BETA

Open-Skype: Η Ανοιχτού Κώδικα έκδοση του Skype;

Εικόνα Maria

Το Skype, αν και δεν ήταν η πρώτη εφαρμογή που ξεκίνησε να αναπτύσσεται για φωνητικές συνομιλίες στο διαδίκτυο, ήταν και αυτή που καθιερώθηκε προφανώς επειδή παρουσίασε ένα καλύτερο σύνολο και τέλος πάντων δούλευε πολύ καλύτερα από κάθε τι άλλο εκείνες τις εποχές και, όπως αρκετά άλλα, καθιερώθηκε μαζικά σαν την default εφαρμογή επικοινωνίας για τους περισσότερους.
Πάντα, ακόμα και πριν εξαγοραστεί από την MS, ήταν κλειστού κώδικα εφαρμογή και αυτός είναι από τους λόγους των διαφορών της ίδιας εφαρμογής στα λειτουργικά συστήματα (Windows, Linux, OSX) και φυσικά η αιτία που δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις επαφές μας εκεί ώστε να συνομιλούμε μαζί τους από άλλη voip εφαρμογή. Δεν είναι λίγοι αυτοί που προσπαθήσανε να δημιουργήσουνε κλώνους και να επιτύχουν συμβατότητα, μα καμία προσπάθεια δεν απέδωσε.
Μέχρι τώρα τουλάχιστον, αφού στο Github εμφανίστηκε κάποιος που ισχυρίζεται πως με αντίστροφη μηχανική (reverse engineering), αποσυμπίληση δηλαδή, στον client για το Skype Network (την web έκδοσή του), κατάφερε να δημιουργήσει μια ανοιχτή του έκδοση, βασιζόμενη στην version 5.5 του Skype client, γραμμένη σε C.
Είναι κάτι πολύ νέο και, επί του παρόντος, μόνο λήψη και αποστολή μηνυμάτων υποστηρίζονται και εκτελέσιμα (binaries) υπάρχουν μόνο για τα Windows και το ονομάζει skypeopensource.
Ήδη έχει αρχίσει μια υστερία, πως πρόκειται για ένα πρόγραμμα της NSA με σκοπό να υποκλέπτει ολόκληρη την κίνηση του Skype, κάτι που είναι βλακεία αφού ούτως ή άλλως η NSA έχει πρόσβαση σε αυτό· μα και να μην είχε, αρκούσε ένα τηλεφώνημα στην Microsoft (ας χαλαρώσουμε λίγο, επειδή αλλιώς μας βλέπω όλους με καπέλα από αλουμινόχαρτο).

Αν θέλετε να το δοκιμάσετε, σε Windows αυτήν την στιγμή όπως είπαμε (για Unix-based συστήματα θα πρέπει να γίνουν ορισμένες αλλαγές στο socket usage), θα πρέπει να το κατεβάσετε από την σελίδα του στο Github. Είναι έτοιμο να φορτώσει στο Visual Studio 2010, μα μπορείτε να το εγκαταστήσετε και από το binary αρχείο του (προς το τέλος της σελίδας θα το βρείτε):

[DOWNLOAD skypeopensource2]

Μόλις κατέβει, θα το αποσυμπιέσετε και θα τρέξετε το αρχείο με τ' όνομα: «EpycsMessenger2.exe».
Αφού το εγκαταστήσετε, θα σας ζητήσει να συμπληρώσετε αυτήν την φόρμα στην οποία βάζετε τους κωδικούς σας του Skype, και κλικ στο login για να μπείτε σε αυτό:

Τώρα, για το αν και πώς θα τρέξει, είναι άλλη υπόθεση.

Και ούτε είμαι και η ειδική για να διευκρινίσω αν πράγματι είναι έτσι όπως τα λέει ή πρόκειται απλά για μια ακόμα περίπτωση μιας desktop app της web έκδοσης του Skype όπως λένε μερικοί. Αν όμως ισχύουν τα λεγόμενά του, τότε προφανώς θα υπάρξουν δυναμικές εξελίξεις σε αυτό.

>>> το blog του skype-open-source2.

 • Σχόλια

3 Comments:

 1. Εικόνα Μιχάλης
  Μιχάλης (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 09, 2016 18:59 ΜΜ

  ουάου μακάρι να δουλεύει χωρίς κανένα πρόβλημα. Πάω να το εγκαταστήσω

 2. Εικόνα mike
  mike (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 10, 2016 16:24 ΜΜ

  απ'ότι κατάλαβα δεν υπάρχει μεταγλωττισμένη έκδοση για linux.Δεν είμαι σίγουρος αλλά προσπάθησα να το εγκαταστήσω σε linuxmint,το αποσυμπίεσα και δεν έβρισκα το εκτελέσιμο αρχείο του.

 3. Εικόνα Kostas
  Kostas (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 10, 2016 22:04 ΜΜ

  Ενδιαφέρον φυσικά αλλά μη χρήσιμο πια. Δεν νομίζω κανένας να χρησιμοποιεί παλιά έκδοση συμβατή μ' αυτό το προτόκολλο. Και δεν είναι καινούργια προσπάθεια. Θυμάμαι κάτω από το ίδιο group υπήρχε κι ένα repo το οποίο το έριξαν επειδή είχε απευθείας decompiled κώδικα και δεν ήταν τόσο rev eng. Λογικά υπάρχει mirrored κάπου.

Scroll to Top