BETA

OpenStreet και Marble χάρτες στο Android

Εικόνα Helen

Ίσως μια από τις πιο χρήσιμες προσθήκες στα κινητά μας τηλέφωνα να υπήρξε η δυνατότητα χρήσης χαρτών, ώστε να καθορίσουμε μια διαδρομή ή να εξερευνήσουμε μια περιοχή για σημεία ενδιαφέροντος. Οι διαθέσιμοι και λεπτομερείς χάρτες πλέον είναι πολλοί, μέχρι ακόμα και αυτοί που έχουν δημιουργηθεί από στρατιωτικές υπηρεσίες, μα ηλεκτρονικά, καλώς ή κακώς, τα πρωτεία κατέχουν οι Google Maps
Όμως, όπως είναι αυτονόητο, κανένας χάρτης δεν θα ήταν πραγματικά ενημερωμένος χωρίς την συνεισφορά των καθημερινών ανθρώπων. Τα αστικά κέντρα και οι υπόλοιπες τοποθεσίες διαμορφώνονται συνεχώς, αλλάζοντας το τοπίο και τα σημεία ενδιαφέροντος. Και αυτό επειδή ένας χάρτης μπορεί να προσφέρει μια γενική εποπτεία μιας μεγάλης γεωγραφικής περιοχής, ωστόσο, οι λεπτομέρειες που περιέχει ως προς την χαρτογραφημένη περιοχή είναι γενικές και περιορισμένου επιπέδου και επιπλέον, αυτό το επίπεδο εξαρτάται από την θεώρηση αυτού που συνέθεσε τον χάρτη ή τον σκοπό της χαρτογράφησης.
Αν και τα επίπεδα της χαρτογράφησης είναι πολλά και χρησιμοποιούνται σε πολλούς τομείς, τον καθημερινό άνθρωπο τον ενδιαφέρει κυρίως η εύρεση κάποιας διαδρομής και τα όσα υπάρχουν από αυτά που τον ενδιαφέρουν σε έναν περιβάλλοντα χώρο.

Και σε αυτό ακριβώς το σημείο, σε ρεαλιστικό επίπεδο, την καλύτερη δουλειά κάνει το Open Street Map που μετράει σχεδόν μια δεκαπενταετία ανάπτυξης (ξεκίνησε το 2003). Με απλά λόγια, το OpenStreetMap είναι δωρεάν, ελεύθερα διανυόμενος χάρτης ολόκληρου του κόσμου, δημιουργημένος από ανθρώπους σαν κι εσάς.
Τα δεδομένα είναι ελεύθερα για λήψη και χρήση κάτω από την ανοιχτή του άδεια. Κινούμενο στα πλαίσια της ελευθερίας του Ανοιχτού Κώδικα και της κοινοτικής αλληλεγγύης και συνεργασίας, φιλοδοξεί να φτιάξει έναν ελεύθερο χάρτη του πλανήτη. Η κοινότητα του OpenStreetMap είναι μεγάλη, διασπαρμένη σε πολλές χώρες, με πολλές διαφορετικές γλώσσες και με πολλά και διαφορετικά ενδιαφέροντα [δείτε αναλυτικότερα].

Το Marble από την άλλη, είναι επίσης ένα λογισμικό ανοιχτού κώδικα που είναι κάτι σαν το Google Earth / Maps και χρησιμοποιείται ευρέως από δεκάδες συσκευές GPS. Παράλληλα και η desktop έκδοσή του είναι πολύ καλή και εύχρηστη, καθώς η χρήση της είναι παρόμοια με αυτήν του Google Earth, έχοντας την υδρόγειο που την γυρίζουμε σε όποιο σημείο επιθυμούμε, και με πολύ κοντινό ζουμ, έχει την μορφή ενός χάρτη, ενώ το OpenStreetMap σας μεταφέρει στο επίπεδο του δρόμου [δείτε αναλυτικότερα].

Αυτόν ακριβώς τον συνδυασμό των Open Street Maps και Marble, πήρε η ομάδα του KDE και δημιούργησε μια ακόμα εκπληκτική app για συσκευές Android, το Marble Maps.

Στην ουσία, φέρνει τις δυνατότητες του Marble σε συσκευές Android, μπορώντας να καθοδηγήσει σε εύρεση δρόμων και τοποθεσιών κάνοντας χρήση του OpenStreetMap. Διαθέτει καλοφτιαγμένους χάρτες με μια απλή στην χρήση τελική επαφή. Είναι ανοιχτού κώδικα, βασίζεται εξ ολοκλήρου σε ελεύθερα δεδομένα και σε ανοιχτά πρότυπα, σεβόμενο τα προσωπικά σας δεδομένα.
Ανανεώνεται συνεχώς και πρόκειται για μια εκπληκτική app, αν σας χρειάζονται χάρτες.

Κατεβάστε το Marble Maps:

Μπορείτε να το εγκαταστήσετε από το Gplay (χρειάζεται Android 4.1 και νεότερες εκδόσεις):

[ΙΝSTALL Marble Maps]

Ή, αν δεν θέλετε από το Gplay, μπορείτε να κατεβάσετε το apk αρχείο του:

[DOWNLOAD Marble Maps -apk]

>>> η σελίδα του Marble Maps.

  • Σχόλια

1 Comments:

  1. Εικόνα οk
    οk (χωρίς επαλήθευση)Ιαν 22, 2017 00:11 ΠΜ

    καλη προσπαθεια μεν, αλλά παρατηρησα οτι offline δε μπορει να βρει τοποθεσιες και ειλικρινα δεν ξερω ποσο χρησιμη μπορει να ειναι μια εφαρμογη πλοηγησης που δε λειτουργει σωστα offline...
    εν κατακλειδη προτιμω την osmand

Scroll to Top