BETA

Distrowatch, LinuxMint και Ubuntu cheerleaders?

Εικόνα constantinos


Πριν συνεχίσω το άρθρο, θέλω να πω τη θέση και τη γνώμη μου για το Linux Mint. Και εχω μια καλή άποψη, καθώς είναι για χρόνια το βασικό μου λειτουργικό σύστημα και αυτό που μύησα περισσότερους φίλους, γνωστούς, συνάδελφους στο κόσμο του Linux.
Έχοντας σχέση με τη κοινότητα, το μόνο που με είχε ξενίσει στην αρχή, ενοχλήσει αργότερα, ήταν που μέχρι καποιο σημειο το Linux Mint, δεν έδινε τις αναφορές σφαλμάτων στο Launchpad του Ubuntu, κάτι πολύ σημαντικό για την βελτίωση και ανάπτυξη του, πάνω στο οποίο πατάει και το Linux Mint βέβαια.
Αυτό όμως ήταν κάτι που σε κάμποσο καιρό αργότερα λύθηκε.
Μια μεγάλη προσδοκία ήρθε με την έκδοση του Linux Mint, βασισμένη στο Debian (LMDE).
Είναι μια ιστορική στιγμη, είχε πει τότε ο Clem, ο ιδρυτής του Mint.
Δυστυχώς όμως δεν χειρίστηκε καθόλου καλά το θέμα, με τελικό αποτέλεσμα αυτή τη στιγμη η LMDE έκδοση να είναι σχεδόν παρατημένη.
Προτίμησε να δώσει ολόκληρο το βάρος στη κλασσική έκδοση, βασισμένη στο Ubuntu, μα έχοντας παράλληλα και την επιλογή για το κλασσικό Gome 2x.
Έξυπνη και καλή κίνηση από πλευράς marketing, εκ πρώτης όψεως. Από την άλλη έχασε τη δυναμικότητα μιας ομάδας που αν προχώραγε η έκδοση βασισμένη στο Debian, θα έκανε τη τεράστια διαφορά.
Το αν όμως πράγματι είναι σωστή κίνηση, θα φανεί στο άμεσο μέλλον. Άλλωστε πλέον όλα τα γραφικά περιβάλλοντα τείνουν στο να είναι ίδια.
Μια επιλογή που είχε δει το Ubuntu και έτσι ανέπτυξε το δικό του Unity.
-Οι απόψεις στο θέμα είναι αρκετές. Θέλω να σταθούμε σε δυο αρθρα που το καθένα βλεπει το θέμα από τη δική του διάσταση.
Να σας θυμίσω ακομα τη διαμάχη που υπήρχε και υπάρχει σχετικά με την απότομη μετάβαση στο Gnome 3. Πιστεύω πως το πιθανότερο από αυτή την αλλαγή, είναι να έχασε το Ubuntu, κάποιους μέσους και ίσως πιο προχωρημένους χρήστες.
  -Να θίξω ακομα εν θέμα που έχει περάσει απαρατήρητο, μα ίσως και να είναι ενοχλητικό. Αυτό είναι το θέμα του marketing του Ubuntu. Όπως φαίνεται η Canonical έχει επενδύσει στην επίσημη σελιδα και Forum του Ubuntu και σε ένα-δυο ακομα δημοφιλή blogs, ελέγχοντας τα εμμέσως πλην σαφώς.
Έτσι περνάει τις αλλαγές της στον κόσμο, καθώς στην ουσία η προβολή των σχετικών άρθρων εμπεριέχουν τα θετικά.
Λογικό θα μου πείτε.
Ίσως, το θέμα όμως είναι πως γενικότερα έχει παρατηρηθεί και εξωτερικευτεί ένα είδος fan-boyσμου για το Ubuntu.
Αυτό σε γενικές γραμμές καταντάει και αστείο. Ίσως εδώ ξενίζει η απάθεια της Canonical. Ίσως και αυτό να επιδιώκει. Άγνωστο.
Όπως και να έχει όμως ο Mark Shuttleworth, πιστευω πως είναι οραματιστής και προσπαθεί να κρατήσει το τιμόνι όσο το δυνατόν καλύτερα.
Τέλος για τη καλύτερη κατανόηση να αναφέρουμε τις συνεχείς αναφορές που γίνονται το τελευταίο διάστημα για την άνοδο στη 1η θέση του Linux Mint και τη πτώση (ακομα και στη 4η θέση), του Ubuntu στο Distrowatch.
Να πούμε για όσους δε γνωριζουν το Distrowatch, είναι μια παλιά στο χώρο ιστοσελίδα, όπου παρουσιάζει τις τελευταίες εκδόσεις όλων των διανομών Linux, έχοντας παράλληλα και έναν μετρητή ενδιαφέροντος.
Δηλαδή, το προτίμησαν, από τη σελιδα του (και μόνο) οι χρήστες. Σε ποιο διανομη (στη σελιδα του) κλικαρανε οι περισσότεροι.
Αυτό και μόνο.
Βέβαια επειδή η σελιδα είναι παλιά και από την άλλη οι διανομές Linux, δεν έχουν μέσα "μηχανάκια", ωστε να στέλνουν σήμα κάπου, καταμαρτυρώντας τη παρουσία τους (και προσφέροντας έτσι αξιόπιστες μετρήσεις), έτσι κατέληξε πολλοί να εκλαμβάνουν το Distrowatch, σαν το δείκτη παγκόσμιας μέτρησης χρηστών Linux, ανάλογα με το top-ten του (που αφορά αποκλειστικά και μόνο τη σελιδα του, ξανατονίζω).
Επίσης ο ιδρυτής του DW, ο Ladislav Bodnar, έχει δηλώσει ότι το Distrowatch, δεν είναι μονάδα μέτρησης χρηστών Linux, μα το τι προτίμησαν στη σελιδα του (όπως τόσες φορές επαναλάβαμε).

ΕΝΑ REVIEW ΠΙΚΡΟ ΣΑΝ... ΜΕΝΤΑ!

>>>Μεγάλη η εισαγωγή. Πάμε και στα αρθρα που ειπαμε και να συζητήσουμε στη πορεία με τα σχόλια.
Το ένα άρθρο, αφορούσε τη κυκλοφορία της πρώτης δοκιμαστικής έκδοσης του Linux Mint 12 και την άποψη του αρθρογράφου σχετικά με τη διανομη.
Βέβαια το γεγονός πως στην αρχή του άρθρου διευκρίνισε ότι οι απόψεις του, δεν εκφράζουν τους ιδιοκτήτες της σελιδας, δεν έπεισαν, όπως φαίνεται και πολύ.
Λογικό αλλωστε, όταν ένα πρώτο εμφανιζόμενος αρθρογράφος, αρχίζει και γράφει ένα άρθρο, ενάντια στο Linux Mint. Γενικότερα η γεύση που άφηνε αυτό το άρθρο ήταν χολή. Όχι σαν την (ας πούμε) πίκρα που λέω και στην αρχή που νοιώσαμε αρκετοί με την εγκατάλειψη της ιδέας του LMDE.
Ήταν σκέτη χολή:

Here, again, Linux Mint stands as some Frakensteinian creation

Αυτό ακριβώς λέει, όταν αναφέρεται στο Mint Packaging.
Αυτό που νομίζει πως είναι το MInt είναι καλύτερο, λέει, είναι επειδή έχει ενσωματωμένους τους multimedia codecs, παρακάμπτοντας τα νομικά issues που αντιμετωπίζει η Canonical/Ubuntu.

To Gnome 3, ήταν μια δύσκολη μετάβαση για όλες τις διανομές που δεν λέγονται fedora

λέει και συνεχίζει ότι παρά τα οποία μικρά προβλήματα, το Ubuntu ανταποκρίνεται καλύτερα στα γούστα του.
Ειρωνεύεται μαλιστα την δημιουργία των Linux Mint Gnome Shell Extetions, όπως το κάτω πάνελ.
Αναρωτιέται ακομα, αν το Mint έχει καποιο σαφή στόχο η προσανατολισμό και δίνει μόνος του την απάντηση λέγοντας πως στην ουσία το Mint είναι "άοσμο" και χάνεται στο σωρό των διανομών.
-Προσπαθεί να το τεκμηριώσει λέγοντας πως στις δοκιμές του με το Mint 12, συνάντησε δυσκολίες όπως για παράδειγμα δε μπορουσε να βρει τον Update Manager, τ' οποίο και κατακρίνει.
-Τελειώνοντας εξηγεί πως αυτά τα λέει για τους χρήστες του Linux Mint και μαλιστα τους... συμβουλεύει:

Να σταματήσουν να προσπαθούν τα πάντα
Να φτιάξουν ένα συγκεκριμένο σχέδιο και αυτό ν' ακολουθήσουν
Να δημιουργήσουν μια δική τους ταυτότητα που δεν θα ισοδυναμεί σε πράσινο: Best of Ubuntu

Και τέλος πάντων, τελειώνει λέγοντας, πως αν γίνουν τα παραπάνω:

ίσως σε ένα-δυο χρόνια αξιζει να ρίξουμε μια ματιά στο τι κάνει το Mint

.
-Καλά θα μου πείτε και τι εγινε? Εξέφρασε άποψη, δικαίωμα του.
Ναι δε διαφωνώ, μα το θέμα ήταν πως αυτό το άρθρο εγινε σε ένα δημοφιλέστατο Ubuntu blog, καθοδηγούμενου από την Canonical. Στο omgUbuntu!
-Να κάνω μια παρένθεση σε αυτό για ν''αναφέρω πως το συγκεκριμένο άρθρο, σχολιάστηκε ιδιαιτέρως ειρωνικά σε GooglePlus και Facebook και όχι μόνο.
-Σαφές πιστευω και λογικά τα όποια σχόλια, γνώμες κρίσεις και επικρίσεις.

ΑΝΤΕ ΧΑΘΕΙΤΕ FAN-BOYS!!

>>>Πάμε τώρα στο δεύτερο άρθρο. Αυτή προέρχεται από ένα σχετικά γνωστό, επισης Αγγλόφωνο site, το Muktware.
Αυτή είναι μια σελιδα που γράφει για Linux, Ανοιχτό Λογισμικό, είναι από τις λεγόμενες εμπορικές σελίδες, καθώς με διαφημίσεις και διάφορους διαγωνισμούς έχει έσοδα και καποιο διάστημα (ίσως και ακομα), πλήρωνε για αρθρα.
-Δε μας απασχολεί αυτό, πάμε στην ουσία και αυτή είναι ένα άρθρο, τ' οποίο είναι εμφανέστατα απάντηση σε αυτό του omg.
Δεν αναφέρει βέβαια, σε κανένα σημειο ξεκάθαρα, ο αρθρογράφος του, που απευθυνεται, μα αν έχετε διαβάσει (η θα διαβάσετε) το προηγούμενο άρθρο και γενικότερα έχετε άποψη, με τις επισκέψεις σας, θα το καταλάβετε. Προφανώς εκτός από το άρθρο με τα λεγόμενα του καυτηριάζει αρκετά και από τα σχόλια που ακολούθησαν στο άρθρο.
-Θα κάνω μια περίληψη των όσων λέει ο αρθρογράφος εκεί:
Στην αρχή αναφέρεται στα του Distrowatch και λέει (το γνωστό) πως τη συγκεκριμένη σελιδα, στη μαζική πλειοψηφία, θα την επισκεφθούν άνθρωποι που έχουν δοκιμάσει περισσότερες από μια διανομές και όχι οι αρχάριοι χρήστες (σωστό). Επαναλαμβάνει αυτό που αναφέραμε και πιο πάνω, για τη δήλωση του ιδρυτή της σελιδας.
-Τονίζει πως ακομα και στη σελιδα του Distrowatch, να το δεις σε διάρκεια χρόνου και πάλι φαίνεται πως το Ubuntu είναι πρώτο σε προτιμήσεις (σωστό).
Συνεχίζει, αναφερόμενος στα συγχαρητήρια που έδωσε ο Mark Shuttleworth στην ομάδα του Linux Mint, σε αντίθετα όπως λέει χαρακτηριστικά με τους Ubuntu hooligans (!!!).
Αναφέρει και πάλι πως τα στατιστικά του Distrowatch δεν αντικατοπτρίζουν τη πραγματικότητα, δηλαδη τον πραγματικό αριθμό των downloads Μια διανομής.
Όπως είναι φυσικό ο νέος χρήστης το Ubuntu για παράδειγμα (η το Mint), θα το κατεβάσει από την επίσημη σελιδα του Ubuntu (η Mint) και όχι από το Distrowatch.

Να και τα... fan-boys:

Κλείνει με το Distrowatch, λέγοντας πως είναι άδικη η επίθεση στη σελιδα του, από τα Ubuntu fan-boys, επειδή εκεί τελευταία έχει περάσει πρώτο το Linux Mint. Και συνεχίζει πιο επιθετικά:

Αυτά τα Fan-boys,κάνουν κακό στο ίδιο το Linux, αμαυρώνουν τις προσπάθειες μιας κοινότητας (του Mint).

Tο χοντραίνει στη συνεχεια, μα ίσως να λεει και αληθεια:

"Το Ubuntu βασίζεται στο Debian. Τα περισσότερα από αυτά τα fan-boys, ίσως να μη γνωριζουν τι είναι αυτό. Άλλωστε ούτε η ίδια η Canonical το αναφέρει στην σελιδα της σε καποιο σημειο".

Τους θυμίζει ότι:

Το θέμα είναι το ιδιο το OpenSource. Αυτό που σημαίνει, αυτό που είναι. Τον θεμελιώδη κώδικα του Ανοιχτου Κώδικα: is to pick what you need and build on top of it – complementing each other.

Δεν κρύβει πως υπαρχουν διαφορές και διαφωνίες ανάμεσα στις κοινότητες. Υπάρχει όμως μια διαφορά και όπως λέει, αυτή είναι:

Ο στόχος είναι να αναπτύξουμε και να προσφέρουμε το χρήστη με μια καλύτερη εμπειρία.
Δεν σκεφτήκαμε ποτέ να μπούμε σε μια βρώμικη διαδικασια λάσπης και συκοφάντησης (dirty mud-slinging, όπως συμβαίνει στα pro-Ubuntu fan-boyish blogs.

Απευθυνόμενος προφανώς σε αυτούς τους λέει εμμέσως να χαλαρώσουν λίγο, επαναλαμβάνοντας τους πως εκτός αυτών των ίδιων, κάνεις άλλος δε πιστεύει πως η λίστα του Distrowatch καταμαρτυρεί τη πραγματικότητα.
Τους θυμίζει πως εκεί θα πάει ο χρήστης που ξέρει τι είναι οι Linux διανομές και θα κοιτάξει για καποιες άλλες (openSUSE, Fedora, Zorin, κλπ).
Επίσης εξηγεί πως η 1η θέση στο Distrowatch δε σημαίνει πως το Linux Mint έχει μεγαλύτερη βάση χρηστών. Σαφώς λέει, το Ubuntu έχει τη μεγαλύτερη.
Η εξήγηση πως έχει πτώση του Ubuntu, μπορεί να οφείλεται πως το εγκατέλειψαν κάποιοι παλιότεροι χρήστες και αυτοί είναι που τριγυρνάν στη σελιδα. Αυτοί είναι που διαμορφώνουν τ' αποτελέσματα (στο Distrowatch), υποστηρίζει.
Διαχωρίζει εκεί σαφέστατα τους παλιούς χρήστες, χάρη σε αυτούς οφείλεται η άνοδος του Ubuntu εδώ που είναι σήμερα και σε αυτούς που πίστεψαν στις ιδέες του Mark Shuttleworth, του ιδρυτή του Ubuntu.

old-goat και fan-boyish users

Εδώ τα λέει πιο χύμα. Μιλάει για μια μερίδα χρηστών η οποία εμφανιζόταν σαν... "εποχικό μανιτάρι", μόλις πριν λίγο καιρό, μα ήδη έχει αρχισει να επηρεάζει την ανάπτυξη του Ubuntu. Και από αυτούς ξεκινάει κάτι άσχημο.
Προσπαθεί να εξηγήσει πως είναι απολύτως λογικό στο Ubuntu να υπάρχει πλέον και μια μερίδα ανθρώπων: Unity haters, όπως λέει χαρακτηριστικά, καθώς πρέπει να αλλάξουν τα πάντα όσα έκαναν επί 6 χρόνια και να μάθουν εξ' αρχής κάτι άλλο. Αυτοί οι χρήστες, λέει, ονομάζονται παλιές κατσίκες (old-goat)!
Αυτούς (και όχι μόνο) τους ανθρώπους πιο πολύ τους ενοχλεί η συμπεριφορά της νέας αυτής (και κυριαρχούσας) ομάδας των Ubuntu hooligans.
Επίσης αναφέρει σχετικά με αυτή την... tredy ομάδα:

Αυτούς τους hooligans, δεν τους ενδιαφέρει το Ubuntu περισσότερο απ' ότι τα screen-savers. Θέλουν κάτι νέο καθημερινά.

Αυτός είναι, λέει και ο βασικότερος λόγος που οι παλιοί χρήστες Ubuntu, θέλουν να αποστασιοποιηθούν από αυτή την ομάδα και κοιτάνε άλλες διανομές (όπως τα openSUSE, fedora, κλπ).
Και το Distrowatch, τους υπενθυμίζει, αυτό ακριβώς είναι: Το να κοιτάς.
-Και δίνω αυτούσια την ατάκα που κλείνει το άρθρο του:

Does that matter? Not to cheerleaders. But, I think, it should matter to Canonical

.

-Κλείνοντας θα πρέπει να αναφέρουμε πως έχει ακουστεί ευρέως ότι τα αποτελέσματα στο Distrowatch, είναι σικέ. Στην αρχή το πίστεψα, καθώς ενθυμούμενος από παλιά, κάναμε συνεχόμενα hits σε καποια κοινοτική διανομη που υποστηρίζαμε τότε, κατόπιν συνεννόησης με μηνύματα η chat.
Κάτι, που στην αρχή πίστεψα και οντάς θυμωμένος με την εγκατάλειψη του LMDE, τα έχωσα και εγώ στον Clem. Ειλικρινά περίμενα πως όλη αυτή η ησυχία, θα έφερνε την ανακοίνωση κανόνι για την super-duper έκδοση βασισμένη σε Debian.
Όπως και να έχει το προσεχές μέλλον θα δείξει αν κίνηση αυτή ήταν σωστή η όχι. Με τα παρόντα δεδομενα, δείχνει πως κάλυψε τα πάντα.

>>>Στα links των άρθρων, δε θα ήθελα γι' αυτό το λόγο, να βάλω απ' ευθείας url-hits, προκείμενου μη πυροδοτήσουμε μια άνευ λόγου διαμάχη.
Απλή υπόθεση αλλωστε ήταν, σύμφωνα με την εμπειρία μου.

-Πείτε απόψεις επί του θέματος. Οχι για τη διαμάχη, μα συμφωνείτε η διαφωνείτε με καποιο από τα παραπάνω αρθρα? Υπάρχουν τελικά Ubuntu fan-boys που επιβάλλουν και άποψη στην ανάπτυξη του Ubuntu?
Υπάρχει πόλεμος ανάμεσα σε Ubuntu και Mint η άραγε είναι αποκύημα των... hooligans?
Θα υπαρξει ανάπτυξη στην Debian based έκδοση του Mint η θα πει σιγα-σιγα στον... Παράδεισο των καλών διανομών? (η όπου τέλος πάντων, πάνε οι διανομές όταν "πεθαίνουν")...

 • Σχόλια

17 Comments:

 1. Εικόνα JOBI Creating Web
  JOBI Creating Web (χωρίς επαλήθευση)Νοε 30, 2011 12:51 ΜΜ

  Καλημέρα σας.
   Θα καταθέσω και την δικία μου άποψη για το mint αλλά και για το ubuntu.

  Θα
  ξεκινήσω με το mint 12 32bit no-codecs το οποίο και εγκατέστησα
  πρόσφατα σε virtual box στο ubuntu 10.04 lts box μου. Έχω μηχάνημα P4
  3.0Ghz Hyperthreading 4GB Ram 800GB hdd VGA Ati 256mb (μπορεί και 512mb
  δεν θυμάμαι). Έκανε αρκετή ώρα να εγκατασταθεί 40 λεπτά + (ubuntu 10.04
  lts 25-30 mins). Ο υπολογιστής δεν έκανε καμία άλλη εργασία εκείνη την
  ώρα. Σαν πρώτη παρατήρηση μπορώ να πω έκανε αρκετή ώρα κάτι που δεν
  χαρατκηρίζει τις διανομές λίνουξ. Είσοδος στο λειτουργικό. Ώραίο
  περιβάλλον και όμορφα icon set. Πολύ καλό και εντυπωσιακό για κάποιον
  νεο εισερχόμενο στο linux. Ωραία προσπάθεια και καλή συνέχεια στο
  remake, remaster, reοπως θέλετε πείτε το, του ubuntu. Θα χρησιμοποιήσω
  και τα 2 (γιατί έτσι μου αρέσει! freedom of choice) και θα τα εγκαθιστώ
  σε όσους νεοεισερχόμενους χρήστες μυώ στον κόσμο του linux.

 2. Εικόνα NikosMidi
  NikosMidi (χωρίς επαλήθευση)Νοε 30, 2011 09:36 ΠΜ

  Σίγουρα θα ηταν buggy, το αστείο είναι ότι έτσι όπως το δούλευα χάθηκε τελείως το gnome και όλα τα παράθυρα και μετα ξανα επανήλθε, σε σημείο που νόμιζα για μια στιγμή ότι έτρεχα Windows... και θα με έβγαζε μήνυμα "Ο explorer.exe κράσαρε, να αποσταλεί μήνυμα στην Microsoft ή όχι". Οπότε το άφησα προς το παρών το Gnome/Unity και περιμένω μέχρι να γίνει σταθερό και bug free. Μέχρι τότε Gnome 2 για μένα.

 3. Εικόνα Salih Emin
  Salih EminΝοε 30, 2011 03:16 ΠΜ

  xaxa axxaaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxax

 4. Εικόνα NikosMidi
  NikosMidi (χωρίς επαλήθευση)Νοε 30, 2011 09:37 ΠΜ

  Καλό καλό!!!

 5. Εικόνα Twiner
  Twiner (χωρίς επαλήθευση)Νοε 30, 2011 00:04 ΠΜ

  η ταπεινή μου άποψη: το Mint είναι ο Clem κι άλλοι 2; προγραμματιστές.
  θεωρώ εκ των πραγμάτων αδύνατο να προχωρήσει γρήγορα/κάπως το Mint Debian.

  εδώ ολόκληρη Canonical και δεν μπορεί να ανταπεξέλθει με το δυναμικό της
  με αποτέλεσμα τις 2 τελευταίες χειρότερες εκδόσεις στην ιστορία του ubuntu.

  το unity είναι buggy, το gnome 3 είναι buggy, το ubuntu 11.10 είναι buggy, προφανώς και το mint 12 είναι buggy -σιγά μην έλυσε ο Clem τη σωρεία των unassigned bugs στο launchpad.

  το Linux desktop περνάει κρίση κι αυτό.

  πώς θα την παλέψουμε μέχρι να βγει μια σταθερή έκδοση ubuntu δεν ξέρω.
  Λίγο Arch, λίγο Debian κανά Xubuntu, και στους αρχάριους φίλους μου
  να μείνουν με windows μέχρι να περάσει το κακό.

  Άντε ρε Elementary, το καλό που σου θέλω να βγεις σταθερό και πλήρες.
   

 6. Εικόνα psyxroskianapodos
 7. Εικόνα NikosMidi
  NikosMidi (χωρίς επαλήθευση)Νοε 29, 2011 18:13 ΜΜ

  Αυτή είναι η άποψη σου σε όλο αυτό που διάβασες? LoL?
  Απο κάτω είδες το μάζεμα? Πιο ευανάγνωστο...

 8. Εικόνα psyxroskianapodos

  Ίσα ισα έτσι ειναι πιο ωραίο..μοιάζει με haiku :D
  http://en.wikipedia.org/wiki/Haiku

 9. Εικόνα NikosMidi
  NikosMidi (χωρίς επαλήθευση)Νοε 29, 2011 13:19 ΜΜ

  Το μάζεψα λίγο...

 10. Εικόνα NikosMidi
  NikosMidi (χωρίς επαλήθευση)Νοε 29, 2011 13:13 ΜΜ

  To Disqus... με γ*μησε την μορφοποιήση του κειμένου... τζάμπα τόση ώρα έγραφα... /σνιφ...

 11. Εικόνα NikosMidi
  NikosMidi (χωρίς επαλήθευση)Νοε 29, 2011 13:19 ΜΜ

  Το διάβασα όλο το άρθρο Κωσταντινε και θα ήθελα να ξέρω γενικότερα σχετικά με το άρθρο,
  ποια είναι η θέση σου σε σχέση με αυτά που λέει ο αρθρογράφος?
  Ποιός είναι αυτός ο αρθρογράφος μπορεί κάποιος να μας

  Είμαι σχετικά νεος χρήστης (ενεργός) αν και έχω δοκιμάσει και πολλά χρόνια πριν Linux διανομές.
  Να τα πάρουμε λίγο απο την αρχή...
  Είναι το Debian που τόσα χρόνια υπάρχει που είναι ο πυρήνας όλων. Έτσι το βλέπω εγώ.
  Απο εκεί κ πέρα βγήκε μια μερα μια εταιρία-ίδρυμα η Canonical που έφτιαξε το Ubuntu, βασισμένο στο Debian, ένα παρακλάδι του. Σιγά σιγά και με τον καιρό επειδή επαγγελματικά κάποιοι ανθρώποι συντονιστήκαν κάτω απο μια ομάδα και προσπαθήσαν (και καταφέραν παλι για μένα) να φτάσουν στην κορυφή μια διανομή, επίσης να δημιουργήσουν πολύ απλά ένα forum και μέσα απο αυτό να αναπτυχθεί πάλι μια ομάδα ή καλύτερα μια δύναμη ή καλύτερα ένα κίνημα, που συνεχώς αυξανόταν και παρέχοντας τεκμηριωμένα βοήθεια και αυτό που είναι το κύριο χαρακτηριστικό της είναι η σεισπείρωση που έγινε κάτω απο αυτην την δύναμη, είναι για μένα το θετικό. Απο εκεί κ πέρα εφόσον η διανομή παραμένει δωρεάν δεν υπάρχει για μένα πρόβλημα. Το πρόβλημα θα 'ταν αν απο κάποιο διάστημα και μετά όταν δηλαδή έχει αποκτήσει μια ομάδα χρηστών είναι πλέον να πουλάει άδειες, αλλα ελπίζω μέχρι τότε και αν γίνει αυτό, να έχουν κάποιοι φτιάξει μια διανομή αρκετά δυνατή που να σταθεί μόνη της, είτε Mint είτε όπως θέλετε να λέγετε. Πολλές καινοτομίες και πολλές ιδέες είναι αλήθεια, πως είναι μόνο θετικές και πιστεύω πως όλα είναι κρίκος και αυτό σημαίνει πως άλλοι προγραμματιστές και δημιουργοί διανομών ανέπτυξαν δικες τους παραμετροποιήσεις και ιδέες και φτιάξαν κάτι άλλο/άλλες διανομές και πιστεύω τους άρεσε κιόλας που είδαν μερικοί επαγγελματική δουλειά. Αυτά για την Canonical. Για μένα ότι κάνει καλό είναι που το κάνει και θέλω να συνεχίσει να το κάνει γιατί αντικειμενικά είναι ένας μεγάλος μαγνήτης για νέους χρήστες.

  Απο εκεί κ πέρα είναι η διανομή η Mint, που αντικειμενικά είναι και αυτή μια καλή διανομή, παραμένει όμως παρακλάδι, αφού βασίζεται στο ubuntu και εαν δεν αποκτήσει την ομάδα χρηστών και δεν αφήσει το παρελθόν της (όπως Ubuntu και Debian) δεν πιστεύω πως μπορεί να έχει την δυνατότητα να ανεξαρτοποιηθεί. Το έχει κάνει όμως μια διανομή να είναι στο Top 10 ή Top 20 και ίσως υπάρχουν και άλλες αλλα αυτή μου έρχεται τώρα στο μυαλό, είναι η διανομή η Arch. Βέβαια δεν είναι απαραίτητο να ανεξαρτοποιηθεί, μπορεί να παραμείνει μια διανομή βασισμένη σε Ubuntu, τελικά όμως (θα δίξει το μέλλον) μπορεί ίσως απο τις αλλαγές που ακολουθεί η Canonical για την διανομή της να μην είναι καλό για αυτήν, αφού ίσως να θέλει να κάνει άλλα πράγματα, όπως έκανε με την 12 έκδοση που η ubuntu έχει το Unity και το Gnome dash, ενω το mint κράτησε και καλά έκανε πιο χαμηλά το πήχη. Έπρεπε να την πάρει χαμπάρει η Canonical απο την έκδοση που είχε βγάλει στην 11.04 ότι καθε αλλαγή δεν είναι σε καλό, αναφερόμενος στο unity και το gnome dash πάλι. Εφόσον η ομάδα του gnome πέρασε σε νέα λογική και νέα αισθητική κατ εμε έπρεπε να παραμετροποιήσει το περιβάλλον στα μέτρα της και όχι να "πετάξει" απλά το Gnome 3 μέσα. Ευτυχώς το έκανε το Mint. Όσων αναφορά τα extra που διαθέτει το Mint ενώ το Ubuntu έχει πρόβλημα να υοθετήσει, είναι πιστεύω προβλήματα άλλων κολοσών που έρχονται σε διαμαχή με τα Linux λειτουργικά, γιατί βλέπουν ένα μεγάλο κύμα να έρχεται και φοβούνται πως θα χάσουν απο αυτό, οπότε πιέζουν απο την μεριά τους τους κατασκευαστές να μην υποστηρίζουν ΄τετοια "κινήματα". Ευτυχώς όμως που υπάρχουν οι άνθρωποι με νόμιμο ή όχι τρόπο να παρέχουν στους χρήστες αυτά τα εργαλεία. Φυσικά θα χρειάζεται να υπάρχουν decoders για MP3 και AVI, αφού αυτά τα πρότυπα έχουν καθιερωθεί απο την πλειψηφία των κατασκευαστών. Το ότι δεν παρέχουν υποστήριξη για Linux πλατφόρμες είναι πρόβλημα των κατασκευαστών και όχι πρόβλημα της εκάστοτε διανομής. Να βγάλουν υποστήριξη και για την πλατφόρμα αυτή.Πλεόν δεν μπορεί να πει κανείς ότι οι διανομές αυτές είναι μόνο για geeks και ότι απευθύνονται σε εξηδικευμένα άτομα, αφού όλα πλέον γίνονται μέσω GUI και ΟΛΑ μπορείς να τα κάνεις χωρίς να πληρώσεις κάτι σε κανέναν. Φυσικά με έναν τρόπο οι προγραμματιστές που δουλεύουν σε καθε project πρέπει να βγάζουν τα προς το ζην και γιατί όχι να πληρωθούν για την δουλειά τους, αλλα τον τρόπο αυτό δεν θα τον βρω εγώ τον τρόπο πως θα γίνει, να γίνει κάτι που θα είναι ικανοποιημένοι όλοι.

  Δεν καταλαβαίνω πως υπάρχει στεναχώρια για το θέμα του LMDE αφού φαντάζομαι κάτι που χαροποιήσε κάποιους ήταν ότι πλέον δεν χρειάζονται να βασίζονται στην Ubuntu διανομή αλλα στον πυρήνα που είναι το Debian, αλλα και πάλι δε καταλαβαίνω πως υπάρχει πρόβλημα στο να γίνει μια ομάδα ατόμων που θα συνεχίσουν και θα αναπτύξουν την διανομή, αφού ήδη όχι μόνο τα υλικά υπάρχουν για να ολοκληρωθεί η συνταγή αλλα και η ίδια η διανομή στέκεται μόνη της. Το ότι παρατήθηκέ απο τον δημιουργό της δεν πρέπει σε καμια περίπτωση να δημιουργί πρόβλημα, αφού εφόσον είναι όλα open source, μπορεί κανείς να συνεχίσει αυτό το έργο.

  Για τα fan boys, τι καλύτερο απο μια ομάδα που υποστηρίζει κάτι και πιστεύει σε κάτι. Η καλύτερη διαφήμιση. Μέσα απο διάλογο και μέσα απο αντιπαραθέσεις μόνο καλό μπορεί να βγεί.

  Το πρόβλημα όπως καταλαβαίνω είναι γενικό και γιατί αυτό? Υπάρχει ήδη ένα λειτουργικό που λέγεται Windows, υπάρχει και ένα λειτουργικό που λέγεται MacOSX, και υπάρχουν και ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ διανομές linux. Δε γίνεται απλά και ωραία, παραμετροποιήσιμο σε έσχατο σημείο και με την επιλογή αν θες KDE GNOME ή JWM για την διανομή σου και package manager rpm, deb κτλπ, αλλα να υπάρχει ρε παιδιά ΜΙΑ διανομή που να στραφούμε όλοι. Αυτό δεν προσπάθησε η Ubuntu? Να μαζέψει τα σκορπισμένα μυαλά κάτω απο μια ομπρέλα? Είναι κακό αυτό? Γιατί εγώ μόνο θετικά τα βλέπω τα πράγματα, γιατί ευτυχώς έχει γίνει mainstream η διανομή. Όσο αναλωνόμαστε σε τι κάνει ποιος και πως το κάνει και γιατί το έχουμε χάσει το παιχνίδι.

  Επιτέλους θα θελα να μην φαγώνεται ο ένας με τον άλλον και να προχωρήσουμε και όποιος hater υπάρχει να τον κάνουμε πέρα, δεν μας νοιάζει, εμείς πάμε μπροστά, ο γκρινιάρης θα μείνει στάσιμος...

  Κάπου λέει το άρθρο αυτό για το DistroWatch, φυσικά δεν είναι μέτρο σύγκρισης και καλά κάνει και τονίζει ο δημιουργός του ότι δεν είναι κριτήριο οι θέσεις, όπως ας πούμε τα views στο youtube, και ο Justin Biever έχει εκατομμύρια views αλλα πάλι μάπα μουσική κάνει, δεν θέλω να ισχύει και αυτό για την διανομή που χρησιμοποιώ, αυτό όσων αναφορά κάτι ομάδες που μαζεύονται και ψηφίζουν ομαδικά για την διανομή τους!

 12. Εικόνα prodromos
  prodromos (χωρίς επαλήθευση)Νοε 29, 2011 13:12 ΜΜ

  το μεγαλυτερο  λαθος για εμενα που εχει κανει το mint ειναι οτι δεν δινει ολο το βαρος του στις εκδοσεις που βασιζονται πανω στο debian ,οπου και ειναι πολυ γρηγορες-σταθερες και ασχολειται ακομα με την εκδοση που βασιζεται πανω στο ubuntu.

  Με αποτελεσμα οσοι εχουν lmde να εχουνε γυρισει τα αποθετηρια σε debian testing ωστε να εχουνε και καποια φρεσκα πακετα

  παντως το gnome-shell σε debian κατα την γνωμη μου ειναι το ποιο γρηγορο που εχω δοκιμασει και με την καλυτερη αξιοποιηση πορων

 13. Εικόνα NikosMidi
  NikosMidi (χωρίς επαλήθευση)Νοε 29, 2011 13:11 ΜΜ

  Το διάβασα όλο το άρθρο Κωσταντινε και θα ήθελα να ξέρω γενικότερα σχετικά με το άρθρο, ποια είναι η θέση σου σε σχέση με αυτά που λέει ο αρθρογράφος?
  Ποιός είναι αυτός ο αρθρογράφος μπορεί κάποιος να μας
  Είμαι σχετικά νεος χρήστης (ενεργός) αν και έχω δοκιμάσει και πολλά χρόνια πριν Linux διανομές.

  Να τα πάρουμε λίγο απο την αρχή...

  Είναι το Debian που τόσα χρόνια υπάρχει που είναι ο πυρήνας όλων.
  Έτσι το βλέπω εγώ.

  Απο εκεί κ πέρα βγήκε\ μια μερα μια εταιρία-ίδρυμα η Canonical που έφτιαξε το Ubuntu, βασισμένο στο Debian, ένα παρακλάδι του. Σιγά σιγά και με τον καιρό επειδή επαγγελματικά κάποιοι ανθρώποι συντονιστήκαν κάτω απο μια ομάδα και προσπαθήσαν (και καταφέραν παλι για μένα) να φτάσουν στην κορυφή μια διανομή, επίσης να δημιουργήσουν πολύ απλά ένα forum και μέσα απο αυτό να αναπτυχθεί πάλι μια ομάδα ή καλύτερα μια δύναμη ή καλύτερα ένα κίνημα, που συνεχώς αυξανόταν και παρέχοντας τεκμηριωμένα βοήθεια και αυτό που είναι το κύριο χαρακτηριστικό της είναι η σεισπείρωση που έγινε κάτω απο αυτην την δύναμη, είναι για μένα το θετικό.
  Απο εκείκ πέρα εφόσον η διανομή παραμένει δωρεάν δεν υπάρχει για μένα πρόβλημα. Το πρόβλημα θα 'ταν αν απο κάποιο διάστημα και μετά όταν δηλαδή έχει αποκτήσει μια ομάδα χρηστών είναι πλέον να πουλάει άδειες, αλλα ελπίζω μέχρι τότε και αν γίνει αυτό, να έχουν κάποιοι φτιάξει μια διανομή αρκετά δυνατή που να σταθεί μόνη της, είτε Mint είτε όπως θέλετε να λέγετε.
  Πολλές καινοτομίες και πολλές ιδέες είναι αλήθεια, πως είναι μόνο θετικές και πιστεύω πως όλα είναι κρίκος και αυτό
  σημαίνει πως άλλοι προγραμματιστές και δημιουργοί διανομών ανέπτυξαν δικες τους παραμετροποιήσεις και ιδέες και φτιάξαν κάτι άλλο/άλλες διανομές και πιστεύω τους άρεσε κιόλας που είδαν μερικοί επαγγελματική δουλειά.
  Αυτά για την Canonical. Για μένα ότι κάνει καλό είναι που το κάνει και θέλω να συνεχίσει να το κάνει γιατί αντικειμενικά είναι ένας μεγάλος μαγνήτης για νέους χρήστες.

  Απο εκεί κ πέρα είναιη διανομή η Mint, που αντικειμενικά είναι και αυτή μια καλή διανομή, παραμένει όμως παρακλάδι, αφού βασίζεται στο ubuntu και εαν δεν αποκτήσει την ομάδα χρηστών και δεν αφήσει το παρελθόν της (όπως Ubuntu και Debian) δεν πιστεύω πως μπορεί να έχει την δυνατότητα να ανεξαρτοποιηθεί.
  Το έχει κάνει όμως μια διανομή να είναι στο Top 10 ή Top 20 και ίσως υπάρχουν και άλλες αλλα αυτή μου έρχεται τώρα στο μυαλό, είναι η διανομή η Arch. Βέβαια δεν είναι απαραίτητο να ανεξαρτοποιηθεί, μπορεί να παραμείνει μια διανομή βασισμένη σε Ubuntu, τελικά όμως (θα δίξει το μέλλον) μπορεί ίσως απο τις αλλαγές που ακολουθεί η Canonical για την διανομή της να μην είναι καλό για αυτήν, αφού ίσως να θέλει να κάνει άλλα πράγματα, όπως έκανε με την 12 έκδοση που η ubuntu έχει το Unity και το Gnome dash, ενω το mint κράτησε και καλά έκανε πιο χαμηλά το πήχη. Έπρεπε να την πάρει χαμπάρει η Canonical απο την έκδοση που είχε βγάλει στην 11.04 ότι καθε αλλαγή δεν είναι σε καλό, αναφερόμενος στο unity και το gnome dash πάλι. Εφόσον η ομάδα του gnome πέρασε σε νέα λογική και νέα αισθητική κατ εμε έπρεπε να παραμετροποιήσει το περιβάλλον στα μέτρα της και όχι να "πετάξει" απλά το Gnome 3 μέσα. Ευτυχώς το έκανε το Mint. Όσων αναφορά τα extra που διαθέτει το Mint ενώ το Ubuntu έχει πρόβλημα να υοθετήσει, είναι πιστεύω προβλήματα άλλων κολοσών που έρχονται σε διαμαχή με τα Linux λειτουργικά, γιατί βλέπουν ένα μεγάλο κύμα να έρχεται και φοβούνται πως θα χάσουν απο αυτό, οπότε πιέζουν απο την μεριά τους τους κατασκευαστές να μην υποστηρίζουν ΄τετοια "κινήματα". Ευτυχώς όμως που υπάρχουν οι άνθρωποι με νόμιμο ή όχι τρόπο να παρέχουν στους
  χρήστες αυτά τα εργαλεία. Φυσικά θα χρειάζεται να υπάρχουν decoders για MP3 και AVI, αφού αυτά τα πρότυπα έχουν καθιερωθεί απο την πλειψηφία των κατασκευαστών.
  Το ότι δεν παρέχουν υποστήριξη για Linux πλατφόρμες είναι πρόβλημα των κατασκευαστών και όχι πρόβλημα της εκάστοτε διανομής. Να βγάλουν υποστήριξη και για την πλατφόρμα αυτή. Πλεόν δεν μπορεί να πει κανείς ότι οι διανομές αυτές είναι μόνο για geeks και ότι απευθύνονται σε εξηδικευμένα άτομα, αφού όλα πλέον γίνονται μέσω GUI και ΟΛΑ μπορείς να τα κάνεις χωρίς να πληρώσεις κάτι σε κανέναν. Φυσικά με έναν τρόπο οι προγραμματιστές που δουλεύουν σε καθε project πρέπει να βγάζουν τα προς το ζην και γιατί όχι να πληρωθούν για την δουλειά τους, αλλα τον τρόπο αυτό δεν θα τον βρω εγώ τον τρόπο πως θα γίνει, να γίνει κάτι που θα είναι ικανοποιημένοι όλοι.

  Δεν καταλαβαίνω πως υπάρχει στεναχώρια για το θέμα του LMDE αφού φαντάζομαι κάτι που χαροποιήσε
  κάποιους ήταν ότι πλέον δεν χρειάζονται να βασίζονται στην Ubuntu διανομή αλλα στον πυρήνα που είναι το Debian, αλλα και πάλι δε καταλαβαίνω πως υπάρχει πρόβλημα στο να γίνει μια ομάδα ατόμων που θα συνεχίσουν και θα αναπτύξουν την διανομή, αφού ήδη όχιμόνο τα υλικά υπάρχουν για να ολοκληρωθεί η συνταγή αλλα και η ίδια η διανομή στέκεται μόνη της. Το ότι παρατήθηκέ απο τον δημιουργό της δεν πρέπει σε καμια περίπτωση να δημιουργεί πρόβλημα, αφού εφόσον είναι όλα open source, μπορεί κανείς να συνεχίσει αυτό το έργο.

  Για τα fan boys, τι καλύτερο απο μια ομάδα που υποστηρίζει κάτι και πιστεύει σε κάτι. Η καλύτερη διαφήμιση.
  Μέσα απο διάλογο και μέσα απο αντιπαραθέσεις μόνο καλό μπορεί να βγεί.

  Το πρόβλημα όπως καταλαβαίνω είναι γενικό και γιατί αυτό? Υπάρχει ήδη ένα λειτουργικό που λέγεται Windows, υπάρχει και ένα λειτουργικό που λέγεται MacOSX, και υπάρχουν και ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ διανομές linux. Δε γίνεται απλά και ωραία, παραμετροποιήσιμο σε έσχατο σημείο και με την επιλογή αν θες KDE GNOME ή JWM για την διανομή σου και package manager rpm, deb κτλπ, αλλα να υπάρχει ρε παιδιά ΜΙΑ διανομή που να στραφούμε όλοι. Αυτό δεν προσπάθησε η Ubuntu? Να μαζέψει τα σκορπισμένα μυαλά κάτω απο μια ομπρέλα? Είναι κακό αυτό? Γιατί εγώ μόνο θετικά τα βλέπω τα πράγματα, γιατί ευτυχώς έχει γίνει mainstream η διανομή. Όσο αναλωνόμαστε σε τι κάνει ποιος και πως το κάνει και γιατί το έχουμε χάσει το παιχνίδι.

  Επιτέλους θα θελα να μην φαγώνεται ο ένας με τον άλλον και να προχωρήσουμε και όποιος hater υπάρχει να τον κάνουμε πέρα, δεν μας νοιάζει, εμείς πάμε μπροστά, ο γκρινιάρης θα μείνει στάσιμος...

  Κάπου λέει το άρθρο αυτό για το DistroWatch, φυσικά δεν είναι μέτρο σύγκρισης και καλά κάνει και
  τονίζει ο δημιουργός του ότι δεν είναι κριτήριο οι θέσεις, όπως ας πούμε τα views στο youtube, και ο Justin Biever έχει εκατομμύρια views αλλα πάλι μάπα μουσική κάνει, δεν θέλω να ισχύει και αυτό για την διανομή που χρησιμοποιώ, αυτό όσων αναφορά κάτι ομάδες που μαζεύονται και ψηφίζουν ομαδικά για την διανομή τους!

 14. Εικόνα Dstilio
  Dstilio (χωρίς επαλήθευση)Νοε 29, 2011 12:23 ΜΜ

  τα fan-boys υπηρχαν παντα στο Linux οπως υπαρχουν σε καθε τομεα της ζωης μας.
  εγω το ειχα συναντησει απο εποχης suse 7 οποτε και ειχα τη πρωτη μου (μαρτυρικη δυστυχως) επαφη με το Λινουξ (μετα εστρωσε το πραγμα).
  οπως και για το GUI οπου απο παλια ειχα δει κοντρα KDE vs Gnome (μετα απο καιρο αποδεχτηκαν τη διαφορετικοτητα τους και σταματησαν να φωναζουν).
  ο οπαδισμος ειναι α-λογο ανθρωπινο χαρακτηριστικο και δυστυχως πρεπει να μαθουμε να ζουμε με αυτο.
  Παντου υπαρχει οπαδισμος.
  Παντου υπαρχουν υποστηρικτες, οπαδοι και ακολουθοι. Οι ανθρωποι πρεπει να υποστηριξουν την επιλογη τους απεναντι σε καθε τι διαφορετικο για να εξυψωθουν.

  Αρα που το παραξενο;

  Παντως το να υποστηριζεις μια γνωμη δεν ειναι παντα οπαδισμος. Μερικες φορες ειναι απλως κριτικη. Τα συνορα δεν ειανι παντα ευδιακριτα.

  Υ.Γ. Το Mint ουτε εγω το θεωρω διανομη αλλα remaster. Και ομως το υποστηριζω γιατι καλυπτει τις αναγκες πολλων χρηστων.

 15. Εικόνα Επισκέπτης
  Επισκέπτης (χωρίς επαλήθευση)Νοε 29, 2011 05:25 ΠΜ

  To ubuntu den exei fanboys.
  http://www.omgubuntu.co.uk/2011/11/foss-yeaaaah-a-song-about-unity-gnome-and-ubuntu/

 16. Εικόνα Flo Gashi
  Flo Gashi (χωρίς επαλήθευση)Νοε 29, 2011 05:53 ΠΜ

  Κατ αρχήν να πω ότι δεν χρησιμοποιώ ούτε ubutnu ούτε mint αλλά arch στο παρελθόν έχω δοκιμάσει και τις 2 διανομές. Και έχω να πω τα χειρότερα για το mint κυρίως τσαντίστηκα πρόσφατα που διάβασα ένα άρθρο στο οποίο οι άνθρωποι του mint ανακοίνωναν στον κόσμο ότι πλέον είναι το 4 OS στον κόσμο των desktop. ; Άκου εκεί το mint είναι OS Επειδή έκανα πράσινο το ubuntu και πάτησαν apt-get install ubuntu-restricted-extras, το καλύτερο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί είναι ένα flavor του ubuntu ούτε καν distro δεν ξέρω ποιο διαφοροποιείται πιο πολύ από το ubuntu τα k/l/xubuntu ή το mint. Η σκέψη τους για το LMDE ήταν καλή αλλά δεν μπορούσαν να φτιάξουν κάτι αντίστοιχο του jockey και έτσι οι n00bs που είναι η μεγάλη βάση τους δεν μπορούσαν να βάλλουν drivers για nvidia, ati όπως στην κανονική έκδοση και το παράτησαν για να ασχοληθούν με αυτό που ξέρουν καλύτερα να αλλάζουν το look and feel του ubuntu. Όσον αφορά το ubutu τώρα έβαλαν τα χεράκια τους και έβγαλαν τα ματάκια τους, παρουσίασαν στον κόσμο ένα νέο interface το οποίο ακόμα και τώρα δεν είναι ολοκληρωμένο και λογικό ήταν να φύγει πολύς κόσμος. Ubuntu fan boys υπάρχουν όπως υπάρχουν, fedora, suse ,arch, gentoo, debian, mint κτλ fanboys και αν υπάρξει τελικά κάποια σύγκρουσή μεταξύ των δυο διανομών θα είναι απλά wensday in the linux world αφού από πολέμους άλλο τίποτα.

 17. Εικόνα Ανώνυμος
  Ανώνυμος (χωρίς επαλήθευση)Νοε 29, 2011 04:45 ΠΜ

  Καταρχήν, είμαι χρήστης Kubuntu από την εποχή του ποτέ, δε γούσταρα ούτε γουστάρω το Gnome και τη λογική του. Ποτέ δεν μπήκα στη διαδικασία να συγκρίνω ποιο είναι καλύτερο και ποιο χειρότερο λειτουργικό κι ας τα δοκίμασα όλα εκείνη την επόχη. Κι αυτό γιατί το ubuntu ως βάση είναι εξαιρετικό, με πολύ καλή υποστήριξη και, ενώ, είναι debian (τιμή του και καμάρι του και θα έπρεπε να το διαφημίζει, όχι να το θάβει), έχει και κάποια καλούδια παραπάνω. Έχω 3 μηχανήματα με debian, το λατρεύω και το θεωρώ το κορυφαίο λειτουργικό στο σύμπαν, αλλά συνιστώ και χρησιμοποιώ στην καθημερινότητά μου Kubuntu και ποτέ δεν μπήκα στη διαδικασία σύγκρισης. Ξέρεις γιατί? Γιατί, εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με Ubuntu vs Mint, αλλά για Desktop war, όχι το Unity είναι καλύτερο, όχι το Gnome 3, όχι το Gnome 2 και πάει λέγοντας. Το πρόβλημα με τα fan boys είναι η άγνοιά τους, δεν ξέρουν τί παίζει κάτω από το καπώ και μαλώνουν για αυτό που βλέπουν και καταλαβαίνουν: το GUI.

  Ακούγομαι απόλυτος, αλλά όταν δουλεύω, πχ 6 χρόνια με ένα λειτουργικό και μετά αρχίζω να κράζω γιατί "πάει το Gnome 2 και ήρθε το απαίσιο Unity", τότε είμαι άχρηστος, sorry κιόλας. Μέσα σ' αυτά τα 6 χρόνια θα έπρεπε να ξέρω ότι linux = freedom of choice και ότι δεν υπάρχει περίπτωση εγώ να θέλω να έχω το Gnome 2 εις τον αιώνα τον άπαντα και να μην μπορώ να το κάνω διατηρώντας την ίδια διανομή, υπάρχει το google στο κάτω κάτω, διάολε.

  Τέλος, αναφορικά με το αν τα fan boys καθορίζουν το δρόμο που θα πάρει μια διανομή, δε νομίζω ότι ένας επιχειρηματίας-επιστήμονας του επιπέδου του Shuttleworth, να επηρεάζεται από βραχυπρόθεσμα ουρλιαχτά, είμαι σίγουρος ότι έχει ήδη καθορίσει την πορεία του Ubuntu για την επόμενη 5ετία.

   Όποιος θέλει σταθερότητα για καθημερινή εργασία βάζει κάτι σταθερό. Όποιος θέλει μια διανομή που να είναι ΟΚ βάζει κάτι άλλο. Όποιος θέλει κόλπα και bleeding edge και έχει χρόνο για παιχνίδια βάζει κάτι τρίτο. Αυτό που δεν χωράει στην οικογένεια του linux είναι τα flame wars και οι κλ@ψομούνες: "γιατί αυτό και γιατί εκείνο". Υπάρχει λύση για ΚΑΘΕ πρόβλημα και διανομή για κάθε γούστο. Όλα τα άλλα είναι αστειότητες, από χρήστες που δεν ξέρουν τί θέλουν και πρήζουν όλους εμάς τους υπόλοιπους.

Scroll to Top