BETA

Υπάρχει απάντηση στο ερώτημα ποια είναι η καλύτερη διανομή Linux;

Εικόνα Stathis

Υπάρχουν αρκετές απόψεις με άρθρα τόσο στο osarena, όσο και στο διαδίκτυο γενικότερα, για το θέμα που είναι ένα σύνηθες ερώτημα:

Είναι δύσκολο το Linux; Ποια είναι η καλύτερη διανομή Linux;

Βέβαια αυτό είναι μια πολύ ξερή ερώτηση και πολύ γενική η οποία δεν είναι δυνατόν να έχει κάποια συγκεκριμένη απάντηση. Αυτό μάλλον κατά κύριο λόγο οφείλεται στο γεγονός πως συνειδητά ή υποσυνείδητα αυτός που κάνει την ερώτηση έχει κατά νου τα Windows ως μέτρο σύγκρισης. Ο νεόφερτος χρήστης συχνά έχει την ψευδαίσθηση ότι το Linux είναι μια εναλλακτική υλοποίηση του Windows… Ίσως αντί απάντησης, θα έπρεπε να του επιστραφεί μια ερώτηση:

Έχεις ποτέ αποφασίσει να σταματήσεις να χρησιμοποιείς τα Windows για περίπου μία εβδομάδα αλλά την πρώτη ή δεύτερη μέρα παράτησες την προσπάθεια;

Ξεκαθαρίζοντας αρχής εξ' αρχής, πως:

το Linux δεν είναι Windows

Στον κόσμο του Linux δεν λέμε σε κανέναν να κάνει κάτι. Δεν αποφασίζομεν και διατάσσομεν. Εμείς μιλάμε μόνο για τις εμπειρίες μας στα Windows, για τα προβλήματα που μας δημιούργησαν, για τους μπελάδες στους οποίους μπλεχτήκαμε εξαιτίας της χρήσης τους και για το πώς αποκοπήκαμε από αυτά. Με βάση την εμπειρία μας, θα χαρούμε να σε βοηθήσουμε, εάν το ζητήσεις

[δείτε περισσότερα: Ένας κακός εθισμός τα Windows; -και επίσης: Τι είναι το Linux και γιατί να ασχοληθώ με αυτό.

Συν τ' άλλα είναι δεδομένη η όλη παραφιλολογία η οποία υπάρχει σχετικά με την δυσκολία στο θέμα. Δεν θα το αναλύσουμε, αυτό καθώς και μια σειρά άλλων μύθων κατά του Linux, δείτε το σχετικό άρθρο: Linux | Τι σου λένε – Ποιά είναι η αλήθεια. Για τη συνέχεια της άποψης, μια άλλη παράμετρος που θα έπρεπε να τεθεί με την ερώτηση του νέου χρήστη, είναι:

Ποια είναι η καλύτερη διανομή σε παραγωγικό περιβάλλον εργασίας;

Ίσως οι 2 (πανομοιότυπες) ερωτήσεις δεν είναι σωστά διατυπωμένες. Ίσως η καλύτερη ερώτηση θα ήταν:

Ποιο γραφικό περιβάλλον είναι πιο καλό-παραγωγικό για τους χρήστες;

Επίσης πρέπει να πάρουμε υπόψιν μας και τον παράγοντα εμπειρία:

Τι εμπειρία έχει ο χρήστης; Ίσως και από τι λειτουργικό έρχεται (Windows-OSX);

Αυτό που δεν θα ασχοληθώ είναι με τα χαρακτηριστικά του υπολογιστή του χρήστη. Πριν προχωρήσω στην ανάλυση των σκέψεών μου, θα ήθελα να αναφέρω ότι έχω χρησιμοποιήσει στο παρελθόν τις διανομές kUbuntu, Ubuntu, Fedora, PCLinuxOS, Linux Mint, openSUSE, Arch Linux. Από γραφικά περιβάλλοντα έχω χρησιμοποιήσει 50% Gnome, 20% MATE, 15% Cinnamon, 10% KDE, 5% Unity (τα ποσοστά είναι χρόνος χρήσης). Τέλος, στα δεδομένα που αναφέρω, είναι όπως τα χρησιμοποίησα. Από τότε μπορεί να έχουν αλλάξει-βελτιωθεί. -Θα ξεκινήσω με τα πιο συχνά λάθη που κάνουμε οι χρήστες Linux:

1. Μετά την εγκατάσταση, η διανομή απλά δουλεύει

Κλασικό λάθος. Μια διανομή Linux δεν πρόκειται να την εγκαταστήσει μόνος του ο "νέος" χρήστης. Ελάχιστες φορές έχω συναντήσει χρήστες που "παιδεύονται" μόνοι τους να εγκαταστήσουν μια διανομή. Πόσο μάλλον να προσπαθήσουν μόνοι τους για dual boot. Μέχρι στιγμής έχω συναντήσει 1-2 άτομα να το κάνουν αυτό. Και πάλι μετά την εγκατάσταση, επικοινώνησαν μαζί μου διότι είτε ήθελαν βοήθεια στην δημιουργία partition, είτε κάποιο υλικό δεν αναγνωρίζεται. ΠΑΝΤΑ εμείς είμαστε που εγκαθιστούμε την διανομή. Το ότι βάζεις Ubuntoειδή διότι βλέπει όλες τις συσκευές, είναι ΜΥΘΟΣ. Εάν τις έβλεπε, δεν θα υπήρχε λόγος ύπαρξης του Jockey (εάν δεν κάνω λάθος). Αφού εμείς θα εγκαταστήσουμε την διανομή, ό,τι υλικό δεν θα δει, το εγκαθιστούμε.

2. Προτείνουμε την διανομή με την μεγαλύτερη κοινότητα ώστε να υπάρχει υποστήριξη

Ακόμα ένα κλασικό λάθος. Σε περίπτωση που ο χρήστης αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα, ΔΕΝ πρόκειται να ψάξει στο google ή να μπει στο forum (δεν συζητάμε για λίστα ή IRC), ώστε να διατυπώσει το ερώτημά του (άσε που δεν θα ξέρει τι πρόβλημα έχει). Αυτό που θα κάνει είναι να σου τηλεφωνήσει και να σου πει:

ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΤΟ INTERNET.

Και εσύ πρέπει να σκεφτείς τι πάει να πει ο ποιητής με την φράση αυτή. Στην Ελλάδα η κοινότητα Ubuntu έχει την μεγαλύτερη βάση δεδομένων σε οδηγούς στο forum, όμως ο χρήστης εσένα θα τηλεφωνήσει.

3. Σε νέο χρήστη (ή πελάτη σου), βάζεις Unity γιατί τα έχει όλα στο launcher

Αυτό είναι ΤΕΡΑΣΤΙΟ σφάλμα. Ένας χρήστης που έρχεται από windows, έχει συνηθίσει ΕΝΑΡΞΗ (ή εικονίδιο windows)> ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ > ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (το οποίο μπορεί να βγάλει και στην επιφάνεια εργασίας για να του έρθει πιο εύκολα ή στην task bar, ως συντόμευση). Επίσης γνωρίζει ότι για να απενεργοποιήσει τον υπολογιστή, θα πάει πάλι στην ΕΝΑΡΞΗ > ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ. Ο δε χρήστης OSX (στη περίπτωση που θέλει να αντικαταστήσει το OSX), γνωρίζει ότι όλες οι εφαρμογές του είναι είτε στην κάτω μπάρα, είτε στο applications). Για να σβήσει τον υπολογιστή του, απλά πάει επάνω αριστερά, στο μηλαράκι, και το σβήνει. Δεν θα ασχοληθώ πολύ με χρήστες MAC διότι πιστεύω το 99% των χρηστών είτε έχει περάσει πρώτα από windows, είτε έχει χρησιμοποιήσει στο σχολείο, σε φίλο του κλπ. Ας δούμε λοιπόν τώρα ένα ένα τα γραφικά περιβάλλοντα, διότι δεν παίζει ρόλο η διανομή 

KDE: Είναι πιο κοντά στα δεδομένα των χρηστών windows. Υπάρχει βίντεο στο YouTube κάποιων που κάνανε "έρευνα" στο δρόμο, λέγοντας σε απλούς ανθρώπους ότι αυτά είναι τα νέα windows και τους ήταν πολύ οικείο το περιβάλλον και τους άρεσε.

kde

Έχει λοιπόν, το κουμπάκι K (ή το λογότυπο της κάθε διανομής), όπου ο χρήστης ενστικτωδώς θα πατήσει. Εκεί λοιπόν με τον ίδιο τρόπο με τα windows, μπορεί να βρει τα προγράμματα και την απενεργοποίηση. Στην task bar, μπορεί να βλέπει ποια προγράμματα έχει ανοικτά. Τέλος έχει συντομεύσεις στην task bar καθώς και στην επιφάνεια εργασίας.

Cinnamon: Και αυτό είναι αρκετά κοντά στα δεδομένα των χρηστών windows. Αντί για ΕΝΑΡΞΗ, θα δει το Μενού (που φωνάζει: Κάνε κλικ εδώ).

Στο μενού που θα εμφανιστεί, μπορεί να ανοίξει τα προγράμματα, να απενεργοποιήσει τον υπολογιστή, να βάλει συντομεύσεις στην task bar καθώς και να έχει αγαπημένα προγράμματα που ξεκινάει πιο συχνά αλλά να βλέπει και ποια προγράμματα έχει ανοικτά. Επίσης και εδώ, μπορεί να έχει συντομεύσεις στην επιφάνεια εργασίας.

MATE: Το αυθεντικό MATE, ίσως να μπερδέψει λίγο τους χρήστες. Όμως θα δουν την λέξη Εφαρμογές και πατώντας επάνω της, θα εμφανιστούν τα προγράμματα.

Εάν είναι "πειραγμένο" με την μπάρα κάτω και το traditional menu, τότε θα είναι πιο εύκολο για τους χρήστες να το παρομοιάσουν με windows. Στο αυθεντικό MATE υπάρχει μια δυσκολία που βρίσκεται το κουμπί απενεργοποίησης. Όλα τα άλλα, είναι πλήρως πραγματοποιήσιμα όπως και τα 2 παραπάνω γραφικά.

GNOME: Είναι το γραφικό περιβάλλον που χρησιμοποιώ και με βολεύει. Το ατόφιο περιβάλλον δεν είναι πολύ φιλικό για χρήστες windows. Η πρώτη κίνηση θα είναι να πατήσουν στο Δραστηριότητες (ακούγεται λογικό να είναι εκεί τα προγράμματα). Την hot corner ίσως την βρει τυχαία (όταν θα πάει το ποντίκι στο Δραστηριότητες).
Όμως πατώντας στις Δραστηριότητες θα δει μόνο τα αγαπημένα στην μπάρα. Πρέπει να τα πατήσει όλα ένα ένα ώστε να του εμφανίσει το τελευταίο (Εμφάνιση Εφαρμογών) για να δει όλα τα εικονίδια των εγκατεστημένων εφαρμογών. Θέλει ρύθμιση για δημιουργία συντομεύσεων στην επιφάνεια εργασίας.

Ο σχεδιασμός του GNOME έγινε έτσι ώστε ο χρήστης να εστιάζει σε ένα πρόγραμμα που δουλεύει. Έτσι δεν υπάρχει μπάρα να δει ποια προγράμματα έχει ανοικτά (μόνο εάν πατήσει στο Δραστηριότητες). Οπότε αυτό είναι κάτι που θα μπερδέψει πολλούς χρήστες. Για την απενεργοποίηση επίσης είναι σε δύσκολη θέση (σύμφωνα με αυτά που συνήθισε στα windows). Το όλο σύστημα γίνεται πιο φιλικό με την εγκατάσταση κάποιων extensions αλλά και κάποιων ρυθμίσεων από το gnome-tweak-tool.

Unity: Εδώ εμφανίζονται στο launcher οι εφαρμογές που θεωρεί ο κατασκευαστής ότι είναι πιο συχνά χρησιμοποιούμενες. Οπότε είναι σαν να τις έχει στην επιφάνεια εργασίας ή στο task bar.

Για άλλο πρόγραμμα, πρέπει να σκεφτεί να πατήσει το σηματάκι του Ubuntu (ή της άλλης διανομής, όσες το έχουν), όπως έκανε και στα windows, και εκεί θα του εμφανιστεί ένα πεδίο να γράψει (το ίδιο που γίνεται και στο GNOME). Οπότε δεν είναι στα στάνταρ του. Πόσο μάλλον που τα κουμπιά ελαχιστοποίησης, μεγιστοποίησης, κλείσιμο, βρίσκονται στα αριστερά καθώς και το global menu (θα ψάχνει που είναι το αρχείο, επεξεργασία κλπ). Επίσης, ούτε καν θα καταλάβει ότι τα βελάκια δίπλα στα εικονίδια στο launcher είναι τα προγράμματα που έχει ανοικτά. Τέλος, και εδώ η απενεργοποίηση βρίσκεται σε δύσκολο μέρος.

>>> Θα βοηθήσει και αυτό:

Ένα άλλο που ακούω από τους χρήστες windows και δεν ξέρω πώς να το εκλάβω είναι:

Δεν εγκαθιστώ-χρησιμοποιώ Linux γιατί είναι δύσκολα, τελείως διαφορετικά, χρειάζεται να διαβάσω, είναι για προγραμματιστές-χάκερς, πρέπει να ξέρεις προγραμματισμό.

Όμως, όταν σε αυτούς τους χρήστες δώσεις να χρησιμοποιήσουν OSX, το μαθαίνουν σε λίγα λεπτά (το OSX είναι πιο κοντά σε δεδομένα του Linux, παρά σε windows). Φαντάζομαι θα συμφωνήσετε μαζί μου, είναι θέμα marketing...

4. Σε νέο χρήστη βάζεις Ubuntoειδές επειδή έχει Software Center

Μέγα σφάλμα. Ο χρήστης windows έχει συνηθίσει (και αυτό θα κάνει και τώρα), να ψάχνει στο google το πρόγραμμα (ή λειτουργία), να κατεβάζει το πρόγραμμα και να το εγκαθιστά (φίλος κατέβασε το μtorrent.exe για να το εγκαταστήσει). Μετά να ψάχνει το "σπαστήρι" του και να γίνει χάκερ. Δεν ήξερε και από χθες το Software Center. Είτε του δείξεις το Synaptic, είτε το σύστημα του Linux Mint, είτε το YaST, αυτό είναι που θα μάθει και θα χρησιμοποιεί. Μόνο χρήστες OSX το γνωρίζουν (άντε και χρήστες κινητών Android). Κακά τα ψέματα, ο μέσος χρήστης θέλει:

 • Πλήρη υποστήριξη ελληνικών
 • Codecs (για να παίζει μουσική, βίντεο) και VLC
 • Office (που να αποθηκεύει σε .doc για να μπορεί να τα διαβάζει σε windows)
 • Firefox
 • CD/DVD burn
 • Files (nautilus, dolphin, caja, nemo)
 • Skype

Μέχρι τώρα, ίσως η μόνη διανομή που να τα έχει όλα αυτά προεγκατεστημένα είναι η PCLinuxOS (όλα τα extra προγράμματα σε ένα αποθετήριο). Μόνη "ένσταση" είναι στο LiveCD καθώς και μετά την εγκατάσταση πρέπει να το γυρίσεις στα Ελληνικά μόνος σου. Επίσης και το Linux Mint είναι πολύ κοντά στις παραπάνω απαιτήσεις. Όσον αφορά τον πιο προχωρημένο χρήστη, το openSUSE με το YaST και το PCLinuxOS με το PCC είναι αυτά που θα ικανοποιήσουν τα θέλω του. Από γραφικά περιβάλλοντα, το KDE και το MATE που έχουν πίνακα ρυθμίσεων, είναι αυτά που θα επιτρέψουν στον προχωρημένο χρήστη να παραμετροποιήσει το γραφικό περιβάλλον (έχουν κάτι αντίστοιχο και τα άλλα γραφικά περιβάλλοντα, αλλά πολύ απλά). Για να καταλήξω σε κάποιο συμπέρασμα, η καλύτερη διανομή και γραφικό περιβάλλον για νέο-αρχάριο χρήστη (facebook, Internet, multimedia) είναι αυτά με τα οποία ξεκινάει την περιήγησή του στον κόσμο του Ελεύθερου Λογισμικού. Για να τα επιλέξει, δείξτε του δυο γραφικά περιβάλλοντα της διανομής που εσείς γνωρίζετε καλύτερα γιατί εσάς θα "πρήξει" με τηλεφωνήματα. -Αν θέλετε,μπορείτε να δείτε επίσης:

Στάθης Ιωσιφίδης

 • Σχόλια

13 Comments:

 1. Εικόνα sokel
  sokel (χωρίς επαλήθευση)Ιαν 12, 2014 12:19 ΜΜ

  το ερώτημα είναι ποιο είναι το καλύτερο; ή ποιο είναι αυτό που θα κάνει κάποιο χρήστη windows να πάει στο linux;
  γιατί το πρώτο έχει απάντηση και είναι ξεχωριστή για τον καθένα.Αυτό που έχει στο σύστημά του
  για το δεύτερο απλός υπάρχουν παρακλάδια που και άσχετος σαν και μένα να είσαι τα κάνουν όλα χωρίς να σε
  "πρήζουν" και υπάρχουν ορισμένα που αναρωτιέμαι αυτός
  που τα έφτιαξε για ποιόν το έφτιαξε
  Το linux είναι το δικαίωμα της επιλογής δεν είναι απλός
  ένα παιδικό πάρκο

 2. Εικόνα dio
  dio (χωρίς επαλήθευση)Ιαν 12, 2014 15:39 ΜΜ

  Αν κάποιος δεν θέλει να μάθει, συνέχεια θα βρίσκει σκόπελους για κάθε τι και θα γκρινιάζει.
  Σκοπός δεν είναι να γίνει το λίνουξ "φιλικό προς τους χρήστες windows", αλλά φιλικό προς τον ίδιο του τον εαυτό, σταθερό, με σωστές εφαρμογές και ευρεία γκάμα υποστηριζόμενων συσκευών.
  Όταν ο οποιοσδήποτε έρθει σ' επαφή με κάτι που απλά δουλεύει χωρίς να χρειάζεται ρυθμισούλες από δω κι από κει, συνεχής αλλάγές και συνεχές γκουγκλάρισμα, τότε να είστε σίγουροι πως εκεί θα μείνει, άσχετα το πόσο αυτό μοιάζει με τα γουίντοουζ που ήξερε ή όχι.
  Κλασικό παράδειγμα είναι το OSX, που ανεξάρτητα τα όποια στερεότυπα κουβαλάει ο καθένας, θα πρέπει να παραδεχτεί πως σχεδόν πληρεί τις προϋποθέσεις,.
  Και το software center με την τόση άνοδο των "εξυπνόφωνων" , πιστεύω πως είναι μια γνώριμη πλέον κατάσταση για οτους περισσότερους.

 3. Εικόνα Haris
  HarisΙαν 12, 2014 18:05 ΜΜ

  Ρε παιδιά καλό το OSX αλλά το να φύγει απο τό αγοραστό, να πάει σε άλλο αγοραστό και σε προγράμματα αγοραστά, τι νόημα θα έχει, εκτός απο το να αισθάνεται βολικά επειδή υπάρχουν γύρω πολλοί μακάδες. Άσε που η εγκατάσταση είναι μπέρδεμα, και σε AMD είναι πρόβλημα.

  Του τραβάς ένα Ubuntu του παιδιού και καθάρισες. Μην αισθάνεται και εξωγήινος όταν μιλάει με άλλους, τι να λέει έχω Manjaro, έχω Ubuntu θα αισθάνεται βολικά να το λέει, και να τον βοηθάνε και τηλεφωνικά πολλοί με Ubuntu. Αν μετά από καιρό αποκτήσει εμπειρία, αλλάζει. Εγώ έτσι το βλέπω για αρχάριο.

 4. Εικόνα Constantine
  Constantine (χωρίς επαλήθευση)Ιαν 12, 2014 18:01 ΜΜ

  Εγω πιστευω οτι ολα ειναι θεμα συνηθειας και οχι δυσκολιας και αν εχεις ορεξη και μερακι να μαθεις κατι, τοτε μπορεις να μαθεις τα παντα.
  Οπως ειπε και ποιο πανω ο φιλος η καλυτερη διανομη ειναι αυτη που ο καθενας εχει περασμενη στο Pc ως βασικη, εγω πχ θεωρω μαι πολυ καλη διανομη για αρχαριο αλλα και για καποιον που τα θελει ολα ετοιμα και ευκολα ειναι το MInt το οποιο το χρησιμοποιω το τελευταιο χρονο και ειμαι απολυτα ευχαρηστημενος και μ την αποδοση του, συν οτι ανα πασα στιγμη οτιδηποτε προβλημα εχω ρωταω στην κοινοτητα και το λυνω αμεσως οποτε κομπλε

 5. Εικόνα Haris
  HarisΙαν 12, 2014 18:43 ΜΜ

  Και εγώ Mint έχω εδώ και μήνες και δεν αλλάζω, απλώς για αρχάριο αναρωτιέμαι μήπως τον μπέρδευε περισσότερο από το Ubuntu...έτσι όπως το έχει διαμορφώσει το Unity η Canonical, στον αρχάριο στοχεύει. Αυτό κατάλαβα όταν χρησιμοποίησα το Unity...

 6. Εικόνα Panos
  Panos (χωρίς επαλήθευση)Ιαν 12, 2014 18:51 ΜΜ

  Οντως το θέμα δεν ανταποκρινεται στον τίτλο. ..
  Πάντως σε επίπεδο desktop το Linux έχει πολύ δρόμο να βαδίσει ακόμα, και δυστυχώς ολο βήματα μπρος πίσω κάνει!

 7. Εικόνα Αυτεξούσιος
  Αυτεξούσιος (χωρίς επαλήθευση)Ιαν 12, 2014 22:22 ΜΜ

  Κατά την γνώμη μου εκεί που υστερεί το Linux σε ευκολία
  απέναντι στα windows είναι, η μάλλον να αναφέρω
  μερικά παραδείγματα.
  Ασχολήθηκα με το avidemax και αφού βρήκα έναν ωραίο
  οδηγό που έχει φτιάξει ο συντάκτης του άρθρου τους υπότιτλους δεν τους έβλεπα και έπρεπε τυχαία να πέσει
  το μάτι μου σε κάποια σκολια που έλεγε να ακολουθήσω
  μια διαδρομή και να επιλέξω μόνος μου γραμματοσειρά
  γιατί αντίθετα με τα windows στο Linux δεν την βρίσκει
  μόνο του.
  Πήγα στον αδελφό μου άσχετος αγόρασε Laptop για
  πρώτη φορά στα 45 με windows μένουμε και μακριά
  του έβαλα TeamViewer και Skype σε περίπτωση που θα έχει πρόβλημα να τον βοηθήσω,λοιπόν το αστείο είναι ότι του άσχετου αδελφού με windows δεν χρειάζεται καμία ρύθμιση ενώ έμενα που συνήθως το ξεχνάω πρέπει κάθε φορά να ρυθμίζω τον ήχο αλλιώς δεν με ακούει.
  Και ένα τρίτο πιστεύω που έχω παρατηρήσει είναι ότι αν έχεις οποιοδήποτε πρόβλημα με windows και ρωτήσεις κάποιον στην δουλειά σου,στο σχολείο στην παρέα σου όλο και κάποιος θα βρεθεί να σε βοηθήσει ενώ αν πεις ότι έχεις πρόβλημα με το Linux...
  πως το έλεγε στην διαφήμιση.... στην μαμά σου το είπες!!!

 8. Εικόνα DarkGoth
  DarkGothΙαν 25, 2014 23:37 ΜΜ

  το γεγονος ειναι οτι καποιος νεος χρηστης, δυσκολα θα ψαξει για οτι χρειαζεται απο μονος του, γιατι συνηθως δεν ξερει για τι ακριβως θα ψαξει οταν ειναι ακομα απειρος στο νεο λειτουργικο, αφου θα εχει πολλες διαφορες στη λειτουργια του (διαφορετικος τροπος εγκαταστασης προγραμματων ας πουμε).

  το σιγουρο ειναι οτι (τουλαχιστον στην αρχη) θα περιμενει απο αλλους για βοηθεια, και για κατατοπιση στο νεο λειτουργικο. αλλα πολλες φορες ειναι και η αντιμετωπιση απο μερικους απο'μας, που αποθαρρυνει ακομα και τις ερωτησεις (και απωθει αμεσα τον χρηστη απο το λειτουργικο, οσο ευχρηστο και αν ειναι)

  εχω τυχει σε δικη μου περιπτωση που ειχα πολυ συγκεκριμενο προβλημα με την pulse console, που δεν αναγνωριζε το reverse loopback interface που εχει η καρτα ηχου μου. ρωτωντας πως θα το ενεργοποιησω (το χρειαζομαι απαραιτητως για ηχογραφησεις), η, απαντηση απο καποιους ηταν:...

  "ψαξε πρωτα στο γουγλ και μετα ξαναελα. αν δεν ξερεις να ψαξεις, γιατι εβαλες λινουκς?"

  αν εγω δεν ειχα την εμπειρια που εχω (τελικα βρηκα τις ρυθμισεις στον alsamixer και στον pulse controller), και ημανε νεος, αυτο σιγουρα θα με απωθουσε, οσο και αν εβρισκα το νεο λειτουργικο ελκυστικο και (σε αλλους τομεις) ευχρηστο.

  και αυτη η "ελιτιστικη" αντιμετωπιση εκ μερους μερικων απο εμας, ειναι πιστευω το μεγαλυτερο λαθος απο ολα οσα αναφερθηκαν. αυτο οχι μονο δεν βοηθα το νεο χρηστη να αποφασισει τι ειναι καταλληλο γι'αυτον (ποια ειναι δηλαδη η "καλυτερη" γι'αυτον διανομη), αλλα τον απωθει πριν καν αρχισει την ενασχοληση του με το νεο λειτουργικο.

 9. Εικόνα Χάρης
  Χάρης (χωρίς επαλήθευση)Αυγ 16, 2016 00:18 ΠΜ

  DarkGoth νομίζω πως το ελιτίστικο πια δεν παίζει, οι λόγοι είναι άλλοι, θα έλεγα ορισμένες ζωτικές εφαρμογές. Πρόσφατα στον γνωστό μου τύπο που έπαθε την καταστροφή από το trojan Cryptolocker μίλησα, και του είπα, κοίτα εγώ εδώ και χρόνια έχω βγάλει τα Win, και έχω Ubuntu, χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.

  Μήπως λες να το σκεφτείς και εσύ; Με ρώτησε αν τρέχει το MS Office, το Photoshop και κάτι άλλα Utilities που έχει για να βάζει υπότιτλους σε κατεβασμένες ταινίες. Του λέω όχι, το Ubuntu έχει τα δικά του αντίστοιχα προγράμματα, όπως το Libre Office, με καλύτερο ελληνικό ορθογράφο, το GIMP, και άλλα για να βάζεις υποτίτλους. Τα MS προγράμματα δεν παίζουν. Δεν χρειάζεται antivirus, και λοιπά.

  Πήρε λοιπόν ένα ύφος σαν να του έλεγα να πάει σε μνημόσυνο να πιει πικρό ελληνικό καφέ με παξιμάδια, και να δει τους συγγενείς ντυμένους στα μαύρα. Δεν μου απάντησε, οπότε το εξέλαβα ως όχι. Θα σου εξηγήσω γιατί. Διότι η δουλειά του είναι λογιστικά και δουλεύουνε Excel, αλλά και άλλα DOS based / Windows based λογιστικά στο γραφείο. Επειδή λοιπόν παίρνει δουλειά στο σπίτι, θέλει να είναι συμβατός.

  Όλα αυτά τα θέματα τα έχω θίξει και παλαιότερα, και βλέπω πως επαληθεύομαι. Στους λόγους που ορισμένοι χρήστες αν και ταλαιπωρούνται, διστάζουν να αλλάξουν Λ/Σ.

 10. Εικόνα Haris
  HarisΙαν 12, 2014 17:44 ΜΜ

  Θα του έβαζα Ubuntu, με προσθήκη και δεύτερου desktop (GNOME 2.x) έτσι ώστε να διαλέγει στο login. Το Unity ειδικά σε περιορίζει στην παραμετροποίηση, και έτσι δεν θα έκανε από μόνος του κάτι που δεν πρέπει και να χανόταν μετά.

  Θα του μάθαινα δύο μέρες το Unity πως να πλοηγείται. Θα έβαζα ελληνικά. Το ότι δεν βλέπει το internet δεν είναι πρόβλημα. Βάζεις μια παλιά προσωρινή κάρτα δικτύου να την δει, να μπεις στο net και να πάρεις τα updates για το περίεργο υλικό.

  Επίσης, επειδή το Ubuntu το έχει η πλειοψηφία, θα μπορεί να ρωτάει και φίλους του με ταμπλέτες κλπ. Παίζει το γεγονός να έχει μεγάλη κοινότητα η διανομή, και καλά αποθετήρια για να βρίσκει εύκολα αυτά που θέλει. Ίσα ίσα που το software center είναι η μεγάλη διαφορά! Απλώς του μαθαίνεις ότι τέρμα η συνήθεια κατεβάζω - αποσυμπιέζω - σπάω. Από δω και μπρος επιλέγεις αυτό που θέλεις και εγκαθιστάς.

  Πιστεύω ότι πρέπει να προετοιμάζονται οι φίλοι, διότι σε μερικά χρόνια τα Win "τελειώνουν" και εννοώ ότι ποιος θα βάλει τον εφιάλτη των 8; Πιο εύκολα θα μάθει Unity, GNOME 2.x ή MATE, παρά το metro των 8.

  Για αυτό που έχω αμφιβολίες στον αρχάριο είναι το GNOME 3.x. (εκτός αν είναι καμιά ταμπλέτα ή touch). Ακόμα, τη στιγμή που παίζει να έρθει Ubuntu στα smartphones, θα το συνηθίσουν από κει πριν το βάλουνε στο PC τους...

  Τέλος, άσε να πηγαίνει το παιδί και στις συναντήσεις της ελληνικής κοινότητας Ubuntu στην καφετέρια, να μην αισθάνεται και απομονωμένος :-)

 11. Εικόνα Alekos Kanakopoulos
  Alekos Kanakopoulos (χωρίς επαλήθευση)Ιαν 20, 2014 16:43 ΜΜ

  Καλή μέρα και καλώς σας βρήκα,

  Θα συμφωνήσω με τον αθρογράφο, το PCLinuxOS είναι από τις πλέον φιλικές διανομές, με αρκετή ποικιλία σε γραφικά περιβάλλοντα (δοκιμάζω αυτές τις μέρες το MATE). Imho, μετά από το PCLinuxOS ξεμπέρδεψα με ο,τιδήποτε λειτουργικό της -επάρατης- Microsoft...

 12. Εικόνα kostas
  kostas (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 07, 2014 16:05 ΜΜ

  Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτη την στιγμή το linux είναι οι drivers - ουσιαστικά εκεί θα σταματήσει ο νέος χρήστης...

 13. Εικόνα jemadux
  jemaduxΑυγ 15, 2016 01:13 ΠΜ

  εχω βαλει ubuntu σε καινουργιο μηχανημα και δουλευει το wifi ..
  για αυτο πρεπει να το δοκιμασουμε και μετα.. .

Scroll to Top