BETA

Τι συμβαίνει με το GNOME για φορητές συσκευές;

Εικόνα Maria

gnome desktop for smartphones

Οι προγραμματιστές καταπιάστηκαν με την αναθεώρηση του GNOME για να το κάνουν up-to-date desktop, κατάλληλο τόσο για κινητές όσο και για σταθερές συσκευές και εξεπλάγησαν από την εχθρική αντίδραση που εισέπραξαν.

Η αλήθεια είναι πως το να δουλεύεις πάνω σε projects Ελεύθερου Λογισμικού, αφ’ ενός μεν δεν είναι πάντα διασκεδαστικό και αφ’ ετέρου δεν είναι όλοι οι προγραμματιστές του Ελεύθερου Λογισμικού γεννημένοι ήρωες.
Αυτά τα συναισθήματα απεικονίζονται στα λόγια ενός από τους συνεισφέροντες στο GNOME. Ο @ xanlpz, λοιπόν έγραψε:

Μου φαίνεται πως θα πρέπει να κάνουμε μια δημοσκόπηση μεταξύ των hackers του GNOME, με θέμα:
Τι είναι αυτό που σας παρακινεί να δουλέψετε για ένα project (πρόγραμμα), από τη στιγμή μάλιστα που αισθάνεστε να σας προσβάλλουν για όσα συνεισφέρετε στο ΕΛΛΑΚ, σχεδόν επί καθημερινής βάσεως;
Το GNOME υπάρχει εδώ και σχεδόν 15 χρόνια.
Όπως κάθε προγραμματιστής γνωρίζει, ορισμένες πτυχές της κωδικοποίησης είναι τολμηρές αλλά ταυτόχρονα προκλητικές και διασκεδαστικές. Κάποιες άλλες πάλι όχι. Ορισμένοι προγραμματιστές ήθελαν να δουλέψουν πάνω στα βασικά. Άλλοι, θέλησαν να διεισδύσουν ακόμα περισσότερο και να διυλίσουν τον κώνωπα. Υπάρχουν κάποιοι προγραμματιστές που πληρώνονται για το έργο που προσφέρουν. Πολλοί, όμως, δεν αμείβονται καθόλου και, όπως καταλαβαίνετε, όλη η δουλειά που γίνεται σε ένα έργο του μεγέθους του GNOME δεν μπορεί να είναι -και δεν είναι δηλαδή- πάντα συναρπαστική ή… σέξι.
Ακόμη, μην ξεχνάτε πως ο χρήστης που βλέπει το έργο τελειωμένο δεν μπορεί να παρακολουθήσει και ως εκ τούτου να εκτιμήσει όλη τη δουλειά που χρειάστηκε για να παραδοθεί το project στην τελική του μορφή.

Το GNOME 2 χαρακτηρίζεται από μία εξωτερική απλότητα, απαλλαγμένο από κάθε περιττή flimflam (flimflam = απάτη), γεγονός που το έκανε δημοφιλές στους χρήστες. Ενσάρκωσε τα αποδεκτά πρότυπα του desktop και οι αρετές του ήταν τόσο η καταφανής απλότητα και η οικειότητά του όσο και η ικανότητά του να είναι συμβατό με ένα σωρό add-ons (πρόσθετα) και themes (θέματα) ώστε ο κάθε χρήστης να νιώσει πως θέλει να το οικειοποιηθεί και να το κάνει δικό του.
Το λογισμικό, όμως, είχε φτάσει πλέον στα όριά του και φαινόταν η «ηλικία» του.
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Jakub Steiner, Είδα ακόμα και hackers του GNOME να χρησιμοποιούν διάφορα add-ons προκειμένου να καταφέρουν να κάνουν ακόμα και τα βασικά, που υποτίθεται πως θα έπρεπε να κάνει το ίδιο το GNOME.
Κατά τη γνώμη μου, projects όπως το GNOME Do or το Docky έκαναν πολύ καλύτερη δουλειά στην εκκίνησή τους και στην εναλλαγή μεταξύ των εφαρμογών και των εγγράφων.

Παρατήρησα ακόμα πως το GNOME 2 ήταν αυτό που θα λέγαμε κατακερματισμένο. Δεν υπήρχε καμμία ενιαία αίσθηση.
Οι δε προγραμματιστές του GNOME 2 το έβλεπαν σαν το τέρας του Φρανκενστάιν, θεωρώντας πως είχε συναρμολογηθεί από τμήματα εργαλείων που «δαγκώνουν» (bits) και από κομμάτια που δεν είχαν πρωτίστως σχεδιαστεί για να ενσωματωθούν τέλεια˙ όχι πάντα τουλάχιστον. Θα μπορούσατε να δείτε τις συρραφές των κομματιών.
Και το πιο σημαντικό; Μπορούσατε να τις νιώσετε και φυσικά, το αποτέλεσμα δεν ήταν καθόλου ωραίο.
Όλο αυτό το εισέπραττε ο χρήστης και ήταν κάτι που καθιστούσε το GNOME 2 ολοένα και πιο πολύπλοκο, ως πλατφόρμα για τρίτους προγραμματιστές.
Έρχεται κάποια στιγμή -και αυτό είναι κάτι που ισχύει για όλα τα projects- που επέρχεται το φυσικό του τέλος. Κάνει τον κύκλο του και, πλέον, δεν παρουσιάζει κανένα ενδιαφέρον. Η μαγεία έχει εξαφανιστεί. Τα κενά φαίνονται και ο κώδικας δείχνει «κουρασμένος».
Το GNOME κινδύνευε να καταστεί άνευ αντικειμένου, διότι, ως πλαίσιο για την οικοδόμηση του desktop, δεν είχε συνοχή και ήταν ορατή η κρίση την οποία περνούσε. Το GNOME 2 είχε φτάσει σε αδιέξοδο εν αντιθέσει με το desktop που γινόταν ολοένα και πιο απαιτητικό.

Όταν ήρθε η ώρα για τον επανασχεδιασμό του project, ήταν ζωτικής σημασίας το γεγονός ότι η λειτουργικότητα του πυρήνα δεν είχε χαθεί μέσα στα add-ons (πρόσθετα) και στις extensions (επεκτάσεις).

Οι προγραμματιστές του GNOME που καταπιάστηκαν με την αναθεώρηση και την αναβίωση του project, στόχο είχαν να το μετατρέψουν σε ένα ενημερωμένο, ανταποκρινόμενο στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής και ολοκληρωμένο desktop, κατάλληλο τόσο για κινητές όσο και για στατικές συσκευές.
Έχοντας βάλει όλες τους τις δυνάμεις και δουλεύοντας σκληρά, έμειναν έκπληκτοι με την ενίοτε εχθρική ανταπόκριση των χρηστών˙ αισθάνθηκαν προσβεβλημένοι και θύμωσαν.
Απόλυτα κατανοητή η αντίδρασή τους αν λάβουμε υπ’ όψιν μας την σκληρή δουλειά τους.

Η αλλαγή του GNOME δεν ξεκίνησε, έτσι, για να ικανοποιηθεί απλά ένα καπρίτσιο ή για αισθητικούς λόγους αλλά ούτε και φυσικά για να φέρει αναστάτωση˙ ούτε καν για να προσεγγίσει τα κινητά τηλέφωνα ή τις συσκευές αφής. Στόχος ήταν να διατηρηθεί το λειτουργικό GNOME, συνεκτικό και να μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του μέλλοντος.
Το όραμα των προγραμματιστών του GNOME διαφέρει κατά πολύ από εκείνο που έχουν κατά νου κάποιοι developers που στο μυαλό τους κυριαρχούν τα add-ons, τα extensions και τα themes.
Στόχος των προγραμματιστών του GNOME είναι να διατηρήσουν τον κώδικα δυνατό και συμπαγή έτσι ώστε να καταστήσουν ευκολότερο το έργο των developers των συσκευών και των διαφόρων εφαρμογών οι οποίοι θα ασχοληθούν με την μελέτη της συμπεριφοράς των επιτραπέζιων συσκευών.

Της ίδιας άποψης είναι και ο Allan Day που πιστεύει ότι:

Το θέμα δεν είναι να διευκολύνουμε την απεριόριστη χρήση των extensions και themes. Κάτι τέτοιο είναι αντίθετο με τις αρχές σχεδιασμού του GNOME 3.

Αλλά και ο William Jon McCann επιβεβαιώνει πως:

Το θέμα δεν είναι το εάν και κατά πόσον οι extensions μπορεί να είναι χρήσιμες στον τελικό χρήστη. Το ζήτημα είναι αν θα σταθούν επιβλαβείς για τους ευρύτερους στόχους μας, που είναι ένα ενιαίο desktop.

Δεν υπάρχει, λοιπόν, καμμία συνωμοσία μεταξύ των προγραμματιστών.
Αυτό που υπάρχει είναι μια πλεύση για την δημιουργία μιας συνεκτικής και ολοκληρωμένης προσέγγισης σε κάθε πτυχή του desktop.
Και είναι λογικό να περιορίσουν τις επιλογές εκείνες που εκτρέπουν ή υποβαθμίζουν αυτό το όραμα που έχουν οι developers του GNOME 3 για τον πυρήνα του.

Το desktop του Linux δεν είναι αυτό που πολλοί άνθρωποι ήλπιζαν πως θα γίνει.
Εν μέρει, ίσως να φταίει η αλλαγή των προτύπων ή ακόμα και η έλλειψη του εξωτερικού «γυαλίσματος» ή ακόμα-ακόμα και το άδηλο πρόσκομμα της αδράνειας του χρήστη.
Ένας ακόμα λόγος που δεν μπορούμε να παραβλέψουμε είναι και η έλλειψη συνέχειας και συνέπειας μεταξύ των διανομών, των desktops, των συστημάτων packaging, των εκτελέσιμων αρχείων και των εκδόσεων του λογισμικού.

Πάρτε για παράδειγμα το Android. Είναι ένα λειτουργικό σύστημα που βασίζεται στο Linux και είναι η πιο δημοφιλής πλατφόρμα για κινητές συσκευές. Το Android, όμως, δεν είναι Ελεύθερο Λογισμικό και οι εφαρμογές του σπανίως εμπίπτουν στον πηγαίο κώδικα του Linux.
Το GNOME ελπίζει να είναι η Ελεύθερη Εναλλακτική λύση Λογισμικού, τόσο στις οικιακές στατικές όσο και στις κινητές συσκευές.
Στόχος του είναι, ο καθένας να μπορεί να συμμετέχει και η επιρροή του να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα και να κάνει τη διαφορά.

[πηγή]

 • Σχόλια

5 Comments:

 1. Εικόνα Maria
  MariaΑυγ 03, 2013 02:36 ΠΜ

  Έχω ρίξει τοοο γέλιο με το σχόλιό σου!

  ΥΓ: Δεν έχουμε πλέον και εκείνα τα + για να βάλω :(

 2. Εικόνα vriareos
  vriareos (χωρίς επαλήθευση)Αυγ 03, 2013 02:14 ΠΜ

  η μαγεια εχει χαθει κ ο κωδικας φαινεται κουρασμενος'''''γι αυτο και μεις κανουμε το gnome3 να καταναλωνει 250 στη ram αντι για 140 πυ ετρωγε ο gnome 2....

  ''Ενσάρκωσε τα αποδεκτά πρότυπα του desktop και οι αρετές του ήταν τόσο η καταφανής απλότητα και η οικειότητά του όσο και η ικανότητά του να είναι συμβατό με ένα σωρό add-ons (πρόσθετα) και themes (θέματα) ώστε ο κάθε χρήστης να νιώσει πως θέλει να το οικειοποιηθεί και να το κάνει δικό του.''''

  απαραδεκτο,ειναι δυνατον ο χρηστης να μπορει να παραμετροποιησει το desktop οπως θελει αυτος??

  '''''Όλο αυτό το εισέπραττε ο χρήστης και ήταν κάτι που καθιστούσε το GNOME 2 ολοένα και πιο πολύπλοκο, ως πλατφόρμα για τρίτους προγραμματιστές.'''' αλλοτε εξαιρετικα απλο κ αλλοτε πολυπλοκο το gnome2. διαλεξτε επιτελους ρε παιδια ποιο απ τα δυο...

  '''Στόχος των προγραμματιστών του GNOME είναι να διατηρήσουν τον κώδικα δυνατό και συμπαγή έτσι ώστε να καταστήσουν ευκολότερο το έργο των developers των συσκευών και των διαφόρων εφαρμογών οι οποίοι θα ασχοληθούν με την μελέτη της συμπεριφοράς των επιτραπέζιων συσκευών.'''' ακριβως..προεχει η μελετη της συμπεριφορας των επιτραπεζιων συσκευων...τι μας νοιαζει ο χρηστης...

  '''Στόχος ήταν να διατηρηθεί το λειτουργικό GNOME, συνεκτικό και να μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του μέλλοντος.'''' οσο για το παρον βολευτειτε κατα το δοκουν...αλλωστε υπαρχει κ xfce kde....

 3. Εικόνα dstilio
  dstilio (χωρίς επαλήθευση)Αυγ 02, 2013 15:17 ΜΜ

  Τρομερό άρθρο!!!!!
  Ούτε κατά διάνοια κοντά στην νοοτροπία του ΕΛΛΑΚ το Gnome 3 πλέον!!!!

  Όταν βλέπεις τέτοια νοοτροπία...
  πλάκα μου κάνεις; Αν ήξερα από πριν τα σχόλια των προγραμματιστών του Gnome 3 θα είχα προωθήσει μποικοτάρισμα του Gnome 3 καιρό τώρα.

  Ευτυχώς χρησιμοποιώ XFCE, Mate και KDE σε υπολογιστές δικούς μου και φίλων.

 4. Εικόνα mobinmob
  mobinmob (χωρίς επαλήθευση)Αυγ 02, 2013 12:49 ΜΜ

  https://igurublog.wordpress.com/2012/11/05/gnome-et-al-rotting-in-threes/
  Απλά διαβάστε το...

 5. Εικόνα do__ju
  do__ju (χωρίς επαλήθευση)Αυγ 02, 2013 03:52 ΠΜ

  Το θέμα δεν είναι να διευκολύνουμε την απεριόριστη χρήση των extensions και themes. Κάτι τέτοιο είναι αντίθετο με τις αρχές σχεδιασμού του GNOME 3.

  σημητης ο πρωθυπουργος! ανελπιστο!

  εγω ξερω οτι για απλα πραματακια και ρυθμισουλες πρεπει να χρησιμοποιησηω το https://extensions.gnome.org/

  επομενως: τραβα μας τα βυζια να κανεις μπρατσα ρε φιλαρακι!

  λοοοοολ

Scroll to Top