BETA

FirefoxOS: Πού διαφέρει συγκριτικά με τους άλλους;

Εικόνα constantinos

Η απόκτηση μιας συσκευής κινητού τηλεφώνου θα έπρεπε να είναι μια σχετικά εύκολη υπόθεση, πόσο μάλλον στον 21ο αιώνα και λαμβάνοντας υπόψιν την αλματώδη ανάπτυξη της τεχνολογίας σε συγκεκριμένους τομείς. Η αγορά άλλωστε - κοινώς το άτυπο τραστ ανάμεσα σε πολυεθνικές (hardware και software) της τεχνολογίας -  σπρώχνει προς αυτήν την κατεύθυνση, καθώς αποτελεί το πεδίο για τεράστια κέρδη προερχόμενα από κάθε τομέα του είδους.
Εφαρμογές, παιχνίδια, φωνητική αναγνώριση, fingerprint, αναγνωρίσεις προσώπου και άλλοι τομείς της βιομετρίας αποτελούν πλέον μια καθημερινότητα η οποία θα λάβει μαζικές διαστάσεις τα αμέσως επόμενα χρόνια. Όλα αυτά "τυλιγμένα" μέσα σε φορητές συσκευές, μπάνικες στο μάτι και έχοντας ως πρότυπο τις προσταγές της μόδας και του life-styling, ήδη έχει επιβάλλει μια μανία στους ανθρώπους που προσπαθούν να αποκτήσουν την πιο μοδάτη και διαφημισμένη συσκευή, με την επιθυμία κάθε χρόνο να την αλλάζουν με νέο μοντέλο. Η συντριπτική πλειοψηφία αρκείται με τα default που παρέχει η κάθε συσκευή σαν βασικές λειτουργίες, αγνοώντας το πως μπορεί να βελτιώσει την συσκευή του και μη γνωρίζοντας πως οι κατασκευαστές του δίνουν μια κλειδωμένη συσκευή, ενώ συγχρόνως οι δυο μεγαλύτεροι δημιουργοί λειτουργικών συστημάτων (Google/Android και Apple/iOS)  γι' αυτές τις συσκευές επιβάλλουν το δικό τους software από προεπιλογή, χωρίς την δυνατότητα να το αφαιρέσει ο χρήστης, Ένα software το οποίο, συν τ' άλλα, αποτελεί και ένα σκανδαλώδες spyware που το κουβαλάμε παντού.
Αυτά τα έχουμε αναφέρει σε δεκάδες άρθρα και σκοπός του παρόντος κειμένου δεν είναι αυτά, αλλά το τι γίνεται με τις συσκευές που κυκλοφορούν στην αγορά και τα λειτουργικά συστήματα που έχουν αυτές. Βασικά, οι συσκευές που κυκλοφορούν, έχουν τα ακόλουθα λειτουργικά συστήματα:

Android
iOS
WindowsPhone
FirefoxOS

Το Blackberry δεν το αναφέρουμε, καθώς είναι ανέκδοτο και όχι οτιδήποτε άλλο.

Αν και αυτά τα λειτουργικά συστήματα έχουν κοινούς τρόπους λειτουργίας και αντίστοιχη λογική στην χρήση, εν' τούτοις παρουσιάζουν και διαφορές αναμεταξύ τους που κανονικά θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν. Από το 2008 που παρουσιάστηκε η πρώτη συσκευή Android, μέχρι σήμερα, έχουν συμβεί αρκετά, καθώς αυτή η τεχνολογία σαν ιδέα και ανάπτυξη κρατάει πολλά ακόμα χρόνια πιο πίσω. Η πιο νέα εμφάνιση είναι αυτή του FirefoxOS που από το 2013-2014, έχει μπει δυναμικά σε αυτόν τον χώρο, ενώ δεν είναι κρυφό πως τα σχέδια της Mozilla έχουν σαν βάση αυτό το λειτουργικό σύστημα και την εξέλιξή του στις υπάρχουσες ανάγκες και τεχνολογικές δυνατότητες.

Με τα πρωτοποριακά της «Ανοιχτά» smartphones που λειτουργούν με πρότυπο την τεχνολογία Web, η Mozilla πιστεύει πως οι πιθανότητές τους έναντι των Android και iOS είναι καλές. Η Mozilla, η δημιουργός του Firefox, κάποτε βοήθησε να σπάσει το μονοπώλιο του Διαδικτύου. Τώρα, προσπαθεί να κάνει το ίδιο πράγμα ξανά.
Την 1η Ιουλίου 2013, η Mozilla ανακοίνωσε τα πρώτα smartphones που τρέχουν το νέο Firefox-OS, λειτουργικό σύστημά της. Η Mozilla αποκαλεί αυτά τα smartphones που τρέχουν με Firefox OS, «συσκευές με Ανοιχτό Web» και θέλει να εγκαινιάσει ένα νέο τρόπο ανάπτυξης για κινητές συσκευές που περιλαμβάνει Ανοιχτά πρότυπα Web αντί των κλειστών, ιδιόκτητων - μέχρι τώρα - προσεγγίσεων.
Με άλλα λόγια, η Mozilla έχει ως στόχο να υπονομεύσει το ιδιόκτητο της Apple και Google δυοπώλιο των iPhone και Android αντίστοιχα, δίνοντας στους κατασκευαστές, στους προγραμματιστές και στους καταναλωτές μια άλλη επιλογή που είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις τεχνολογίες που στηρίζουν το Διαδίκτυο. Και, μάλιστα, θεωρεί πως έχει μια στρατιά από προγραμματιστές που θα αφοσιωθούν στην επίτευξη του στόχου της [
δείτε αναλυτικότερα].


Ενδεικτικές συσκευές FirefoxOS.

Σε ποια σημεία είναι το Firefox OS διαφορετικό από τα άλλα;

Το ίδρυμα Mozilla έχει πλέον επισημοποίησει, πως η ανάπτυξη του FirefoxOS θα είναι συνεχής και θα κυκλοφορεί μια νέα έκδοση κάθε έξι μήνες, κάτι που διαφέρει από τα Android και Windows Phone για παράδειγμα, που δεν έχουν ένα πιστό χρονοδιάγραμμα. Το Mozilla Foundation, έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι κινούνται σε ένα μοντέλο ανάπτυξης για την οδήγηση ενός ενιαίου ανοικτού κώδικα του Firefox OS core, με μεγάλες εκδόσεις κάθε έξι μήνες και νομίζω είναι αντιληπτό στον καθέναν, πόσο σημαντική είναι η συνεχής ανάπτυξη και ενημέρωση ενός λειτουργικού συστήματος και πόσο μάλλον όταν στον έλεγχο αυτού (του κώδικα), συμβάλλουν και ανεξάρτητοι προγραμματιστές, λόγω της ανοιχτής του φύσης.


Η διαφορά της βάσης ανάπτυξης, φαίνεται καθαρά σε αυτή την εικόνα.

Aν και πλέον συμβαίνει παντού, το για τα μπάζα, Flash της Adobe, ποτέ δεν είχε θέση στο FirefoxOS, καθώς έρχεται με υποστήριξη HTML5, κάτι που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται κανένα εξωτερικό plug-in ή add-on, για την απρόσκοπτη αναπαραγωγή multimedia περιεχομένου.
Αν και αυτό έχει λάβει αρνητικές κριτικές και από περιοδικά όπως το Linux Magazine, καθώς η ΗΤΜL, αυτή η ανοιχτή και ελεύθερη προσέγγιση, δεν λειτουργεί πλήρως για προϊόντα και υπηρεσίες δικτυακών κολοσσών - και παρεμπιπτόντως ανταγωνιστών του FirefoxOS - όπως σε Google, Microsoft, ή Apple. Η ανάπτυξη του FirefoxOS, βασίστηκε φυσικά στην browser-centric ανάπτυξη, καθώς πλέον όλο και περισσότερο οι browsers, τα προγράμματα περιήγησης, είναι πλήρεις εφαρμογές πληροφορικής σε παγκόσμιο επίπεδο και πόσο μάλλον όταν μιλάμε για τον Firefox και αυτό προφανώς είναι η αιτία που το FirefoxOS διαφέρει σε αρκετά σημεία με τους υπόλοιπους ανταγωνιστές. Η διαφοροποίηση όμως ήταν και σε άλλα σημεία που δεν πρέπει να περάσουν αδιάφορα. Για παράδειγμα, αγνόησε την τεχνολογική μόδα και έτσι επικεντρώθηκε στις αναπτυσσόμενες αγορές με φθηνές συσκευές. Για παράδειγμα, η πρόσφατη είσοδος του firefoxOS στην Αφρική, σίγουρα θ' αλλάξει το τοπίο εκεί και θα δώσει δικαίωμα πρόσβασης σε επικοινωνία και πληροφορία, σε ακόμα μεγαλύτερες πληθυσμιακές ομάδες, χάρη στις φθηνές, αλλά με την τελευταία τεχνολογία (σε λογισμικό) συσκευές. Από το 2012 που ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια, δεν έχει αλλάξει κάτι στην στρατηγική της Mozilla και βαδίζει στα ίδια σταθερά πλαίσια, αγνοώντας το σκεπτικό των υπολοίπων δημιουργών (Android, iOS, MSphone, UbuntuTouch).


Τα σχέδια δείχνουν με απλό και αντιληπτό τρόπο την "αρχιτεκτονική" που "χτίζεται" το FirefoxOS.

Τα πάντα είναι ιστοσελίδες

Με την browser-centeric λογική λοιπόν, τα πάντα που βλέπουμε μέσω του FirefoxOS, κατά κύριο λόγο αποτελούν websites. Τα πάντα δηλαδή σε αυτό - τα δεδομένα - "δείχνονται" με μορφή HTML. Το γεγονός αυτό φυσικά, καθιστά την ανάπτυξη εφαρμογών για το Firefox OS αβίαστη διαδικασία. Αν και το Firefox OS έρχεται με όλα τα βασικά στοιχεία ενός smartphone, μπορώντας για παράδειγμα να έχετε όλες τς μοδάτες και δημοφιλείς εφαρμογές όπως τα Facebook, YouTube, Twitter, σε συνδυασμό με άλλες, η διαφορά είναι ότι οι εφαρμογές δεν συμπεριφέρονται όπως μια κοινή app με τους περιορισμούς που έχουν αυτές, αλλά και με τα κολλήματα που συχνά πυκνά παρουσιάζουν.

Πιάνοντας όμως, μια συσκευή με FirefoxOS στα χέρια σας, θα ανακαλύψετε πως η συσκευή είναι έτοιμη για χρήση. Δεν χρειαζεται δηλαδή, να μπείτε στην διαδικασία εισαγωγής mail και επαληθεύσεων προκειμένου να το χρησιμοποιήσετε. Ούτε καν θα σας προτείνει να επισκεφτείτε κάποιο κατάστημα για εύρεση ή αγορά επιπλέον εφαρμογών.
Η δε αρχική του οθόνη, το περιβάλλον Gaia όπως ονομάζεται το user-interface του FirefoxOS, έρχεται με μια λιτή διάταξη, δίχως widgets, έχοντας μόνο μια γραμμή αναζήτησης και τα βασικά στοιχεία πρόσβασης σε κλήσεις, sms, browser στο κάτω μέρος, με την κυλιόμενη μπάρα.

Η παραμετροποίησή του είναι πιο απλή και σύντομη από τα υπόλοιπα αντίστοιχα λειτουργικά, ενώ το kill (ο οριστικός τερματισμός) μιας εφαρμογής γίνεται με ένα απλό swiping (ολίσθηση). Η δε προσθήκη τρίτων εφαρμογών είναι ταχύτατη, χωρίς να κολλάει την συσκευή και χωρίς απανωτά tap.

Όλα είναι θέμα OEMs και developers

OEM (Original Equipment Manufacturer) είναι όρος ο οποίος προσδιορίζει τον κατασκευαστή και όχι κάποιο προϊόν ή ανταλλακτικό. Έτσι, για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να αναφέρουμε μια μεγάλη εταιρεία κατασκευής υπολογιστών και εξοπλισμού υπολογιστών.
Εδώ η Mozilla, θα πρέπει να ξεπεράσει την αρνητική αντίληψη ότι: ΟΕΜ = χωρίς σοβαρή εγγύηση / κόψε-τον-λαιμό-σου-αν-πάθει-κάτι.

[INFO: αυτή προέρχεται από το ότι, αν αγοράσετε Η/Υ ΟΕΜ (π.χ. ΗΡ, Dell, Fujitsu-Siemens κλπ), η Microsoft (για παράδειγμα), δεν σας παρέχει η ίδια την τεχνική υποστήριξη για τα Windows, αλλά σας παραπέμπει στον αντίστοιχο ΟΕΜ (π.χ. ΗΡ, Dell, Fujitsu-Siemens κλπ) για να σας λύσει το όποιο πρόβλημα έχετε και με τα Windows.]

Το μέλλον του Firefox OS εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ΟΕΜ και την ειδική κοινότητα του Firefox. Σαφώς και η Mozilla, θα πρέπει να βρει τρόπο να ξεπεράσει την αρνητική ανάδραση σχετικά με το λειτουργικό της σύστημα, πόσο μάλλον όταν αυτή έχει χαρακτηριστικά ίδια με την πρώτη έκδοση του Android το 2008. Σύμφωνα με την ίδια (την Mozilla), αυτά θα ξεπεραστούν με την νέα έκδοση 2.5 του FirefoxOS που θα κυκλοφορήσει τον Νοέμβριο (2015), με πιο προσαρμόσιμη και ασφαλή εμπειρία, δίνοντας έμφαση σε χαρακτηριστικά, όπως στην εξατομίκευση και στην προστασία της ιδιωτικής ζωής. Και σαφώς θα πρέπει να είναι έτοιμη να δεχτεί και αυτή την κριτική για την συνεργασία με την Foxconn, προκειμένου να κυκλοφορούν στην αγορά οι συσκευές της (των κατασκευαστών της έστω).

Εν κατακλείδι θα λέγαμε πως για την πλειοψηφία των ανθρώπων εκεί έξω, μια συσκευή με FirefoxOS είναι πιο χρηστική όσον αφορά τις βασικές λειτουργίες που αναμένει κάποιος από μια τηλεφωνική συσκευή και ένα μέσο πρόσβασης στο διαδίκτυο, καθώς και λήψης φωτογραφιών/βίντεο. Φυσικά και τα χαρακτηριστικά των υπαρχόντων συσκευών με FirefoxOS είναι πιο χαμηλά συγκριτικά με άλλες συσκευές της αγοράς και αυτός είναι ένας παράγοντας που θα πρέπει να εξετάσει ο καθένας πριν την αγορά μιας οποιασδήποτε συσκευής και σίγουρα ένας παράγοντας που θα πρέπει να απασχολήσει την Mozilla, χωρίς όμως να αποκλίνει από την αρχική της στρατηγική, όσον αφορά τις φτηνές συσκευές.

[περισσότερα για το FirefoxOS, στο σχετικό tag: #firefoxos]

  • Σχόλια

0 Comments:

Scroll to Top