BETA

Ο Enpass Password Manager με υποστήριξη Time-based One-time Password

Εικόνα Helen

To Password είναι ένα σύνολο μυστικών χαρακτήρων ή λέξεων που απαιτείται να δοθούν για να αποκτήσει κάποιος πρόσβαση σε έναν υπολογιστή ή στα αρχεία και τα προγράμματα ενός συστήματος. Οι κωδικοί πρόσβασης εξασφαλίζουν ότι μόνο οι εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να αποκτήσουν συγκεκριμένες πληροφορίες.
passwords και η κρυπτογράφηση στον ψηφιακό κόσμο, αποτελούν κάτι δεδομένο και δεν ξενίζουν κανέναν.

- Σχετικό άρθρο: [Επεξήγηση των κωδικών [passwords]]

Καλό θα είναι να μην χρειάζεται να μας το θυμίζει κάποιος άλλος, αλλά να έχουμε στο νου μας να αλλάζουμε τους κωδικούς σε ό,τι διατηρούμε διαδικτυακά σε τακτά χρονικά διαστήματα. σε email, κωδικούς διαχειριστών σε λίστες / φόρουμ / blog κλπ. Υπάρχουν λύσεις, όπως οι Password Managers που μας διευκολύνουν στην δημιουργία και διαχείριση ισχυρών κωδικών, ακόμα και κάτω από ισχυρές κρυπτογραφήσεις.
Είναι λοιπόν, πολύ σημαντικό και ιδιαίτερα σε αυτές τις εποχές να ασφαλίζετε όσο καλύτερα μπορείτε τα δεδομένα σας και να αποφεύγετε την αβάσταχτη ελαφρότητα των ανόητων και προβλέψιμων κωδικών πρόσβασης.
Αυτό είναι κάτι που δεν θα βαρεθούμε να το επαναλαμβάνουμε, δίνοντας λύσεις για το θέμα της ασφαλούς διαχείρισης των κωδικών σας μα και την δημιουργία ισχυρών passwords.

Καλό, θα ήταν όμως, να λάβετε και ορισμένα πράγματα υπ' όψιν προηγουμένως, πριν επιλέξετε κάποια λογισμικό για την διαχείριση των κωδικών σας και άλλων ευαίσθητων δεδομένων και να μην βασιζόσαστε σε λεγόμενα τρίτων, ούτε καν υποχρεωτικά σε ευρέως διαδομένες εφαρμογές.

- Δείτε σχετικά: Διαχειριστές Κωδικών: Τι πρέπει να ξέρετε για να επιλέξετε τον σωστό.

O Enpass Password Manager, είναι γνωστός, στον κόσμο των Windows, διαχειριστής κωδικών και αφού στην συνέχεια κυκλοφόρησε έκδοση για το OSX και για φορητές συσκευές (iOS, Android, Windows Phone, BlackBerry), αισίως παρουσίασε και μια έκδοση διαθέσιμη για Linux. Πρόκειται για έναν password-manager με πολύ περισσότερες δυνατότητες από τους συνηθισμένους καθώς, εκτός της σημαντικής πολυπλατφορμικής υποστήριξης, διαθέτει ενσωματωμένο ενσωματωμένο backup και συγχρονισμό για Dropbox, Google Drive, OneDrive και Box, μπορώντας να χρησιμοποιηθεί ώστε να έχετε προστατευμένα αρχεία και στο cloud.
Aν και δεν είναι λογισμικό ανοιχτού κώδικα, χρησιμοποιεί το SQLCipher, ένα ανοιχτού κώδικα extension σε SQLite που παρέχει διαφανή 256-bit AES κρυπτογράφηση των αρχείων της βάσης δεδομένων.

Εκτός από τους κωδικούς πρόσβασης, η εφαρμογή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποθήκευση διάφορων άλλων ευαίσθητων πληροφοριών, όπως τραπεζικοί λογαριασμοί, στοιχεία της credit κάρτας, ασφαλείς σημειώσεις κλπ.
Παρέχει επίσης και συμβατότητα με browsers (Firefox, Chrome/iuim, Opera, Safari), η οποία επιτρέπει την αυτόματη πλήρωση του ονόματος χρήστη / κωδικού και άλλες ευαίσθητες πληροφορίες (πχ: στοιχεία πιστωτικών καρτών κλπ) απευθείας από τον browser που χρησιμοποιείτε, μα και ελεγκτή κωδικών που βοηθά αλλαγή των παλιών και αδύναμων κωδικών πρόσβασης.
Σαν σύνολο έχει ένα πολύ καλαίσθητο και απολύτως χρηστικό περιβάλλον, μπορώντας να χρησιμοποιηθεί εύκολα και από ανθρώπους που δεν έχουν κάνει ποτέ ξανά κάτι τέτοιο.[δείτε αναλυτικότερη παρουσίασή του].

Έχοντας μια συνεπή και συνεχή σειρά ανανεώσεων και προσθήκης ουσιαστικών χαρακτηριστικών, πέρασε στην έκδοση 5.2 με μια σειρά σημαντικών προσθηκών που το καθιστούν ως ένα από τα πιο σημαντικά λογισμικά του είδους, αυτήν την στιγμή.

Η πιο σημαντική αλλαγή της παρούσας έκδοσης, είναι η υποστήριξη του αλγορίθμου Time-based One-time Password (TOTP) για συνδέσεις (logins). Χάρη στην υποστήριξη του TOTP, δεν χρειάζεται να μεταβείτε από τον Enpass σε μια άλλη εφαρμογή για να εισάγετε τα time-based, one-time passwords σας, μα μπορείτε να το κάνετε από τον Enpass.

Άλλα χαρακτηριστικά της έκδοσης 5.2, είναι τα εξής:

- Μπορεί από τις επιλογές του, να ρυθμιστεί ώστε να εκκινεί αυτόματα μόλις μπαίνετε στο σύστημά σας.
- Πρόσθεσε υποστήριξη για την εισαγωγή κωδικών από τα: 1Password OPVault, Pocket και Password Depot.
- Εμφάνιση λεπτομερειών από τα browser Enpass extensions (Firefox, Chrome/ium, Safari).
- Δυνατότητα αλλαγής του χρώματος εικονιδίου (appindicator) στο πάνελ με φωτεινό ή σκούρο, ανάλογα με το θέμα του desktop σας.
- Βελτιώσεις στην εισαγωγή δεδομένων από τα SafeInCloud και KeePass.
- Διορθώθηκε το πρόβλημα με τον συγχρονισμό στο Dropbox και μερικές ακόμα διορθώσεις σφαλμάτων.

Εγκατάσταση του Enpass

Οι desktop εφαρμογές, είναι δωρεάν χωρίς περιορισμούς, ενώ οι εφαρμογές για κινητά (Android, iOS, WindowsPhone, Blackberry), αγορές εντός εφαρμογής ή έναντι αγοράς (€8.8 / $9.99, μόνο σε WindowsPhone).

Όσον αφορά το Linux, κανονικά o εγκαταστάτης του θα τρέξει παντού, μα έχει δοκιμαστεί σε:
Ubuntu
Fedora
Cent OS

και φυσικά, χωρίς πρόβλημα, σε κάθε παράγωγη διανομή αυτών.

Μπορείτε λοιπόν, ανάλογα το λειτουργικό σας σύστημα, να το κατεβάσετε από την download-page του:

[DOWNLOAD Enpass]

Όμως, ο Linux εγκαταστάτης, είναι μόνο για 64b συστήματα.
Ωστόσο, σε Ubuntu, Mint και παράγωγες διανομές (32bit και 64bit), μπορείτε να τον εγκαταστήσετε, από το επίσημο αποθετήριό του.
Ο πιο σύντομος τρόπος για να το κάνετε αυτό, είναι μέσω του τερματικού / κονσόλας σας, δίνοντας μια - μια, τις ακόλουθες εντολές, πατώντας enter μετά την κάθε μια και δίνοντας τον κωδικό σας μόλις ζητηθεί:

sudo su
echo "deb http://repo.sinew.in/ stable main" > \/etc/apt/sources.list.d/enpass.list
wget -O - http://repo.sinew.in/keys/enpass-linux.key | apt-key add -
apt-get update
apt-get install enpass

Κατόπιν, θα τον βρείτε στο μενού σας.

Παρ' όλα αυτά, ο εγκαταστάτης του, θα τρέξει μια χαρά σε οποιοδήποτε 64bit σύστημα: [DOWNLOAD]
Αφού κατέβει, δεξί κλικ επάνω του > Ιδιότητες > Δικαιώματα και επιλέξτε να είναι Εκτελέσιμο. Στην συνέχεια το τρέχετε με διπλό κλικ επάνω του ή με drag & drop στο τερματικό/κονσόλα σας, πατώντας μετά Enter.

Η διαδικασία εγκατάστασης, είναι απλούστατη και ολοκληρώνεται με ελάχιστα κλικ, αφού πρώτα δεχτείτε το EULA του:

 

Αναλυτικότερα, την διαδικασία εγκατάστασης, μπορείτε να την δείτε εδώ και τα πρώτα βήματα μετά την εγκατάσταση, σε αυτό το άρθρο.

Όπως είπαμε, για να λειτουργήσει η αυτόματη συμπλήρωση του ονόματος χρήστη / κωδικού και άλλες ευαίσθητες πληροφορίες (πχ: στοιχεία πιστωτικών καρτών κλπ) απευθείας από τον browser που χρησιμοποιείτε, θα πρέπει να εγκαταστήσετε στον browser σας (Firefox, Chrome/iuim, Opera, Safari) και τα addons του.
Αυτά θα τα βρείτε εδώ και η εγκατάστασή τους δεν διαφέρει από αυτήν  οποιουδήποτε άλλου πρόσθετου:

[Enpass addons]

- Φυσικά και είναι σπουδαίος Password Manager, μα σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και πως ΔΕΝ είναι Ανοιχτού Κώδικα.

>>> η ιστοσελίδα του Enpass.

  • Σχόλια

0 Comments:

Scroll to Top