BETA

openSUSE Leap 42.1: μια ώριμη διανομή

Εικόνα Haris

H έκδοση του οpenSUSE Leap 42.1 αποτέλεσε ένα γιγάντιο βήμα για το σχέδιο openSUSE, το SUSE, και τους χρήστες Linux.

Αυτή η έκδοση, δεν κάνει απλώς ένα άλμα από την άποψη των αριθμών της βερσιόν, αλλά η open source enterprise edition αυτή, πραγματοποιεί εξελίξεις σε όλους τους τομείς. Ήμουν αρκετό καιρό χρήστης του openSUSE, και αυτή η έκδοση ήταν μια αναμονή για πολύ καιρό. Πλοηγήθηκα σε αυτήν για λίγο, και ορίστε ποιες είναι οι σκέψεις μου:

Όταν επισκέφθηκα την σελίδα κατεβάσματος για το openSUSE Leap, εκπλήχθηκα για το ότι δεν υπήρχε live cd της 42.1. Σαν αποτέλεσμα, δεν μπορείς να τεστάρεις για το αν θα δουλέψει στο σύστημα σου ή όχι, θεωρείς πως θα λειτουργήσει. Όλο αυτό που έχεις, είναι το dvd, με το οποίο θα εγκαταστήσεις τη διανομή.

Στη συνέχεια όταν ρώτησα αν θα υπάρξει ένα επίσημο live cd του Leap, ο Richard Brown, διευθυντής της openSUSE board, μου είπε «Μέχρι τώρα, και όσο ξέρω, δεν υπάρχουν σχέδια για live cd του Leap. Ειδικά, όχι κάποιο που θα περιλαμβάνει έναν εγκαταστάτη. Προηγούμενες εμπειρίες με εγκαταστάτες live cd μας δίδαξαν πως είναι περιορισμένες οι δυνατότητες σε σύγκριση με το τι μπορούμε να κάνουμε με το YAST, η με το μέσο dvd, η με τον μικρό σε μέγεθος εγκαταστάτη δικτύου».

Εάν λοιπόν χρειάζεσαι ένα live cd του openSUSE Leap, ας πούμε για demo, στον υπολογιστή ενός φίλου σου, χωρίς να κάνεις εγκατάσταση, τότε μπορείς να το δημιουργήσεις χρησιμοποιώντας το SUSE Studio, που σου επιτρέπει να φτιάξεις την δική σου διανομή, επιλέγοντας πακέτα και επιφάνειες εργασίας γραφείου.
Ο Brown, συνέχισε λέγοντας πως «υποστήριξη για το Leap 42.1 υπάρχει ήδη μέσα στο SUSE Studio, και ακόμα χωρίς το Studio, ο κόσμος μπορεί να χρησιμοποιήσει το KIWI, και το OBS, για να φτιάξει live media, η οποιοδήποτε άλλο μέσο βασίζεται στο Leap”.

Η εγκατάσταση

Το openSUSE έχει μια από τις πιο «δεμένες» διαδικασίες εγκατάστασης. Είναι μεν εύκολο στη χρήση, αλλά από την άλλη σου δίνει περισσότερο έλεγχο στην εγκατάσταση συγκρινόμενο με άλλες διανομές. Εξαιρούνται βέβαια ανώτερες ρυθμιστικά διανομές όπως το Arch και το Gentoo.
Κατά την εγκατάσταση μπορούμε να επιλέξουμε επιφάνεια εργασίας, GNOME, KDE, η άλλες, και έτσι θα εγκατασταθεί το συγκεκριμένο περιβάλλον. Το KDE Plasma 5, είναι το εξαρχής περιβάλλον εργασίας γραφείου για το openSUSE. Όταν εγκατασταθεί, θα δούμε μια επιλογή για KDE 4, και Plasma 5, στην οθόνη login, όπου μπορούμε να επιλέξουμε.
Σαν εδώ και καιρό χρήστης του Plasma, θα συνιστούσα να ανεβάσει κάποιος τον πήχη, και να πάει στο Plasma 5. Αν βρείτε σφάλματα, τότε τα αναφέρετε. Αν από την άλλη βρείτε ελλείψεις, ενημερώστε τους προγραμματιστές ανάπτυξης.

Αυτό που έκανε το openSUSE μια προτιμώμενη διανομή στα 2011, όταν έψαχνα κάτι εναλλακτικό στο Ubuntu, ήταν η σύμπτυξη με το περιβάλλον εργασίας επιλογής. Είτε χρησιμοποιήσει κάποιος GNOME, είτε Plasma, το οτιδήποτε είναι στην θέση του και ταιριάζει. Οι ομάδες του openSUSE, αφιέρωσαν επεκταμένη εργασία για να συμπτύξουν καλύτερα τις εφαρμογές με την επιφάνεια εργασίας. Το διαπίστωσα αυτό, όταν χρησιμοποιούσα Arch Linux, και κατέληξα να χρησιμοποιώ πακέτα openSUSE για τον Firefox, για να έχω μια καλύτερη εμπειρία στο Plasma.

H δυνατότητα Upstream για όλους

Το openSUSE κέρδισε τον σεβασμό μου και έγινε η διανομή της προτίμησής μου, γιατί εργάζονται με το Upstream. Οι προγραμματιστές ανάπτυξης του openSUSE, είναι μέσα στους κορυφαίους αναμεμιγμένους σε σχέδια ανοικτού κώδικα, που περιλαμβάνουν τον πυρήνα Linux, το GNOME, το KDE, το Libre Office και άλλα.
Αντίθετα με διανομές που θέλουν να διαφοροποιούνται, από άλλες, η ομάδα του openSUSE έχει σχεδιάσει εργαλεία που υποστηρίζουν διαφορετικές διανομές. Είναι σπάνια και φρέσκια εμπειρία. Όταν είχα ρωτήσει σε κάποια άλλη διανομή «Γιατί το λογισμικό σας δεν είναι διαθέσιμο για άλλες » μου απάντησαν «Είναι ανοικτού κώδικα, ο οποιοσδήποτε μπορεί να το πάρει».
Αλλά αυτό δεν είναι το θέμα με το openSUSE. Ναι, έχουν φτιάξει κάποια ισχυρά εργαλεία όπως το openSUSE Build Service, το OpenQA, το SUSE Studio, και αυτά μπορούν, και χρησιμοποιούνται, από άλλα σχέδια και διανομές. Μάλιστα άκουσα, χωρίς να το επισημοποιήσω από την Valve, πως το OBS (Open Build Service), το έχουν και χτίζουν τα δικά τους deb πακέτα για το Steam OS. Αλλά και το Fedora κάνει χρήση του OpenQA.

Ακόμα μερικά πράγματα για το λογισμικό

Η διαχείριση λογισμικού είναι εξαιρετικά εύκολη στο openSUSE, όπως πάντα. Έχει κάποιος το ισχυρό YaST, αν του αρέσει το GUI, και το zipper, αν προτιμά τη γραμμή εντολών. Χιλιάδες πακέτα τρίτων κατασκευαστών είναι διαθέσιμα διαμέσου της software.opensuse.org χάρη στο OBS. Είναι εύκολο να εγκαταστήσεις τέτοια πακέτα, απλώς ψάχνεις για την εφαρμογή, επιλέγεις την έκδοση του openSUSE που τρέχεις, και κάνεις κλικ, η εφαρμογή θα εγκατασταθεί στο σύστημα σου χωρίς μπερδέματα και φασαρίες.
Το openSUSE Leap, είναι μια ώριμη και σταθερή έκδοση, περίπου σαν του Debian. Είναι βασισμένο στο SUSE Linux Enterprise (SLE), και έτσι δεν υπάρχει λόγος αστάθειας, αφού τρέχει σε κρίσιμα περιβάλλοντα. Έτσι, το Leap, μπορεί να μην περιλαμβάνει και τα τελευταία πακέτα που μόλις εκδόθηκαν.

Όμως, αντίθετα με το Debian Stable, δεν είναι παγωμένο στο χρόνο. Χρησιμοποιεί τα τελευταία πακέτα stable. Στις περισσότερες περιπτώσεις θα βρείτε τα τελευταία για το Leap. Αν ψάχνετε για περιβάλλοντα εργασίας για παράδειγμα, θα βρείτε το GNOME 3.16.2, το Plasma 5.4.2, το MATE 1.10, το XFCE 4.12.1 με το Leap 42.1.
Αν ψάχνετε για εφαρμογές, τότε θα τρέχετε τις τελευταίες εκδόσεις των προγραμμάτων αυτών. Τρέχω για παράδειγμα τον VLC 2.2.1, GIMP 2.8.14, στο Leap μηχάνημα μου, και αυτές είναι οι τελευταίες σταθερές εκδόσεις.

Αν χρησιμοποιήσετε το Leap για τον εξυπηρετητή, η για περιβάλλον ανάπτυξης, τότε δεν υπάρχει θέμα έλλειψης με εργαλεία για το openSUSE, χάρη στο SLE.
Γενικά το YaST είναι ένας πολύτιμος λίθος ακρίβειας, που το openSUSE δημιούργησε. Είναι ένα εργαλείο που κάθε διανομή θα έπρεπε να είχε. Με το 42.1, η το openSUSE προσφέρει ακριβώς την ίδια έκδοση του YaST, AutoYaST, και Linuxrc, που θα έρθουν με το SLE12-SP1. Το YaST έχει αλλάξει τον κώδικα βάση του και έχει μετακινηθεί στο Ruby, έτσι βαθμηδόν έγινε πιο γυαλισμένο.
Μπορεί τέλος κάποιος να έχει πρόσβαση σε ισχυρά εργαλεία ελέγχου όπως το Machinery.

Συμπερασματικά

Αυτό που κάνει αυτή την έκδοση πολύ σημαντική είναι πως με το Leap, τα SUSE και openSUSE τελικά έρχονται μαζί. Με αυτή την έκδοση δηλαδή, το openSUSE ξεκινά να χρησιμοποιεί τον ίδιο κώδικα του SLE (Suse Linux Enterprise). Τεχνικά λοιπόν τρέχει κάποιος μια κοινοτική έκδοση του SLE. Το Leap 42.1 είναι βασισμένο στο Service Pack 1 του SLE 12, που θα βγει προς τα έξω σύντομα. Το Leap θα ακολουθήσει τον κύκλο εκδόσεων του SLE, έτσι δεν θα είναι η νορμάλ 9μηνη έκδοση, αντίθετα, μια νέα έκδοση θα έρθει όταν έχουμε ανάλογη έκδοση στο SLE.

To openSUSE Leap θα λαμβάνει minor release updates, που θα ευθυγραμμίζονται με τα Service Packs. Καθώς οι ομάδες SUSE και openSUSE κάνουν αποκλειστική χρήση του OpenQA, αυτή θα είναι μια από τις πιο σταθερές εκδόσεις του openSUSE που έγιναν ποτέ.Το SUSE έχει μια δυνατή παρουσία στην ευρωπαϊκή αγορά, και σε άλλες, και τώρα δίνεται μια ευκαιρία σε μεγάλους εταιρικούς πελάτες όπως παρόχους φιλοξενίας web, η παίκτες public cloud, να έχουν μια εναλλακτική λύση στο CentOS η το Ubuntu. Μπορούν να τρέχουν το openSUSE Leap, σε μια υποδομή πιο κοντά στο SLE. Και εγώ που δεν είχα τρέξει το openSUSE σε εξυπηρετητές μου πριν, θα το δοκιμάσω, αντικαθιστώντας το Ubuntu.

Καθώς συνιστώ να τρέχει κάποιος openSUSE Leap στους εξυπηρετητές του, είναι μια ακόμα καλύτερη διανομή για το γραφείο. Προσφέρει μια από τις πιο ώριμες διανομές Linux, και διαθέτει ένα απέραντο αποθετήριο για μια μεγάλη εμπειρία στο γραφείο, αυτό λόγω και του ότι υπάρχει η πολύ καλή ενσωμάτωση των εφαρμογών στα DE.
Αν βέβαια δεν είστε συντηρητικοί, και θέλετε να είστε μέσα στα τελευταία, τότε μπορείτε να δοκιμάσετε το αδελφό Tumbleweed του, μια δοκιμασμένη rolling release διανομή. Σε κάθε περίπτωση πάντως θα είσαστε καλυμμένοι, είτε με ένα stable Λ/Σ, είτε με ρέουσα έκδοση, και το openSUSE σας καλύπτει.

Εμπρός λοιπόν, κάντε το βήμα.

Πηγή.

 • Σχόλια

6 Comments:

 1. Εικόνα diros
  diros (χωρίς επαλήθευση)Δεκ 31, 2016 00:41 ΠΜ

  Εδώ και δυο-τρεις μέρες τρέχω το Tumbleweed, και μπορώ να δηλώσω αρκετά ευχαριστημένος , λίγα προβλήματα μόνο για μερικά από τα οποία δεν ευθύνεται καν το ίδιο άμεσα, το συνιστώ ανεπιφύλακτα από πλευράς ευκολίας (σε λίγες ώρες το είχα φέρει πλήρως στα μέτρα μου) και αναμένω να δω πως θα πάει από αναβαθμίσεις.

 2. Εικόνα sudo monkey
  sudo monkey (χωρίς επαλήθευση)Δεκ 31, 2016 14:26 ΜΜ

  Νομιζω απο βιασυνη σου ξεφυγε... η εκδοση leap ειναι η 42.1 και οχι 4.2.1.. φιλικα.

 3. Εικόνα Lizard
  Lizard (χωρίς επαλήθευση)Δεκ 31, 2016 15:42 ΜΜ

  Καταρχήν είναι 42.1 , όχι 4.2.1

  Επίσης η 42.1 είναι παλιά έκδοση περσινή, η τελευταία είναι η 42.2

 4. Εικόνα Maria
  MariaΔεκ 31, 2016 17:17 ΜΜ

  Lizard, στο άρθρο δίνεται η πηγή από το οποίο (το παρόν άρθρο) είναι η μετάφραση. Και φαίνεται και από την ημερομηνία του πρότυπου (άρθρου) πως η έκδοση 42.1 είναι περσινή.

 5. Εικόνα Efstathios Iosifidis

  Όπως ειπώθηκε παραπάνω, η έκδοση που κυκλοφορεί τώρα είναι η 42.2.
  Δεν υπάρχουν live για να δοκιμάσει κανείς αν δουλεύει στο σύστημά του. Μπορεί είτε να το φτιάξει στο SUSE Studio είτε να πάρει έτοιμες λύσεις από το http://geckolinux.github.io/ (password έχει την λέξη linux) και να δοκιμάσει όποιο γραφικό περιβάλλον του αρέσει.

 6. Εικόνα digitalcrow
  digitalcrow (χωρίς επαλήθευση)Ιαν 28, 2017 11:15 ΠΜ

  Άστο δεν αξίζει τον κόπο , γλυτώστε χρόνο,κόπο,κούραση,σπάσιμο απλά βγάζοντας από το μυαλό σας οποια διανομή έχει σχέση με suse και fedora / korora.
  Δεν υπάρχει κανένας λόγος για να ασχοληθείς με αυτές τις διανομές πολύ πολύ παλιά ήταν ότι καλύτερο (που λέει ο λόγος) τώρα απλά δεν συγκρίνονται......

Scroll to Top