BETA

Γιατί το Ubuntu έγινε η πιο δημοφιλής διανομή?

Εικόνα constantinos

Το Linux υπάρχει εδώ και 20 χρόνια (δείτε το, είναι ενδιαφέρον). Η ιδέα του GNU λειτουργικού συστήματος, ακόμα πιο παλιά. Κάπου τόσα είναι και η πρώτη διανομή GNU Linux (Debian). Στο διάστημα από τότε μέχρι σήμερα το GNU Linux εξελίχτηκε, πολλά τα γραφικά περιβάλλοντα και οι επιλογές, βρίσκεται πλέον παντού με μερίδιο αγοράς και χρήσης επαγγελματικής, όσο και  οικιακής. Πως αρχίσαμε να βρισκόμαστε τόσο κοντά στο: Linux σε κάθε σπίτι και γραφείο? Πατήστε το play, στο παρακάτω βίντεο να εγκλιματιστείτε με το κλίμα του άρθρου: http://www.youtube.com/watch?v=6CYSWAHA8CY&feature=related  

Ο Μανδραγόρας που όλοι περιμένανε...

Τα πράγματα στην ουσία ξεκινούν 8 με 9 χρόνια πριν. Έχει αρχίσει να ξεχωρίζει μια διανομή με το όνομα Mandrake. Οι λόγοι ήταν πως αυτή η διανομή εστίασε στον καθημερινό απλό χρήστη και σαφώς σε αυτόν που δούλευε με Windows. Το Mandrake εκείνη την εποχή, έκανε πιο απλή και πιο γρήγορη την εγκατάσταση του Linux, ακόμα και αν δεν είχες τη παραμικρή επαφή με κατατμήσεις κλπ, κατάφερνες με λίγη συγκέντρωση να έχεις ένα duall-boot σύστημα (Linux και Windows). Παράλληλα είχε συγκεντρώσει τις ρυθμίσεις του συστήματος και έτσι ήταν εύκολο στον καθένα να τις βρει και να ρυθμίσει το σύστημα του με μερικά κλικ. Από την άλλη είχε ακολουθήσει μια διαφορετική τακτική από τις τότε διανομές Linux. Εκείνη την εποχή και κάμποσα χρόνια μετά οι διανομές είχαν το συνήθειο να έρχονται με πολλές εφαρμογές για το ίδιο πράγμα (4 η 5 η και 6 Media Player, 5-6 Image Managers μα και πλήθος προγραμμάτων προγραμματισμού και ένα σωρό άλλων εξειδικευμένων βοηθημάτων. Το Mandrake, είχε μειώσει κατά πολύ αυτές τις εφαρμογές (βέβαια είχε τουλάχιστον από δυο επιλογές για το κάθε πρόγραμμα), μα τέλος πάντων, το Μενού ήταν πλέον πιο μαζεμένο, οι επιλογές για κάτι λιγότερες και το όλο σύνολο πιο φιλικό από τη διαδικασία εγκατάστασης μέχρι την τελική εμπειρία χρήσης. Εκείνα τα χρόνια όμως ξεχώριζε μια ακομα διανομη με το όνομα Suse. Θες να ήταν που τότε δεν ήταν διαθέσιμη για εγκατάσταση, θες που τολμούσε καινοτομίες στην εμφάνιση και την φιλικότητα, ήταν μια διανομή σημείο αναφοράς εκείνες τις εποχές. Τα πράγματα άλλαξαν όταν η έκδοση 7 η 9 (δε θυμάμαι πια), είχε τη δυνατότητα εγκατάστασης με ένα πολύ απλό περιβάλλον, φιλικότατο και πρόδρομο αυτού που έχουμε σήμερα στο openSuse

Suse 7

Κάπου τότε ήταν που η διανομή μπήκε στο στόχαστρο του κολοσσού τότε, Novell που τελικά την απέκτησε. Παράλληλα οι αγορές έβλεπαν να γιγαντώνεται μια εταιρεία που κάθε χρόνο παρουσίαζε κερδοφορία με αυξητικές τάσεις, με το παράξενο όνομα: RedHat! To ίδιο σχεδόν χρονικό διάστημα η εταιρία Mandrakes που είπαμε πιο πάνω, ενώθηκε με κάποια άλλη μικρή μα δημοφιλή στη χώρα της Βραζιλιάνικη εταιρεία και δημιουργήθηκε η Mandriva.

Mandrakes Linux

 

Το Linux των PC...

Με έδρα Ευρώπη και υποκατάστημα στη Νότιο Αμερική. Τα forums σχετικά με το Linux άρχισαν να αυξάνονται παγκόσμια, το ίδιο και ο περιοδικός τύπος. Μια νέα εποχή είχε ήδη γεννηθεί. Η εποχή της φιλικότητας! Φιλικά φορουμς για νέους χρήστες, αναλυτικοί οδηγοί και tips ανέβαιναν καθημερινά και η καμπύλη των στατιστικών με τ' όνομα Linux είχε ανηφορική πορεία στον παγκόσμιο χάρτη. Ενώ δεν είχαν καταλαγιάσει όλα αυτά και εκεί που κάποιοι μίλαγαν για το "Linux των εταιρειών", φάνηκε μια ακόμα διανομή που έκανε τα πράγματα ακόμα πιο απλά και πιο φιλικά! Τ' όνομα της: PCLinuxOS (PCLOS).

pclinuxos 2005

Είχε μια στοιχειώδη διαφορά από τις υπόλοιπες: Ήταν καθαρά κοινοτική διανομή. Δημιούργημα χρηστών. Με αλλαγές και πάλι σε κάποια πράγματα στο γραφικό περιβάλλον, με ακόμα πιο φιλική εγκατάσταση και με περικοπή "ακατανόητων" εφαρμογών για νέους χρήστες, απέκτησε γρήγορα πολλούς funs και όπως μαρτυρούν πια τα σχετικά topiks της εποχής στο φόρουμ του, τα περισσότερα προέρχονταν από νέους χρήστες. Ο δρόμος είχε αρχίσει να στρώνει λοιπόν, μα κάτι έλειπε. Έλειπε η διανομή, το κάτι που θα ταύτιζε το Linux στο μυαλό των χρηστών μα και της αγοράς που όλα έδειχναν πως άνοιγε σε νέους ορίζοντες με ταχυτάτους ρυθμούς. Κάπου εκεί άρχισε ν' ακούγεται μια νέα λέξη, ένα νέο όνομα στον χώρο. Εξωτικό όνομα, εύκολο να το προφέρεις και να το θυμηθείς, είχε και μια ολόκληρη φιλοσοφία από πίσω του αυτό το όνομα:  

Ο κρίκος που έλειπε...

Είμαστε κάπου στο 2004 με 2005 πια. Και θα μου επιτρέψετε μια παρένθεση. Εκείνη τη χρονιά μόλις είχα πάρει ένα νέο και δυνατό για την εποχή (και ακόμα) laptop. Είχα ήδη καιρό πριν στο επαγγελματικό laptop, duall booot, τη διανομή Knoppel με windows xp. Έχοντας εξοικειωθεί στο Linux, έτσι κι' αλλιώς στο νέο laptop είχα πάρει την απόφαση να συνεχίσω με Knoppel και χωρίς τα προεγκατεστημενα windows xp. Θυμάμαι ακόμα τη στιγμή που η πολύ καλή και χρόνια φίλη μου Αλινα που γράφει και στο osarena, να μου λέει για το Kubuntu (βλέπετε εκείνα τα χρόνια ήμουν KDE fun!). Θυμάμαι ακόμα τα παιδιά στο Hellug να έχουν κάνει αρκετοί εγκατάσταση του νέου "σκατουλί" (λόγω χρώματος), λειτουργικού συστήματος με τ' όνομα Ubuntu. Kαι κάτι ατάκες του στυλ:  "Αααα έτσι το κάνεις ακομα αυτό?" η "Χμμμ, όχι δυστυχώς δεν έχω δει σε άλλη διανομή να έχει παντού Ελληνικά". "Α, δεν ξέρω γιατί, σε μένα παίζει μια χαρά".... Και αρκετά παρόμοια! To Ubuntu και κατ' επέκταση η νεοσυσταθείσα Canonical, είχε προτιμήσει να κάνει κάτι διαφορετικό:

-Στο προσκήνιο, είχε μόνο από μια εφαρμογή για το κάθε τι. Έναν Media Player, έναν Image Viewer, κλπ.

-Στο παρασκήνιο η εταιρεία, επένδυσε  στο να μπορεί να τρέχει το Ubuntu σε κάθε μηχάνημα. Ας το πούμε σε drivers (χοντρικά).

Ο καιρός περνάει, έχουμε ήδη φτάσει στην έκδοση 7.04 και παραμονές της 7.10. Ότι αναζήτηση κάνεις στο Internet σχετικά με το Ubuntu σου δίνει αποτελέσματα και λύσεις. Εκείνο το διάστημα είχαν δυναμώσει και οι φωνές που διαμαρτύρονταν για τη συνεχή προβολή του Ubuntu, "εις βάρος" άλλων διανομών. Και είναι αλήθεια πως οι εξελίξεις τρέχουν στα "στρατόπεδα" όλων των διανομών. Η φιλοσοφία του "Κράτα το απλό", έχει αρχίσει και εξαπλώνεται και είναι πλέον φανερή η πρόθεση να "επιβληθεί" μια διανομή σαν συνυφασμένη με το Linux, στη συνείδηση των (κυρίως νέων) χρηστών, είτε αυτοι είναι απλοί ιδιώτες, είτε εταιρείες κάθε κλίμακας. Ήδη το Fedora, έχει περάσει ολοκληρωτικά στα χέρια της κοινότητας του, όσο αφορά την ανάπτυξη και έχει απαγκιστρωθεί από τον "αμείλικτο" έλεγχο της συνεχώς κερδοφόρας RedHat.

fedora 2005

Κάποια βήματα για πιο οργανωμένη κοινότητα, έχουν δειλά-δειλά, ξεκινήσει και από τη Novell με τη Κοινότητα του openSuse. Η Mandriva αν και θα μπορούσε, συνεχίζει την κακή προϊστορία της κακοδιαχείρισης και ήδη έχουν αρχίσει να διαφαίνονται σύννεφα στον ορίζοντα της εταιρείας που ως τότε έχει συνεχή ανάπτυξη με θυγατρικές και εξαγορές. Κρίση έχει υπάρξει και στη κοινότητα του PCLinux που στοίχισε πολύ στη διανομή, καθ' ότι βρισκόταν σε ένα σημείο που θα μπορούσε να εδραιωθεί. Ήδη έχουν αρχίσει να ανασυγκροτούνται, όμως είναι πια αργά.

 

Νέος άνεμος...

Με αυτά και τ' άλλα οι μήνες περνάνε και βρισκόμαστε στις παραμονές της έκδοσης 8.04 του Ubuntu.

ubuntu 8.04

Εκεί και ο πλέον δύσπιστος συνειδητοποιεί ότι πράγματι κάτι συμβαίνει. Στο web, σε περιοδικά, σε εφημερίδες, τηλεοράσεις, σε παγκόσμια κλίμακα όλοι μιλούν για το Ubuntu. Περιοδικά τεχνολογίας, ασχολούμενα με τα Windows και που στη καλύτερη περίπτωση είχαν και μια σελιδουλα, για Linux (γενικώς και αορίστως), κάνουν ολόκληρα αφιερώματα και διαφημίζουν πως στα dvd του περιοδικού τους, θα έχουν το iso του Ubuntu! Ως τότε είχαμε ειδικές εκδόσεις για το Linux και τα πρωτεία κατείχε το Suse (το Open ακόμα δεν υπήρχε). Αλλά ολόκληρα αφιερώματα ακόμα και σε εφημερίδες σε αυτή την έκταση δεν είχαν υπάρξει στο παρελθόν. Όμως το Ubuntu, είχε κάτι ακόμα που του έδινε μια έξτρα δημοσιότητα. Αυτός δεν ήταν άλλος από τον ίδιο τον ιδρυτή της Canonical της εταιρείας πίσω από το Ubuntu. Τον Mark Shuttleworth. Ο πολυεκατομμυριούχος ιδιώτης που είχε ταξιδέψει στο διάστημα!

Mark Shuttleworth

Συγκέντρωνε άλλωστε και όλα τα αναγκαία: εμφάνιση, χρήματα, εργένης! Καθόλου παράξενο λοιπόν που το 2004 η ίδρυση της Canonical, αποτέλεσε είδηση, έστω και στα ψιλά των εφημερίδων της εποχής (και σε Ελληνικές) η ακόμα και σε "κοινωνικής κριτικής και σχολιασμού" (κατιναζ) έντυπα (ξένα).

-Η Canonical, δημιουργήθηκε με έδρα το Μέϊν. Ένα "αυτόνομο" νησί της Μεγάλης Βρετανίας που βρίσκεται δίπλα στο Λονδίνο.

Συν τ' άλλα αυτό το νησί είναι υπό ειδική φορολογική νομοθεσία και αποτελεί τρόπο τινά, φορολογικό παράδεισο. Ο Mark Shuttleworth, επί χρόνια στην ομάδα ανάπτυξης του Debian ήταν και γνώστης του θέματος και μάλιστα πολύ κάλος (Διαβάστε σχετικά με αυτό: Ubuntu και Debian: Μαζί δεν κάνουν… και χώρια δεν μπορούν! ). Με τη γέννηση της η Canonical πλαισιωνόταν από μια ομάδα κορυφαίων προγραμματιστών. Έτσι σαν άνθρωπος μέσα στα πράγματα, ήξερε τι ακριβώς χρειαζόταν να κάνει. Επένδυσε σε υψηλή τεχνολογία μηχανημάτων και σερβερς πρώτα απ' όλα. Επάνδρωσε την εταιρεία με αυτόνομα και συνεργαζόμενα τμήματα, κάνοντας πιο εύκολη και γρήγορη τη παραγωγικότητα. Προσέφερε ιδανικές συνθήκες εργασίας και αποδοχές.

Η σκακιέρα είναι έτοιμη...

Η βάση λοιπόν είχε μπει. Η ιδέα για μια φιλική διανομή και το Linux σε κάθε σπίτι είχε ριζωθεί μέσα του και αυτό επεδίωξε. Τα βήματα γίνονταν με σχεδιασμό και τακτική. Πρώτα όπως είπαμε και πιο πάνω, εξασφαλίστηκε το γεγονός ότι το Ubuntu θα τρέχει παντού (μέχρι και πριν 5-6 χρόνια υπήρχε πρόβλημα με κάποια hardware). Το αμέσως πιο σημαντικό ήταν η εξαπλουστευση και η ευχρηστία. Ένα για το κάθε τι κι να δουλεύει σωστά. Τέλος! Κάπου εκεί η Canonical αποφάσισε μια διαφορετική τακτική από αυτή που είχαν άλλες εταιρείες ως τώρα στο χώρο του Linux). Στόχευσε πρώτα στο οικιακό Desktop. Στον καθημερινό χρήστη. Σαν μέλος της κοινότητας του Debian επί χρόνια ο Mark Shuttleworth, έδωσε και το Ubuntu στην κοινότητα, δίνοντας την ελευθερία να δημιουργηθούν φόρουμ για το Ubuntu σε κάθε γλώσσα. Αυτό πιστεύω ήταν ένας πολύ κατασταλτικός παράγοντας για τις μελλοντικές εξελίξεις και τα εκατομμύρια χρηστών που ακολούθησαν. Μια άλλη σημαντική κίνηση ήταν η δυνατότητα που έδινε στον οποιοδήποτε, σε όποιο μέρος του κόσμου και αν βρισκόταν να παραγγείλει και να του αποσταλεί δωρεάν ενα cd με την τρέχουσα έκδοση του Ubuntu. Βλέπετε οι συνδέσεις στο Internet κάποια (ελάχιστα) χρόνια πριν δεν ήταν σαν τις σημερινές (δείτε σχετικά). Και ξαναγυρνάμε εκεί που ήμασταν πριν. Το Ubuntu έχει ήδη φτάσει στη σταθερή του έκδοση 8.04. Εκεί έγινε κάτι σημαντικό. Ανακοινώθηκε πως η συγκεκριμένη έκδοση θα είναι σταθερή. Δηλαδή πως θα έχει συνεχή υποστήριξη για τα επόμενα 6-7 χρόνια. Ίσως σε κάποιον απλό χρήστη να μη λέει κάτι αυτό, είναι όμως παραπάνω από σημαντικό για εταιρείες που προτιμούν σταθερά σαν βράχους συστήματα με υποστήριξη. Εκείνο το διάστημα ζούμε την ακμή των φορητών υπολογιστών και των Notebooks. Η αγορά έχει αρχίσει και γλυκοκοιτάει μια ειδική έκδοση του Ubuntu, την Notebook Remix.

ubuntu Notebook Remix

Σχεδιασμένη ειδικά για φορητά μηχανήματα και ελάχιστοι μπορούσαν να μαντέψουν τότε, πως αποτελούσε τον πρόδρομο του σημερινού Unity! Το Ubuntu 8.04 σάρωσε στα downloads και πια όλοι περιμένουν το πολυπόθητο 8.10. Με το ανανεωμένο art-work με το πιο καλοφτιαγμένο περιβάλλον. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε άλλον έναν παράγοντα που συνέβαλε δραστικότατα στη διάδοση του Ubuntu, καθώς και στο πλήθος εφαρμογών για αυτό. Αυτό είναι το περιβόητο Launchpad. Εκεί εν συντομία, οι προγραμματιστές η προχωρημένοι χρήστες "ακουμπούσαν την εφαρμογή τους, ώστε να δοκιμάστε και σε πολλές περιπτώσεις να είναι και κάποια από τις προεγκατεστημενες στο Ubuntu (δείτε το σχετικό άρθρο, για το τι είναι το Launchpad). Τα πάντα εν αφθονία, εύκολα, ένα διπλό κλικ ήταν αρκετό, τι πιο φιλικό λοιπόν?

Απο τα σύννεφα... παντού στον κόσμο

Κάπου εδώ είναι που μαθαίνουμε πως υπάρχει μια διαμάχη στις σχέσεις της ομάδας του Linux Mint, με τη Canonical. Τελικά κάποιους μήνες αργότερα η παρεξήγηση λύθηκε, έχοντας πλέον από και προς το Mint, διαθέσιμο το Launchpad. Άλλωστε, είναι πια αμέτρητες οι διανομές που βασίζονται στο Ubuntu. Επαγγελματικές, ψυχαγωγικές, χομπιστικες, οικιακές, για τα πάντα! Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό το διάστημα από την έκδοση 8.04 και έπειτα, επειδή έχουν ηδύ αρχίσει ν' ανοίγουν οι πόρτες της αγοράς και κάπου τότε ήταν που σημείωσαν άνοδο οι Ubuntu servers, αν τον κόσμο. Το όνομα της Dell έχει αρχίσει ν' ακούγεται, για Notebooks με εγκατεστημένο Ubuntu. Ο καιρός περνάει και πάλι,, το clouding έχει αρχίσει να κερδίζει μερίδιο αγοράς και η Canonical έχοντας ακόμα παθητικό στα κέρδη, αρχίζει και βλέπει τα πρώτα έσοδα από το Ubuntu One. Mια εξίσου δυναμική κίνηση εκείνο το διάστημα (περίπου) ήταν η έλευση ενός πληρέστατου, καλά οργανωμένου και με παραπάνω από ανταγωνιστικές τιμές, Ubuntu Music Store. Τα έσοδα εκεί έχουν μεγάλες προοπτικές και αυτό φάνηκε καιρό αργότερα με τη μικρή διαμάχη της Canonical και της ομάδας ανάπτυξης του Banshee Madia Player (δείτε σχετικά). Ήδη έχει αρχίσει και σηματοδοτείται μια νέα εποχή, με αρκετές εμπορικές εφαρμογές που υπήρχαν για τα Windows, να έρχονται στο Linux. Η ανακοίνωση  των εμπορικών εφαρμογών στο μόλις αφιχθεν Κέντρο Λογισμικού Ubuntu καταμαρτυρεί κάτι τέτοιο. Και πάλι μια παρένθεση που και αυτό ήταν ένας καθοριστικός παράγοντας για την εξάπλωση  του Ubuntu. Έγινε αυτό που λέμε τρέντυ! Ρόλο σε αυτό έπαιξε ότι το Ubuntu δεν κλείστηκε σε παρουσιάσεις μόνο σε πανεπιστημιακούς και παρεμφερείς χώρους, μα ανοίχτηκε παραέξω. Μπήκε στα σχολεία, στα μπαράκια, στα Internet cafe, βγήκε στους δρόμους, στις πλατειες, σε wifi hot spots και σε ένα σωρό ακόμα που μέχρι τώρα δεν είχαν ανοιχτεί άλλες διανομές. Είδαμε διανομές βασισμένες στο Ubuntu για λογαριασμό Δήμων, δημοσίων οργανισμών, ακόμα και κρατών που είχαν ως βάση το Ubuntu.

-Άλλος ένας σημαντικότατος παράγοντας, λοιπόν.

Η παγκόσμια καμπύλη στη χρήση Linux αυξάνεται μέρα με την ήμερα και μάλλον δεν είναι υπερβολή κάτι που είχε γράφει πως η βάση δεδομένων του Linux στο web είναι η πιο μεγάλη από κάθε άλλο λειτουργικό σύστημα!

Η βάση για το μέλλον...

Και πια φτάσαμε στο Ubuntu 10.04.

Ubuntu 10.04

Oι άνεμοι αλλαγής στην εμφάνιση που άρχισαν να φαίνονται από την έκδοση 9.04 ήταν καθοριστικοί για μια ακόμα φορά. Το πιο όμορφο Linux desktop που έχει κυκλοφορήσει ποτέ (Δείτε το σχετικό άρθρο : Ubuntu 10.04 : Η χρονιά του Ubuntu Linux). Ουκ ολίγες και οι κατηγορίες ότι μοιάζει στο MacOSX. Ακόμα και έτσι οι αρνητικές κριτικές δεν είχαν να προσάψουν κάτι ουσιαστικό. Μάλλον το αντίθετο πέτυχαν και παρακίνησαν ακόμα περισσότερο κόσμο να δει το Ubuntu! Άλλη μια σημαντική παρένθεση που θα παίξει ρόλο στις επερχόμενες εξελίξεις. Όλο αυτό το διάστημα υπήρχε μια τρομερή ανάπτυξη στο γραφικό περιβάλλον του KDE. Έχοντας πια ξεπεράσει τα παιδικά συμπτώματα της νέας έκδοσης (4.0). είχε αρχίσει με τις διορθώσεις σφαλμάτων και τις προσθήκες να γίνεται ένα desktop από το μέλλον, προσφέροντας μια διαφορετική εντυπωσιακή και χρηστική εμπειρία. Σε καμία περίπτωση δεν ισχύει αυτό που λέγεται πως οι χρήστες του μειώθηκαν. Το αντίθετο μάλιστα, αυξήθηκαν, ειδικά  τα τελευταία 3 χρόνια, όσο ποτέ άλλοτε. O λόγος είναι ότι το Ubuntu που αρέσει δεν αρέσει, η αλήθεια είναι πως έφερε και εκατομμύρια νέους χρήστες στο Linux, χρησιμοποιεί σαν βασικό desktop tο Gnome. Κοινώς άπλα, αυξήθηκαν ΠΟΛΥ οι χρήστες Gnome. Αυτό που ακόμα συνέβη ήταν πως είδαμε πρωτοφανή ανάπτυξη και σε άλλα γραφικά περιβάλλοντα, όπως το XFCE, για παράδειγμα. H και σε εφαρμογές συμβατότητας εφαρμογών με άλλα λειτουργικά συστήματα (π.χ το Wine, η μεγαλύτερη ανάπτυξη όλων των εποχών το τελευταίο διάστημα). Το δε Ubuntu One η cloud υπηρεσία της Canonical, έχει αρχίσει να τρυπώνει πλέον και σε Windows μηχανήματα. Το Unity είναι στα σκαριά και τόνοι από δικτυακό μελάνι για το θέμα (δείτε σχετικά).

Οι καινοτομίες του Open Source

Φτάσαμε και στο σήμερα. Οι εξελίξεις ραγδαίες. Το Gnome 3 που στην ουσία από αυτό εμπνεύστηκε το Unity, μόλις αφιχθηκε λίγες εβδομάδες πριν την επίσημη έλευση του Unity με την έκδοση 11.04 του Ubuntu. Όσο και αν δεν μπορούμε να το συνειδητοποιήσουμε αυτή τη στιγμή αυτά τα δυο γραφικά περιβάλλοντα σηματοδοτούν τη νέα εποχή στα desktops. Μια εποχή που τα ανταγωνιστικά λειτουργικά (windows, macosx) θ' ακολουθήσουν. Και η αλήθεια είναι πως για πρώτη φορά υπάρχει στην αγορά μια επίσημη εναλλακτική πρόταση, με τη μορφή του Ubuntu-unity. Γιατί πλέον το Ubuntu θα βγαίνει στην αγορά σαν προεγκατεστημένο λειτουργικό σύστημα κατά κύριο λόγο σε φορητές συσκευές (notebooks, tablets, laptops). Η Canonical κατάφερε και έχει στα χέρια της:

-Ένα δημοφιλές λειτουργικό σύστημα με μια βάση αρκετών εκατομμυρίων χρηστών.

-Μια καλή πελατειακή βάση με εταιρείες και οργανισμούς με επαγγελματική υποστήριξη η οποία συνεχώς αυξάνεται.

-Έσοδα επίσης από το Ubuntu Store, το Music Store και πολύ καλά πάνε και οι εμπορικές εφαρμογές του Κέντρου Λογισμικού Ubuntu (Ubuntu Software Center).

-Kαι το πιο σημαντικό όλων ένα λειτουργικό σύστημα που μπορεί να υποστηρίξει από την αρχή μέχρι το τέλος.

Τα δεδομένα αυτά θα ήταν ιδανικά αρκετά χρόνια πριν, τότε που τα μονοπωλιακά συμφέροντα και η έλλειψη μιας οργανωμένης παρουσίας του  Linux εκείνη την εποχή, επέβαλε δυσ-λειτουργικά συστήματα, όπως τα Windows. Τα Windows που λόγω του πυρήνα (kernel) που χρησιμοποιούν και λόγω της κλειστής ανάπτυξης που έχουν είναι πολύ δύσκολο συγκριτικά να ακολουθήσουν το σήμερα και τη τεχνολογία. Η υπεροπλία του Linux είναι σαφώς ανυπέρβλητη, όμως τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα. Η Canonical, μα και η κάθε εταιρεία του χώρου που θ' ακολουθήσει έχει ν' αντιμετωπίσει ένα κατεστημένο (βοήθα να το νικήσουμε) και ακόμα περισσότερο την ισχυρότερη δύναμη του ανθρώπου: Την συνήθεια!

Επίλογος ;... δεν νομίζω...

Όλα τα παραπάνω, μια ολόκληρη δεκαετία σχεδόν ήταν απλά ένας πρόλογος. Η αρχή είναι εδώ. Τώρα, σήμερα! Είμαι πεπεισμένος πως τα επόμενα 2-3 χρόνια θα είναι και τα πλέον  καθοριστικά. Θα δοθούν πολλές μάχες, ακόμα και πίσω από ερμητικά κλεισμένες πόρτες αυτό το διάστημα. Θα υπάρξουν παραπλανητικές δημοσιεύσεις και πληροφορίες, μα όλα αυτά είναι γνωστά. Η Canonical έχει επενδύσει σε δημοφιλή Αγγλόφωνα sites και blogs που άμεσα η έμμεσα "επηρεάζουν" μεγάλη μάζα χρηστών. Μεροληπτικό μεν, πρακτικό και αποτελεσματικό δε! Είμαστε εδώ παρόντες σε μια νέα εποχή και όλοι μας, έμμεσα η άμεσα συμμετέχουμε σε αυτό. 20 και χρόνια μετά  την έλευση του Linux με την ιστορική φράση του Linus Torvalds, οδεύουμε στην εποχή με κακά τα ψέματα, ναυαρχίδα το Ubuntu, για το Linux σε κάθε σπίτι, Linux σε κάθε γραφείο.

Linus Torvalds

Η μάχη του Linux σε κάθε σερβερ, έχει κερδηθεί χρόνια πριν. Το 98% του web και των μεγαλύτερων σερβερ στον κόσμο τρέχει Linux η γενικότερα Unix. Αυτοί ήταν κάποιοι από τους λόγους που πέτυχε το Ubuntu. Η Canonical έχει δείξει έντιμο πρόσωπο και σε καμία περίπτωση στη μέχρι τώρα πορεία της δεν έβαλε στο οικονομικό της στόχαστρο τους καθημερινούς χρήστες. Αντιθέτως όπως έδειξε η ανασκόπηση μας αυτούς κέρδισε πρώτα. Το Ubuntu, άνοιξε τη πόρτα του Linux σε εκατομμύρια χρήστες. Το Unity ήρθε για να μείνει, όπως και το Gnome 3, μα και το KDE που μη ξεχνάμε ότι και αυτό έχει επεκταθεί και στα Windows! (δείτε το). -Δείτε το γιατί το Unity desktop θα γνωρίσει μεγάλη αποδοχή.

ubuntu unity

Πλέον το Linux είναι παντού. Υπάρχει σαν αντίπαλο δέος σε όλα. Τα ρουτερ μας, οι σερβερ, τα κινητά μας, όλα τρέχουν Linux! Ήρθε η στιγμή που ο πιγκουίνος ορμάει στην αρένα και αυτή τη στιγμή το μπλουζάκι του γράφει: Ubuntu.  

  • Σχόλια

0 Comments:

Scroll to Top