BETA

Γιατί θα πρέπει να παραμείνει ο Firefox ως default browser στο Ubuntu

Εικόνα constantinos

56

Μπορεί οι παρακάτω απόψεις, να ακουστούν σκληρές η βλακώδεις. Δεν μ' ενδιαφέρει όμως, καθώς πιστεύω πως η ουσία είναι αλλού. Δεν είμαι κάποιος developer που θέλω να προβληθώ μέσω της συμμετοχής μου στην ανάπτυξη του Ubuntu (θεμιτό είναι, δεν το κατακρίνω), ούτε κάποιος που απλά παίρνω και δεν δίνω (με συνεισφορές σε bugs, συμμετοχή σε λίστες η και οικονομικά), έτσι τα όσα αναφέρω είναι καλοπροαίρετα.
Είναι γεγονός πως η εμφάνιση του Ubuntu, έφερε μα άλλη πνοή και δημοσιότητα στο οικοσύστημα που λέγεται Linux.
Το Ubuntu, κατ' αρχάς ξεκίνησε ως μια ιδέα η οποία αναπτύχθηκε από την ίδια την κοινότητα. Η συνεισφορά της Canonical στα πρώτα βήματα υπήρξε καθοριστική, κυρίως με την ενσωμάτωση πολλών drivers και άλλων που ως τότε ήταν "ταμπού" και μόνιμη πηγή γκρίνιας και δυσλειτουργιών για πολλούς.
Είναι γεγονός πως η Canonical, τόλμησε κάτι που επί χρόνια οι μεγάλοι στον χώρο του Linux, οπως η RedHat κυρίως και η Novell, δεν τόλμησαν και δεν είχαν την παραμικρή διάθεση. Αντιθέτως σε καμία περίπτωση δεν στήριξαν το Linux desktop. Το ειρωνικό μάλιστα της υπόθεσης είναι πως άνθρωποι από αυτές τις εταιρείες είναι που αναπτύσσουν κατά κύριο λόγο τα γραφικά περιβάλλοντα του Gnome και KDE αντίστοιχα.
Η άνοδος του Ubuntu και η ενασχόληση με την ανάπτυξη αυτού μεγάλου μέρους της κοινότητας, το πλήθος εφαρμογών που προέκυψαν, κατ' αρχάς για το Ubuntu, ο όγκος των βασιζόμενων στο Ubuntu διανομών (άλλες με ουσία, όπως εκπαιδευτικές η ειδικευμένες, άλλες απλά για κατανάλωση), δεν πέρασε απαρατήρητη και αποκαλύφθηκε κάτι που τέλος πάντων, όσοι ήμασταν έμμεσα η άμεσα στα πράγματα το γνωρίζαμε. Μιλάμε για τον άτυπο πόλεμο των developers των διανομών. Αυτό για κάποιο διάστημα πέρασε και σε ανθρώπους των κοινοτήτων, μα ευτυχώς δεν είχε έκταση, καθώς αν το σκεφθείτε ήταν κάτι εντελώς ανούσιο.
Η κίνηση της Canonical δηλαδή και εντελώς αντίθετα με τα ως τότε δεδομένα, είχε να κάνει με το desktop πρώτα απ' όλα και αφ' ετέρου με τον server. Έτσι άλλωστε, κέρδισε και την κοινότητα και μιλάμε για πλήθος ανθρώπων σε όλα τα πλάτη και μήκη του πλανήτη. Μην παραβλέπουμε άλλωστε πως το Ubutu είναι η πιο πολυ-μεταφρασμένη Linux διανομή στο σύνολο της.
Όλα αυτά όμως, αλλάξανε κάπου από την έκδοση 10.10 και μετά. Τα έχουμε ήδη πει και εδώ αυτά, στην εισαγωγή του άρθρου, οπότε ας μην τα επαναλαμβάνουμε.
Εκείνη περίπου την εποχή, άρχισαν να διαφαίνονται κάποια πράγματα, τα οποία ήταν αρκετά αντίθετα στην μέχρι τότε πορεία του Ubuntu. Το σημαντικότερο όλων, ήταν αντίδραση της κοινότητας και πολλές δυσαρεστημένες φωνές, οι οποίες ωστόσο μιλούσαν καλοπροαίρετα και σε καμία περίπτωση με κακεντρέχεια. Αυτά που λίγο-πολύ κυριαρχούσαν ως προτάσεις ήταν τα όσα υπάρχουν στο συγκεκριμένο άρθρο (Νοέμβριος 2011).
Αυτά που εισπράττουμε από τότε μέχρι σήμερα, είναι όχι ενθαρρυντικά και σίγουρα εντελώς αντίθετα από αυτό που θα ονομάζαμε "επαναστατικό" Linux desktop. Είναι γεγονός πως αν η Canonical διέθετε το Ubuntu επί χρήμασι, τα έσοδα της θα ήταν πενιχρά σε αυτό.
Ωστόσο η Canonical έχει καλές πηγές εσόδων, προερχόμενες από εταιρικές συμφωνίες σε επίπεδο server, από τα Ubuntu One και το Music Store της, από το κατάστημα με τα διάφορα Ubuntu προιόντα της, από τις συνεργασίες της με εταιρείες όπως πχ η Amazon, Valve και από άλλους τομείς, όπως δωρεές, κλπ.
Το παράδοξο όμως, είναι πως το τελευταίο διάστημα, ο Mark Shutlleworth, ο ιδρυτής της Canonical, δεν παραλείπει αρκετά συχνά να κλαίγεται πως το Ubuntu (=Canonical), δεν είναι και τόσο κερδοφόρα (όσο ευελπιστούσε προφανώς). Και λέω παράδοξο, καθώς δεν χρειάζεται κάποιος να ψάξει και πολύ, ώστε να δει την πλουσιοπάροχο βίο, των στελεχών της Canonical η οποία συν τ' άλλα, στεγάζεται σε έναν από τους καλύτερους φορολογικούς παραδείσους της Ευρώπης και του κόσμου (στη νήσο Μέιν, απέναντι από το Λονδίνο). Άλλωστε όταν κανονίζεις να κάνεις τα διάφορα UDS, στη Disneyland και σε υπερπολυτελή ξενοδοχεία των ΗΠΑ, σημαίνει πως μπορείς, αλλιώς θα τα έκανες στην έδρα σου η τέλος πάντων στην ευρύτερη περιοχή (αν και κάτι τέτοιο δεν θα τσούλαγε, καθώς οι πιο πολλοί συνεισφέροντες είναι από τις ΗΠΑ).
Από την άλλη, ακόμα και οι πιο αντικειμενικοί, είδαν πως στην πράξη η ανάπτυξη του Ubuntu, είναι Μαρκο-κεντρική και όχι (πλέον) κοινοτική. Αυτό δείχνει πως πλέον πιστεύει πως έχει χειραγωγήσει και την κοινότητα. Και από που το συμπέραινε αυτό; Μα με δικά του (τους) κριτήρια. Μην ξεχνάμε πως τόσο ο Shutlleworth, όσο και άλλοι από την Canonical, έχουν δηλώσει φαν της Apple, με τα μηχανήματα αυτής τόσο σε υπολογιστές, όσο και smartphones, να κάνουν θραύση στη Canonical και τους εργαζόμενους της. Άλλωστε πολλές από τις υπηρεσίες του Ubuntu αναπτύχθηκαν πρώτα για το OSX και πότε για το Linux (παράδειγμα, το Ubuntu One). Φυσικά αυτό έγινε αντιληπτό στη πορεία πως ήταν χαζομάρα και έχουν πάψει πλέον δίνουν έμφαση. Μια ματιά όμως σε παλιότερες δημοσιεύσεις της Canonical, Όσο και κάποιων ελεγχόμενων (η απλά κάποιων βαρεμένων fans) ιστοσελίδες (του στυλ: loveubuntu, omgubuntu, ubuntuordeath, kavlwnwubuntu και άλλα τέτοια).

facebook-sucks

Κανείς δεν αμφιβάλλει πως η Canonical προσπαθεί να μιμηθεί την Apple, στο θέμα του γουτσου-γουτσου και του wow this is so perfect eye-candy και πως εστιάζει εκεί που ξέρει πως υπάρχουν και τα φράγκα, μα και ένα πιο χειραγωγήσμιμο κοινό (ΗΠΑ και αγγλία).
Το ερώτημα όμως είναι ποιος μπορεί να εμπιστευτεί (επαγγελματικά) στα σοβαρά μια εταιρεία η οποία κάθε τόσο προβαινει σε ανακοινώσεις, τις οποίες και μόνιμα αθετεί η ξαφνικά ανακαλύπτει κάτι άλλο και ξεχνάει το προηγούμενο; Ποιος μπορεί να πάρει στα σοβαρά ένα στέλεχος που θεωρεί σοβαρό, κάτι που και ο τελευταίος ερασιτέχνης θεωρεί παιδαριώδες και ανούσιο, όπως για παράδειγμα τις βαρύγδουπες ανακοινώσεις κάθε εξάμηνο για τα "νέα" wallpapers που θα έχει η κάθε έκδοση;
Πως μπορεί να πάρει σοβαρά, κάτι που ξεκινάει την ανάπτυξη του αντίθετα; Μιλάω για το Unity και τον display manager. Άλλωστε η Canonical Το ήξερε (όλοι το ξέραμε), πως έρχεται το νέο Gnome και πως το Compiz είναι πλέον παρωχημένο. Και όχι, ο βομβαρδισμός ανακοινώσεων για τον Mir, δεν μας πείθουν.

121

Τέλος πάντων, επειδή ξέφυγα από το κύριο μέρος του άρθρου, εύκολα μπορεί να διακρίνει κάποιος πως το Ubuntu, βαδίζει τον δικό του δρόμο, ο οποίος σύντομα, θα είναι κάτι σε Linux based και όχι Linux (και αυτό στην πορεία, μπορεί να δημιουργήσει πολλές επιπλοκές).
Στο θέμα μας τώρα, αρκετοί γνωρίζετε πως τα Ubuntu fan-boys στο σύνολο τους, έχουν μια εμμονή με εταιρικά προϊόντα και όσο αφορά το θέμα browser, πάντα έσκιζαν τα ιμάτια τους, υπέρ του Chrome της Google, έχοντας ως προκάλυμμα τον (και καλά) ανοιχτού κώδικα Chromium.
Από αρκετά παλιότερα έχει υπάρξει μια παραφιλολογία για το θέμα του default browser του Ubuntu και πάντα η επικέντρωση ήταν στον Chromium, αντί του Firefox. Πριν περίπου τρία χρόνια (2010), είχε υπάρξει και μια ολόκληρη σειρά συντεταγμένων άρθρων και χειραγώγησης, κυρίως από την ιστοσελίδα του οmgubuntu, υπέρ του Chrome/ium browser, κάτι που πράγματι για ένα διάστημα απέδωσε όσο αφορά την χρήση του σε σύνολο (είμαι βέβαιος, όμως, πως αν είχαν η δυνατότητα να έβαζαν τον Safari του OSX, θα το έκαναν).
Ο Chromium, είναι ένα ιδιόκτητο προϊόν της Google και το εμφανώς ανοιχτού κώδικα άλλοθι της. Τόσο ο Chrome, όσο και ο Chromium, θα ήταν ένα τίποτα, χωρίς την προσθήκη των διαφόρων επεκτάσεων του Firefox στα ιδιόκτητα προιόντα της. Μη ξεχνάτε πως αυτά ήταν και τα πρώτα που έβαλε η Google, αρχίζοντας από τα δημοφιλέστερα Firefox addons.
Το πως θεωρεί η Google την ιδιωτικότητα και τα δεδομένα των χρηστών, τα έχουμε επί σε πολλά άρθρα στο παρελθόν, οπότε ας μην επεκταθούμε (ρίξτε όμως μια ματιά στην (λέμε τώρα) πολιτική απορρήτου της).
Το τελευταίο τριήμερο (με αφορμή το UDS) έχουμε μια.... τυχαία σειρά άρθρων από πολλές ιστοσελίδες, για ένα θέμα που έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν: Για το τι ΘΑ έχει (ίσως, αν, άμα, όταν, εφόσον) το Ubuntu στην επερχόμενη του έκδοση 13.10, τον Οκτώβριο του 2013.
Ανάμεσα στα όσα λένε, έχει τρυπώσει κάπου και η αλλαγή browser από Firefox σε Chromium. Έτσι, χωρίς σημαντική αιτιολογία. Η μάλλον, αυτή υπάρχει, όμως δεν αναφέρεται επειδή δεν συμφέρει. Είναι γεγονός πως ο Firefox με το Unity είναι δύσκολο να συνυπάρξουν, αφ' ενός επειδή ο πρώτος είναι βαρύς ως σύνολο, αφ' ετέρου επειδή το ίδιο το Unity είναι το βαρύτερο desktop στην ως τώρα υπολογιστική ιστορία και αυτό δημιουργεί προβλήματα κατανάλωσης, κλπ.
Είναι κραυγαλέο λοιπόν πως στην επόμενη έκδοση όχι μόνο δεν πρόκειται ν' αλλάξει κάτι ουσιαστικό, μα αντιθέτως το Unity θα είναι ακόμα πιο βαρύ και όπως φαίνεται θα επικεντρωθούν στα scopes (κάνοντας φυσικά το dash ακόμα πιο βαρύ) και στα εμφανισιακά τρικ και εφέ. Έτσι, προσπαθώντας να κρύψει αυτά κάτω από το χαλί, δαχτυλοδείχνει εμμέσως πλην σαφώς, τον Firefox ως ένοχο και για τον λόγο αυτό, προτείνει τον Chromium, ο οποίος ναι μεν είναι πιο ελαφρύς από τον Firefox, ωστόσο έχει αρκετά προβλήματα, όπως με πρόσθετα, εφαρμογές παρασκηνίου και πιο συχνά κρασαρίσματα και έχει την ιδιωτικότητα γραμμένη εκεί που δεν πιάνει μελάνι...

Firefox vs Chrome[5]
Από την άλλη είναι αστείο να μιλάμε για κοινοτική υποστήριξη στον Chromium, συγκριτικά έστω με την μεγαλειώδη κοινότητα του Firefox. Συγχρόνως, πολύ μεγάλο μέρος των ανθρώπων αυτών δραστηριοποιούνται παράλληλα και στην ανάπτυξη του Ubuntu (όπου και όποτε εξυπηρετεί την Canonical, πλέον).
Το ίδρυμα Mozilla, του Firefox, έχει ως βασικό και πρωταρχικό στόχο την προώθηση της διαφάνειας, της καινοτομίας και των ευκαιριών, τα οποία αναμφίβολα συγκεντρώνονται στον Firefox.
Η ιδιωτικότητα και η προστασία των ανθρώπων αποτελεί αυτοσκοπό της ύπαρξης του Firefox (το εντελώς αντίθετο δηλαδή, από τον Chrome/ium).
Η ανάπτυξη του Firefox είναι δεδομένη, είναι ο πιο δημοφιλής browser, ενώ αντίθετα η Google αύριο μπορεί να τελειώσει κάποιο προιόν της, επειδή δεν της αποδίδει τα δέοντα (πολλές φορές το έχει κάνει και ευτυχώς, καθώς αρκετοί κατάλαβαν, πως το κρέμονται από τα (@@) προιόντα της Google, είναι λάθος.

Συνεπώς τι είναι αυτό που θέλει η Canonical; Να διορθώσει κάτι που δεν έχει πρόβλημα; Η απάντηση προφανώς, έχει δοθεί πιο πάνω. Άλλωστε αν κάποιοι επιθυμούν τον Chromium browser η τον Chrome, αρκεί ν' ανοίξουν το κέντρο λογισμικού και να τους εγκαταστήσουν η να κατεβάσουν το DEB πακέτο από την σελίδα τους και να το εγκαταστήσουν με διπλό κλικ επάνω του. Τόσο απλά (αν βέβαια, λύσει το πρόβλημα με τις εξαρτήσεις του)...
Η τέλος πάντων, επειδή το Κέντρο Λογισμικού μπορεί να είναι wow, so nice, μα αφόρητα βαρύ, με την εντολή:

sudo apt-get install chromium-browser

Η να δίνει την επιλογή εξ' αρχής η Canonical. να επιλέξει κάποιος browser (κάτι αντίστοιχο με αυτό που έκανε (κάνει;) η Microsoft), έχοντας ωστόσο ως default browser τον Firefox.
Όλα αυτά τα αναφέρω, καθώς η αλλαγή αυτή είναι επιθυμία (=διαταγή) του Shutlleworth και ως τώρα το μόνο δεδομένο από τις αλλαγές που (ίσως) ΘΑ έχει η επόμενη έκδοση του Ubuntu.

 • Σχόλια

14 Comments:

 1. Εικόνα MinO
  MinOΜάιος 16, 2013 03:01 ΠΜ

  To εχουμε ξαναπει το Ubuntu ειναι trenty πλεον και βαδιζει σε μονοπατια μοναχικά ... ειναι καιρος να περασουμε σε κατι πολυ πιο γρηγορο και στο πνευμα του ανοικτου κωδικα που δυστυχως ο Μαρκ και η παρεα του αρχιζουν και τον γρφουν στα παλια τους τα παπουτσια..εντεχνως...

  Οι επιλογές διανομής πολλές με το Linux Mint να ειναι μεχρι στιγμης η πληρέστερη και η πιο κοντα στο παλιό καλο Ubuntu που ξεραμε...

 2. Εικόνα vriareos
  vriareos (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 16, 2013 03:11 ΠΜ

  mate για το παρον cinnamon για τωρα κ το μελλον....φυσικα και kde xfce lxde

 3. Εικόνα redpower1989
  redpower1989 (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 16, 2013 03:16 ΠΜ

  Ίσα ίσα το μόνο που δεν θα κατηγορούσα τον firefox στην xubuntu έκδοση μου είναι το πόσο βαρύς είναι. Ο chromium σε μνήμη πιο πολύ καταναλώνει με τα ίδια tabs.

  Τα προβλήματα του firefox σε σχέση με chromium για μένα είναι τα εξής(Να διευκρινίσω εδώ ότι χρησιμοποιώ πάνω κάτω τα ίδια πρόσθετα με την μόνη διαφορά στον firefox ότι έχει 2 addons για ιδιωτικότητα που δεν βαραίνουν πολύ τον browser):

  1) Ταχύτητα. Κακά τα ψέματα είναι πιο ταχύς o chromium. Έχει βελτιωθεί η αλεπού αλλά παραμένει πίσω στον ανταγωνισμό. Ειδικά όταν πρόκειται για html5 και Javascript. Όταν φορτώνει μια βαριά σελίδα να μην ψιλοσκαλωνει η αλλαγή σε άλλο tab ή να μην ψιλοσκαλώνει το πάτημα του μενού.

  2) Flash. Και εδώ μπορεί το μέλλον να είναι η html5 αλλά πάλι προσωπικά πιστεύω ότι θα αργήσουμε να φύγουμε από το τραγικό flash. Για να μην πω ότι δεν θα εξαφανιστεί τελείως ποτε. Μέχρι να δείξει κάτι το shumway σαν project είσαι αναγκασμένος να μείνει πίσω στην έκδοση της adobe με αποτέλεσμα να μην έχεις την ίδια εμπειρία.

  Τώρα όσον αφορά το unity και την μνήμη εμένα με openbox σε xubuntu και ίδια addons και ίδια tabs ο chrome καταναλώνει 600 κάτι MB μνήμης στα 2000.
  Και ο firefox μολις 332 αυτή την στιγμή που γράφω. Επομένως δεν πιστεύω o chromium θα είναι καλύτερος σε unity αλλά το αντίθετο.

  O firefox έχει καλύτερη παραμετροποίηση. Κυριολεκτικά μπορείς να του αλλάξεις τα φώτα. Καλύτερά και ποιο πολλά addons, Ιδιωτηκότητα που είναι σημαντικό. Και παραμένει ένας ταχύς browser.

 4. Εικόνα ApostolisA
  ApostolisA (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 16, 2013 03:45 ΠΜ

  οκ συγνωμη χρησιμοποιουσα το βαρυ αντι για το αργο..

  my bad...

 5. Εικόνα ApostolisA
  ApostolisA (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 16, 2013 03:20 ΠΜ

  μ αρεσει που συμφωνουμε:

  http://bitnoll.wordpress.com/2013/05/02/ubuntu-not-linux-anymore/
  :D:D

  οντως, να ζησουμε να το θυμομαστε το ουμπουντακι, οσο ηταν να προσφερει, προσεφερε...
  παντως το firefox, δυστυχως ειναι ακομα πολυ βαρυ...
  δεν κατηγορω οποιον χρησιμοποιει chrome
  εγω ενταξει χρησιμοποιω epiphany αλλα μου λειπει το sync...
  η mozilla πρεπει να ανασκουμπωθει, να αφουγκραστει το κλιμα και να προσφερει κατι γρηγορο και απλο...

 6. Εικόνα Kostas M
  Kostas M (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 16, 2013 03:37 ΠΜ

  Το βαρυ και ελαφρυ ειναι σχετικα στο τι εννοει ο καθενας. Απο προσωπικη εμπειρια, εχω διαπιστωσει οτι και οι δυο browser χρησιμοποιουν απο 200-500Mb ram, με την διαφορα οτι ο firefox τα δεσμευει σαν μια εργασια ενω ο chromium σαν πολλαπλες. Φυσικα τα παραπανω αλλαζουν αναλογα τα προσθετα που χρησιμοποιει ο καθενας, αλλα σε γενικες γραμμες η καταναλωση μνημης ειναι ιδια αν υποθεσουμε οτι και στους δυο εχουμε παρομοια προσθετα.

 7. Εικόνα ApostolisA
  ApostolisA (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 16, 2013 03:44 ΠΜ

  οταν λεω βαρυ, δεν εννοω το ποσο βαραινει το συστημα, αλλα το ποσο κανει να ανοιξει σελιδες, βιντεο, ta flash κολλανε, γενικα ρε παιδι μου δεν ειναι snappy :)

 8. Εικόνα Kostas M
  Kostas M (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 16, 2013 12:12 ΜΜ

  Ok, το ιδιο λεμε με αλλα λογια.

 9. Εικόνα Ha'la'tha
  Ha'la'tha (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 16, 2013 12:30 ΜΜ

  Όταν ξεκίνησε το Ubuntu ήταν δημιούργημα των developers (κυρίως από το Debian) που είχε προσλάβει ο Shuttleworth. Δεν υπήρχε "κοινότητα", εκτός κι αν κάποιος εννοεί την κοινότητα του Debian που δημιουργεί το Sid/unstable που ήταν και είναι και είναι η βάση του Ubuntu. Κοινότητα ανθρώπων δημιουργήθηκε μετά γύρω από την διανομή και έχω την εντύπωση ότι έχει αρχίσει να διαλύεται...- κάτι που, αν βέβαια συμβαίνει και δεν είναι ιδέα μου, αποτελεί εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη.
  Ο chromium ήταν και είναι ένα -κυρίως εταιρικό- open source/free software project. Όλος ο κώδικά του είναι ανοιχτός... O λόγος που υπάρχει δεν είναι ότι αποτελεί "άλλοθι", αλλά ότι κανείς πλέον (εκτός από την MS) δεν προσπαθεί να δημιουργήσει browser εξ' αρχής κλειστού κώδικα. Δεν συμφέρει (για διάφορους λόγους).
  Δεν αποκλείεται η κίνηση να είναι καθαρά επιχειρηματική (να συνοδεύεται με χρηματοδότηση από την google), αλλά και να έχει να κάνει με τις εξελίξεις που έχουμε εδώ και καιρό με το flash plugin.

 10. Εικόνα Ha'la'tha
  Ha'la'tha (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 16, 2013 12:37 ΜΜ

  Και μια απάντηση για την ερώτηση του τίτλου:
  Ο Firefox πρέπει να παραμείνει ο default browser στο Ubuntu γιατί είναι ο καλύτερος browser που έχουμε αυτή τη στιγμή σε linux από κάθε άποψη, με εξαίρεση ίσως την ταχύτητα, όπου κι εκεί οι διαφορές είναι πολύ μικρές πλέον.

 11. Εικόνα Θανάσης
  Θανάσης (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 16, 2013 13:13 ΜΜ

  Το ζήτημα του Firefox με την ταχύτητα το επιβεβαιώνω και στο δικό μου σύστημα. Παρ' όλα αυτά, δεν τον αλλάζω με τίποτα, για όλους τους προαναφερθέντες λόγους.

 12. Εικόνα Sok El
  Sok El (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 16, 2013 16:23 ΜΜ

  Γενικά ότι έχει να κάνει με εταιρίες όλες κινούνται με γνώμονα το κέρδος γιατί δηλαδή να διαφέρει η canonical
  το καλό με την εν λόγο εταιρία είναι ότι έκανε την διανομή της αρκετά φιλική στον απλό χρήστη
  και το linux οφελείθηκε από την διανομή της
  Όχι το linux δεν έχει ανάγκη το ubuntu
  τώρα για ποιος browser θα έρχεται μαζί με την διανομή δεν είναι κύριο μιας και όλοι προτιμάμε διαφορετικά πράγματα εμένα ούτε ο Firefox μου αρέσει ούτε ο chrome μου αρέσει
  ο Οpera που πάντα είναι ο πρώτος που δοκιμάζει πράγματα που οι υπόλοιποι τα ενσωματώνουν αργότερα
  οπότε το θέμα με το τι θα περιλαμβάνει μια διανομή κάποιας εταιρίας πιστεύω ότι αν σου αρέσει την βάζεις αλλιώς υπάρχουν καραβιές από διανομές και λειτουργικά.Απλά πράγματα...

 13. Εικόνα Alex Kanakopoulos

  Φλασμπακ: Πάνε πολλά χρόνια, κάποιο περιoδικό είχε στο συνοδευτικό DVD το iso της Ubuntu 8.04 (εάν θυμάμαι καλά). Ο υπολογιστής που είχα στη δουλειά, χρειαζόταν φορμάτ. Πολλοί εκθείαζαν την εύκολη εγκατάσταση, το άψογο hardware detection. Δεν ήθελα και πολλά, το εγκατέστησα. Σοκ... Ο ήχος λειτουργούσε άψογα, το δίκτυο το ίδιο, η ανάλυση της οθόνης σωστή... Το αποθετήριο, είχε περισσότερα προγράμματα από όσα μπορούσα να χρησιμοποιήσω. Η Ubuntu, παρέμεινε για χρόνια σε κάποιο partition. Όποτε έβγαινε καινούριο iso, έβρισκε το δρόμο του για τον σκληρό δίσκο. Μέχρι το (ονομάστε όπως θέλετε) Gnome 3 / Unity / Dash και λοιπά... Μετά την εγκατάσταση έμεινε καμμιά ώρα και ξανά φορμάτ. Μετά την Ubuntu, η αλήθεια είναι πως παιδεύτηκα αρκετά για να βρω το άλλο/άλλα Linux που πρέπει να χρησιμοποιώ. Τελικά ανακάλυψα πολλά διαμαντάκια στο Ελεύθερο Λογισμικό, απλώς χρειάζεται ελεύθερος χρόνος και δοκιμές.

  Η Ubuntu, αποτελεί μια γλυκιά ανάμνηση. Μετά από αυτήν, το Linux δεν ήταν το ίδιο. Αν πήραμε άλλους δρόμους, έτσι είναι η ζωή. Πολλά πήρε από το Linux, πολλά έδωσε πίσω. Αν δει κανείς στο Distrowatch, τουλάχιστον οι μισές διανομές, βασίζονται σε αυτήν. Εκτός όμως από τα στενά όρια του κώδικα, το να είναι μια διανομή φιλική προς το χρήστη, το κατάφερε πρώτη. Και οι (περισσότεροι) ακολούθησαν. Νομίζω, πως ζούμε στην χρυσή εποχή του Linux, υπάρχουν διανομές για όλα τα γούστα.

  Απλώς η Ubuntu, με το δρόμο που πήρε, δεν είναι για τον υπολογιστή μου. Για το θέμα Chrome vs Firefox, χρησιμοποιώ Firefox εδώ και χρόνια δεν με εμποδίζει τίοτε να τον έχω σε κάθε διανομή που χρησιμοποιώ.

 14. Εικόνα tr3quart1sta
  tr3quart1sta (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 17, 2013 01:09 ΠΜ

  ενα link για το kavlwnwubuntu ρε παιδια... δεν το βρισκω...

Scroll to Top