BETA

Οι 12 πλέον σημαίνοντες προγραμματιστές που παραμένουν ενεργοί

Εικόνα Maria

Οι εφαρμογές και τα παιχνίδια που χρησιμοποιείτε καθημερινά, δεν υπάρχουν εν κενώ· κάποιος, κάπου, έγραψε τον κώδικα.

Το ίδιο ισχύει και για τις απαραίτητες πλατφόρμες αλλά και για το hardware (υλικό) στα οποία τρέχουν αυτές οι εφαρμογές. Το αυτό ισχύει και για το web (διαδίκτυο) βέβαια.
Ακόμα και οι γλώσσες προγραμματισμού, που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να τα χτίσουν όλα αυτά, έπρεπε πρώτα κάποιος άλλος να τις γράψει.

Ποιοι βρίσκονται λοιπόν στην κορυφή της πυραμίδας του προγραμματισμού;

 

Σημείωση: Στο πρότυπο άρθρο, η σειρά των τριών - Λίνους Τόρβαλντς, Ρίτσαρντ Στάλλμαν και Μάρκ Ζάκερμπεργκ - είναι διαφορετική. Έχουν πρώτον τον Λίνους, έκτον τον Μάρκ και όγδοον τον Στάλλμαν. Εμείς όμως τους βάζουμε ως εξής:

ο θεός 1ος, ο Λίνους 2ος και το @ρχιδ@κι τελευταίο.

 

- Πάμε λοιπόν να δούμε την πυραμίδα:

1. Richard Stallman

Ο πιονέρος του Ελεύθερου Λογισμικού και εμπνευστής του GNU, ο άνθρωπος ο οποίος έβαλε τις βάσεις για το οικοδόμημα του Ελεύθερου Λογισμικού και άλλων σημαντικών projects που συνέβαλλαν δραστικά στην τεχνολογία, Richard Stallman,
Ο Richard Stallman, από την δεκαετία του ογδόντα, λόγω και έργω, αγωνίζεται για την ελευθερία του λογισμικού και ηγείται πολλών επιτυχημένων projects (έργων) με στόχο του την διάδοση προγραμμάτων και εργαλείων που δεν ανήκουν σε καμιά εταιρεία.
Ο Δρ Richard Stallman δεν είναι απλά ένας προγραμματιστής λογισμικού· πάνω απ' όλα είναι Ακτιβιστής της Ελευθερίας. Το 1983 ανακοίνωσε το σχέδιό του για την ανάπτυξη του λειτουργικού συστήματος GNU, ένα Unix-like λειτουργικό σύστημα που προοριζόταν, ευθύς εξ αρχής, να είναι ένα εντελώς Ελεύθερο Λογισμικό και, από τότε, είναι επικεφαλής του project. Με αυτήν την ανακοίνωσή του ο Stallman ξεκίνησε επίσης και το κίνημα του Ελεύθερου Λογισμικού. Τον Οκτώβριο του 1985 ξεκίνησε το Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, περνάει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του υπερασπιζόμενος την αξία του Ελεύθερου Λογισμικού και την εφαρμογή του σε κάθε τομέα της ζωής μας. Αφιερώθηκε στο να διαδώσει τις ηθικές ιδέες του κινήματος και να εμφυσήσει το ιδανικό της Ελευθερίας ως νοοτροπία της καθημερινότητάς μας.
Αγωνίστηκε ενάντια τόσο στις πατέντες λογισμικού όσο και στην επικίνδυνη επέκταση των νόμων περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Πριν από αυτό, ο Stalman ανέπτυξε μία σειρά από ευρέως χρησιμοποιούμενα συστατικά στοιχεία του λογισμικού GNU, συμπεριλαμβανομένου του αρχικού Emacs, του GNU Compiler Collection, του GNU symbolic debugger (gdb) που είναι ένα πρόγραμμα για τον εντοπισμό σφαλμάτων (bugs), του GNU Emacs, όπως και διάφορα άλλα προγράμματα για το λειτουργικό σύστημα GNU.
Ο Stallman πρωτοστάτησε στην ιδέα του copyleft και είναι ο κύριος συγγραφέας της GNU General Public License, της πιο ευρέως χρησιμοποιούμενης άδειας Ελεύθερου Λογισμικού. Σ΄ αυτό το σημείο να υπενθυμίσουμε πως το Copyleft είναι το όνομα ενός τύπου αδειών χρήσης για ό,τι αφορά τα πνευματικά δικαιώματα. Αυτός ο τύπος άδειας επιχειρεί να δώσει επιπλέον δικαιώματα στον χρήστη ενός έργου, σε αντίθεση με τους περιορισμούς που δίνει ο νόμος για τα πνευματικά δικαιώματα. Ουσιαστικά, μια άδεια copyleft παραχωρεί Ελευθερίες στην χρήση, τροποποίηση, και διανομή ενός πνευματικού έργου, με τον περιορισμό ότι κάθε αντίγραφο ή παράγωγο έργο θα διανέμεται με την ίδια άδεια χρήσης παραχωρώντας τις ίδιες ελευθερίες. Μία άδεια Copyleft εξασφαλίζει ότι η γνώση παραμένει μέσα στο ελεύθερο πλαίσιο των κοινών αγαθών και μπορεί να λειτουργήσει ως ένα πολύ αποτελεσματικό μέσον για να αποκτήσουμε πάλι τον έλεγχο τόσο της γνώσης όσο και της σκέψης που τώρα ανήκουν σε ιδιωτικές εταιρείες. Ο Στάλλμαν, πιστεύει ότι η νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων μπορεί να εφαρμόσει την έννοια του copyleft για να διασφαλίσει ότι το λογισμικό παραμένει στον δημόσιο τομέα – είναι άλλωστε η ίδια έννοια που οδήγησε στο κίνημα open source (Ανοιχτού Κώδικα) το οποίο μας έδωσε φοβερές τεχνολογίες όπως το Docker, το Linux, το Hadoop, το Spark και πολλά άλλα.

 

2. Linus Torvalds

Ο Linus Torvalds δημιούργησε το Linux, ένα ελεύθερο λειτουργικό σύστημα, στο δωμάτιο της εστίας του στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι. Σήμερα, το Linux είναι το λειτουργικό σύστημα που επιλέγουν να τρέχουν από απλοί χρήστες και επαγγελματίες μέχρι κέντρα δεδομένων, υπερυπολογιστές και συμπλέγματα διακομιστών ανά τον κόσμο.

Ο αρχικός κώδικας του Linux γράφτηκε για διασκέδαση ή σύμφωνα με την φράση του Eric S. Raymond (προέδρου του OSI -Open Source Initiative, πρώην ιδρυτικό μέλος του GNU, γνωστού υπερασπιστή της κουλτούρας των hackers και συγγραφέα του θρυλικού πια μανιφέστου για την ανάπτυξη των open source προγραμμάτων «The Cathedral and The Bazaar» -«Ο Καθεδρικός και το Παζάρι»),

για να «ξύσει την φαγούρα» του Linus Torvalds

και αργότερα για να ικανοποιήσει τον ενθουσιασμό - και την άκρατη επιθυμία για προγραμματισμό - πολλών χάκερ και απλών ανθρώπων που ό,τι έκαναν, το έκαναν από χόμπι και οι οποίοι - ως επί το πλείστον - είχαν μεγαλώσει στην εποχή των ZX80 και BBC Micro. Για όλους αυτούς ο κώδικας ήταν διαθέσιμος και μπορούσαν να τον hack-άρουν.

Όταν ο Linus πρωτοξεκίνησε το Linux, το βάσισε πάνω σ’ ένα λειτουργικό σύστημα της εποχής, το Minix, που αναπτύχθηκε ως ένα εργαλείο διδασκαλίας από τον Andrew Tanenbaum. Πιο συγκεκριμένα, το βιβλίο του Andrew Stuart Tanenbaum, του δημιουργού του MINIX, ήταν η έμπνευση του Λίνους Τόρβαλντς για την δημιουργία του πυρήνα Linux.

Στην αυτοβιογραφία του Just for Fun, ο Linus Torvalds το περιγράφει ως

το βιβλίο που με εκτόξευσε σε νέα ύψη.

Το Linux και το GNU έδωσαν στους οικιακούς χρήστες την δυνατότητα να εξερευνήσουν τις δυνατότητες του κώδικα, μα και την δυνατότητα δικτύωσης των μηχανημάτων τους. Το Linux αντικατέστησε το Ανοιχτού Κώδικα «GNU Hurd», ως πυρήνας στην καρδιά του λειτουργικού συστήματος GNU του Ρίτσαρντ Στάλλμαν, και οι χρήστες άρχισαν να συσκευάζουν τα στοιχεία του Linux και GNU σε συνεκτικές «διανομές» με τους εγκαταστάτες και εργαλεία partitioning (κατάτμησης) που έκαναν το λογισμικό προσβάσιμο, καθώς και διάφορα εργαλεία που θα χρησίμευαν στον χρήστη και θα τον έκαναν να αισθάνεται πως χρησιμοποιεί ένα φιλικό προς αυτόν λογισμικό.

Ο Linus Torvalds, ο δημιουργός του Linux, είναι γνωστός όμως και για την έντονη γλώσσα του. Αρκετοί, ίσως θυμόσαστε τον Linus, στο Millenium Technology Prize, στην Φιλανδία (καλοκαίρι 2012) που τα έχωσε μεγαλοπρεπέστατα στην Nvidia και μάλιστα δις και με τρόπο που δεν χωράει αμφισβήτηση, σχετικά με την ανεπαρκή υποστήριξή της σε ARM. Ήταν τότε που, σε δημόσια ομιλία του, ύψωσε το μεσαίο δάχτυλο στην Nvidia. (Δείτε και το επίμαχο βίντεο, όπου λέει σαφέστατα τι να πάει να κάνει η Nvidia).

Πριν λίγο καιρό πάλι, ο Λίνους δήλωσε απερίφραστα ότι:

I'm not a nice person, and I don't care about you. I care about the technology and the kernel -that's what's important to me.

δηλαδή:

Δεν είμαι καλός και δεν νοιάζομαι για σας. Η έγνοια μου είναι η τεχνολογία και ο πυρήνας -αυτά είναι τα σημαντικά για μένα.

Και αυτό, γιατί μετά την εναρκτήρια ομιλία του στο Συνέδριο Linux.conf.au στο Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, ο προγραμματιστής Matthew Garrett κατηγόρησε τον Torvalds για τον εμπρηστικό χαρακτήρα με τον οποίο μιλάει στην λίστα ταχυδρομίου (mailing list) του Linux Kernel.

 

3. Sir Tim Berners-Lee

Ο Sir Tim Berners-Lee, ο «πατέρας» του διαδικτύου, ένας από τους βασικότερους πρωτεργάτες του διαδικτύου, είναι ο δημιουργός του World Wide Web. Δημιούργησε το πρωτόκολλο Hypertext Transfer Protocol (HTTP), την τεχνολογία πάνω στην οποία χτίστηκε ολόκληρος ο Παγκόσμιος Ιστός (δείτε εδώ την Ιστορία Του Διαδικτύου).

Τον Μάρτιο του 1998 Tim Berners Lee γράφει το «Information Management: A Proposal» («Διαχείριση Πληροφοριών: Μια πρόταση») το οποίο και κυκλοφόρησε προς διαβούλευση στο CERN (TBL). Πρόκειται για μια προσπάθεια του Tim BL να πείσει την διεύθυνση του CERN πως θα ήταν προς όφελός του ένα παγκόσμιο σύστημα υπερκειμένων. Ο Tim Berners Lee ανέπτυξε την γλώσσα HTML [δηλαδή το πρωτόκολλο HTTP που είναι το πιο συνηθισμένο στον ηλεκτρονικό χώρο του World Wide Web και η ονομασία του οποίου προέρχεται από τα αρχικά των αγγλικών λέξεων HyperText Transfer Protocol (Πρωτόκολλο Μεταφοράς Υπερκειμένου)], η οποία βασίζεται στο hypertext (υπερκείμενο σε οθόνη) και σχεδίασε τον παγκόσμιο ιστό (World Wide Web) στο Ερευνητικό Κέντρο Φυσικής CERN, έξω από την Γενεύη. Είναι ο Τιμ Μπέρνερς Λι αυτός που χάρισε στο δίκτυο την σημερινή του μορφή και άνοιξε τον δρόμο για την μαζική παγκόσμια χρήση του. Η δύναμη του Web είναι ότι, κάτω από έναν εύχρηστο τρόπο λειτουργίας, ενοποιεί πολλά πρωτόκολλα και υπηρεσίες.

Ο ορισμός του Σημασιολογικού Ιστού και του web 3.0 εν γένει έχει δοθεί από τον Tim Berners-Lee, από το 1999 ακόμα, όταν μίλησε για το όραμά του:

I have a dream for the Web [in which computers] become capable of analyzing all the data on the Web – the content, links, and transactions between people and computers. A ‘Semantic Web’, which should make this possible, has yet to emerge, but when it does, the day-to-day mechanisms of trade, bureaucracy and our daily lives will be handled by machines talking to machines. The ‘intelligent agents’ people have touted for ages will finally materialize.

Μιλάει για τον Σημασιολογικό Ιστό περιγράφοντας έναν κόσμο στον οποίο το διαδίκτυο θα έχει την δυνατότητα ανάλυσης όλων των δεδομένων που υπάρχουν σε αυτό. Οι περισσότερες υποθέσεις μας θα διεκπεραιώνονται από τις διαμεσολαβούσες μηχανές. Αυτό το όραμα κινητοποίησε αρκετούς επιστήμονες που με το έργο τους άρχισαν να δίνουν σάρκα και οστά στο web 3.0.

 

4. Donald Knuth

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος επιστήμονας πληροφορικής και ομότιμος καθηγητής της «Τέχνης του Προγραμματισμού Υπολογιστών» στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, Donald Knuth, με το ακαδημαϊκό του έργο στην επιστήμη των υπολογιστών έχει κερδίσει τον τίτλο του «πατέρα της ανάλυσης των αλγορίθμων», συμβάλλοντας στην ανάπτυξη και στην συστηματοποίηση μαθηματικών τεχνικών για την εις βάθος ανάλυση της υπολογιστικής πολυπλοκότητας των αλγορίθμων. Τα πάντα, από τον αλγόριθμο της ροής των ειδήσεων στο Facebook, μέχρι τις προτάσεις της Amazon, οφείλουν κάτι στο έργο του.

Εκτός από την ουσιαστική συνεισφορά του σε αρκετούς κλάδους της θεωρητικής πληροφορικής, ο Κνουθ είναι ο κύριος δημιουργός του διάσημου συστήματος στοιχειοθεσίας μέσω υπολογιστή TeX, της σχετιζόμενης γλώσσας ορισμού γραμματοσειρών και συστήματος σχεδίασης Metafont και της οικογένειας γραμματοσειρών Computer Modern. Οι αριθμοί εκδόσεων του λογισμικού TeX του Κνουθ αποτελούν προσέγγιση του αριθμού π, δηλαδή εξελίσσονται ως 3, 3.1, 3.14, 3.141 και ούτω καθεξής. Όπως έχει ζητήσει ο ίδιος, μετά τον θάνατό του η μόνη αλλαγή που θα γίνει στον κώδικα του TeX θα είναι η αναβάθμιση του αριθμού έκδοσης σε π. Ομοίως, στο λογισμικό Metafont οι αριθμοί εκδόσεων αποτελούν προσέγγιση του αριθμού e.

Πολυγραφότατος συγγραφέας, ο Κνουθ δημιούργησε τα συστήματα προγραμματισμού υπολογιστών WEB/CWEB, τα οποία είναι σχεδιασμένα για να ενθαρρύνουν και να διευκολύνουν τον «λόγιο προγραμματισμό» (literate programming). Έχει σχεδιάσει επίσης την αρχιτεκτονική συνόλου εντολών MMIX.

Το 1971 ο Κνουθ έγινε ο πρώτος παραλήπτης του Βραβείου Γκρέις Μάρεϊ Χόπερ του Συλλόγου Μηχανημάτων Υπολογισμού (ACM). Έχει τιμηθεί με πολλές ακόμα διακρίσεις, ανάμεσα στις οποίες το Βραβείο Τιούρινγκ (1974), το Εθνικό Μετάλλιο Επιστημών των ΗΠΑ, το Μετάλλιο Τζον φον Νόιμαν και το Βραβείο Κιότο.

Σε αναγνώριση για τη συμβολή του Κνουθ στην πληροφορική, το 1990 του απενεμήθη ο μοναδικός ακαδημαϊκός τίτλος του «Καθηγητή της Τέχνης του Προγραμματισμού Υπολογιστών». Το 1992 έγινε μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών, ενώ τον ίδιο χρόνο παραιτήθηκε από τα τακτικά καθήκοντα έρευνας και διδασκαλίας στο Στάνφορντ, ώστε να τελειώσει το πολύτιμο βιβλίο του.

Είναι και ο συγγραφέας του Surreal Numbers (1974) ISBN 0-201-03812-9, ενός μυθιστορήματος με θέμα την θεωρία συνόλων του Τζον Κόνγουεϊ για κατασκευή ενός εναλλακτικού συστήματος αριθμών. Αντί να εξηγεί απλώς το θέμα, το βιβλίο προσπαθεί να δείξει την ανάπτυξη των μαθηματικών. Στόχος του Κνουθ ήταν να προετοιμάσει τους φοιτητές για την πραγματοποίηση πρωτότυπης και δημιουργικής έρευνας.

Ο Κνουθ είναι γνωστός, όμως, και για το «επαγγελματικό του χιούμορ».

Συνήθιζε να πληρώνει εύρετρα 2,56 δολαρίων για κάθε λάθος (τυπογραφικό ή περιεχομένου) στα βιβλία του, γιατί «256 δεκάρες είναι ένα δεκαεξαδικό δολάριο», όπως έλεγε. (Τα εύρετρα για λάθη στο 3:16 Bible Texts Illuminated, είναι αντίστοιχα 3,16 δολάρια). Σύμφωνα με άρθρο του περιοδικού Technology Review του ΜΙΤ αυτές οι επιταγές είναι από τα πλέον περιζήτητα «τρόπαια» στον κόσμο της πληροφορικής. Ο Κνουθ σταμάτησε την αποστολή των επιταγών το 2008, λόγω τραπεζικής απάτης και πλέον δίνει σε κάθε δικαιούχο πίστωση στην εικονική «Τράπεζα του Σαν Σερίφ».

Στα 77 του χρόνια ο ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, Κνουθ, συνεχίζει να γράφει το έργο του «Η Τέχνη του Προγραμματισμού των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών» («The Art of Computer Programming») που αποτελείται από πολλούς τόμους, με τον πιο πρόσφατο να βγαίνει το 2011.
 

5. Brendan Eich

Ο Brendan Eich είναι ο άνθρωπος που δημιούργησε την διερμηνευμένη γλώσσα προγραμματισμού για υπολογιστές, JavaScript, η οποία ουσιαστικά είναι το de facto πρότυπο για την ανάπτυξη web εφαρμογών.
Ένας πολύ σπουδαίος άνθρωπος από θέμα γνώσεων και τεχνολογικής προσφοράς. Από κάθε πλευρά ο κύριος Brendan Eich, είναι ένας πολύ αξιόλογος τεχνικός και προγραμματιστής και καθόλου τυχαία δεν ήταν και η θέση του ως CEO της Mozilla (Firefox).

Πλέον όμως ο Brendan Eich, αποτελεί παρελθόν για την Mozilla και την θέση του CEO, την οποία και κράτησε για πολύ λίγο χρονικό διάστημα. Τι συνέβη όμως και απομακρύνθηκε από αυτήν την θέση; Κρίθηκε ανεπαρκής ή έκανε κάτι το οποίο και ήταν εις βάρος της Mozilla; Τίποτε από αυτά, το θέμα ήταν αλλού και δεν είχε την παραμικρή σχέση με την τεχνολογία ή την Mozilla.

Ο mr. Brendan Eich, είναι ομοφοβικός και ρατσιστής και μάλιστα φρόντισε να το διατυμπανίσει, δωρίζοντας 1.000 δολάρια, σε μια οργάνωση η οποία έχει ως στόχο να απαγορέψει τους γάμους μεταξύ ομοφυλόφιλων. (Δείτε περισσότερα για το συμβάν εδώ).

 

6. Solomon Hykes

Ο Solomon Hykes ήταν ο δημιουργός του Docker, μία σούπερ-καυτή τεχνολογία που την λατρεύουν οι προγραμματιστές γιατί τους δίνει την δυνατότητα να γράφουν κώδικα μία φορά, και τρέχει παντού.
Το Docker στην πραγματικότητα ξεκίνησε ως ένα side-project (παράπλευρο πρότζεκτ) της εταιρείας με την επωνυμία dotCloud. Αλλά όταν το Docker απογειώθηκε, η εταιρεία άλλαξε ρότα και το υποστήριξε ως βασικό της πρότζεκτ. Σήμερα, φημολογείται πως η αξία του Docker εκτιμάται πάνω από 1.000 εκατομμύρια δολάρια.

 

7. David Heinemeier Hansson

Ο Δανός προγραμματιστής David Heinemeier Hansson (γνωστός στην κοινότητα προγραμματισμού και ως DHH) δημιούργησε το Ruby on Rails, που το 2005 του χάρισε το βραβείο «Hacker of the Year» («Χάκερ της Χρονιάς») της Google. Πρόκειται για ένα υπερ-δημοφιλές πλαίσιο ανάπτυξης λογισμικού Ιστού Ανοιχτού Κώδικα για την γλώσσα προγραμματισμού Ruby. Προορίζεται για χρήση σε συνδυασμό με ευέλικτες μεθοδολογίες ανάπτυξης, οι οποίες χρησιμοποιούνται από τους προγραμματιστές Ιστού για ταχεία ανάπτυξη λογισμικού.
Η Ruby είναι μια δυναμική, ανακλαστική, αντικειμενοστρεφής γλώσσα προγραμματισμού γενικής χρήσης που συνδυάζει μια σύνταξη επηρεασμένη από την Perl με χαρακτηριστικά από τη Smalltalk.

Ο Hansson είναι ταυτόχρονα και ακράτητος οδηγός αγωνιστικών αυτοκινήτων, και από το 2012 τρέχει στις κούρσες αγώνες «24 Hours of Le Mans». Το 2014, μάλιστα, βγήκε πρώτος στην κατηγορία του.

 

8. Bram Cohen

Ο Bram Cohen, Διευθύνων Σύμβουλος και Ιδρυτής του BitTorrent, το 2001 δημιούργησε το εξαιρετικά δημοφιλές πρωτόκολλο διαμοιρασμού BitTorrent το οποίο άνοιξε νέους δρόμους στους χρήστες που θα μπορούσαν πλέον να απολαμβάνουν ταχύτερη λήψη αρχείων - σπάζοντας ένα τεράστιο αρχείο, με μια δέσμη μικρότερων που θα μπορούσαν να κατεβαίνουν ταυτόχρονα.
Το BitTorrent βασίζεται στην τεχνολογία p2p, δηλαδή από χρήστη σε χρήστη, χωρίς να μεσολαβεί κάποιος τρίτος server. Έτσι, η ανώνυμη φύση του BitTorrent και η γρήγορη ταχύτητα λήψης έκαναν παιχνιδάκι την πειρατεία (sic).

 

9. James Gosling

Ο James Gosling δημιούργησε την Java, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Javascript ως η πιο δημοφιλής γλώσσα προγραμματισμού στον κόσμο. (Στην πραγματικότητα, εκτός από τα ονόματά τους, οι δύο γλώσσες δεν μοιάζουν καθόλου.)

Ο Goslin δημιούργησε την Java, όταν εργαζόταν στην Sun Microsystems, μια πρωτοποριακή εταιρεία τεχνολογίας που το 2010 την αγόρασε η Oracle. Μετά την εξαγορά, αποχώρησε από την εταιρεία και έγινε ένας από τους μεγαλύτερους επικριτές της Oracle. Από τότε, εργάστηκε για ένα σύντομο πέρασμα πέντε μηνών στην Google και πλέον εργάζεται σε μία νεοσυσταθείσα εταιρεία ονόματι Liquid Robotics.

 

10. Bjarne Stroustrup

Ο Δανός επιστήμονας υπολογιστών Μπιάρνε Στρούστρουπ είναι περισσότερο γνωστός ως ο δημιουργός της γλώσσας προγραμματισμού C++.

Ο Bjarne Stroustrup ξεκίνησε την ανάπτυξη της γλώσσας προγραμματισμού C++ το 1978 (τότε ονομαζόταν «C με κλάσεις») και, συν των άλλων, έγραψε το «The C++ Programming Language» που θεωρείται ως το πρότυπο βιβλίο για την γλώσσα αυτή.

Αυτήν την στιγμή, εκτός του ότι εργάζεται στην Morgan Stanley, είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Τέξας Α&Μ και κατέχει την έδρα της πληροφορικής στο Κολλέγιο Μηχανικής του πανεπιστημίου αυτού.

 

11. John Carmack

Ο John Carmack, συνιδρυτής της εταιρείας id Software που είναι φιλική προς τους χρήστες linux, είναι πιο γνωστός ως ο δημιουργός του θρυλικού Doom. Είναι όμως και ο πιονέρος των 3D γραφικών και των τεχνικών που χρησιμοποιούνται μέχρι και σήμερα.
Τώρα, ο Carmack εργάζεται στο Facebook της Oculus VR (την εταιρεία που προωθεί την των Virtual Reality (Εικονικής Πραγματικότητας) διαδικτυακών (web) εφαρμογών) ως Επικεφαλής Τεχνολογίας (Chief Technology Officer), φέρνοντας την γραφική τεχνογνωσία του στα ακουστικά (συνδυασμός ακουστικού κεφαλής και μικροφώνου) επόμενης γενιάς - στα ακουστικά εικονικής πραγματικότητας.

 

12. Mark Zuckerberg

Ο Mark Zuckerberg δημιούργησε το περίφημο Facebook σε ένα δωμάτιο του πανεπιστήμιου Χάρβαρντ. Ήταν φθινόπωρο του 2003 στο Harvard όταν ένας ιδιοφυής φοιτητής, ο Mark Zuckerberg, έθετε τις βάσεις για αυτό που λίγα χρόνια αργότερα θα αποδεικνυόταν παγκόσμιο φαινόμενο και θα έκανε τον ίδιο δισεκατομμυριούχο (μιας και είπα δισεκατεμμυριούχο, δείτε και πώς οι 100 πλουσιότεροι θα μπορούσαν να δώσουν ένα τέλος στην παγκόσμια φτώχεια πάνω από 4 φορές!): το Facebook.

Η πιο επιτυχημένη ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης με 500 εκατομμύρια χρήστες κρύβει μία ομιχλώδη ιστορία προέλευσης με νομικές διαμάχες και μηνύσεις, καθώς οι αδελφοί Winklevoss κατηγόρησαν τον Zuckerberg ότι τους έκλεψε την ιδέα ενώ και ο κολλητός του, Eduardo Saverin, συνιδρυτής και αρχικός χρηματοδότης του εγχειρήματος, έκανε αγωγή εναντίον του υποστηρίζοντας ότι τον εκπαραθύρωσε από το project. (ενδιαφέρον έχει και η ταινία The Social Network που εδράζεται στην αμφιλεγόμενη ιστορία του Facebook και των ανθρώπων που ενεπλάκησαν στην δημιουργία του.)

Σήμερα, το περίφημο μότο του Facebook είναι

κινούμαστε γρήγορα και είμαστε αναλυτικοί.

Δείτε τι εννοεί προφανώς ο (big ρουφ) ιδρυτής του Facebook Μάρκ Ζούκερμπεργκ με το μότο του «κινούμαστε γρήγορα και είμαστε αναλυτικοί»: Τι δίνει το Facebook στους τσαίους [αστυνομία]

 • Σχόλια

2 Comments:

 1. Εικόνα StavrOS
  StavrOS (χωρίς επαλήθευση)Ιουλ 16, 2015 13:31 ΜΜ

  Κάπου εκεί θα μπορούσαν να μπουν και οι μισητοί για πολλούς Bill Gates και ο (πλέον μακαρίτης) Steve Jobs - ότι και να λέμε μόνο και μόνο του ότι έφεραν σε όλους (για δικούς τους βέβαια σκοπούς) κοντά την τεχνολογία των Υπολογιστών είναι σίγουρα μεγάλο πράγμα. Δεν μπορώ να θεωρήσω ότι δεν είχαν προγραμματιστικές γνώσεις και ότι δεν εφάρμοσαν ωραίες ιδέες στα δημιουργήματά τους.

 2. Εικόνα Helen
  HelenΙουλ 16, 2015 15:01 ΜΜ

  Το άρθρο όμως μιλάει για εν' ενεργεία προγραμματιστές και οι πιο πάνω δεν είναι. Άσε δε που ο jobs είχε τόση σχέση με τον προγραμματισμό, όσο οι αγελάδες με την αεροναυπηγική. Και οι δυο αυτοί, με δουλειές άλλων έγιναν αυτό που έγιναν, αλλά σίγουρα ο Gates, ειχε καλές γνώσεις προγραμματισμού και hacking, άσχετα αν τα συνδύασε με το "αμερικάνικο όνειρο".

Scroll to Top