BETA

Υπάρχουν πάρα πολλές διανομές Linux;

Εικόνα Maria
εικόνα από το nailulfarikh.hol.es wallpaper από το nailulfarikh.hol.es

 

Όλοι μας συναντάμε πολύ συχνά αναφορές στο Linux, όπου τις περισσότερες φορές αναφέρεται: ΤΑ Linux.
Ή ακόμα έχω/έχετε διαβάσει: τα Ubuntu, τα Suse, κλπ….
Η αλήθεια είναι ότι το Linux είναι ΕΝΑ και μοναδικό (δείτε σχετικά: To Linux, Tα Linux, Ωωωω Linux!!). Όμως, άδικα μπερδεύονται οι νέοι χρήστες;

Η συντάκτρια του πρότυπου άρθρου Christine Hall εξηγεί πως στα 13 περίπου χρόνια που ασχολείται με Linux και FOSS, έχει διαπιστώσει πως στους κύκλους του Linux πολύ συχνά εγείρονται ερωτήματα σχετικά με την επιλογή και τον αριθμό των διανομών.

Κάποιοι φανατικοί οπαδοί του αξιολάτρευτου πιγκουίνου αναφέρονται με υπερηφάνεια στον μακρύ κατάλογο των διανομών GNU / Linux, διακηρύσσοντας πως η δυνατότητα της επιλογής είναι κάτι υπέροχο και πάντως σίγουρα αποτελεί μια θετική πτυχή της ζωής στον μαγικό κόσμο του Linux.
Υπάρχουν, βέβαια, και αυτοί που δυσανασχετούν με τον μεγάλο αριθμού των διανομών, λέγοντας ότι οι τόσες πολλές επιλογές που προσφέρει το Linux προκαλούν σύγχυση στους νεοεισερχόμενους και ταυτόχρονα είναι αναποτελεσματικές. Μια τέτοιου είδους συζήτηση την θεωρούσα πάντα παράλογη.

Κατ’ αρχάς, το Linux είναι αυτό που είναι. Υπάρχουν διάφορες διανομές τις οποίες μπορούμε να δοκιμάσουμε και αν μας κάνουν τις κρατάμε˙ αν πάλι όχι, έχουμε την επιλογή να τις αλλάξουμε.

Άλλωστε, είτε μας αρέσει είτε όχι, υπάρχουν. Και με το να παραπονιόμαστε πως είναι πάρα πολλές, δεν καταφέρνουμε απολύτως τίποτα, παρά μόνον να φαινόμαστε σαν οι κλαψιάρηδες της παρέας.

Ο κύριος λόγος, όμως, που δεν βρίσκω κανένα νόημα σε μία τέτοιου είδους συζήτηση, έγκειται στο ότι η δύναμη της επιλογής που σου δίνει το Linux είναι αναντικατάστατη.
Φυσικά και υπάρχουν πολλές διανομές. Αυτό είναι το γονίδιο του Linux. Μια δύναμη που βοηθά το Linux να παραμείνει υγιές και το προφυλάσσει από το να γίνει ένα ακόμα λειτουργικό σύστημα που θα παρέχει μία εφαρμογή ως λύση η οποία θα πρέπει να ταιριάζει σε όλους.
Μία λύση που στην πραγματικότητα δεν θα καλύπτει κανέναν (κάτι που για παράδειγμα συμβαίνει στα Windows).

Οι περισσότερες διανομές του Linux δεν έχουν σχεδιαστεί μόνον για τον «μέσο» χρήστη (αν υπάρχει τέτοιο πρόσωπο), αλλά και για τους χρήστες με ειδικές ανάγκες ή επιθυμίες. Μερικές, βέβαια, είναι απλώς το προϊόν κάποιων «τσαπατσούληδων» που θέλησαν να καταπιαστούν με το Linux και ίσως έκαναν προχειροδουλειά.
Είναι, όμως, όλες μέρος της πηγής που λέγεται Linux.

Μου φαίνεται ότι, στο παρελθόν, εκείνοι που διακήρυτταν πως υπάρχουν πάρα πολλές διανομές στο Linux ήταν κυρίως οι φανατικοί οπαδοί της Microsoft και οι χρήστες των Windows που προσπαθούσαν να διαστρεβλώσουν την έννοια της επιλογής και να την μετατρέψουν από ένα περιουσιακό στοιχείο (που αδιαμφισβήτητα είναι), σε μια υποχρέωση. Με άλλα λόγια, άνθρωποι που ήθελαν να σπείρουν τον φόβο, την αβεβαιότητα και την αμφιβολία κάτι που είναι συνήθης τακτική πολιτικής και προπαγάνδας στο χώρο των πωλήσεων, του μάρκετινγκ και των δημοσίων σχέσεων.

Πρόσφατα, όμως, έχω δει και χρήστες Linux που υποστηρίζουν ότι ο αριθμός των διανομών είναι αυτός που έχει εμποδίσει το desktop Linux από το να εξελιχθεί και να κερδίσει έδαφος.

Τα επιχειρήματά τους είναι ότι, αν όλοι οι προγραμματιστές που εργάζονται σε μικρές εξειδικευμένες διανομές ρίξουν όλες τους τις δυνάμεις και τις προσπάθειές σε μία από τις μεγάλες διανομές, τότε η εξέλιξη της τεχνολογίας Linux θα επέλθει πολύ πιο γρήγορα.
Κάποιοι άλλοι πάλι έχουν εκφράσει ακόμη και την άποψη ότι τα ταλέντα χάνονται μέσα στον όγκο των διανομών.
Ως εκ τούτου, αυτή η ποικιλία των διανομών, γίνεται ο ανασταλτικός παράγοντας του Linux και η τροχοπέδη του στο να γίνει μια κυρίαρχη δύναμη στους desktop υπολογιστές, όταν τα Vista (αλλά και τα 8, μην τα ξεχνάμε και αυτά) αποδείχθηκαν καταστροφικά για τη Microsoft.

Αυτή την άποψη την έχει εκφράσει ο υπέρμαχος του Linux, Dietrich Schmitz, ο οποίος συχνά είναι της γνώμης ότι οι περισσότερες διανομές είναι περιττές.
Την Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013, κατά την υποβολή εκθέσεων σχετικά με την ανακοίνωση Cloverleaf ότι το έργο σταματάει να αναπτύσσεται ως αυτόνομο λειτουργικό σύστημα, ο κ. Schmitz και πάλι εξέφρασε την άποψή του για τον μεγάλο αριθμό των διανομών Linux:

Τυχαίνει να πιστεύω πως μέσα σε πέντε χρόνια μόνον κάποιες Διανομές (sic) θα παραμείνουν στο προσκήνιο και θα είναι το Debian και τα παράγωγά του, το Ubuntu και τα παράγωγά του, το Mint, το Fedora, το openSUSE, η Mageia, το Arch Linux και το Gentoo. Όλες οι υπόλοιπες είναι cookie cutter Διανομές (sic) που δεν έχουν καμμία πραγματική αξία, πέραν του ότι είναι μίγματα των παραπάνω βασικών Διανομών (sic). Δεν υπάρχει καμμία καινοτομία σε αυτές.

Παρόλο που είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κ. Schmitz να πιστεύει ότι πολλές από τις σημερινές διανομές, μέσα σε πέντε χρόνια, θα αποτελούν ανάμνηση, αυτό που διαπιστώνουμε είναι πως δεν έχει πει κάτι ουσιαστικό που να επιχειρηματολογεί κατά της ύπαρξής τους.
Ακόμη και αν κάποια διανομή είναι απλώς το αποτέλεσμα της προσπάθειας κάποιου «τσαπατσούλη», οι προσπάθειές του / της μπορεί να γίνουν οι ιδέες πάνω στις οποίες θα βασιστούν κάποιες άλλες διανομές.

Είναι, βεβαίως, αλήθεια ότι ο μεγάλος αριθμός των διανομών πιθανότατα να προκαλεί σύγχυση σε όλους εκείνους που έρχονται στο Linux, έχοντας συνηθίσει σε ένα λειτουργικό σύστημα μονοκαλλιέργειας, όπως είναι τα Windows ή το OS X.
Μια καλή ιδέα ίσως θα ήταν τα «επίσημα» sites του Linux, όπως το Linux.com, να διατηρούν μια λίστα με τέσσερις ή πέντε διανομές γενικής χρήσης στα πρωτοσέλιδά τους ώστε να διευκολύνονται οι νέοι χρήστες που θέλουν να δώσουν στο GNU / Linux μια ευκαιρία.

Το μόνο σίγουρο είναι πως αυτό είναι το Linux.
ΕΠΙΛΟΓΗ.
Αυτή είναι και η χάρη του άλλωστε.
Σου δίνει απεριόριστες επιλογές.

Γιατί;
Επειδή, πολύ απλά, μπορεί!

 • Σχόλια

28 Comments:

 1. Εικόνα dstilio
  dstilio (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 17, 2013 14:43 ΜΜ

  Το ότι το ψευδόνυμο του είναι pclosgr δεν σου χτυπάει καμπανάκια ώστε να μην κανεις το σχόλιο για το ubuntunity?
  Προφανώς και συμμετέχει στην προσπάθεια για μια καλύτερη διανομή...το PclinuxOS. Άρα και έχει παρατήσει τις μαλακίες και πάει στη μικρή γαμάτη διανομή...

 2. Εικόνα psyxroskianapodos
  psyxroskianapodos (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 14, 2013 18:16 ΜΜ

  Yawn. Χιλιομασημένες κοινοτυπίες. Ευχαριστούμε για μια ακόμη φορά.

 3. Εικόνα DarkGoth
  DarkGothΣεπ 14, 2013 21:52 ΜΜ

  και εμεις ευχαριστουμε για το χιλιοπαιγμενο σχολιο, ενoς ταπεινου δουλου της μικρομαλακιας.

  και τωρα μπορειτε να σβησετε τον υπολογιστη σας με ασφαλεια (μην φαει και κανα σκουπιδι και τρεχετε παλι για φορματ) :D :P

 4. Εικόνα Κωνσταντίνος

  Οι επιλογές στο GNU/Linux είναι το πιο ισχυρό πλεονέκτημα για εμάς που τα χρησιμοποιούμε και ταυτόγχρονα η κατάρα του. Όσο και να προσπαθήσεις να πείσεις ότι οι πολλές διανομές δεν δημιουργούν πρόβλημα στο νέο χρήστη, δεν αλλάζει τίποτα. Όπως γράφεις υπάρχουν μερικές σημαντικές διανομές οι οποίες είναι "το Debian, [...] το Ubuntu, [...] το Mint, το Fedora, το openSUSE, η Mageia, το Arch Linux και το Gentoo."

  Ένας μέσος χρήστης που θέλει να εγκαταστήσει Linux για πρώτη φορά τι απ΄ όλα αυτά να βάλει (όχι Arch Linux και Gentoo προφανώς); Ναι, μπορεί να ρωτήσει κάποιον που ξέρει, αλλά μόνος του θα μπερδευτεί. Να κατεβάσει και να χρησιμοποιήσει ως live CD καθένα από αυτά, όπως γράφεις; Θέλει πολύ χρόνο για κάποιον νεοεισερχόμενο. Εκτός από το κατέβασμα, χρειάζεται και το γράψιμο του δίσκου (ή USB drive - γιατί σίγουρα κάποιος θα πεταγόταν να το πει λες κι αυτό είναι το θέμα) και στην συνέχεια επανεκκίνηση.

  Μετά απ΄ αυτά, πόσο χρόνο να δοκιμάσεις μια διανομή; Σε μία ώρα η μόνη πραγματική διαφορά που θα δεις είναι η επιλογή του DE και του windows manager. Φυσικά αφού θα τρέχεις live CD δεν θα καταλάβεις διαφορές στο package manager κάθε διανομής. Συν ότι οι διαφορές των περισσότερων διανομών βρίσκονται κυρίως στη φιλοσοφία τους (πχ μόνο ελεύθερο λογισμικό, ένα λειτουργικό σύστημα για κάθε συσκευή, all-in-one σύστημα κά), κάτι που τις περισσότερες φορές δεν βοηθάει σημαντικά. Το θέμα είναι ότι θα πρότεινα τις έξι πρώτες εξίσου (αν και περισσότερο το Ubuntu ως χρήστης αυτού), όπως και άλλες που δεν αναφέρονται άλλα που έχουν αρκετούς (έως πολλούς) φανατικούς χρήστες (πχ PCLOS που έχει ένας παραπάνω).

  Το θέμα είναι ότι πάντα καταλήγουμε στο εξής: Ψάξε και βρες. Δεν υπάρχει κάτι ουσιαστικό που μπορούμε να κάνουμε (αν και δέχομαι ν΄ ακούσω ιδέες).

  Παρεμπίπτοντος η Microsoft είχε δεχτεί κριτική γι΄ αυτό ακριβώς το θέμα όταν με τα Vista είχε κυκλοφορήσει ~8 διαφορετικές εκδόσεις. Όχι, διανομές, αλλά απλά διαφορετικές εκδόσεις. Και ήταν ένα σημαντικό πρόβλημα όπως κατάλαβε αργότερα (γενικά ωστόσο τα Vista ήταν ένα πρόβλημα από μόνα τους). Όπως γνωρίζουμε μετέπειτα έμαθε το μάθημα της (τα 8 έχουν μόλις τρεις εκδόσεις). Επίσης αυτό ακυρώνει την υποψία σου ότι αυτοί που προβληματίζονται με τις πολλές διανομές είναι φανατικοί οπαδοί της Microsoft και θέλουν να φοβερίσουν τους χρήστες. Απλώς από ένα σημείο και μετά οι πολλές επιλογές φέρνουν το αντίθετο από το αναμενόμενο αποτέλεσμα και δημιουργούν περισσότερο κακό παρά καλό.

  Δηλαδή είναι πολλές διανομές για κάποιον που ΔΕΝ θέλει να σκαλίσει σημαντικά το PC του. Φυσικά όπως γράφεις αυτό δεν πρόκειται ν΄ αλλάξει, αλλά ούτε και θέλουμε ν΄ αλλάξει (άλλωστε, για να το πω απλά, αυτή η ποικιλομορφία είναι που οδηγεί την ανάπτυξη του GNU/Linux). Όμως, είναι και ο λόγος που το Linux δεν θα καταφέρει να κατακτήσει τους desktop υπολογιστές στο μέλλον (και εδώ που τα λέμε δεν είναι μόνο οι πολλές διανομές).

  > Μια καλή ιδέα ίσως θα ήταν τα «επίσημα» sites του Linux, όπως το Linux.com
  Το DistroWatch διατηρεί μια λίστα με "τοπ" δέκα διανομές. Τώρα έστω κάποιος έρχεται από το κόσμο των Windows/Mac. Η περιγραφή κάθε διανομής καταλήγει να δημιουργεί περισσότερα ερωτήματα από αυτά που (υποτίθεται) απαντάει.

 5. Εικόνα dstilio
  dstilio (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 17, 2013 14:51 ΜΜ

  Γράφει το άρθρο:
  "διαπιστώνουμε είναι πως δεν έχει πει κάτι ουσιαστικό που να επιχειρηματολογεί κατά της ύπαρξής τους"

  Μα και βέβαια έχει πει. Το ίδιο που φωνάζω και εγώ και πολλοί άλλοι:
  "αν όλοι οι προγραμματιστές που εργάζονται σε μικρές εξειδικευμένες διανομές ρίξουν όλες τους τις δυνάμεις και τις προσπάθειές σε μία από τις μεγάλες διανομές, τότε η εξέλιξη της τεχνολογίας Linux θα επέλθει πολύ πιο γρήγορα.
  Κάποιοι άλλοι πάλι έχουν εκφράσει ακόμη και την άποψη ότι τα ταλέντα χάνονται μέσα στον όγκο των διανομών"

  Αυτό είναι μια χαρά επιχείρημα. Η διασπορά ανθρώπινου δυναμικού κάνει την ανάπτυξη μη παραγωγική και λειτουργεί κατακερματιστικά. Όταν έχεις να αντιμετωπίσεις οργανωμένες εταιρίες (Microsoft, Apple, Google/Android) πρέπει να οργανωθείς και εσύ.

  Αντίθετα το άρθρο αυτό είναι που ΔΕΝ λέει κανένα ουσιαστικό επιχείρημα και κάνει διαπιστώσεις χωρίς να τις στηρίζει.
  Το "γιατί μπορεί" θυμίζει λογική γυμνασίου.
  "Γιατί? Γιατί έτσι γουστάρω."
  Και εγώ μπορώ να κάνω πολλές μαλακίες στη ζωή μου γιατί μπορώ. Αλλά μετά δε θα κλαίω γιατί κάτι δεν μου πήγε καλά. Αλλά πρέπει να κάνω μαλακίες απλά και μόνο επειδή μπορώ?

  Οπότε και οι Λινουξάδες που ενστερνίζονται αυτή την άποψη (γιατί μπορεί) να μην κλαίγονται που το Λίνουξ δεν χρησιμοποιείται τόσο στα desktop. Να μείνουν ευχαρηστημένοι με τις ελιτίστικες μικρές κοινότητες από geeks.

 6. Εικόνα λύκινος
  λύκινος (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 14, 2013 19:21 ΜΜ

  το γιατί έχουμε τόσες πολλές διανομές έχει μια πολύ απλή απάντηση:
  επειδή μπορούμε.

 7. Εικόνα Maria
  MariaΣεπ 14, 2013 22:53 ΜΜ

  Αυτή είναι και η χάρη του άλλωστε, Λύκινε, έτσι δεν είναι;
  Γι αυτό το βάλαμε και ως επίλογο, παρόλο που δεν ήταν μέρος του πρότυπου άρθρου.

 8. Εικόνα pclosgr
  pclosgr (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 15, 2013 01:38 ΠΜ

  Μια και μπερδεύομαι πολλά χρόνια με το linux αλλά ειδικός ΔΕΝ είμαι, θα φέρω ένα (ίσως όχι τόσο πετυχημένο γιατί δεν πρόκειται για ελευθερο προϊόν) παράδειγμα με αναφορά στο χώρο του αυτοκινήτου:
  4-5 μεγάλοι κατασκευαστες κινητήρων δίνουν μηχανές και καμιά δεκαριά αλλοι φτιάχνουν αμαξώματα. Αν μπορούσε κάθε συνεργείο να προσθέτει σε κάθε αμαξωμα όποια μηχανή ήθελε και συμπλήρωνε μια κονσόλα - ιδιοκατασκευή αυτό δεν θα έκανε τα αυτοκίνητα καλύτερα: θα έμεναν τα περισσότερα στην πρώτη στροφή!
  Δεν θα'ταν καλύτερα αντι για καινούριο αυτ/το το συνεργείο να δρούσε σα βελτιωτής?
  Εκεινο που θέλω να πώ είναι ότι, χωρίς να μπορεί (και να δικαιούται) να απαγορευτεί απο κανένα, παρατηρείται ανεκαθεν μια "ανθηση" στην δημιουργία νεων διανομών που συνεπάγεται τελικά σπατάλη πόρων αφού στο τέλος αυτες είναι καταδικασμένες σύντομα να "μαραθούν"!
  Αντίθετα τα μυαλά θα μπορούσαν να διαθέτουν το χρόνο τους στο λιγότερο "πιασάρικο" έργο της ολοκλήρωσης των διανομών και της ενσωμάτωσης των υφιστάμενων χαρακτηριστικών ΠΡΙΝ προχωρήσουμε στην επόμενη ver.
  Κανείς δεν μπορεί να κρίνει: αυτός που φτιάχνει , φτιάχνει αυτό που γουστάρει και μαγκιά του και μπράβο του απλά...λέω "κρίμα, αν συνεργαζόταν περισσότερο και ετρεχε λιγότερο θα είχε πιο συνεκτικό αποτέλεσμα"

 9. Εικόνα βαρυτονος
  βαρυτονος (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 15, 2013 14:24 ΜΜ

  το ιδιο λενε και αυτοι στους οποιους αναφερεστε: παρατηστε τις μαλακιες του ubuntunity (π.χ.!) και ελατε να βελτιωσουμε την δικια μας διανομη που ειναι γαματη αλλα μικρη! δεν πατε ομως! :P

 10. Εικόνα topofthelake
  topofthelake (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 18, 2013 03:42 ΠΜ

  Hello??? Τα linux είναι πολλά, δεν είναι ένα. Όταν δοκιμάζω 4 linux στο laptop μου... και με το 1ο δεν έχω κάρτα γραφικών, με το δεύτερο δεν έχω wifi, με το τρίτο δεν έχω bluetooth και το 4ο δεν εγκαθίσταται καν... τότε πόσα linux βλέπετε εσείς στην εικόνα;

  "Υπάρχει ένα linux για κάθε γούστο." Μέγα λάθος. Το σωστό είναι: "Υπάρχει ένα linux κομμένο και ραμμένο στον υπολογιστή εκείνου που το έφτιαξε."

  Φαντάζομαι να το ξέρετε και να μην το μαθαίνετε από μένα αυτό, ότι περισσότερα είναι τα άτομα που δοκίμασαν κάποτε κάποιο linux και έφυγαν τρέχοντας, από τους υπάρχοντες χρήστες linux.

  Αν δεν ευθύνονται οι φραπεδοντιβέλοπερΖ διανομών για αυτό, τότε ποίος ευθύνεται;

 11. Εικόνα cube
  cube (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 18, 2013 05:09 ΠΜ

  ευθυνονται και οι φραπεδοτεμπελοχρηστες: δεν θελω γαμωλινουξ, θελω να μου βαλεις φεισμπουκ και γιουτιουμπ! και να κατεβαζω ταινιες!

 12. Εικόνα Aυτεξουσιος
  Aυτεξουσιος (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 18, 2013 13:44 ΜΜ

  Μήπως γίνεσαι υπερβολικός?

 13. Εικόνα Amalia
  AmaliaΣεπ 18, 2013 14:18 ΜΜ

  Αυτεξούσιε το "υπερβολικός" πάει στον Cube ή στον φίλο topofthelake; Γιατί ο Cube δεν είναι υπερβολικός. Τους έζησα στην σχολή κάτι τέτοιους τύπους! Η μια ήταν όλη μέρα στο facebook, κανά δυο άλλοι στο you Tube και άμα ήταν να δουλέψουν λίγο παραπάνω γκρινιάζανε... με το Linux που ήθελε έξτρα δουλειά δεν το συζητώ τι γινότανε... και υποτίθεται ότι πηγαίνανε για επαγγελματίες Τεχνικοί Πληροφορικής αυτοί οι τύποι!!!! Προσωπικά ήμουν χρήστης των Win από τότε που εμφανίστηκαν... Δουλεύω με Linux τώρα και δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα!

 14. Εικόνα Aυτεξουσιος
  Aυτεξουσιος (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 18, 2013 23:42 ΜΜ

  Αμαλία αν κατάλαβα μιλάει για χρήστες και
  οχι για σχολές και ανθρώπους προσεχώς επαγγελματίες.
  Δηλαδή το υπερβολικός πάει στον Cube
  αλλά δεν διαφωνώ μαζί σου.
  Αν έμαθα Linux εγώ που πρωτοέπιασα
  ποντίκι στα 40 και με γνώση Αγγλικών
  Προκαταρκτικής .......
  Βέβαια και του άλλου είναι υπερβολικός ο λόγος του χωρίς να σημαίνει ότι δεν τον
  πιστεύω.

 15. Εικόνα Amalia
  AmaliaΣεπ 19, 2013 14:18 ΜΜ

  Την Καλημέρα μου Αυτεξούσιε! :)
  Σαφώς και υπάρχουν ασυμβατότητες με το Hardware σε πολλές από τις διανομές αλλά οι πολύ δημοφιλείς δεν έχουν δα τόσο τραγικά προβλήματα!!!! Το Mint συγκεκριμένα τρέχει απροβλημάτιστα και σε παλιά και σε νέα μηχανήματα μου! Για τις πιο μικρές θα συνιστούσα να μπαίνουν στην αντίστοιχη λίστα συμβατότητας υλικού (HCL Hardware Compatibility List) που συνοδεύει όλα τα λειτουργικά συστήματα ανεξαιρέτως πόσο μάλλον τις διανομές Linux! Και υποθέτω ότι όταν πειραματίζεσαι με μη δημοφιλείς Διανομές έχεις κάποια γνώση από υπολογιστές!!!

 16. Εικόνα Aυτεξουσιος
  Aυτεξουσιος (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 19, 2013 23:01 ΜΜ

  Ναι έτσι είναι.
  Σε φίλο στην δουλειά μεχρι 11.10
  έχουμε βάλει στο net-book,
  και μου ήρθε σήμερα με w8 περασμένα.
  Δηλαδή το Hardware δουλεύει πιο
  καλά με windows παρά με mint,ubuntu.
  Του πέρασε και lubuntu αλλά δεν πρόλαβα
  να το δοκιμάσω.
  Μου είπε ότι άνοιξε συγχρόνως στο
  σπίτι του το pc με i7 ssd w7 και το
  net-book με lubuntu.
  Το lubuntu άνοιξε πρώτο!!!

 17. Εικόνα Κωνσταντίνος

  Οι οποίοι κατά πάσα πιθανότητα δεν γνωρίζουν για τα Chrome/Chromium OS ή Joli OS, τα οποία απευθύνονται σε χρήστες που θέλουν κυρίως να "σερφάρουν" στο Ίντερνετ. Ακόμα καλύτερα μια πλήρη διανομή, αλλά αρκετά ελαφριά ώστε να ανοίγει γρήγορα, όπως το καταπληκτικό CrunchBang (αν και αρκετά μπερδεμένο), κι άρα να μπαίνεις εκεί που θέλεις άμεσα. Όμως αυτά θέλουν λίγη ώρα να μπουν και δεν αντέχουν να μην κάνουν like για πάνω από πέντε λεπτά.

  // Πάντως κι εγώ ξέρω χρήστες που αυτά τα δύο-τρία πράγματα είναι τα μόνα που κάνουν στο PC.

 18. Εικόνα DarkGoth
  DarkGothΣεπ 20, 2013 03:58 ΠΜ

  υπαρχουν οντως πολλοι τετοιοι, που κανουν μονο αυτα τα 2 ψευτοπραγματα στο πισι. αλλα δεν ειναι καθολου δυσκολο να μαθουν, οτι το φειμπουκ, ο "εσυ-σωληνας", και το κατεβασμα ταινιων, ειναι ακριβως το ιδιο, ειτε απο λινουκς, ειτε απο παντζουρια.

  αν πια βαριουνται τοσο πολυ, καλυτερα ας κατσουν με τα παντζουρια τους, απο το να τρεχουν σε ολα τα φορουμ "ΦΩΝΑΖΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ" με το παραμικρο, ενω παραλληλα να θαβουν το λινουκς σαν "δυσκολο", "κακοφτιαγμενο", "ερασιτεχνικο", "τελειως ασυμβατο", και τους λινουκσακιαδες σαν, "σνομπ", "ελιτιστες", "στερημενους" (ναι, το εχω ακουσει και αυτο :Ρ ), κλπ τετοια.

 19. Εικόνα Amalia
  AmaliaΣεπ 18, 2013 14:10 ΜΜ

  Ερώτησις: Ποιες είναι αυτές οι διανομές που δεν σου δουλέψαν; Εγώ δουλεύω Linux Mint και Bodhi Linux και δουλεύουν όλα άψογα!!!! Βρήκαν τα πάντα από μόνα τους και δεν χρειάστηκε να κάνω καμιά έξτρα εγκαταάσταση!!! Και μάλιστα το Mint τρέχει σε υπολογιστές του 2006 στον έναν εκ των οποίων τα Win7 μας έδειχναν ένα μεγαλοπρεπέστατο μεσαίο δακτυλάκι και δεν κάναν καν τον κόπο να βρουν το σκληρό!!! Και δεν έχω τίποτα με τα 7αρια, μην φανταστείς, ίσα ίσα που τα δουλεύω σε ένα Laptop και μ' αρέσουν σαν λειτουργικό (τα θεωρώ μαζί με τα ΧΡ σαν το ΤΟΠ της Microsoft).

 20. Εικόνα psyxroskianapodos
  psyxroskianapodos (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 18, 2013 18:24 ΜΜ

  PEBKAC

 21. Εικόνα Κωνσταντίνος

  Βασικά, το Linux ένα είναι. Τα λειτουργικά συστήματα (οι διανομές δηλαδή) που το χρησιμοποιούν ως πυρήνα είναι πολλές. (Πολύ απλά, το Linux δεν είναι το λειτουργικό, ενώ έτσι πως το γράφεις φαίνεται να είναι.)

  Στην συνέχεια, ποιες διανομές χρησιμοποίησες; Μπορούμε να βοηθήσουμε να το λύσεις το πρόβλημα. Υποψιάζομαι πάντως πως δεν έχεις χρησιμοποιήσει καν Linux, ή δεν έχεις χρησιμοποιήσει για αρκετό καιρό. Αυτά που λες γινόντουσαν μερικά χρόνια πριν. Τώρα οι βασικές διανομές (Debian, Ubuntu, Mint...) λειτουργούν (σχεδόν) τέλεια με την εγκατάσταση.

  > “Υπάρχει ένα linux κομμένο και ραμμένο στον υπολογιστή εκείνου που το έφτιαξε.”

  Οι περισσότερες διανομές αναπτύσσονται κι εξελίσσονται από την εκάστοτε κοινότητα αυτής. Ακόμη και διανομές που ξεκίνησαν ως προσωπικό project κάποιου τώρα έχουν αναπτυχθεί για να εξυπηρετούν αναρίθμητους χρήστες.

  Για να στο συνοψίσω: Οι διανομές δεν δημιουργούνται από ένα άτομο.

 22. Εικόνα DarkGoth
  DarkGothΣεπ 20, 2013 03:40 ΠΜ

  1ον:... ειναι ΤΟ λινουκς. ειναι ειδος λειτουργικου. ειναι 1. οι διαφορες εκδοσεις του λεγονται διανομες. το οτι καμια δεν εκατσε σωστα, δειχνει οτι μπορει να φταιει το hardware. αν καποια κομματια ειναι απο εταιριες που δεν τις ξερει ουτε η μανα τους, ειναι μαλλον δυσκολο να εχουν συμβατοτητα. εχω εγκαταστησει Τινυ embeddedOS στο desktop μου, και σε ενα λαπτοπ, και εκατσε σαν πουλακι. και το συγκεκριμενο, δεν εχει καν τις πολυτελειες του ubuntu, mint, κλπ. τα παντα σε αυτο ρυθμιζονται με το χερι. ουτε καν installer δεν εχει.

  2ον:... αυτο που λες για λινουκς "κομμενο και ραμμενο για εναν υπολογιστη", δεν ισχυει ουτε στο ελαχιστο. ολες οι διανομες υποστηριζονται απο παγκοσμιες κοινοτητες, οχι απο μεμονωμενα ατομα. και ολοι αυτοι εχουν τελειως διαφορετικο hardware.

  3ον:... τα ατομα που φευγουν, ειναι συνηθως αυτοι που προτιμουν να μην σκεφτονται λιγο παραπανω, και να τα εχουν ολα ετοιμα, απαιτωντας οι κοινοτητες, να γινονται η προσωπικη τους "τεχνικη εξυπηρετηση". οτι υπαρχουν και λινουκσκιαδες που συμπεριφερονται τελειως ελιτιστικα, και σνομπαρουν τους καινουριους, ναι, υπαρχουν. αλλα ειναι η εξαιρεση. και που δεν υπαρχουν σνομπ ατομα αλλωστε.

  οσο για τους "φραπεδοdeveloper", κανουν αυτο που κανουν εθελοντικα, και το κανουν το ιδιο καλα (αν οχι καλυτερα) απο τις χρυσοπληρωμενες redmont και crapple

 23. Εικόνα eldiabolo
  eldiabolo (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 18, 2013 04:50 ΠΜ

  hallooooo!!!
  το τελευταίο μήνα εχω βγάλει τον "είμαι από το fbi και κατεβάζεις τσόντες" ιό απο 3 pc....σε ένα λαπιτόπι 10ετίας της ανηψιάς μου στην επαρχία κάποιος παπάρας της έβαλε win7 και guess what? α)αγόρασε στικάκι για να έχει νετ β)είχε μια μπλε κάθετη γραμμή στην οθόνη γ)no blueδόντι δ)ήθελε 9μησι βδομάδες να μπουτάρει ε)είχε όλη την χλωρίδα και πανίδα (μαμουνάκια) που υπάρχει...
  και όσο για το οτι οι περισσότεροι δοκίμασαν linux και έφυγαν,κάτσε σ'ενα βενζινάδικο να δεις οτι οι περισσότεροι μαμάτοι τύποι δεν ξέρουν καν να φουσκώσουν τα λάστιχα του μαμάτου αυτοκινήτου τους....."ζω για να τρώω,να χέζω,να δουλεύω,και αν κάτσει να μαμήσω κάνα ξέκολο"....και αν νομίζεις ότι ο γραφών τα παραπάνω ειναι κανας geek...lol.....ένας απόφοιτος γυμνασίου είμαι....απλά ότι σκατά έχω στη καρκάλα μου το δουλεύω.

 24. Εικόνα georgezaf
  georgezaf (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 21, 2013 02:52 ΠΜ

  Ολοι οι γνωστοι μου μου εφερναν το pc τους να τους κανω φορματ γιατι δεν ηξεραν....Μεχρι που βαρεθηκα καθε 1-2 μηνες να τα κανω...Ετσι Αρχισα να τους μαθαινω το linux...Σε μερικους εβαλα το ubuntu...σε μερικους το mint....σε ολα τα μικρα laptop-netbook το lubuntu...Κανεις τους και ποτε δεν μου παραπονεθηκε οτι κολλαει το pc ή θελει φορματ....Επιτελους ο κοσμος εμαθε και κατι αλλο και με ευχαριστουσε....Ας τελειωνει καποτε αυτη η ιστορια με τα φορματ καθε λιγο και λιγακι...

  Υ.γ. και στα παιδια που βλεπω οτι ασχολουνται πολυ με το linux προτείνω arch! ;)

 25. Εικόνα DarkGoth
  DarkGothΣεπ 21, 2013 06:46 ΠΜ

  το λινουκς ανεστησε κυριολεκτικα ενα λαπτοπακι 10ετιας που εχω. περιττο να πω για το desktop, που το χρησιμοποιω ανετα, απο εφαρμογες mutimedia, μεχρι εξομοιωτες.

  οσο για το θεμα "φορματ", εγω εχω το αφθαρτο. το παναλαφρο και ταχυτατο TinyCore embeddedOS. ακομα και το περιβοητο "sudo rm -rf //" το τρωει για πρωινο. το συγκεκριμενο λινουκσακι πρεπει να προσπαθησεις πολυ σκληρα για να το διαλυσεις (foolproof κυριολεκτικα).

  δινεις ενα λαπτοπ με ετοιμη σετταρισμενη εγκατασταση (σε hybrid mode, που αντεχει κυριολεκτικα τα παντα), δειχνεις 1-2 πραγματα, και το ξεχνας. θα σε ξαναθυμηθουν μονο αν κλασει πομολα το μηχανημα.

 26. Εικόνα Panos
  Panos (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 21, 2013 03:05 ΠΜ

  Ναι μωρέ καλό είναι το linux το μόνο πρόβλημά του είναι άμα θέλεις ντε και καλά να τρέξεις συγκεκριμένες εφαρμογές, που είναι γραμμένες για Windows.
  Επίσης το 2ο πρόβλημα είναι ότι δεν έχει την υποστήριξη που πρέπει από τους κατασκευαστές hardware (nvidia, ati, intel κυρίως, για τα γραφικά), αλλά αν λυθεί το 1ο θα επιλυθεί και το 2ο.
  Όσο πάμε προς web based εφαρμογές (αρκετά erp προσανατολίζονται προς τα εκεί πλέον) και όσο βελτιώνεται το Wine (να τρέχει Photoshop και AutoCAD χωρίς κολλήματα για παράδειγμα) τόσο θα διαδίδεται το Linux όλο και περισσότερο, μέχρι που οι οίκοι θα δημοσιεύουν πια native εφαρμογές ή θα κάνουν επίσημα port να τελειώνουμε! (όπως και να το κάνουμε, κάποιες φορές δεν είναι δυνατόν να βρούμε ακριβώς αυτό που θέλουμε σε open source, γιατί η βιομηχανία χρησιμοποιεί πολλά proprietary πράγματα)...
  Για οικιακή χρήση (internet, ταινίες, κανένα παιχνιδάκι, κανένα κειμενάκι που και που) φυσικά, είναι το πλέον κατάλληλο λειτουργικό!

 27. Εικόνα TOM
  TOM (χωρίς επαλήθευση)Αυγ 28, 2016 14:03 ΜΜ

  Θα είμουν εκκεντρικός άμα έλεγα ότι εμένα μου φαίνονται.... λίγες οι διανομές? 4-5 είναι με παρακλάδια και θα είμουν ευτυχισμένος άμα είχε περισσότερες, οχι πως θα τις δοκίμαζα όλες αλλά όταν διαλέγεις απο πολλά σημαίνει οτι ένα απο αυτά θα σου κάνει, αμα διαλέγεις απο ένα λέγεται καθοδήγηση.

 28. Εικόνα debianass
  debianass (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 23, 2017 14:49 ΜΜ

  Τέσσερα χρόνια μετά τη δημοσίευση, και η γκρίνια για τις πολλές διανομές καλά κρατεί.
  Κι όμως, δεν είναι τίποτε άλλο από την αρχή του GNU: Ο καθένας είναι ελεύθερος να χρησιμοποιήσει, να αλλάξει και να διανείμει το ελεύθερο λογισμικό. Ο ΚΑΘΕΝΑΣ και φυσικά Η ΚΑΘΕΜΙΑ. Δεν καταλαβαίνω λοιπόν ποιός ο λόγος της γκρίνιας. Ο καθένας κάνει ότι νομίζει, σωστό ή λάθος, κι αν θέλει το διανέμει. Αυτό σημαίνει "διανομή". Αν είναι κουτσή, στραβή, ανάποδη, ας μην τη χρησιμοποιούμε. Μακάρι να υπάρξουν τόσες διανομές όσοι οι χρήστες linux κι ακόμα περισσότερες. Την ποιότητα θα τη φέρει η ποσότητα κι όχι η γκρίνια.

Scroll to Top