BETA

Nestle και Google: Το παιχνίδι του marketing των πολυεθνικών

Εικόνα constantinos

Διαβάζω από το πρωί την είδηση για τη νέα ονομασία της επόμενης έκδοσης του Android, την οποία αποφάσισε να δώσει η Google στην ανανεωμένη version 4.5 του λειτουργικού της συστήματος, για φορητές συσκευές. Η Google, αν το έχετε παρατηρήσει ακολουθεί μια αλφαβητική συνέπεια στις κώδικες ονομασίες των εκδόσεων του Android οι οποίες και έχουν πάντα σαν θέμα κάποιο γλύκισμα (με εξαίρεση τις δυο πρώτες που ήταν και πρώιμες). Έτσι, με αυτή την λογική της ονοματοδότησης (αλήθεια, ποιος τα θυμάται αυτά τα "ονόματα", μετά από κάποιο διάστημα;), είχε κάνει γνωστό πως θα έδινε σε αυτό τ' όνομα: Key Lime Pie (λεμονόπιτα). Τα πράγματα όμως, τα οποία εμείς μπορεί πότε-πότε, να κάνουμε πλάκα, γελώντας με αυτά τα επίθετα των εκδόσεων, δεν είναι καθόλου αστεία για τις εταιρείες και γίνονται κατόπιν σχεδιασμού, από ανθρώπους που ασχολούνται αποκλειστικά με αυτό, στο τμήμα marketing. Kαι η Google, είναι μια τεράστια πολυεθνική, επομένως θα ήταν αδύνατο, να μην έχει έρευνα και σχεδιασμό ακόμα και στο παραμικρό, τ' οποίο βγάζει προς τα έξω. Παράλληλα, ζούμε στον κόσμο του χρήματος και της κατανάλωσης και το κέρδος για τις εταιρείες είναι επιβεβλημένο. Το δε υπερκέρδος ακόμα καλυτερότερο. Αν εστιάζαμε ακριβώς επάνω σε αυτό, θα βλέπαμε και τον ουσιαστικό λόγο, για τον οποίο γίνεται όλη αυτή η βίαιη προσπάθεια ελέγχου των ανθρώπων, όλος αυτός ο νόμιμος (!!) καταιγισμός διαφημίσεων και πλύσης εγκεφάλου για κατανάλωση και υπερκατανάλωση, σε συνδυασμό με άλλους τομείς, όπως το life-styling, η μόδα, η μουσική, οι πατέντες, πνευματικά δικαιώματα, κλπ. 6 Όλο αυτό είναι η λεγόμενη "κρίση", πιο απλά και όλα όσα συμβαίνουν, σε κάθε τομέα και σε παγκόσμιο επίπεδο (πάντα έτσι ήταν, ασχέτως αν εμείς το ανακαλύψαμε με την έλευση του διαδικτύου), είναι χαρακτηριστικά σημεία όλου αυτού που αναφέραμε. Και για να έρθουμε στο επίκεντρο του άρθρου, σχετικά με την ονομασία της νέας έκδοσης του Android, είδαμε πως η Google, χρησιμοποιεί ονομασίες γλυκών, συνδυάζοντας το έτσι συνειρμικά στους ανθρώπους, στο "καταναλωτικό κοινό", ως κάτι γλυκό, όμορφο, λαχταριστό. Κάτι που αφήνει ωραία συναισθήματα και γεύση, όπως τα γλυκά, τέλος πάντων. Έτσι η Google, ανακοίνωσε πως η επερχόμενη έκδοση του Android, δεν θα έχει την κωδική ονομασία: Key Lime Pie, μα θα ονομάζεται: Kit-Kat, από το όνομα του γνωστού σοκολατένιου σκευάσματος, τ' οποίο υπάρχει εδώ και χρόνια στην αγορά και είναι πασίγνωστο σε όλες τις αγορές της "πολιτισμένης" Δύσης (sic). kitkat-android

Ωραία και τι έγινε;

θα πείτε αρκετοί. Ας δούμε τι έγινε και είναι η εκδοχή που θα παίξει πολύ λίγο στο διαδίκτυο, καθώς είναι η αλήθεια. Το Kit-Kat, είναι ένα προιόν κάποιας άλλης πολυεθνικής, σε άλλον τομέα και πιο συγκεκριμένα σε αυτόν της διατροφής, της Nestle. Βέβαια εδώ, κάποιος με μια διαφορετική θεώρηση στα πράγματα, θα έλεγε:

Πως είναι δυνατόν, να υπάρχουν πολυεθνικές στην διατροφή; Και γιατί να υπάρχουν πολυεθνικές;

Δεν θα το κουράσουμε μακρηγορώντας. Η απάντηση, σύμφωνα με το The World According to Mons, είναι σαφής:

Θέλουν τον έλεγχο. Να ελέγχουν την τροφή. Τον σπόρο. Τους δομικούς λίθους της διατροφής. Οι πατέντες είναι η διαδικασία του να κατέχουν την τροφή. Όλη την τροφή... Αν ελέγχουν τους σπόρους, ελέγχουν την τροφή. Το γνωρίζουν, είναι στρατηγικό. Είναι ισχυρότερο από βόμβες, ισχυρότερο από όπλα. Ο καλύτερος τρόπος να ελέγξεις τον παγκόσμιο πληθυσμό.

Άλλωστε, το ίδιο, είχε πει το 1974 και πιο ωμά, ο ο Χένρυ Κίσινγκερ (πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ):

Αν ελέγχεις το πετρέλαιο ελέγχεις τα έθνη, αν όμως ελέγχεις το φαγητό ελέγχεις τους ανθρώπους.

Ακούγεται συνωμοτικό ετσι, μα αυτή είναι η ουσία. Ο έλεγχος, δημιουργεί εξαρτήσεις και οι εξαρτήσεις ακόμα περισσότερα κέρδη και ακόμα πιο πολύ έλεγχο.

Ωραία και;

Αρκετές δεκαετίες πριν, η Nestle, βρίσκεται στο επίκεντρο δυσμενών κατηγοριών και σε δικαστικές διαμάχες, λόγω κάποιων τακτικών της που προσπαθεί να περάσει στη κοινή γνώμη και ιδιαίτερα στις νέες μητέρες, σχετικά με το θέμα του θηλασμού. Υπήρξε κάλεσμα για μποϊκοτάζ από το 1977. Αυτό οφείλεται στην άσκηση πίεσης της Nestle για να σταματήσουν οι γυναίκες το θηλασμό – που είναι ελεύθερος και υγιής – και να χρησιμοποιούν τα παρασκευάσματα για βρέφη (που πωλούνται από τη Nestle) αντ “αυτού. Η Nestle είχε πιέσει τις κυβερνήσεις ώστε οι υπηρεσίες υγείας τους να τα προώθησουν. Στις φτωχές χώρες, αυτό είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο των βρεφών, δεδομένου ότι οι γυναίκες αναμειγνύαν τα παρασκευάσματα με μολυσμένο νερό αντί του θηλασμού. Είναι αδύνατο να τα αναφέρουμε όλα και δεν είναι αυτός ο σκοπός του άρθρου, μα θα σας θυμίσουμε κάτι ενδεικτικό που είχε πάρει διαστάσεις εδώ, το 2010. Αφορούσε διαφήμιση της Nestle για το NAN 2 (ένα προιόν διατροφής για βρέφη), τ' οποίο μάλιστα προβαλλόταν σε ώρες αιχμής και σχεδόν πάντα, πριν ή μετά το βραδινό δελτίο ειδήσεων, καθώς και στις πρωινές εκπομπές, τα γνωστά πρωινάδικα και πάντα στις λεγόμενες prime-time ζώνες τηλεθέασης.

Ξεκινούσε με μια μητέρα να θηλάζει και ένα μήνυμα για την ιδανικότερη τροφή του μωρού, έπειτα έδειχνε ένα μωρό να πίνει μπιμπερό χαρούμενο και το μήνυμα ότι το NAN 2 είναι η ιδανικότερη τροφή μετά το τέλος του θηλασμού και τελειώνει με εστίαση σε ένα κουτί NAN 2 και ένα γεμάτο μπιμπερό, ενώ αυτό που αναγράφεται (με φωνή και text), κατά την διάρκεια είναι:

Από τη πρώτη στιγμή σε προστάτευα και θα σε προστατεύω για πάντα. Όταν σε θήλαζα σου έδωσα την προστασία μου για να χτίσεις την φυσική σου άμυνα. Τώρα, το ναν2 είναι εδώ για να με βοηθήσει να σε προστατεύω. Το μόνο βρεφικό γάλα με προβιοτικά bifidus ba, όπως αυτά που υπάρχουν στο μητρικό γάλα.

Φυσικά πρόκειται για κατάφορη παραβίαση του κώδικα, θεωρεί φανερά ότι ο θηλασμός είναι μόνο για έξι μήνες και παρουσιάζει ανυπόστατους ισχυρισμούς περί ιδανικής διατροφής με το NAN 2. Και αυτό δεν το λέμε εμείς, μα το ανέφεραν πολλοί ειδικοί και στην περίπτωση μας ο Στέλιος Παπαβέντσης παιδίατρος και πιστοποιημένος σύμβουλος θηλασμού. Ενώ, όπως τονίζει η κυρία Μ.Στυλιανάκη, πρόεδρος/διευθύνουσα σύμβουλος Ελληνικής Εταιρείας Ενημέρωσης Γονέων:

[...] υποννοεί ότι τελείωσε η περίοδος προστασίας του βρέφους της με το δικό της γάλα, και είναι πλέον παρελθόν. (άρα υποννοεί ότι σε αυτή την ηλικία του βρέφους (αφού για αυτή την ηλικία προορίζεται το σκέυασμα) η μητέρα θα σταματήσει να θηλάζει, αφού δεν αιτιολογείται με κάποιο άλλο τρόπο αυτή η διακοπή). Η εντύπωση που αποκομίζει ο θεατής είναι ότι υπάρχει κάποιο διάστημα, στο οποίο ο θηλασμός λήγει όσο το βρέφος είναι ακόμα μικρό. (Η εικόνα δείχνει ένα μωρό) Επίσης η εντύπωση που αποκομίζει ο θεατής είναι ότι το υποκατάσταο "προστατεύει" εξίσου με το μητρικό γάλα [...]

Μια αντίστοιχη διαφήμιση, ήταν για ένα διάστημα, πάλι για παιδική τροφή με την γυμνάστρια Ελένη Πετρουλακη. (η Nestle είναι πολυεθνική, με κατά τόπους εταιρείες και ετσι χρησιμοποιεί διαφημίσεις οι οποίες συνάδουν με το τηλεοπτικό κοινό της κάθε χώρας). Λίγο αργότερα, ξέσπασε μια μεγαλύτερη αποκάλυψη, σε παγκόσμιο επίπεδο, σχετικά με τα μεταλλαγμένα προιόντα της Nestle. Δεν θα επεκταθουμε, το έχετε ακούσει και διαβάσει ήδη, άλλωστε είναι αλληλένδετες η Nestle και Mosanto (και η σχεση τους με φαρμακευτικές και άλλες δραστηρίοτητες), μα αποτυπώνεται στο παρακάτω βίντεο, τ' οποίο κυκλοφόρησε με σκοπό το παγκοσμιο μπουκοτάζ της Nestle:

Λίγο πιο μετά, το 2012 και ελεώ της τραπεζοκρατίας στον πλανήτη, μάθαμε έκπληκτοι (;;), πως:

To νερό δεν ανήκει στους ανθρώπους και στη φύση,  μα στις εταιρείες.

Και αυτό, με πολύ θράσος και... "εμπεριστάτωση", προήλθε από την Nestle και πιο συγκεκριμένα, δια στόματος του διευθύνοντα σύμβουλου της Peter Brabeck, ο οποίος, ούτε λίγο, ούτε πολύ, δήλωσε πως:

Το νερό έχει αγοραστική αξία και πρόσβαση σε αυτό πρέπει να έχουν, μόνο όσοι μπορούν να πληρώσουν, στις νέες διαμορφωμένες και αυξημένες τιμές που θα ορίσουν οι εταιρείες οι οποίες θα το ελέγχουν και πωλούν.

Κάνει τον εκπληκτικό ισχυρισμό ότι το νερό δεν είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα. Επιτίθεται στην ιδέα ότι η φύση και τα προιόντα της είναι αγαθά και λέει πως το γεγονός ότι οι άνθρωποι είναι πλέον σε θέση να αντισταθούν στην κυριαρχία της φύσης είναι ένα μεγάλο επίτευγμα. Επιτίθεται στη βιολογική γεωργία και λέει πως η γενετική τροποποίηση είναι καλύτερη. Συνεχίζοντας λέει ότι:

η ιδιωτικοποίηση είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλιστεί η δίκαιη κατανομή του.

Ισχυρίζεται ότι:

η ιδέα ότι το νερό είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα προέρχεται από «εξτρεμιστικές» ΜΚΟ. Το νερό είναι ένα τρόφιμο όπως και κάθε άλλο, και πρέπει να έχει μια αξία στην αγορά.

(να θυμίσουμε, πως η Nestle είναι ο μεγαλύτερος εμφιαλωτής νερού στον κόσμο). Θυμηθείτε, την δήλωση:

ch1 Εν κατακλείδι, όλα αυτά αναφερθήκαν, όχι για να καταλήξω, πως πρέπει να πετάξουμε το Android μας στα σκουπίδια, να μποικοτάρουμε την Google και άλλα τέτοια. Πιο πολύ, το άρθρο αναφέρει μια πραγματικότητα που συμβαίνει, στο παρασκήνιο αυτής της συνεργασίας των δυο πολυεθνικών. Αφ' ενός για την Nestle, είναι καλό, καθώς ετσι θα κατευναστεί το εις βάρος της κλίμα, τ' οποίο είναι και πάλι έντονο το τελευταίο διάστημα. Αφ' ετέρου η Google συνδέει τ' όνομα του προιόντος της (Android), με κάτι δημοφιλές και αγαπητό ως γεύση από όλες τις ηλικίες. Άλλωστε, όπως λέει και η γνωστή ατάκα:

Η Γη, πρέπει οπωσδήποτε να σωθεί. Είναι ο μοναδικός πλανήτης που έχει σοκολάτα!

Και σίγουρα όλο αυτό, θα αποφέρει ακόμα περισσότερες πωλήσεις, δωρεάν προβολή και επικέντρωση αλλού. Μάλλον, δεν θα πρέπει να μας εκπλήξει και καποιο όνομα του στυλ: Mc MilkShake, σε επόμενη έκδοση... Αν και η δική μου πρόταση, περιλαμβάνει κάτι καλύτερο και πάλι από M αρχίζει και πασίγνωστο είναι (οκ, ελαφρώς παραλλαγμένο :D ): 1174786_505343202890197_483174276_n

 • Σχόλια

15 Comments:

 1. Εικόνα Alitogata
  Alitogata (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 06, 2013 04:12 ΠΜ

  To Android η Google το χρηματοδότησε. Οι τρίτες εφαρμογές, στο Android που χρηματοδότησε η Google τρέχουν. Οι εφαρμογές της Google έρχονται πακέτο με το λειτουργικό Android.

  Γιάννης κερνάει δηλαδή, και Γιάννης πίνει.

  Ανοιχτό κώδικα έχει το Android αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και ελεύθερο λογισμικό, διότι ελεύθερο λογισμικό λογίζεται κάτι που είναι πραγματικά ελεύθερο και δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα εταιριών που στόχο τους έχουν το κέρδος, με ότι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό εις βάρος της ζωής κάποιου, τεράστιου, αριθμού ανθρώπων.

  Η Google, μέγας χορηγός των εφαρμογών ανοιχτού κώδικά, έχει στόχο της το κέρδος και χρησιμοποιεί οποιαδήποτε τακτική βολεύει για να το αυξήσει. Όνομα σοκολάτας, μαλλί της γριάς, δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ότι δεν είναι ανθρωποκεντρική, είναι χρηματοκεντρική, και χρήμα και ελευθερία δεν πάνε πακέτο. ( μιας και αναφέρθηκαν και στο άρθρο όλα αυτά περί άκρατου καταναλωτισμού, μόδας, πατεντών και πνευματικών δικαιωμάτων).

  Πάμε στην ουσία λοιπόν. Υποστηρίζουμε το λογισμικό ανοιχτού κώδικα ή το ελεύθερο λογισμικό, με την ευρύτερη έννοια της λέξεως Ελευθερία;

  Εγώ είμαι υπέρ του ελεύθερου λογισμικού και όχι απλά του λογισμικού που απλά είναι ανοιχτό. Ένα πραγματικά ελεύθερο λογισμικό δεν ψάχνει πιασιάρικα ονόματα σοκολάτας, δεν προσπαθεί να αγγίξει το υποσυνείδητο, δεν ψάχνει καταναλωτές, δεν εμπεριέχει ούτε το κέρδος, ούτε το χρήμα μέσα, ούτε την γκατζετιά, ούτε την μόδα.

 2. Εικόνα Maria
  MariaΣεπ 06, 2013 05:02 ΠΜ

  Συμφωνώ, μα ξεχνάς Alitogata, πως το Android είναι ανοιχτού κώδικα και αυτό σημαίνει πως από την μια, υπάρχουν ROMS, όπως η Ανοιχτού Κώδικα Cyanogenmod (http://osarena.net/tag/cyanogenmod), εύκολες, πλέον, διαδικασίες rooting, ώστε να διαγραφούν οι default Google apps, τις οποίες όπως και να έχει, αν δεν τις ενεργοποιήσει κάποιος και τις ξεχάσει, δεν δίνουν οτιδήποτε σε Google ή αλλού.
  Από την άλλη, υπάρχουν εφαρμογές κρυπτογράφησης σε επικοινωνία, διαμοιρασμό και άλλα εργαλεία όπως αυτά για συνδέσεις, τα οποία και είναι σημαντικά και δεν έχουν σχέση με Google ή άλλον και τις περισσότερες φορές δεν υπάρχουν καν στο market της.
  Υπάρχει αποθετήριο apps ανοιχτού/ελεύθερου κώδικα αλλά και τρόποι να παρακάμψεις το store της Google και να κατεβάσεις τα αρχεία (apk) των apps.
  Αυτά τα λέω χωρίς να είμαι γνώστης, μα πρόκειται για άρθρα του osarena και ακόμα υπάρχει και ολόκληρος οδηγός για το θέμα Ιδιωτικότητας (ΚΑΙ) στο Android.
  Από εκεί και πέρα ΜΗΝ παραβλέπουμε πως η τεχνολογία, και στην περίπτωση μας τα Smartphone & tablets και συνεπώς τα λειτουργικά συστήματα που τρέχουν, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πλήθος δραστηριοτήτων, οι οποίες έχουν ως επίκεντρο τον άνθρωπο και την φύση.
  Ενθυμούμενη και πάλι κάποιες παρουσιάσεις εφαρμογών Android στο osarena, είναι ένα πλήθος ιατρικών˙ ιδιαίτερα αυτή με τον έλεγχο των ματιών και πολλές άλλες ακόμα.
  Συγχρόνως, υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι χρησιμοποιούν τις εφαρμογές αυτές και άλλες, για επαγγελματικούς λόγους˙ συνεπώς είναι κάτι που ακόμα και αν δεν υπάρχει βαρύτητα (από πλευράς αρθρογραφίας), δεν παραβλέπεται.
  Κατά τα άλλα συμφωνώ μαζί σου˙ και αυτό φωνάζουμε και σε αυτό επικεντρωνόμαστε.

 3. Εικόνα Alitogata
  Alitogata (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 06, 2013 14:58 ΜΜ

  Ο περισσότερος κόσμος δεν μπαίνει σε τέτοιες διαδικασίες, δεν γνωρίζει πως να παραμετροποιήσει το λειτουργικό του και στην τελική δεν έχει καμία όρεξη ή υποχρέωση να το κάνει.

  Σε αυτό πατάει η χρηματοκεντρική Google ( και η κάθε άλλη εταιρία) και εισπράττει. Πουλάει life style και στο πλείστο των περιπτώσεων άχρηστες εφαρμογές ( πως να δείτε πχ ποιος σας έκανε like στο fb - τυχαίο το παράδειγμα), όπως παλαιότερα έκανε η microsoft, και πιο παλιά ακόμα η IBM. Το concept δεν άλλαξε ποτέ, άσχετα αν άλλαξε το περιτύλιγμα, και τώρα π.χ έχει όνομα σοκολάτας.

  Για μένα πάντως, οι χ/ψ εφαρμογές που προσφέρουν και κάτι καλό, δεν μπορούν να αντισταθμίσουν το εύρος της ζημίας που δημιουργούν τέτοιας ολοκληρωτικής λογικής εταιρίες, γιατί η λειτουργία τους δεν είναι ζήτημα εφαρμογών, αλλά έχει κυρίως άλλες κοινωνικοπολιτικές προεκτάσεις, τις οποίες παραβλέπουμε όταν βλέπουμε την γυαλιστερή συσκευή, μέσα στην χρωματιστή συσκευασία και όταν ανοίγουμε την συσκευή και βλέπουμε εικονάκια να χοροπηδάνε στις οθόνες μας.

  Είναι εθιστικό, αλλά είναι λάθος στο σύνολο του.

  Μάριε κάποια πράγματα πρέπει να σταματήσουν να είναι αντικείμενα προς πώληση και να γίνουν δημόσια αγαθά.
  Τι πάει να πει να μην πληρώνεις ένα κλειστό λειτουργικό, αλλά να πληρώνεις ένα ανοιχτό; Αλλάζει κάτι στο όλο σκεπτικό με το οποίο λειτουργεί η υπόθεση;
  Το να μην πληρώνουμε καθόλου για το λογισμικό και τις εφαρμογές γιατί δεν περνάει από το μυαλό μας;

  Πως γίνεται να είμαστε σε ένα πολιτισμό που παράγει διαρκώς, είτε πληροφορία είτε γνώση, και να την περιορίζουμε ανάλογα με το αν υπάρχει το ανταλλακτικό μέσο διαθέσιμο, δηλαδή το χρήμα;

  Για μένα όλο αυτό είναι η αποτυχία του πολιτισμού μας. Η τροχοπέδη του είναι το αν θα υπάρχουν τα τυπωμένα χαρτιά διαθέσιμα για να κάνουμε την συναλλαγή και όποιος δεν τα έχει δεν έχει πρόσβαση πουθενά.

  Οι εργάτες που παράγουν κακάο στην Βραζιλία και την Κολομβία, δεν αναλώνουν χρόνο για να δουν αν το λογισμικό τους είναι ανοιχτού ή κλειστού κώδικα. Δεν ξέρουν καν τι είναι λογισμικό.

  Αυτοί όμως είναι μεταξύ άλλων, οι πλειοψηφία των κατοίκων αυτού του πλανήτη.

  Εμείς από την άλλη πλευρά, που καταναλώνουμε ακόμα και λογισμικό με όνομα σοκολάτας, είμαστε μία μειοψηφία που απασχολεί το μυαλό της με άχρηστες λεπτομέρειες και δεν έχουμε πάρει χαμπάρι ότι πατάμε πάνω στην δουλεία άλλων ανθρώπων για να υπέρ χρηματοδοτούμε μία ελίτ πολυεθνικών.

  Στο τέλος της μέρας το κινητό τηλέφωνο είναι απλά ένα τηλέφωνο. Και ο υπολογιστής μας καταναλώνει ενέργεια για να πούμε σαχλαμάρες στο fb.
  Οι εκατό γιατροί και επιστήμονες θα τρέχουν δικό τους software και οι ιδιοκτήτες της Google και της Nestle είναι σε μόνιμες διακοπές στις Βερμούδες.

 4. Εικόνα Μάριος
  Μάριος (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 06, 2013 15:21 ΜΜ

  Εννοουσα να τρεχεις δωρεαν ενα ανοικτο λογισμικο οπως το android και οχι να το πληρωνεις εναντι του κλειστου οπως το iOS. Παρεξηγηση. Τελος να σου πω οτι τα δωρεαν αγαθα δεν κρατανε για πολυ. Ποιος θα επωμισθει το κοστος αναπτυξης, συντηρησης, υποστηριξης; Καλα ειναι ολα αυτα στη θεωρια αλλα στην πραξη ολα αλλαζουν. Η Google τωρα κανει συμφωνιες για τους δικους της σκοπους και δεν την νοιαζει αν η Nestle ή η Coca Cola στο μελλον ειναι υπευθυνη για τοσα δεινα στον κοσμο. Αν περιμενε απο donations, βραστα. Ακομα θα ψαχναμε να βρουμε συμβατοτητα με συσκευες.

 5. Εικόνα Μάριος
  Μάριος (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 06, 2013 11:28 ΠΜ

  Τα μπλεκουμε πολυ ομως. Ετσι μπορεσε και προχωρησε η Google το λειτουργικο της. Μεχρι τοτε αλλος δεν ασχοληθηκε ετσι ωστε να χτυπησει το τελειως κλειστο λειτουργικο της Apple. Πολλοι κατηγορουν και την Canonical πλεον για χρηματοκεντρικες τακτικες αλλα αν θες ενα ανοικτο λογισμικο για να μην πληρωνεις ενα κλειστο, θα πρεπει να κοιταει και τα εσοδα του αυτος που το κανει. Διαφορετικα το απαρνεισαι τελειως και κοιτας αλλου. Αλλα μετα ξεκινουν τα προβληματα λογισμικων των κοινοτητων που...δεν εχουν λεφτα. Δυστυχως ετσι ειναι.

 6. Εικόνα pol
  pol (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 08, 2013 00:42 ΠΜ

  Χένρυ Κίσινγκερ (πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ):

  Υπουργος των εξωτερικων ηταν,οχι προεδρος.
  Ετσι για την ιστορια.

 7. Εικόνα Alitogata
  Alitogata (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 08, 2013 03:46 ΠΜ

  Και δεν ψοφάει με τίποτα λέμε... :lol:

 8. Εικόνα Dimitris
  Dimitris (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 04, 2013 21:40 ΜΜ

  I liked it and correct article

 9. Εικόνα max
  max (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 04, 2013 22:30 ΜΜ

  μπραβο για το αρθρο!!!

  αλλο ενα κακο που κανει η Nestle στο οποιο νομιζω φταιμε και εμεις, που τρωμε τιs σοκολατεs

  Slavery in the Chocolate Industry :
  http://www.youtube.com/watch?v=ZNpwIzeyjKQ

 10. Εικόνα Alitogata
  Alitogata (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 05, 2013 08:10 ΠΜ

  Οι μεγαλύτεροι τζίροι γίνονται με την σειρά που βλέπετε:
  1/ Κακάο ( σοκολάτα) και καφές
  2/Παιχνίδια
  3/ Όπλα
  4/Ναρκωτικά.

  Οι μισοί στον πλανήτη αυτόν δουλεύουν για να πίνουν οι άλλοι μισοί τον καφέ τους και την σοκολάτα τους σε μία πολύ οικονομική τιμή παρά το γεγονός ότι απαιτούνται τεράστιες ποσότητες για να καλυφθεί η ζήτηση παγκοσμίως.

  Ελπίζω να αντιλαμβάνεστε σε ποιες συνθήκες δουλεύουν αυτοί που παράγουν αυτά τα προϊόντα.

 11. Εικόνα τακαρος
  τακαρος (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 05, 2013 15:05 ΜΜ

  θα διαφωνίσω:
  1) Θρησκεία
  2) Ναρκωτικά
  3) Όπλα

  τα υπόλοιπα κλειν μαιν

 12. Εικόνα Μάριος
  Μάριος (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 05, 2013 15:50 ΜΜ

  Το ξεσκισες. Κλάιν μάιν η παραγωγη πετρελαιου, οι αυτοκινητοβιομηχανιες και τα Walmart; Κανε και μια στοιχειωδη αναζητηση πριν μας κουφανεις με τη θρησκεια.

 13. Εικόνα Alitogata
  Alitogata (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 05, 2013 08:05 ΠΜ

  Ναι καλά όλα αυτά για την Google και την Nestle αλλά εσείς έχετε μουρλαθεί να παρουσιάζετε στην σελίδα κάθε είδους εφαρμογή για Android, που είναι προϊόν της Google που έχει γίνει τόσο μονοπωλιακή στις τακτικές της, όσο ήταν παλαιότερα και η Microsoft.
  Οπότε δεν είναι οξύμωρο να κατηγορείς τις τακτικές της, όταν προβάλεις τις εφαρμογές που απευθύνονται στις συσκευές που υποστηρίζει με αυτές τις τακτικές;

 14. Εικόνα Maria
  MariaΣεπ 05, 2013 18:44 ΜΜ

  Μάλλον έχεις μπερδέψει κάτι, Alitogata.
  Άλλο οι εφαρμογές, άλλο το Android (λειτουργικό σύστημα).
  Άλλο οι εφαρμογές της Google, άλλο οι τρίτες εφαρμογές.
  Άλλο οι εφαρμογές για ιδιωτικότητα και διαμοιρασμό, άλλο οι εφαρμογές των υπηρεσιών της Google, κλπ...

 15. Εικόνα vriareos
  vriareos (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 06, 2013 18:36 ΜΜ

  εγω παντως σε ολα τα κινητα σβηνω τη rom της εταιρεας κ βαζω cyanogenmod

Scroll to Top