BETA

Ray Kurzweil: Το 2045 ένωση ανθρώπου-υπολογιστή και η Μοναδικότητα

Εικόνα Maria

Ο κύριος Ray Kurzweil είναι συγγραφέας, εφευρέτης, φουτουριστής και υπερ-εγκέφαλος του ΜΙΤ. Ο Kurzweil είναι ιδρυτής του πανεπιστημίου νέων τεχνολογιών Singularity και του παγκόσμιου μουσικού συστήματος για άτομα με μαθητικές δυσκολίες Kurzeil. Έχει αποσπάσει πολλά διεθνή βραβεία, διαθέτει 17 τιμητικά ντοκτορά ενώ θεωρείται ο διάδοχος και συνεχιστής του Τόμας Έντισον. Το περιοδικό Forbes αναφέρεται σε αυτόν ως «η απόλυτη μηχανή σκέψης».

-Όπως λοιπόν, υποστηρίζει ο κύριος Ray Kurzweil:

Μέχρι το τέλος της δεκαετίας, οι υπολογιστές θα είναι το ίδιο έξυπνοι με τον άνθρωπο. Μέχρι το 2045, θα γίνουμε αθάνατοι.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, το τέλος του ανθρώπινου πολιτισμού, όπως τον ξέρουμε, απέχει περίπου 35 χρόνια.

Αυτό επειδή, σύμφωνα με την θεωρία του, πλησιάζουμε σε μια στιγμή που οι υπολογιστές θα καταστούν ευφυείς, και όχι απλώς ευφυείς, αλλά πιο ευφυείς από τους ανθρώπους. Όταν αυτό συμβεί, η ανθρωπότητα -το σώμα μας, το μυαλό μας, ο πολιτισμός μας- θα έχουν πλήρως και αμετάκλητα μεταποιηθεί. Πιστεύει ότι αυτή η στιγμή, όχι μόνο δεν είναι αναπόφευκτη, αλλά επίκειται.
Η υπολογιστική ισχύς αυξάνει με ταχυτάτους ρυθμούς και αυτό συνεπάγεται πως θα μπορούσε να έρθει θεωρητικά η στιγμή που, οι υπολογιστές θα είναι τόσο ικανοί, όσο η ανθρώπινη νοημοσύνη. Τεχνητή νοημοσύνη!

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να θεωρήσουμε ότι οι υπολογιστές θα σταματήσουν να γίνονται πιο ισχυροί. Θα συνεχίσουν την ανάπτυξη, έως ότου γίνουν πολύ πιο έξυπνοι από ό,τι είμαστε. Ο ρυθμός της ανάπτυξης θα συνεχίσει να αυξάνεται, επειδή θα αναλάβουν κάποια στιγμή μόνοι τους την ανάπτυξή τους, αντί του πιο αργόστροφου δημιουργού τους. Φανταστείτε έναν επιστήμονα πληροφορικής που έχει τις δυνατότητες ενός υπερ-ευφυή υπολογιστή. Θα έκανε την δουλειά απίστευτα γρήγορα. Θα μπορούσε να αντλεί πληροφόρηση από τεράστιες ποσότητες δεδομένων χωρίς κόπο. Και δεν θα χρειαζόταν ούτε καν διαλείμματα
λέει ο Kurzweil και επεξηγεί:

Όλη αυτή η υπολογιστική ισχύς θα μπορούσε να τεθεί στην υπηρεσία της εξομοίωσης του πώς λειτουργεί ο εγκέφαλός μας και πώς δημιουργεί συνείδηση. Να μην χρησιμοποιηθεί μόνο για να κάνει πολύ γρήγορα αριθμητικές πράξεις ή να συνθέτει μουσική, αλλά και για την οδήγηση αυτοκινήτων, την γραφή βιβλίων, λήψη ηθικών αποφάσεων, εκτίμηση φανταχτερών έργων ζωγραφικής κλπ.
Ίσως να είναι έτσι. Άλλωστε, είναι αδύνατο να προβλέψουμε την συμπεριφορά αυτών των πιο ευφυών οντοτήτων από τους ανθρώπους και πόσο μάλλον, όταν σε κάποιο σύντομο χρονικό διάστημα, χρειαστεί να συνυπάρχουμε ή ακόμα και να συγχωνευθούμε μαζί τους για να γίνουμε μια υπερ-ευφυής οντότητα, χρησιμοποιώντας την υπολογιστική δύναμη για την επέκταση των πνευματικών μας ικανοτήτων, με τον ίδιο τρόπο που τα αυτοκίνητα και τα αεροπλάνα διευρύνουν τις πραγματικές τους δυνατότητες.
Ίσως θα μεταφέρουμε τις συνειδήσεις μας στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και θα ζούμε σε αυτούς σαν λογισμικό, πιθανότατα και για πάντα. Ίσως οι υπολογιστές να πάρουν ανθρώπινη μορφή και να μας εξολοθρεύσουν.

-Ένα πράγμα έχουν κοινό όμως, όλες αυτές οι θεωρίες:

Την μεταμόρφωση του ανθρώπινου είδους σε κάτι που δεν είναι πλέον αναγνωρίσιμο συγκριτικά με το σήμερα (2011).

Ο μετασχηματισμός αυτός ακούει στ' όνομα: "Μοναδικότητα".

 

Η "ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΑ"

-Δεν είναι βέβαια εύκολο να αποδεχθείς μονομιάς κάτι τέτοιο και ίσως θυμίζει αποκύημα, επιστημονικής φαντασίας. Η πραγματικότητα όμως είναι πως η Μοναδικότητα, όσο παράλογη και αν ακούγεται, τράβηξε την προσοχή και όχι μόνο, καθώς ξοδεύονται πολλά χρήματα για την κατανόηση αυτής της σκέψης. Το Πανεπιστήμιο της Μοναδικότητας (που δημιουργήθηκε πριν 3 χρόνια),προσφέρει διεπιστημονικό πρόγραμμα σπουδών για μεταπτυχιακούς φοιτητές και στελέχη, και φιλοξενείται από την NASA. Η ίδια η Google είναι βασικός χορηγός!

-Οι άνθρωποι έλκονται από την ιδέα της "Μοναδικότητας" παρά τις σοκαριστικές προβλέψεις. Και φυσικά, σε περίπτωση που αποδειχθεί πραγματικότητα, θα είναι το πιο σημαντικό γεγονός που συνέβη στην ανθρώπινη εξέλιξη, μετά την "εφεύρεση" της γλώσσας.

-Οι μελέτες του φουτουριστή Kurzweil έδειξαν ότι θα έχουμε αποκωδικοποιήσει τον ανθρώπινο εγκέφαλο μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2020. Μέχρι το τέλος εκείνης της δεκαετίας, οι υπολογιστές θα έχουν νοημοσύνη ανάλογη με αυτήν του ανθρώπου. Ο κύριος Kurzweil τοποθετεί την ημερομηνία για την "Μοναδικότητα" το έτος 2045, όπως αναφέραμε και στην αρχή:

Τότε, λόγω της τεράστιας αύξησης της υπολογιστικής ισχύς και της μεγάλης μείωσης του κόστους της, η ποσότητα της "παραχθείσας" τεχνητής νοημοσύνης θα είναι περίπου ένα δισεκατομμύριο φορές περισσότερη από όλη την ανθρώπινη νοημοσύνη που υπάρχει σήμερα!

-Όσοι ασπάζονται αυτές τις ιδέες έχουν δημιουργήσει μια κοινότητα ανοιχτή, καθώς υπάρχει χώρος για ύπαρξη διαφορετικών απόψεων σχετικά με το τι σημαίνει Μοναδικότητα, αν, πότε, και πώς θα συμβεί. Η ουσία είναι όμως, πως όλοι αυτοί οι άνθρωποι μοιράζονται μια κοινή κοσμοθεωρία: Πιστεύουν στην δύναμη της τεχνολογίας ώστε να διαμορφώσει την ιστορία, έχουν ελάχιστο ενδιαφέρον για την συμβατική σοφία γύρω μας, και αδυνατούν να πιστέψουν ότι οι άνθρωποι ξοδεύουν την ζωή τους παρακολουθώντας τηλεόραση. (δείτε στο τέλος του άρθρου, κάποιες παραπάνω λεπτομέρειες, ώστε να κατανοήσετε καλύτερα την ιδέα της "Μοναδικότητας").

Η ΑΘΑΝΑΣΙΑ

-Πέρυσι (2010), στο Σαν Φρανσίσκο των Ηνωμένων Πολιτειών πραγματοποιήθηκε σύνοδος κορυφής στην οποία πήραν μέρος όχι μόνο επιστήμονες της πληροφορικής, αλλά και ψυχολόγοι, νευροεπιστήμονες, νανοτεχνολόγοι, μοριακοί βιολόγοι και άλλοι. Σίγουρα ήταν ένα αλλοπρόσαλλο και ενδιαφέρον συνονθύλευμα ανθρώπων που θύμιζε πρωθυπουργικές διασκέψεις και συνάντησης μιας ομάδας για ΑΤΙΑ και υπερφυσικά φαινόμενα!

-Σε κάθε περίπτωση όμως, και για τα πάντα, υπήρχε εμπεριστατωμένη τεκμηρίωση και πλήρης επιστημονική ανάλυση. Κατά την διάρκεια της συνόδου, μετά την τεχνητή νοημοσύνη, το πιο πολυσυζητημένο θέμα ήταν η επιμήκυνση της ζωής.

Το γήρας είναι μια ασθένεια όπως οποιαδήποτε άλλη. Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις ασθένειες; Μπορούμε να τις θεραπεύσουμε.

Αυτά δηλαδή τα βιολογικά όρια που όλοι μας θεωρούμε ανυπέρβλητα, οι συμμετέχοντες στην σύνοδο και υποστηρικτές της Μοναδικότητας τα θεωρούν ως δύσκολα, αλλά επιλύσιμα προβλήματα. Ο θάνατος είναι ένα από αυτά, όπως καταλάβατε...

-Ο Kurzweil και πολλοί της κοινότητας πιστεύουν σοβαρά ότι πολλοί άνθρωποι, που είναι ζωντανοί σήμερα, θα καταλήξουν να παραμείνουν αθάνατοι. Γι’ αυτό επιθυμούν να παραμείνουν ζωντανοί μέχρι το έτος της "Μοναδικότητας" προκείμενου να παλέψουν (τότε) με την γήρανση. Εναλλακτικά, θα μπορέσουν να μεταφέρουν τον εγκέφαλό τους σε πιο ισχυρά μέσα αποθήκευσης, όπως τα ρομπότ και οι υπολογιστές!

-Ο Aubrey de Grey είναι ένας από τα πιο γνωστούς ερευνητές του κόσμου σχετικά με την επιμήκυνση της ζωής και όπως λέει:

Οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν ότι η άποψη που λέει ότι η γήρανση είναι κάτι το αμετάβλητο – κάτι σαν τον θερμικό θάνατο του σύμπαντος – είναι απλά γελοία. Το ανθρώπινο σώμα είναι ένα μηχάνημα που έχει δέσμη λειτουργιών, και συσσωρεύει διάφορους τύπους ζημιών ως παρενέργειες της κανονικής λειτουργίας της μηχανής.
Η ζημιά μπορεί να επισκευάζεται περιοδικά. Αυτός είναι ο λόγος που έχουμε αυτοκίνητα ρετρό. Το σύνολο της ιατρικής αποτελείται από ασθένειες που φαίνονταν ανίατες μέχρι να καταλάβουμε πώς μπορεί και να μην είναι ανίατες.
 

ΟΙ ΔΙΑΦΩΝΟΥΝΤΕΣ

Ευνόητο να υπάρχουν και πολλοί άνθρωποι που σκέφτονται την Μοναδικότητα σαν ανοησία, φαντασίωση, ευσεβείς πόθους. Οι περισσότεροι από τους σοβαρούς διαφωνούντες, δίνουν έμφαση στο κατά πόσο ένας υπολογιστής μπορεί πραγματικά να γίνει ευφυής.
Το σύνολο του τομέα της τεχνητής νοημοσύνης είναι αφιερωμένο σε αυτό το ερώτημα. Είναι αρκετά πιθανό ότι υπάρχουν πράγματα που συμβαίνουν στο μυαλό μας, τα οποία δεν μπορούν να αντιγραφούν ηλεκτρονικά, ανεξαρτήτως από την υπολογιστική ισχύ που έχουμε διαθέσιμη. Η νευροχημική αρχιτεκτονική η οποία δημιουργεί αυτό που αποκαλούμε ως ανθρώπινη συνείδηση, μπορεί ν' αποδειχθεί διατόρως πολύπλοκη ώστε να μπορέσει αναπαραχθεί σε ψηφιακή μορφή.

-Ο βιολόγος Dennis Bray που ήταν ένας εκ των διαφωνούντων στην Σύνοδο Κορυφής, τόνισε:

Αν και τα βιολογικά μέρη λειτουργούν με τρόπους που είναι συγκρίσιμοι με αυτούς των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων, εντούτοις έχουν τεράστιο αριθμό διαφορετικών καταστάσεων που μπορούν να υιοθετήσουν. Πολλαπλές βιοχημικές διεργασίες δημιουργούν χημικές τροποποιήσεις των πρωτεϊνικών μορίων, περαιτέρω διαφοροποιημένες από την ένωση με διαφορετικές δομές σε καθορισμένες θέσεις του κυττάρου. Ως αποτέλεσμα, διαθέτουν μια σχεδόν άπειρη ικανότητα αποθήκευσης πληροφοριών σχετικά με το παρελθόν και το παρόν, αλλά και μοναδική ικανότητα προετοιμασίες για μελλοντικά γεγονότα. Αυτό κάνει το μηδέν και ένα, που χρησιμοποιούν οι υπολογιστές, να φαίνεται ως πολύ παρωχημένο.

 

ΗΘΙΚΑ-ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΑ-ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Στον αντίποδα όλων αυτών των απόψεων και προκλήσεων, εύλογα προκύπτουν κάποια φιλοσοφικά ή και ηθικά ερωτήματα:

>Έστω ότι δημιουργήσαμε ένα υπολογιστή που μιλάει και ενεργεί σαν άνθρωπος:

 • Αυτό συνεπάγεται πως ο υπολογιστής αισθάνεται όπως ο άνθρωπος?
 • Ή άραγε, είναι απλά και μόνο ένα εξαιρετικό σύνθετο μηχάνημα χωρίς όμως αυτήν την μυστηριώδη ικανότητα της συνείδησης?
 • Με ποιον τρόπο μπορούμε να το ξέρουμε αυτό?

-Εμβαθύνοντας, προκύπτουν και κάποια ακόμα θεμελιώδη ερωτήματα:

 • Από την στιγμή που μπορώ να μεταφέρω την συνείδησή μου σε έναν υπολογιστή, είμαι ακόμα εγώ?
 • Ποιος αποφασίζει ποιος θα είναι αθάνατος?
 • Θα υπάρχει Reset?
 • Ποιος διαμορφώνει την διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε αισθανόμενο και μη αισθανόμενο?
 • Καθώς θ' αγγίζουμε την αθανασία, οι ζωές μας εξακολουθούν να έχουν νόημα?
 • Αν νικήσουμε τον θάνατο, μήπως τελικά, χάσουμε την ανθρωπιά μας?

>>> Δείτε στο παρακάτω βίντεο (με Ελληνικούς υπότιτλους), μια διάλεξη του Ray Kurzweil, το 2009, με θέμα:

Ένα πανεπιστήμιο για την επερχόμενη μοναδικότητα:

https://www.ted.com/talks/ray_kurzweil_announces_singularity_university?...

-Ο οδηγός του Ray Kurzweil για τις επερχόμενες τεχνολογίες και πότε νομίζει πώς θα επιτευχθούν:

1.  Σκόνη Αναγνώρισης: «Η αποκαλούμενη ‘έξυπνη σκόνη' είναι μικροσκοπικές συσκευές, σχεδόν αόρατες, οι οποίες περιέχουν αισθητήρες, υπολογιστές και επικοινωνιακές δυνατότητες – ήδη διενεργούνται σχετικά πειράματα. Η πρακτική χρήση τέτοιων συσκευών θα υπάρξει σε 10 με 15 χρόνια».

2. Νανο-συγκεντρωτές: «Βασικά, πρόκειται για τρισδιάστατους εκτυπωτές που μπορούν να δημιουργήσουν ένα φυσικό αντικείμενο από ένα αρχείο πληροφοριών και φτηνές πρώτες ύλες. Έτσι, θα μπορούμε να στείλουμε με email μια μπλούζα ή μια τοστιέρα ή ακόμα και το τοστ. Υπάρχει ήδη βιομηχανία τρισδιάστατων εκτυπωτών και η ανάλυση των συσκευών βελτιώνεται σταδιακά. Οι νανοσυγκεντρωτές θα συναρμολογούν συσκευές από μόρια και μοριακά τμήματα σε περίπου 20 χρόνια από σήμερα».

3. Respirocytes – Τεχνητά ερυθρά αιμοσφαίρια: «Πρόκειται για νανορομπότ (συσκευή σε μέγεθος κυττάρου αίματος) το οποίο θα αντικαταστήσει τα βιολογικά μας ερυθρά αιμοσφαίρια αλλά θα έχει 1.000 φορές περισσότερες ικανότητες. Αν αντικαταστήσει κανείς μια ποσότητα του βιολογικού του αίματος με αυτές τις ρομποτικές συσκευές, θα μπορεί να τρέχει Ολυμπιακή κούρσα σε 15 δεύτερα χωρίς ανάσα, ή να μείνει στο βυθό για τέσσερις ώρες. Αυτά, σε περίπου 20 χρόνια».

4. Foglets – ρομπότ σε μορφή ομίχλης: «Τα Foglets είναι μια μορφή νανορομπότ που μπορούν να επανασυντεθούν σε μια ευρεία ποικιλία αντικειμένων στον πραγματικό κόσμο, βασικά για να κάνουν την εικονική πραγματικότητα κανονική πραγματικότητα. Θα μπορούν επίσης να έχουν χρήσιμες θεραπευτικές λειτουργίες στο σώμα μας, διατηρώντας μας υγιείς εκ των έσω, και είναι περίπου 20 χρόνια μακριά. Πιο προηγμένα ακόμα Foglets θα φτάσουν σε 30 με 40 χρόνια».

5. Μπλε γλίτσα: «Η ανησυχία ότι η νανοτεχνολογία σε πλήρη κλίμακα και τα νανορομπότ θα μπορούσαν να κατασκευάσουν πανομοιότυπά τους στο φυσικό περιβάλλον (ως κάνουν τα βακτήρια και άλλοι παθογενείς οργανισμοί) και να καταστρέψουν την ανθρωπότητα ή ακόμα και όλη την βιομάζα του πλανήτη, ονομάζεται φόβος της γκρίζας γλίτσας. Όταν αυτό θα πραγματοποιηθεί, θα χρειαστούμε ανοσοποιητικό σύστημα από νανοτεχνολογία. Τα νανορομπότ, που θα μπορούν να μας προστατεύσουν από τα βλαβερά νανορομπότ που πολλαπλασιάζονται, ονομάζονται μπλε γλίτσα. Αυτό το σενάριο βρίσκεται 20 με 30 χρόνια μακριά».

Βασισμένο σε άρθρο που έχει δημοσιευτεί παλιότερα στο Time.

 • Σχόλια

17 Comments:

 1. Εικόνα NikosMidi
  NikosMidi (χωρίς επαλήθευση)Νοε 29, 2011 18:20 ΜΜ

  Μετά? Χτύπησε μπιέλα?

 2. Εικόνα Dstilio
  Dstilio (χωρίς επαλήθευση)Νοε 28, 2011 18:40 ΜΜ

  θα πω δυο πραγματα. Το πρωτο ειναι υπερ αυτων των σεναριων. το δευτερο συμφωνει με τον φιλο που μιλησε για ασταθμητους παραγοντες.

  1) εχουν ηδη δημιουργηθει τα πρωτα αναλογικα τρανζιστορακια που μιμουνται τη λειτουργια των νευρωνων του εγκεφαλου. Η ειδηση ειναι πολυ προσφατη. Αρα το μηδεν και ενα δεν ισχυει πια σαν επιχειρημα.

  2) εαν το μαθατε τα πειραματα που γινονται για τη συντηξη παραξενεψαν τους επιστημονες διοτι παρατηρησαν ταχυτητες μεγαλυτερες απο τις ταχυτητες του φωτος. Αρα εκει που νομιζαμε οτι εχουμε αρχισει να γνωριζουμε...παμε παλι απο την αρχη...

  Υ.Γ. και ο Ιουλιος Βερν καποτε ειχε μεγαλη φαντασία...αλλα μετα...

 3. Εικόνα Nikos Kosmidis
  Nikos Kosmidis (χωρίς επαλήθευση)Νοε 28, 2011 11:53 ΠΜ

  Έτσι ακριβώς. Οι υπολογιστές δεν πρέπει να υπερβούν τις δυνάμεις των ανθρώπων, γιατί θα γίνει εκμετάλευση απο κάποιους με αρνητικό και άγνωστο αποτέλεσμα.

 4. Εικόνα Artivision
  Artivision (χωρίς επαλήθευση)Νοε 28, 2011 01:05 ΠΜ

  Ναι αποδεδειγμένο (διάβασε κβαντομηχανική), δεν αναφέρεται σε φαινόμενα που συμβαίνουν μόνο στη δική μας πραγματικότητα (φυσικά φαινόμενα), αλλά στον τρόπο που εμείς αντιλαμβανόμαστε ανωτέρων επιπέδων φαινόμενα στον δικό μας μικρόκοσμο (και μια πέτρα είναι συνδεδεμένη με μεγαλύτερη πραγματικότητα) . Δεύτερον δεν υπάρχει καμιά αλλαγή προσωπικότητας με απώλεια μνήμης, αν κάτι αλλάξει είναι επειδή το δεύτερο προϋπήρχε ως μέρος προσωπικότητας. Είναι σαν κάποιος να διευκολύνεται (με την αμνησία) να γίνει αυτό που και πριν ήθελε. Τρίτων, απέδειξε εσύ πως συγχρονιζόμαστε και αντιλαμβανόμαστε τα ίδια πράγματα. Επίσης απέδειξε που βρίσκετε η άλλη μεριά του δέκτη συχνοτήτων (εγκεφάλου), πού είναι η διάσταση που μας δίνει αντίληψη πχ. χρωμάτων. Αν ανοίξεις το κεφάλι κάποιου δεν θα βρεις χρώματα ούτε συναισθήματα. Κάθε μαύρη τρύπα βγάζει σε μια λευκή και το χωνί έχει δυο πλευρές.         

 5. Εικόνα αμαλγαμα
  αμαλγαμα (χωρίς επαλήθευση)Νοε 27, 2011 20:49 ΜΜ

  ενημερωτικά:
  υπάρχουν άνθρωποι που λόγω ατυχήματος το δεξί ημισφαίριο δεν ενώνεται με το αριστερό και αναλόγως με ποιο μάτι (κυριολεκτικά) βλέπουν  μια εικόνα την μεταφράζουν αναλόγως. Αν πχ ήταν θρησκευόμενοι, το ένα μάτι αναγνωρίζει την θρησκευτικότητα μιας λέξης ή εικόνας , ενώ το άλλο, "πεζά", απλά την κατανοεί (Ιησους=γιος του θεού, Ιησούς = εβραικό όνομα). Επίσης, δεν μπορείς να πεις αν ένας άνθρωπος μετά απο πχ μία εγκεφαλική βλάβη έχει χάσει κάποιες ικανότητες, ενώ κάποιες άλλες έχουν μείνει ανέπαφες. Αντιθέτως, στη πράξη, είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις όπου είναι διακριτές οι αλλαγές και σε ποιες ικανότητες.. Σχεδόν πάντα εππηρεάζεται ένα σύνολο ικανοτήτων, και αυτές σε διαφορετικό βαθμό. Τέλος, η αμνησία μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα, αν είναι βαριάς μορφής, σε αλλαγή προσωπικότητας.

  "ο εγκέφαλος είναι...τα οποία τον συνδέουν με άλλες, μεγαλύτερες και ποιο αρχαίτιες πραγματικότητες"...= αποδεδειγμένο?

 6. Εικόνα αμαλγαμα
  αμαλγαμα (χωρίς επαλήθευση)Νοε 27, 2011 20:36 ΜΜ

  "Υπάρχουν πτυχές της ανθρώπινης συνείδησης που δεν μεταφράζονται σε μαθηματικά πρότυπα και δεν μπορούν απλά να προσομοιωθούν" = Αυτο ακριβώς είναι στην ουσία το θέμα των διαφωνιών: πως ορίζεται η προσομοίωση. Ενα αεροπλάνο με συναισθήματα και αισθήσεις, θα αισθάνονταν διαφορετικά στον αερά από ένα πουλί? (μην μπούμε σε θέματα κινήσεων των φτερών κτλ κτλ , καταλαβαίνεις τι εννοώ υποθέτω..). Επίσης, η προσομοίωση υποδηλώνει ένα τρίτο πρόσωπο στο ρόλο του παρατηρητή, διότι απαιτείται πλήρης κατανόηση της λειτουργίας. Ο άνθρωπος, όσο δεν γνωρίζει την διαδικασία που ακολουθείται για την έκφραση νοημοσύνης (κ με κάποιους να πιστεύουν οτι ποτέ δεν πρόκειται να το γνωρίσει), ποτέ δεν θα είναι ικανός να κρίνει τι είναι προσομοίωση και τι όχι.

  Όσον αφορά τον Penrose, επιτίθεται κυρίως στους οπαδούς της ισχυρής Τ.Ν. Που επίσης είναι μεγάλη συζήτηση. Δεν επιτίθεται γενικά στην τεχνητη νοημοσύνη.

  Και στα δύο του βιβλία, πρέπει να τονίσουμε ότι έχει την άποψη οτι αν η ΤΝ γίνει πραγματικότητα θα γίνει μόνο μέσω κβαντικών υπολογιστών, αφού θεωρεί ότι η νοημοσύνη είναι έκφραση προερχόμενη από το κβαντικό επίπεδο του εγκεφάλου. Και οKurzweil μιλά για Τ.Ν. επικεντρωμένος στην λέξη "υπολογιστής", και όχι στον ακριβή του ορισμό ως μια μηχανή turing, και άρα καθαρά αλγοριθμική. Άσε που ακόμη κ αυτό είναι συζητήσιμο... :):)

  αυτα...

 7. Εικόνα Artivision
  Artivision (χωρίς επαλήθευση)Νοε 27, 2011 02:36 ΠΜ

  Καταρχήν είναι αποδεδειγμένο ότι ο εγκέφαλος είναι ένα ολόγραμμα, δέκτης συχνοτήτων (κάτι σαν μικρό σύμπαν) που μέσα του λαμβάνουν χώρα πανίσχυρα κβαντικά φαινόμενα τα οποία τον συνδέουν με άλλες, μεγαλύτερες και ποιο αρχαίτιες πραγματικότητες. πχ, αν μπορούσες να κόψεις τον μισό εγκέφαλό σου, μπορεί να μην είχες οπτικό κέντρο αλλά θα είχες ολόκληρη την μνήμη και την προσωπικότητά σου, το ίδιο και με το ένα Χο. πχ2, δεν μπορεί να αποδειχτεί ότι η μνήμη χάνεται για πάντα γιατί πολύ απλά δεν χάνεται το προηγούμενο λεπτό, εμείς το βλέπουμε έτσι. Και όταν χάνετε (προσωρινά+) η μνήμη, δεν χάνεται η προσωπικότητα. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι ο εγκέφαλος δεν είναι απλά νευρώνες γιατί δεν είναι δυνατών τα φυσικά υλικά να αποφασίζουν από μόνα τους. Δεύτερον υπάρχει ένα είδος φυσικής, μη κλασικό, που ακολουθείτε μόνο από ελάχιστους αλλά είναι το σωστό. Θέλεις ένα Universal νόμο που να ενώνει τα πάντα, θα σου πω εγώ έναν: ο παρατηρητής ως μοναδικότητα και η διαφορά του από το συλλογικό, βγάζουν διάφορα επίπεδα πραγματικότητας σαν πυραμίδα, εμείς ζούμε και μετράμε ένα από αυτά (μια ψευδαίσθηση). Αν ζούσες σε τέσσερις διαστάσεις δεν θα βίωνες χρόνο ούτε ενέργεια, αν ζούσες σε δυο δεν θα έβλεπες το στυλό που σου φέρνω δίπλα σου από την τρίτη διάσταση αλλά το αποτέλεσμα (την κουκκίδα). Με το δεύτερο θέλω να πω ότι το σύμπαν δεν είναι. Μόνο εμείς είμαστε. Βλέπουμε το ίδιο πράγμα γιατί έχουμε μια ανωτέρας πραγματικότητας σχέση, δεν αποδεικνύεται αλλιώς. Σχέση συλλογικού-ατομικότητας, σχέση κορυφής πυραμίδας - βάσης πυραμίδας. Αφού γεννήθηκα μια φορά θα το ξανακάνω, σαν να λέμε. Τέλος οι κλασικοί επιστήμονες είναι επικίνδυνοι όσο ο Χίτλερ ή οι θρησκείες (βλέπε 400 χρόνια σκοταδισμό).            

 8. Εικόνα Giorgos Agapoulhs

  μόνο που το σκέφτομαι με πιάνουν τα νεύρα μου!!!
  καλή η τεχνολογία αλλά όχι και έτσι....!! 

 9. Εικόνα Salih Emin
  Salih EminΝοε 26, 2011 18:29 ΜΜ

  Συμφωνώ! Ο @5de135518291683e54fd84ce78b2f06c:disqus το έθεσε όσο πιο απλά γίνεται. Υπάρχουν πτυχές της ανθρώπινης συνείδησης που δεν μεταφράζονται σε μαθηματικά πρότυπα και δεν μπορούν απλά να προσομοιωθούν. Όσοι έχετε διαβάσει το "Οι Σκιές του Νου", ο Penrose ρίχνει μια ακόμα ματιά στη σύγχρονη επιστήμη, εξαπολύοντας επίθεση ενάντια στην τεχνητή νοημοσύνη. Αλλά -κι αυτό είναι ίσως πιο σημαντικό- μας δείχνει το δρόμο για μια καινούρια επιστήμη, μια επιστήμη που θα είναι τελικά ικανή να ερμηνεύσει τα φυσικά θεμέλια της νόησης.

  Ο Roger Penrose διατυπώνει ισχυρά επιχειρήματα για να στηρίξει το συμπέρασμά του, ότι κάτι υπάρχει στην ενσυνείδητη δραστηριότητα του εγκεφάλου που ξεπερνάει τις διαδικασίες του υπολογιστή και που δεν μπορεί να το εξηγήσει η σημερινή επιστήμη. Για να μπορέσει η Φυσική να εξηγήσει κάτι τόσο ξένο προς την τρέχουσα φυσική εικόνα, όπως το φαινόμενο της συνείδησης, πρέπει να περιμένουμε μια βαθιά αλλαγή- μια αλλαγή που θα καταβάλει τα ίδια τα θεμέλια της φιλοσοφικής μας άποψης για τη φύση της πραγματικότητας.

 10. Εικόνα Orion The Cytherean
  Orion The Cytherean (χωρίς επαλήθευση)Νοε 26, 2011 15:47 ΜΜ

  Το λεει και το άρθρο...ο κύριος είναι "η απόλυτη μηχανή σκέψης"....εγώ προτιμώ το human after all απο την άλλη.....αυτο μας κάνει ξεχωριστούς και μοναδικούς,και όχι αυτη η "μοναδικότητα"...

 11. Εικόνα aakkuan
  aakkuan (χωρίς επαλήθευση)Νοε 26, 2011 15:26 ΜΜ

  υπερβολικός ενθουσιασμός απλά...
  χαιρόμαστε με τα καινούργια μας παιχνίδια και το δείχνουμε, χαχα
  στην αυγή της υπολογιστικής εποχής (λίγο μετά τον 2 παγκόσμιο) άπαντες προέβλεπαν με βάση κάποια στοιχειώδη ενθαρρυντικά αποτελέσματα απο machine translation ότι σε 5 10 χρόνια θα είχαμε υπολογιστές-πλήρεις συνομιλητές...
  αποδείχτηκαν όλα αυτά μπαρούφες, ο τομέας θάφτηκε, και μόνο τα τελευταία 10 15 χρόνια βλέπουμε σημαντική βελτίωση αλλά και πάλι αυτή είναι ποσοτική και όχι ποιοτική...
  δυστυχώς ( η ευτυχώς ) οι μηχανές ακόμα είναι τρομερά δυαδικές....
  δεν ξέρω ο κύριος τι σκοπούς εξυπηρετεί αλλά δεν καταλαβαίνω που βρίσκει αυτή του την αισιοδοξία(?) ...

 12. Εικόνα George Lamprakis
  George Lamprakis (χωρίς επαλήθευση)Νοε 26, 2011 14:56 ΜΜ

  Σπουδαίο άρθρο και σε ευχαριστούμε που το μοιράστηκες μαζί μας! Είναι φανερό ότι όσο εμβαθύνουμε σε επιστημονικά θέματα από ένα σημείο και μετά χανόμαστε στο μεσοδιάστημα φιλοσοφίας και επιστήμης. Όσο για μένα, χωρίς σε καμία περίπτωση να έχω κάποια επιστημονική ιδιότητα συγκρίσιμη με του κύριου Kurzweil θεωρώ ότι ποτέ καμία μηχανή δε θα μπορέσει να νιώσει την αγαλλίαση που νιώθει ένα έμβιο ον κάτω από τη σκιά μιας χαρουπιάς ένα αυγουστιάτικο μεσημέρι. Ακόμα και αν δεν μας επηρεάζει στο μέλλον η υψηλή θερμοκρασία δε νομίζω ότι θα ήθελε κάποιος να χάσει αυτό το συγκεκριμένο συναίσθημα αυτής της συγκεκριμένης στιγμής. Το άλλο, που μέσα στον κυκεώνα των επιστημονικών θεωριών χάνεται είναι αυτό που ονομάζουμε συναισθηματική νοημοσύνη του ανθρώπου. Όλο αυτό είναι κάτι που ακόμα και ο άνθρωπος δεν έχει κατανοήσει πλήρως. Είναι , πιστεύω για την ώρα κάτι μαγικό και συντίθεται από πολλούς παράγωντες που δε μεταφράζονται απλά σε πολύπλοκες χημικές αντιδράσεις που συμβαίνουν στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

 13. Εικόνα Ανώνυμος
  Ανώνυμος (χωρίς επαλήθευση)Νοε 26, 2011 10:54 ΠΜ

  Τρομαχτικο αν και δυσκολο να γινει.

 14. Εικόνα Αὐγουστῖνος
  ΑὐγουστῖνοςΝοε 26, 2011 11:34 ΠΜ

  Ὅπου τελικὰ ἀποδεικνύεται περίτρανα ὅτι ὁ ὅρος «ἀμερικανιά» σχετίζεται μὲ τὸν τρόπο «σκέψης» καὶ ὄχι μὲ γεωγραφικοὺς ἢ ἀνθρωπολογικοὺς προσδιορισμούς...

 15. Εικόνα Ορέστης
  Ορέστης (χωρίς επαλήθευση)Νοε 26, 2011 10:37 ΠΜ

  45558218412063

 16. Εικόνα Ορέστης
  Ορέστης (χωρίς επαλήθευση)Νοε 26, 2011 09:52 ΠΜ

  Δεν θυμάμαι ποιος αλλά ήταν κάποιος επιστήμονας την δεκαετία του 70 που είπε σε 5-10 χρόνια θα έχουμε ρομπότ που θα κάνουν ότι και οι άνθρωποι. Πράγμα που δεν έγινε. Επίσης οι υπολογιστές δεν σκέφτονται σύνθετα αλλά απλά και γρήγορα... Δηλαδή αν του βάλεις 2930*394822*39382+343=; θα σου το απαντήσει σε μερικά δευτερόλεπτα ενώ ο άνθρωπος θα κάνει μερικά λεπτά...
  Υ.Γ. το αποτέλεσμα κάνει

 17. Εικόνα Ανώνυμος
  Ανώνυμος (χωρίς επαλήθευση)Νοε 26, 2011 06:30 ΠΜ

  Εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο, με απίστευτες για τα σημερινά δεδομένα προβλέψεις. Στην πραγματικότητα υπήρξαν αρκετοί διορατικοί άνθρωποι ανά τους αιώνες, που είτε έπεσαν μέσα σε πολλά, είτε σε λίγα. Παρόλα αυτά ποτέ κανένας δε μπόρεσε να προβλέψει τα πάντα σωστά ή σε σωστό timing, γιατί πάντα διέβλεπε το μέλλον μέσα από τις τεχνολογικές διόπτρες της εποχής του. Για παράδειγμα, σε 20 χρόνια, μπορεί να μη χρειάζεται να υπάρχουν νανορομπότ, αφού μπορεί η γενετική να έχει ήδη ανακαλύψει την αθανασία. Ή μπορεί να έρθουνε τα πράσινα μπίου μπίου, πριν την μπλε και γκρίζα γλίτσα. Ή μπορεί να πέσει μετεωρίτης και να αφανιστεί η ζωή. Ή μπορεί να τη δούμε αλλιώς και να πάμε να ζήσουμε στο δάσος μαζί με τη Γκαλάντριελ και το Λέγκολας.

  Πάντα τα σενάρια είναι ενδιαφέροντα, αλλά δε λαμβάνουν υπόψιν το σημαντικότερο απ' όλα: τον αστάθμητο παράγοντα, που νομίζω είναι η σημαντικότερη πηγή για την αλλαγή της ροής της ιστορίας. Και σίγουρα, θα υπάρχουν μερικά εκατομμύρια δεινοσαυρινές ψυχές που θα συμφωνούν μαζί μου.

  Όσον αφορά το θέμα, συγκεκριμένα, γενικά θα ήθελα να έχω έναν C3PO και έναν R2D2 σπίτι μου, αλλά η ιδέα του να κατοικώ μέσα σε έναν δε μου φαίνεται ιδιαίτερα καλή.

Scroll to Top