BETA

Ελληνικά Περιοδικά Πληροφορικής και Linux

Εικόνα Blackfox

Ζούμε σε μια χώρα που μια πλειάδα κατοίκων της έχουν έμφυτη την συνήθεια της υπερβολής. Είμαστε αυτοί που θα έχουν δυο ή τρία αυτοκίνητα [παρ'όλο που αν το καλοσκεφτεί κάποιος το πολύ να χρειάζονται δυο], πάντα το κινητό τελευταίας τεχνολογίας [χωρίς απαραίτητα να ξέρουμε να το χρησιμοποιούμε...] και φυσικά υπολογιστές με επεξεργαστή ... Xillium και ... κτηνώδη ποσά μνήμης.

Από αυτόν τον “κανόνα” δεν θα μπορούσαν να εξαιρεθούν τα περιοδικά πληροφορικής. Παλαιότερα [στις “χρυσές” μέρες] ... βαριόσουν να μετρήσεις τίτλους. Τώρα, ελέω κρίσης αλλά όχι μόνο, τα περιοδικά έχουν λιγοστέψει επικίνδυνα.

Φυσικά, όπως φαίνεται και στον τίτλο το άρθρο θα ασχοληθεί με ένα “ευαίσθητο” θέμα. Το πόσο, τα εναπομείναντα περιοδικά, ασχολούνται με το Linux.

Όπως καταλαβαίνετε από την σύγκριση αυτή αφαιρείται αυτόματα κάθε εξειδικευμένο περιοδικό [το εξής... ένα, Linux Inside] Επίσης, ξεκαθαρίζεται πως το παρόν σέβεται τις επιλογές του εκάστοτε διευθυντή του περιοδικού – άλλωστε η κάθε εταιρία έχει δικαίωμα να κυκλοφορεί όπως θέλει το προϊόν της.

Επίσης, για να μην χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα, κάποιοι [όπως ο υπογράφων] λατρεύουν την μυρωδιά του τυπωμένου χαρτιού και δεν την αλλάζουν με όλα τα e-books του κόσμου...

Computer για Όλους

Ξεκινάμε από ένα από τα παλαιότερα περιοδικά, που ρίχνει το βάρος της ύλης του στην πλευρά του μη-gamer. Ανά καιρούς έχει δώσει στο συνοδευτικό του δισκάκι διανομές Linux και έχει αφιερώσει... κάνα δυο σελίδες [ή, άντε, καμία απάντηση στην αλληλογραφία]. Η επίσημη θέση της εταιρίας είναι ότι πρώτον, εφόσον είναι αυτή που εκδίδει το εξειδικευμένο περιοδικό που προαναφέρθηκε οι χρήστες του καλύπτονται με εκείνο και δεύτερον σε ερωτηματολόγια που έχουν τεθεί οι χρήστες δεν έδειξαν να ενδιαφέρονται [ασχέτως αν στην αλληλογραφία έχουν υπάρξει πολλές κρούσεις επί του θέματος].

PC Master

 Το μικρότερο αδελφάκι του CΓΟ [ήτοι καλύπτεται από την επίσημη θέση που αναφέρθηκε ανωτέρω] φέρει στο εξώφυλλο τον υπέρτιτλο “Το περιοδικό των PC Users”. Βέβαια, το περιοδικό είναι αμιγώς προσανατολισμένο στον gamer, ωστόσο θα περίμενε κανένας έστω και μια σελίδα για τον πιγκουίνο [προς τιμήν του πάντως, το περιοδικό φιλοξένησε μια τέτοια στήλη... κάποτε για δύο ή τρία τεύχη] αλλά απλά, θα περίμενε. Ο “PC User” προφανώς κατά το περιοδικό παίζει [κυρίως] και μετά κάνει δυο “τσαχπινιές” στα Windows. Όσο για το συνοδευτικό δισκάκι, ... παιχνίδι κανείς;

PC Magazine

 Το συγκεκριμένο περιοδικό, προς τιμήν του, έχει δώσει πολλές φορές διανομές Linux στο δισκάκι του και κατά καιρούς έχει παρουσιάσει κάποια άρθρα γι'αυτό. Βέβαια και αυτός ο τίτλος δίνει μεγάλη έμφαση στα Windows, αλλά τουλάχιστον υπάρχει μια όαση που και που...

PC World

 Ο συγκεκριμένος τίτλος μας άφησε αίφνης μιας και μόλις πριν λίγο καιρό έκλεισε η έντυπη έκδοση του περιοδικού, ωστόσο επί του θέματός μας το συγκεκριμένο ήταν μια μικρή απόλαυση τόσο στην ύλη όσο και στο συνοδευτικό δισκάκι του [σε σύγκριση πάντα με τα άλλα].

CD/DVD Show

Εδώ έχουμε μια ιδιότυπη περίπτωση. Ένα ... δισκάκι που έδινε δώρο ένα περιοδικό,κι όμως σ' αυτά τα bytes του χώραγε και λίγο από Linux. Για έντυπο αφιέρωμα νομίζω δεν υπάρχει λόγος να αναφερθούμε καθώς οι σελίδες του συγκεκριμένου ήταν, τουλάχιστον, λιγοστές (ούτε αυτό υπάρχει πλέον).

 RAM

 Το τελευταίο περιοδικό στο οποίο θα αναφερθούμε είναι κι αυτό ένας παλιός “παίκτης”. Εδώ βέβαια το Linux λάμπει ... δια της απουσίας του, αν και το περιοδικό θεωρητικά απευθύνεται στην “elite” των computer user. Ως αντιστάθμισμα θα πρέπει ωστόσο να αναφερθεί πως εδώ, τουλάχιστον, υπάρχουν και κάποια άρθρα για Mac...
[ναι, υπάρχουν και αυτοί οι υπολογιστές].

DELTA HACKER

To πασίγνωστο περιοδικό που παλιά λεγόταν Total Hacker, έχει συχνά θέματα Linux, μα σαφώς η θεματολογία του είναι πιο ειδικευμένη, ωστόσο το περιοδικό σε όλη τη διάρκεια της ύπαρξης του έδινε και από τα cd του Linux διανομές, μα και αρκετά πολυσέλιδα αρθρα.

Εν κατακλείδι

 Όπως και στην αρχή του άρθρου, επισημαίνουμε πως το κάθε περιοδικό χαράσσει όπως θέλει την πορεία του και το άρθρο δεν γράφτηκε γιατί ο υπογράφων ... θα ήθελε να κάνει τον διευθυντή τους. Ωστόσο, το συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως αν κάποιος θέλει μια πλήρη ενημέρωση για το PC του πρέπει να αγοράσει τουλάχιστον 3 περιοδικά [1 για Linux, 1 για παιχνίδια και 1 για τα υπόλοιπα]. Αυτό, στους καιρούς που ζούμε, δεν το λες και εύκολο.

Και πριν επικαλεστούμε το Internet, υπάρχουν και χωριά που ακόμα δεν έχουν... περίπτερο, όχι ευρυζωνικές συνδέσεις...

  • Σχόλια

0 Comments:

Scroll to Top