BETA

Όταν Συστήνεις Το Linux Σε Φίλους

Εικόνα Maria

osarena-help

Οι φυσιολογικοί άνθρωποι -οι geeks δεν συγκαταλέγονται σε αυτούς- χρησιμοποιούν τις εφαρμογές Θέλουν απλά να κάνουν την δουλειά τους˙ και οι περισσότεροι ούτε που νοιάζονται για το λειτουργικό σύστημα με το οποίο λειτουργεί το κάθε εργαλείο. Δεν τους ενδιαφέρει το Ελεύθερο λογισμικό. Το μόνο που θέλουν είναι να ξεμπερδεύουν με την δουλειά που έχουν να κάνουν και να αράξουν ή να πάνε τα παιδιά τους στο χόκεϊ, στο ποδόσφαιρο ή στο μπέιζμπολ. Γι αυτό, λοιπόν και εγώ, όταν με ρωτάνε τι τους συστήνω, πριν τους προτείνω οτιδήποτε τους κάνω πρώτα διάφορες ερωτήσεις.

λέει ο blogger του Google plus, Brett Legree. Είναι στην φύση του ανθρώπου, κάθε φορά που ανακαλύπτει κάτι αξιόλογο ή εν πάση περιπτώσει κάτι καλό και χρήσιμο, να θέλει να το μοιραστεί με τους φίλους του και τους γνωστούς. Και, σίγουρα, το Linux δεν αποτελεί εξαίρεση. Μπορεί να είναι πραγματικά επώδυνο για όλους εσάς που αγαπάτε το ΕΛΛΑΚ (FOSS – Ελεύθερο Λογισμικό) να κάθεστε άπραγοι και να παρακολουθείτε τους φίλους και τους αγαπημένους σας να υποφέρουν, έρμαια στα νύχια των άλλων λειτουργικών συστημάτων. Μια καλή ιδέα, λοιπόν, είναι να συστήσετε το Linux και σε αυτούς. Ή μήπως όχι; Ο blogger Ken Starks του FOSS Force, παλιός λάτρης του Linux, δεν είναι και τόσο σίγουρος˙ πρόσφατα, μάλιστα, εξήγησε και το σκεπτικό του, προειδοποιώντας:

Οπλίσου με τις απαραίτητες πληροφορίες πριν πεις σε κάποιον να εγκαταστήσει την τάδε ή την δείνα διανομή επειδή είναι υπέροχη. Μπορεί να είναι όντως υπέροχη για σένα, ίσως όμως να μην είναι και τόσο καλή για το δικό του hardware. Να γνωρίζεις τις ανάγκες πριν προσφέρεις την λύση.

Βέβαια, ο Starks είναι από τους ανθρώπους που δίνει και την αντίστοιχη «λύση». Έτσι, λοιπόν, αμέσως μετά συνιστά:

Όλα καταλήγουν στο εξής: Να γνωρίζεις τις ανάγκες πριν προσφέρεις την λύση. Τα fanboys πέθαναν... ζήτω οι σοφοί σύμβουλοι.

Όπως καταλαβαίνετε, μετά από ένα τέτοιο δημοσίευμα υπήρξε καταιγισμός σχολίων με αρκετά ενδιαφέρουσες απόψεις. Με το άρθρο του ασχολήθηκε και η Katherine Noyes από το LinuxInsider, ζητώντας την άποψη κάποιων bloggers. Ο blogger Chris Travers, που δουλεύει πάνω στο project LedgerSMB, δήλωσε:

Εγώ θα ήθελα να το πάω λίγο παραπέρα. Δεν είναι απαραίτητο μόνο να γνωρίζεις τις ανάγκες του άλλου πριν του συστήσεις κάποια διανομή. Αν θέλεις πραγματικά να βοηθήσεις κάποιον να ξεκινήσει το Linux, εξίσου σημαντικό είναι να του παρέχεις και προσωπική καθοδήγηση. Και, φυσικά, να καθίσεις μαζί του στον υπολογιστή και να του δείξεις τα βασικά. Όπως λέει και ο Starks στο άρθρο του, δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από το να ακούς τις απορίες του αρχάριου. Μόνον έτσι θα μπορέσει να ξεκινήσει. Θα πρότεινα ακόμα να μην «δένεσαι» σε μία μόνον διανομή. Για παράδειγμα, το LedgerSMB μου το δουλεύω σε Fedora, αλλά οι servers της εταιρείας που μας φιλοξενεί (hosting) τρέχει Debian. Και μάλιστα, εγώ βοήθησα στην επιλογή της. Βέβαια, για να το πετύχουμε αυτό, θα πρέπει να είμαστε ανοιχτοί και να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας. Δηλαδή, είναι σημαντικό εμείς οι ίδιοι πρώτα να μάθουμε αρκετές διανομές ώστε να βοηθήσουμε και τους φίλους μας. Και μην το βλέπετε ως αγγαρεία˙ δείτε το ως ευκαιρία για να διευρύνετε και τις δικές σας γνώσεις.

Θα πρέπει να ξέρετε εκ των προτέρων

Ο blogger του Google plus, Rodolfo Saenz, επεσήμανε

Πράγματι, υπάρχει μια διανομή Linux για κάθε ανάγκη, υπάρχει ένα linux για κάθε server, ένα linux για κάθε φορητό υπολογιστή, ένα linux για κάθε επιτραπέζιο υπολογιστή, ένα linux για το graphic design, ένα linux για εξαιρετικά ασφαλές περιβάλλον, όπως υπάρχει και ένα linux ακόμη και για επιθέσεις ή χακάρισμα συστημάτων. Σίγουρα θα πρέπει να γνωρίζεις εκ των προτέρων ποιες είναι οι ανάγκες του χρήστη πριν του συστήσεις μια διανομή. Αλλά, μπορείτε να είστε βέβαιοι πως ο νεοφώτιστος θα μείνει απόλυτα ικανοποιημένος και δεν θα επιστρέψει ποτέ στα κλειστά λογισμικά˙ και όχι μόνο λόγω χρημάτων αλλά και για τη σταθερότητα και τους πόρους που του προσφέρει το Linux.

Όπως λέει ένας άλλος blogger, ο Martin Espinoza, η δυσκολία της επιλογής μίας διανομής είναι το μόνο που τον αποθαρρύνει από το να συστήνει το Linux. Και εξηγεί:

Πότε έβαζα Ubuntu και πότε έφευγα από αυτό γιατί βρήκα κάποιες εκδόσεις του πολύ προβληματικές. Τώρα που υπάρχει το Mint νιώθω πιο σίγουρος.

Θα το συνιστούσα με κλειστά μάτια

Είναι αλήθεια ότι οι ανάγκες του φίλου σου πρέπει πάντα να υπερισχύουν των προσωπικών σου προτιμήσεων

τονίζει ο blogger του Linux Rants, Mike Stone.

Κρίνοντας εξ’ ιδίων, τόσα χρόνια, δεν χρειάστηκα τίποτε που να μην μπορούσε να μου το προσφέρει το Linux. Παρ’ όλα αυτά, θα προτείνω άλλα λειτουργικά συστήματα στους φίλους, αν πιστεύω πως αυτό είναι που χρειάζονται. Βλέπετε, οι ανάγκες του λογισμικού και του hardware είναι πάντα θέμα εκτίμησης. Θα ήθελα πολύ να δω περισσότερα άτομα να αλλάζουν σε Linux˙ και αν πιστεύω πως οι συνθήκες είναι ευνοϊκές ώστε να έχει κάποιος μια θετική εμπειρία, τότε σίγουρα θα το προτείνω. Αν όμως νομίζω ότι όλο αυτό θα λειτουργήσει αρνητικά, δεν θα το κάνω. Τόσο απλά.

Δεν είμαι εγώ αυτός που θα αλλάξει τους ανθρώπους

Ο blogger του Google plus Brett Legree, τονίζει πως σύστησε πολλές φορές το Linux σε φίλους του μα το αποτέλεσμα δεν ήταν πάντα το ίδιο. Βέβαια, ο ίδιος δεν αποκλείει την ιδέα να το ξανακάνει. Και εξήγησε και το γιατί:

Οι φυσιολογικοί άνθρωποι -οι geeks δεν συγκαταλέγονται σε αυτούς- χρησιμοποιούν τις εφαρμογές. Θέλουν απλά να κάνουν την δουλειά τους˙ και οι περισσότεροι ούτε που νοιάζονται για το λειτουργικό σύστημα με το οποίο λειτουργεί το κάθε εργαλείο. Δεν τους ενδιαφέρει το Ελεύθερο λογισμικό. Το μόνο που θέλουν είναι να ξεμπερδεύουν με την δουλειά που έχουν να κάνουν και να αράξουν ή να πάνε τα παιδιά τους στο χόκεϊ, στο ποδόσφαιρο ή στο μπέιζμπολ. Γι αυτό, λοιπόν και εγώ, όταν με ρωτάνε τι τους συστήνω, πριν τους προτείνω οτιδήποτε τους κάνω πρώτα διάφορες ερωτήσεις. Θα τους συστήσω κάποιο λειτουργικό δίνοντάς τους ταυτόχρονα όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για τα ζητήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουν με το επιλεγμένο λειτουργικό σύστημα, είτε αυτό είναι το Linux, είτε το OS X είτε τα Windows.

Και τόνισε:

Δεν είμαι εδώ για να πείσω τους ανθρώπους να αλλάξουν λειτουργικό. Είμαι εδώ για να λύνω τα προβλήματα των ανθρώπων. Αν το Linux μπορεί να το καταφέρει αυτό, τότε, με χαρά μου να το συστήσω. Εάν όμως πρόκειται να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα από όσα θα επιλύσει, τότε δεν είναι η σωστή λύση.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να φοβάστε

Ο Gonzalo Velasco, blogger του Google plus, συνιστά το Linux σε φίλους και γνωστούς.

Θα πρέπει απλά να θυμόμαστε και να καταστήσουμε σαφές στον χρήστη ότι υπάρχουν πολλές διανομές και πολλά περιβάλλοντα. Το Linux, όμως, παραμένει ένα! Δεν υπάρχει κανένας λόγος να φοβούνται.

Ταυτόχρονα, διευκρίνισε πως:

Έχω μάθει να μην εμπιστεύομαι ούτε να συνιστώ τις νεότερες διανομές μέχρις ότου να φτάσουν στην «εφηβεία».

Να Γιατί το Linux Είναι ένα Χάος

Υπήρξε βέβαια και μια διαφορετική άποψη από τον blogger του Slashdot ο οποίος δήλωσε:

Η κατάσταση που περιγράφεται στο άρθρο του Starks είναι και ο λόγος που το Linux είναι ένα χάος. Μα να χρειάζεται να δοκιμάσεις πολλαπλά λειτουργικά συστήματα μόνο και μόνο για να συνεργαστεί με τον εκτυπωτή σου; Είμαστε σοβαροί; Και μετά, οι geeks αναρωτιούνται γιατί οι μάζες δεν θέλουν το λειτουργικό τους; Δηλαδή, να πω στους πελάτες μου να βγάλουν το λειτουργικό τους επειδή είδαν στο ιντερνέτ ότι υπάρχει το ubuntu; Ή μήπως να τους αφήσω να χάνουν τον χρόνο τους με ένα λειτουργικό σύστημα που δεν υποστηρίζεται και είναι ευάλωτο χωρίς τις ενημερώσεις ασφαλείας; Πείτε ό,τι θέλετε, αλλά τουλάχιστον με τα Windows, ακόμα και με τα Windows 8, παίρνετε 10 χρόνια σταθερής λειτουργικότητας. Καμία διανομή linux δεν προσφέρει κάτι τέτοιο.

Πηγές: [1] [2]

Η παρουσίαση δεν σημαίνει και πως αποδεχόμαστε όλες τις πιο πάνω απόψεις, ωστόσο έχει ενδιαφέρον η οπτική που το βλέπει ο καθένας καθώς αντιπροσωπεύει ένα μεγαλύτερο ποσοστό.

 • Σχόλια

19 Comments:

 1. Εικόνα akounadis
  akounadis (χωρίς επαλήθευση)Απρ 01, 2014 14:31 ΜΜ

  ... αν είναι να γνωρίσει περισσότερος κόσμος το GNU/Linux και να καταντήσει Windows, καλύτερα τότε ας μείνουμε εμείς και ο κούκος. Ελεύθερος ο κούκος ελεύθεροι κι εμείς...

 2. Εικόνα Nick28_
  Nick28_ (χωρίς επαλήθευση)Απρ 01, 2014 21:06 ΜΜ

  Γιατι θα καταντησει windows το linux αν το γνωρισει περισσοτερος κοσμος?! Αυτη ειναι δηλαδη η βασικη διαφορα windows/linux ? Εδω διακρινο το κλασσικο μαλακισμενο στυλακι του ελιτιστη Ελληναρα ! Δεν σε κανει μαγκα ουτε χακερ αν χρησιμοποιεις το λινουξ και επικρατει μια νοοτροπια της "ολιγαρχιας" των nerds που θεωρεις οτι πρεπει να υπαρχει στον κοσμο του λινουξ αλλα αντιθετως εναν απομονωμενο τρωγλοδυτη.

 3. Εικόνα Nick28_
  Nick28_ (χωρίς επαλήθευση)Απρ 08, 2014 20:49 ΜΜ

  Sorry αλλα οπως το εγραψες μου φανηκε απλα ελιτιστικο καπως...
  Η αληθεια ειναι οτι πολλοι θελουν να μπουν στον κοσμο του λινουξ επειδη απλα ειναι κατι διαφορετικο απο τα windows που χτυπανε δεκαδες χρονια στο κεφαλι τους....
  Δεν ειναι αναγκη να ειναι ολοι προγραμματιστες ή nerds που θα χαλασουν μερονυχτα για να φτιαξουν κατι που δεν δουλευει καλα....
  Εγω πχ χρησιμοποισω λινουξ λογω του gnome3 καθως νιωθω οτι εχω ενα πολυ ποιοτικοτερο UI απο οτι στα windows που μπορει να συναγωνιστει ακομα και το OS X....

 4. Εικόνα akounadis
  akounadis (χωρίς επαλήθευση)Απρ 06, 2014 19:56 ΜΜ

  ...αν είναι να γνωρίσει...
  Την υποθετική έννοια δε την γνωρίζεις; Πριν διαβάσεις, σκεφτείς - αντιληφθείς το μόνο που μπορείς να κάνεις, χωρίς σκέψη χωρίς μυαλό είναι να κολυμπάς σε έναν ωκεανό οχετό...
  Πρωταπριλιά απόγευμα, πες ένα ψέμα κι ας πέσει χάμω...

 5. Εικόνα Αλέξανδρος Κανακόπουλος
  Αλέξανδρος Κανα... (χωρίς επαλήθευση)Mar 22, 2014 21:06 ΜΜ

  Πολλές φορές, ιδίως σε χρήστες που καλόμαθαν με τα XP ή τα 7άρια, και έχουν έναν σχετικά σύγχρονο υπολογιστή, προτείνω να κάνουν μια δοκιμή (έστω και ως live σύστημα σε ένα pen drive) στα ακόλουθα:

  1. Linux Mint
  2. PCLinuxOS KDE

  στις περισσότερες των περιπτώσεων, τους αρέσει αρκετά ώστε να το εγκαταστήσουν μόνοι τους και να έχουν ένα ωραιότατο dual-boot.

 6. Εικόνα Κυριάκος Οικονομίδης

  Αυτό που έλεγα πάντα και θα λέω: Το λίνουξ δεν είναι για όλους!
  Πολύ σωστά ανέφερε ένας blogger από αυτους που μνημονεύσατε ότι για κάποιους δεν έχει σημασία τι λειτουργικό χρησιμοποιούν, αρκεί να κάνουν την δουλειά τους! Απλά δεν του ενδιαφέρει! Πιστεύω το ποσοστό αυτών των ανθρώπων είναι συντριπτικά η πλειοψηφία και γιαυτό υπάρχουν στους περισσότερους τα Windows. Επειδή το μαρκετινγκ το θέλει! Άρα που καταλήγουμε; Στο χρήμα!!!! Αν δεν ρίξεις χρήμα στην προώθηση του Linux δεν πρόκειται να ξεπεράσεις το 1-2% !!!

 7. Εικόνα DarkGoth
  DarkGothMar 21, 2014 00:54 ΠΜ

  [...μήπως να τους αφήσω να χάνουν τον χρόνο τους με ένα λειτουργικό σύστημα που δεν υποστηρίζεται και είναι ευάλωτο χωρίς τις ενημερώσεις ασφαλείας; Πείτε ό,τι θέλετε, αλλά τουλάχιστον με τα Windows, ακόμα και με τα Windows 8, παίρνετε 10 χρόνια σταθερής λειτουργικότητας. Καμία διανομή linux δεν προσφέρει κάτι τέτοιο...]

  ελα, ποιος ηρθε?... ευαλωτο? χωρις ενημερωσεις ασφαλειας? οκ whatever... οσο για την υποστηριξη, αν δεν θελεις τις 6μηνες του ubuntu, βαζεις rolling releases οπως LMDE, debian, η, Τινυ λινουκς (αυτο βεβαια πρεπει να εχεις αρκετες γνωσεις, για να το χρησιμοποιησεις. οποτε δεν κανει για αρχαριους), που εχουν, μονιμα, συνεχη updates, οχι μονο για 6 μηνες (καμια διανομη κατα τα αλλα)

  οτι ειναι λιγο "χαος" με τις απειρες διανομες (ειδικα τις "βασισμενες στο ουμπουντου") που βγαζει ο καθενας και μετα απο λιγο χανονται, γιατι βαριουνται να τις υποστηριζουν, αυτο εχει καποια βαση. απλα μετρηστε ποσες "βασισμενες σε ουμπουντου" διανομες υπαρχουν (και υπηρχαν). βασισμενες σε μια διανομη που βασιζεται (και πλεον δεν εχει καμια σχεση) στο debian.

 8. Εικόνα Haris
  HarisMar 21, 2014 03:30 ΠΜ

  Τελικά η γνώμη των πωλητών, των καταστηματαρχών, δεν μπορεί παρά να εκνευρίζει αφάνταστα. Και γι' αυτό έχουν διώξει κόσμο από τα καταστήματα. Άκου τώρα τι λέει ο τύπος "Μα να χρειάζεται να δοκιμάσεις πολλαπλά λειτουργικά συστήματα μόνο και μόνο για να συνεργαστεί με τον εκτυπωτή σου; Είμαστε σοβαροί;"

  Βεβαίως και είμαστε σοβαροί. Εκτυπωτής που δεν έχει συμβατότητα με Mac OS X, Linux (μη πω και τίποτα Netware και Solaris), είναι εκτυπωτής της συμφοράς και της σειράς. Και η εταιρία θα βγάζει γι' αυτόν αναλώσιμα για ελάχιστο χρόνο. Αφού θεωρεί τον ίδιο τον εκτυπωτή ως...αναλώσιμο.

  "Ή μήπως να τους αφήσω να χάνουν τον χρόνο τους με ένα λειτουργικό σύστημα που δεν υποστηρίζεται και είναι ευάλωτο χωρίς τις ενημερώσεις ασφαλείας;"
  Αυτό είναι ανέκδοτο! :-)

 9. Εικόνα Panos Georgiadis
  Panos Georgiadis (χωρίς επαλήθευση)Mar 21, 2014 14:14 ΜΜ

  Για Dekstop συμφωνούμε, αλλά για Server έχω μερικές ενστάσεις. Για παράδειγμα έστω ότι έχεις Debian super duper stable. Αυτό έρχεται με μία παλιά έκδοση του Apache η οποία είναι τρύπια και κυκλοφορούν για αυτήν vulnerabilities. Το Debian Counsel των Σοφων δεν κάνει το update γιατί έχουν περάσει 1024 χρόνια ώστε να ωριμάσει καλά, οπότε είτε παραμένεις με την ευπάθεια ενεργοποιημένη είτε κάνεις compile την νέα έκδοση του Apache ή του NginX μόνος σου. Αυτό το θεωρώ μεγάλη χαζομάρα -- αν σκεφτείς ότι η δύναμη του Linux είναι στους servers σήμερα.

 10. Εικόνα psyxroskianapodos
  psyxroskianapodos (χωρίς επαλήθευση)Mar 21, 2014 21:52 ΜΜ

  Arch χρησιμποιείς, έτσι;

 11. Εικόνα Αλέξανδρος Κανακόπουλος
  Αλέξανδρος Κανα... (χωρίς επαλήθευση)Mar 25, 2014 10:18 ΠΜ

  Το debian stable για server ?

 12. Εικόνα NikTh
  NikTh (χωρίς επαλήθευση)Απρ 01, 2014 22:32 ΜΜ

  Θεωρείς το Debian Vulnerable δηλαδή ; Άλλοι το θεωρούν ως το καλύτερο - σταθερότερο - και καταλληλότερο λειτουργικό για server. Ναι.
  http://goo.gl/17uxqU

 13. Εικόνα Αλέξανδρος Κανακόπουλος
  Αλέξανδρος Κανα... (χωρίς επαλήθευση)Απρ 02, 2014 03:13 ΠΜ

  Μάλλον από προσωπική εκτίμηση, θα το χρησιμοποιούσα για desktop. Μάλλον θα πήγαινα προς CentOS για server. Δεν ισχυρίζομαι ότι κάνει ή όχι, εάν είναι ή όχι vulnerable, απλώς ότι η πρώτη χρήση που θα σκεφτόμουν για ένα Debian stable θα ήταν για ένα workstation/desktop.

 14. Εικόνα xxx
  xxx (χωρίς επαλήθευση)Απρ 01, 2014 23:18 ΜΜ

  Αδερφέ νομίζω ότι έκανες την τρίχα τριχιά αλλά ωστόσο όμως όντος υπάρχει η "τρίχα" :) .Το τι ισχύει ακριβώς αναφέρεται εδώ
  https://www.debian.org/security/faq#handling
  Καθώς είναι αντιστρόφως ανάλογα αυτά τα μεγέθη (stable-security) όταν επιλεγείς μια distro πρέπει να καταλήγεις σε αυτήν,συν της άλλοις,που έχει την καλύτερη αναλογία αυτών των δυο και αυτή για μένα είναι η Debian.

 15. Εικόνα Haris
  HarisMar 21, 2014 03:16 ΠΜ

  Παιδιά νομίζω ότι στην τελική, τον απλό χρήστη δεν θα καταφέρει κάποιος να τον αλλάξει. Αυτό έχω συμπεράνει. Αυτός που θα έρθει είναι ο συνειδητοποιημένος και ψαγμένος χρήστης. Θεωρώ τρία τα βασικότερα προβλήματα.

  Πρώτο, το εξωτικό, φτηνό και σαβουρο-hardware.
  Κάτι πολυμηχανήματα scanner-printer-fax-καφετιέρα, που πάνε και αγοράζουν με 70 Ε, νομίζουν ότι έκαναν μια έξυπνη αγορά και κούνια που τους κούναγε.
  Επίσης κάτι οθόνες περίεργες, κλπ. Αυτά χαλάνε εύκολα, δεν έχουν ανταλλακτικά, και δεν έχουν συμβατότητα με τίποτα, ούτε καν με Win 7, αλλά μόνο με WinXP.

  Λοιπόν αν περιμένεις να έρθει τέτοιος χρήστης, καλύτερα άσε το. Ο σοβαρός χρήστης θα πάρει επώνυμο εκτυπωτή, με συμβατότητα και με Mac OS X, και με Linux. Θα δώσει παραπάνω χρήματα, αλλά θα τον έχει για χρόνια.

  Πρόβλημα δεύτερο: Χρήστες που χρησιμοποιούν περίεργα προγράμματα για να κολλάνε υποτίτλους σε ταινίες που κατεβάζουν, 3d modeling, τίποτα χιπ χοπερς που φτιάχνουν μουσική, ή φωτογραφίες με εξειδικευμένο software.

  Τρίτο, χρήστες που νομίζουν ότι είναι μόνο το Word, και τα *.doc, τα *.xls σ' αυτό τον κόσμο.

  Σίγουρα θα παραπονιούνται, θα κολλάνε viruses, θα τρώνε παγώματα, κολλήματα, αργοπορίες, κάθε δυο χρόνια θα σε καλούν για format, αλλά είναι σχεδόν αδύνατο να τους αλλάξεις συνήθειες.

  Έχω πάψει να ασχολούμαι να τους πείσω, και έχω βρει την ησυχία μου. Όταν σε κάποια στιγμή μου πει ένας ότι πλέον δεν αντέχει, και ζητήσει βοήθεια, αφού τον ενημερώσω για το hardware, ότι θα πρέπει να πάρει δυο τρία κομμάτια σωστό hardware, θα του γνωρίσω το Ubuntu ή Mint για να κάνει τη στροφή.

 16. Εικόνα georgezaf
  georgezaf (χωρίς επαλήθευση)Mar 21, 2014 15:46 ΜΜ

  Γεια σας παιδια...Hardware για ποιο λογο ρε παιδια? To Linux εκτος απο τις περιφεριακες συσκευες (π.χ. εκτυπωτης) απο οσο εχω δοκιμασει τρεχει παντου και υποστηριζεται...
  Για ποιο λογο να αλλαξει καποιος hardware??
  Εχω εγκαταστισει διανομες σε παρα πολλα λαπτοπ φιλων μου και δεν εχω δει ασυμβατικοτικα...Wifi,εκτυπωτες,ποντικια βρισκονται ολα αυτοματα απο το Linux...
  Εκδοσεις σαν το Mint για αρχαριους οτι pc και να ειναι θα δουλεψει πιστευω...

 17. Εικόνα BlackEagle
  BlackEagle (χωρίς επαλήθευση)Mar 22, 2014 00:08 ΠΜ

  Δεν νομίζω να ισχύει πλέον η παραπάνω εικόνα (όχι σε όλες τις διανομές) αλλα ακόμα και αν ισχύει δεν βάζεις τον αρχάριο να κάνει κάτι τέτοιο μόνος του.Επίσης και να χρειαστεί να κάνεις config για κάποιες μέρες μέχρι να το στρώσεις έτσι όπως θέλεις , θα είναι μόνο αυτές οι μέρες που θα ασχοληθείς με το στήσιμο. Απο κει και πέρα θα μείνει έτσι για πααααααρα πολύ καιρο.

 18. Εικόνα Panos Georgiadis

  Is it that obvious ? :P

 19. Εικόνα psyxroskianapodos
  psyxroskianapodos (χωρίς επαλήθευση)Mar 21, 2014 21:53 ΜΜ

  Cautionary

  https://xkcd.com/456/

Scroll to Top