BETA

TISA: Εμπορική Συμφωνία για Παγκόσμια Οικονομική Απορρύθμιση

Εικόνα Maria

Screenshot-1

Η ομάδα του WikiLeaks, που μάχεται για την διαφάνεια, έβγαλε στην δημοσιότητα την μυστική συμφωνία ονόματι TISA και αφορά το σχέδιο 50 χωρών που έχουν συνάψει μία κρυφή εμπορική συμφωνία η οποία αφορά υπηρεσίες που υπερβαίνουν το 68 τοις εκατό του παγκόσμιου εμπορίου.

Το εν λόγω σχέδιο έχει χαρακτηρισθεί ως άκρως απόρρητο. Πρέπει να κρατηθεί μυστικό, όχι μόνο κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων αλλά και, πέντε χρόνια μετά αφού τεθεί σε ισχύ! Σύμφωνα με το κείμενο που διέρρευσε, στόχος της εν λόγω συμφωνίας TISA είναι η παγίωση του εμπορικού μοντέλου έσχατης απορρύθμισης της δεκαετίας του 1990.
Πώς; Απλούστατο˙ θα απαγορεύεται οι χώρες να βελτιώνουν τις δημοσιονομικές ρυθμίσεις τους. Σύμφωνα με το σχέδιο του Παραρτήματος που αφορά τις Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες (Financial Services Annex), συν των άλλων, θεσπίζονται και νόμοι οι οποίοι θα ευνοούν την επέκταση των χρηματοπιστωτικών πολυεθνικών σε άλλες χώρες. Πώς; Απαγορεύοντας τους οιουσδήποτε νόμους που βάζουν τέτοια εμπόδια.

UPDATE 25/2/16: To θέμα επανέρχεται στην δημοσιότητα λόγω νέων στοιχείων που έδωσε στην δημοσιότητα το Wikileaks, ενω συμφωνα με μια δημσοσιευση που ξεκιησε απο την L'Espresso, οι αμερικανοί λομπίστες που πιέζουν περισσότερο για την συμφωνία δεν έχουν κρύψει το γεγονός ότι θεωρούν τους νόμους για την προστασία των προσωπικών δεδομένων μεγάλο εμπόδιο στις δουλειές τους.
Η συγκεκριμένη συμφωνία, αφορά το παρόν, το μέλλον και τις ζωής δισεκατομμυρίων ανθρώπων και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «δίδυμη αδελφή» των TTIP / ΤΤΡ.
Η TISA, όπως και η TTIP, αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης στη Γενεύη. Στο τραπέζι βρίσκονται οι 28 της ΕΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες, Αυστραλία, Καναδάς, Χιλή, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Χονγκ Κονγκ, Ταϊβάν, Ισλανδία, Ισραήλ, Ιαπωνία Νότιος Κορέα, Λιχτεστάιν, Μαυρίκιος, Μεξικό, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Πακιστάν, Παναμάς, Περού, Ελβετία και Τουρκία και όλα γίνονται κάτω από  ένα πέπλο απόλυτης μυστικότητας.
Το τι σημαίνει αυτό, κατά πόσον δημοκρατία θεωρείται κάτι τέτοιο, το να λαμβάνουν αποφάσεις λίγοι εις βάρος των πολλών για το κέρδος ακόμα λιγότερων είναι θέμα κοινής αντίληψης...

Η εν λόγω συμφωνία έγινε πριν από 2 μήνες˙ τον Απρίλιο του 2014 μετά από γύρο διαπραγματεύσεων. Έτσι λοιπόν η Amy Goodman δημοσιογράφος και παρουσιάστρια στο τηλεοπτικό κανάλι Democracy Now και ο ρεπόρτερ Juan Gonzalez, ο οποίος γράφει και στην καθημερινή εφημερίδα Daily News από το 1987, παίρνουν συνέντευξη από τον Lori Wallach, ιδρυτή και διευθυντή του Public Citizen’s Global Trade Watch μα και συγγραφέα του βιβλίου «Η Άνοδος και η Πτώση της Έκλυτης Αρχής Εμπορίου» («The Rise and Fall of Fast Track Trade Authority»).

Φυσικά, θέμα της συνέντευξης η εν λόγω συμφωνία που μόνον τους Banksters (τραπεζίτες) θα ευνοήσει. Και σίγουρα, ο Lori Wallach, είναι ο πλέον κατάλληλος να αναλύσει την εν λόγω κρυφή συμφωνία αφού πιστεύει πως ο κόσμος μας δεν είναι προς πώληση. Άλλωστε, στόχος του Public Citizen’s Global Trade Watch είναι να παρακολουθεί τις εμπορικές συμφωνίες και δη αυτές που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου θεσπίζει ή προσπαθεί να «περάσει».

-Την Πέμπτη 19 Ιουνίου (2014), το WikiLeaks αποκάλυψε το μυστικό σχέδιο για μια εμπορική συμφωνία ονόματι Trade in Services Agreement. Η συμφωνία αφορά 50 χώρες και πάνω από το 68% των υπηρεσιών του παγκόσμιου εμπορίου.
Μέχρι τώρα, το σχέδιο έχει χαρακτηρισθεί ως άκρως απόρρητο και πρέπει να παραμείνει μυστικό όχι μόνο κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων αλλά και πέντε χρόνια μετά αφού τεθεί σε ισχύ! Πρόκειται για μια εμπορική συμφωνία που στοχεύει να εδραιώσει το εμπορικό μοντέλο πλήρους απορρύθμισης της δεκαετίας του 1990, απαγορεύοντας στις χώρες να βελτιώνουν τις δημοσιονομικές τους ρυθμίσεις. Lori Wallach, πόσο σημαντική είναι αυτή η διαρροή των WikiLeaks για την εν λόγω εμπορική συμφωνία;

Γνωρίζαμε πως αυτές οι διαπραγματεύσεις έχουν ήδη ξεκινήσει˙ αλλά, πριν το WikiLeaks αποκαλύψει την μυστική συμφωνία, κανείς δεν ήξερε περί τίνος ακριβώς πρόκειται. Και πράγματι, αν τελικά θεσπιστεί το σχέδιο που αναγράφεται στο κείμενο, θα μας ξαναπάει πίσω˙ δένοντάς μας χειροπόδαρα στο μοντέλο του 1990, το οποίο όλοι γνωρίζουμε πως έφερε την πλήρη απορρύθμιση και στάθηκε η αιτία της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Και η στρεβλή φύση της συμφωνίας γίνεται προφανής από την άκρα μυστικότητα.

Σημειωτέον πως επειδή το κείμενο της συμφωνίας λέει καθαρά ποιος προτείνει και τι, βλέπουμε πως ενώ η κυβέρνηση Ομπάμα υποτίθεται πως προσπαθεί να επανα-ρυθμίσει το νομοσχέδιο Dodd-Frank, ταυτόχρονα, πίσω από κλειστές πόρτες στις διαπραγματεύσεις της Γενεύη, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου -οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση- πιέζουν να τεθούν σε ισχύ οι πιο οπισθοδρομικές διατάξεις που θα επιφέρουν την πλήρη απορύθμιση.

[Info: Το νομοσχέδιο Dodd-Frank, του 2010, υποτίθεται πως θα ρύθμιζε στις ΗΠΑ τα προβλήματα που εμφανίστηκαν μετά την χρηματοπιστωτική κρίση του 2007. Αυτό που έκανε στην πραγματικότητα, όμως, ήταν να αποφεύγει μια διαρθρωτική λύση αφήνοντας τις μεγαλύτερες χρηματοπιστωτικές εταιρείες ανέπαφες και τις τραπεζικές ρυθμιστικές αρχές με ευρεία διακριτική ευχέρεια γύρω από τις μεγάλες συγχωνεύσεις τραπεζών.]

-Λοιπόν, Lori, το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ δήλωσε πως η συμφωνία TISA θα μπορούσε να είναι καίρια, για τις εγχώριες επιχειρήσεις και τις βιομηχανίες, αφού δίνει την δυνατότητα να διαλυθούν όλα τα εμπόδια στο διεθνές εμπόριο. Την αποκαλούν μάλιστα ως την ευκαιρία που δίνεται μία φορά μόνο. Συν των άλλων, το Εμπορικό Επιμελητήριο δήλωσε πως η TISA θα εξαλείψει όλες τις ασυνέπειες των νομοθετικών ρυθμίσεων και θα εξασφαλίσει ότι οι ιδιωτικές εταιρείες δεν θα βρίσκονται σε μειονεκτική θέση όταν ανταγωνίζονται τις κρατικές επιχειρήσεις.

Αυτό που θέλουν να διαλύσουν είναι η ρυθμιστική δομή που ενισχύθηκε με τα νομοθετήματα τα οποία θεσπίστηκαν μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση. Βλέπετε, με αυτήν την συμφωνία, γράφεται ιστορία. Στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου όλοι θα θυμούνται τον γύρο διαπραγματεύσεων που διεξήχθη στην Ντόχα.
Κάτι αντίστοιχο συνέβη και μετά την μεγάλη διαδήλωση του Σιάτλ. Υποτίθεται πως δεν ετίθεντο θέμα επέκτασης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και, στη συνέχεια, μετά την 9/11 -στο Κατάρ, στην Ντόχα- ξεκίνησε σχέδιο παρόμοιο με αυτό που όλες οι χώρες είχαν απορρίψει στο Σιάτλ. Μην ξεχνάμε πως και εκείνος ο γύρος διαπραγματεύσεων περιελάμβανε σημαντική χρηματοπιστωτική απορρύθμιση. Και τότε, πολλές χώρες είπαν όχι. Με αποτέλεσμα, μετά από συνεχείς εκστρατείες διαμαρτυρίας των πολιτών ανά τον κόσμο για πάνω από 10 χρόνια, η επέκταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου -αυτό δηλαδή που είχε αποφασισθεί στον γύρο διαπραγματεύσεων της Ντόχα-, δεν ετέθη ποτέ σε εφαρμογή. Βεβαίως, υπήρχε μία «συμμαχία» από «πρόθυμες» χώρες. Μιλάμε για τις νεοφιλελεύθερες.

Και αυτή η συμμαχία αποφάσισε:

Αφού δεν μπορούμε να τις πείσουμε όλες τις χώρες, να διεισδύσουν σε μία τέτοια συμφωνία, γιατί δεν κοιτάμε μήπως και καταφέρουμε να κάνουμε εμείς την αρχή και, εν συνεχεία, προσπαθούμε να σύρουμε και τους υπόλοιπους σε αυτήν την οικονομική απορρύθμιση;

Αυτό είναι ένα υποσύνολο, που οργανώνει τώρα την συμφωνία TISA. Και, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, αυτό είναι το πρόγραμμα του Εμπορικού Επιμελητηρίου. Στην ατζέντα τους έχουν την διάλυση όλων των κανονισμών. Και αυτό, γιατί πιστεύουν φυσικά πως μία τέτοια συμφωνία θα είναι απίστευτα επικερδής αφού ουσιαστικά θα ληστεύει όλους εμάς τους καταναλωτές. Αυτό που γίνεται προφανές μέσα από το εν λόγω κείμενο είναι πως πρόκειται για μια πρόταση που μόνον οι banksters (οι τραπεζίτες) μπορούν να την λατρέψουν. Πρόκειται για μια πρόταση που θα έχει ως αποτέλεσμα η γιαγιά να χάσει το σπίτι της, ο καθένας από εμάς να επωμιστεί με ένα τεράστιο χρέος και η Wall Street θα είναι οι ληστές της παρέας. Δεν μπορεί, δεν πρέπει να τεθεί σε ισχύ.
Και, τώρα που το συνειδητοποιούμε, θα παλέψουμε όλοι μας εναντίον αυτής της συμφωνίας. Όλο αυτό μας δείχνει και τον ρόλο των ΗΠΑ στην Διευρωπαϊκή Συμμαχία (TPP - Trans-Pacific Partnership) αλλά και στην υπερατλαντική συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου, TAFTA (Trans-Atlantic Free Trade Agreement). Για να το πούμε πιο απλά, αυτή η συμφωνία, είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα του γιατί ποτέ δεν πρέπει να υπάρξει καμία έκλυτη αρχή εμπορίου. Βλέπετε και μόνοι σας τι δυνατότητες της δίνονται και τις επιπτώσεις όλου αυτού.

-Μπορείτε να μας πείτε κάποια επιμέρους στοιχεία που θεωρείτε πως είναι τα πιο απαράδεκτα;

Λοιπόν, η πιο κραυγαλέα διάταξη από την οποία μπορείτε να καταλάβετε «τι παίζει» είναι η διάταξη περί «στασιμότητας». Στασιμότητα˙ όνομα και πράγμα. Απαγορεύει την οιανδήποτε μεταρρύθμιση της εν λόγω συμφωνίας. Για να δούμε όμως και στην πράξη τι σημαίνει αυτή η διάταξη. Ας υποθέσουμε ότι (ως κράτος/χώρα) θέλετε να ban-άρετε (σταματήσετε) ένα συγκεκριμένο είδος παραγώγου που δημιουργείται και το οποίο είναι σκέτη καταστροφή˙ βλέπετε πως το μόνο που θα προκαλέσει είναι η κερδοσκοπία και η αστάθεια.

Ας προσέχατε˙ απαγορεύεται να υπάρξουν νέοι δημοσιονομικοί κανονισμοί.

Η συγκεκριμένη διάταξη το λέει καθαρά˙ δεν επιδέχεται επανα-ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών κανονισμών. Αλλά το χειρότερο κομμάτι είναι ο τρόπος που γράφτηκαν οι διαφορετικές εκδοχές της εν λόγω διάταξης και οι οποίες μπορούν να απαιτήσουν από τα κράτη να παραμείνουν στο σημείο που βρίσκονταν όταν ιδρύθηκε η συμφωνία υπηρεσιών στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, την δεκαετία του 1990. Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, θα σήμαινε ότι όλες οι νέες ρυθμίσεις που τέθηκαν σε ισχύ μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση θα θεωρούνται πλέον -αυτόματα- παραβιάσεις. Με δυο λόγια, ακόμα και γλώσσα που χρησιμοποιείται στην εν λόγω διάταξη, μας ξαναγυρνάει πίσω˙ στάσιμοι στο 1994.
Λες και όλες οι μάχες για να αναστρέψουμε την κατάσταση που επήλθε της οικονομικής κρίσης της δεκαετίας του ’90, δεν έγιναν ποτέ. Με αυτήν την νέα συμφωνία, όλα τα βελτιωτικά νομοθετήματα μπορούν ανά πάσα στιγμή να θεωρηθούν παράνομα. Και πάντως σίγουρα δεν θα σας επιτρέπεται να κάνετε κάτι καινούριο˙ τα βήματα προς τα εμπρός τα ξεχνάμε διά παντός. Εν γένει, ο τρόπος με τον οποίον αναγράφονται οι διάφορες εκδοχές της συμφωνίας, πιστεύω ότι παραπέμπει στις παλιές δεσμεύσεις από την δεκαετία του ’90. Είναι σαν ήμασταν στην κατάψυξη όλα αυτά τα χρόνια. Αυτό είναι ίσως το πιο ολέθριο όλων.

Το δεύτερο πιο επικίνδυνο στοιχείο είναι η γλώσσα που ουσιαστικά εγγυάται την ελεύθερη διακίνηση των οικονομικών δεδομένων. Και το πρόβλημα που φυσικά ανακύπτει είναι πως υπάρχουν πλέον πολλοί νόμοι που προστατεύουν το ιδιωτικό απόρρητο των καταναλωτών, σύμφωνα με τους οποίους απαγορεύεται η διακίνηση των δεδομένων σας που θεωρούνται απόρρητα. Για παράδειγμα, υπάρχουν κανονισμοί σύμφωνα με τους οποίους απαγορεύεται οι τράπεζες να στείλουν -μέσω ταχυδρομείου για παράδειγμα- τον αριθμό της Κοινωνικής σας Ασφάλισης, το όνομά σας, τη διεύθυνσή σας και εν γένει πληροφορίες που να σας συνδέουν με τον τραπεζικό σας λογαριασμό. Και αυτοί οι κανονισμοί, που αφορούν την διακίνηση των δεδομένων των καταναλωτών, είναι ιδιαιτέρως αυστηροί σε κάποιες χώρες της Ευρώπης.
Με την εν λόγω συμφωνία, όμως, χάνετε όλα τα βασικά σας δικαιώματα και κινδυνεύετε πραγματικά.

-Και τι γίνεται με το θέμα περί απορρήτου αφού η εν λόγω συμφωνία, TISA, δεν θα γνωστοποιούνταν για πέντε χρόνια -ακόμα και μετά την ψήφισή της-;

Η υποσημείωση, στην οποία αναφέρεστε, αναγράφεται στην πρώτη σελίδα. Και ενώ το κύριο μέρος της συμφωνίας θα δημοσιευθεί άμα τη εκδόσει της, διότι στις ΗΠΑ για παράδειγμα θα χρειαστεί να γίνει ομοσπονδιακός νόμος, η υποσημείωση που υπάρχει στην πρώτη σελίδα λέει ξεκάθαρα πως δεν θα μπορείτε να δείτε κανένα από τα έγγραφα της συμφωνίας για πέντε χρόνια. Στην ουσία αυτό σημαίνει πως δεν θα μπορείτε να δείτε τι έφερε στο τραπέζι η κάθε χώρα-μέρος της συμφωνίας.

Δεν θα ξέρετε τι ερμηνείες δόθηκαν και τι διαφορετικές εκδοχές διατάξεων θεσπίστηκαν. Δηλαδή, επί πέντε χρόνια δεν θα ξέρουμε τι μας γίνεται και μετά θα κληθεί κάποια επιτροπή κρίσης στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου που θα προσπαθεί να βγάλει άκρη και να μας ανακοινώσει ποιοι από τους νόμους μας έχουν ακόμα ισχύ. Δικαίως λοιπόν η εν λόγω συμφωνία καλείται συμφωνία άκρας απορρύθμισης. Και, εννοείται πως, όλα τα κράτη και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να συμμορφωθούν και να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα.

[Πηγή]


 

  • Σχόλια

1 Comments:

  1. Εικόνα matthew
    matthew (χωρίς επαλήθευση)Ιουλ 04, 2014 00:00 ΠΜ

    Η παγκοσμιοποίηση καλά κρατεί απ' ότι φαίνεται & συνεχίζει ακάθεκτη! Αυτά που αναφέρονται στο άρθρο είναι σοβαρά πράγματα & πρέπει να ληφθούν υπόψιν καθώς μας προειδοποιούν ότι η κερδοσκοπία των banksters & των πολυεθνικών εις βάρος των λαών του πλανήτη θα συνεχιστεί με αμείωτο ρυθμό.

Scroll to Top