BETA

Ο Κόσμος των "Έξυπνων Συσκευών", της "Έξυπνης Κάρτας"

Εικόνα Helen

Ζούμε στην εποχή του "smart": Έξυπνα σπίτια, έξυπνα κινητά, έξυπνα οχήματα, έξυπνες πόλεις, έξυπνες ηλεκτρονικές κάρτες και τα πάντα "έξυπνα" και ταγμένα στην βελτίωση της ποιότητας ζωής. Έτσι ισχυρίζονται οι κατασκευαστές και πωλητές, έτσι αναμένουν οι καταναλωτές.Τα πάντα να είναι "έξυπνα" και να κινούνται βάσει των συνηθειών μας και αυτών που έχουμε ορίσει σαν ανάγκες μας.
Και είναι αλήθεια, πως η τεχνολογία, θα μπορούσε να αναπλάσει και να διαμορφώσει τον κόσμο, κάνοντάς τον καλύτερο και σταματώντας την καταστροφή του, εξαλείφοντας ασθένειες και επιδημίες. Αναμφίβολα, η τεχνολογία θα μπορούσε να λειτουργήσει ως καταλύτης για σημαντικές κοινωνικές μεταβολές και ανατροπές. Άλλωστε, η τεχνολογία θα μπορούσε να τερματίσει την φτώχεια, την λεηλάτηση της φύσης και τον σφαγιασμό των ζώων.
Και δεν μιλάμε για κάποια μελλοντική τεχνολογία, μα για την υπάρχουσα.

Και είναι πολύ αχαρακτήριστο, να μιλάμε για τεχνολογίες που βελτιώνουν την καθημερινότητά μας, όταν ξέρουμε πως πίσω από την βιτρίνα των gadgets, των "έξυπνων" τεχνολογιών και επιστημονικών ανακαλύψεων, υπάρχουν στρατιές ανθρώπων και λεηλατημένων ηπείρων που δημιουργούν όλα αυτά τα "smart" πράγματα για την βελτίωση της ζωής, μιας πληθυσμιακής μερίδας του πλανήτη. Αυτών που ονομάζονται "καταναλωτές", δηλαδή.

H Αφρική τα ηλεκτρονικά σκουπίδια και το PC με τα 5 ευρώ
Αποδομώντας τον Ψηφιακό Φετιχισμό [περίπτωση Foxconn]

Το γιατί συμβαίνει αυτό, είναι πολύ απλό και η απάντηση βρίσκεται, στο πως τα πάντα είναι ελεγχόμενα από εταιρείες. Ειδικότερα δε, ό,τι αφορά διατροφή, υγεία, τεχνολογία και βασικές υποδομές, ελέγχεται από ελάχιστες πολυεθνικές εταιρείες και από ακόμα λιγότερα αφεντικά. Θα μπορούσαμε να πούμε, πως ο πλούτος του πλανήτη, συσσωρεύεται σε 30 με 40 ανθρώπους.

Οι 100 πλουσιότεροι θα μπορούσαν να δώσουν ένα τέλος στην παγκόσμια φτώχεια πάνω από 4 φορές!

Μέσα λοιπόν, σε όλο αυτό το σύστημα, το οποίο ονομάζεται καπιταλισμός και έχει ως πυλώνες του, το κέρδος και τον ανταγωνισμό, είναι πρακτικά αδύνατο να παραχθεί τεχνολογία και επιστήμη με επίκεντρο το συνολικό καλό κάθε έμβιου οργανισμού στον πλανήτη και φυσικά να επέλθει η ισότητα και η απαλοιφή κάθε αδικίας.
Όπως έχουμε αναφέρει και άλλες φορές, την παρούσα χρονική στιγμή, βρισκόμαστε σε μια περίοδο που ο κόσμος αλλάζει κάθε κοινωνική μορφή που γνωρίζαμε ως τώρα και μαζί με αυτό, αλλάζουν αντιλήψεις, θεωρίες και πιστεύω που πάνω τους οικοδομήθηκαν αρχές και δόγματα.

Σχετικά με τη Μυστικιστική βάση της «Ουδετερότητας» της τεχνολογίας

Εν ολίγοις, ο κόσμος αλλάζει και αλλάζει δυστοπικά. Η φτώχεια αυξάνεται, οι πόροι λιγοστεύουν και νέες αρρώστιες και καταστροφές εμφανίζονται.
Η δε τεχνολογία, εφαρμόζεται με εμπόδια, λόγω πατεντών, πνευματικών δικαιωμάτων και άλλων τέτοιων, ενώ τα ίδια ισχύουν και στην επιστήμη. Κυρίως όμως - και από κάθε πλευρά - η τεχνολογία εφαρμόζεται ως ένας φορέας ελέγχου και καταστολής. Πολυεθνικές και κυβερνήσεις συνεργάζονται, έχοντας φτάσει πλέον στο σημείο που δεν υπάρχουν όρια στο πού ασκούν εξουσία οι κυβερνήσεις και πού οι πολυεθνικές.
Οι "πιστωτικές κάρτες", έχουν μπει για τα καλά στις ζωές μας εδώ και δεκαετίες. Προσφάτως εισήχθη και ο όρος "capital controls", ενώ αρκετά χρόνια τώρα, γίνεται λόγος για την "έξυπνη κάρτα" (ή "ηλεκτρονική κάρτα" ή "κάρτα πολίτη"). Αν εξαιρέσουμε τις γραφικότητες των θρησκόληπτων που όλα αυτά τα ονομάζουν "χάραγμα του αντίχριστου", όλα αυτά θα μπορούσαν να ήταν πράγματι ωφέλιμα στο κοινωνικό σύνολο ΑΝ ΔΕΝ ήταν προϊόντα του καπιταλιστικού κόσμου, δηλαδή από εταιρείες, και δεν χρησίμευαν ως μέσο επιτήρησης και ελέγχου της ζωής.

Ηλεκτρονικό χρήμα, ολοκληρωτικός έλεγχος και κυριαρχία
 

Τι ορίζεται όμως, ως "έξυπνη κάρτα";

Έξυπνη κάρτα (smart card) είναι μια κάρτα, η οποία μοιάζει πολύ εξωτερικά με την γνωστή πιστωτική κάρτα. Εσωτερικά, όμως, διαφέρει σημαντικά από αυτήν. Η πιστωτική κάρτα είναι ένα απλό κομμάτι πλαστικού, στο οποίο έχει ενσωματωθεί μια μαγνητική ταινία (magnetic stripe), στην οποία είναι εγγεγραμμένα κάποια στοιχεία του χρήστη. Η έξυπνη κάρτα, αντίθετα, ενσωματώνει ένα μικροεπεξεργαστή, ο οποίος βρίσκεται κάτω από μια επαφή από χρυσό, προσαρμοσμένο στην μια πλευρά της. Η βασική διαφορά των δύο τύπων καρτών είναι ότι, ενώ τα δεδομένα στη μαγνητική ταινία είναι εύκολο να παραλλαχθούν ή και να διαγραφούν (ακόμη και τυχαία), αυτό δεν είναι δυνατό στην έξυπνη κάρτα, γιατί ο μικροεπεξεργαστής της δεν περιέχει δεδομένα για τον χρήστη: O μικροεπεξεργαστής της κάρτας και ο υπολογιστής, με τον οποίο συνδέεται, επικοινωνούν πριν ο μικροεπεξεργαστής επιτρέψει την πρόσβαση στα δεδομένα που περιέχονται στην μνήμη της κάρτας. Με τον τρόπο αυτό αποτρέπεται η παράχάραξη των δεδομένων κι έτσι ο χρήστης διασφαλίζεται, αν η κάρτα του βρεθεί σε διαφορετικά από τα δικά του χέρια.

Η τροφοδοσία της κάρτας με ενέργεια εξασφαλίζεται από τον αναγνώστη έξυπνης κάρτας (smart card reader), στον οποίο εισάγεται η κάρτα προκειμένου να χρησιμοποιηθεί. Αυτός μπορεί να επικοινωνήσει με κάποιον κεντρικό υπολογιστή, όπου υπάρχουν τα στοιχεία του χρήστη, προκειμένου να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε δεδομένα.

Θα μπορούσαμε δηλαδή να συνοψίσουμε πως: η έξυπνη κάρτα είναι μια μικρή πλαστική κάρτα που περιέχει ένα τσιπ υπολογιστή. Οι έξυπνες κάρτες χρησιμοποιούνται μαζί με προσωπικούς αναγνωριστικούς αριθμούς (PIN) για σύνδεση σε ένα δίκτυο, έναν υπολογιστή ή μια συσκευή.
Την παρούσα στιγμή, μπορείτε να συνδέσετε μια τέτοια κάρτα με υπολογιστή, έχοντας μια μονάδα ανάγνωσης έξυπνης κάρτας, δηλαδή μια συσκευή που εγκαθίσταται ή συνδέεται στον υπολογιστή σας και μπορεί να διαβάσει τις πληροφορίες που είναι αποθηκευμένες στην έξυπνη κάρτα.

Siri: H ανάδυσή της από τον Πόλεμο

Ορισμένες πρακτικές εφαρμογές της που χρησιμοποιούμε καθημερινά επί χρόνια είναι αυτές:

Τραπεζικές συναλλαγές (συσκευές ΑΤΜ, πιστωτικές κάρτες, κάρτες ανάληψης κλπ).
Συναλλαγές με υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (σε αρκετές χώρες, κάθε ασφαλισμένος διαθέτει έξυπνη κάρτα περίθαλψης και είναι αυτές που έρχονται σύντομα και στην ελλάδα).
Δορυφορικοί και ψηφιακοί δέκτες (για την λήψη συνδρομητικών καναλιών).
Συστήματα ασφαλείας υπολογιστών.
Συστήματα απαγόρευσης πρόσβασης σε μη εξουσιοδοτημένο προσωπικό.
Κινητή τηλεφωνία.
Αυτόματα μηχανήματα πώλησης αγαθών.
Σε παιχνίδια (πχ, σε κούκλες και λούτρινα).

Η πρώτη μορφή αυτών των καρτών, ο πρόγονός τους καλύτερα, ήταν αυτές που εξέδωσε την δεκαετία του 1950 η εταιρεία Diners Club που είχαν μέγεθος μιας επαγγελματικής κάρτας και στο εμπρόσθιο μέρος τους τα στοιχεία του κατόχου. Με την επίδειξή της, ήταν δυνατή η πίστωση σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και άλλες αγορές. Έκτοτε υπήρξε εξέλιξη και η κατ' ουσίαν πρώτη έξυπνη κάρτα που εμφανίστηκε, ήταν το 1969 στην Γαλλία, από τον δημοσιογράφο Ronald Moreno και επρόκειτο για μια κάρτα με ενσωματωμένο κύκλωμα.
Πλέον, στην δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα και με την Βιοτεχνολογία σε άνθιση και σε καθημερινές εφαρμογές, με την εξέλιξη των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων και την σμίκρυνση των chip, έχουμε φτάσει στο σημείο, να θεωρείται δεδομένο το περιβόητο εμφύτευμα. Ένα ενσωματωμένο δηλαδή micro-chip, κάτω από το δέρμα, με όλα τα στοιχεία του φέροντα, όπου με την αφή σε συγκεκριμένα μηχανήματα θα μπορούν να γίνονται τα πάντα, από αγορές προϊόντων, φάρμακων, περίθαλψη, διασκέδαση και όλα όσα τέλος πάντων κάνει ο καθημερινός άνθρωπος. Εξάλλου, μιλάμε για μια τεχνολογία που ήδη εφαρμόζεται σε ζώα.

Η Βιοτεχνολογία ως φορέας εξουσίας και επιβολής
Βιοτεχνολογία και ψηφιοποίηση της ζωής
Mια κριτική ματιά στην τεχνολογία [Η μηχανή του ελέγχου]

Όπως είναι ευνόητο, όλα αυτά έχουν δώσει ευκαιρία σε ένα σωρό συνωμοσιολογικά και "αφυπνισμένα" μέσα να οργιάσουν, γράφοντας τα μύρια όσα που φυσικά είναι γελοία. Η ουσία είναι αυτή που αναφέραμε και πιο πριν: ο έλεγχος, η εύκολη δυνατότητα καταστολής και η υπόδειξη του τρόπου ζωής, περιστρεφόμενα πάντα γύρω από τον συνεχή καταναλωτισμό. Όσο εχεις τις αναγκαίες μονάδες στην κάρτα / chip σου, έχεις και πρόσβαση σε αγαθά και σε ζωή ή επιβίωση. Αν δεν εχεις, απλά εύκολα μπορείς να εντοπιστείς και να κατασταλλείς. Ίσως να μοιάζει με σενάριο ταινίας, που κάποτε ήταν στην κατηγορία της "επιστημονικής φαντασίας", η οποία τώρα είναι πραγματικότητα.

Νευρομάντης: Ο προφήτης, η μηχανή και το φάντασμα
Stephen Hawking: Να φοβάστε τον καπιταλισμό· όχι την τεχνολογία

Η ουσία είναι στο να μπορείς να υπέρ-παράγεις κέρδος για κάποιο αφεντικό και, στην συνέχεια, να υπέρ-καταναλώνεις για άλλα αφεντικά. Παράλληλα, να είσαι άμεσα ελέγξιμος, προς όφελος της κάθε εξουσίας. Προσβάσιμη η θέση σου ανά πάσα στιγμή και άμεσα εντοπίσιμος. Και που, όπως αναφέραμε, τα όρια της εξουσίας μπλέκονται με αυτούς που την ελέγχουν και την δημιουργούν.

Ο ρουφ, έρχεται μέσα από την κάμερα. Ναι την δική σου!

Φυσικά, είναι εντελώς ανόητο, αυτό που λέγεται ως ισχυρισμός, πως η εξέλιξη της τεχνολογίας και της επιστήμης οφείλεται στις ιδιωτικές εταιρείες. Αντίθετα, ο καπιταλισμός και οι πολυεθνικές, επιβράδυναν την ανάπτυξη και την τεχνολογία σε πολλούς τομείς, για ιδία οφέλη, ενώ παράλληλα - όπως και στα υπόλοιπα - δημιούργησαν και εκεί ανισότητες.

Οι εταιρίες μπλοκάρουν την πρόσβαση παντού˙ θαυματουργά φάρμακα μέχρι και την επιστημονική έρευνα

H ανθρωπότητα άρχισε να εξελίσσεται χάρη στην παρατήρηση, στην εφευρετικότητα και την δημιουργικότητα του ατόμου και της ομάδας. Αν δεν μεσολαβούσε το κέρδος και όλα αυτά τα συμπλεγματικά εμπόδια, όχι μόνο θα υπήρχε άνθιση της επιστήμης και της τεχνολογίας, αλλά όλα θα ήταν προσιτά για έναν κοινό σκοπό, μέσα σε κοινωνίες με ισότιμους ανθρώπους.

H Τεχνολογία και η Πάλη των Τάξεων

Smart Card: Η ταινία

Απαλλαγμένοι λοιπόν, από κάθε συνωμοσιολογικό σενάριο και εστιάζοντας στα όσα αναφέραμε, δείτε την πιο κάτω ταινία μικρού μεγέθους, με τίτλο: "Smart Card" του 2005, γραμμένη από τον Joseph Anaya και σε σκηνοθεσία του James Oxford, με πρωταγωνιστικούς ρόλους οι: David Kriegel, Bret Roberts, Bill A. Jones.
Έχει διάρκεια 15 λεπτά και ενσωματωμένους ελληνικούς υπότιτλους:

Σε μια κοινωνική μάχη ελευθεριών και δικαιωμάτων που αυτήν την στιγμή έχει χαθεί για τον καθημερινό άνθρωπο, όσο έξυπνο και να γίνει κάποιο chip και όσο ευφυής κάποια τεχνητή νοημοσύνη, υπάρχει πάντα ένας ανατρεπτικός παράγοντας που δεν είναι άλλος από την φύση, τις βιολογικές ανάγκες και ένστικτα του ανθρώπου.

Περισσότερο σχετικό υλικό (και απαλλαγμένο πάντα από την ηλιθιότητα της συνωμοσιολογίας), μπορείτε ενδεικτικά, να δείτε στα εξής:

Πώς η τεχνολογία στην Αφρική αλλάζει την υφήλιο
Silicon Savannah· Μύθοι και Επαγγελία Χρημάτων
Όταν η Ανατολή συναντά την Τεχνολογία
Μπορούν οι εφαρμογές των κινητών να σχεδιάζονται με σκοπό να γίνει ο κόσμος μας καλύτερος;
Τα δύο πρόσωπα της Apple
apt-get install customers & slaves [ή καταναλωτής ή σκλάβος ή περιττός]
Ο Καπιταλισμός είναι γιορτή βρε κουτά [Eric Schmidt]
Ζούμε σ' έναν Υπέροχο Καπιταλιστικό Κόσμο. Ευτυχείτε!
Ανταγωνισμός, Ελεύθερος και Ανοιχτός Κώδικας

Είναι προφανές λοιπόν, πως το θέμα δεν είναι η υιοθέτηση του πριμιτιβισμού, μα το να μην υπάρχει έλεγχος και κέρδος στην τεχνολογία, στην επιστήμη και εν' κατακλείδι, σε κάθε τομέα της ζωής. Από την στιγμή που αυτά υφίστανται, είναι ευνόητο πως η τεχνολογία και η επιστήμη δεν θα είναι ποτέ προς όφελος της ανθρωπότητας και του πλανήτη.

 • Σχόλια

2 Comments:

 1. Εικόνα K-fIreCE
  K-fIreCE (χωρίς επαλήθευση)Mar 05, 2016 21:42 ΜΜ

  Είχα δει σε ένα σάιτ πριν κάποιο καιρό ένα βίντεο που ήταν η συνέντευξη ενός ρεπόρτερ (νομίζω από την Αγγλία) με 2 χάκερς που λέγανε πόσο ευπαθές στις υποκλοπές είναι οι πιστωτικές κάρτες. Για να το αποδείξουν μάλιστα έβαλαν τον ρεπόρτερ και έκανε μία online αγορά και ο χάκερ υπέκλεψε τα στοιχεία του και έφτιαξε μία δεύτερη πιστωτική κάρτα και του την έδωσε για να τη χρησιμοποιήσει η γυναίκα του δημοσιογράφου.

  Από ότι φαίνεται, τίποτα ηλεκτρονικό που συνδέεται στο ίντερνετ δεν είναι ασφαλές εκτός και αν είναι σβηστό.

 2. Εικόνα samantas5855
  samantas5855 (χωρίς επαλήθευση)Mar 06, 2016 14:54 ΜΜ

  Έξυπνες κάρτες χρησιμοποιούμε και εμείς στα δορυφορικά. Τα πακέτα τα συνδρομητικά έχουν δικές τους κάρτες. Παλιά διαμοιράζαμε τις κάρτες τους μέσω ίντερνετ, πλέον όμως τις έχουν παντρέψει με το δέκτη με SHA-256 και δεν σπάει. Παλιότερα είχαν καταφέρει να τις σπάσουν αλλά δεν κράτησε πολύ. Κάρτες είχαμε και τις Cerebro/Zebra που φόρτωνες τα κλειδιά της Nova και του Premiere με CAS Interface από την RS-232 του υπολογιστή σου. Τώρα έχουμε τους emulator (cccam, newcam, mgcam, κλπ) που προσομοιώνουν την κάρτα για ν'ανοίξουν πακέτα..

Scroll to Top