BETA

Εκατομμύρια στις τεχνολογικές εταιρείες για συμμόρφωση με το Prism έδωσε η NSA

Εικόνα Maria

nsa_eye

Άκρως απόρρητα αρχεία βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας και δείχνουν με στοιχεία το οικονομικό αλισβερίσι της NSA με τις τεχνολογικές εταιρείες.

•Στις εταιρείες Prism -δηλαδή στις εταιρείες που έχουν συμμορφωθεί με το πρόγραμμα παρακολούθησης Prism- περιλαμβάνονται τόσο η Google όσο και η Yahoo, λέει η NSA.
• Η NSA πλήρωσε τις εταιρείες μετά από δικαστική απόφαση που εξέδωσε το δικαστήριο Fisa, το 2011.

Σύμφωνα με το άκρως απόρρητο υλικό που έχει στα χέρια της η εφημερίδα Guardian, υπήρξε δικαστική απόφαση με την οποία το δικαστήριο απεφάνθη ότι ορισμένες από τις δραστηριότητες της NSA ήταν αντισυνταγματικές. Ως εκ τούτου, η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας / NSA αναγκάστηκε να πληρώσει εκατομμύρια προκειμένου να καλύψει το κόστος των μεγάλων εταιρειών του Διαδικτύου που συμμετέχουν στο πρόγραμμα επιτήρησης Prism.
Στον απόηχο της απόφασης του δικαστηρίου FISA, οι τεχνολογικές εταιρείες, στις οποίες σύμφωνα με τα λεγόμενα της NSA συμπεριλαμβάνονται η Google, η Yahoo, η Microsoft και το Facebook, επιβαρύνθηκαν με πολλά χρήματα προκειμένου να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις πιστοποίησης.

Την Τετάρτη 21 Αυγούστου του τρέχοντος έτους (2013) η κυβέρνηση Ομπάμα, κατήργησε / διέγραψε την δικαστική απόφαση του Οκτωβρίου του 2011, που έλεγε ότι η αδυναμία της NSA να διαχωρίζει την καθαρά εγχώριες επικοινωνίες από τις αντίστοιχες του εξωτερικού, παραβίαζε την τέταρτη τροποποίηση.
Αν και η απόφαση δεν αφορά άμεσα το πρόγραμμα Prism, τα έγγραφα που διοχετεύθηκαν στην Guardian από τον πληροφοριοδότη Edward Snowden, περιγράφουν τα προβλήματα που δημιούργησε η απόφαση στην Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας και τις προσπάθειες που απαιτούνται για να πείσει τις εταιρείες να συμμορφωθούν. Το υλικό αυτό, που έχει στα χέρια της πλέον η Guardian, παρέχει τα πρώτα στοιχεία μιας οικονομικής σχέσης μεταξύ των τεχνολογικών εταιρειών και της NSA.
Η Υπηρεσία Πληροφοριών απαιτεί από το δικαστήριο Fisa να υπογράψει ετήσιες «βεβαιώσεις» που παράσχουν το νομικό πλαίσιο προκειμένου οι εταιρείες να είναι καλυμμένες για την παρακολούθηση των χρηστών τους.
Μια καταχώρηση στο ενημερωτικό δελτίο της NSA, που χρονολογείται από τον Δεκέμβριο του 2012 και χαρακτηρίζεται ως άκρως απόρρητη, αποκαλύπτει το τεράστιο κόστος που θα είχε μια τέτοια λύση.

Λόγω των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν το περασμένο έτος, υπήρξε η ανάγκη να ανανεωθούν οι ετήσιες βεβαιώσεις / πιστοποιήσεις που έληγαν και κάλυπταν νομικά τις εταιρείες που παρακολουθούσαν τους χρήστες μέσω του προγράμματος Prism. Αυτό συνεπαγόταν τεράστια χρηματικά ποσά˙ δαπάνες που καλύφθηκαν από τις Ειδικές Επιχειρήσεις, γνωστές ως Special Source Operations.

Fisa 1

Οι Ειδικές Επιχειρήσεις, που περιγράφονται από τον Snowden ως το «καμάρι» της NSA, χειρίζονται όλα τα προγράμματα επιτήρησης τύπου Prism και τα οποία βασίζονται στις «εταιρικές συμπράξεις» που συνάπτουν με τους παρόχους τηλεπικοινωνιών και τους παρόχους Διαδικτύου, προκειμένου να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα των επικοινωνιών των χρηστών τους.
Η αποκάλυψη ότι τα χρήματα των φορολογουμένων χρησιμοποιήθηκαν για να καλύψουν το κόστος των εταιρειών που θα συμμετείχαν στην επιτήρηση (κοινώς, οι ίδιοι οι φορολογούμενοι πλήρωναν τις εταιρείες για να τους παρακολουθούν), θέτει νέα ερωτήματα για τη σχέση μεταξύ της Silicon Valley και της NSA.
Δεδομένου ότι η ύπαρξη του προγράμματος για πρώτη φορά αποκαλύφθηκε από την Guardian και την Washington Post την 6η Ιουνίου 2013, οι (αθώες οι) εταιρείες έχουν επανειλημμένως αρνηθεί ότι όλα αυτά γινόταν εν γνώσει τους και επιμένουν ότι παραδίδουν τα δεδομένα των χρηστών μόνον κατόπιν συγκεκριμένου νομικού αιτήματος από τις αρχές.

Ένα προγενέστερο ενημερωτικό δελτίο, το οποίο είναι χωρίς ημερομηνία, αναφέρει ότι στους παρόχους Prism δόθηκαν οι νέες ανανεωμένες βεβαιώσεις, μέσα σε λίγες ημέρες από την απόφαση του δικαστηρίου Fisa.

Όλοι οι πάροχοι Prism, εκτός από την Yahoo και την Google, πήραν άμεσα τις ανανεωμένες βεβαιώσεις. Περιμένουμε και τις δύο αυτές εταιρείες, λοιπόν, να ολοκληρώσουν τη μετάβαση μέχρι την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου.

Fisa 2

Η Guardian, με βάση το νέο υλικό που είχε στα χέρια της, κάλεσε κάθε μία από τις εταιρείες να απαντήσουν σε συγκεκριμένα ερωτήματα σχετικά με την κλίμακα των δαπανών που πραγματοποιήθηκαν, το είδος της αποζημίωσης αλλά και αν είχαν πληρωθεί και με άλλον τρόπο, από την NSA, για το πρόγραμμα Prism.

Η ίδια η NSA αρνήθηκε να σχολιάσει το παραμικρό.
Ζήτησε μόνον την έκδοση του ονόματος ενός εργαζομένου στην εφημερίδα, το οποίο αναφερόταν σε κάποιο από αυτά τα έγγραφα που δημοσιεύθηκαν ;).

Печать

Ένας εκπρόσωπος της Yahoo, δήλωσε:

Η ομοσπονδιακή νομοθεσία απαιτεί από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να επιστρέψει στους παρόχους τις δαπάνες στις οποίες υπεβλήθησαν προκειμένου να ανταποκριθούν στην υποχρεωτική νομική διαδικασία που επιβάλλεται από την κυβέρνηση. Έχουμε ζητήσει αποζημίωση σύμφωνα με τον παρόντα νόμο.

Ερωτηθείς σχετικά με την επιστροφή των εξόδων που αφορούν τη συμμόρφωση του δικαστηρίου Fisa, το Facebook απάντησε λέγοντας ότι

δεν έλαβε ποτέ καμμία αποζημίωση που να αφορούσε παράδοση δεδομένων των χρηστών του κατόπιν κυβερνητικής απαίτησης.

Η δε Google, δεν απάντησε σε καμμία συγκεκριμένη ερώτηση της Guardian. Έκανε μόνο μια γενική δήλωση με την οποία αρνείται ότι είχε συμπεριληφθεί στο Prism ή σε οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα επιτήρησης, προσθέτοντας ότι

Περιμένουμε να δούμε τι θα απαντήσει η κυβέρνηση των ΗΠΑ στο αίτημά μας να δημοσιεύσει όλα εκείνα τα αιτήματα της Εθνικής Ασφάλειας στα οποία μας ζητούνταν δεδομένα των χρηστών μας και τα οποία θα δείξουν ότι η συμμόρφωσή μας υπολείπεται κατά πολύ από τους αβάσιμους ισχυρισμούς που προβάλλονται συνεχώς από τον Τύπο.

Η Microsoft, αρχικά, αρνήθηκε να δώσει κάποια επίσημη απάντηση. :)
Το πρότυπο αγγλόφωνο άρθρο δημοσιεύτηκε στην ημερήσια βρετανική εφημερίδα Guardian (που είναι η τρίτη σε κυκλοφορία εφημερίδα στην Βρετανία) την 23η Αυγούστου, ημέρα Παρασκευή.

Αμέσως μετά την δημοσίευση του άρθρου ;)

και πιο συγκεκριμένα την Παρασκευή το απόγευμα, η Microsoft εξέδωσε ανακοίνωση για την Guardian.
Ένας εκπρόσωπος της Microsoft, η οποία παρεμπιπτόντως ζητά από την κυβέρνηση την απόδοση των δαπανηθέντων για κάθε περίπτωση χωριστά, δήλωσε:

Η Microsoft συμμορφώνεται μόνο με τις δικαστικές αποφάσεις, καθώς είναι υποχρεωμένη από τον νόμο να το κάνει˙ και όχι για τις αποζημιώσεις που θα πάρει για το έργο που επιτελεί.
Θα μπορούσαμε να έχουμε μια πιο τεκμηριωμένη συζήτηση επί των θεμάτων αυτών, εάν επιτρεπόταν στους παρόχους να δίνουν περισσότερες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που αφορούν τα συγκεντρωτικά στατιστικά στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των τυχόν δικαστικών εντολών που παίρνουν από την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας.

[πηγή: theguardian]

2

 • Σχόλια

4 Comments:

 1. Εικόνα Maria
  MariaΑυγ 30, 2013 05:42 ΠΜ

  Το τραγικότερο όλων, ξέρεις ποιο είναι tsiou;
  Πως οι ίδιοι οι φορολογούμενοι χρήστες πληρώνουν τις εταιρείες για… να τους παρακολουθούν!

  Κι εκείνες, όταν έρχεται η ώρα και βγαίνουν κάποια στοιχεία στη δημοσιότητα, είναι «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε».

 2. Εικόνα tsiou
  tsiou (χωρίς επαλήθευση)Αυγ 30, 2013 05:16 ΠΜ

  Ξεφτίλα διεθνώς οι εταιρείες. Κρίμα όμως που και πάλι - μετά από όλες αυτές τις αποκαλύψεις - οι χρήστες δεν κινητοποιούνται και να μποϊκοτάρουν όλες όσες συμμετέχουν στο Prism.

  Η πληροφορία έχει συσσωρευτεί σε λίγους και αυτό μόνο αρνητικό είναι.

 3. Εικόνα MinO
  MinOΑυγ 30, 2013 12:53 ΜΜ

  Το παιχνιδι του ελεγχου της πληροφοριας ηταν ειναι και θα ειναι το ζητουμενο απαρχης του κοσμου...

  Αυτο που καταφερε το Ιντερνετ τα πρωτα χρονια του ηταν να στερησει το δικαιωμα αυτο απο τους "μεγαλους παίκτες" της διεθνης σκηνης... Εκει αρχισε ενας μεγαλος αγωνας οποιος τον κερδιζε θα ειχε το απολυτο ελεγχο της πληροφοριας.

  Ετσι στο δευτερο μισό του μεσω εταιριων οπως η Google κατάφεραν να το ελεγξουν ελέω των "δωρεαν" υπηρεσιων όπου πλέον όλοι οι οι περισσότεροι ειναι εξαρτώμενοι απο αυτές...

 4. Εικόνα matthew
  matthew (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 02, 2013 03:54 ΠΜ

  & από που τα βρήκανε άραγε αυτά τα λεφτά; χμ...
  http://news.in.gr/world/article/?aid=1231263313

Scroll to Top