BETA

Ο Linus Torvalds για το IoT: Η ασφάλεια παίζει δευτερεύοντα ρόλο

Εικόνα Maria

Ο Linus Torvalds, ο δημιουργός του Linux, είναι ο άνθρωπος ο οποίος μεταμόρφωσε την τεχνολογία δις.
Πρώτα με τον πυρήνα του Linux, που τροφοδοτεί το Διαδίκτυο (αλλά και το Σύννεφο / Cloud, τα χρηματιστήρια, τους υπερυπολογιστές, τις φορητές συσκευές και ένα σωρό άλλες τεχνολογίες που τις έχουμε αριθμήσει τόσες φορές), όταν δημιούργησε το Linux, ένα ελεύθερο λειτουργικό σύστημα, στο δωμάτιο της εστίας του στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι. Και όχι τυχαία, με την έλευσή του στο προσκήνιο - την 25η Αυγούστου 1991, με ένα mail που άλλαξε ριζικά την Τεχνολογία - κάπου τρία με τέσσερα χρόνια αργότερα (το 1993-1994), όταν είχε πλέον ξεφύγει από την «βρεφική» ηλικία, το www γεννιόταν. Το διαδίκτυο ήταν πια γεγονός και θεμέλιο λίθο είχε (και εξακολουθεί να έχει) το Linux (δείτε περισσότερα: Ο νόμος του Linux).
Και άλλη μία με το Git, το σύστημα διαχείρισης του πηγαίου κώδικα που χρησιμοποιείται από τους προγραμματιστές σε όλο τον κόσμο.

 

21ος αιώνας και Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT)

Ευρισκόμενοι στα μέσα της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα, όλα ρέουν ηλεκτρονικά μέσω ενός Δικτύου όπου τα πάντα επικοινωνούν ανταλλάσσοντας data (δεδομένα) και βιομετρικά στοιχεία. Μιλώντας για δίκτυο, στην υπάρχουσα τεχνολογική πραγματικότητα, μιλάμε φυσικά για το Διαδίκτυο. Και, μέσα σε αυτό το Δίκτυο, θα υπάρχει επικοινωνία των πάντων: μηχανών και ανθρώπων.
Οι «έξυπνες» συσκευές, τα «έξυπνα» σπίτια, τα «έξυπνα» αυτοκίνητα, είναι ήδη εδώ. Τα κινητά τηλέφωνα προσποιούνται ότι υπάρχουν για να εκπληρώνουν τις επιθυμίες μας, δίνοντάς μας ατέλειωτη διασκέδαση, εύκολη πρόσβαση σε φαγητό και ποτό, άμεση επικοινωνία με τους οικείους μας κλπ. Αυτό που είναι τρομακτικό δεν είναι μόνο ότι μπορείς ανά πάσα στιγμή να έχεις ό,τι θελήσεις μέσα από μια συσκευή που χωράει στην τσέπη σου, αλλά η πιθανότητα ότι αυτό που θέλεις ορίζεται από κάποιον τρίτο μέσω αυτής της συσκευής.
Το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT / Internet of Things) είναι εδώ και είναι γεγονός.

 

Ο Linus Torvalds συμβαδίζει με την εποχή του: Η ασφάλεια του IoT και η ραχοκοκαλιά του, το Linux

Εν έτει 2016, το Διαδίκτυο αλλάζει μορφή. Και ο Linus είναι από τους τύπους εκείνους που προχωράει με τους ρυθμούς της εποχή του και κοιτάει πάντα μπροστά.

Για πρώτη φορά, λοιπόν, ο Linus Torvalds μιλά σε ένα συνέδριο Linux για ενσωματωμένα συστήματα. Ο λόγος για το Embedded Linux Conference (ELC) & OpenIoT Summit του Linux Foundation το οποίο εδώ και 12 χρόνια είναι η κορυφαία τεχνική διάσκεψη για τις επιχειρήσεις και τους προγραμματιστές που χρησιμοποιούν το Linux σε ενσωματωμένα προϊόντα, συγκεντρώνοντας προγραμματιστές, κατασκευαστές προϊόντων, προγραμματιστές του πυρήνα και των ενσωματωμένων συστημάτων.

Στην ομιλία του στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής που έλαβε χώρα 4-6 Απριλίου (2016) στις ΗΠΑ, στην πόλη Σαν Ντιέγκο στην Νότια Καλιφόρνια, ο Torvalds παραδέχεται πως και τον ίδιο τον έχει αιφνιδιάσει η ευρεία χρήση του Linux στο IoT (Internet of Things / Διαδίκτυο των Πραγμάτων):

Many changes have been invisible. Even I don't see all the uses of Linux.

δηλαδή:

Πολλές αλλαγές δεν είναι ορατές. Ούτε κι εγώ ακόμα δεν βλέπω όλες τις χρήσεις του Linux.

Δεν είναι ότι το ενσωματωμένο σε συσκευές Linux δεν ήταν και πιο πριν μείζονος σημασίας. Τα DVRs (οι συσκευές καταγραφής δεδομένων από κάμερες - Digital Video Recorder - σύστημα ψηφιακής καταγραφής) σας και τα Wi-Fi routers τρέχουν Linux. Αυτό που έχει αλλάξει είναι ότι το Internet of Things (IoT) μεταμορφώνει το ενσωματωμένο Linux, από το να είναι ένα θέμα που μόνο οι προγραμματιστές θα μπορούσαν να αγαπήσουν, σε κάτι που ο καθείς μας θα χρησιμοποιεί λίαν συντόμως.

Η εξέλιξη αυτή αιφνιδίασε τον ιδρυτή του Linux – για την ακρίβεια, η έκπληξή του δεν είναι τωρινή, ξεκίνησε πριν από 15 χρόνια όταν είδε μια αντλία βενζίνης να τρέχει Λίνουξ:

I never see the entire chain running Linux. Twenty five years ago I started Linux wanting a workstation. From that to a server wasn't a surprise. There was no single point where I was surprised, but 15 years ago I started seeing these odd, embedded systems. The first one that really caught my eye was a gas pump running Linux.

Today, many changes have been invisible. Even I don't see all the uses of Linux.

που θα πει:

Δεν έχω δει ποτέ το σύνολο της αλυσίδας που τρέχει Linux. Είκοσι πέντε χρόνια πριν άρχισα το Linux για σταθμό εργασίας υπολογιστών. Το γεγονός πως το Linux ξεκίνησε για σταθμό εργασίας, και έφτασε να κυριαρχεί στους servers (διακομιστές) δεν ήταν έκπληξη. Δεν υπήρξε ούτε μία στιγμή που η άνοδος του Λίνουξ να με έπιασε εξαπίνης.

Όλα αυτά, μέχρι πριν από 15 χρόνια, τότε που άρχισα να βλέπω αυτά το περίεργα, τα ενσωματωμένα συστήματα. Το πρώτο που τράβηξε την προσοχή μου και μου έκανε εντύπωση ήταν μια αντλία βενζίνης με λειτουργικό σύστημα Linux.

Σήμερα πλέον, πολλές αλλαγές δεν είναι ορατές. Ούτε κι εγώ ακόμα δεν βλέπω όλες τις χρήσεις του Linux.

 

Linux, η ραχοκοκαλιά για τα ενσωματωμένα συστήματα

Ο Linus, έχει αρχίσει να εκτιμά την χρήση του λειτουργικού του συστήματος του ως ραχοκοκαλιά για τα ενσωματωμένα συστήματα, ειδικά στον κόσμο του Internet of Things.

Ενώ τα ενσωματωμένα συστήματα συνεχίζουν να χρησιμοποιούν το Linux ως προεπιλογή, ο Torvalds δεν βλέπει την πλατφόρμα να χρησιμοποιείται και στις μικροσκοπικές συσκευές.

Αντ' αυτού, θέλει να δει το Linux να γίνει η κύρια πλατφόρμα για τις μεγάλες συσκευές του IoT, υποστηρίζοντας ότι η πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως ο στυλοβάτης ενός τέτοιου κομβικού σημείου όπως είναι το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT).

 

Η ασφάλεια του IoT και οι κίνδυνοι του Linux ως ο ομφαλός του

Ένα πρόβλημα με το Linux που είναι ενσωματωμένο (γενικότερα αλλά) και στις συσκευές IoT είναι ότι οι πωλητές απελευθερώνουν προϊόντα μέσα σε έξι εβδομάδες από την στιγμή που δοθεί στην κυκλοφορία κάποια έκδοση. Αυτό σημαίνει ότι δεν δίνεται feedback (προτάσεις βελτίωσης) στον Torvalds ή στην κοινότητα του πυρήνα Linux.

Ένα άλλο θέμα που προκύπτει και το οποίο έχουν επισημάνει ειδικοί σε θέματα ασφάλειας, όπως ο Bruce Schneier, είναι ότι κάποιες ενσωματωμένες και IoT συσκευές είναι χωρίς τα patches (τις διορθώσεις) του Linux και αυτό είναι πρόβλημα.

 

Linus Torvalds: Η ασφάλεια παίζει δευτερεύοντα ρόλο

Ο Torvalds, ο οποίος είναι πάντα ρεαλιστής όσον αφορά το θέμα της ασφάλειας, δεν ανησυχεί:

I don't worry about it because there's not a lot I can do. Yes, devices are often unpatchable. We need to make sure unpatchable doesn't happen.

δηλαδή:

Δεν ανησυχώ για αυτό, γιατί δεν μπορώ να κάνω και πολλά επί του θέματος. Ναι, οι συσκευές κυκλοφορούν συχνά χωρίς τα patches (τις διορθώσεις) του Linux. Και θα πρέπει να φροντίσουμε να μην συμβαίνει αυτό.

 

Τονίζει όμως πως η ασφάλεια παίζει δευτερεύοντα ρόλο, λέγοντας χαρακτηριστικά:

Besides, job one is to get the job done. In a new industry things will get done without security. Security plays second fiddle. It will be slightly distressing if someone hacks into my home furnace and turns up my heat to 95, I’ll be bothered.

ελληνιστί:

Πέραν τούτου, το σημαντικό σε μια δουλειά, είναι πρώτα απ' όλα να υλοποιηθεί. Σε μια νέα βιομηχανία τα πράγματα θα υλοποιούνται χωρίς ασφάλεια. Η ασφάλεια παίζει δευτερεύοντα ρόλο. Δεν θα είναι και τόσο πια οδυνηρό αν κάποιος χακάρει τον καυστήρα του σπιτιού μου και ανεβάσει την θερμοκρασία σε 95· θα ενοχληθώ βέβαια, μας ως εκεί.

 

Ο Dirk Hohndel, ο επικεφαλής τεχνολόγος του τμήματος Linux και open-source της Intel, παρατήρησε ότι,

TCP/IP networking eventually beat the proprietary systems such as token-ring.

που σημαίνει:

Το Πρωτόκολλο Ελέγχου Μετάδοσης / Πρωτόκολλο Διαδικτύου (Transmission Control Protocol / Internet Protocol, γνωστό και ως TCP / IP, μια συλλογή πρωτοκόλλων επικοινωνίας στα οποία βασίζεται το Διαδίκτυο αλλά και μεγάλο ποσοστό των εμπορικών δικτύων) θα νικήσει τελικά τα ιδιόκτητα συστήματα, όπως είναι το token-ring (το πρωτόκολλο τοπολογίας δικτύου χωρίς ανταγωνισμό, που στα ελληνικά θα το αποδίδαμε ως δίκτυο δακτυλίου με κουπόνι διέλευσης ή δακτύλιος με σκυτάλη όπου το κουπόνι απελευθερώνεται μετά την μετάδοση, ένας τύπος τοπικού δικτύου υπολογιστών που αναπτύχτηκε αρχικά από την ΙΒΜ).

 

Και ο Torvalds απάντησε:

I'd love there to be one standard, but I don't think we'll see that for IoT connectivity.

δηλαδή:

Θα ήθελα πολύ να υπάρχει ένα πρότυπο, αλλά δεν νομίζω ότι θα δούμε κάτι τέτοιο στην συνδεσιμότητα του IoT.

 

Κοιτώντας προς το μέλλον, ο Torvalds είπε,

I don't know where Linux will be. I'll do the best thing I can do that day. There's never been much planning. Linux grew naturally. I don't make five-year plans. I think they're a fool's errand. I know what's happening in the next merge window. That's part of what makes Linux great.

ελληνιστί:

Δεν ξέρω πού θα είναι το Linux στο μέλλον. Θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ. Δεν υπήρξε ποτέ ιδιαίτερος σχεδιασμός. Το Linux αναπτύχθηκε φυσικά. Δεν κάνω σχέδια για μετά από πέντε χρόνια. Θεωρώ πως κάτι τέτοιο θα ήταν εντελώς ηλίθιο· μακροπρόθεσμοι προγραμματισμοί πενταετίας δεν έχουν καμία ελπίδα επιτυχίας.
Ξέρω τι θα συμβεί στην επόμενη merge window*.
Και αυτό ακριβώς, η έλλειψη σχεδιασμού, είναι μέρος της γοητείας και της μοναδικότητας του Linux.

 

* Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου (merge window), που ακολουθεί την κυκλοφορία κάθε νέας έκδοσης, πολλά patches (μπαλώματα / διορθώσεις) συγχωνεύονται και ως εκ τούτου υπάρχει αρκετός χρόνος για να ελεγχθούν και να να δοκιμαστούν πριν από την επόμενη έκδοση. Σημειωτέον, ο πυρήνας Linux χρησιμοποιεί την διαδικασία αυτή (την merge window) από τον Ιούλιο του 2005 με την κυκλοφορία της έκδοσης 2.6.14. Από τότε, κάθε 2.6.*, 3.* και 4.* που βγαίνει, ακολουθείται από την διαδικασία merge window η οποία κρατάει δύο εβδομάδες.

 

>>> Δείτε το βίντεο με την ομιλία του Linus Torvalds:

Μπορείτε:
- είτε να το δείτε με αγγλικούς υπότιτλους, πηγαίνοντας:

κλικ στο «κουμπάκι» με τις οριζόντιες γραμμούλες, που βρίσκεται αριστερά από το Ρυθμίσεις και είναι το δεύτερο εικονίδιο κάτω δεξιά

- είτε με Μετάφραση υποτίτλων, πηγαίνοντας:

Ρυθμίσεις > Υπότιτλοι (Subtitles/CC) ή κλικάροντας το «κουμπάκι» με τις οριζόντιες γραμμούλες, που βρίσκεται αριστερά από το Ρυθμίσεις (το «κουμπάκι» με την ροδέλα) > Αγγλικά (English) > Μετάφραση υπότιτλων (Auto-translate) > Ελληνικά (Greek). [Θα πρέπει πρώτα να κλικάρετε το «Αγγλικά» για να ενεργοποιηθεί η επιλογή Μετάφραση].

 

Πηγές [1] - [2]

 • Σχόλια

23 Comments:

 1. Εικόνα DHMHTRHS
  DHMHTRHS (χωρίς επαλήθευση)Οκτ 24, 2016 21:17 ΜΜ

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΙΟ ΣΩΣΤΟΝΑ ΛΕΓΑΤΕ GNU LINUX ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΚΕΤΟ LINUX?ΕΠΙΣΗΣ Ο κ Linus Torvalds
  ΕΙΝΑΙ Ο ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ LINUX Η ΤΟΥ KERNEL?
  ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ Ο κ Richard Stallman ΤΙ ΡΟΛΟ ΠΑΙΖΕΙ??
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

 2. Εικόνα Soulrain
  SoulrainΟκτ 24, 2016 21:45 ΜΜ

  «Πιο σωστό» θα ήταν, «ολόσωστο» όμως δεν είναι κανένα από τα δύο γιατί οι διανομές εμπεριέχουν και πολλά στοιχεία που δεν είναι ούτε GNU, ούτε Linux, ενώ υπάρχουν μερικές που δεν έχουν σχεδόν καθόλου GNU στοιχεία. Γενικότερα όμως, έχει επικρατήσει καταχρηστικά ο όρος «Linux».

  Ο Linus Torvalds είναι ο δημιουργός του kernel που ονομάζεται Linux.

  Ο Richard Stallman παίζει σημαντικό ρόλο στη διάδοση της ανοιχτότητας και των ελευθεριών του λογισμικού.

 3. Εικόνα Savvas
  Savvas (χωρίς επαλήθευση)Οκτ 25, 2016 07:51 ΠΜ

  Δηλαδή από αυτό το άρθρο οι παρατηρήσεις σου είναι για το αν λέγεται linux ή gnu/linux ή για το kernel ή για τον Stallman;
  Υπάρχουν 1 εκ. άρθρα γύρω από αυτά.
  Ορίστε διάβασε ένα

 4. Εικόνα Soulrain
  SoulrainΟκτ 25, 2016 09:23 ΠΜ

  Μην το κάνεις αυτό, δεν είναι ωραίο. Πιθανόν τώρα έρχεται σε επαφή με το Linux κι έχει πολλές απορίες, όπως όλοι μας.

 5. Εικόνα Savvas
  Savvas (χωρίς επαλήθευση)Οκτ 26, 2016 19:36 ΜΜ

  Ποιά η σχέση με το άρθρο ρώτησα και παρέπεμψα σε κάποιο άλλο πολύ πιο ολοκληρωμένο από την παραπάνω απάντηση.
  Μη με μαλώνεις :'(

 6. Εικόνα Pragma_linux
  Pragma_linux (χωρίς επαλήθευση)Οκτ 25, 2016 16:51 ΜΜ

  Όλους αυτούς τους προβληματισμούς πάνω στο λίνουκς, τις τάσεις, τα desktops, την ασφάλεια κ.οκ εγώ τα δέχομαι σαν φυσιολογικές εξελίξεις που είναι μέσα στη ζωή. Ας πούμε οτι είσαι νέος και γράφεις κώδικα με μεγάλο ενθουσιασμό. Κάποια στιγμή θα καταλάβεις οτι πρέπει να έχεις και ένα εισόδημα ώστε να ζεις αξιοπρεπώς. Θα κάνεις και παιδιά. Θα αναγκαστείς να κάνεις το ταλέντο σου επάγγελμα. Θα πρέπει να βρεις τρόπους που να συνδιάζουν τα ιδανικά σου (που μπορεί να είναι το κοινό καλό, ελευθερία του ατόμου, κ.α) με τη πεζή πραγματικότητα ενός μισθού. Εκεί όχι λίγες φορές θα δημιουργηθούν διαφωνίες και αντιπαραθέσεις και με τον εαυτό σου τον ίδιο. Αυτό θα συμβεί σε κάθε φάση που περνάει το άτομο ωριμάζοντας. "Τα πάντα ρει...".
  Ο κ. Torvalds έπαιξε και παίζει σημαντικό ρόλο στο λίνουκς αλλά τώρα πλέον δεν είναι ο ενθουσιώδης νέος που δημιουργεί ασύστολα. Όλα πλέον έχουν συγκεκριμένο σκοπό, λόγο ύπαρξης και προοπτική σύμφωνα με την οπτική που επέλεξε να έχει στη ζωή, σε αυτή την ηλικία. Έχει πλέον παιδιά, υπαλλήλους που βασίζονται σε αυτόν και συμφωνίες - νομικά κατωχυρωμένες ή όχι - με άλλες εταιρείες. Σίγουρα τα λεγόμενά του αντικατοπτρίζουν αυτό.
  Η Canonical δημιούργησε ένα λειτουργικό το ubuntu (= ανθρώπινη καλοσύνη > ανθρωπιά , κ.ο.κ) αλλά είναι πλέον μια εταιρεία με πολλά στελέχη, άτομα που στηρίζουν τα όνειρά τους εκεί και μια κοινωνία που έχει απαιτήσεις απέναντί της. Σίγουρα οι επιλογές των destops θα περικλύουν μελλοντικό σχεδιασμό και εναλλαγή μεταξύ πράξης και ελευθερίας.
  Γενικότερα στη ζωή έχεις τη δυνατότητα να αντιδράς πολύ έντονα ή να δέχεσαι εξ'ολοκλήρου κάτι . Έχεις επίσης τη δυνατότητα να δέχεσαι με κριτικό τρόπο απορρίπτοντας ή επιλέγοντας νέους τρόπους και συνήθειες. Να προσαρμόζεσαι σύμφωνα με τα ιδανικά και αξίες σου. Και αυτό μέχρι να κατανοήσεις κάτι νέο αν έχεις την ικανότητα να σκέπτεσαι και να μαθαίνεις εκ'νέου.

 7. Εικόνα DHMHTRHS
  DHMHTRHS (χωρίς επαλήθευση)Οκτ 25, 2016 17:55 ΜΜ

  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΠΑΙΔΙΑ!

 8. Εικόνα Maria
  MariaΟκτ 25, 2016 19:16 ΜΜ

  Δημήτρη, άσχετο αλλά, δεν υπάρχει λόγος να γράφεις με κεφαλαία.
  Είναι σαν να φωνάζεις - και δεν θες να μας κουφάνεις , θες;
  Άσε που δυσχεραίνει πολύ την ανάγνωση.

  Για τον Richard Stallman τώρα, μπορείς να βρεις μπόλικο υλικό στο ταγκ (ετικέτα): http://osarena.net/tags/richard-stallman. Όπως έχουμε πει χαρακτηριστικά (http://osarena.net/gnu-linux-dyomisi-dekaeties-dromos-ti-kai-pos):

  Βέβαια, για να μην ξεχνιόμαστε, γενέθλια δεν θα γιορτάζαμε (όχι του Λίνουξ πάντως) αν δεν ήταν ο Richard Mathew Stallman από τον οποίον ξεκίνησαν όλα όταν τον Ιούνιο του 1971 είχε την ιδέα για ελεύθερη διακίνηση του κώδικα.

  Το ίδιο και για τον Linus Torvalds: http://osarena.net/tags/linus.
  Αλλά και για τον πυρήνα Linux, επίσης στο tag του: http://osarena.net/tags/kernel.

  Για ό,τι θελήσεις, μην διστάζεις να ρωτήσεις.

 9. Εικόνα dhmhtrhs
  dhmhtrhs (χωρίς επαλήθευση)Οκτ 25, 2016 21:46 ΜΜ

  Δέν κάνω διαφήμηση.
  https://www.skroutz.gr/c/2446/Otoaspides.html
  Τα κεφαλαία είναι πιο έυχρηστα(λόγω τόνους....)
  Και πάλι συγνώμη!Σέβομαι ΑΠΟΛΥΤΑ και χαίρομαι αυτήν την πολύ ωραία διαδυκτιακή εξειδικευμένη και open source παρέα!!!

 10. Εικόνα Maria
  MariaΟκτ 25, 2016 22:02 ΜΜ

  Χαχαχα, έτσι ε; Ωτοασπίδες δηλαδή εμείς, για να μην βάζεις εσύ τόνους; Χα .

  Σέβομαι ΑΠΟΛΥΤΑ και χαίρομαι αυτήν την πολύ ωραία διαδυκτιακή εξειδικευμένη και open source παρέα!!!

  Ακριβώς όπως το είπες Δημήτρη, μια παρέα όλοι μαζί .

 11. Εικόνα DarkGoth
  DarkGothΟκτ 26, 2016 00:38 ΠΜ

  ωπα!!!... συναδελφε ατονε!!!... :D :P και εγω μια απο τα ιδια. ουτε εγω βαζω τονους πουθενα. ακομα και πανελληνιες οταν εγραφα, παλι ατονα εγραφα :Ρ :P

  εδω, φαντασου, η μαρια, στα 2 τελευταια αρθρα που ανεβασα εδω, μονο παρτι που δεν εκανε, που εβαλα τονους :D :D :D. ολα τα αλλα τα ανεβαζα ατονα, και ολο και καποιος απο την ομαδα διαχειρησης εμπαινε στο χωσιμο να τονισει τις δικες μου μαλακιες :D :D :D

  καπου το ειχα ξαναγραψει, αλλα τεσπα... φανταζομαι την ομαδα διαχειρησης εδω:...

  -- για να δουμε τα αρθα για δημοσιευση... ωωωωωχχχχχ!!!...
  -- τι εγινε ρε;... μπλοκαρε τιποτα στη σελιδα;...
  -- οχι... κατι χειροτερο... ο darkgoth ανεβασε αρθρο!...
  -- ωωωιιιιι!!!... οχι παλι ρε γαμωτωωωω!!!...
  -- πιανου νουμπα ειναι η σειρα να κανει το «γερμανικο»;

  και να ριχνουν κληρο ποιος θα ειναι ο ατυχος :D :D με καλαμακια, με αγωνες με αυγα στο μετωπο, η, οτι αλλο βρουν εκεινη την ωρα :D :D

  Υ.Γ:... οι ωτοασπιδες τι ειναι; σφουγγαρακι, κερενιες, η, σιλικονης; να ξερεις, οι σιλικονης ειναι καλυτερες, γιατι ειναι, και ευπλαστες, και σφραγιζουν, και κανουν καλυτερη ηχομονωση, αλλα ΟΧΙ ΓΙΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ, γιατι δεν εξισωνουν την πιεση, και θα βρεθεις με κανα τουμπανο στη μυτη :Ρ :Ρ

 12. Εικόνα Maria
  MariaΟκτ 26, 2016 12:46 ΜΜ

  Χαχαχα, μα είναι να μην κάνω πάρτι, DarkGoth; Και πάρτι έκανα, και βαθύτατα συγκινημένη ήμουν, και ένα δάκρυ κύλησε... .
  Και να 'ταν μόνο οι τόνοι που έβαλες; Μέχρι και με εναλλαγή πεζών κεφαλαίων μας τίμησες.
  Τι νομίζεις; Δεν κατάλαβα την υπέρβαση που έκανες; Την υπέρτατη θυσία σου;
  Εδώ και στις πανελλήνιες που έδωσες, τόνους δεν έβαλες [btw, θα ήθελα να ήμουν από μια μεριά να δω το ύφος του εξεταστή όταν άνοιξε το γραπτό σου και είδε για παράδειγμα την έκθεση χωρίς τόνους ].

 13. Εικόνα DarkGoth
  DarkGothΟκτ 26, 2016 16:16 ΜΜ

  αμ, τα ερωτηματικα που τα πας;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

  εχω συνηθισει το αγγλικο, γιατι ειναι σε πολυ πιο ευκολο και προσβασιμο σημειο, κατω δεξια διπλα ακριβως απο το shift, μαζι με ολα τα υπολοιπα σημεια στιξης, ελληνικα/αγγλικα. και το ελληνικο ερωτηματικο, μονο του, πανω αριστερα στου διαολου τη μανα στο "Q"... αει τρεχα γυρευε...

  γι'αυτο θα πηρα και κατω απο τη βαση στην εκθεση. κατι οι τονοι, κατι το θεμα, (εκεινο που ελεγα σε καποιο αλλο σχολιο για το «ελληνικο εκπαιδευτικο συστημα»), το πηρε ο διαολος ολο μαζι παρεουλα :D :P

 14. Εικόνα Maria
  MariaΟκτ 26, 2016 17:06 ΜΜ

  αμ, τα ερωτηματικα που τα πας;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

  Για τους υπόλοιπους που διαβάζουν και δεν γνωρίζουν, για να μην τους αφήνουμε στην απ' έξω δηλαδή, ο χορός των ελληνικών ερωτηματικών είναι για να μου δείξει (ο DarkGoth) ότι εμπέδωσε αυτά που κάναμε στο τελευταίο μάθημα (γράψαμε 100 φορές «δεν θα ξαναβάλω σε άρθρο αγγλικό ερωτηματικό» ).

 15. Εικόνα DarkGoth
  DarkGothΟκτ 26, 2016 17:20 ΜΜ

  ξερεις, οτι λογω του σημειου που ειναι το αγγλικο ερωτηματικο (αμεσα προσβασιμο, και σε εργονομικο σημειο), και λογω συνηθειας, κανω πολυ μεγαλη αυτοθυσια για να αποφυγω να το χρησιμοποιησω :D :D :D ... ηθελα να ηξερα αυτος που «σκεφτηκε» να βαλει το ελληνικο ερωτηματικο, σε τοσο ασχετο σημειο στο ελληνικο layout πληκτρολογιο, τι ακριβως «σκεφτοταν». ολα τα σημεια στιξης (ελληνικα/αγγλικα) ειναι κατω δεξια, για να ειναι αμεσα προσβασιμα και εργονομικα και το ελληνικο ειναι στο Q;... ΣΤΟ Q;;;.... ενα αναθεματισμενο ερωτηματικο δεν χωραγε καπου εκεικατω; :D :P :D :P

 16. Εικόνα Pragma_linux
  Pragma_linux (χωρίς επαλήθευση)Οκτ 26, 2016 16:35 ΜΜ

  Ο DGoth μου κίνησε την περιέργεια για το Goth μετά που είδα το desktop του και άρχισα να διαβάζω μερικά πράγματα για την Goth τάση. Μέσα από διαδίκτυο. Ακούω και μουσική - που είναι το χόμπυ μου - για να νιώσω αυτή τη τάση. Όταν εγώ σπούδαζα έξω υπήρχαν οι μεταλλάδες, οι ροκάδες, οι πανκ. Δεν είχα επαφή με Goth πράγματα. Μετά τις σπουδές είμουν τόσο χωμένος πάντα στη δουλειά που δεν έμενε χρόνος για τίποτα.
  Η δικιά μου πραγματικότητα δεν είχε καμιά πολυτέλεια για οποιαδήποτε τάση και δε μπορώ γενικότερα να κατανοήσω τι είναι να ακολουθείς μια τάση ή να εκφράζεσαι έτσι.
  Φέρνοντας στο μυαλό μου την εικόνα και τα χρώματα του desktop του DGoth, καθαρά και μόνο από "οπτική διαίσθηση" νομίζω οτι το ατονικό σύστημα ταιριάζει στη τάση αυτή. Του Goth. Αλλά καθαρά και μόνο από οπτική πλευρά. Δεν είμαι κάποιος ειδικός αναλυτής σε κάτι τέτοιο. Έτσι είναι;

 17. Εικόνα DarkGoth
  DarkGothΟκτ 26, 2016 17:40 ΜΜ

  goth σαν μουσικη ειναι στυλ ροκ και μεταλ, αλλα σε πολυ πιο dark και πιο ηρεμο. δηλαδη να φανταστεις τα goth τραγουδια (εποχης 80 που ηταν το καθεαυτου goth, οχι μετα που τα κανανε κατι cybergoth, industrial, ebm goth και μαλακιες), απο μουσικη και στοιχο ειναι σκετη μαυριλα, γιατι η goth δεν ειναι μονο μουσικη ταση, αλλα εχει να κανει και με κοινωνικες αντιληψεις. θιγουν θεματα, οπως δυστοπικα μελλοντα, αρνητισμο, κοινωνικες ανισοτητες, θανατο, ρατσισμο, βια, κλπ, τετοια που κανεις δεν θελει να θιξει (φαντασου οτι υπηρχε ενα τραγουδι που εθιγε και καυτηριαζε σχεδον ωμα, τη φρικη και τη χυδαιοτητα της παιδεραστιας).

  ειναι λογικο που ειναι τοσο σκοτεινα στο ακουσμα, (καποια συμφωνικα κομματια ακουγονται σαν μουσικη κηδειας), γιατι οταν θιγεις κατι δυσαρεστο, προφανως δεν σκεφτεσαι και δεν εκφραζεσαι με αγαπες και λελουδα (με το χαρτι του χαλβα που ελεγε και ο μπακαλογατος :D :P ). παρε παραδειγμα τη γκουερνικα του πικασο, που ουσιαστικα ειναι πινακας της εν λογω πολης της ισπανιας μετα απο πολεμο. εχεις δει τι χρωματα εχει χρησιμοποιησει. ολα σκουρα γκρι και μαυρα, για να δωσει αυτη τη φρικη του πολεμου. και υπηρχε και παλιοτερα η γοτθικη εποχη (βικτωριανη περιοδος), που και τοτε γραφονταν σκοτεινα μυθιστορηματα σαν τον δρακουλα, για να δειξουν και το σκοταδι που υπαρχει στην κοινωνια, σε αντιθεση με τη λαμψη που προβαλοταν απο τα αριστοκρατικα σαλονια.

  παει... το καναμε μπουρλωτο και αυτο το θεμα... :D :D

 18. Εικόνα Maria
  MariaΟκτ 26, 2016 17:48 ΜΜ

  παει... το καναμε μπουρλωτο και αυτο το θεμα... :D :D

  Μα δεν φταίμε εμείς, DarkGoth, δεν το βλέπεις;
  Θα ορίσουμε δηλαδή και την σκέψη μας, πού θα μας οδηγεί; Σκέψη είναι αυτή, ό,τι θέλει κάνει. Αλίμονο αν την βάλουμε και αυτήν σε καλούπια και περιορισμούς.

 19. Εικόνα DarkGoth
  DarkGothΟκτ 26, 2016 18:25 ΜΜ

  προφανως και δεν θα περιορισουμε τη σκεψη μας, αλλα για δες το λιγο απο πιο «μακρια» στη συγκεκριμενη περιπτωση... αρθρο που αναφερεται στον λινους και το ΙΟΤ, και στα σχολια καταληγουμε να λεμε για γκοθαδες :D :D ... εκτος και αν ο λινους ειναι γκοθας :D :P ... θα τον ρωτησουμε και θα καλυψουμε το θεμα σε επομενο αρθρο :D :P

 20. Εικόνα Maria
  MariaΟκτ 26, 2016 18:28 ΜΜ

  Χαχαχα, αυτό θα πει καλπάζει ο νους κι ο λογισμός.

 21. Εικόνα Pragma_linux
  Pragma_linux (χωρίς επαλήθευση)Οκτ 26, 2016 19:50 ΜΜ

  Εγώ φταίω :-(
  Κατεβάζω τα μακριά μου αυτιά και με ένοχο βλεμμα γυρίζω στο σπιτάκι μου για να μασουλήσω νευρικά το κόκκαλό μου.

 22. Εικόνα Maria
  MariaΟκτ 26, 2016 20:20 ΜΜ

  Χαχαχα, δεν παίζεσαι, Pragma_linux.
  Αφήστε τον λογισμό σας ελεύθερο και μην κλείνεστε στο σπιτάκι σας. :D

  Βλέπουμε κάθε φορά, πως όλα δένουν μεταξύ τους. Ντάξ, όχι άμεσα, μα το ένα οδηγεί στο άλλο.
  Και οι απορίες, όλες οι απορίες, θα πρέπει να λύνονται και οι σκέψεις που μας καρφώνονται στο νου να συζητιούνται.
  Άλλωστε, αυτός είναι και ο σκοπός του κάθε άρθρου. Αφορμή για περαιτέρω συζήτηση και προβληματισμό. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως όλα συνδέονται μεταξύ τους, το βλέπουμε και στην πράξη. :D

 23. Εικόνα DarkGoth
  DarkGothΟκτ 26, 2016 20:26 ΜΜ

  σοβαρος προβληματισμος που αναγεται απο το αρθρο, και εκφραζεται βαθυστοχαστα στα σχολια:... ειναι ο λινους γκοθας, η, οχι; :D :D

Scroll to Top