Latest Articles, Απόψεις — 10 December, 2012 17:50

Ο Aμνός ο Λύκος και το Spyware!

Δημοσιεύτηκε από

Σίγουρα θα έχετε ενημερωθεί οι περισσότεροι για μια ακόμα δήλωση από τον Richard Matthew Stallman, ακτιβιστή και πρόεδρο του Ιδρύματος Ανοιχτού Λογισμικού, σχετικά με το Ubuntu, πως αυτό είναι spyware και πιο συγκεκριμένα, αναφερόμενος στο amazon lens (unity-lens-shopping).
Για να μην μακρηγορούμε, δείτε την σχετική δημοσίευση του, μεταφρασμένη στα ελληνικά, από τον fkol k4 της ελληνικής κοινότητας Ubuntu (αν ήδη γνωρίζετε το περιεχόμενο, προσπεράστε το και προχωρήστε στο δεύτερο μέρος του άρθρου, καθώς όπως είναι ευνόητο ως osarena, δεν θα σταθούμε στην αναδημοσίευση μιας ήδη γνωστής είδησης, μα θα δούμε και λίγο πιο πέρα η και πιο… πριν):

Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα του ελεύθερου λογισμικού είναι ότι η κοινότητα προστατεύει τους χρήστες από το κακόβουλο λογισμικό. Τώρα το Ubuntu GNU/Linux έχει γίνει ένα παράδειγμα προς αποφυγή. Τι θα πρέπει να κάνουμε;

Το ιδιοταγές λογισμικό έχει συνδεθεί με κακόβουλη μεταχείριση του χρήστη: κώδικας παρακολούθησης, ψηφιακές χειροπέδες (DRM ή Διαχείριση Ψηφιακών Περιορισμών) ώστε να περιορίσει τους χρήστες και πίσω πόρτες που μπορούν να κάνουν άσχημα πράγματα υπό απομακρυσμένο έλεγχο. Προγράμματα που κάνουν κάποια από αυτά τα πράγματα είναι κακόβουλο λογισμικό και ως τέτοιο θα πρέπει να αντιμετωπίζονται. Ευρέως χρησιμοποιούμενα παραδείγματα περιλαμβάνουν το Windows, τα διάφορα iThings και το προϊόν για εικονικό κάψιμο βιβλίων της Amazon “Kindle”, τα οποία κάνουν και τα τρία· τα Macintosh και Playstation III, τα οποία επιβάλλουν DRM· τα περισσότερα φορητά τηλέφωνα, τα οποία κατασκοπεύουν το χρήστη και έχουν πίσω πόρτες· ο Adobe Flash Player , που κατασκοπεύει το χρήστη και επιβάλλει DRM· και πολλές εφαρμογές για Android και iThings, που είναι ένοχες για μία ή περισσότερες από αυτές τις δυσάρεστες πρακτικές.

Το ελεύθερο λογισμικό δίνει στους χρήστες τη δυνατότητα να προστατεύσουν τον εαυτό τους από τις συμπεριφορές του κακόβουλου λογισμικού. Ακόμα καλύτερα, συνήθως η κοινότητα προστατεύει τους πάντες και οι περισσότεροι χρήστες δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτα. Εδώ είναι το πώς.

Ανά καιρούς, χρήστες που γνωρίζουν προγραμματισμό διαπιστώνουν πως ένα ελεύθερο πρόγραμμα περιέχει κακόβουλο κώδικα. Γενικά το επόμενο πράγμα που κάνουν είναι να κυκλοφορήσουν μια διορθωμένη έκδοση του προγράμματος· με τις τέσσερις ελευθερίες που ορίζουν το ελεύθερο λογισμικό, είναι ελεύθεροι να το κάνουν. Αυτό ονομάζεται “fork” του προγράμματος. Σύντομα η κοινότητα υιοθετεί το διορθωμένο fork και η κακόβουλη εκδοχή απορρίπτεται. Η προοπτική της ατιμωτικής απόρριψης δεν είναι και πολύ δελεαστική, έτσι τις περισσότερες φορές ακόμη και εκείνοι που η συνείδησή τους και η κοινωνική πίεση δεν τους αποτρέπει από κάτι τέτοιο, αποφεύγουν να βάζουν κακόβουλες λειτουργίες στο ελεύθερο λογισμικό.

Όχι πάντα όμως. Το Ubuntu, μια ευρέως χρησιμοποιούμενη και με μεγάλη επιρροή διανομή του GNU/Linux, έχει εγκαταστήσει κώδικα παρακολούθησης. Όταν η χρήστης κάνει αναζήτηση μιας αλφαριθμητικής συμβολοσειράς στα τοπικά αρχεία της χρησιμοποιώντας το Ubuntu desktop, το Ubuntu στέλνει αυτό το αλφαριθμητικό σε έναν από τους servers της Canonical. (Η Canonical είναι η εταιρεία που αναπτύσσει το Ubuntu.)

Αυτό είναι ακριβώς όπως η πρώτη πρακτική παρακολούθησης που έμαθα για το Windows. Ο συγχωρεμένος φίλος μου ο Fravia μου είπε ότι όταν έψαξε για μια συμβολοσειρά στα αρχεία του Windows συστήματός του, έστειλε ένα πακέτο σε κάποιο server, το οποία ανιχνεύθηκε από το τείχος προστασίας του. Δεδομένου αυτού του πρώτου παραδείγματος, έδωσα προσοχή και έμαθα για την τάση του «ευυπόληπτου» ιδιοταγούς λογισμικού να είναι κακόβουλο λογισμικό. Ίσως δεν είναι σύμπτωση πως το Ubuntu στέλνει την ίδια πληροφορία.

Το Ubuntu χρησιμοποιεί τις πληροφορίες σχετικά με τις αναζητήσεις για να δείξει στο χρήστη διαφημίσεις ώστε ν’ αγοράσει διάφορα πράγματα από το Amazon. Το Amazon διαπράττει πολλά λάθη (δείτε το http://stallman.org/amazon.html)· προβάλλοντας το Amazon, η Canonical συμβάλλει σ ‘αυτά. Ωστόσο, οι διαφημίσεις δεν είναι ο πυρήνας του προβλήματος. Το κύριο ζήτημα είναι η κατασκοπεία. Η Canonical ισχυρίζεται πως δε λέει στο Amazon ποιος έψαχνε για οτιδήποτε. Είναι όμως εξίσου κακό για την Canonical να συλλέγει τις προσωπικές πληροφορίες σας, όσο θα ήταν και για το Amazon να τις συλλέγει.

Ο κόσμος σίγουρα θα κάνει μια τροποποιημένη έκδοση του Ubuntu χωρίς αυτή την παρακολούθηση. Στην πραγματικότητα, αρκετές διανομές GNU/Linux είναι τροποποιημένες εκδόσεις του Ubuntu. Όταν αυτές αναβαθμίσουν τη βάση τους στην τελευταία έκδοση Ubuntu, περιμένω πως αυτό θα το αφαιρέσουν. Σίγουρα το ίδιο θα περιμένει και η Canonical.

Οι περισσότεροι προγραμματιστές ελεύθερου λογισμικού θα είχαν εγκαταλείψει ένα τέτοιο σχέδιο, δεδομένης της προοπτικής μιας μαζικής μετακίνησης προς μια διορθωμένη έκδοση κάποιου άλλου. Η Canonical όμως δεν εγκατέλειψε το λογισμικό υποκλοπής του Ubuntu. Ίσως Canonical υπολογίζει πως το όνομα “Ubuntu” έχει τόσο μεγάλη δυναμική και επιρροή που μπορεί να αποφύγει τις συνήθεις συνέπειες και να διαφύγει με την παρακολούθηση.

Η Canonical λέει πως αυτό το χαρακτηριστικό αναζητά το Διαδίκτυο με άλλους τρόπους. Ανάλογα με τις λεπτομέρειες, αυτό μπορεί ή όχι να κάνει το πρόβλημα μεγαλύτερο, αλλά όχι μικρότερο.

Το Ubuntu επιτρέπει στους χρήστες να απενεργοποιήσουν την παρακολούθηση. Είναι ξεκάθαρο πως η Canonical πιστεύει ότι πολλοί χρήστες του Ubuntu θα αφήσουν αυτή τη ρύθμιση στην προεπιλεγμένη κατάσταση (ενεργή). Πολλοί δε μπορεί να το κάνουν, γιατί δεν θα σκεφτούν να κάνουν κάτι γι αυτό. κατ’ αυτόν τον τρόπο, η ύπαρξη αυτής της επιλογής απενεργοποίησης δεν διορθώνει τη λειτουργία της παρακολούθησης.

Ακόμη και αν ήταν από προεπιλογή απενεργοποιημένη, η λειτουργία αυτή θα ήταν ακόμη επικίνδυνη: το «μαζικά, μια για πάντα» για μια επικίνδυνη πρακτική, όπου το ρίσκο ποικίλλει ανάλογα με τις λεπτομέρειες, προσκαλεί την απροσεξία.
Για την προστασία της ιδιωτικότητας των χρηστών, τα συστήματα θα έπρεπε να διευκολύνουν τη συνετή χρήση: όταν ένα τοπικό πρόγραμμα αναζήτησης έχει μια διαδικτυακή λειτουργία αναζήτησης, θα πρέπει να είναι στο χέρι κάθε χρήστη να επιλέξει διαδικτυακή αναζήτηση ρητά κάθε φορά.
Αυτό είναι εύκολο: το μόνο που χρειάζεται είναι να υπάρχουν ξεχωριστά κουμπιά για τις διαδικτυακές και τις τοπικές αναζητήσεις, όπως έκαναν και προηγούμενες εκδόσεις του Ubuntu. Μια διαδικτυακή λειτουργία αναζήτησης θα πρέπει επίσης να ενημερώνει με σαφήνεια τη χρήστη και συγκεκριμένα για το ποιος θα πάρει τις προσωπικές πληροφορίες της, αν και όταν αυτή χρησιμοποιεί τη λειτουργία.

Εάν ένα ικανό μέρος των ηγετών της κοινής γνώμης της κοινότητάς μας δει αυτό το θέμα σε προσωπικό επίπεδο μόνο, εάν απενεργοποιήσουν την παρακολούθηση μόνο για τον εαυτό τους και συνεχίσουν να προωθούν το Ubuntu, η Canonical θα μπορούσε να ξεφύγει μ’ αυτό. Αυτό θα ήταν μια μεγάλη απώλεια για την κοινότητα του ελεύθερου λογισμικού.

Εμείς που παρουσιάζουμε το ελεύθερο λογισμικό ως άμυνα απέναντι στο κακόβουλο λογισμικό, δε λέμε ότι είναι μια τέλεια άμυνα. Δεν υπάρχει κάποια γνωστή τέλεια άμυνα. Δεν λένε ότι η κοινότητα θα αποτρέπει πάντα το κακόβουλο λογισμικό χωρίς καμία αποτυχία. Έτσι, ακριβολογώντας, το παράδειγμα spyware του Ubuntu δεν σημαίνει ότι πρέπει να καταπιούμε τα λόγια μας.

Αλλά διακυβεύεται κάτι περισσότερο εδώ από το αν κάποιοι από εμάς πρέπει να καταπιούν μερικές λέξεις. Αυτό που διακυβεύεται είναι εάν κοινότητά μας μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά το επιχείρημα που στηρίζεται στο ιδιοταγές λογισμικό spyware. Αν μπορούμε να λέμε μόνο « το ελεύθερο λογισμικό δεν θα σας κατασκοπεύει, εκτός κι αν είναι Ubuntu,» είναι πολύ λιγότερο ισχυρό από το να λέμε, «το ελεύθερο λογισμικό δεν θα σας κατασκοπεύει».

Θα πρέπει να δώσουμε στην Canonical την όποια αναγκαία απόρριψη που θα την κάνει να το σταματήσει αυτό. Οποιαδήποτε δικαιολογία και να προσφέρει η Canonical είναι ανεπαρκής· ακόμα και αν χρησιμοποιήσει όλα τα χρήματα που θα πάρει από το Amazon για να αναπτύξει ελεύθερο λογισμικό, αυτό δύσκολα θα ξεπεράσει αυτό που το ελεύθερο λογισμικό θα χάσει εάν πάψει να προσφέρει έναν αποτελεσματικό τρόπο για την αποφυγή της κακομεταχείρισης των χρηστών.

Αν ποτέ προτείνετε ή αναδιανέμετε το GNU/Linux, παρακαλούμε να αφαιρέσετε το Ubuntu από τις διανομές που προτείνετε ή αναδιανέμετε. Εάν η πρακτική του της εγκατάστασης και σύστασης μη ελεύθερου λογισμικού δεν σας έπεισε να σταματήσετε, αφήστε αυτό να σας πείσει. Στα festival εγκατάστασης που διοργανώνετε, σε εκδηλώσεις ημερών ελευθερίας λογισμικού, στις εκδηλώσεις FLISOL, μην εγκαταστήσετε ή προτείνετε το Ubuntu. Αντ ‘αυτού, πείτε στον κόσμο ότι το Ubuntu αποφεύγεται για κατασκοπεία.

Και όσο θα τα λέτε αυτά, μπορείτε επίσης να πείτε πως το Ubuntu περιέχει μη ελεύθερα προγράμματα και προτείνει άλλα μη ελεύθερα προγράμματα. (δείτε το http://www.gnu.org/distros/common-distros.html) Αυτό θα εξουδετερώσει την άλλη μορφή της αρνητικής επιρροής που ασκεί το Ubuntu στην κοινότητα του ελεύθερου λογισμικού: τη νομιμοποίηση μη ελεύθερου λογισμικού.

Copyright 2012 Richard Stallman
Υπό την άδεια Creative Commons Attribution Noderivatives 3.0

Λίγο καιρό πριν:

Nα θυμίσουμε. πως ο RMS, είχε κάνει και επέμβαση πριν κάμποσο διάστημα, στο θέμα της Valve κι του Ubuntu, αναφερόμενος, στο φλέγον θέμα των DRMs (δείτε σχετικά).
Σαν άποψη επί του θέματος, με κάποια πραγματικά γεγονότα, πρέπει να πούμε πως η εταιρεία Amazon, είναι πράγματι αυταρχική, δεν αναγνωρίζει στις περισσότερες περιπτώσεις πως με την χρηματική καταβολή για αγορά ενός προϊόντος από αυτήν, ανήκει στον χρήστη, μα το αναγνωρίζει ως νοικιασμένο και με το δικαίωμα να το πάρει πάλι πίσω η να το καταστρέψει ηλεκτρονικά (ναι, στον υπολογιστή του χρήστη) και συνεπώς όντως αφήνει “ηλεκτρονικούς κοριούς”, οι οποίοι πλέον απροκάλυπτα παρακολουθούν τις κινησεις του χρήστη, καταγράφοντας αυτές στους σέρβερ της εταιρείας και όπως είπαμε μπορώντας ανά πάσα στιγμή να επέμβει καταστρέφοντας το ηλεκτρονικό προϊόν που έχει αγοραστεί (δείτε σχετικά, ώστε να καταλάβετε έναν υπαρκτό κίνδυνο).
Από την άλλη πάλι, είναι γνωστό το θέμα, σχετικά με τις τιμές που έχει η Amazon στα προϊόντα της, τα οποία ξεφεύγουν κατά πολύ από αυτό που ονομάζουμε λογικό, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων.

Να θυμίσουμε επίσης, πως η Amazon, είναι αμερικάνικη (ΗΠΑ) εταιρεία, όπου ως γνωστόν ο νομοθέτης είναι κατά κανόνα υπέρ των εταιρειών, ακόμα και αν αυτές οι αποφάσεις αποβαίνουν εις βάρος πολλών σημείων του καταναλωτή.
Και η λέξη “καταναλωτής”, δεν είναι καθολου τυχαία. Ας μην παραβλέπουμε το γεγονός πως αυτές οι εταιρείες, συμπεριλαμβανόμενης και της Canonical, απευθύνονται πρωτίστως στην αμερικάνικη αγορά η οποία είναι τεράστια και σε ευρωπαϊκές αγορές (πχ: αγγλία), όπου η καταναλωτική μανία και το τρέντυ είναι πλέον μέσα στο dna των περισσότερων ανθρώπων σε αυτές τις κοινωνίες. Και βέβαια με άνοιγμα σε ασιατικές αγορές, όπου οι νεόπλουτοι αυξάνονται καθημερινά.

Να το πούμε πιο απλά και στα δια ημάς; Η Canonical, δεν νοιάζεται (αυτή την στιγμή), για μικρές αγορές, όπως η ελληνική και άλλες βαλκανικές η άλλων χωρών και ηπείρων με χαμηλά εισοδήματα και επίπεδο ζωής.
Φαίνεται πως σαν στρατηγική της έχει την δυναμική της διείσδυση στην αμερικάνικη αγορά και βέβαια στην αγγλική, όπου και η έδρα της και από εκεί και πέρα την περαιτέρω εξάπλωση της.
Και κανείς δεν αμφιβάλει πως οι κινησεις της Canonical με το Ubuntu, όχι απλά λένε, μα φωνάζουν ολοφάνερα:

Φέρτε λεφτά τώρα….

Και λογικό αυτό, έτσι; Εταιρεία είναι, στο φινάλε δεν σου πουλάει το τελικό της προϊών για το οποίο ξόδεψε εργατοώρες και χρήματα, μα προσπαθεί μέσω αυτού, να αποκομίσει κέρδη, με τρίτα προϊόντα.
Για παράδειγμα, αν καποιος μέσω του dash του Unity, μεταβεί στο Amazon και κάνει αγορά η Canonical, θα πάρει τα ποσοστά της.
Το ίδιο και με το Steam, η άλλα δικά της προϊόντα (Ubuntu Music Store, UbuntuOne, κλπ).

H ιστορία με το Amazon, ξεκινάει από πιο παλιά:

Μια μικρή, μα σημαντική στάση εδώ, να θυμηθούμε κάτι που συνέβη κάπου ένα χρόνο πριν. Ίσως να θυμόσαστε την διαφωνία της Canonical, με την ομάδα ανάπτυξης του Banshee Media Player, σχετικά με τα έσοδα από το ενσωματωμένο Music store, τα προερχόμενα κυρίως από το Amazon (αν δεν το γνωρίζετε η δεν το καταλάβατε ακόμα, το Amazon αποτελεί πηγή εσόδων εκατομμυρίων).
Να θυμηθούμε λίγο, τι μας είχε πει ο προγραμματιστής του Banshee, Bertrand Lorentz, γι’ αυτό το θέμα, σε μια συνέντευξη του στο osarena (η συνέντευξη δόθηκε πριν την έλευση της έκδοσης 12.04 του Ubuntu, όταν ήδη είχε έρθει το Unity, στην έκδοση 11.10):

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τo Banshee δεν θα βρίσκεται από προεπιλογής στην επερχόμενη έκδοση του Ubuntu. Γιατί πιστεύεις ότι συνέβει αυτό? Τι παραπάνω μπορεί να προσφέρει ο Rhythmbox? Επίσης, είναι τόσο σημαντικό για μια εφαρμογή να βρίσκεται από προεπιλογής στο Ubuntu 12.04?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πιστεύω ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση, οι περισσότεροι εκ των οποίων σχετίζονται με το γεγονός ότι το Ubuntu 12.04 πρόκειται να έχει 5ετή υποστήριξη. Η μεταφορά σε GTK3, η έλλειψη διαθέσιμου χώρου στο CD εγκαταστάσης και κάποιοι άλλοι τεχνικοί λόγοι έπαιξαν επίσης ρόλο. Ενώ σέβομαι απόλυτα αυτή την απόφαση, καταδικάζω το γεγονός ότι δεν υπήρξε κάποια συζήτηση μεταξύ του Ubuntu και της κοινότητας του Banshee, αλλά το θέμα πήγε κατευθείαν στο Ubuntu Developer Summit. Ήμασταν χαρούμενοι που το Banshee ήταν ο προεπιλεγμένος player του Ubuntu μέχρι στιγμής, και όπως είναι φυσικό μας στεναχώρησε αυτή η εξέλιξη. Πιστεύω πάντως ότι κάναμε πολλούς χρήστες χαρούμενους προτού καν γίνουμε η προεπιλογή του Ubuntu, και θα συνεχίσουμε να τους κάνουμε χαρούμενους και μετά από αυτό. Ελπίζω ότι αυτό έδωσε την ευκαιρία σε έναν αριθμό χρηστών του Ubuntu να ανακαλύψουν το Banshee !

ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχει κάποια σχέση αυτό με την διαφωνία που είχατε κάποια στιγμή με την Canonical για τον διαμοιρασμό των εσόδων από το Amazon? Τι πήγε στραβά τότε αλήθεια?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Κατ’ αρχάς δεν θεωρώ ότι το θέμα με τον διαμοιρασμό των εσόδων από το Amazon έχει οποιαδήποτε σχέση με την αποεπιλογή του Banshee από το Ubuntu 12.04. Το πρώτο πρόβλημα ήρθε από ένα λάθος της Canonical. Ήρθαν σε μας αρχικά προσφέροντας δύο επιλογές. Ή θα είχαμε το Amazon store απενεργοποιημένο από προεπιλογή και όλα τα έσοδα από αυτό θα πήγαιναν στο GNOME Foundation, ή θα το είχαμε ενεργοποιημένο από προεπιλογή, αλλά η Canonical θα έπαιρνε το 75% των εσόδων που θα υπήρχαν. Επιλέξαμε το πρώτο, και είχαμε και την υποστήριξη του διοικητικού συμβουλίου του GNOME Foundation.
Αποδείχθηκε ότι αυτή η πρώτη προσέγγιση ήταν λάθος από μέρους τους και ζήτησαν συγνώμη για αυτό. Έτσι τώρα η συμφωνία έχει ως εξής: το 25% από το Amazon store και από το UbuntuOne store πηγαίνουν στο GNOME Foundation, τα υπόλοιπα τα παίρνει η Canonical. Η δωρεά του 25% των εσόδων του δικού τους store είναι μια γενναιόδωρη χειρονομία, αλλά πιστεύω ότι από την άλλη πλευρά το 75% από τα έσοδα του Amazon είναι πολλά.
Τέλος πάντων, δεν ξέρω τι θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει για να το εμποδίσουμε αυτό. Σε τελική ανάλυση είναι ελεύθερο λογισμικό!

Τι είναι Spyware;

-Κοιτώντας τώρα και τον ακριβή ορισμό της λέξης spyware και δεχόμενοι πως σε αυτό η ερμηνεία που δίνει η wikipedia, είναι ορθή, έχουμε πως:
Με τον όρο Spyware (Λογισμικό Κατασκοπίας) αναφερόμαστε σε ένα είδος κακόβουλου λογισμικό το οποίο φορτώνεται κρυφά (με ύπουλο τρόπο) σε έναν υπολογιστή χωρίς να το ξέρει ο χρήστης και εκτελείται στο παρασκήνιο κάνοντας διάφορα πράγματα πίσω από την πλάτη του χρήστη. Το Spyware κρύβεται ώστε να μην μπορεί το θύμα να τον εντοπίσει εύκολα, συγκεντρώνει στοιχεία σχετικά με το χρήστη (ιστοσελίδες που επισκέπτεται, κωδικούς πρόσβασης, ακόμη και αριθμούς πρόσβασης πιστωτικών καρτών).
Επίσης αλλάζει ρυθμίσεις και εκτελεί άλλες κακόβουλες και ενοχλητικές δραστηριότητες.
Δεν έχουμε όμως πλήρη αντίληψη, αν δεν δούμε και τις επί μέρους κατηγορίες του spyware (σύμφωνα πάντα με την wikipedia):

 1. Μάρκετινγκ, στο οποίο συλλέγει πληροφορίες και τις στέλνει στον κύριό του, συνήθως με σκοπό την καλύτερη στόχευση της διαφήμισης σε συγκεκριμένες μηχανές Παρακολούθησης, όπου η εταιρείες τοποθετούν εσκεμμένα λογισμικό κατασκοπίας στις μηχανές των υπαλλήλων ώστε να παρακολουθούν τι κάνουν και ποιες τοποθεσίες Ιστού επισκέπτονται.
 2. Η τρίτη κατηγορία πλησιάζει το κλασικό κακόβουλο λογισμικό, όπου η μολυσμένη μηχανή γίνεται τμήμα μίας στρατιάς ζόμπι.

Εμφανώς λοιπόν, στην περίπτωση μας, σχετικά με το lens του Amazon, ισχύουν οι δυο πρώτες περιπτώσεις. Η τρίτη είναι μια χαρακτηριστική και ιδιαιτέρως διαδεδομένη στα Windows (ιδίως στα XP).
Aν βγάλουμε τις παρωπίδες και το δούμε πιο ουσιαστικά, ακόμα και αν “νομικά” δεν υφίσταται 100% ο όρος spyware, στην πράξη ισχύει απολύτως, επειδή:

 • Όταν ένας χρήστης κάνει αναζητήσεις αρχείων μέσω του dash, ενημερώνει τους servers της Canonical.
 • Αναζητώντας κάτι δικτυακά η συγκεκριμένα από το amazon μέσω του dash, επίσης αποστέλλονται προσωπικά στοιχεία στην Canonical, τα οποία φυσικά και συλλέγονται.
 • Το lens του Amazon, είναι ενεργό από προεπιλογή και δεν ενημερώνει σχετικά τον χρήστη. Φυσικά υπάρχει η δυνατότητα απενεργοποίησης του (δείτε σχετικά), μα είναι παραπάνω από βέβαιο πως ένας νέος χρήστης και έχοντας ακούσει τόσα καλά για το Linux, να μην έχει ιδέα για αυτό.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Εμείς από την πρώτη στιγμή, προτείναμε την απενεργοποίηση του συγκεκριμένου lens. Παρ’ ολ’ αυτά μπορείτε να κάνετε και κάτι ακομα καλύτερο, αν πραγματικά δεν το χρειαζόσαστε, Να το διαγράψετε, απλά δινοντας την παρακάτω εντολή στο τερματικό σας:

sudo apt-get remove unity-lens-shopping

Και για να λέμε τώρα και του στραβού το δίκαιο, εμείς οι Linux-αδες, είμαστε που κατηγορούσαμε και κατηγορούμε τα Windows και την Apple για παρόμοιες τακτικές. Γιατί να πρέπει να δώσουμε λοιπόν, ελαφρυντικά στο Ubuntu;
Ναι, το Ubuntu ήταν αυτό που έκανε πιο προσιτό και δημοφιλές το Linux. Αυτό που θα έρθουν σε επαφή μαζί του, οι περισσότεροι νέοι χρήστες.
Μην ξεχνάμε όμως πως στην ουσία έτυχε και ήταν η Canonical. Αυτό επειδή πάτησε σε δρόμο που είχαν χαράξει άλλοι, έχοντας ήδη δημιουργήσει ένα υπόβαθρο και μια έτοιμη υποδομή, ώστε να σταθεί το Ubuntu (και όπου άλλοι: Slackware, Debian, Suse, Mandrakes, κλπ).
Θα συμφωνήσω επίσης πως οι καθαρές GNU διανομές που προτείνει το FSF (με μια μικρή εξαίρεση το NewSense), είναι δύστροπες (ως απογοητευτικές κάποιες φορές) και θέλουν συγκεκριμενο τύπο hardware και μόνο.

FSF, έσοδα και GNU:

Θα πως επίσης και κάτι που δεν έχει ειπωθεί ως τώρα, με τις όλες αναφορές για το σχετικό θέμα.
Το FSF, έχει τεράστια έσοδα κάθε χρόνο, από δωρεές, συνεισφορές, πωλήσεις προϊόντων GNU, εκδηλώσεις και άλλα. Σε καμία περίπτωση δεν λέω πως δεν υπάρχει διαφάνεια σε αυτό. Ίσα – ίσα.
Το θέμα όμως είναι πως με αυτά τα έσοδα η μέρος αυτών, μια οποιαδήποτε εταιρεία ακόμα και ασήμαντου ως τότε βεληνεκούς θα μεγαλουργούσε. Κοινώς θα είχε παρουσιάσει εδώ και χρόνια ένα πλήρες και ολοκληρωμένο σύστημα GNU Linux, τ’ οποίο θα έδειχνε τα δόντια του απέναντι στα κλειστά λογισμικά.
Αυτό όμως δεν έχει συμβεί και όπως όλα δείχνουν, δεν πρόκειται. Το γιατί, δεν το γνωρίζω…

Mα έχουμε και κάτι ακόμα που είναι σημαντικό και έτσι κι’ αλλιώς είναι μια πραγματικότητα. Βλέπετε οι άνθρωποι δεν πρέπει να κρίνονται από τα μαλλιά, τα μούσια τους, το άρωμα τους, το ντύσιμο τους και άλλα τέτοια που είναι επιφανειακά, μα από τα έργα τους και γιατί όχι; Και από την ανιδιοτέλεια τους.
Επειδή δεν προέβλεψα με τίποτα πως το παρόν άρθρο θα είχε τόση έκταση, θα παραθέσω κάτι αναφορικό με αυτό, για άλλη μια φορά, τ’ οποίο και είχε σημειώσει ο Παντελής Κουκουσούλας, σε προηγούμενο άρθρο του (διαβάστε το όλο, αξίζει):

Σκεφτείτε τι κάναμε με το λογισμικό:
30 τόσα χρόνια πριν, ο RMS ζούσε σε ένα κόσμο που δεν του άρεσε. Τι έκανε λοιπόν; Πρώτον έγραψε ένα λειτουργικό σύστημα σε μεγάλο βαθμό μόνος του από το μηδέν. Δεύτερον έφτιαξε μία άδεια χρήσης “viral” η οποία επέτρεψε στο νέο τρόπο σκέψης να εξαπλωθεί “από κάτω προς τα πάνω”.
Βλέπω σε ουκ ολίγα άρθρα να λέγεται το “το Χ λογισμικό/διανομή είναι πολύ καλό, έχει εταιρεία/εταιρείες από πίσω του”, η αλήθεια όμως (που τουλάχιστον όσοι χρησιμοποιούμε Linux πάνω από 15ετία την έχουμε ζήσει) είναι ότι οι εταιρείες ήρθαν μετά, δεν ήταν αυτές που πήραν το ρίσκο της αλλαγής.
Χρειάστηκαν πολλές θυσίες πολλών ανώνυμων hackers για να φτάσουμε εδώ που είμαστε και να μπορούμε να πούμε “άντε γ*” σε όποιον πάροχο proprietary software προσπαθήσει να μας εκβιάσει γιατί γνωρίζουμε ότι αν κάτι μας λείπει μπορούμε ή να το φτιάξουμε μόνοι μας ή έστω να το παρακάμψουμε….

(δείτε περισσότερα για τον Σταλλμαν).

Για την ιστορία να πούμε πως ο RMS, για αυτή του την δήλωση έχει λάβει κάποιες “ανεπίσημες” απαντήσεις από εργαζόμενους της Canοnical, οι οποίες όμως, όσες είδα, είναι απλά εξυπνακίστικες και μάλλον άσχημα σαρκαστικές, συνεπώς και ανάξιες αναφοράς.

Αυτά “εν τάχει” :P , προσπαθώντας να δώσουμε λίγο μια πιο σφαιρική διάσταση στο θέμα.

H άποψη, ενός άνεργου Linuxα:

Θα κλείσω μ’ ένα mail που έλαβα χθες (9/12/12), από έναν φίλο της σελίδας, τον Νίκο Μ.Linux-α, υποστηρικτή του Ανοιχτού/ελεύθερου Λογισμικού, σχετικά με αυτό το θέμα:

Κώστα
Σήμερα όπως κάθε χρόνο έκανα μια δωρεά στο debian project και στο ffmpeg, αν και φέτος έκλεισα το μαγαζί και είμαι άνεργος.
Αλλά αυτό δεν θα με εμποδίσει να στηρίξω την ανεξαρτησία των projects που στην τελική βοηθούν και την δική μου ανεξαρτησία και ελευθερία.
Ξέρω καλά που οδηγούνται τα πράγματα (μέσω του χρέους στην υποδούλωση) αλλά δεν φοβάμαι.
(off topic: αυτήν την στιγμή κάνω τον υποτιτλισμό σε αυτό (dhxhFcH4u3A) το πολύ ενδιαφέρον και τρομακτικό):

Ξέρω τι θα κάνω σε κάθε περίπτωση.
Αυτή την στιγμή προέχει ή ενημέρωση γιατί ο λύκος παρουσιάζεται μεταμφιεσμένος σε πρόβατο. Ακόμα και στο linux. Και εγώ δεν είμαι τόσο light όπως ο Stalman.
Βέβαια δεν μπορώ να βγω δημόσια και να μιλήσω ισοπεδωτικά για ένα project γιατί μέσα σε αυτό σίγουρα υπάρχουν άτομα που δεν έχουν καταλάβει ότι κάποιοι εκμεταλλεύονται την δουλειά και την καλή τους πρόθεση.
Τώρα… δεν ξέρω τι δυνατότητες έχουμε σε επίπεδο software για αντίδραση στην απειλούμενη εξέλιξη να δοθεί ο έλεγχος των DNS στον ΟΗΕ πάντως είναι κυρίως θέμα πολιτικό.
Τέλος πάντων πιστεύω ότι ένα αρθράκι για την δυνατότητα δωρεών σε διάφορα projects θά ήταν καλό για ενημέρωση.

Σημείωση: Δεν υπάρχει λόγος να αναφέρεις το όνομα μου σε οτιδήποτε σου στέλνω. Δεν υπάρχει λόγος.
Φιλικά.

Εδώ κλείνουμε το άρθρο, πιστεύω ειπωθήκαν όλα. Γνωστά η μη. Τι πιστεύετε γι’ αυτά; Είναι σωστά η οχι; Είναι δίκαιο να κατηγορούμε άλλους για τα ίδια και σε ότι αφορά το Ubuntu να τα παραβλέπουμε;
Σίγουρα η Canonical θα δράσει με βάση το συμφέρον της και σαφώς το να είναι απενεργοποιημένο εξ’ ορισμού το Amazon lens δεν θα την συνέφερε. Ακόμα και με ένα pop-up παραθυράκι να ειδοποιούταν ο χρήστης, για το αν θέλει να το ενεργοποιήσει η όχι, σαφώς και θα είχε κάποιες απώλειες.
Από την άλλη ίσως και όχι….
Το γεγονός είναι πως πλέον με τις φορητές συσκευές και λόγω του μικρού μεγέθους οθόνης τους, περιβάλλοντα σαν το Unity που είναι απολύτως φιλικά σε αυτές, θα έχουν την δυνατότητα άμεσου χειρισμού, μα με καταγραφές όλων (μα όλων) των κινήσεων του χρήστη.
Άλλωστε ήδη γίνεται με τα Android, iOS, WindowsPhone.

Τι λέτε;

Αυτό με το Amazon lens, αφορά ΜΟΝΟ το Ubuntu με το γραφικό περιβάλλον του Unity και όχι με κάποιο άλλο.

4 Comments

 • Μπορει ο Σταλλμαν να φαινεται γραφικος πολλες φορες αλλα εχει δικιο (ακομα περισοτερες!).
  Η κανονικαλ δεν θα ηταν αυτη που ειναι εαν δεν ειχε στις πλατες της αυτους που “δινει” με αγαρμπο τροπο. Εαν το lens δεν ερχοταν προεγκατεστημενο αλλα το εβαζε η το εστω ενεργοποιουσε ο χρηστης αφου πρωτα ενημερωνοταν για την λειτουργια θα ηταν διαφορετικη η αποψη μου.Μικρη ισως η λεπτομερεια αλλα κανει την διαφορα.
  Καλο και χρυσο το ουμπουντου και εγω μεσα απο αυτο γνωρισα το λινουξ αλλα δεν το παντρευτηκα κιολας….. θα ειχε πλακα αν οι διαφορες ιστοσελιδες/κοινοτητες/φορουμ που απλοχερα δινουν βοηθεια σε ολους, αρχισουν να παραπεμπουν τους χρηστες του ουμπουντου στην κανονικαλ για την επιλυση των προβληματων που αντιμετωπιζουν. Αφου η κανονικαλ αλλαζει τους κανονες, η ‘κοινοτητα λινουξ’ θα πρεπει να αναπροσαρμοστει και να επιδηξει τα αντανακλαστικα της. Η αρχη εγινε απο την κανονικαλ, αμα ακολουθησουν και αλλοι θα χαθει η μπαλα.

  Υπαρχουν αλλα παραδειγματα διανομων που εκαναν κατι αναλογο στο παρελθον;
  διαβασα στο αρθρο το εξης

  ‘Όταν ένας χρήστης κάνει αναζητήσεις αρχείων μέσω του dash, ενημερώνει τους servers της Canonical.’

  Δηλαδη αν μεσω του dash ψαξω ενα ebook που εχω στον σκληρο, η κανονικαλ το ξερει;
  τρατζικ!!!

 • Καλησπέρα παίδες!

  Το θέμα ειναι οτι είμαστε σίγουροι πως και με την απενεργοποίηση οσο και με το delete του shopping lens τα searches δεν αποστέλλονται? Με packet sniffer το ψάξατε? Υπάρχει άλλος τρόπος?

  • Το καλύτερο είναι να πετάξεις το dash και το unity τελείως. Ακόμα και το ΕΛ/ΛΑΚ όταν έχει μόνο ένα sponsor / contributor και δεν έχει διαφοροποίηση (diversity) είναι επίφοβο :P
   Φυσικά κάνω πλάκα, ο κώδικας του dash είναι ελεύθερος και από ότι φαίνεται τουλάχιστον το προσπαθούν αρκετά να υπάρχει ένα privacy setting που να το θέτεις και να αποτρέπει όλα τα lenses από το να στέλνουν πληροφορίες στο διαδίκτυο. Το πρόβλημα είναι βέβαια ότι αυτό το setting είναι opt-in για τους third-party developers, δεν τους υποχρεώνει κανείς να το υποστηρίζουν. Τουτέστιν, ή συμβιβάζεσαι και δε σε νοιάζει η “κατασκοπεία”, ή πετάς το unity τελείως (δεν είναι πια και *τόσο* καλό που να αξίζει θυσίες) ή δεσμεύεσαι να κοιτάς τον κώδικα όλων των επιπλέον lenses που εγκαθιστάς για να δεις αν στέλνουν δεδομένα στο δίκτυο χωρίς να το ξέρεις ή όχι.

 • ειρωνία:
  ήρθα εδώ μέσω facebook όπου είδα τη δημοσιευση του osarena (που επισης εχει σελιδα στο facebook).
  Και το facebook (όπως και η Google) είναι πολύ χειρότερες από την Amazon/Canonical στο θέμα συλλογής δεδομένων από τη χρήση του διαδικτύου.
  Στην τελική, κάποιος που χρησιμοποιεί το Amazon και άρα αγοράζει ίσως να μην έχει πρόβλημα να δέχεται στοχευμένες διαφημίσεις.
  Αντίθετα με κάποιον που χρησιμοποιεί το facebook και δεν έχει ιδέα πόσο εύκολα δίνει το facebook τα στοιχεία του σε τρίτους.

  Δε λέω ότι δεν έχει δίκιο. Απλά λέω ότι δεν μπαίνει στις πρώτες θέσεις της λίστας μου για το πώς μου στερούν την ελευθερία μου.

Leave a Reply

— required *

— required *


two × = 6