BETA

Ας μιλήσουμε για το "δωρεάν" wi-fi του πρωθυπουργού

Εικόνα constantinos

δ

Σε ένα θέατρο παραλόγου και με μια στημένη παράσταση, είδαμε και ακούσαμε πριν κάποια 24ωρα, τον μη εκλεγμένο και ελέω συστήματος πρωθυπουργό να λέει σε συνέντευξη ενός μεγαλοδημοσιογράφου για το δωρεάν wifi που ΘΑ έλθει σε έναν χρόνο σε ολόκληρη την Ελλάδα, όπως είπε. Δεν πιστεύω στην αναγκαιότητα της εξουσίας, μα αν το δούμε αντικειμενικά και ιστορικά η παρούσα "κυβέρνηση", είναι ότι πιο ακραίο έχει γνωρίσει αυτός ο τόπος μετά την χούντα του Μεταξά. Ο γνωστός λοιπόν αριβίστας και παθιασμένος για εξουσία και με ακροδεξιά "ιδεολογία", προσωρινός πρωθυπουργός ανακοίνωσε όλο μεγαλοπρέπεια το δωρεάν wi-fi που ΘΑ έχουν, από του χρόνου όμως, όλοι και σε όλη την επικράτεια. Δείτε το απόσπασμα, αν δεν το έχετε δει, αν βέβαια αντέχετε την γλοιότητα των φατσών:

Να το δούμε όμως, λίγο πιο καλά, αυτό το δωρεάν που είπε; Πώς μπορεί να γίνει, αν μπορεί. Τι θα χρειαστεί; Τι θα δαπανηθεί; Ποιο θα είναι το τίμημα; Και όλα αυτά βάζοντας στην άκρη την σκληρή πραγματικότητα των άνεργων και των αστέγων, την δυσπραγία στη ζωή, το μη δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης σε υγεία, παιδεία και αξιοπρεπή διαβίωση. Αναφορικά και μόνο, όλο αυτό το παραμύθι μου θυμίζει την Αφρική, όπου αντί για τα αναγκαία για την ζωή, τους στέλνουν βίβλους.

 

77

Το "Δωρεάν" κι το Ελεύθερο:

Ας σκεφτούμε πρώτα, αν είναι κατά 100% υλοποιήσιμη η εξαγγελία για wi-fi σε ΟΛΗ την επικράτεια. Προφανώς και όχι, καθώς πρώτα απ' όλα είναι τεχνικοί οι λόγοι. Πώς όμως, θα μπορούσε να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο; Υπάρχουν υποδομές; Χρειάζονται περισσότερες; Πόσο θα στοιχίσει; Ποιος θα το πληρώσει; Ας τα δούμε ένα-ένα αυτά:

1. Υποδομή:

Ναι υπάρχει, μα σαφώς δεν είναι κρατική/δημόσια. Ανήκει στις εταιρείες κινητής, οι οποίες το πως πλούτισαν, το πως πήραν άδειες και τι σκοπούς εξυπηρετούν τα αφεντικά τους, είναι λίγο - πολύ γνωστές. Πρακτικά δηλαδή, αν το δούμε η επένδυση αυτή έγινε κυρίως με χρήματα του φορολογούμενου λαού και σε πολύ μικρότερο μέρος από τις εταιρείες.

Είναι αρκετή η υπάρχουσα υποδομή;

Την απάντηση σε αυτό, μπορεί να την δώσει κατ' αρχάς, το σήμα που έχετε στα κινητά σας τηλέφωνα, ασχέτως εταιρείας και οι υπηρεσίες που σας παρέχονται αναλογικά της τιμής. Προφανής λοιπόν η απάντηση πως όχι. Μα ακόμα και αν ήταν αρκετή η υπάρχουσα υποδομή, σαφώς και μια τέτοια δήλωση από το στόμα ενός εξουσιαστή, κρύβει τα σημαντικότερα από πίσω. Και κάποια από αυτά τα σημαντικότερα αποφέρουν κοινά οφέλη. Τόσο για την εξουσία και την παραμονή της, όσο και για τις τσέπες των επιχειρηματιών.

Πώς θα γίνει η διαδικασία;

Έχει ήδη δρομολογηθεί και το έχουμε αναφέρει αρκετές φορές (δείτε την πρώτη). Ας το θυμηθούμε λοιπόν: Μιλάμε για την κοινοπραξία που συστάθηκε με τη συγχώνευση Vodafone και Wind, ακόμα και αν αυτή αντιβαίνει τις αρχές του (λεγόμενου) υγιούς ανταγωνισμού. Και μάλιστα, από τους "αντιπάλους", της Cosmote στη προκειμένη, δεν ακούστηκε ούτε καν κιχ αντίδρασης. Έτσι, πλέον η Vodafone, μαζί με την Wind και μάλιστα λαμβάνοντας και επιχορηγήσεις, έχουν ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα για την κοινή διαχείριση των δικτύων 2G και 3G, τ’ οποίο φυσικά, κρύβει πολλούς κινδύνους σε ό,τι αφορά το απόρρητο των τηλεπικοινωνιών και της διαδικτυακής δραστηριότητας. Η νέα κοινοπραξία που συστάθηκε γι’ αυτόν τον σκοπό, θα διαχειρίζεται το δίκτυο ασύρματης πρόσβασης (radio access network). Μέσα από αυτό το κέντρο θα είναι δυνατή η παρακολούθηση ακόμα και της θέσης των χρηστών των συσκευών που χρησιμοποιούν τα ανωτέρω συστήματα. Να θυμίσουμε, πως τον πλήρη έλεγχο στα υπόλοιπα, τον έχει η Γερμανικών συμφερόντων εταιρεία ΟΤΕ.

Τι σημαίνει αυτό;

Πως το ελληνικό δημόσιο, εμείς δηλαδή, θα κληθούμε να πληρώσουμε αυτή την επένδυση. Έτσι, οι εταιρείες κινητής και διαδικτύου θα αποκτήσουν υποδομή, χωρίς να καταβάλλουν ούτε ένα σεντς. Μια υποδομή που πάντα θέλανε, μα σκόνταφταν σε γραφειοκρατικά και περιβαλλοντολογικά θέματα. Πλέον αυτά παρακάμπτονται και κυρίως, θα έχουν στην διάθεσή τους δωρεάν εξοπλισμό εκατομμυρίων.

Kαι τι θα μπορεί να γίνει με αυτόν τον εξοπλισμό παροχής δωρεάν wifi;

Κατ' αρχάς, όσες και όσοι πιστεύετε, πως, αν, άμα και εφ' όσον υλοποιηθεί αυτό, θα έχετε σούπερ-ντούπερ ταχύτητες πρόσβασης όπου σταθείτε και όπου βρεθείτε, εξαπατάστε. Πουθενά και σε κανένα σημείο δεν θα υπάρχει ούτε καν αυτό που λέμε αξιοπρεπής πρόσβαση. Λογικό δεν είναι; Αν συμβεί αυτό, αναλογιστείτε τι θα σημαίνει αυτόματα για όλες τις εταιρείες παροχής διαδικτύου. Και ποιος αμφιβάλλει πως αυτό που προέχει είναι οι εταιρείες, που όσο πιο μεγάλες τόσο πιο καλά. Αυτό δεν μας λένε συνέχεια για την ροή της οικονομίας, για την επανάκαμψη στις αγορές και άλλες τέτοιες αρλούμπες; Παράλληλα αναλογιστείτε αυτή η υποτιθέμενη χασούρα σε αυτές τις εταιρείες πού αλλού θα έχει επιπτώσεις. Φυσικά στις τράπεζες. Στους ναούς του καπιταλιστικού συστήματος.

88

Από την άλλη πάλι... Έχουμε και μ' ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Από την μια εμμέσως πλην σαφώς, δημιουργούν μια τεράστια βάση δεδομένων και φιλτραρίσματος της δικτυακής κίνησης. Συνδέστε αυτό, με την επώνυμη SIM σας, το IMEI, IMSSI της συσκευής σας και έχουμε μαι πλήρη βάση με καταγεγραμμένες κάθε δικτυακή κίνηση, κάθε συνομιλία και κάθε μήνυμα που ανταλλάχθηκε σε όλα τα εκατομμύρια που θα χρησιμοποιούν αυτό το δωρεάν wi-fi συχνά ή περιστασιακά. Για να το πούμε πιο απλά, επιτυγχάνεται αυτό που χρόνια ονειρεύονται όλα τα καθεστώτα, όλοι οι τύραννοι, όλες οι υπηρεσίες ασφαλείας: Το μαζικό φακέλωμα και η άμεση ταυτοποίηση. Είναι, σχεδόν, κάτι αντίστοιχο με αυτό που έχει ήδη ξεκινησει η γερμανία (δείτε σχετικά).

Η παγίδα του Δωρεάν:

Kατ' αρχάς, να θυμίσουμε το νομοθετικό κενό, τ' οποίο υπάρχει αυτή την στιγμή, όσο αφορά την ταυτοποίηση, αναλογικά με τα ηλεκτρονικά ίχνη. Αυτό ακριβώς, είναι που εμποδίζει πολυεθνικές και δυνάμεις επιτήρησης/καταστολής, να προβούν σε μηνύσεις και συλλήψεις αντίστοιχα, καθώς μια ΙΡ ακόμα και αν ανήκει σε κάποιον δε σημαίνει υποχρεωτικά πως καποια ηλεκτρονική κίνηση προήλθε από αυτόν. Ο λόγος απλός: επειδή μπορεί να είχε υποκλοπή σύνδεσης. Όπως αναφέρει σε σχετικό άρθρο και το PirateParty:

[...] Ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο δεν υπάρχει ήδη παντού ελεύθερο Wi-Fi σήμερα, είναι ο φόβος που πρακτικά απαγορεύει το ανοιχτό Wi-Fi, μην τυχόν και διαπραχθεί κάποια παράνομη πράξη. Ποινικοποιείται, δηλαδή, στην συνείδηση των πολιτών, αλλά πιθανώς και νομικά, το μέσο και όχι το περιεχόμενο. Γνωστές τακτικές στον χώρο της λογοκρισίας και της παρακολούθησης των επικοινωνιών. Αν το μέσο (Wi-Fi) διαχωριζόταν από τις ποινικές ευθύνες και τις εκφοβιστικές τακτικές, τότε όλος ο κόσμος θα είχε τον ρουτερ του ανοικτό αν ήθελε, με αποτέλεσμα να υπήρχε δωρεάν και ελεύθερο δίκτυο παντού. [...]

Και έρχεται τώρα η αυτονόητη ερώτηση: Αν δεν υπήρχε αυτός ο φόβος της ποινικοποίησης, αν δεν υπήρχε ο φόβος που και πάλι πρόσφατα έσπειρε ο διευθυντής της ΔΗΕ (δείτε σχετικά), αν δεν υπήρχε όλος αυτός ο φόβος με την σωρεία κατασταλτικών νομοθεσιών, λέτε οι καθημερινοί άνθρωποι να μην είχαμε λύσει όλο αυτό το θέμα, με το δωρεάν internet αναμεταξύ μας;

5

Δεν θα σας κουράσω άλλο. Όμως, θα σας υπενθυμίσω πως αυτά γίνονται, κατόπιν της επιβολής του Νομοσχεδίου περί Απάτης και Κατάχρησης Υπολογιστών του χειρότερου Νόμου στον Τομέα της Τεχνολογίας, μα και της ελευθερίας.(Computer Fraud and Abuse Act –CFAA). Όταν ήδη η ελληνική κυβέρνηση, έχει υπογράψει το νομοσχέδιο ACTA και τις δεσμεύσεις αυτού, ερήμην του λαού. Αν λοιπόν θέλουν να δώσουν δωρεάν διαδίκτυο ας μιλήσουν πρώτα για ελεύθερο. Ας μας απαλλάξουν από αυτές τις νομοθεσίες ή ακόμα καλύτερα να μας απαλλάξουν από την παρουσία τους. Επειδή ΔΕΝ έχουμε ανάγκη ούτε το "δωρεάν" wifi τους, ούτε και τους ίδιους. Βασικά, ούτε και το ελεύθερο, με τη συνήθη έννοια μιλάμε. Θέλουμε εδώ και τώρα ελευθεριακές κοινωνίες, δίχως σωτήρες, εκπρόσωπους και αρχηγούς, με ελεύθερη πρόσβαση σε κάθε κοινωνικό αγαθό. Με ελεύθερη και ισότιμη πρόσβαση όλων στην ίδια την ζωή. Επειδή τίποτα από αυτά δεν υπάρχει. Τίποτα... Και για να μη κλείσουμε, θλιβερά, μα με χαμόγελο, να και μια από τις ατάκες που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, κατόπιν αυτής της δήλωσης:

Ο Σαμαράς μου υποσχέθηκε δωρεάν ασύρματο internet.Και δεν ψηφίζω τον γείτονα; Τις ίδιες υπηρεσίες προσφέρει και δε με φορολογεί κιόλας. Και δεν του έχει φάει γκόμενα και ο Καρβέλας..

 • Σχόλια

50 Comments:

 1. Εικόνα Maria
  MariaΝοε 14, 2013 02:02 ΠΜ

  Πώς το είπες Ελευθέριε; Α ναι.

  Έχω άποψη....

  Και φυσικά με ενδιαφέρουν και οι απόψεις όλων. :D
  Οπότε, από τη στιγμή που δεν θα είναι υβριστικές, "επιβάλλεται" να είναι κάτω από το άρθρο.
  [όπως πχ οι δικές σου :P]
  Το έχω πει και άλλες φορές, άλλωστε.
  Δεν υπάρχει τίποτε ωραιότερο για ένα άρθρο από το να φτιάχνεται, με τα σχόλια, ένα ακόμα πιο πλήρες, brand new (ολοκαίνουριο) άρθρο κάτω από το πρότυπο.
  Και -ευτυχώς- το έχουμε δει να συμβάνει συχνά, έτσι δεν είναι;

  ΥΓ: Ααααααα, και λίγα λόγια για τις γενικούρες σου, εεεεεεε τις απόψεις σου ήθελα να πω. :P
  ΑΥΤΕΣ και αν είναι διαμάντια ;)

 2. Εικόνα eleftherios
  eleftherios (χωρίς επαλήθευση)Νοε 14, 2013 01:37 ΠΜ

  Και αν για παράδειγμα χρησιμοποιούσαμε κάποιο σύστημα τέτοιο που αυτά τα σχόλια που είναι διαμάντια να μπορούσαν να φαίνονται στο top των σχολίων; Κάτι όπως είναι το youtube. Μπορεί να έχει από κάτω 500 σχόλια αλλά (εκεί με βάση τις θετικές ψήφους, εδώ με ένα απλό moderation) υπάρχουν πάνω πάνω τα 2 καλύτερα σχόλια; Έτσι ίσως θα μπορούσαμε να κρατήσουμε εκείνα τα σχόλια-διαμάντια και ταυτόχρονα η υπόλοιπη συζήτηση (όπως πχ οι δικές μου ή οποιουδήποτε άλλου οι παπαρολογικές απόψεις και γενικούρες) να αποτυπώνονταν παρακάτω ή σε ξεχωριστή θέση;

  ...λέω εγώ τώρα...έτσι με βολεύει να λέω...μήπως ξέρω και ΠΩΣ ή ΑΝ γίνεται; Πάπαλα...

 3. Εικόνα Ammer
  Ammer (χωρίς επαλήθευση)Νοε 06, 2013 22:02 ΜΜ

  Έχουμε δωρεάν παιδεία, δωρεάν υγεία, δωρεάν μετακίνηση (για ευπαθείς ομάδες πολιτών), δωρεάν δημόσιες υπηρεσίες για τη καλύτερη εξυπηρέτηση μας και και... τι μας λείπει ρε γαμώτο, το δωρεάν WIFI και έτσι για τα μικρά βλαμμένα που ενστερνίζονται την ακροδεξιά από τη κούνια τους, θα αποκατασταθεί η εικόνα του έργου των μνημονίων. Είμαστε άξιοι των πράξεων μας. Να χαίρεστε όσοι θεωρείστε και δηλώνετε "ενεργοί πολίτες" κάθε φορά που πάτε και ψηφίζετε. Η πράξη αυτή, της ψήφισης στο κάλεσμα των εκλογών, είναι ο ορισμός της ενεργητικότητας για τον μέσο Έλληνα/Ελληνίδα στη κοινωνία.

  Δωρεάν WIFI δεν μπορεί να υπάρξει παντού και σωστά προαναφέρεται ότι το σημασία έχει και να είναι ελεύθερο (πλάκα ε).

  Ο λέμε τώρα πρωθυπουργός, το έχει ψάξει το θέμα προσωπικά και είναι εφικτό, με τα μέσα που διαθέτει ο ίδιος αποκλειστικά. WIFI εξ' ουρανού, από τον θεό με τον οποίο έχει άμεση επικοινωνία και σχέσεις.

 4. Εικόνα Νίκος
  Νίκος (χωρίς επαλήθευση)Νοε 06, 2013 23:28 ΜΜ

  Καλή σπέρα. Πολύ καλό άρθρο και πιστεύω πως περισσότερα μπορούν να γραφτούν. Θα ήθελα εάν μπορείτε να ασχοληθείτε περαιτέρω συσχετίζοντας την "υπόσχεση" με το Connected Continent και πως προσπαθούν για μια ακόμη φορά να μας κοροϊδέψουν? Ψηφίστηκε στις 13 Σεπτέμβρη στην ευρ. επιτροπή και σίγουρα δεν είναι για καλό αν δούμε μαζί και την πρόσφατη πρωθυπουργική δέσμευση. Ψάξτε το σας παρακαλώ, ευχαριστώ πολύ!!!!

 5. Εικόνα constantinos
  constantinosΝοε 07, 2013 00:43 ΠΜ

  Γεια σου Νίκο, είναι στα υπόψη και άμεσα. Απλά, διάβαζα τα όσα λέει η EUU και δεν το πίστευα.
  Περιμένω κάποιες απαντήσεις από ανθρώπους πιο ειδικούς στο θέμα και σαφώς θα επανελθουμε.

 6. Εικόνα dstilio
  dstilio (χωρίς επαλήθευση)Νοε 07, 2013 15:08 ΜΜ

  Διαβάζω έναν ενδιαφέρον τίτλο θέματος και μετά απογοητεύομαι πλήρως. Λυπάμαι ειλικρινά αλλά το άρθρο έχει ανακρίβειες. Υπάρχουν τόσα έγκυρα να καταλογίσει κανείς σε αυτή την κοτσάνα που πέταξε ο πιτσαδόρος, και αντί να δω αυτά όπως περίμενα, βλέπω αναφορά σε μη έγκυρες τεχνικές λεπτομέρειες.

  1) Δεν υπάρχει "συγχώνευση Vodafone και Wind".
  Το έχετε ξαναγράψει αλλά δεν είναι ακριβές. Συμφωνία υπογράψαν για κοινή χρήση υποδομής (π.χ. κεραίες) για να επομισθούν τα οφέλη από "οικονομία κλίμακας".
  Πολλές εταιρίες λειτουργούν έτσι στο εξωτερικό άπειρα χρόνια τώρα. Ακόμα και σε άλλους τομείς όπως στην αυτοκινητοβιομηχανία (π.χ. Nissan & Renault). Εάν το είχαν κάνει αυτό εξαρχής όλες μαζί, μπορεί οι χρεώσεις που πληρώνουμε να ήταν φτηνότερες. Το ίδιο και στη σταθερή. Αντί να έχουν κοινό δίκτυο, σκάβει ο καθένας το δρόμο και βάζει τη δική του οπτική ίνα. Και φυσικά αυτό το πληρώνουμε εμείς.

  Μόνο στο κομμάτι με τα εργασιακά δικαιώματα που αναφέρετε στο άλλο άρθρο έχετε πολύ δίκιο. Τα υπόλοιπα δεν ισχύουν και τόσο.

  2) Γράψατε "Μέσα από αυτό το κέντρο θα είναι δυνατή η παρακολούθηση ακόμα και της θέσης των χρηστών των συσκευών που χρησιμοποιούν τα ανωτέρω συστήματα."
  Αυτό γίνεται εγγενώς από το οποιοδήποτε δίκτυο κινητής τηλεφωνίας και δεν έχει σχέση με τη συμφωνία των δύο εταιριών. Το κινητό μας πάντα παίρνει σήμα από τρεις κεραίες και επιλέγει αυτή με το ισχυρότερο σήμα. Εφόσον ανταλλάζει μηνύματα με τρεις κεραίες είναι γελοίο το να εντοπιστεί η θέση. Αλλά όχι με καλή ακρίβεια. Το ανοιχτο GPS στο κινητό είναι πολύ μεγαλύτερος χαφιές.

  3) ΔΕΝ υπάρχει υποδομή. Οι εταιρίες κινητής δίνουν 2G, 2,5G, 3G και τελευταία διαφημίζουν 4G. WiFi δεν δίνει καμία τους (μόνο εντός του σπιτιού έχουμε wifi με τα router μας).

  4) Γράψατε "Έτσι, οι εταιρείες κινητής και διαδικτύου θα αποκτήσουν υποδομή, χωρίς να καταβάλλουν ούτε ένα σεντς". Μεγάλη κουβέντα και συμπέρασμα με λογικό άλμα. Θα έλεγα να ελέγξετε πάλι τις πηγές σας.

  5)Γράψατε "και περιβαλλοντολογικά θέματα". Ποτέ δεν κόλησαν σε περιβαλλοντολογικά θέματα για WiFi υποδομή αφού ποτέ δεν επιχείρησαν να στήσουν WiFi υποδομή. Και για WiFi υποδομή δεν χρείαζεται περιβαλλοντική μελέτη.
  Και αν εννοείτε θέματα υγείας και όχι περιβάλλοντος...μακάρι να υπήρχαν 1.000.000 κεραίες WiFi μικρής έντασης παρά τα υπάρχοντα αραιά δικτυα κινητής.

  6) Η χρησιμότητα του WiFi δεν θα έπρεπε να αποτελεί αντικείμενο σχολιασμού. Είναι καλύτερο να πληρώνει κάποιος τη HOL/Wind/Forthent/OTE κτλ? Σε ευρωπαικο κρατος θα περιμενα δωρεαν WiFi. Αυτο δεν ειναι κακο. Κακο ειναι να βαζεις αυτο σε προτεραιοτητα τη στιγμη που δεν παρεχεις άλλα πιο αναγκαία. Αλλά αντί να επικεντρωθέιτε σε αυτό πήγατε σε άλλο επίπεδο. Μόνο η φωτογραφία του άστεγου δίνει κατά τη γνώμη μου τη σωστή διάσταση στο άρθρο σχετικά με την κοτσάνα του πιτσαδόρου.

  Τέλος:
  Αν θέλουμε ανωνυμία υπάρχουν τόσοι τρόποι που εσείς παρουσιάζετε σε άλλα άρθρα. Δηλαδή το σταθερό Ιντερνετ που έχετε σπίτια σας όπου και λαμβάνετε το λογαριασμό κάθε μήνα είναι πιο ανώνυμο; ποια η διαφορά; ΔΕΝ υπάρχει ελεύθερη σύνδεση στο ίντερνετ πουθενά. Υπάρχει μόνο δωρεάν (με κάποιο αντάλλαγμα) και επί πληρωμή. Παντού στον κόσμο.
  Τα ελεύθερα δίκτυα ΔΕΝ είναι κομμάτια του ίντερνετ αλλά ανεξάρτητα και ελαφρως συνδεδεμένα μαζί του (π.χ. ασυρματο μητροπολιτκο δικτυο Αθηνων). Και αυτό δεν είναι τσάμπα (πληρώνεις ακριβο εξοπλισμό) και σίγουρα ΔΕΝ είναι ανώνυμο (έχεις IP και στοιχεία κόμβου που σε χαρακτηρίζουν).

  Ίσως το πραγματικό ανώνυμο δίκτυο να ήταν μία σκοτεινή πλατεία όπου θα ανταλλάζονται USB στικάκια χέρι με χέρι (φορώντας γάντια, κτλ).

 7. Εικόνα eleftherios
  eleftherios (χωρίς επαλήθευση)Νοε 07, 2013 18:25 ΜΜ

  Φίλε όχι μόνο υπάρχει συμφωνία, είναι μάλιστα σε εξέλιξη η συγχώνευση. Για κάποια πράγματα δεν υπάρχουν σύνδεσμοι, αυτό να το θυμάσαι και για άλλες περιπτώσεις μιας και ήδη υπάρχουν τρανταχτά παραδείγματα.

  Υ.Γ. Η ΑΤΕ ανήκει τελικά στην ΠΕΙΡΑΙΩΣ ή όχι; Γιατί στις ταμπέλες ακόμη ΑΤΕ γράφει αλλά οι αποδείξεις που δίνουν γράφουν ΠΕΙΡΑΙΩΣ...

 8. Εικόνα Κωνσταντίνος

  Συμφωνώ στα περισσότερα απ΄ όσα γράφεις. Πολύ σωστά λες ότι η χρήση του GSM δικτύου (που φυσικά πιστεύω κανένα από τα παιδιά εδώ δεν κάνει χρήση) είναι πολύ πιο επικίνδυνη (κυρίως επειδή βρίσκεται παντού και καθώς όλες οι επικοινωνίες είναι ανοιχτές στην εταιρεία μέσω της οποίας γίνονται αυτές) στην ιδιωτική ζωή απ΄ το WiFi. (Και φυσικά το GPS παίρνει το βραβείο στο θέμα, αν βέβαια το έχεις ανοιχτό.)

  Όμως μ΄ έκανες να ψάξω πόσο κοντά μπορούν να μας εντοπίσουν χρησιμοποιώντας τις κεραίες αυτές. Βρήκα ένα σχετικό άρθρο (link) στο θέμα, που συνοψίζει μια δημοσίευση (pdf, δες p. 12) μιας ομάδας που κατάφεραν να περιορίσουν τη θέση σε μερικά τετράγωνα.

  Βέβαια για να λέμε και του στραβού το δίκιο και το WiFi είναι επικίνδυνο για τους περισσότερους, αφού μπορεί να βρεθεί η ταυτότητα σου μέσω των κινήσεων που θα κάνεις στον ιστό. Δηλαδή αν δεν χρησιμοποιείς κρυπτογράφηση μπορούν να βρουν σε πιο social media λογαριασμό συνδέθηκες (λίγο εκτός θέματος αλλά δες το Firesheep) κι άρα να συνδέσουν τη ταυτότητα σου με ότι υπόλοιπα έκανες από αυτή τη διεύθυνση. Άμα δεν κάνεις κάτι που θα σε συνδέσει με τη πραγματική σου ταυτότητα (λίγο απίθανο με όλα αυτά τα δίκτυα) δεν θα έχεις πρόβλημα.

  Αν όχι αυτό, χρήση data mining μπορεί να δείξει κάθε σου δραστηριότητα σ΄ ένα εμπορικό κέντρο (παράδειγμα), ή αν γίνει αυτό που λένε παραπάνω, ακόμα και παντού. Βέβαια αυτό απαιτεί να έχεις συνεχώς αναμμένο WiFi (με την έννοια ότι κάνει συνέχεια scanning για νέα δίκτυα), που ελπίζω δεν κάνεις. (Κι από άποψη άσκοπης κατανάλωσης μπαταρίας.) Ακόμα απαιτεί ένα μεγάλο αριθμό WiFi hotspots (για να έχει μεγάλη ακρίβεια όπως στο άρθρο που αναφέρω) για να λειτουργήσει ο τριγωνισμός (ο ίδιος τρόπος με τα δίκτυα GSM) της θέσης (αν και πιο σωστά είναι να πούμε της τοποθεσίας) που βρίσκεσαι.

  Όμως, ναι, τα δίκτυα που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι για τη σύνδεση στον ιστό δεν είναι ελεύθερα, και το πολύ να είναι δωρεάν. Ωραία να ζούσαμε σε μια ουτοπία και να είχαμε (πραγματικά) ελεύθερο διαδίκτυο αλλά δεν βλέπω να γίνεται. (Επιπλέον έχουμε σημαντικότερα προβλήματα από αυτό.) Το δελτίο τύπου του Κόμματος Πειρατών Ελλάδας, που δόθηκε σύνδεση παραπάνω, περιγράφει καλύτερα (ιδεολογικά φυσικά, παρά σε τεχνικά θέματα). Όμως, αν και συμφωνώ με όσα λένε, από ιδεολογία μπουχτίσαμε. Τα έργα μετράνε.

  Τώρα για το τελευταίο μπορεί να το έγραψες για πλάκα, αλλά κάτι παρόμοιο (όμως στ΄ ανοιχτά) είναι τα DeadDrops ένα ανώνυμο, offline, peer-to-peer δίκτυο ανταλλαγής αρχείων. Και υπάρχουν μερικά drops στην Ελλάδα, ένα από τα οποία είναι στο Hackerspace στην Αθήνα (συν άλλες δύο περιοχές - δες το χάρτη στην αρχική σελίδα).

 9. Εικόνα constantinos
  constantinosΝοε 07, 2013 23:20 ΜΜ

  Το Dead Drops, έχει παρουσιαστεί από εμάς τους άσχετους από το 2011: http://osarena.net/news/dead-drops-anonimos-diamirasmos-archion-sti-gitonia-sou.html
  Αν κάποιος έχει όρεξη να ψάξει, επειδή είναι κουραστικό να βάζω links, θα βρει και άλλες αντίστοιχες μεθόδους που έχουμε παρουσιασει, μα και πως πάνε να το εκμεταλλευτούν κάτι τύποι σαν τον McAfee.
  Τέλος πάντων, το συγκεκριμένο άρθρο, θέλησα να το δώσω κυρίως από πολιτική σκοπιά, καθώς θεώρησα περιττό να αναφέρω ξανά και ξανά τα όσα έχουμε πει σε δεκάδες ως τώρα άρθρα και γι' αυτό δεν έβαλα μια σωρεία από links, μα ορισμένα.
  Αν η δημοσιογραφία και δεν μιλάω για την συστημική, μα και αυτή το λέει, παραμυθιάζει στα περί συγχώνευσης οκ.
  Αν δεν ισχύει αυτό και με πρόσφατο παράδειγμα τις ΑΤΕ/Πειραιώς, όπως έχει αναφερθεί, οκ.
  Ας με κατηγορήσουν και γι' αυτό. Δε βαριέσαι;;

 10. Εικόνα eleftherios
  eleftherios (χωρίς επαλήθευση)Νοε 07, 2013 18:46 ΜΜ

  Κάποτε, στας Ευρώπας, είχα διαβάσει ένα αρθράκι που μιλούσε για WI-MAX. Δεν ξέρω αν παραιτήθηκαν από το σχέδιο αλλά νομίζω πως είναι ακόμη σε εξέλιξη. Αν θυμάμαι καλά, το Wi-Max είναι ένα WiFi τεράστιου βεληνεκούς. Ελπίζω να μη λέω βλακεία, γιατί η μνήμη μου με απατά, αλλά έχω την εντύπωση ότι μιλούσαν για κάτι μεταξύ 15-25 χλμ;(Μπορεί όμως να είναι και πολύ περισσότερα αλλά και πάρα πολύ λιγότερα. Σίγουρα όμως ήμασταν στα χλμ). Σε γραμμή αέρος. Αλλά εμένα περισσότερο από όοοοοολα αυτά, αυτό που μου κάνει μεγαλύτερη εντύπωση είναι η άθλια ερώτηση την οποία έστησαν για να πει ο Σαμαράς αυτό το πράγμα, το οποίο το δικαιολογεί στο βωμό του "θα δώσω δωρεάν σύνδεση στο διαδίκτυο στους νέους, άρα δεν πρέπει να είναι δύσπιστοι με τη δημοκρατία και τους "εκπροσώπους του λαού" που είναι δημοκρατικά εκλεγμένοι". Λες και αυτό που μας νοιάζει είναι να έχουμε δωρεάν WiFi.

  Φίλε μου, αυτό είναι εξαγορά. Ο άνθρωπος κάνει τη δουλειά του και εξαγοράζει τους πιτσιρικάδες των οποίων οι γονείς είναι απολυμένοι, άνεργοι και φτωχοί και δεν μπορούν να του διασφαλίσουν μια σύνδεση στο διαδίκτυο. Αυτό κάνει. Εξαγοράζει τις ανάγκες οι οποίες σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα θα έπρεπε να καλύπτονται δικαιωματικά και εξ'ολοκλήρου από τον καθένα. Και επειδή το Wifi που θέλει να μας πει, κατά πάσα πιθανότητα θα δίνει πρόσβαση σε πολύ φιλτραρισμένο διαδίκτυο με τη δικαιολογία ότι προσφέρεται για να κάνει τη δουλειά του κάποιος στο gsis για παράδειγμα, αυτό σημαίνει ότι πλέον φτάνουμε στο Κινέζικο καθεστώς και σύστημα διακυβέρνησης. Δηλώνουμε Δημοκρατία και στο όνομα αυτής ελέγχουμε τα πάντα ως ψευδοκαπιταλιστές. Έτσι και οι Κινέζοι, δηλώνουν κομμουνιστές και έχουν ξεπεράσει κάθε όριο ψευδοκαπιταλιστικής κοινωνίας, ουσιαστικά επιβάλλοντας τη σκλαβιά.(Θυμίζω ότι η FoxConn αντιμετώπισε τις πολλές αυτοκτονίες εργαζομένων της, βάζοντας δίχτυα γύρω από τις σκάλες και τα παράθυρα των εργοστασίων για να μην σκοτώνονται οι υπάλληλοι που αποφασίζουν να πηδήξουν. Ε, να, Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας λέγεται εκεί, Ελληνική και Ευρωπαϊκή Δημοκρατία λέγεται εδώ, ξέρεις τώρα εσύ πως πάει το πράγμα.)

 11. Εικόνα DarkGoth
  DarkGothΝοε 07, 2013 21:43 ΜΜ

  ναι, αυτο μας μαρανε. εχουμε ολα τα αλλα προβληματα μας λυμενα και το δωρεαν wifi ηταν αυτο που μας ελειπε. ριχνουν και καλα ενα ξεροκοκκαλακι για νεους ψηφοφορους, βλεποντας οτι τους εχει σιχαθει κυριολεκτικα ο κοσμος. για να τουμπαρει ολα τα χαζοτρεντουλια που μπαινουν μονιμα στο φεισμπουκ και γραφουν καθε τοσο, "τωρα ειμαι στην ταδε καφετερια με την ταδε και περναμε ουαου" (συνοδευεται ενιωτε και απο μπαζοφωτο σε instacrap χαζοεφε).

  ολα αυτα τα χαζοτρεντουλια, οταν ερθει η ωρα των εκλογων, θα πουν, "κοιτα ο σαμαρας, μας εβαλε παντου ιντερνετς, για να εχουμε να ποζεριαζουμε στο φεισμπουκ. ας τον ψηφισουμε"

 12. Εικόνα Κωνσταντίνος

  για να τουμπαρει ολα τα χαζοτρεντουλια που μπαινουν μονιμα στο φεισμπουκ και γραφουν καθε τοσο, “τωρα ειμαι στην ταδε καφετερια με την ταδε και περναμε ουαου” (συνοδευεται ενιωτε και απο μπαζοφωτο σε instacrap χαζοεφε).

  Αυτό βασικά είναι το καλύτερο που διάβασα σήμερα.

 13. Εικόνα OPanos

  Αχ... καθρεφτάκια και χαντρούλες...

  Και πόσο έτοιμοι είστε μερικοί να το κάνετε και σημαία, γιατί, γαργάρα το ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΛΕΜΕ και όχι το δωρεάν Ελεύθερο ακόμα ΔΕΝ έχουμε. και από ότι βλέπω δεν θα έχουμε με ορισμένες νοοτροπίες.
  Όποιος έχει άγνωστη έννοια, να σηκώσει το χέρι του. Δεν είναι ντροπή. Ντροπή είναι να μην παραδέχεται πως κάτι δεν ξέρει ή να μην αποδέχεται την ελευθερία του.
  Ότι από τα δυο συμβαίνει, είναι λάθος.
  ;)

  Πως το έλεγε η άλλη στην διαφήμιση της κλοπαφον... Α εχσ ξεφυει μήτσο μ....ε, αυτό εξήγγειλε ο κυρ αντώνης. Λες κα ιαυτό έλειπε από την κοινωνία, όλα τα άλλα τα έχει, και αυτό της λείπει.
  Α ρε πούστη μου...δεν φταίει αυτός -αυτοί για να το γενικεύσω και μην πει κανείς πως είμαι από τους άλλους-.
  Όποιοι τους ψήφισαν προκειμένου να εξαργυρώσουν το ψηφουλάκι τους με μια θέση....εκτός και αν τους ψήφισαν απο ιδεολογία.
  Δεν ξέρω τι από τα δύο είναι το χειρότερο. ;)

 14. Εικόνα Μάριος
  Μάριος (χωρίς επαλήθευση)Νοε 08, 2013 10:52 ΠΜ

  Mονο με ενα γραφω εδω μεσα. Τι να κανω δηλαδη αν σου εχω προκαλεσει τοσο κομπλεξ; Σορυ.

 15. Εικόνα constantinos
  constantinosΝοε 08, 2013 11:07 ΠΜ

  Και μόνο η παρέμβαση σου και τόσο άμεσα δείχνει πολλά. Να σαι καλά.
  Σε παρακαλώ σταμάτα πλέον να πετάγεσαι να spam-αρεις σε άρθρα, δηλαδή έλεος πια. Έχεις να πεις κάτι για το θέμα του άρθρου;
  Το κόμπλεξ ποιος το έχει άστο, έχει φανεί.

 16. Εικόνα Μάριος
  Μάριος (χωρίς επαλήθευση)Νοε 08, 2013 12:02 ΜΜ

  Ε, τι να κανω; Αλλες φορες που αφηνες υπονοουμενα οτι γραφω με αλλο nick δεν σχολιαζα γιατι λεω δεν μπορει, ισως καταλαβει οτι δεν ειμαι μονο εγω που διαφωνω μαζι σου και δεν χρειαζεται να φανω με αλλα nick για να δειξω οτι ειναι πολλοι αυτοι που οντως διαφωνουν μαζι σου. Μεχρι και τον αλλο που δηλωνε αναρχικος οταν σχολιαζε στο θεμα για το ελευθερο και δωρεαν λογισμικο, σε μενα απευθυνοσουν. Και δεν θα ξανασχολιασω μην ανησυχεις αλλα ελεος με την καραμελα οτι γραφω και με αλλα nick. Μονο με αυτο σχολιαζα και ποτε με καποιο αλλο. Αντε να δω ποτε θα το καταλαβεις.

 17. Εικόνα constantinos
  constantinosΝοε 08, 2013 12:42 ΜΜ

  Είδες να λέω το όνομα σου Μάριε; Μπορεί να έχεις γράψει εδώ και υβριστικά και άλλα, μα σε κάθε περίπτωση εσύ το κάνεις το όνομα σου.
  Και αυτό, ασχέτως όλων των άλλων, είναι, ας πούμε, εκτιμητεο.
  Από εκεί και πέρα κανείς δεν είπε να μην εκφράζονται αντιρρήσεις, μα το να έρχεται ο όποιος, και εσύ το έχεις κάνει, να προσβάλει τα πιστεύω μας, είναι αλλιώς.
  Το να λέει την παπαρια του ο καθένας για τη σελιδα δε μας νοιαζει,απλά επειδή η ίδια η σελιδα αυτοαναιρεί τα λεγόμενα του.
  η έχεις την εντύπωση πως είμαστε τόσο μικροπρεπείς που αν συμβεί και έχεις καποιο πρόβλημα με το λειτουργικό σου να μην σε βοηθήσουμε επειδή μας έβριζες;
  Όχι ρε φίλε, έλεος. Ναι πες αντιρρήσεις, πες ότι θες, μα μη προσβάλλεις. Πίστευε σε ότι θες, εγώ το δέχομαι. Μη προσπαθείς όμως να με πείσεις πως αυτό που πιστεύεις εσύ είναι το άμεμπτο. Δέξου πως και εγώ πιστεύω άλλα.
  Και έλα να αρχίσουμε πρώτα από τα όσα μας ενώνουν.
  Αυτό σου εξηγώ τόσο καιρό Μάριε, μα δεν καταλαβαινεις.

 18. Εικόνα Μάριος
  Μάριος (χωρίς επαλήθευση)Νοε 08, 2013 14:39 ΜΜ

  Τωρα δηλαδη πρεπει να ξανακανουμε την ιδια κουβεντα και να τσακωθουμε για πολλοστη φορα; Πιστευε και εσυ ο,τι θελεις. Αλλα ΚΑΙ ΕΣΥ μην προσπαθεις να με πεισεις πως αυτο που πιστευεις ειναι το αμεμπτο. Αυτο σου γραφω και εγω τοσο καιρο.
  Υ.Γ. Αυτα τα “Νικίτα”, "Πόσα νικ-ναμε θα αλλάξεις ακόμα ρε ανθρωπάκι;" και "Και μόνο η παρέμβαση σου και τόσο άμεσα δείχνει πολλά." για ποιον τα αναφερεις για τον dstilo ή τον ψυχροκαιαναποδο; Τελος παντων εγω σου κανω τη χαρη και δεν ξανακανω σχολιο εδω μεσα. Αλλα αν εμφανιστει καποιος απο το πουθενα και τρολαρει ή οτιδηποτε κανε μου και εσυ τη χαρη και βρες ποιος πραγματικα ειναι και μην αφηνεις υπονοουμενα. Για αυτο το λογο σχολιασα σημερα και για κανεναν αλλο.

 19. Εικόνα constantinos
  constantinosΝοε 08, 2013 14:45 ΜΜ

  οκ. Bye. Εσύ έρχεσαι εδώ, όχι εμείς στον χώρο σου. Εσύ σχολιάζεις και κρίνεις σε κάτι που όπως λες δεν γουστάρεις. Θα πρέπει να δεχθείς και το αντίστοιχο και πάντα ανάλογα το ύφος σου και πάνω απ' όλα την υπομονή μας.

 20. Εικόνα pirates
  pirates (χωρίς επαλήθευση)Νοε 08, 2013 13:41 ΜΜ

  "Όπως αναφέρει σε σχετικό άρθρο και το PirateParty:...μπλα μπλα μπλα

  Θα σου πρότεινα να μην αναφέρεις το PirateParty ως επιχείρημα.

  Δεν αξίζει το κόπο να τους αναφέρεις.

  Οι άνθρωποι εκεί (δηλαδή 5-10 άτομα που είναι εκεί εξ αρχής και που δεν παραιτούνται ότι και να γίνει) δεν έχουν κανένα ιερό και όσιο.

  Παραβιάζουν όλες τις αρχές που δηλώνουν ότι προστατεύουν.

  Οι αναφορά σου λοιπόν σε αυτούς μόνο κύρος δεν προσθέτει στο άρθρο σου.

 21. Εικόνα Βασίλης Περαντζάκης

  Περίεργο... Εγώ νόμιζα ότι οι απόψεις κρίνονται από την ορθότητά τους. Όχι από την προσωπική γνώμη πικραμένων...!!!

 22. Εικόνα Κωνσταντίνος

  Μπορεί να είναι τα άτομα εκεί αυτά που λες (διαφωνώ), αλλά το ίδιο το άρθρο είναι πολύ καλά γραμμένο και σωστά τοποθετημένο. Όπως λέει ο Βασίλης (στο σχόλιο) παραπάνω, οι απόψεις κρίνονται από την ορθότητα τους κι όχι από το ήθος του συγγραφέα.

  Παραπάνω δεν δόθηκε ως επιχείρημα (π.χ. "βάση του PirateParty"), αλλά σαν ένα quote (για να μην γραφτούν διπλά τα ίδια πράγματα) το οποίο ο αναγνώστης θα διαβάσει και θα βγάλει μόνος του συμπεράσματα. Πολύ απλά δεν θα μπορούσε ν΄ αναφέρει καθόλου το Κόμμα Πειρατών και ν΄ αντίγραφε το συγκεκριμένο κομμάτι (κάτι που δεν θα ήταν σωστό ωστόσο).

 23. Εικόνα constantinos
  constantinosΝοε 08, 2013 16:20 ΜΜ

  Αυτό ακριβώς.Αν έγραφα το αντίστοιχο θα χρησιμοποιούσα τα ίδια λόγια ακριβώς.
  Και όταν βάζουμε καποιο link, δεν είναι για κύρος, μα για τα όσα είπες.

 24. Εικόνα pirates
  pirates (χωρίς επαλήθευση)Νοε 08, 2013 19:14 ΜΜ

  Όταν αναφέρεις ένα σχόλιο κάποιου, γνωρίζοντας ότι λέει ψέμματα και το λέει για να κοροϊδέψει τους άλλους, τότε δεν αναφέρεσαι σε αυτόν απλά λέγοντας:

  "Όπως είπε ο τάδε μπλα μπλα"

  αλλά λέγοντας

  "Όπως είπε ο τάδε (αν και στην πραγματικότητα δεν το εννοεί) μπλα μπλα μπλα"

  Αλλιώς κάνεις διαφήμιση στον ψεύτη, και ρίχνεις κάποιους αφελείς στα δίχτυα της ψευτιάς και της κοροϊδίας του.

  Είναι δυνατόν να αναφερθείς στο Σαμαρά και να πεις:

  "Και όπως είπε ο Σαμαράς, έξω από το μνημόνιο"

  χωρίς να αναφέρεις ότι αυτή την στιγμή ο Σαμαράς κάνει το αντίθετο;

  Είναι αυτό ηθικό και τίμιο από μέρους σου;

 25. Εικόνα Κωνσταντίνος

  Ο τρόπος αναφοράς που γράφεις είναι λίγο "κάπως". Δεν αποτελεί δήλωση για δράση (π.χ. "έξω από το μνημόνιο"), για να πεις ότι είναι ψεύτικη με σκοπό τη παραπλάνηση, αλλά μια θεωρητική σκοπιά του θέματος του "ανοιχτού WiFi." (Αν και ως πολιτικό κόμμα χρησιμοποιείται μια πιο δραστήρια γλώσσα.) Είτε τα εννοούν, είτε όχι (από που προκύπτει αυτό το συμπέρασμα;), δεν αλλάζει το ότι είναι σωστοί. (Στα θέματα που καλύπτουν τέλος πάντων, αν και κάποιος μπορεί να έχει διαφορετική άποψη που μπορεί να είναι πιο σωστή.)

  Φυσικά θα μπορούσε να γραφτεί κάτι άλλο, όπως "από το δελτίο τύπου...", αλλά εδώ κάνουμε ψηλάφισμα των λέξεων. Επίσης ο ίδιος ο συγγραφέας προφανώς δέχεται πως το παρόν άρθρο δεν γράφτηκε με μια ουδέτερη στάση στο θέμα κι άρα μπορεί να κάνει αναφορά από κάποια πηγή όπως αυτός θεωρεί σωστό. (Κάτι που ισχύει πάντα, αλλά τέλος πάντων.)

  > Αλλιώς κάνεις διαφήμιση στον ψεύτη, και ρίχνεις κάποιους αφελείς στα δίχτυα της ψευτιάς και της κοροϊδίας του.

  Τι πάει να πει αφελείς; Όταν κάποιος διαβάζει την άποψη κάποιου πρέπει να είναι έτοιμος να διακρίνει πότε κάτι αντιβαίνει στην ιδεολογία αυτού. Δεν μπορείς να πεις πως κάποιος είναι αφελής κι αξίζει να προστατευτεί. Ποιοι είμαστε εμείς για να κάνουμε διάκριση; Και κυριότερα από τι να προστατευτεί; Μόνο στην επιστήμη, στα τεχνικά κείμενα και στις εγκυκλοπαίδειες υπάρχει ουδετερότητα. Κάθε τι άλλο που θα διαβάσεις είναι προδιατεθειμένο προς κάποια πλευρά. (Ακόμη κι αν δεν φαίνεται αρχικά.)

 26. Εικόνα OPanos

  Κανονικά θα έπρεπε να σου απαντήσω στο ίδιο ύφος με το δικό σου.
  Επειδή χρησιμοποίησες πληθυντικό στον χαρακτηρισμό σου και επειδή είμαι και εγώ ένας που δεν πιστεύει στο δωρεάν αλλά στο ελεύθερο, θα σε παρακαλούσα να το διορθώσεις εσύ.

  Τώρα για τα υπόλοιπα: ΑΝ υπάρχει κάποια κοινωνική δραστηριότητα που ΔΕΝ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα πιστεύω του καθενός μας, μπορείς να την πεις σε παρακαλώ. Να μάθω και τίποτα.

  ΟΛΑ μα όλα, περνάνε μέσα από το φίλτρο το πολιτικό -όχι με την στενή έννοια του όρου, ναι?- του καθενός μας.
  Άρα, το να χαρακτηρίζεις βλάκες συλλήβδην όσους μπήκαν στον κόπο να γράψουν κάτι στο παρόν άρθρο, είναι τουλάχιστον αηδιαστικό. Ακόμα περισσότερο, διότι για την ταμπακιέρα, δεν λες τίποτα.
  Υποθέτω πως είναι ένα μικρό πράσινο troll, και την επόμενη φορά που θα δω τέτοιο σχόλιο δεν θα στην χαρίσω.
  Παίζει να μην στην χαρίσω ούτε τώρα, αν δεν κάνεις edit τώρα την δημοσίευσή σου και αφαιρέσεις το προσβλητικό σχόλιο.

  ΜΗΝ τολμήσεις να μου πεις πως άλλοι γράφουν χειρότερα και δεν τους λέω κάτι. Όπως ίσως θα κατάλαβες -δεν γνωρίζω το επίπεδο της αντίληψής σου- όταν απαντούν έτσι, κάποιος σαν εσένα τους έχει προκαλέσει και δεν έχουν όλοι την υπομονή να τα "βρουν" με τον άλλον.

  Περιμένω λοιπόν.

 27. Εικόνα Βασίλης Περαντζάκης

  Ο Σαμαράς δεν είχε κάτι άλλο να πει και πήγε να παρουσιάσει ένα τυχαίο ΕΣΠΑ ως επένδυση... βγάζοντας λαβράκι για όλους μας. Λαβράκι για να δείξουμε την άγνοιά του και την απόλυτη ανοησία του Λαϊκισμού.

 28. Εικόνα Γιώργος
  Γιώργος (χωρίς επαλήθευση)Νοε 08, 2013 15:24 ΜΜ

  Λοιπόν με τα όσα συμβαίνουν στο OSArena εδώ και καιρό θα πρέπει οι δημιουργοί, οι συντάκτες αλλά και όποιος προσφέρει σε αυτή τη σελίδα..να σκεφτεί...
  Ποιος ήταν πραγματικά ο σκοπός της δημιουργίας της; Αυτό το αποτέλεσμα είχατε σαν όνειρο; σαν στόχο;
  Γιατί το συνεχίζεται λοιπόν και το αφήνεται να φθείρετε;
  Το OSArena αυτή τη στιγμή δεν έχει ταυτότητα.
  Σίγουρα ο καθένας έχει τα δικά του ιδανικά και τα δικά του πιστεύω. Στον κόσμο του ελεύθερου λογισμικού και του Linux γενικότερα ξέρετε τις αξίες!!!
  Είδατε ποτέ τον Stalman να μιλάει για την πολιτική;; Και για να ξέρετε δεν είμαι κολλημένος με τον Stalman γιατί προφανώς αυτό θα σκεφτείτε. Αυτά που γράφω είναι κάποιες απορίες αλλά και συμβουλές γτ το OSArena το στήριξα από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας του και με πονάει αυτή του η εικόνα. Σας παρακαλώ ας κάνουμε κάτι....

 29. Εικόνα constantinos
  constantinosΝοε 08, 2013 15:41 ΜΜ

  Αρχίζω από το τέλος. Ναι τον είδαμε. Κλικ στο tag Stallman, να δεις. Λογικά σήμερα η αύριο θα βγει και ένα άρθρο του, περί δημοκρατίας.
  Του Linus περί πολιτικής και λογισμικού, όσο θυμαμαι το έχουμε βγάλει από πέρυσι.
  Δεύτερον, ποιος σου είπε πως θέλουμε ταυτότητα;
  Δηλαδή τι μας ζητάς; Να γράφουμε ότι θέλουν ορισμένοι ας πούμε; Ε, όχι, δεν θα το κανουμε.
  Εγώ πολύ απλά αν δεν μου αρέσει κάτι δεν ασχολούμαι. Υποδείξεις δεν κάνω.

  Και για να τελειώνει αυτή η ιστορία επειδή η υπομονή εξαντλήθηκε.
  Δώσε μου έστω ένα link από ελληνική σελιδα του χώρου που να έχει το μισό υλικό του osarena. Βρες μου μια σελιδα τόσο ζωντανή και με τόση αρθογραφια σε καθημερινη βαση.
  ξέρεις κάτι; Οι haters είναι λιγότεροι, μα τους θέλουμε και δεν το λέω ειρωνικά. Μα εγώ προσωπικά, δεν είμαι υπεράνω και αν με βρίζουν και προσβάλλουν ανταποδίδω. Όπως μου μιλάει και φέρεται ο καθένας. Το ίδιο και αν προσβάλλουν συντρόφους μου και την δουλειά μας.
  Αυτό όμως που εισπράττουμε από ανθρώπους που βοηθήθηκαν από εδώ μέσα είναι πιο τεράστιο.

  Συνεπώς, αναγνώρισε ένα στοιχειώδες ανθρωπινό δικαίωμα, που σου αναγνωρίζουμε και εμείς. Και αυτό είναι να έχουμε την άποψη του λόγου μας και να δημοσιεύουμε ότι νομίζουμε πέρα από ταμπέλες. Γιατί θα πρέπει να έχουμε πρότυπα, δεν κατάλαβα;
  Εσύ μπορεί να βάζεις όρια σε πολιτική και άλλα. Εμείς πιστεύουμε πως είναι αλληλενδετα. Η συμφωνία με την MS επί Αλογοσκουφη, το πιο πάνω άρθρο και όλα, τι είναι;
  Το πως μας παρακολουθούν τι είναι;
  Ενοχλεί δηλαδή πως βγάζουμε λογισμικό για να καλύπτονται οι άνθρωποι;
  Ε λοιπόν, μέχρι να κηρυχτεί παράνομη η ιδιωτικότητα θα συνεχίσουμε. Ακόμα και μετά θα βρούμε τρόπο.
  Η έστω, αν θέλετε να σταματήσει το οsarena, ας δούμε κάτι καλύτερο να γεννιέται και θα κανουμε στην άκρη.
  Αυτό είναι το Μανιφέστο ΜΑΣ, προφανώς δεν το έχεις διαβάσει: http://osarena.net/manifesto-osarena

 30. Εικόνα nmblack
  nmblack (χωρίς επαλήθευση)Νοε 08, 2013 16:22 ΜΜ

  ο Stalman, ειναι πολιτικη προσωπικοτητα, στοπ.
  την φθορα δεν την φερνη η δραση αλλα η μη δραση, στοπ.
  ειμαστε οι πραξεις μας, οσοι δεν πρατουν δεν υπαρχουν, στοπ.
  στις μερες μας η απολιτικ εικονα ειναι συνενοχη (παντα ηταν..), στοπ.

 31. Εικόνα eleftherios
  eleftherios (χωρίς επαλήθευση)Νοε 08, 2013 18:09 ΜΜ

  Το Osarena δεν έγινε κόμμα να κάνει αντιπολίτευση. Τα κόμματα αποφάσισαν να μπουν στα χωράφια της πληροφορικής χωρίς να έχουν γνώση. Και το χειρότερο που έκαναν είναι να διορίσουν για σύμβουλους κάτι παλικάρια των κόλπων τους τα οποία δεν ξέρουν την τύφλα τους. Και το ίδιο έκαναν και με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, το ίδιο έκαναν με την υγεία και πάει λέγοντας. Έτσι λοιπόν, αν η κάθε κορυφαία κατηγορία επαγγελματιών ή μη, η οποία ασχολείται ενεργά με κάποια θέματα, δεν αντιδράση σε επιλογές πολιτικές οι οποίες αποτελούν παπατζιλίκι τότε ποιός θα το κάνει; Οι αντιπολιτευτές που θέλουν απλώς να γίνουν χαλίφης στη θέση του χαλίφη; Το να είσαι ενεργός πολίτης πηγάζει από τα Δημοκρατικά σου δικαιώματα και μαζί με το γεγονός ότι "έχουμε" Δημοκρατία (έστω και στα χαρτιά) σημαίνει ότι είσαι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ στο μέτρο που σου αντιστοιχεί να μιλήσεις, να αντιδράσεις, να αντιπροτείνεις. Αν δεν το κάνεις, είσαι άξιος της μοίρας σου(που σου χαρίζει ο κάθε πολιτικάντης προσκυνημένος). Αλλά δεν μπορείς και να κρίνεις το γεγονός ότι κάποιος άλλος το κάνει. Αν πάλι δεν βλέπεις στα τόσα άρθρα του Osarena τις αντιπροτάσεις και τη λογική με την οποία μιλούν άνθρωποι του χώρου του ανοικτού και ελέυθερου λογισμικού και όχι διορισμένοι σφουγγοκωλάριοι, τότε ίσως θα πρέπει να αρχίσεις να χρησιμοποιείς την μπάρα της έυρεσης.

  Υ.Γ. Οι συζητήσεις δεν γίνονται από το Osarena. Γίνονται από τους χρήστες. Εμείς οι χρήστες είμαστε που λέμε το μακρύ μας και το κοντό μας. Ας μάθουμε να διαχωρίζουμε και τους ρόλους, σιγά σιγά....

 32. Εικόνα constantinos
  constantinosΝοε 08, 2013 19:13 ΜΜ

  E, πως; Αφού το έχει ψάξει ο Αντώνης.
  Πάντως Λευτέρη, σήμερα σκεφτόμουν να προτείνω στα παιδιά της ομάδας, την ολική αφαίρεση των σχολίων. Απλά άρθρα χωρίς να υπάρχει σχολιασμός.
  Το ίδιο και στο φόρουμ. Έγραψε κάτι κάποιος; Αυτόματο κλείδωμα ώστε να μην υπαρχουν απαντήσεις, πέρα φυσικά από τα πεδία των ερωτήσεων.

  Από την άλλη, θα δοκιμάσουμε λίγο αυτό με την αναμονή και έγκριση στα σχόλια.
  Αυτό δε σημαίνει πως θα μπλοκάρουμε ότι μη αρεστό.
  Αν κάποιος έχει αντίθετη άποψη και την τεκμηριώνει χωρίς μπινελίκια οκ.
  Αν απλά, είναι στα συνήθη στυλ:
  Άντε μαμηθείτε αναρχοβρωμπαπλυτοφασιστομαλακογελεοικατωτεραονταπακιστοανοιδοι και πως θα μπιπ τη μάνα, το σπίτι και ολα, τότε τον μπουλο.
  Πιστεύω πως θα ξεσκαρτάρει το τοπίο και πως δεν θα παίρνει η μπάλα και άλλους άδικα, όπως πχ τον Distlo.

 33. Εικόνα OPanos

  Ας ανοίξουμε ένα θέμα στο forum να ακούσουμε απόψεις των χρηστών και να ακουστούν και οι δικές μας φυσικά.

 34. Εικόνα constantinos
  constantinosΝοε 08, 2013 20:27 ΜΜ

  Και που υπάρχει τι έγινε; http://forum.osarena.net/forums/%CE%99%CE%B4%CE%AD%CE%B5%CF%82-%CE%A0%CF%81%CE%BF%CF%84%CE%AC%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%91%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-osarena.14/

  Ας μην κοροϊδευόμαστε. Μετρημένοι στα δάχτυλα είναι οι αντικειμενικοί, Η πλειοψηφία θέλει να τρολλαρει.
  Τους πηδάει η εξουσία, τους πηδάει ο αφέντης τους, τους πηδάει η οικογένεια και μόνο ετσι πίσω απο το keyboard και την ανωνυμία νοιώθουν αρσενικά (πηδημένα βέβαια).
  Η ελευθερία και η δημοκρατία γι' αυτό δεν έρχονται, Επειδή δεν μπορουν οι μάζες των πηδημενων αστών να την εκτιμήσουν και την ξεφτιλίζουν.
  Από την άλλη λοιπόν, γιατί να είμαστε εμείς δημοκρατικοί με αυτούς;
  Εδώ οι ίδιες οι κοινότητες (νταξει όχι όλες) του foss εδώ, είναι κρυφοφασίστες. Ξεχνάς τα χθεσινά;
  Αν κάποιος θέλει να κάνει προτάσεις μπορεί να στείλει mail είτε να το γράψει στην πιο πάνω ενότητα. Τόσο απλό.
  Εσύ τι λες ρε Πάνο να πουν;
  Να κάνω κάποιες υποθέσεις:
  1. Αποφασίστε τι είστε.
  2. Συγκαλύπτεστε πίσω από λογισμικό.
  3. Είσαστε αναρχοφασιστες.
  4. Σας μαμώ τα σπίτια.
  5. Είσαι ένας και χρησιμοποιείς πολλά ονόματα (ω, ναι, ειπώθηκε και αυτό. Δες στα σπαμ).

 35. Εικόνα eleftherios
  eleftherios (χωρίς επαλήθευση)Νοε 13, 2013 10:01 ΠΜ

  Έχω άποψη....

  Σκέφτηκα μήπως θα ήταν σκόπιμα να αλλάξει λίγο η δομή. Εξηγούμαι :

  Θα ήταν δυνατό το Osarena στην κυρίως σελίδα του, να παρουσιάζεται ως κάτι σαν εφημερίδα. Δηλαδή να μπαίνουν τα άρθρα όπως μπαίνουν και να απενεργοποιηθεί η δυνατότητα σχολιασμού κάτω από το αρθρό απευθείας. Δηλαδή να μην υπάρχει αυτό το μακρυνάρι με σχόλια επί σχολίων, ω σχόλια κλπ. Νομίζω αυτό θα βοηθούσε και στον περιορισμό του μήκους της σελίδας που φιλοξενεί το ίδιο το σχόλιο που οφελεί ως ένα σημείο.
  Αντιθέτως θα μπορούσε να υπάρχει ένας απλός σύνδεσμος προς το forum ή προς ένα popup ή κάτι αντίστοιχο στο οποίο να κάνει κάποιος το σχόλιό του, εφόσον το επιθυμεί, και εκεί να γίνεται το moderation.
  Αυτό το λέω και στο βωμό του ότι το Osarena, είτε το θέλουμε είτε όχι είναι μια εφημερίδα με άρθρα-απόψεις, ασκεί πολιτική θέλοντας και μη συν του ότι μπορεί να βρεθεί ο οποιοσδήποτε άσχετος στην ιστοσελίδα και να θελήσει να πληροφορηθεί λεπτομερώς για κάποια θέματα όπως επί παραδείγματι από τα faq's. Συν τοις άλλοις, προφανώς, όπως αναφέρθηκε σε άλλο άρθρο, συχνάζουν εδώ και παιδιά μικρότερων ηλικιών(σχολικής ηλικίας) τα οποία ενδιαφέρονται για τα θέματα και μάλιστα τα συζητούν με τους καθηγητές τους στο σχολείο. Όταν λοιπόν υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι ξυπνούν το πρωί θέλοντας να καταστρέψουν κάθετί καλό και αρχίζουν από κάτω να κάνουν σχόλια προσβλητικά, νομίζω ότι καταστρέφουν και τη βούληση της σοβαρής πληροφόρησης και απωθούν αυτόν ο οποίος έχει αν μη τι άλλο αγνές προθέσεις.
  Συν αυτό, θα μπορούσε να υπάρχει όπως έλεγα παραπάνω η δυνατότητα σχολίου μόνο για εγγεγραμμένους χρήστες, χωρίς αυτό να σημαίνει κρατάω ip, στοιχεία διάφορα κλπ, ούτως ώστε να μπορεί να γίνει ένα μαζικό moderation στο nickname απευθείας σε περίπτωση συνεχόμενων παραπτωμάτων. Και φυσικά, εντο αυτού, θα μπορούσαν να υπάρχουν και περιορισμοί σε σχέση πχ με την παλαιότητα και τον αριθμό των σχολίων του κάθε χρήστη ώστε να μπορεί να σχολιάζει ελεύθερα ή καλύτερα όταν φτάνει σε έναν αριθμό σχολίων να μη χρειάζεται πλέον moderation. Νομίζω ότι αυτό που προτείνω απέχει πολύ από τη λογοκρισία. Μιας και η πρόθεση είναι να αποφευχθούν τα μπινελίκια τελοσπάντων.
  Νομίζω ότι μια δράση όπως την ανέφερα παραπάνω ή τελοσπάντων παραπλήσια ή όπως εσείς καλύτερα από εμένα γνωρίζετε (δεν είμαι ειδικός για να γνωρίζω τις δυνατότητες) δεν θα ήταν αντίθετη σε αυτό που πρεσβεύει η λογική του ανοικτού λογισμικού όπως πχ την ελευθερία σε όλα τα επίπεδα.
  Επίσης, η προσωπική μου εμπειρία μου λέει ότι αν δεν είναι τόσο απλό να σχολιάσει κανείς ένα άρθρο, αν δεν έχει κάτι σοβαρό και πραγματικό να πει επί του άρθρου και να εκφέρει πραγματικά άποψη και ο μόνος στόχος του είναι απλώς να απαξιώσει ή να προσβάλει, δεν θα μπει στη διαδικασία εκτός κι αν είναι τρολλάκιας(οπότε εκεί μπαίνει και το moderation).
  Σας παρακινώ λοιπόν να το σκεφτείτε και να το διαμορφώσετε όπως καλύτερα νομίζετε.

 36. Εικόνα constantinos
  constantinosΝοε 13, 2013 16:43 ΜΜ

  Μπήκε σε εφαρμογή το ένα, ώστε κάποιοι που έχουν σχολιάσει ήδη, να περνάει άμεσα.
  Τώρα για τα άλλα, όπως το σκέφτομαι, υπαρχουν μερικά σχόλια διαμάντια, με διορθώσεις, συμπληρώσεις, κλπ και δεν θα ήθελε κανείς να χάνονται στο φόρουμ, κλπ.
  Σαφώς και η μπάλα πέφτει στους τεχνικούς... :P

 37. Εικόνα eleftherios
  eleftherios (χωρίς επαλήθευση)Νοε 14, 2013 09:03 ΠΜ

  6,700kgr και 62,5cm. 2 μηνών και 3 ημερών. Και σε λίγο θα φάει κι εμάς...

  Υ.Γ. Δεν περιγράφω άλλο...

 38. Εικόνα Maria
  MariaΝοε 14, 2013 19:06 ΜΜ

  6,700kgr και 62,5cm. 2 μηνών και 3 ημερών. Και σε λίγο θα φάει κι εμάς…

  Α το χρυσούλι μου/σου/σας/μας :D

  Δεν περιγράφω άλλο…

  :(

 39. Εικόνα Κωνσταντίνος

  Μπορεί να είναι έτσι, αλλά το παρόν άρθρο βρίσκεται στη κατηγορία απόψεις κάτι που περιγράφει τ΄ άρθρα που θα βρούνε εκεί οι αναγνώστες. Το άρθρο αποτελεί άποψη του συγγραφέα πάνω στο θέμα κι όχι ανάλυση (όπως σχολίασε ο Constantinos παραπάνω). Αν θέλεις τη δέχεσαι, αν δεν θέλεις όχι.

  Τώρα για το δωρεάν της πρόσβασης, νομίζω εκεί απευθύνεται τ΄ άρθρο, αφού ζητάνε να είναι ελεύθερη κι όχι απλά δωρεάν. (Δες "Η παγίδα του Δωρεάν" παραπάνω, ή, πιο αναλυτικά, στο Κόμμα Πειρατών.)

 40. Εικόνα Γιώργος
  Γιώργος (χωρίς επαλήθευση)Νοε 08, 2013 17:10 ΜΜ

  Θυμάστε τι γινόταν και τι γίνεται με την Canonical??? Που "λέμε" πως δεν ακούει πολύ την κοινότητα και έχει τραβίξει το "δικό" της δρόμο?? Θυμηθείτε unity κτλ..πόσο "κράξιμο" είχε φάει ειδικά στην αρχή.. (μιλάω για όσους το χρησιμοποιούν ή είχαν χρησιμοποιήσει τότε).

  Λοιπόν έτσι δείχνει και αυτή η σελίδα ότι δεν ακούει τους καθημερινούς αναγνώστες της!!!

  Έχει τεράστια βάση δεδομένων που ειλικρινά δεν υπάρχει κάτι ελληνικό καλύτερο και σε αυτό έχεις απόλυτα δίκιο Constantine. Θέλουμε το OSArena να συνεχίσει να υπάρχει και να γίνετε καλύτερο. Έχουμε προτάσεις γι`αυτό και μπορούμε να τις παραθέσουμε να τις μελετήσετε. Έχεις επίσης απόλυτα δίκιο στο ότι έχει βοηθήσει πάρα πολλούς η σελίδα από περίπλοκους οδηγούς μέχρι το πιο απλό πράγμα. Στηρίζουμε τη σελίδα και συγχαρητήρια σε όσους έχουν προσθέσει ένα μικρό λιθαράκι για όλο αυτό το εγχείρημα. ΜΠΡΑΒΟ.

  Είμαστε ανοιχτοί σε συνομιλία... Και όταν λέω είμαστε αναφέρομαι σε άτομα που έχουν περάσει από το OSArena.

 41. Εικόνα constantinos
  constantinosΝοε 08, 2013 18:02 ΜΜ

  Αυτό που λες, είναι κάτι που δεν έχουμε ποτέ και από κανένα μέχρι τώρα.
  Προτάσεις.
  Μονο μπινελίκια, από ορισμένους και απαγορεύσεις του τι θα πούμε ή όχι.
  Θα διαφωνήσω πως δεν λαμβάνουμε υπόψη τους αναγνώστες. Για την ακρίβεια λαμβάνουμε υπόψη τι συμβαίνει γύρω μας.
  Στην ίδια κοινωνία ζούμε. Στη διπλανή πόρτα και όχι αλλού.
  Από την άλλη φιλοσοφικά μιλώντας, τα πάντα γύρω μας είναι πολιτική. Ακόμα και οι ανθρώπινες συμπεριφορές.

  Αν πραγματικά έχεις προτάσεις, τις περιμένουμε και μπορείς να επικοινωνήσεις με όποιο τρόπο επιθυμείς.

  Υ.Γ: Έχουμε μια επίθεση από spamers, γι' αυτό δε βγαίνουν τα μηνύματα αμέσως.

 42. Εικόνα digitalcrow
  digitalcrow (χωρίς επαλήθευση)Νοε 08, 2013 22:09 ΜΜ

  Καλά και ο γιωργάκης ο παπανδρέου έλεγε για ταχύτητες κάποτε και σήμερα έχω λιγότερη ταχύτητα και πάλι καλά γιατί υπάρχουν και περιοχές στην πόλη που πιάνουν το μέγιστο 2mbps με το ζόρι.
  Οπότε δεν νόμιζω να κάνουν δωρεάν wifi !
  Πάντως από το ίντερνετ μπορείς να κάνεις πολά πράγματα και ίσως πρέπει να αρχίσουμε να το χρησιμοποιούμε οπότε καλό είναι να υπάρχει δωρεάν wifi γιατί πολοί συνάνθρωποί μας και νέοι ζουν στα όρια της φτώχιας και μια σύνδεση στο ιντερνετ είναι υπερβολική πολυτέλεια.
  Άντε να δούμε αλλά από λόγια άλλο τίποτε

 43. Εικόνα Haris
  HarisΝοε 14, 2013 21:22 ΜΜ

  Βρε παιδιά ακόμα και αν τα καταφέρουν να υπάρχει WiFi, για δωρεάν δεν το βλέπω. Κάπου θα το χρεώνουν, πχ. στον λογαριασμό ΔΕΗ. Πιστεύετε ότι οι εταιρίες που τα παίρνουν απο το 3G θα αφήσουν δωρεάν WiFi; Το να μου πείς θα υπάρχει δωρεάν WiFi στο Σύνταγμα στο Πεδίο Άρεως, στην Ομόνοια, στον Εθνικό Κήπο, οπότε όποιος θέλει πάει, αναπαύεται και συνδέεται. Κάτι σαν να έχει το τάδε πάρκο του Λονδίνου, όπου λογικό να πηγαίνουν οι εγγλέζοι να ξαπλώνουν με τα λάπτοπ και να συνδέονται. Αλλά σε κάθε σπίτι στην Ελλάδα να πιάνεις δωρεάν WiFi; Σιγά μην αφήσουν οι πάροχοι...

 44. Εικόνα nikitas
  nikitas (χωρίς επαλήθευση)Νοε 09, 2013 00:21 ΠΜ

  αφου δεν την αντέχετε τη δημοκρατια, τουλάχιστον μη τη ξεφτιλίζετε και τη πιάνετε στο στόμα σας
  και δεν σας υπαγόρευσε κανεις τι θα πείτε, την διαφορετική άποψη δεν αντέχετε
  τωρα γιατι τα γραφόμενα πάνε πακέτο με τα τρολ της κουμουνδούρου είναι κι αυτό ενα μυστήριο

 45. Εικόνα OPanos

  Μα γιατί λες πως δεν ξέρει που παν τα τέσσερα?

  Αφού το είπε καθαρά.
  Ήρθε Ο google...

  Τι άλλο θέλετε πια..?

  Δεν σας πιάνει κανείς και πουθενά επιτέλους.
  :p

 46. Εικόνα Alitogata
  Alitogata (χωρίς επαλήθευση)Νοε 13, 2013 04:26 ΠΜ

  Η κάθε άποψη εκφράζει μία πολιτική θέση.
  Υπάρχει όμως διαφορά μεταξύ πολιτικής και κομματικής θέσης και αυτό νομίζω ότι μπερδεύεις. Φυσικά και το osarena έχει πολιτική άποψη, άλλωστε είανι προφανώς από τις δημοσιεύσεις που κάνει. Είναι όμως άδικο να το κατηγορείς για κομματική άποψη και ιδεοληψία επειδή την λέει στον πρωθυπουργό.

  Και αυτό γιατί αφενός μεν και ο πλέον άσχετος μπορεί να καταλάβει ότι ο πρωθυπουργός μας δεν ξέρει που του πάνε τα τεσσερα σε θέματα πληροφορικής και τεχνολογίας και αφετέρου δε, γιατί το υγιές και το σωστό είναι να υπάρχει κριτική, όχι για κομματικούς λόγους, αλλά γιατί έτσι λειτουργεί η δημοκρατία.

  Ο Πρωθυπουργός της χώρας μας κάνει δηλώσεις, και άρα εκτίθεται, και εφόσον εκτίθεται, κρίνεται από τους πολίτες του πολιτεύματος μας.

  Τόσο απλά είναι τα πράγματα.

 47. Εικόνα Alitogata
  Alitogata (χωρίς επαλήθευση)Νοε 13, 2013 04:26 ΠΜ

  Μην βρίζεις...πόσες φορές πρέπει να στο πω..

 48. Εικόνα MinO
  MinOΝοε 13, 2013 21:00 ΜΜ

  Πραγματικά... τωρα ας μου πει καποιος απο τους διαφωνούντες.

  Σε αυτό το γ@...ν0 τόπο που δεν λειτουργεί τίποτα, που κατάντησε τσιφλικάτο των Γερμανών και της Τρόικας έχουμε λύσει όλα τα προβλήματα μας και μας απασχολεί το εάν ή όχι γίνει πραγματικότητα το δωρεάν wi-fi του Σαμαρά.......

  Απορώ ώρες και στιγμές αν όντως τελικά μας ψεκάζουν...

 49. Εικόνα OPanos

  Παίδες, ο λόγος που δεν έχω ξεκινήσει κάτι στο forum ή στην ομάδα, είναι το τεχνικό κομμάτι και όχι το θέμα της ανωνυμίας.

  Διακρίνω μεγάλες δυσκολίες να πραγματοποιηθεί τεχνικά αυτό χωρίς κόστος.

  Σκεφτείτε λίγο το range του router σας και σκεφτείτε πόσοι πρέπει να υπάρχουν δίπλα ο ένας στον άλλον ώστε να παρέχει -το δίκτυο- αξιοπρεπές wifi -τουλάχιστον αποδεκτό-.

  Δεν είμαι τεχνικός, αν κάποιος φίλος έχει να προτείνει κάτι, χωρίς κόστος -γιατί δεν είμαστε όλοι ικανοί να το καλύψουμε- ας το ακούσουμε.
  Επειδή θα χαθεί εδώ μέσα το σχόλιό του, ας ανοίξει ένα θέμα στο forum και θα το "μεταχειριστώ" καταλλήλως. ;)

 50. Εικόνα Haris
  HarisΝοε 14, 2013 21:06 ΜΜ

  Αναρωτήθηκα μήπως οι τεχνικοί του σύμβουλοι μπέρδεψαν το WiFi με το DSL. Γιατί αυτό που είπε στη βουλή, ότι η παγκόσμια τράπεζα έχει κάνει μελέτη πως όσο αυξάνει η ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΤΗΤΑ (σημείωση όχι το WiFi, η ευρυζωνικότητα), τόσο αυξάνεται το ΑΕΠ μιας χώρας κατά τόσο τοις %. Πιστεύω και εγώ ότι όσο αυξάνει η απλή πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι καλό, και συμβάλλει σε πολλά, αλλά μια σύνδεση μπορείς να έχεις και με 56k modem, απλώς δεν θα βλέπεις videos σε υψηλές αναλύσεις και δεν θα κατεβάζεις εύκολα. Τώρα το WiFi ρε παιδιά πιο πολύ το βλέπω για καφετέριες, για πλατείες, για ΤΕΙ, ΑΕΙ, για οργανισμούς, ξενοδοχεία, τέτοια. Δηλαδή είναι τόσο αναγκαίο να έχει ένα χωριό ή μια πόλη WiFi παντού, στο λεωφορείο μέσα ή στο δρόμο θα συνδέεσαι, τόσο πολύ καίγεσαι, δεν ξέρω. Θυμάμαι όταν κάναμε το μάθημα των ασυρμάτων δικτύων ο καθηγητής έλεγε ότι η απόσταση απο την κεραία έχει επίπτωση στο bandwidth, και ότι access points θα πρέπει να υπάρχουν. Εξέφρασε μάλιστα καθαρά την αντίθεση του στα ασύρματα δίκτυα, λόγω ακτινοβολίας, χακερ. Πιστεύω καλύτερα θα ήταν να εξήγγειλαν οπτικές ίνες και Linux παντού στις δημόσιες υπηρεσίες, παρά WiFi. Βέβαια ο ίδιος δεν ξέρει τεχνικά θέματα, ότι του είπαν οι τεχνικοί σύμβουλοι εξήγγειλε.

Scroll to Top