BETA

Linux και Αναρχία

Εικόνα Maria

anarchy-and-free-software2

Η πρόσβαση στους υπολογιστές -και οτιδήποτε θα μπορούσε να σε διδάξει κάτι για τον τρόπο που ο κόσμος λειτουργεί- πρέπει να είναι απεριόριστη και απόλυτη.

R. Stallman

Θα με πιστεύατε εάν σας έλεγα ότι θα μπορούσατε να κάνετε ακτιβισμό χωρίς να εργάζεστε μέσα στο «σύστημα», χωρίς να διακινδυνεύετε πως θα… κονομήσετε κάποια ποινή φυλάκισης και πως, όχι μόνον δεν θα σας κοστίσει τίποτα απολύτως μα, θα εξοικονομήσετε και πολλά χρήματα;
Για σκεφτείτε το λίγο˙ έχετε την επιλογή είτε να συνεχίσετε να υποστηρίζετε εταιρείες που βασίζονται σε νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας είτε να επιλέξετε κάποιες άλλες λύσεις που αναπτύσσονται και ακμάζουν χωρίς την απειλή της βίας. Η επιλογή είναι καθαρά δική σας. Θέλετε να συμμετέχετε σε αυτό το είδος ακτιβισμού;

Ο λόγος για το λειτουργικό σύστημα που επιλέγετε να χρησιμοποιήσετε στον υπολογιστή σας. Εάν έχετε τα Windows της Microsoft (ασχέτου έκδοσης), τότε αυτό που στην πραγματικότητα κάνετε είναι να χτυπάτε την ελευθερία. Γιατί; Μα, πέραν του ότι το λέει ο Στάλλμαν ( :D ), τα Windows της Mircosoft (τα ίδια ισχύουν φυσικά και για το λογισμικό της Apple) βασίζονται σε νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας για να εμποδίσουν τόσο τους χρήστες όσο και τους προγραμματιστές να αντιγράψουν ή έστω να αλλάξουν στο παραμικρό στην αρχιτεκτονική του λογισμικού της.
Για να καταλάβετε πόσο όλη αυτή λογική καταστρατηγεί κάθε ίχνος Ελευθερίας, φανταστείτε να αγοράζατε ένα σπίτι που στους όρους του συμβολαίου θα σας απαγόρευε την οιανδήποτε τροποποίηση ή προσθήκη. Όπως το αγοράσετε, έτσι θα πρέπει να το διατηρήσετε.

Μα, αφού το αγόρασα˙ είναι δικό μου. Εγώ θα το χρησιμοποιήσω και θέλω να αλλάξω…

Τι κι αν δεν σε βολεύει και θέλεις να κάνεις κάποιες αλλαγές;

Δεν πα ’να θέλεις; Απαγορεύεται!

Και, φυσικά, απαγορεύεται και η αντιγραφή του.

Μα, το είδε ο αδερφός μου και του άρεσε˙ θέλει να φτιάξει ένα ίδιο. Τι πειράζει;

Απλούστατον (sic)˙

απαγορεύεται!

Κανείς άλλος δεν μπορεί να φτιάξει ένα παρόμοιο˙ ούτε καν μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ίδια δομική τέχνη για να κατασκευαστεί κάποιο άλλο σπίτι.
Μπορείτε να το διανοηθείτε;
Αλήθεια, πώς θα αντιδρούσατε σε αυτήν την περίπτωση; Θα το αφήνατε να περάσει στο ντούκου και θα το αγοράζατε ένα τέτοιο σπίτι; Παρόλο που θα ήταν κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο πως δεν είστε κατ’ ουσίαν ο ιδιοκτήτης του; Είτε το δείτε από την πλευρά της αναρχίας είτε το σκεφτείτε από την ηθική αξία του πράγματος, είναι προφανές πως η αρχή της ατομικής ιδιοκτησίας δεν συνάδει με αυτήν της πνευματικής ιδιοκτησίας.

Ας μην μείνουμε όμως στην ηθική του θέματος και ας προχωρήσουμε σε κάποιους πιο πρακτικούς λόγους. Τα Windows της Microsoft είναι γραμμένα με τέτοιο τρόπο που να μην μπορούν ούτε οι χρήστες αλλά ούτε και οι προγραμματιστές να διαβάσουν τον πηγαίο κώδικα. Φανταστείτε δηλαδή να μην μπορείτε να επιθεωρήσετε το ίδιο σας το σπίτι. Δεν θα είχατε ιδέα για το εάν και κατά πόσον τα θεμέλιά του είναι ελαττωματικά. Θα μπορούσαν κάλλιστα να υπάρχουν τερμίτες που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές στο κτίριο.
Τα υδραυλικά και τα ηλεκτρολογικά θα μπορούσαν να είναι σε άθλια κατάσταση. Θα μπορούσαν να υπάρχουν ένα σωρό ανθυγιεινές συνθήκες για τις οποίες θα έχετε πλήρη άγνοια και που, ενδεχομένως, θα απειλούν την ασφάλειά σας.

Το λειτουργικό σύστημα των Windows ή οποιοδήποτε λογισμικό που δεν αφήνει τους χρήστες και τους προγραμματιστές να επιθεωρήσουν την αρχιτεκτονική του μπορεί να περιέχει κακόβουλο κώδικα που απειλεί την προστασία της ιδιωτικής σας ζωής. Για παράδειγμα, μπορεί να υπάρχει κώδικας στον Internet Explorer, τον browser της Microsoft, στον Outlook mail client τους ή στο σύνολο του λειτουργικού συστήματος των Windows, που στέλνει τα στοιχεία σας κατ’ ευθείαν στην NSA. Η αλήθεια είναι ότι δεν θα το ξέρετε και δεν υπάρχει και κανένας τρόπος να το μάθετε. Το μόνο που γνωρίζουμε μετά βεβαιότητας είναι ότι, στα Windows, το κακόβουλο λογισμικό επικρατεί. Είναι και θέμα τεχνικής.

Με απλά λόγια, φανταστείτε το σπίτι σας να είναι εντελώς ευάλωτο στα στοιχεία της φύσης και στους εισβολείς και εσείς να μην έχετε δικαίωμα να το προστατέψετε. Ούτε να το οχυρώσετε με δομικά υλικά για υγρασία, μούχλα, πυρκαγιά αλλά ούτε και να κάνετε το πιο απλό πράγμα στον κόσμο, να βάλετε μια κλειδαριά ασφαλείας στην πόρτα σας. Ανίκανοι να αντιδράσετε και να προστατέψετε εαυτούς, να πρέπει να εξαρτιέστε πάντα από τον καιρό, από τις πυροσβεστικές και αστυνομικές υπηρεσίες.
Το ίδιο συμβαίνει και με τα Windows˙ θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως η υπ’ αριθμόν ένα απειλή, για την online ασφάλειά μας, είναι το λειτουργικό μας σύστημα.
Η λύση; Το GNU/Linux. Το Ελεύθερο και open-source λογισμικό. Ό,τι μέτρα και να λάβετε με τα κλειστά ιδιοταγή λογισμικά, θα είναι απλά ημίμετρα. Για να χτυπήσετε το κακό στην ρίζα του και να προστατευθείτε online, κρίνεται απαραίτητη η μετάβαση σε Linux. Το θεωρώ περιττό να τονίσουμε και τα πλεονεκτήματά του όπως ότι είναι πολύ πιο εύκολο στην χρήση από τα Windows και τρέχει πολύ πιο γρήγορα ο υπολογιστής. Δεν στερείται το παραμικρό από θέμα εμφάνισης, το αντίθετο μάλιστα. Το Linux είναι το δώρο που ήρθε για να ξαναφέρει την χαρά στην τεχνολογία των υπολογιστών.
Και το κυριότερο; Μας δίνει την ευκαιρία να σταματήσουμε να υποστηρίζουμε το εταιρικό κράτος, επιλέγοντας το Ελεύθερο λογισμικό έναντι των τυραννικών ομολόγων του. Είναι αναμενόμενο τα κράτη να έχουν μια αέναη επιθυμία να ρυθμίζουν και να ελέγχουν (ΚΑΙ) το Ιντερνέτ, αφού είναι το σύγχρονο μέτωπο της Ελευθερίας και της Ελεύθερης σκέψης. Τα κράτη και οι πολιτείες θέλουν να πολεμήσουν και αυτό το, τελευταίο ίσως, μέτωπο. Μετατρέπουν τις ιδέες σε ιδιοκτησία.

Αναρχικά σκεφτόμαστε όλοι, καθημερινά.

45

Απλά, οι περισσότεροι είτε το απωθούμε είτε το ντύνουμε με πιο συμβατικά ρούχα. Παίρνουμε επιλεκτικά αυτό που μας συμφέρει και «βαφτίζουμε» ιδεολογικά την τεμπελιά μας επειδή δεν έχουμε σκεφτεί ρεαλιστικά το ενδεχόμενο μιας αναρχικής κοινωνίας. Το άλλο, το πρότυπο, το κατεστημένο, αυτό που έχουμε τόσα χρόνια είναι πιο «σίγουρο»˙ σαν τα Windows ένα πράγμα! Μπορεί να μην υπάρχει διανομή του Linux ονόματι «Αναρχία», μα χρησιμοποιώντας Linux αντιτίθεσαι στις οιεσδήποτε κατευθυντήριες γραμμές προσπαθεί να σου επιβάλλει το εταιρικό κράτος.
Δεν δέχεσαι τίποτα απριόρι και οικοδομείς/αναπτύσσεις εσύ την αρχιτεκτονική των ιδεών σου, γιατί αυτό είναι το λογισμικό˙ εφαρμογή ιδεών. Οι περιορισμοί που τραβούν την διαχωριστική γραμμή εκεί που τελειώνει η ελευθερία του ενός και αρχίζει η ελευθερία του άλλου, δεν είναι ενεργοί στο Ελεύθερο λογισμικό. Η δική μου Ελευθερία συνεχίζεται και αναπτύσσεται παράλληλα με την δική σου. Λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι η λέξη αναρχία, κυριολεκτικά σημαίνει την απουσία της κυβέρνησης (άνευ αρχής),

είναι το Linux/GNU η απόλυτη Αναρχία; Αν ο Ανοιχτός Κώδικας, απελευθερωμένος από κάθε είδους πατέντα και επιβολή, δεν είναι η πλήρης έννοια της αναρχίας, τότε τι είναι;

O ελεύθερος και ανοιχτός κώδικας του Linux, όπως και ο αναρχισμός δεν είναι ουτοπία. Οι αναρχικοί «χτίζουν» τα οράματά τους για το μέλλον της κοινωνίας, παρατηρώντας την ζωή στην παρούσα στιγμή (όπως είχε πει και ο Κροπότκιν). Η ανάπτυξη και η επέκταση κλειστών λειτουργικών συστημάτων, όπως τα Windows και το OSX, είναι καθαρά προϊόντα του καπιταλισμοί που εξυπηρετούν μια γενικότερη τακτική του συστηματικού του πλαισίου. Το ζούμε άλλωστε, καθώς με την διάδοση της ψηφιακής πρόσβασης, ολοένα και περισσότερο η κοινωνική και οικονομική πόλωση επιταχύνεται.
Οι σύγχρονες αναρχικές πρακτικές εμφανίζουν μία έντονη αμφιθυμία προς την τεχνολογία, με την ενεργό αντίσταση να συνυπάρχει με την εκτεταμένη χρήση και την ανάπτυξη. Η ευρεία αναρχική πολιτική της τεχνολογίας μπορεί να ευθύνεται γι’ αυτές τις διαφορετικές εκφράσεις, μέσα σε ένα συνεκτικό πλαίσιο. Πολλοί σύγχρονοι αναρχικοί πιστεύουν ότι η τεχνολογία δεν είναι εγγενώς καλή ή κακή, αλλά ότι πρέπει να αποτελεί αντικείμενο ενδελεχούς μελέτης και να εφαρμόζεται με έναν κοινωνικά υπεύθυνο τρόπο έτσι ώστε να εξυπηρετεί καλύτερα εκείνους που την χρησιμοποιούν καθώς και εκείνους στους οποίους επιδρά.
Ο Langdon Winner αλλά και άλλοι σημαντικοί θεωρητικοί της τεχνολογίας υιοθετούν την ενύπαρξη των κοινωνικών σχέσεων στον τεχνολογικό σχεδιασμό και στην ανάπτυξη. Αυτή η οπτική δίνει στους αναρχικούς το έναυσμα να κρίνουν τις τεχνολογίες, ανάλογα με την προώθηση των ιεραρχικών ή μη ιεραρχικών κοινωνικών πρακτικών τους, οδηγώντας τους σε τρεις επιλογές δράσης: την κίνηση κατάργησης των άδικων νόμων, την συγκρατημένη έγκριση και την ενεργό προώθηση.

Στο linux υπάρχει ο root (που δίνει και το sudo su) Στον αναρχισμό είναι η αυτοοργάνωση των κοινωνιών. Κοινώς, όλοι δίνουμε sudo su.

Είναι πολύ απλό, αν συγκρίνουμε τις δομές ανάπτυξης των συγκεκριμένων λειτουργικών συστημάτων, καθώς μέσα σε μια ιεραρχική κοινωνία (Microsoft/Apple) η τεχνολογία τείνει να επιβάλλει εκ νέου την ιεραρχία και την κυριαρχία. Οι διευθυντές/καπιταλιστές θα επιλέξουν την τεχνολογία που όχι μόνον θα προστατεύει αλλά και θα αυξάνει την εξουσία τους (και τα κέρδη τους βεβαίως-βεβαίως) και που, πάντως, σίγουρα δεν θα τους αποδυναμώνει. Έτσι, ενώ συχνά ισχυρίζονται πως η τεχνολογία είναι «ουδέτερη», αυτό δεν ισχύει και δεν μπορεί, δηλαδή, ποτέ να ισχύσει.

Με απλά λόγια, η «πρόοδος» μέσα σε ένα ιεραρχικό σύστημα θα αντικατοπτρίζει τις δομές εξουσίας του συστήματος και κατά συνέπεια θα μεταδίδεται και στην κοινωνία (χρήστες). Λαμβάνοντας υπόψη της βασικές αρχές του ελεύθερου λογισμικού, θα δούμε πως εμπεριέχουν σε αρκετά σημεία τους, μια αναρχική θεώρηση καθώς συνδυάζονται άρρηκτα με την ελευθεριακή σκέψη.
Σε αρκετά σημεία της όλης φιλοσοφίας του Ελεύθερου Λογισμικού θα βρούμε στοιχεία του Προμηθεϊκού αντικαπιταλισμού (η προμηθεϊκή διάσταση ενσαρκωμένη στη μορφή του καινοτόμου βιομηχάνου που εφαρμόζει τα πορίσματα της επιστήμης και προωθεί την βιομηχανική ανάπτυξη) και της πρωτογονιστικής κριτικής του πολιτισμού.
Το Ελεύθερο Λογισμικό υιοθετεί την ενύπαρξη των κοινωνικών σχέσεων στον τεχνολογικό σχεδιασμό και στην ανάπτυξη. Αυτή η οπτική δίνει στους αναρχικούς το έναυσμα να κρίνουν τις τεχνολογίες, ανάλογα με την προώθηση των ιεραρχικών ή μη ιεραρχικών κοινωνικών πρακτικών τους, οδηγώντας τους σε τρεις επιλογές δράσης: την κίνηση κατάργησης των άδικων νόμων, την συγκρατημένη έγκριση και την ενεργό προώθηση.
Kαι παραφράζοντας ελαφρώς τα λόγια του καλού φίλου αντιεξουσιαστή και πολιτικού κρατούμενου Γιάννη Μιχαηλίδη:

linux

Το άρθρο αυτό, αποτελεί συνέχεια των:

Ελεύθερο Λογισμικό Μαρξισμός και Αναρχία: Ο Πηγαίος Κώδικας
Σύγχρονη Τεχνολογία, Καπιταλισμός και Αναρχισμός!
Είναι το Διαδίκτυο, η Αναρχία σε όλο της το μεγαλείο; [Crypro Anarchy]
Computers VS Computing – Εγκαταλείποντας την ψηφιακή Ουτοπία
Mια κριτική ματιά στην τεχνολογία [Η μηχανή του ελέγχου]

>>> περισσότερα στα tags: #anarchism και #capitalism.

[το άρθρο είναι συνεργατικό]

 • Σχόλια

5 Comments:

 1. Εικόνα John
  JohnΜάιος 21, 2014 01:37 ΠΜ

  Συμφωνω και επαυξάνω.
  Και τα Gpl licenced λογισμικά φτιάχνουν νεκροταφεία, αφού τρέχουν σε έξυπνους πυραύλους, προηγμένα όπλα και σέβερ στρατιωτικών εγκαταστάσεων.
  Δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ να βάλει μια δικλείδα για να αποτρέπει δολοφονική χρήση του λογισμικού.
  Και ναι εννοείται ότι ο αναρχοκαπιταλισμός κυριαρχεί σαν ιδεολογία στους κύκλους του ελεύθερου λογισμικού και είναι πολύ επικίνδυνος. Ο ίδιος ιδεολογικός πυρήνας με τον φιλελευθερισμό.

 2. Εικόνα Tameatlas
  Tameatlas (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 20, 2014 14:34 ΜΜ

  Καιρο τωρα διαβαζω το site σας μιας και εγω εχω τις ιδιες αποψεις. Βλεπω καιρο τωρα οτι συχνα χρησιμοποιειτε τον Stallman σαν σημειο αναφορας και με προβλιματιζει.

  Απλα, θελω να πω δυο λογια για τον Stallman που ισως να
  προσπερνατε (;) , να μην γνωριζετε ή ισως να μην εχετε γραψει καποιο αρθρο για αυτα.

  Κατα καιρους ο Stallman κανει βαρυγδουπες δηλωσεις. Παει σε καναλια,παει σε πανελ,παει παντου.Μιλαει για το ελευθερο λογισμικο,μιλαει για τους κινδυνους του proprietary λογισμικου, την ελευθερια,την ιδιωτικοτητα κτλπ. Ολα καλα μεχρι εδω. Ομως, αμα ψαξεις λιγο παραπανω θα δεις πραγματα που σιγουρα δεν ταιριαζουν, ουτε με τις ιδεες του για την Ελευθερια μεσα απο το ΕΛ/ΑΚ και σε καμια περιπτωση...την Αναρχια.

  Το πρωτο και μεγαλυτερο (για μενα), ειναι πατριωτης. Με μια ματια στο site του ( stallman.org ) θα δεις ενα banner με την σημαια της αμερικης και το :

  " Η αμερικη σημαινει πολιτικες/ατομικες ελευθεριες ,πατριωτισμος σημαινει να τις προστατευεις "
  Ακριβως απο κατω, " κανε αντιγραφη το logo και δειξε τι σημαινει για σενα ο πατριωτισμος. "

  Ouch.

  Το δευτερο και κρισιμο οσο αφορα για την τελικη αναλυση ειναι ενα βιντεο.

  Μια μεταφραση για οσους δεν γνωριζουν αγγλικα.

  Λεει :

  "Το Ελευθερο Λογισμικο συνδεει διαφορα σημεια απο τον Καπιταλισμο, τον Κομμουνισμο και την Αναρχια.Τον κομμουνισμο γιατι ολοι δουλευομε μαζι για τα πραγματα που χρησιμοποιουμε, τον καπιταλισμο γιατι ο καθενας μπορει να αρχισει μια επιχειρηση και να βγαλει λεφτα απο αυτο ( εφοσον σεβετε την ελευθερια των αλλων ),την Αναρχια γιατι ο καθενας κανει οτι θελει, συνεισφερεις αν θελεις να συνεισφερεις, και οτι ειναι διαθεσιμο το χρησιμοποιεις,οπως θες,αν θες."

  Ηδη το κειμενο ειναι τεραστιο για ενα σχολιο, οποτε δεν θα μπω σε αναλυση για το τι ειναι τι, γιατι κτλπ. Ο καθενας διαβαζει,και κρινει.

  Απλα, θεωρω οτι ειναι ενας μπερδεμενος ανθρωπος( με τα δικα μου κριτιρια,παντα ) .

  Θα σταθω στον πατριωτισμο, και θα πω οτι ειναι αδυνατον οταν ενας ανθρωπος που οριζει την Ελευθερια ως ενα απο τα απολυτα αγαθα, να εχει μια τοσο στενομυαλη οραση και να χωριζει τον κοσμο και τους ανθρωπους σε κουτια. Καποιοι συντροφοι το εχουν γραψει καλυτερα, Ο Εθνικισμος Γεννα Νεκτροταφεια .

  Αυτα.

  Το αρθρο ειναι παρα πολυ καλο και σε καμια περιπτωση δεν θελω το σχολιο μου να "θιξει" την δουλεια της Μαριας.Ηθελα απο καιρο να τα γραψω αυτα,εδω.

 3. Εικόνα Helen
  HelenΜάιος 20, 2014 18:04 ΜΜ

  @Tameatlas, έτσι είναι, δεν έχεις άδικο και πολύ σωστή η παρέμβασή σου. Η αλήθεια είναι πως ο μέσος αμερικανός, στην διαδρομή σπίτι δουλεία (σωστά εχω βάλει τον τόνο), θα δει τουλάχιστον 10 σημαίες των ηπα. Πρόσθεσε και τα ΜΜΕ, τα οποία εκεί είναι ανεπτυγμένα από την δεκαετία του 50. Ακόμα και το διαδίκτυο στα σπάργανα του όταν ήταν, οι αμερικάνοι πρόλαβαν και έβαλαν εμπορικούς περιορισμούς. Θέλω να πω με αυτό πως η προπαγάνδα έχει κάνει πολύ καλή δουλειά. Μια έκφραση που συχνά ακούς εκεί είναι το:

  this is anti-american.

  Aν και τις ηπα υπήρξαν αξιόλογοι θεωρητικοί του αναρχισμού (ξεχωρίζω τον Θουκώ), ο όρος, ιδιαίτερα στην σύγχρονη εκδοχή του έχει άλλη εντελώς έννοια. Για παράδειγμα αναρχικός θεωρείται ο πλούσιος ο οποίος με τα λεφτά και τα όπλα του, ισχυρίζεται πως μπορεί να κάνει ότι θέλει.

  Στην ουσια τώρα, για το ελεύθερο λογισμικό, αυτό αναπτύχθηκε στις απαρχές του διαδικτυου και αναμφίβολα ήταν επαναστατικό, βάζοντας άμεσους και μελλοντικούς φραγμούς στην πλήρη εμπορευματοποίηση. Επαναστατικό, όχι με την εδώ έννοια, έτσι; Δεν τάχθηκε ποτέ κατά της πληρως αντιεμπορευματοποίησης, μα αναπτύχθηκε ώστε να προσφέρει και στην εταιρείες.
  Όλα αυτά τα λέω πολύ χοντρικά και απλοποιημένα. Αν δεις το άρθρο που παραπέμπουμε στο τέλος: "Ελεύθερο Λογισμικό Μαρξισμός και Αναρχία: Ο Πηγαίος Κώδικας", το αναλύουμε περισσότερο αυτό (μα και σε άλλα άρθρα στο φόρουμ). Με τα υπάρχοντα δεδομένα, το Ελεύθερο Λογισμικό, είναι ότι πιο κοντινό σε αυτό που εμείς αποκαλούμε ελευθεριακό, χωρίς όμως να είναι έτσι ακριβώς. Φυσικά και δεν είναι πανάκεια και ούτε ευαγγέλιο τα λεγόμενα του Stallman, όμως είναι το μοναδικό αντίμετρο στην υπάρχουσα τεχνολογική και πολιτική δομή (δεν είναι ανεξάρτητα άλλωστε η τεχνολογία με την πολιτική).

 4. Εικόνα constantinos
  constantinosΜάιος 22, 2014 00:41 ΠΜ

  @ Ch Iossif, ωραία άποψη και καλά τεκμηριωμένη και μπορώ να πω ότι στο σύνολό της με βρίσκει σύμφωνο.

 5. Εικόνα Ch Iossif
  Ch Iossif (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 21, 2014 15:16 ΜΜ

  Γεια και χαρά σε όλες και όλους.

  Θεωρώ εντελώς εσφαλμένο να προσπαθούμε να ονοματοδοτήσουμε σύγχρονες τεχνολογικές κατακτήσεις με ταμπέλες / θεωρήσεις του παρελθόντος. Αναλογιστείτε πόσο παλιά είναι η φράση: «εδώ ο άνθρωπος πάτήσε στο φεγγάρι» (άσχετα από την αλήθεια της) αφού αναφέρεται στην δεκαετία του Elvis. Ανάλογο σφάλμα θα κάναμε αν ερμηνεύαμε με τους ίδιους όρους προς τα πίσω, την Ευρώπη του μεσαίωνα ή το Βυζάντιο ή τον Κινεζικό πολιτισμό.
  Ας αφήσουμε τις ταμπέλες / ορισμούς / θεωρίες του ένδοξου παρελθόντος σε αυτό και ας αναλογιστούμε νέες σύγχρονες έννοιες επ-ανάστασης και εκ-συγχρονισμού.

  Ευχαριστώ για την φιλοξενία.
  :-)

  υγ.
  Θα ήταν λάθος να μην τεκμηριώσω την άποψή μου με ένα απλό παράδειγμα δανεισμένο από το κείμενο. Θα δανειστώ την Αναρχία ως έννοια, τα Γουίντοουζ και το Γκνου/Λίνουξ ως πεδία εφαρμογής της.
  Το κείμενο εύστοχα αποδυκνείει την Αναρχική καταβολή του Γκνου/Λίνουξ.
  Στα Γουίντοουζ ανάλογα ο Άρχων χρήστης, ως ενεργοποιητής / εκκινητής και ως διαχειριστής, έχει χάσει κάθε έννοια αρχής όχι μόνο υπέρ της εταιρίας (και μέσω EULA) αλλά και μέσω της μετριότητας στην εκτέλεση απλών ενεργειών. Κατά συνέπεια η Αναρχία των Γουίντοουζ έγκειται στην ανύπαρξια Τάξης (ίσως στιγμιαία και μόνο για λόγους ικανοποίησης), απόλυτη και διαρκής ανάγκη αναβάθμισης Ασφάλειας (άρα εξ'ορισμού αποτυχίας εφαρμογής της) και τελικά απόλυτη Αναρχία στην δόμηση και εκτέλεση του κώδικα (άσχετα αν προέκυψε λόγω της ιδιοταγούς φύσης της τεχνολογίας και όχι εξαιτίας της συνειδητής επιλογής των συντακτών του κώδικα). Όταν λοιπόν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο η έννοια της Αναρχίας με διαφορετικές ίσως ιδιότητές της είναι ορατή σε τόσο διαφορετικά και αντίθετα πράγματα είναι προφανές ότι είναι ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΗ να περιγράψει με ακρίβεια και άρα να συντελέσει επικοδομητικά την σύγχρονη μελέτη. Αντίθετα από έννοιες όπως Ελευθερία στην ψηφιακή εποχή, Κοινοκτημοσύνη μέσω διαμοιρασμού, Κοινότητα Ελεύθερου Λογισμικού, Χάκινγκ, Πειρατικό κίνημα και Πειρατισμός κ.α.
  Ζητώ συγνώμη για το μακρόσυρτο υστερόγραφο αλλά το έκρινα απαραίτητο ty

Scroll to Top