BETA

Satoshi Nakamoto, NSA και Bitcoin˙ τι παίζει;

Εικόνα Maria

Screenshot

Μετά από τόσα χρόνια, βγήκε στην επιφάνεια μια έκθεση της NSA, του 1996 παρακαλώ, στην οποία γινόταν «πρόβλεψη» για κάτι (κρυπτογραφική μονάδα) που έμοιαζε απίστευτα με αυτό που όλοι μας γνωρίζουμε ως (αρχιτεκτονική του) Bitcoin. Και, γνωρίζοντας την τακτική της NSA, τίθεται το ερώτημα:

Η εν λόγω έκθεση ήταν πρόβλεψη ή… κάποιο σχέδιο;

Διαβάζοντας την έκθεση, αισθάνθηκα παράξενα˙ αφού κάποια στιγμή «δεν ήξερα» αν συνεχίζω την ανάγνωση της έκθεσης της NSA ή έχω ανοίξει κατά λάθος άλλη καρτέλα περί Bitcoin. Περίεργο συναίσθημα, πραγματικά. Είναι εντυπωσιακό˙ και όχι μόνο γιατί μοιάζει τόσο πολύ με την αρχιτεκτονική του Bitcoin, μα και επειδή αποφεύγει επιδεικτικότατα όλα τα πραγματικά προβλήματα που αφορούν το νομισματικό μας σύστημα, ήτοι τοκογλυφία, έλλειψη χρημάτων κλπ. Αν συγκρίνουμε την εν λόγω έκθεση με παρόμοιες «έξυπνες» εκθέσεις που αφορούν -γιατί όλες εκεί καταλήγουν και αποσκοπούν- τον έλεγχο του πληθυσμού, θα πρέπει να συμπεράνουμε ότι η συγκεκριμένη έκθεση της NSA για τα ψηφιακά κρυπτο-νομίσματα, μοιάζει πιο πολύ με σχέδιο παρά με πρόβλεψη. Σε αυτήν την περίπτωση βέβαια, το Bitcoin απλά… επισημοποίησε την Δύναμη του Χρήματος.

Η αρχιτεκτονική Bitcoin

Η έκθεση της NSA αναλύει ενδελεχώς τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το κρυπτο-νόμισμα και απαριθμεί τα διάφορα ρίσκα που εγκυμονούν τα εν λόγω συστήματα, τόσο για τις ρυθμιστικές αρχές όσο και για τους προγραμματιστές των κρυπτο-νομισμάτων. Όλως περιέργως, ένας από τους βασικούς συντάκτες της εν λόγω έκθεσης είναι κάποιος ονόματι Tatsuaki Okamoto.
Σας θυμίζει κάτι; Μήπως παραπέμπει στο Satoshi Nakamoto, το ψευδώνυμο με το οποίο είναι γνωστός ο δημιουργός του Bitcoin; Για το Bitcoin δεν νομίζω ότι χρειάζεται να πούμε κάτι περισσότερο˙ να θυμηθούμε απλά πως σχεδιάστηκε ως αντιπληθωριστικό μέτρο και με την λογική ότι θα είναι σπάνιο.
Η άτοκη πίστωση είναι αδύνατη με το Bitcoin και την χρονιά που μας πέρασε (τρέχον έτος 2014) είδαμε ένα αχαλίνωτο εμπόριο με το συγκεκριμένο κρυπτο-νόμισμα που κατέληξε σε τεράστια φούσκα και αναπόφευκτη συντριβή. Παρ’ όλα αυτά, βέβαια, το Bitcoin εξακολουθεί να είναι σημαντικό και η συνολική χρηματιστηριακή του αξία ξεπέρασε κάποια στιγμή τα 1.000.000.000 δολάρια.

Επιπτώσεις

Ένα ενδιαφέρον ζήτημα είναι και η συμμετοχή της In-Q-Tel, της μη κερδοσκοπικής εταιρείας επιχειρηματικού κεφαλαίου που επενδύει σε εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, έχοντας ως μοναδικό της στόχο να κρατάει ενημερωμένη την CIA -μα και άλλες υπηρεσίες πληροφοριών- με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Ο λόγος; Για να μπορούν όλες αυτές οι υπηρεσίες να έχουν την δυνατόν καλύτερη… συλλογή πληροφοριών. Για όσους δεν το κατάλαβαν, είναι ο δάκτυλος της CIA. Άρα, απλά ένας ακόμα μηχανισμός ελέγχου. Τελικά, ποιοι είναι οι «κακοί» στην όλη ιστορία του Bitcoin και τι σκαρώνουν;
Μήπως να δημιουργήσουν ένα νόμισμα με το οποίο μπορούν να χρηματοδοτήσουν το διεθνές εμπόριο ναρκωτικών, χωρίς να διακινδυνεύουν το ξέπλυμα χρημάτων να γίνεται μέσω του τραπεζικού συστήματος; Ίσως ο συναγερμός που έχουν «βαρέσει» οι Αμερικανοί νομοθέτες για την ανεξέλεγκτη ροή των κεφαλαίων; Ή μήπως όλα αυτά δεν είναι τίποτε άλλο από ένα τέχνασμα για να υπονομεύσουν τα νομίσματα της ελεύθερης αγοράς και να μεθοδεύσουν πολύ απλά την πτώση τους, χρησιμοποιώντας το Bitcoin ως σημαία; Αυτό το τελευταίο σενάριο θα μπορούσε να εξηγήσει τον αυστηρό και απόλυτο τρόπο με τον οποίον η DHS κατάσχεσε πρόσφατα έναν λογαριασμό που ανήκει στο Mt. Gox και το οποίο -παρεμπιπτόντως- είναι το μεγαλύτερο χρηματιστήριο Bitcoin. Και τι είπαμε ότι είναι αυτή η DHS; Μην είναι κάποια οικονομική ρυθμιστική αρχή; Αμ δε! Είναι η ίδια η Γκεστάπο.

Συμπέρασμα (???)

Μπορεί το Bitcoin να είναι όντως μια καλοπροαίρετη προσπάθεια καταδικασμένη να αποτύχει λόγω της αρχιτεκτονικής του. Μπορεί ακόμα να το «ρίξουν» οι ίδιες οι μυστικές υπηρεσίες. Όπως και να έχει πάντως, είναι εντυπωσιακό το πώς η εν λόγω έκθεση-πρόβλεψη της NSA παρουσιάζει το κρυπτο-νόμισμα ως μια εντελώς αθώα «ελεύθερη αγορά» και, κυρίως, ως «ανάγκη» για προστασία της ιδιωτικής ζωής ( :P ).

Satoshi Nakamoto και NSA το ίδιο και το αυτό;

Το Bitcoin έχει σημαία του την οικονομική ελευθερία και την ατομική και παγκόσμια ευημερία. Εμφανίζεται ως το αντίδοτο της απρόσκοπτης κεντρικής εξουσίας. Και φυσικά, όταν μιλάμε για εξουσία αναφερόμαστε στις τράπεζες και στις κυβερνητικές υπηρεσίες με πρώτη και καλύτερη την NSA που έχει πάρει πολύ «πατριωτικά» τον έλεγχο του διαδικτύου, μα και της οικονομίας βεβαίως-βεβαίως. Θα λέγαμε πως είναι ο δάκτυλος των κεντρικών τραπεζών. Πού κολλάει όμως ο Satoshi και ποιος πραγματικά είναι; Για την ταυτότητά του πολλά ακούγονται και λέγονται. Πάντως, γεγονός είναι πως «εμφανίστηκε» ως ο Σωτήρας μας που ανέπτυξε κάτι και μας το πρόσφερε για να δώσει σ’ εμάς την εξουσία.
Χμμμ…, σαν πολύ ωραία δεν ακούγονται όλα αυτά; Βλέπετε, το Bitcoin ίσως να φαντάζει ως η πραγματοποίηση ενός ονείρου˙ και δη σε όσους έχουν κάποιες παραπάνω γνώσεις πάνω στην τεχνολογία, την κρυπτογραφία και τα οικονομικά εν γένει. Θα μπορούσε να είναι ένας τύπος σαν τον Satoshi ή την NSA που εκμεταλλεύητε αυτό το «όνειρο», δεδομένης μάλιστα της αγανάκτησης του κόσμου από τον συγκεντρωτικό χαρακτήρα του συμβατικού νομίσματος και του συστήματος της οικονομίας. Έτσι, λοιπόν, το bitcoin ήρθε ως… φυσική εξέλιξη για να φέρει την αξιοπιστία και έτυχε ευρείας αποδοχής. Φαντάζεστε, όμως, να έχει η NSA τον έλεγχο του Bitcoin; Τότε θα πρέπει να το πάρουμε απόφαση πως μπαίνουμε σε έναν κόσμο οικονομικού ελέγχου˙ πέρα από κάθε φαντασία.

Πηγές: [1] [2]


 

Όπως και να έχει, το Bitcoin είναι το ψηφιακό νόμισμα Ανοιχτού Κώδικα που, μας δίνει την δυνατότητα για ανώνυμες αγοραπωλησίες˙ από την άλλη, βέβαια, το κάθε είδος νομίσματος, ακόμα και αυτά -τα ηλεκτρονικά- είναι δημιουργήματα του υπάρχοντος οικονομικού μοντέλου, το οποίο φυσικά είναι προϊόν του καπιταλιστικού συστήματος. Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που λένε πως:

Ακόμα και αν Satoshi = NSA = Rothschild Banksters, δεν πειράζει αφού είναι open source και -ως εκ τούτου- ο καθένας μπορεί να ελέγξει τον κώδικά του και να δει αν υπάρχουν κερκόπορτες ή οτιδήποτε ύποπτο.

Είναι όμως έτσι;

 • Σχόλια

10 Comments:

 1. Εικόνα logari81
  logari81 (χωρίς επαλήθευση)Ιουλ 29, 2014 18:14 ΜΜ

  Πολλά μπορουν να αναφερθούν υπέρ και κατά του bitcoin σε τεχνικό/οικονομικό επίπεδο. Υπάρχει όμως ένα καθοριστικό στοιχείο σε επίπεδο ηθικής:

  Κανείς με ελάχιστη ηθική συγκρότηση δεν θα πρότεινε ως λύση ένα νόμισμα το οποίο βασίζεται σε μία τελείως άσκοπη σπατάλη πόρων (ηλ. ενέργειας στην προκειμένη περίπτωση).

  Βάση αυτής της απλής παρατήρησης και μόνο, θα έπρεπε να θεωρούμε ότι το bitcoin ανήκει στην αντιπέρα όχθη.

 2. Εικόνα bobos15
  bobos15 (χωρίς επαλήθευση)Ιουλ 29, 2014 01:58 ΠΜ

  Snowden documents expose Bitcoin NSA plot

  http://www.chronicle.su/news/snowden-documents-expose-bitcoin-nsa-plot

 3. Εικόνα bobos15
  bobos15 (χωρίς επαλήθευση)Ιουλ 29, 2014 02:50 ΠΜ

  Bitcoin Was Created By DARPA

  http://www.reddit.com/r/conspiracy/comments/1r7iks/bitcoin_was_created_by_darpa_xpost_rbitcoin/

 4. Εικόνα bobos
  bobos (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 11, 2015 15:17 ΜΜ

  Κι αλλο αρθρο κατα του bitcoin

  http://henrymakow.com/2013/03/by-anthony-migchelshenrymakowc.html

 5. Εικόνα bobos
  bobos (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 11, 2015 16:43 ΜΜ

  Χμμμ... Το εξαφανισαν το link. Υποθετω επειδη εγραφε για την CIA.

 6. Εικόνα Maria
  MariaΜάιος 11, 2015 17:43 ΜΜ

  Βλέπω πως το πήρες κι εσύ χαμπάρι, bobos, ότι δεν δουλεύει το λινκ.

 7. Εικόνα Maria
  MariaΜάιος 11, 2015 17:37 ΜΜ

  Το λινκ που δίνεις bobos δεν ανοίγει, βγάζει:

  404 Not Found

  The server can not find the requested page:

      henrymakow.com/2013/03/by-anthony-migchelshenrymakowc.html (port 80)

  Please forward this error screen to henrymakow.com's WebMaster.

 8. Εικόνα bobos
  bobos (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 11, 2015 18:15 ΜΜ

  Ελα, το βρηκα εδω

  https://realcurrencies.wordpress.com/2013/03/29/bitcoin-blessing-or-a-trap/

 9. Εικόνα Maria
  MariaΜάιος 11, 2015 18:30 ΜΜ

  Γενικότερα, πολλά λέγονται για το bitcoin.

 10. Εικόνα bobos
  bobos (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 12, 2015 00:08 ΠΜ

  Russian politician claims bitcoin is a CIA conspiracy to finance terrorism and revolutions

  http://www.ibtimes.co.uk/russian-politician-claims-bitcoin-cia-conspiracy-finance-terrorism-revolutions-1490028

Scroll to Top