BETA

Κοίτα την σελίδα σου και όχι το Facebook ρε blogger

Εικόνα Helen

Screenshot-2

Τα social media/κοινωνικά δίκτυα, είναι μια πραγματικότητα του διαδικτύου εδώ και χρόνια και μπράβο τους. Στην πλειοψηφία τους είναι ιδιωτικές εταιρείες με μεγάλο μπάτζετ και με τακτικές που ακολουθούν ως συνήθως αυτές οι πολυεθνικές, οι οποίες δεν είναι άλλες από την υπερκερδοφορία. Αν και όχι το πρώτο, το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Facebook, όπου πλέον έχει εισαχθεί στο χρηματιστήριο με ένα πλήθος αρπακτικών (μετόχων) να ωρύονται για περισσότερα κέρδη.

Όποιος έχει την αίσθηση και πιστεύει πως όλα αυτά είναι δωρεάν και με σκοπό την βελτιστοποίηση του διαδικτύου, ή πως δουλεύουν προς όφελος του ανθρώπου, προφανώς ανήκει στην κατηγορία αυτών που πιστεύουν πως μας ψεκάζουν και πως στα έγκατα της γης, ζουν σαυράνθρωποι και δράκοι (και σίγουρα είναι φορολογούμενοι ψηφοφόροι). Είναι γεγονός πως το θέμα έχει πάρει διαστάσεις και σε καθημερινή βάση βλέπουμε να ξεπηδούν τέτοια δίκτυα.

Το γεγονός της ύπαρξής τους από μόνο του δεν είναι κακό, καθώς μπορούν κάλλιστα ν' αποτελέσουν ένα μέσο, ένα εργαλείο, προκειμένου ο καθένας να έχει επαφή με άλλους ανθρώπους που μοιράζονται αντίστοιχα ενδιαφέροντα ανταλλάσσοντας πληροφορίες και απόψεις.
Ο πιο σωστός ορισμός χρήσης είναι αυτός ακριβώς:

εργαλείο

Βέβαια μιλώντας για χώρες με τεχνολογική (ανάμεσα στα υπόλοιπα) καθυστέρηση, όπως η ελλάδα, όχι μόνο ως κοινωνικό δίκτυο, μα και ως το ίδιο το διαδίκτυο, νοείται το Facebook και για τους πιο "ψαγμένους" το Twitter. Ιδιαίτερα το δεύτερο, χρησιμοποιείται από δημοσιογράφους/δημιοκάφρους, τηλεβιβλιοπώλες, πολιτικούς και κάθε καρυδιάς καρύδι, με κύριο σκοπό την προπαγάνδα και την ατομική προβολή. Δε νομίζω να αμφιβάλει κανένας πως όταν τα ΜΜΕ μιλούν για διαδίκτυο, έχουν ως πρότυπα τα Facebook/Twitter και, σαν παρελκόμενα αυτών, τις tredy δημόσιο-γραφικές ιστοσελιδες τους.
Η ανοησία, η βλακεία, η παραπλάνηση και τα hoax είναι ένα καθημερινό φαινόμενο του διαδικτύου, όπου με μεγάλη συχνότητα βλέπουμε ηλίθιους ανθρώπους να τα πιστεύουν και να τα αναπαράγουν όλα αυτά.

Πολλά θα μπορούσαμε να πούμε για όλα αυτά, μα από την μια η επικέντρωση του άρθρου είναι αλλού και από την άλλη τα έχουμε αναφέρει σε άλλα άρθρα μας.

Το θέμα μας όμως είναι η υπερεκτίμηση και η ανάγκη που έχουν ορισμένοι άνθρωποι και αυτή μετριέται με fans και likes στο Facebook. Λίγο πολύ όλες και όλοι το έχουμε συναντήσει, ανθρώπους με χαμηλή αυτοεκτίμηση και νοημοσύνη να προσπαθούν να μαζέψουν χιλιάδες ακολούθους στο Facebbok, προκειμένου να αποδείξουν πως δεν είναι ηλίθιοι, όπως τους ξέρει ο περίγυρός τους.
Ούτε και εδώ θα σταθούμε, μα θα εστιάσουμε στους ανθρώπους οι οποίοι έχουν/διαχειρίζονται ιστοσελίδες και αντί να ρίχνουν το βάρος στην ίδια τους την σελίδα και την ποιότητα αυτής στα μέτρα των δυνατοτήτων τους, εστιάζουν σχεδόν 100% στο facebook και στους εκεί followers. Όσο πιο πολλούς έχουν τόσο πιο σημαντικοί και δυνατοί αισθάνονται.
Αναρίθμητα τα παραδείγματα με σελίδες σχεδόν μηδενικής επισκεψιμότητας και με τριψήφιους, ακόμα και τετραψήφιους fans στο Facebook, τα οποία είναι αντιστρόφως ανάλογα της πραγματικότητας και, τις περισσότερες φορές, της ποιότητας. Μάλιστα το τελευταίο διάστημα είναι μόδα και μεγάλη τρεντιά, να υπάρχει σαν φόντο το logo του facebook, όπου κάνοντας κλικ εκεί πάνω, μεταφέρεσαι από την ιστοσελίδα και το άρθρο που διάβαζες στην facebook fan page της.
Η ιστοσελίδα δηλαδή hit-αρει και πρακτικά βοηθάει το facebook (στο CEO). Οι ιστοσελίδες που εχω συναντήσει ως τώρα, όπως και οι περισσότεροι από εσάς που δεν έχετε σε κραυγαλέα εμφανές σημείο τα badges με τις fan-pages της στα social media, μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Σίγουρα έχετε και έχουμε διαβάσει πολλούς "επαναστάτες" του πληκτρολογίου να κατηγορούν το κακό facebook, λέγοντας διάφορα και αποστασιοποιώντας την θέση τους και με βαρύγδουπες δηλώσεις πως δεν το έχουν ανάγκη, μα φυσικά όλα αυτά είναι λόγια και γραφικότητες, Πρακτικά κανείς δεν τολμάει να ξεκόψει τον "ομφάλιο λώρο" με το facebook. Έχω ρωτήσει αρκετούς ανθρώπους που είτε έχουν, ή διαχειρίζονται ιστοσελίδες, γιατί αυτή η εμμονή με το Facebook.
Αν έχουν κάτσει ποτέ να παρατηρήσουν όλα αυτά τα likes και οι fans σε τι ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, από πλευράς επισκεψιμότητας στην ιστοσελίδα τους. Σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε σαφής απάντηση, καθώς ούτε οι ίδιοι ήξεραν το γιατί.
Στο μόνο που καταλήγουμε είναι το αυτονόητο. Πως το να έχουν έναν αριθμό από fans τους ανεβάζει την λίμπιντο, ενώ συγχρόνως αρκετοί νομίζουν πως θα πέσουν στα πόδια τους σαν μύγες οι διαφημιζόμενοι.

Με καμία εξαίρεση που να επιβεβαιώνει τον κανόνα, κάνοντας μια σχετική έρευνα αυτό που εξακριβώσαμε και μπορεί να ελέγξει ο καθένας, είναι πως οι ιστοσελίδες οι οποίες δίνουν έμφαση στο facebook, είναι είτε με άρθρα χαμηλής ποιότητας, είτε με πλαστές/hoax "ειδήσεις", είτε με συντριπτικό ποσοστό αναδημοσιεύσεις άρθρων άλλων σελίδων. Διευκρινίζω πως μιλάμε για ιστοσελίδες/blogs οι οποίες έχουν fan-page στο facebook και όχι για καθαρές Facebook pages, οι οποίες λειτουργούν εντός των πλαισίων του "κοινωνικού" δικτύου, χωρίς έξωθεν δικτυακή παρουσία.
Η διαφορά ανάμεσα σε αυτά τα δυο είναι τεράστια. Μιλώντας με ποσοστά και αριθμούς είναι χαρακτηριστικό ν' αναφέρουμε πως για παράδειγμα 200 likes στο facebook, αντιστοιχούν στην καλύτερη περίπτωση σε 40 με 50 πραγματικές επισκέψεις στην ιστοσελίδα και τις περισσότερες φορές με ελάχιστο χρόνο παραμονής, πράγμα που σημαίνει πως δεν διαβάσανε ολόκληρο το άρθρο. Κοινώς ούτε καν ο κόπος του αρθρογράφου, ακόμα και αν το άρθρο είναι clopy-paste, δεν επιβραβεύεται ηθικά. Από όποια πλευρά και να το δεις δηλαδή, στην ουσία το μόνο που επιτυγχάνεται είναι το να δείχνει κάποιος "πόσο μεγαλη την έχει", εντυπωσιάζοντας αγνώστους και αδιάφορους σε αυτόν ανθρώπους.
Άντε και για πουλάει μούρη στην Σουλάρα, πως είναι κάποιος σπουδαίος επειδή έχει 200/300/1000 fans στο Facebook. Είναι τόσο έντονη αυτή η like-λαγνεία όπου πίσω από όλο αυτό ανθεί μια τεράστια αγορά με fake fans, κάτι που πλέον είναι δεδομένο σε πάρα πολλές fan-pages (ναι, για ελληνικές μιλάμε). Ναι, πληρώνουν για να φαίνεται πως έχουν μεγάλο όγκο από followers στο facebook.
Δείτε σχετικά: Η αγορά των Likes στο Facebook.

Όπως λοιπόν προκύπτει για ορισμένους είναι πολύ σπουδαίο όλο αυτό.

Πρόσφατα είδαμε ένα "άρθρο" που μας έκανε ν' απορήσουμε, για μια σελίδα που έτσι κι' αλλιώς τον τελευταίο χρόνο έχουμε πολλές αμφιβολίες (δεν θέλουμε να μειώσουμε κανέναν, μα για δείτε, είναι επιεικώς αστείο και τελικά τον ίδιο τους τον εαυτό και την σελίδα υποβαθμίζουν).
Φυσικά δεν "κατηγορούμε" τον έμμισθο αρθογράφο ο οποίος προφανώς έλαβε εντολή από το αφεντικό της ιστοσελίδας να γράψει κάτι τετοιο:

Screenshot-1

Με ένα και μόνο τέτοιο άρθρο, προσωπική άποψη αυτό, υποβάθμισε κάθε προσπάθεια και κάθε άλλο άρθρο στην ιστοσελίδα. Πιστεύω πως δεν έχει νόημα να μακρηγορήσουμε περαιτέρω, είναι σαφές το τι θέλουμε να πούμε και πιστεύω πως οι περισσότεροι το έχουν αντιληφθεί. Ωστόσο πρέπει να γίνουν ορισμενες διευκρινήσεις, καθώς δικαιολογημένα κάποιος θα πει:

Ναι, μα και εσείς έχετε facebook fan-page

Και έτσι ακριβώς είναι. Λίγους μήνες μετά την άνοδο του osarena στο διαδίκτυο, η τότε σύνθεση της ομάδας (κανείς μας δεν ήταν έμπειρος blogger εκείνη την εποχή), έκρινε αυτό ως σωστό, επειδή "έτσι έπρεπε" και όπως ίσως θυμάστε ορισμένοι, είχε υπάρξει και μια σχετική πίεση από αναγνώστες της σελίδας.
Στην ουσία, την συγκεκριμένη page την χρησιμοποιούμε ως rss και όχι για κάτι περισσότερο, ασχέτως αν ορισμένοι το έχουν παρεξηγήσει και πιστεύουν πως είμαστε υποχρεωμένοι να απαντάμε σε απορίες τους εκεί, επειδή βαριούνται να ρωτήσουν στο forum ή αλλού (ντάξει, δεν το κάνουν όλοι από κακή πρόθεση).
Ούτε και κάναμε πάρτι, όταν η εκεί page ξεπερνούσε τους 4000 ανθρώπους, αριθμό ρεκόρ για μια σελιδα με θεματολογία και περιεχόμενο σαν του οσαρένα.

Εδώ και κάμποσους μήνες έχουμε μπει στο τριπάκι να απαλλαγούμε από κάθε social page και όχι μόνο από το Facebook, μετά από μια σειρά αλλαγών της σελίδας.
Αν και υπήρξαν μερικές αντιδράσεις, εν' τούτοις ήρθε πλέον ο καιρός να απαλλαγούμε μια για πάντα από τα socials.
Δεν θεωρούμε πως τα έχουμε ανάγκη και ούτε μας ενδιαφέρουν. Η αλήθεια είναι πως αυτά μας έχουν ανάγκη και εκτός αυτού το osarena είναι μια φθασμένη σελίδα με το δικό της κοινό και φίλους.
Η δύναμή μας είναι τα άρθρα μας, η μεταδοτικότητα της γνώσης και πως δεν πουλάμε τίποτα προκειμένου να έχουμε ανάγκη από πελατεία, ούτε καν μας ενδιαφέρει να αποδείξουμε το παραμικρό σε κανέναν.
Στόχος μας είναι ένα καλύτερο διαδίκτυο και, αυτό, σε καμία περίπτωση δεν το κάνουν τα social media. Το κάνουν οι άνθρωποι και οι χαρακτήρες τους. Και δικαίωμά μας να είμαστε καχύποπτοι και να ασκούμε όποιου είδους κριτική θέλουμε σε τέτοιες περιπτώσεις.

 • Σχόλια

22 Comments:

 1. Εικόνα kiriakosGR
  kiriakosGR (χωρίς επαλήθευση)Mar 01, 2014 21:19 ΜΜ

  "Στόχος μας είναι ένα καλύτερο διαδίκτυο και αυτό σε καμία περίπτωση δεν το κάνουν τα social media. Το κάνουν οι άνθρωποι και οι χαρακτήρες τους."

  Δηλαδή τα Social media από τι απαρτίζονται; Από γαϊδούρια;

  Αν είσαι σωστός, βάζεις ποιοτικά άρθρα, και δεν "αγοράζεις" likers τότε το facebook αποτελεί ένα καταπληκτικό εργαλείο για να προωθήσεις οποιαδήποτε δουλειά σου!

 2. Εικόνα Helen
  HelenMar 01, 2014 21:30 ΜΜ

  Ναι ότι πεις. Όπως ειπαμε είναι θέμα χαρακτήρα και μερικοί δεν τον έχουν. Σε παρακαλώ, μην παρομοιάζεις τον εαυτό σου με τα συμπαθή τετράποδα :)
  Αυτό που λες εσύ ακριβώς το έχουμε πει από τις παρατέταρτο, ΑΝ έκανες τον κόπο να διαβάσεις όλο το άρθρο:

  "Το γεγονός της ύπαρξής τους από μόνο του δεν είναι κακό, καθώς μπορούν κάλλιστα ν’ αποτελέσουν ένα μέσο, ένα εργαλείο, προκειμένου ο καθένας να έχει επαφή με άλλους ανθρώπους που μοιράζονται αντίστοιχα ενδιαφέροντα ανταλλάσσοντας πληροφορίες και απόψεις. Ο πιο σωστός ορισμός χρήσης είναι αυτός ακριβώς:
  εργαλείο"

  τ' οποίο ωστόσο, το osarena δεν το έχει ανάγκη. Μιλάμε για μια σελίδα με 100% δικό της περιεχόμενο άλλωστε.

  Σ' ευχαριστώ πάντως, καθώς με μόλις δυο προτάσεις επαλήθευσες τα λεγόμενα του άρθρου, σχετικά με το iq των περισσότερων facebook fans.
  Αλλά τι να λέω και εγώ ε; Για κάποιους κλαρινόγαμπρους σαν εσένα, δεν είμαι παρά μια ακόμα γκόμενα που καλό θα ήταν να πλένει κάνα πιάτο και να ανοίγει τα πόδια της, εεεε;

  Το ποιος είσαι φαίνεται εδώ: http://osarena.net/osarena-2/editorials/editorial-martiou-2014-leme-ochi-stous-xeroles-ke-sta-trolls.html

 3. Εικόνα vas
  vas (χωρίς επαλήθευση)Mar 02, 2014 16:54 ΜΜ

  Κρίμα, τέτοιου επιπέδου σχολιασμοί υποβαθμίζουν το πολύ καλό, κατά τα άλλα, άρθρο σας.

 4. Εικόνα constantinos
  constantinosMar 02, 2014 17:32 ΜΜ

  Εννοείς αυτά προφανώς:


  Καλή η κριτική φίλε μου, μα πιο καλό ακόμα να έχουμε πλήρη άποψη πριν την παραθέσουμε. Άνθρωποι οι οποίοι βρίζουν και λασπολογούν και επιτίθενται ρατσιστικά σε γυναίκες είναι τιποτένιοι. Εκτός αν συμφωνείς με αυτές τις "απόψεις" και σε ενοχλεί η άμυνα.
  Υποθέτω δεν θα μπήκες καν στον κόπο να κλικάρεις το link που παραθέτει στο τέλος.

 5. Εικόνα vas
  vas (χωρίς επαλήθευση)Mar 02, 2014 18:29 ΜΜ

  Φίλε Κωνσταντίνε, ας αρχίσω ανάποδα.
  Το editorial του Μαρτίου το ειχα ήδη διαβάσει πριν δημοσιευθεί αυτό το άρθρο.... και μπορώ να πω οτι η εύκολη υποθεση σου με ενοχλεί και λίγο.
  Τέλος πάντων, αυτό που ελεγα πιο πάνω είναι οτι ακόμη και όταν έχεις να αντιμετωπίσεις τέτοιου τύπου ανθρώπους, το επιπεδό του λόγου σου θα πρέπει να το κρατάς ψηλά.
  Άμυνα λοιπόν, ΝΑΙ, αλλά με τρόπο τέτοιο, ο οποίος θα προβληματίσει και θα δείξει εναν άλλο δρόμο.
  Όσο για τις δημοσιεύσεις που παραθέτεις .... σε αφήνουν άφωνο.

 6. Εικόνα constantinos
  constantinosMar 02, 2014 19:48 ΜΜ

  @Vas, ξέρεις πως ο δικτυακός και εξ' αποστάσεως λόγος εύκολα μπορεί να δημιουργήσει παρερμηνεύσεις και παρεξηγήσεις.
  Έλα όμως και λίγο στην θέση μας και αναρωτήσου πως νοιώθουμε και πως έπρεπε να αντιδρούμε όταν σε κάποιες περιπτωσεις, λίγες είναι η αλήθεια, καθημερινές όμως, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με κακόβουλους ανθρώπους.
  Και αυτά δημοσία έτσι? Να ξερες πόσα έχουμε δει στα mail και ιδιαίτερα οι κοπέλες. Πίστεψέ με δε μπορείς να φανταστείς.
  Από την άλλη, όταν ο άλλος έρχεται εξ' επί τούτου να κάνει κακό, όποια τακτική και αν ακολουθήσεις δεν πιάνει και δεν έχει την παραμικρή σημασία.
  Ρίξε μια ματιά γύρω σου. Τέτοια ανθρωπάκια υπαρχουν παντού. Από το κοινοβούλιο, μέχρι το διπλανό μας διαμέρισμα.
  Κάποια στιγμή θα δημοσιεύσω σχόλια και mail, ώστε να καταλάβετε και να κατανοήσετε γιατί χρησιμοποιούμε επιθετική γλώσσα.
  Στο τέλος-τέλος αν το σκεφτείς, εμείς δεν υποχρεώνουμε κανέναν σε τίποτα. Απλά κάποιοι ενοχλούνται επειδή τo osarena τα πάει πολύ καλά σε σχέση με τις δικές τους αποτυχημένες προσπάθειες. Να ψοφήσει ο γάιδαρος του γείτονα δηλαδή, αντί να προσπαθήσουν να κάνουν κάτι καλό και αυτοί.
  Και ξέρεις κάτι ακόμα; Είμαστε ο εαυτός μας, δεν έχει κανένα νόημα να το παίζουμε τυπικοί και ευγενείς σε τετοιες περιπτώσεις. Όλα τ' άλλα μυρίζουν υποκρισία και πελατειακές σχέσεις.

 7. Εικόνα Αλέξανδρος Κανακόπουλος
  Αλέξανδρος Κανα... (χωρίς επαλήθευση)Mar 27, 2014 01:57 ΠΜ

  Με την άδειά σου, αντιγράφω το "κλαρινογαμπρός", καταπληκτική φράση...

 8. Εικόνα matthew
  matthew (χωρίς επαλήθευση)Mar 27, 2014 03:12 ΠΜ

  Μην υποβαθμίζεις τόσο πολύ τα γαϊδούρια. Μπορεί να σε ακούσει ο Πεπίτο Γκονζάλες...

 9. Εικόνα Darkwaver
  Darkwaver (χωρίς επαλήθευση)Mar 01, 2014 22:52 ΜΜ

  Δεν έχει καμια σχέση το ΦΒ και το osarena όσο και να θέλει κανείς να τα συσχετίσει για οποιδήποτε λόγο πέραν του ότι ένα ςθεατής μπορεί να τα βρει σε μια οθόνη. Μην ξεπέφτετε στο παιδαριώδες επίπεδο του καθενός.
  Απο την άλλη το να ξέρουμε ότι το ΦΒ είναι πλατφόρμα που ο καθένας λέει την αποψάρα του δε φτάνει. Οι κάθε λογής διαφημιστές κλπ κλπ κλπ είναι βέβαιο ότι αν δεν είχαν ένα τέτοιο μέσο απλά θα το κατασκευάζαν αργά ή γρήγορα. καταπως φαίνεται, το μόνο που έγινε ήταν να εκμεταλλευτούν ότι στερεώθηκε απο την παλιότερη γενιά.
  Και προφανώς αφού η νομοθεσία το επιτρέπει, μια τροποποίηση της άδειας χρήσης δίνει όλο και περισσότερο αυτές τις δυνατότητες. Και παράλληλα παίζονται στο background τα κάθε είδους παιχνίδια με τα δεδομένα. Αυτά είναι ΔΕΔΟΜΕΝΑ.
  Η μεγαλύτερη επανάσταση της εποχής αυτής θα είναι όταν η μάζα αυτών των αφελών χρηστών συνειδητοποιήσει ότι τα εργαλεία της επιστήμης τα χειρίζονται αυτοί που έχουν συμφέρον να τον αποκοιμίζουν

 10. Εικόνα constantinos
  constantinosMar 01, 2014 23:16 ΜΜ

  @Darkwaver, η πιο σωστή πρόταση και με την μέγιστη αλήθεια:

  Η μεγαλύτερη επανάσταση της εποχής αυτής θα είναι όταν η μάζα αυτών των αφελών χρηστών συνειδητοποιήσει ότι τα εργαλεία της επιστήμης τα χειρίζονται αυτοί που έχουν συμφέρον να τον αποκοιμίζουν

  Βέβαια δεν ξέρω αν και πότε θα γίνει αυτό, επειδή αν συμβεί κάτι τετοιο προφανώς θα έχει υπάρξει και ανατροπή και σε άλλα πράγματα της κοινωνίας.

 11. Εικόνα constantinos
  constantinosMar 02, 2014 10:51 ΠΜ

  Δεν έχεις άδικο. Φυσικά και έχεις κάθε δικαίωμα να αντιδράσεις σε περιπτώσεις που θα αντιληφθείς φωτογράφιση από σπόντα, ακόμα και να ειδοποιήσεις αστυνομία, καθώς αυτό διώκεται με βάση τον νόμο τους περί προσωπικών δεδομένων ή ακόμα αν αντιληφθείς φωτογραφία σου από τρίτον στο διαδίκτυο, είναι μια καλή ευκαιρία να κερδίσεις χρήματα ως αποζημίωση κάνοντας του μήνυση.
  Προσωπικά επειδή είμαι ενάντια σε μπάτσους και νόμους, αυτό που εχω κάνει είναι να απαιτήσω να διαγράψει ατάκα και επί τόπου κάθε φωτογραφία στην οποία απεικονιζόμουν εγώ ή άτομα της παρέας μου και σε κάποια περίπτωση έπεσαν και λίγες ψιλές.

 12. Εικόνα Maria
  MariaMar 01, 2014 23:04 ΜΜ

  @KyriakosGR, Αν κρίνω πάντως από σένα και την σελίδα σου, είναι 1000% βέβαιο ότι έχεις αποτύχει και σε αυτό!

 13. Εικόνα Haris
  HarisMar 01, 2014 23:17 ΜΜ

  Αυτό που δεν είναι ωραίο με το fb είναι η νέα τάση με τα βιογραφικά. Διάβασα στο καριέρα, ένα site αναζήτησης εργασίας, που προτείνει "να έχετε facebook όπου να αναγράφετε τα προσόντα σας, και να είσαστε ενεργοί στο twitter, άκουσον άκουσον, γιατί από εκεί μπορεί να σας ανακαλύψουν πιθανοί εργοδότες" (!)

  Που φτάσαμε...να πρέπει να δημοσιοποιείς βιογραφικό με όλα σου τα στοιχεία για να βρεις δουλειά, και στο βιογραφικό να θεωρείται "συν" αν γράφεις facebook τάδε. Ή αν δεν το κάνεις να φοβάσαι πως θα πει ο εργοδότης "μα που ζει αυτός, στο μεσαίωνα και δεν έχει fb".

 14. Εικόνα Haris
  HarisMar 01, 2014 23:09 ΜΜ

  Δεν είμαι υπέρ των social. Τα θεωρώ χαζά, ενώ υπάρχουν τόσα δημιουργικά άλλα πράγματα να ασχοληθεί κανείς. Μόδα είναι που κάποια στιγμή θα περάσει.

  Δεν έχουν και καλή δομή, το interface του facebook είναι χάλια. Του You Tube ήταν καλό κάποτε, τώρα όχι. Κάποιο θετικό στοιχείο; Στο fb είχα βρει κάποιους φίλους που είχαμε χαθεί εδώ και δεκαετίες, αλλά έτσι κι' αλλιώς πέρα από το "γειά" δεν μιλήσαμε περισσότερο.

  Πιο πολύ οι νέοι το χρησιμοποιούν για σχέση.
  Στο You Tube είχαν φτιάξει μια πολύ ωραία κοινότητα καπνιστών πίπας, με άλλους καπνιστές από ξένες χώρες, ήταν εξαιρετική κοινότητα, συμμετείχα, ανταλλάξαμε πολλές ιδέες, γνώμες και τοποθετήσεις. Όταν το You Tube μετατράπηκε σε εμπορικό, χάλασε το interface, οι περισσότεροι έφυγαν.

  Ένα θετικό που έχουν, είναι ότι όταν για κάποιο λόγο αποφασίζεις να φύγεις, μπορείς να διαγράψεις το profile σου.

 15. Εικόνα eldiabolo
  eldiabolo (χωρίς επαλήθευση)Mar 01, 2014 23:45 ΜΜ

  Μόδα τα social,μόδα η χρεισσυ αβγεί,μόδα τα reality,μόδα μόδα....Χάρη κατά τη γνώμη μου δεν είναι μόδα όλα αυτά.....ζούμε την δικτατορία της βλακείας στο ζενίθ(?) της...
  https://www.youtube.com/watch?v=ALm1lu6CmFI

 16. Εικόνα Nicko28_
  Nicko28_ (χωρίς επαλήθευση)Mar 01, 2014 23:54 ΜΜ

  @Χαρης! ΣΥμφωνω με τα χιλια μαζι σου καθως λογω ηλικιας ετυχε να εχω γνωρισει το ιντερνετ και χωρις τα σοσιαλ μεντια τυπου φβ δηλαδη κτλ! Αυτο δε με το βιογραφικο που ανεφερες ειναι τρομαχτικο! Ελπιζω οτι απλα ειναι εξαιρεση μεμονομενων ανοητων περιπτωσεων!
  Επισης για το youtube συμφωνω με τα χιλια! Μα καλα πως το κανανε ετσι?! ειδικα τωρα τον Ιανουαριο?! για να βρω το inbox μου πρεπει να βαζω το παρακατω url www.youtube.com/inbox !
  Δεν εχω βρει αλλον πιο αμεσο τροπο...
  Ασε που ειναι ενοχλητικη η αμεση συνδεση του με το google+ !!!επικινδυνο privacy exploit!!!!
  Διαφωνω ομως οτι τα σοσιαλ μεντια ειναι μοδα και θα περασει! Δυστυχως η ευτυχως (και να σου πω την αληθεια κατα την γνωμη μου ευτυχως! ειναι ενα πολυτιμο εργαλειο συνδεσης ανθρωπων! Πλεον το ιντερνετ ειναι παντου...οποτε υπαρχουν και τα αναλογα εργαλεια! Ναι ισως μπορει να ειναι χασιμο χρονου απο ενα σημειο και μετα αλλα για να λεμε την αληθεια ειναι ομορφο να μπορεις να συνδεεσαι με τοσο κοσμο ετσι! Και γιατι οχι...και σχεσεις ωραιες γινονται και ξεπετες και απο ολα!!!

 17. Εικόνα Panos
  Panos (χωρίς επαλήθευση)Mar 02, 2014 00:49 ΠΜ

  Ωραία με πείσατε για άλλη μια φορά αλλά προσωπικά θα ήθελα να δω το osarena να μην έχει τέτοιους λογαριασμούς (ούτε fb, ούτε g+, ούτε twitter, ούτε τπτ social). Είσαι εναντίον όλων αυτών αλλά τα χρησιμοποιείς;; ακόμα και με rss.. γτ;
  (Προσωπική γνώμη είναι αυτό)

 18. Εικόνα Helen
  HelenMar 02, 2014 01:57 ΠΜ

  @Panos η απάντηση έχει ήδη δοθεί στο άρθρο. Λάθη και σφάλματα όταν δεν είχαμε ακόμα εμπειρία. Όπως λέμε λοιπόν, ήδη η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει. Λογικά τα επόμενα 24ωρα θα βγει και η ανακοίνωση. Είναι άλλωστε κάτι που δεν ήρθε από την μια μέρα στην άλλη, μα καιρό πριν.

 19. Εικόνα Pp
  Pp (χωρίς επαλήθευση)Mar 02, 2014 17:24 ΜΜ

  Ποιο είναι το πρόβλημα με το rss; Εγώ το χρησιμοποιώ με το Akregator. Αντιθέτως θα πρέπει να το βάλουν κάπου που να είναι πιο εύκολο να το δεις γιατί τώρα είναι κρυμμένο.

 20. Εικόνα Nikitas
  Nikitas (χωρίς επαλήθευση)Mar 02, 2014 01:01 ΠΜ

  Τι θα γίνει ποια με αυτό το facebook;;;
  Βγαίνεις έξω να κάνεις μια βόλτα, να πιεις ένα καφέ ή ποτό με φίλους και ο κάθε ηλίθιος στο διπλανό τραπέζι βγάζει φωτογραφίες και τις ανεβάζει στο facebook, και η φωτογραφία πήρε και εσένα που ήσουν δίπλα γτ? Συγνώμη αλλά εμένα με ρώτησες;; ή το άλλο το εκνευριστικό που στα club τριγυρνάνε άτομα με μια φωτογραφική και τραβάνε φωτογραφίες χωρίς να σε ρωτήσουν και την επόμενη μέρα μαθαίνεις από τους γνωστούς σου ότι σε είδαν στο facebook ενώ εσύ δεν έχεις λογαριασμό εκει. Ποίος γνωρίζει τι πρέπει να κάνουμε; Δεν μου αρέσει όλο αυτό. Που πάμε ρε παιδιά;

 21. Εικόνα Greg
  Greg (χωρίς επαλήθευση)Mar 02, 2014 18:14 ΜΜ

  Αμ δεν φταίνε οι ιστοσελίδες.. Φταίνε οι άνθρωποι και η σιχαμένη μόδα που έχει δημιουργηθεί.
  Πλέον δεν έχει σημασία η δουλειά που έχεις ρίξει για την συγγραφή του τάδε άρθρου, απλά επειδή μάζεψεις τόσα likes στο facebook.
  Όλα ξεκινούν απ τον άνθρωπο. Ο ίδιος υποβιβάζει τον εαυτό του (και την δουλειά του ταυτόχρονα) και μετά περιμένει να αμειφθεί. Από τι? Από τα Likes του μαλλον.

  @ConstantinosΤο πιο ειρωνικό όλων είναι ότι όσο σαματά και να κάνεις, παιζει και να δεις τον εαυτο σου σε φωτογραφια στο fb να παιζει φαπες για αυτό που προσπαθούσες να αποφύγεις xD

 22. Εικόνα matthew
  matthew (χωρίς επαλήθευση)Mar 27, 2014 03:23 ΠΜ

  "Όποιος έχει την αίσθηση και πιστεύει πως όλα αυτά είναι δωρεάν και με σκοπό την βελτιστοποίηση του διαδικτύου, ή πως δουλεύουν προς όφελος του ανθρώπου, προφανώς ανήκει στην κατηγορία αυτών που πιστεύουν πως μας ψεκάζουν..."
  Εδώ ενίσταμαι παιδιά. Είμαι ένας από αυτούς που πιστεύω ότι μας ψεκάζουν & ότι τα chemtrails είναι γεγονός & πραγματικότητα.

Scroll to Top