BETA

NSA: Διαβάζεις Linux Journal; Έχεις Tor και Tails Linux; Είσαι Εξτρεμιστής!

Εικόνα Maria

Ότι θα θεωρούμουν και εξτρεμίστρια, ούτε που να το φανταστώ. Τώρα βέβαια θα μου πεις, η NSA από το 2013 το έχει δηλώσει ξεκάθαρα πως θεωρεί ύποπτους όλους όσους χρησιμοποιούν κρυπτογράφηση, σε αυτό θα κολλούσε;

Να σημειώσουμε εδώ πως ο ορισμός της λέξης εξτρεμιστής είναι ότι πρόκειται για το άτομο που υποστηρίζει ή εφαρμόζει ακραίες απόψεις, ιδίως στην πολιτική.

Από το 2014 η NSA κατατάσσει τους αναγνώστες του Linux Journal και τους χρήστες του Tor και του Tails Linux ως Εξτρεμιστές· το θέμα όμως ξανά-ήρθε στο προσκήνιο πριν από 2 μέρες: NSA labels Linux Journal readers and Tor and Tails users as extremists.

Πριν προχωρήσουμε όμως στο κυρίως άρθρο, ας δούμε, εν τάχει, τι είναι το καθένα από αυτά.

Το Linux Journal είναι ένα μηνιαίο τεχνολογικό περιοδικό που διατίθεται στα περίπτερα και μέσω συνδρομών σε όλο τον κόσμο. Στην ιστοσελίδα του εστιάζει σε ειδήσεις και θέματα που σχετίζονται με το Linux και εν γένει με τα προγράμματα ανοιχτού κώδικα.

Το Tor, έχει γίνει πλέον γνωστό σε όλο και περισσότερους ανθρώπους και η χρήση του τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Η πλήρης ονομασία του είναι: The Onion Router (Tor) και πρωτοδημιουργήθηκε πριν κάποια χρόνια για τις ανάγκες του ναυτικού των ΗΠΑ. Η λέξη onion (=κρεμμύδι) υποδηλώνει τα πολλαπλά «στρώματα» τα οποία χρησιμοποιεί κατά την λειτουργία του, έχοντας ως κύριο στόχο την ανωνυμία [αναλυτικότερα: Tι είναι και πώς δουλεύει το Tor για Ανωνυμία στο διαδίκτυο και περισσότερα: #tor_network, #Torbrowser και #tor].

Όσο για το Tails, είναι μια διανομή προσιτή και με όλα τα αναγκαία για ασφάλεια και ανωνυμία που προέρχεται από τα ακρωνύμια των λέξεων: The Amnesic Incognito Live System. Η διανομή αυτή δεν απαιτεί καν εγκατάσταση, μα μπορεί να τρέξει live από κάποιο δισκάκι ή usb stick. Παρέχει μια ολοκληρωμένη σειρά ευκολόχρηστων εργαλείων τα οποία προσφέρουν ανώνυμη και ασφαλή περιήγηση στο διαδίκτυο, μη αρκούμενη στα όσα κάνει το Tor, μα προχωρώντας περισσότερο εις βάθος αρχίζοντας από το ίδιο το σύστημά σας. Έτσι θα βρείτε εργαλεία για ασφαλή κρυπτογράφηση αλλά και άμεση καταστροφή των δεδομένων σας σε περίπτωση ανάγκης, ώστε να μην μπορεί να τα ανακτήσει κάποιος άλλος. Αυτό σημαίνει πως πίσω σας δεν αφήνετε ίχνη ή πως αυτά είναι πολύ δύσκολο ως σχεδόν αδύνατο να ανακτηθούν, καθώς απαιτούν μεγάλο κόστος και άπειρο χρόνο.
Η διανομή αυτή, παλιότερα ήταν γνωστή και ως Incognito Linux, βασίζεται στο Debian, είναι μικρή σε μέγεθος και με ένα περιβάλλον προσιτό στον οιονδήποτε [αναλυτικότερα: Τails: Για ανωνυμία και ασφάλεια και περισσότερα: #tails και #Tails OS].

 

NSA: Αναγνώστης του Linux Journal; Χρήστης του Tor και του Tails Linux; Εξτρεμιστής!

 

Είσαι αναγνώστης του Linux Journal ή χρησιμοποιείς λογισμικά σαν το Tor και το Tails Linux;

Ναι; Ε, τότε πιθανότατα έχεις επισημανθεί ως εξτρεμιστής. Από ποιον; Από την NSA (δεν ξέρεις εσύ, αυτή ξέρει).

Έγγραφα που διέρρευσαν, και τα οποία σχετίζονται με το πρόγραμμα υποκλοπών Xkeyscore, αποκαλύπτουν ότι ο οργανισμός στοχεύει (κοινώς, βάζει στην μπούκα) όποιον ενδιαφέρεται για την προστασία της online ιδιωτικής του ζωής. Στο στόχαστρο της NSA (της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ) μπαίνουν ειδικότερα εκείνοι που χρησιμοποιούν τα προαναφερθέντα λογισμικά αλλά και όλοι όσοι επισκέπτονται την ιστοσελίδα της κοινότητας των χρηστών Linux.

Το Xkeyscore είναι ένα πρόγραμμα που το έφτιαξε ο προστάτης μας - ε, ναι, η NSA· ποιος άλλος - και που δεν είναι άλλο από το σύστημα επιτήρησης της NSA, ένα εξελιγμένο δίκτυο κατασκοπείας σε φίλους και εχθρούς που έχει ξεκινήσει από το 2008 και με απίστευτη ευκολία επιτρέπει στον κάθε μυστικό πράκτορα να υποκλέπτει ό,τι είδους δεδομένα θέλει, οποιασδήποτε μορφής και από οποιοδήποτε δίκτυο.
Το Xkeyscore, αυτό το λογισμικό συλλογής και ανάλυσης των προσωπικών μας δεδομένων, αποκαλύφθηκε από τον πρώην υπαλλήλου της NSA, Edward Snowden (όπως και ένα σωρό άλλα προγράμματα επιτήρησης – δείτε ένα παράδειγμα: Ανοιχτού κώδικα Linux εργαλείο κυβερνοασφάλειας από την NSA, για εμάς).

Ο πηγαίος του κώδικας (ένα rule file ουσιαστικά, ένα αρχείο «κανόνων» / διατάξεων, δηλαδή, που εμπεριέχει όλες τις σχετικές πληροφορίες: το όνομα του, την τεκμηρίωση, τα δεδομένα του πίνακα που χρησιμοποιούνται από τον αλγόριθμο RuleLoader), στον οποίο (κώδικα) απέκτησαν πρόσβαση μέλη του Tor Project και τον ανέλυσαν μαζί με ειδικούς ασφαλείας για τα γερμανικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα NDR και WDR, εντοπίζει δύο γερμανικούς servers (διακομιστές) του δικτύου Tor οι οποίοι βρίσκονται υπό επιτήρηση από την NSA. Ο κώδικας παραθέτει και μια σειρά από συγκεκριμένες διευθύνσεις IP του Tor Directory Authority (του κεντρικού χώρου αποθήκευσης δηλαδή του Tor, με τα µεταδεδοµένα µηνύµατος, το ευρετήριο και την αρχή πιστοποίησης).

O πηγαίος κώδικας περιέχει διάφορες διατάξεις οι οποίες επιτρέπουν στους πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών, οι οποίοι χρησιμοποιούν το XKeyscore, να εποπτεύουν τους χρήστες του Διαδικτύου που νοιάζονται για την προστασία της ιδιωτικότητάς τους. Οι κανόνες / διατάξεις που δημοσιεύονται εδώ αφορούν ειδικά την υποδομή και τους χρήστες του δικτύου Tor, το λειτουργικό σύστημα Tails, όπως και όποιο άλλο λογισμικό σχετίζεται με την προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Όπως αναφέρει η έκθεση της ARD (μια κοινοπραξία τοπικών σταθμών, με έδρα την Φραγκφούρτη, που εκπέμπει το πρώτο πρόγραμμα της Γερμανικής κρατικής τηλεόρασης, και της οποίας μέλη είναι και οι Norddeutscher Rundfunk (NDR), Αμβούργο, Κάτω Σαξονία, Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία και Σλέσβιχ-Χόλσταϊν, και Westdeutscher Rundfunk (WDR), Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία):

Months of investigation by the German public television broadcasters NDR and WDR (ARD), drawing on exclusive access to top secret NSA source code, interviews with former NSA employees, and the review of secret documents of the German government reveal that not only is the server in Nuremberg under observation by the NSA, but so is virtually anyone who has taken an interest in several well-known privacy software systems.

δηλαδή:

Μήνες έρευνας από τους γερμανικούς δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς NDR και WDR (ARD), με αναλύσεις που αντλήθηκαν από την αποκλειστική πρόσβαση σε άκρως απόρρητο κώδικα της NSA, με συνεντεύξεις με πρώην υπαλλήλους της NSA αλλά και με την έρευνα μυστικών εγγράφων της γερμανικής κυβέρνησης, αποκαλύπτουν ότι υπό την παρακολούθηση της NSA δεν είναι μόνον ο server στην Νυρεμβέργη, αλλά σχεδόν ο οιοσδήποτε ενδιαφέρεται για τα συστήματα λογισμικού που προστατεύουν την ιδιωτικότητα.

Οι χώρες όμως, όπως ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Νέα Ζηλανδία, η Αυστραλία και τις ΗΠΑ, που είναι γνωστές και ως τα «Πέντε Μάτια» (Five Eyes), απαλλάσσονται από την επιτήρηση. Γιατί απαλλάσσονται; Διότι μιλάμε για την συμμαχία των μυστικών υπηρεσιών που είναι γνωστή ως «Five Eyes», ελληνιστί «Συμμαχία των Πέντε Οφθαλμών» (της οποίας μέλη είναι οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία), την οποία κατακεραύνωσε σε ομιλία του ο Julian Assange και πολύ φυσικό δηλαδή μιας και πρόκειται για σκάνδαλο αφού μετά το UKUSA Agreement, ο νόμος εξουσιοδοτεί πλέον τις μυστικές υπηρεσίες να συλλέγουν τα δεδομένα μας (επειδή, λέει, μπορεί να εμπεριέχουν ευαίσθητες πληροφορίες εθνικής ασφάλειας).

Αυτό που κάνει το πρόγραμμα είναι να επισημαίνει και να παρακολουθεί τις διευθύνσεις IP των ατόμων που κάνουν αναζητήσεις για «tails» ή για «Amnesiac Incognito Live System» αλλά και για λέξεις όπως «linux», «USB», «CD», «ασφαλές desktop» («secure desktop»), «IRC», «truecrypt» ή «tor».

Η δε διανομή Linux Tails αναφέρεται ως

a comsec mechanism advocated by extremists on extremist forums

δηλαδή:

μηχανισμός comsec (Communications Security), ούτως ειπείν μηχανισμός για την ασφάλεια επικοινωνιών που υποστηρίζεται από εξτρεμιστές σε εξτρεμιστικά φόρουμ.

 

Εκτός από το περιοδικό Linux Journal, παρακολουθούνται και άλλες ιστοσελίδες μεταξύ των οποίων και οι privacy.li, FreeProxies.org, HotspotShield, MegaProxy, Freenet, το Centurian, και μια υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου - για να στέλνετε ανώνυμα μέιλ - ονόματι MixMinion.

Η NSA φυσικά θέλησε να τα μπαλώσει, δείχνοντας το πόσο νόμιμα λειτουργεί, και εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση λέγοντας:

In carrying out its mission, NSA collects only what it is authorized by law to collect for valid foreign intelligence purposes.

ούτως ειπείν:

Κατά την εκτέλεση της αποστολής της, η NSA συλλέγει μόνον ό,τι επιτρέπεται από τον νόμο· και αυτά χάριν της έγκυρης απόκτησης πληροφοριών.

Επ' αυτού, να θυμίσουμε ότι... όλα νόμιμα γίνονται μιας και, όπως είπαμε, μετά το UKUSA Agreement, ο νόμος εξουσιοδοτεί πλέον τις μυστικές υπηρεσίες να συλλέγουν τα δεδομένα μας.

 

Πηγές: [1] - [2] - [3]


Το βασικό μας παράπονο είναι πως η NSA (ακόμα), δεν έχει βάλει και το osarena στην λίστα, αφού ναι, είμαστε τρομοκράτες και εξτρεμιστές Linuxάδες.

Σοβαρά τώρα, πιστεύετε πως υπάρχει λόγος να εξηγήσουμε - ξανά - το γιατί λέγονται διάφορα τέτοια;

 • Σχόλια

14 Comments:

 1. Εικόνα THANASARAS
  THANASARAS (χωρίς επαλήθευση)Ιουλ 14, 2016 15:07 ΜΜ

  ΜΑΡΑΑΑΚΙ ΠΑΡΕ ΜΟΥ ΜΙΑ ΠΙΠΑ

 2. Εικόνα DarkGoth
  DarkGothΙουλ 19, 2016 04:07 ΠΜ

  ναι ενταξει, σε ειδαμε. ειχες την guest εμφανιση σου. τραβα τωρα πισω στη λιμνουλα σου να φωτοσυνθεσεις, και να ψαρεψεις καμια αμοιβαδα.

  προς ομαδα osarena:... αυτον τον απρογραμματιστο γιατι τον βγαλατε δημοσια? ονομα «θανασαρας» και σχολιο «μαρακι παρε με μια πιπα»... WTF?

 3. Εικόνα Αιρετικός
  Αιρετικός (χωρίς επαλήθευση)Ιουλ 14, 2016 15:38 ΜΜ

  Ή εικόνα στο τέλος καταπληκτική. Την έβαλα Desktop!

 4. Εικόνα mike
  mike (χωρίς επαλήθευση)Ιουλ 15, 2016 14:31 ΜΜ

  Μαρία σου αρέσει να σε εκθέτουν δημόσια; Γιάτι έβαλες το πρώτο σχόλιο;
  Είναι ίσως που πιστεύεται ότι πρέπει να υπάρχει ελευθερία χωρίς όρια.Ορίστε τα αποτελέσματα

 5. Εικόνα mike
  mike (χωρίς επαλήθευση)Ιουλ 15, 2016 15:15 ΜΜ

  Βασικά εμένα δε με νοιάζει αλλά θέλω να δω το σκεπτικό σου. Αν ο ένας και ο άλλος γράφουν σεξιστικά σχόλια εσύ θα τα αναρτάς σαν μη τρέχει τίποτα; ή μήπως καταβάθος σου αρέσει να διάβαζεις κάτι τέτοια σχόλια; δεν ξέρω ποιος ο λόγος.

 6. Εικόνα Helen
  HelenΙουλ 15, 2016 15:51 ΜΜ

  Εγώ σαν άνθρωπος και σαν γυναίκα, δεν βλέπω να εκτίθεται κάπου η Μαρία, ίσα-ίσα το ακριβώς αντίθετο καταλαβαίνω.
  Η ελευθερία στα σχόλια είναι συγχρόνως και αμφίδρομη. Για εμάς είναι η προβολή της καθημερινότητας και των ανθρώπων δίπλα μας που την διαμορφώνουν. Τέτοιοι άνθρωποι ζουν δίπλα μας. Συγχρόνως είναι οι ίδιοι που είναι ρουφιάνοι που φθονούν και όλα αυτά τα κάνουν εκ του ασφαλούς στις σκιές.
  Να το θυμάστε λοιπόν, πως συνυπάρχουν ανάμεσά μας.

 7. Εικόνα mike
  mike (χωρίς επαλήθευση)Ιουλ 15, 2016 16:41 ΜΜ

  Εντάξει ωραία να τα ανεβάζετε τότε.Επειδή απ'ότι κατάλαβα πιθανότερο να μη αντιδρούσε κανείς το έκανα εγώ διότι είναι σαν να θίχτηκα εγώ διαβάζοντας αυτό το σχόλιο κάτω από το άρθρο αυτό.

 8. Εικόνα akounadis
  akounadisΙουλ 15, 2016 15:49 ΜΜ

  Δε θα έγραφα αλλά γράφω για χάρη της "ελευθερίας χωρίς όρια".
  Πως μπορεί και με ποιο τρόπο να περιοριστεί η "ελευθερία";
  Με νόμους και με τάξη μπορεί, αλλά και η "ελευθερία" μπορεί να περιορίσει τους νόμους και την τάξη.

  Έτσι και η αρθρογράφος έδωσε απ' την περίσσεια ελευθερία της, ώστε να μπορεί κάποιος κάποια να χαρεί λιγάκι.

 9. Εικόνα Maria
  MariaΙουλ 15, 2016 17:37 ΜΜ

  Πώς με νοιώθεις όμως akounadis - το «νοιώθεις», επί τούτου με «οι» (όμικρον γιώτα). για να δώσω έμφαση και στην σημασία του «νοιάζομαι».

  Σ' ευχαριστώ πολύ.

 10. Εικόνα akounadis
  akounadisΙουλ 15, 2016 16:05 ΜΜ

  Εξαιρετικό το άρθρο Μαρία!

  Εδώ ορίσανε και τελικά χαρακτήρισαν εξτρεμιστές - τρομοκράτες τα παιδιά που οι ίδιοι όπλισαν και αφόδευσαν απ' το δυτικό τους κόσμο.
  Τα παιδιά ορφάνεψαν και τώρα πρέπει να παρακαλέσουν απ' τον εμπνευσμένο δυτικό πολιτισμένο κόσμο.

  Με τον tor ο ελεύθερος η ελεύθερη είναι επικίνδυνο να μάθουν...να γνωρίσουν

 11. Εικόνα Maria
  MariaΙουλ 15, 2016 17:40 ΜΜ

  Όπως πάντα, με ένα δυνατό σχόλιο akounadis.
  Το ευχαριστώ, είναι λίγο, πολύ λίγο.

 12. Εικόνα DarkGoth
  DarkGothΙουλ 19, 2016 03:21 ΠΜ

  ρε παιδια μπας και ειναι ραδιο αρβυλα αυτο, με τη «στοχοποιηση» οσων ψαχνουν για λινουκς, tails*, κλπ? ειναι τοσο απυθμενα ηλιθιο και γελοιο, χωρις καμια λογικη υποστηριξη, που δεν μπορω να πιστεψω, οτι το εχουν οντως ψηφισει σαν «νομο». πιο λογικο ειναι να βρεις ενα 2 μεσα σε δυαδικο κωδικα, παρα αυτο.

  *δηλαδη και καποιος που θα ψαξει για τον tails (χαρακτηρας στον sonic στον σκατζοχοιρο, ενα αλεπουδι με 2 ουρες, εξ'ου και το ονομα), θα «στοχοποιηθει» και αυτος να υποθεσω. φακ λοτζικ.

 13. Εικόνα Αχαρνεύς
  Αχαρνεύς (χωρίς επαλήθευση)Ιουλ 23, 2016 11:02 ΠΜ

  « Μήνες έρευνας από το γερμανικούς δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς » .
  Μαρία , σφάξε το -το- και βάλε ένα -ς- « και αυτά χάριν της έγκυρη απόκτησης πληροφοριών. »

  Ο Θανασάκης , ο απολίτευτος απολίτιστος , έκανε ένα σχόλιο ευχή και προσευχή .
  Τί να κάμει ο άνθρωπος ; Κουκιά τρώει , κουκιά μολογάει .

  Γιά ό,τι αφορά το περιεχόμενο του άρθρου ... ε ... εντάξει . Αμερικανιά .
  Εδώ υπάρχουν εταιρείες που απορρίπτουν την αίτηση πρόσληψής σου από την πρώτη συνέντευξη αν ΔΕΝ έχεις φατσοβιβλίο .
  Ειλικρινά , χωρίς να παριστάνω τον άνετο ( δεν είμαι , άλλωστε ) δεν με κατέπληξε το άρθρο .
  Ίσως επειδή δουλεύω κοντά 30 χρόνια σε κορυφαίες αμερικανικές εταιρείες και βλέπω όλες αυτές τις παπαριές από την γέννησή τους .
  Δεν με ενοχλεί τόσο το ότι είναι ΕΝΤΕΛΩΣ ηλίθιοι . Με ενοχλεί το ότι αυτοί οι ηλίθιοι είναι κυρίαρχοι .
  Έτσι κι αλλιώς , όμως , ηλιθιότητα κι εξουσία πάνε πάντα αγκαλιά .
  Άντε να δούμε πότε θα αντιδράσουμε κι εμείς οι « έξυπνοι » .

 14. Εικόνα Maria
  MariaΙουλ 23, 2016 12:02 ΜΜ

  Χαχαχα, σ' ευχαριστώ Αχαρνεύς.

  btw, διόρθωσα και τα δύο σημεία.

Scroll to Top