θέλει το “κλασικό Desktop” ας δοκιμάσει εκείνο, που ΔΕΝ σκέφτεται να αλλάξει τελείως την φιλοσοφία του και να αφήσει πίσω “την δουλεία” που έκανε όλα αυτά τα χρόνια…
  Συνέντευξη με τον Jannis Pohlmann του Xfce
  Τα γραφικά περιβάλλοντα (γ.π) (τουλάχιστο κάποια από αυτά) στο Linux πρέπει να φανούν ανταγωνιστικά στο στα γ.π του παρόντος και του μέλλοντος (βλέπε win8 & mac osx).

 • Παιδιά ας μην μπερδεύουμε τα πράγματα,
  Πρόσφατα πήρα μια συνέντευξη από τον Greg Kroah-Hartman (http://en.wikipedia.org/wiki/Greg_Kroah-Hartman) όπου μου είπε το εξής όταν τον ρώτησα γιατί το Linux δεν είναι τόσο δημοφιλη;
  Μου είπε λοιπόν ότι το Linux είναι παντού γύρο μας και ότι δεν μπορεί κανείς να περάσει μια μέρα χωρις να το χρησιμοποιήσει σε διάφορες συσκευές και ότι πρακτικά έχει κατακτήσει τον κόσμο, εκει που το Linux δεν εχει κατακτίσει τον κόσμο (ακόμα ;-) ) είναι το Desktop.

  Θέλω να καταλήξω ότι ο Mark αυτό που νομίζω ότι είπε και σκοπεύει να κάνει είναι να πάει το Ubuntu εκεί που άλλες εταιρίες(SUSE-RED HAT) πήγαν πιο πριν από την Cannonical. Αυτό μόνο κακό δεν είναι για το ΕΛΛΑΚ μιας και σημαίνει πρακτικά ότι θα έχει πηγές εσόδων και από αλλού έτσι ώστε το κομμάτι από το οποίο θα είναι κερδοφόρα η Cannonical δεν θα είναι  μόνο οι Desktop users(διλαδί δεν θα περιμένει από αυτούς να την συντηρήσουν), πράγμα που πιθανότατα θα δώσει περισσότερες ελεύθερες αλλά και δωρεάν υπηρεσίες υπηρεσίες στους Desktop  Users του Ubuntu.
  Για εμένα που είμαι από αυτούς που δεν συμφωνεί με την τακτική της εξέλιξης του Ubuntu, μιας και εκτιμώ ότι θέλει να γίνει Apple στην θέση της Apple(μην βαράτε, είναι μια προσωπική εκτίμηση)νομίζω ότι είναι μια πολύ θετική εξέλιξη για το ΕΛΛΑΚ και για τους χρήστες του Ubuntu.
  Έτσι όπως το βλέπω τα πράγματα εκεί που έφτασαν ή θα γινόταν σαν την Mandrake(Mandriva) είτε σαν τους άλλους(RED HAT-SUSE). Στην πρώτη περίπτωση ένα καλό Spin σαν το Mageia θα ‘γονάτιζε’ την εταιρία, στην δεύτερη περίπτωση και έχοντας έσοδα από αλλού θα μπορεί να στηρίξει όλη αυτή την ομολογουμένως πολύ καλή προσπάθεια που έκανε μέχρι τώρα με το Ubuntu.
  Το ποιο ενδιαφέρον κομμάτι βέβαια θα είναι να δούμε το πως θα ‘απαντήσουν’ οι SUSE και RED HAT όταν και αν αυτό το άνοιγμα πάει καλά και αποδειχτεί η Cannonical ένας μετρήσιμος ανταγωνιστής.
  Όπως και να έχει νομίζω και εύχομαι πως από όλο αυτό εμείς θα είμαστε κερδισμένοι ;-)
  Ξέρω είπα πολλά που ίσως κάποιοι να βλέπετε άσχετα αλλά αν το σκεφτείτε θα δείτε ότι δεν είναι …
  Όλα τα παραπάνω είναι απλά η άποψή μου για το θέμα.  

  • Γεγονός είναι οτι το επιχειρηματικό μοντέλο του «πάω να βγάλω λεφτά από το linux desktop» είναι 100% καταδικασμένο να αποτύχει.
   Άρα κρίνω την απόφαση της Canonical ως μια κίνηση πρός την σωστή κατεύθυνση για εκείνους.

 • Είναι ενδιαφέρον αυτό που λέει απο το 22:38 μέχρι 24:20
  Σε ελεύθερη μετάφραση:

  “Powerusers!: Μέχρι το 12.04 θα ασχοληθούμε προσπαθώντας να ικανοποιήσουμε και τις ανάγκες των PowerUser οι οποίοι δουλεύουν με πολύ διαφορετικό τρόπο απο ότι ο υπόλοιπος κόσμος. Multitasking, Multimonitors, μηχανικοί, προγραμματιστές και άλλα πολλά είναι τα σημεία που ξεχωρίζουν εναν PowerUser. Όμως ό,τι και να κάνουμε απο την μεριά μας ΔΕΝ είναι δυνατόν να τους ικανοποιήσουμε όλους αφού πάντα θα υπάρχουν κάποιοι πολύ “cool” τύποι που δεν πρόκειται να ικανοποιηθούν με ότι και να κάνουμε. Είναι σημαντικό το γεγονός οτι υπάρχουν πάντα τρόποι να πάρουν αυτό που τους δίνουμε και να το προσαρμόσουν στις ανάγκες τους ( Σ.τ.μ. μάλλον εννοεί τα Xubuntu, lubuntu, TWN, WindowMwker κλπ ).

  Αν μπορούσαμε θα το θέλαμε πολύ να κάτσει ο Linus Torvalds μπροστά στο Ubuntu και να εξετάσουμε τις αντιδράσεις του στο usability test. Σίγουρα αυτό το βίντεο θα είναι διαθέσιμο αμέσως στο Internet, άλλα μάλλον θα χρειαστεί να κλείσουμε τον ήχο του βίντεο (Σ.τ.μ. προφανώς αναφέρεται στην αθυροστομία του Linus Torvalds :P )  “

Leave a Reply

— required *

— required *


8 − = seven