BETA

Όταν η παιδεία η μόρφωση και η πληροφορική γίνονται προνόμιο

Εικόνα constantinos

Ειλικρινά είμαι πολύ οργισμένος. Δεν είμαι αγανακτισμένος. Είμαι εξοργισμένος. Σιχαίνομαι όλο αυτό το σάπιο σύστημα που επί δεκαετίες καταληστεύει την ζωή μας. Σιχαίνομαι όλους αυτούς τους ανθρώπους που κατάφεραν και δημιούργησαν μια ολιγαρχία και οικογενειοκρατία και καταληστεύουν την χώρα και τις ζωές μας. Μα πιο πολύ σιχαίνομαι τους Ελληναράδες που ακομα τρέχουν σαν δουλικά πίσω από αυτά τα ζόμπι που βρίσκονται στο κοινοβούλιο. Έχω πλήρη επίγνωση των λέξεων που χρησιμοποιώ και ειλικρινά δεν φοβάμαι πλέον τον φασισμό τους. Ας κάνουν ότι θέλουν, μου είναι αδιάφορο.
Σε μια χώρα που ΔΕΝ είναι πλέον δική μας, σε μια καθημερινότητα που δεν την θελουμε, σε ένα ξεπούλημα άνευ προηγουμένου, καθόμαστε θεατές και παρατηρούμε την κατρακύλα. Είμαστε στον γκρεμό πια.

Αύξησαν τα βασικά και καθημερινά είδη διαβίωσης με ΦΠΑ 23%, συγχωνεύουν σχολεία, σταματούν την δωρεάν παιδεία και υγεία και όλα πλέον θα κοστίζουν ακριβά. Οι μόνοι που θα ανταπεξέρχονται θα είναι οι έχοντες και η ολιγαρχία που δημιούργησαν, με τα δικά μας χρήματα, τις δίκες μας ζωές.
To ξέρετε πως οι άνθρωποι που βρίσκονται μέσα στην Ελληνική Βουλή, έκριναν πως δεν χρειάζονται χρήματα για την παιδεία και τις βιβλιοθήκες, μα αντί αυτών είναι πιο απαραίτητες οι προσλήψεις αστυνομικών φρουρών (για καταστολή κάθε αντίδρασης του κόσμου) και υπεράριθμων ιερωμένων? (η Εκκλησία ΔΕΝ φορολογείται και ΔΕΝ πληρώνει ιερωμένους, οι οποίοι πληρώνονται από το Ελληνικό Δημόσιο και βέβαια οι υψηλά ιστάμενοι με υψηλά ιστάμενους επισης μισθούς).
Έχετε καταλάβει πως οτιδήποτε αντιλαϊκό μέτρο λαμβάνεται σε καποια άλλη δυτική χώρα είναι η αρχή ωστε να πάει παντού? Γνωρίζετε πως η αριστοκρατική κυβέρνηση της Αγγλίας, επισης έκρινε ως περιττό έξοδο τη συντήρηση βιβλιοθηκών?
Το ξέρετε πως υπαρχουν σχολεία που τα παιδιά δεν έχουν κάποιους υπολογιστές για εκμάθηση και διδασκαλία? Το ξέρετε πως υπαρχουν εκπαιδευτικοί που με δικό τους χρόνο και χρήμα (από τους πενιχρούς μισθούς τους), φροντίζουν να κάνουν αυτά που είναι υποχρεωμένη η πολιτεία?
Είναι ντροπή και αίσχος. Αν κάποιος πιστεύει πως μια χώρα που δίνει το 80% των χρημάτων της για να ξεπληρώσει χρέη άγνωστα στον κόσμο και δαπανά το υπόλοιπο 20% για τα υπόλοιπα πως θα αναπτυχθεί, σίγουρα είναι από άλλον πλανήτη!

Πιο κάτω παραθέτω απόσπασμα από την Βιβλιοθήκη Λειβαδιας. Τα πράγματα είναι ίδια παντού βέβαια. Καμία μερίμνα, κανένα ενδιαφέρον και τα χρήματα δαπανιούνται όπως θέλει ο κάθε τοπικός η κοινοβολευτικός άρχοντας.

-Πιο πριν όμως ας επαληθεύσουμε την λέξη άρχοντας που μόλις αναφέραμε. Βλέπετε αρκετοί από τους εν' λόγω το πιστεύουν πως τέτοιοι είναι:
Απόσπασμα από ένα άρθρο του Β. Θασίτη:
Σε άλλες εποχές, τις εποχές του σκοταδισμού, έκαιγαν τα βιβλία. Σήμερα,διαλύονται βιβλιοθήκες για να γίνουν πολυτελή γραφεία υφυπουργού, κολλητού του πρωθυπουργού.
Ο λόγος για τον υφυπουργό -με τον βαρύγδουπο τίτλο- Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Παντελή Τζωρτζάκη, που για χάρη του διαλύεται η με ιστορική αξία βιβλιοθήκη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, για να γίνει το γραφείο του, καθώς από τον ανασχηματισμό του περασμένου Ιουνίου είναι περιφερόμενος όχι μάγος, αλλά μέλος του υπουργικού συμβουλίου!
Ειδικότερα, έναν χρόνο μετά την αιφνίδια διαπίστωση ότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν καλύπτει πλέον τις αυξανόμενες μεταμνημονιακές ανάγκες και την κατάληψη του πέμπτου και έκτου ορόφου του υπουργείου, όπου έχει εγκατασταθεί η γραμματεία του πρωθυπουργού υπό τη Ρεγγίνα Βάρτζελη, η ηγεσία του υπουργείου αιφνιδιάζει όχι μόνο το προσωπικό της αλλά και όλη την επιστημονική κοινότητα και το δημοσιοϋπαλληλικό σώμα, με τη χωρίς αιδώ απόφασή της να διαλύσει τη βιβλιοθήκη του πρώτου τη τάξει υπουργείου, στον πρώτο όροφο του κτιρίου, για να δημιουργήσει το γραφείο του κ. Τζωρτζάκη.
Για να γίνει αυτό, αποφάσισε μάλιστα να κατακερματίσει το πνευματικό υλικό της σε διάφορους χώρους, ακόμη και απομακρυσμένων από την έδρα υπηρεσιών του υπουργείου, αλλά και να δωρίσει σε άλλες υπηρεσίες, ακόμη και εκεί όπου δεν υπηρετούν βιβλιοθηκονόμοι, συγγράμματα με κριτήριο το αυγουστιάτικο σχέδιο του «λόγω κατεδαφίσεως, πάρτε, κόσμε!»
Μιας βιβλιοθήκης, με πρόσβαση ελεύθερη για κάθε ενδιαφερόμενο, με πληρότητα στα Φύλλα Εφημερίδας της Κυβερνήσεως από συστάσεως του Ελληνικού Κράτους, με πλήθος επιστημονικών νομικών βιβλίων και εκδόσεων για τη δημόσια διοίκηση, με συνδρομές σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά νομικής και διοικητικής επιστήμης. Μερικά δε από τα ξένα αυτά περιοδικά μόνο αυτή η συγκεκριμένη βιβλιοθήκη τα είχε στη χώρα μας.
Μιας βιβλιοθήκης, με αδιατάρακτη συνεχή ιστορία που μετρά πάνω από εξήντα χρόνια επιστημονικής ζωής στο νομικό και διοικητικό κόσμο της χώρας.

-Και το απόσπασμα από τη βιβλιοθήκη Λειβαδιας. Πιο πριν όμως δείτε το μήνυμα της υπεύθυνης της βιβλιοθήκης που δημοσίευσε στο Google+:
Το σκέπτομαι σοβαρά να ζητήσω βοήθεια από τους έλληνες λινουξάδες για να στήσουμε όλο το κέντρο πληροφόρησης με linux. Αλλά δειλιάζω γιατί δεν υπάρχουν καθόλου μα καθόλου χρήματα. Ότι κάνω λοιπόν μόνη μου προς το παρόν, αλλά έχω και το νου μου μήπως και... κάτι αλλάξει.

-Και το σχετικό άρθρο:
Το πρόβλημα που έχουμε στα Κέντρα Πληροφόρησης των Βιβλιοθηκών μας λίγο-πολύ είναι γνωστό: μετά τον τελευταίο εξοπλισμό τους με Η/Υ μέσα από προγράμματα της Κοινωνίας της Πληροφορίας, η ανανέωση του “στόλου”, τόσο σε hardware όσο και software, ούτε έγινε ούτε φαίνεται ότι μπορεί να γίνει έστω στο άμεσο μέλλον! Η ανανέωση είναι σχεδόν ανύπαρκτη, ενώ πότε χαλάει το ένα PC, πότε το άλλο, πότε δεν υπάρχουν πια ανταλλακτικά, πότε χρήματα (δλδ πάντα :p)! Και καλά να είναι πρόβλημα software κάτι μπορούμε να κάνουμε εμείς, αλλά hardware; :-O

Στο δικό μας κέντρο πληροφόρησης φαίνεται η ...αναπαλαίωση κυρίως από τις οθόνες: επέστρεψαν οι μεγάλες και άχαρες αλλά ...επτάψυχες οθόνες CRT (κοινώς "γκουμούτσες" :-p). Οι 5 στις 10 είναι CRT! Ανασύρθηκαν από τη λήθη και ξανάγιναν μάχιμες! Αλλά τα προβλήματα συνεχίζονται με τα PC που δε “σηκώνουν” πλέον Windows και κυριολεκτικά σέρνονται. Οπότε, τι; Αρχίζουμε και “κατεβάζουμε ρολά”; Χμμμ… Όχι, η “στροφή στο Lniux” απαραίτητη!

Μόλις λοιπόν, "αναστήθηκε" ένα παλιο-PC: ένα PIII με μνήμη 320 MB, και σκληρό δίσκο 14 GB, ενώ ένα άλλο (PII Celeron, μνήμη 192 MB και HDD 10 GB) "ξαναπήρε ζωή" πριν λίγες μέρες. Είχαν μνήμη ακόμη μικρότερη (τη συμπλήρωσα από άλλα PC του '90 που ...αποδήμησαν πια εις Κύριον για διάφορους λόγους – BTW τίποτε δεν πετιέται από τα αποσυρθέντα pc, φυλάσσονται όλα για ανταλλακτικά). Και τα δυο χρωστάνε τη "ζωή" τους στο πείσμα και την υπομονή μου, αλλά κυρίως στο Puppy Linux ! Προστέθηκαν στα άλλα ήδη του Κέντρου Πληροφόρησης με Intel Inside (XUBUNTU και UBUNTU).

Ειλικρινά το Puppy Linux 5.2.8 δεν “παίζεται”! Κυριολεκτικά με κατέπληξε και με …κατέκτησε. Πιο γρήγορη εγκατάσταση δεν έχω ξαναδεί: το πολύ 15'.

Αν και διάφορα προβλήματα συνάντησα μέχρι να τελειώσω την εγκατάσταση της διανομής: πότε είχα πρόβλημα με το κάψιμο των cds, πότε με το CDROM (δεν έκανε boot), πότε με το δίσκο (primary master hard disk fail), πότε έβγαιναν μηνύματα του τύπου "kernel panic not syncing" μετά την εγκατάσταση, πότε η εγκατάσταση ήταν μισή κλπ... και ...άντε πάλι από την αρχή! Στην αρχή είχα εγκαταστήσει το XUBUNTU αλλά τελικά αποδείχτηκε πολύ βαρύ OS γι' αυτά τα μηχανήματα. Για WINXP φυσικά δεν το συζητάμε, ούτε κατά διάνοια θα μπορούσαν να “τρέξουν” σε τέτοια μηχανήματα.

Παλιά pc ζητάνε. Στη ζητιανιά βγήκαν, επειδή το κράτος και οι φορείς του, τους έχουν γραμμένους εκεί που δεν πιάνει μελάνι. Όπως όλους μας αλλωστε!

-Αν κάποιους τους ενοχλήσει η γλώσσα και το ύφος μου, ΔΕΝ λυπάμαι καθόλου. Είναι ώρα να αρχίσουν να τους ενοχλούν πολύ πιο σοβαρά πλέον. Όπως η ίδια η καταπάτηση της ελευθερίας μας και της πρόνοιας.

(η γελογραφια στην αρχή είναι του Γιάννη Καλαιτζη από την Enet.gr)

 • Σχόλια

7 Comments:

 1. Εικόνα cortlinux

  Μια χαρά τα λες. Το θέμα είναι απλά ότι πολλοί συμπολίτες μας συμφωνούν με αυτές τις περικοπές. Άλλωστε οι Έλληνες γενικά δεν διαβάζουν.

 2. Εικόνα nikos342
  nikos342 (χωρίς επαλήθευση)Αυγ 30, 2011 01:40 ΠΜ

  εμ βεβαια πως θα χωρεσει ολολκληρη buildeberg σε ενα ταπεινο γραφειακι? ου-σου-του βρομοσκυλα οοουστ!!!

 3. Εικόνα Katerina Kerasta
  Katerina Kerasta (χωρίς επαλήθευση)Αυγ 30, 2011 12:36 ΜΜ

  Κωνσταντίνε, όχι ακόμη δεν ζητιανεύουμε. Αντέχουμε, ως πότε βέβαια. Απλή διαπίστωση έκανα, πως αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση (απαξίωση της πολιτείας, κυρίως οικονομική) με μαθηματική ακρίβεια τα κέντρα πληροφόρησης των βιβλιοθηκών θα υπολειτουργούν (ήδη πολλά σε αυτή την κατάσταση βρίσκονται) και τελικά θα κλείσουν εκ των πραγμάτων (κάποτε, βλέπεις, τελειώνουν και τα παλιά pc - χαλάνε κι αυτά, τι να σου κάνει και το Linux :p).
  Κι αυτά τα λίγα που προσπαθώ να κάνω εγώ δεν είναι υποχρεωμένοι, και δεν μπορούν εκ των πραγμάτων, να τα γνωρίζουν άλλοι υπάλληλοι των βιβλιοθηκών με άσχετες ειδικότητες με την πληροφορική (ταξινόμοι, βιβλιοθηκονόμοι, διοικητικοί κλπ.). Αν υπολογίσουμε και το γεγονός ότι δεν υπάρχουν πληροφορικοί στις βιβλιοθήκες κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα.
  Και με την κρίση η ανάγκη του κόσμου για τις βιβλιοθήκες έχει αυξηθεί δραματικά. Φαίνεται καθημερινά από την αύξηση των χρηστών σε όλες τις υπηρεσίες της βιβλιοθήκης. Κι από την άλλη: μείωση προσωπικού (1 προς 10 κλπ.), μείωση προϋπολογισμού, περικοπές, περικοπές... Μπακαλική κοντεύει να γίνει (ή μήπως έχει ήδη γίνει;) η οικονομική διαχείριση στο δημόσιο. Η επόμενη φάση αν δεν υπάρξει ενδιαφέρον και μέριμνα θα είναι ή ζητιανιά ή λουκέτο.
  Ευχαριστώ για την προβολή του θέματος.

 4. Εικόνα Nikolas Karpathiotak
  Nikolas Karpathiotak (χωρίς επαλήθευση)Αυγ 30, 2011 20:32 ΜΜ

  Συμφωνώ με το ύφος του άρθρου , νομίζω πλέον η μόνη λύση είναι η επανάσταση κ παραδειγματική τιμωρία 10-12 χιλιάδων ατόμων που προσπαθούν να καταστρέψουν την χώρα , για όποιον έχει αμφιβολία ότι αυτά  γίνονται μεμονωμένα παραθέτω το link (http://www.patris.gr/articles/207660/137539) από το Ηράκλειο Κρήτης , όπου οι φωστήρες εδώ αποφάσισαν να κάνουν μπαράκια το μισό κτίριο της δημοτικής βιβλιοθήκης Βικελαίας στο κέντρο της πόλης , ενώ αρχεία από το 1200 μ.χ. και έπειτα σαπίζουν και τα τρώνε τα ποντίκια σε ακατάλληλα υπόγεια , αντί να ψηφιοποιούνται και να αναδεικνύονται όπως πρέπει . Αυτά κ από μένα και ας αρχίσουν να ξυπνάνε όσοι έχουν ακόμα την πολυτέλεια και κοιμούνται.............

 5. Εικόνα chris chris
  chris chris (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 02, 2011 15:52 ΜΜ

  οκ τα πισι χαλανε .. ποσα ομως απο αυτα χαλανε λογω κακης χρησης; ποσα πιτσιρικια δεν τα χτυπανε η δεν τα καινε επιτηδες ετσι απλα για πλακα ... δεν υπαρχει σεβασμος !!!!

 6. Εικόνα Tassos Manolis

  για να σταματήσουν όλα αυτά πρέπει να πεθάνουν (από φυσικά αίτια όχι να δολοφονηθούν φυσικά) και οι 300 που βρίσκονται στην βουλή των Ελλήνων αλλά και αυτοί που βρίσκονται στα "μεγάλα" κόμματα 40 χρόνια. Μόνο τότε θα αλλάξει το σύστημα-kernel της πολιτικής και μακάρι τότε να μπουν νέοι , σωστοί , φρέσκοι με πρακτικές καινοτομίες και μεγάλα οράματα .. νομίζω πώς πλέον σκοτώνουν την παιδεία και οι μελλοντικοί πολιτικοί - ηγέτες  θα βγούν αγράμματοι καλοβολεμένοι όπως αυτοί σήμερα που δεν ξέρουν που πάνε τα 4.

   

 7. Εικόνα sdim
  sdim (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 07, 2011 16:56 ΜΜ

  Επιτέλους να ειπωθούν κάποια πράγματα που σε άλλες πλατφόρμες πληροφόρησης και με τον συνήθη πολιτικό αντίλογο ( ξέρετε, από τους γνωστούς πανελίστες πολιτικούς) θα θεωρούνταν "υπερβολές" και προβοκάτσιες. Οι μοκέτες της Βουλής και τα καινούργια αυτοκίνητα είναι πιο απαραίτητα από τη γνώση των παιδιών. Αλλά είπαμε...τα παιδιά τους πάνε σε ξένα κολλέγια...Στο δημόσιο θα πάνε...; Μα είναι δυνατόν;

Scroll to Top