BETA

Big Brother is WWWatching You

Εικόνα constantinos

6

Κάθε ελευθερία που σκοτώνουν στη πραγματική ζωή έχει αντίτιμο και στο διαδίκτυο. Κάθε ελευθερία που σκοτώνουν στο διαδίκτυο, έχει αποτελέσματα και στη καθημερινή μας ζωή…

Για μια ακόμα φορά θα συνεχίσουμε στο ίδιο μοτίβο, περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων, της ιδιωτικότητας και στο δικαίωμα των ανθρώπων στην ελεύθερη έκφραση.
Υπάρχει πράγματι το δικαίωμα σε αυτά; Και αν ναι, υπάρχει πράγματι μια ελευθερία η έχει όρια και κανόνες;
Και δεν μιλάμε για κανόνες "ηθικής" και άλλα τέτοια κοινότυπα. Μιλάμε για το δικαίωμα των ανθρώπων να μπορούν να εκφράσουν την άποψη τους ελεύθερα όποια και αν είναι αυτή. Θεωρούμε πως σαν ελεύθεροι άνθρωποι έχουμε το δικαίωμα να ορίσουμε η να φιλτράρουμε αυτές τις γνώμες η έχουμε ανάγκη από κάποιους λίγους να το κάνουν αυτό για εμάς; Έχουν ανάγκη από φύλακες της ηθικής και του λόγου οι ανθρώπινες κοινωνίες; Και αν ναι, ποιος ορίζει αυτούς τους κανόνες και κυρίως, ποιος ελέγχει τους φύλακες;
Έχουν το δικαίωμα οι εταιρείες να μας κάνουν πλύση εγκεφάλου για τα "θαυματουργά" προϊόντα τους; Έχουν το δικαίωμα οι εταιρείες να δίνουν τα στοιχεία και τις προτιμήσεις μας οπουδήποτε, έναντι φυσικά, αμοιβής;
Και αν πάλι ναι, τότε πως μπορούμε να εξηγήσουμε το γιατί ένα πλήθος ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο έχει σαπίσει και συνεχίζει σε κρατητήρια και φύλακες, επειδή εξέφρασε μια άποψη και μια γνώμη, μη αρεστή στους φύλακες;
Και δεν μιλάμε φυσικά, για παιδική πορνογραφία, για απόψεις μίσους και ενάντια σε ζώα η άλλες κοινωνικές ομαδες. Έχουμε το δικαίωμα να διαδηλώσουμε ελεύθερα την αντίθεση μας σε αποφάσεις που παίρνουν οι λίγοι για εμάς;

Το τελευταίο οχυρό ελεύθερης άποψης και διαμοιρασμού, το διαδίκτυο, πάει να γίνει ένα κλειστό μέρος και πλήρως ελεγχόμενο από τους λίγους, λες και τους ανήκει, λες και αυτοί το δημιούργησαν και μας το παραχώρησαν;
Ο Big Brother του Όργουελ, παίρνει σάρκα και οστά και μέσα από το διαδίκτυο;
Πολλά τα ερωτήματα, ακόμα περισσότερες οι αμφιβολίες και οι ανησυχίες που εγείρονται και τέλος πάντων το βασικό ερώτημα είναι το από ποιους πραγματικά κινδυνεύει ο άνθρωπος; Η ιστορία και η καθημερινότητα δείχνει πως ο μόνος υπαρκτός κίνδυνος προέρχεται από τις δυνάμεις καταστολής, από τις κυβερνήσεις και από τις πολυεθνικές που θεωρούν τα πάντα κτήμα τους, σκοτώνοντας τον ελεύθερο ανταγωνισμό, την δημιουργικότητα και το δικαίωμα του ανθρώπου να έχει λόγο και άποψη, ενάντια στις δικές τους.
Δεν θα κουράσω πιο πολύ, ούτε θα σας βάλω παραπεμπτικά links. Μια αναζήτηση στο osarena, με λέξεις κλειδιά, όπως: ιδιωτικότητα, προσωπικά δεδομένα, πολυεθνικές, θα σας δώσει αρκετά άρθρα με απαντήσεις σε αυτά.

t

Το παρακατω βίντεο από το thejuicemedia.com, περιγράφει μια πραγματικότητα η οποία έχει μπει στην ζωή μας και καθημερινά οξύνεται βάζοντας φραγμούς στην σκέψη, τον λόγο και τις κινησεις των ανθρώπων.
Δείτε το, διαβάστε τα υπόλοιπα στο παρόν άρθρο και πριν βιαστείτε να κατηγορήσετε τον οποιοδήποτε, αναλογιστείτε αν οι μόνοι υπεύθυνοι είμαστε εμείς που έμμεσα η άμεσα, δίνουμε το δικαίωμα για όλα αυτά.
Εμείς που απορρίπτουμε το δικαίωμα στην ευτοπική κοινωνία.

Θα παραμείνει η μία και μοναδική Ανοιχτή Συχνότητα όπου η ανθρωπότητα μπορεί να παρακάμψει τα φίλτρα και τα εμπόδια ή θα την καταντήσουν, εν τέλει, τη μεγαλύτερη μηχανή κατασκοπείας που έχετε ποτέ φανταστεί;

Το μέλλον κωδικοποιείται, ακόμα και αυτήν την στιγμή που συντάσσεται το παρόν άρθρο.
Σε ολόκληρο τον κόσμο, οι εκάστοτε αρχές των κρατών εγείρουν (κοινώς, εφευρίσκουν!) και θεσπίζουν καθημερινώς νέα μέτρα προκειμένου να νομιμοποιήσουν την παρακολούθηση, τον εντοπισμό και την αποθήκευση των προσωπικών δεδομένων των μελών μιας κοινωνίας αλλά και των προλετάριων, παρομοίως.
Και δεν χρησιμοποιώ καθόλου τυχαία τη λέξη προλετάριος.
Γιατί αυτό θέλουν να μας καταντήσουν˙ προλετάριους. Θέλουν μια κοινωνία που να αποτελείται αποκλειστικά από προλετάριους / προλετάρισσες, χωρίς άποψη και βούληση. Μισθωτούς εργάτες (ή και ανέργους!) να έχουν μόνον˙ και όχι ενεργά μέλη μιας κοινωνίας.

Αν υλοποιηθούν τα σχέδιά τους αυτά, ο τόπος αυτός θα ξαναγίνει άραγε ποτέ το μέρος που μεγαλώσαμε και αγαπήσαμε;

Και ποιες θα είναι οι εξελικτικές συνέπειες για το ταξίδι του ανθρώπινου γένους μέσα στην ιστορία;
Ο θαρραλέος Robert Foster διεξάγει μια διεισδυτική ανάλυση της όλης κατάστασης. Μαζί του οι νεοδιορισθέντες Αστυνομικοί της… Σκέψης, στο Γενικό Pentopticon, οι Darth O'Brien Baxter, και Terence Winston Moonseed.

Για άλλη μια φορά, στη μέση αυτού του Μεγάλου Ανθρώπινου Πειράματος, είμαστε αναγκασμένοι να θέσουμε σκληρά ερωτήματα σχετικά με το μέλλον μας.
Αυτό το μέλλον που όλοι ονειρευόμαστε και προσδοκούμε, θα περιλαμβάνει ένα δωρεάν ιντερνέτ, το οποίο θα συνεχίσει να φέρνει την επανάσταση στον τρόπο που ο κόσμος επικοινωνεί μεταξύ του;
Ή θα είναι η εκκίνηση που θα σφραγίσει αυτήν τη ανθρώπινη διεπαφή για πάντα;
(Το λέω όσο πιο «ευγενικά» μπορώ, καθώς δεν τολμώ ούτε καν να σκεφτώ ότι υπάρχει η περίπτωση κάποια στιγμή στο μέλλον να απαγορευτεί η διάδραση μεταξύ μας!)

Όποιος ελέγχει το ιντερνέτ, ελέγχει και όλες τις πληροφορίες. Και αυτός που ελέγχει τις πληροφορίες, είναι ο ίδιος που ελέγχει το μέλλον ολόκληρης της ανθρωπότητας!

Kαι αν νομίζετε πως το διαδίκτυο δεν μπορεί να κλειδώσει, κάνετε λάθος. Μεταφέρω άρθρο, από το unregistered.gr που θα σας κάνει ν' αναθεωρήσετε πολλά και να προβληματιστείτε έντονα. Και στο φινάλε, μην σταθείτε μόνο στο διαδίκτυο. Ακριβώς τα ίδια δεν συμβαίνουν και στην καθημερινότητα μας; Για διαβάστε:

Kαι αν νομίζετε πως το διαδίκτυο δεν μπορεί να κλειδώσει, κάνετε λάθος. Μεταφέρω άρθρο, από το unregistered.gr που θα σας κάνει ν' αναθεωρήσετε πολλά και να προβληματιστείτε έντονα. Και στο φινάλε, μην σταθείτε μόνο στο διαδίκτυο. Ακριβώς τα ίδια δεν συμβαίνουν και στην καθημερινότητα μας;
Για διαβάστε:

Έρχονται προστασίες και… στο Web;!

Μα, είναι δυνατόν το ίδιο το web να μπορεί να… κλειδώσει, με τη λογική των προστασιών των DVDs και παιχνιδιών; Έλα που το σκέφτονται!

Το W3C, που είναι υπεύθυνο για τον προσδιορισμό των τεχνολογικών standards που αποτελούν το ίδιο το Internet, σκέφτεται σοβαρά την πρόταση ενσωμάτωσης σε αυτό των Encrypted Media Extensions. Τι είναι αυτά;

Σκεφθείτε για μια στιγμή πώς λειτουργούν οι προστασίες, τα κλειδώματα, στα παιχνίδια. Πρόκειται για πρόσθετο κώδικα σε κάθε παιχνίδι, αλλά ανεξάρτητο από αυτό, που με κάποιο τρόπο αναλαμβάνει να πιστοποιήσει τη γνησιότητα του. Σκεφθείτε, τώρα, το πώς λειτουργούν τα add-ons / extensions στους browsers: είναι πρόσθετα κομμάτια κώδικα, ανεξάρτητα από αυτούς, που αναλαμβάνουν να ολοκληρώσουν κάποιες λειτουργίες που οι δημιουργοί του browser δεν ενσωμάτωσαν εξαρχής σε αυτόν.
Τα Encrypted Media Extensions είναι ο συνδυασμός αυτών των δυο, αλλά για το web. Αυτά θα επιτρέπουν στους δημιουργούς περιεχόμενου να το κλειδώσουν, να το προστατέψουν ώστε να μην είναι δυνατή η πρόσβαση σε αυτό από όποιον δεν έχει δικαίωμα να το κάνει. Και, στην πράξη, θα λειτουργούν κάπως σαν τον προαναφερθέντα συνδυασμό, αλλά από την πλευρά του developer: θα μπορεί να κουμπώσει στις ίδιες τις βασικές τεχνολογίες του web ένα δικό του σύστημα προστασίας, που θα αναλαμβάνει το κλείδωμα του περιεχόμενου. Το ίδιο το όνομα Encrypted Media Extensions αναφέρεται ακριβώς σε αυτές τις προεκτάσεις του web που θα αναλαμβάνουν το κλείδωμα του περιεχόμενου.

 

activism

Όλοι για έναν (και αυτός για τον εαυτούλη του)

Τα δυο βασικά προβλήματα με την όλη υπόθεση είναι πως, πρώτον, από τη φύση του το Web είναι open, ανοιχτό, ελευθέρας πρόσβασης. Ναι, μπορεί να υπάρχει και προστατευμένο περιεχόμενο σε αυτό, αλλά οι ίδιες οι τεχνολογίες που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του Internet είναι ανοιχτές. Και αυτό είναι απαραίτητο διότι δεν είναι κατασκεύασμα ενός ανθρώπου, που μας το πουλά σε πακέτο, αλλά πραγματικά εκατομμυρίων εταιρειών και προγραμματιστών, καθένας από τους οποίους προσθέτει το δικό του λιθαράκι σε αυτό, στις υπο-τεχνολογίες που το δομούν, με αποτέλεσμα τη συνεχή εξέλιξη του.

Οποιαδήποτε προσπάθεια έχει γίνει μέχρι σήμερα από κάποια εταιρεία να κυριαρχήσει στο Internet με κάποια δική της, κλειστή τεχνολογία, έχει οδηγήσει και σε προβλήματα – με λαμπρό παράδειγμα το Flash της Adobe, που αφού μετέτρεψε το Internet σε multimedia πλατφόρμα – για το οποίο και οφείλουμε να το ευχαριστούμε, τώρα εμφανίζει προβλήματα σε πλήθος συσκευών που δηλώνουν ασύμβατες μαζί του.

Δεύτερο πρόβλημα, πως η υπάρχουσα πρόταση προς το W3C δεν περιγράφει έναν τρόπο προστασίας, αλλά ένα API μέσω του οποίου θα μπορούν να κουμπώνουν στο Web διαφορετικά plugins που θα αναλαμβάνουν το κλείδωμα του περιεχόμενου.

Ποια plugins; Κανείς δεν ξέρει – ακόμα. Πώς θα λειτουργούν; Κανείς δεν ξέρει – ακόμα. Και, όπως συνηθίζεται με κάθε είδους τέτοια τεχνολογία, τι γίνεται όταν ο browser του Μπάμπη στο Ουμπούντου παρουσιάζει ασυμβατότητα με ένα από αυτά; Αδυναμία πρόσβασης στο περιεχόμενο. Τι γίνεται αν δεν λειτουργεί σωστά ένα από αυτά στο έχω-λίγη-μνήμη smartphone της Μαιρούλας; Αδυναμία πρόσβασης στο περιεχόμενο.

Με άλλα λόγια, καλές οι ιδέες, αλλά η συγκεκριμένη, αν δεν υλοποιηθεί σωστά, θα μπορεί να είναι καταστροφική για το Internet. Ανάλογα με την κάθε τεχνολογία, είναι δυνατόν να το χωρίσει σε… πηγαδάκια, σε έχοντες και κατέχοντες, ενώ το μόνο σίγουρο είναι πως – όπως και κάθε σύστημα DRM μέχρι σήμερα – θα καταλήξει να παιδεύει τους χρήστες για να ικανοποιήσει τους κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων.

[αφιερωμένο στην μνήμη του Aaron Swartz και στο Μανιφέστο Αντάρτικου Ανοικτής Πρόσβασης.]

  • Σχόλια

1 Comments:

  1. Εικόνα bobos73
    bobos73 (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 16, 2013 22:27 ΜΜ

    Από την μια θα πέφτει κλείδωμα και από την άλλη ξεκλείδωμα! Πόλεμος! Στις επάλξεις αδέλφια!!! ότι κινείται ,εκτελείται!!!

Scroll to Top