BETA

Όταν τα γεγονότα & η τεχνολογία μπερδεύονται [Photoshop και ΕΛΑΣ στο The Verge]

Εικόνα constantinos

photoshopies-elas

Ένα κουβάρι τα όσα ζούμε και πλέον οι διαχωριστικές γραμμές έχουν πέσει. Άλλωστε εδώ και καιρό οι ιστοσελίδες έχουν χάσει την "ταυτότητά" τους. Ειδησιογραφικές ασχολούνται και με τεχνολογικά θέματα, μα και το αντίθετο, καθώς έτσι το φέρνουν οι συνθήκες.
Τα γεγονότα με την σύλληψη των 4 νεαρών που κατηγορούνται για την κλοπή της τράπεζας στο Βελβεντό της Κοζάνης τα ξέρουμε όλοι και τέλος πάντων ο καθένας έχει την άποψή του. Το γεγονός όμως είναι ένα: πως αυτοί οι νεαροί είναι ιδεολόγοι και κύριοι των πράξεων και αποφάσεών τους.
Όπως επίσης, γεγονός και η αστυνομική βία, την οποία ίσως αρκετοί και από εσάς που μας διαβάζετε την έχετε νοιώσει κάποια φορά, έστω και για ασήμαντη αφορμή. Πολλά ακουστήκαν μετά την σύλληψη και ιδιαίτερα μετά την δημοσίευση των περιβόητων φωτογραφιών οι οποίες ήταν ρετουσαρισμένες και προφανώς από άσχετο. "Φωτοσοπιασμένες", όπως λέμε.

Στην αρχή υπήρχε άρνηση, περί του κραυγαλέου. Πως δηλαδη οι φωτογραφίες ήταν πειραγμένες. Περνώντας από διάφορα στάδια, ο υπουργός Δημοσίας Τάξης (της μη εκλεγμένης κυβέρνησης, να τα λέμε αυτά), σαν καλός πατέρας, δικαιολόγησε τις πράξεις των "παιδιών" του (των αστυνομικών), κάνοντας την παρακάτω δήλωση:

ό,τι έγινε, (όπως του είπαν), έγινε ώστε να προσομοιάζουν οι δράστες με την εικόνα που έχει ο μέσος άνθρωπος για να μπορεί κανείς να τους αναγνωρίσει.

Ο καθένας μπορεί να κρίνει και ερμηνεύσει και πάλι, όπως θέλει μια τέτοια δήλωση. Απαντήσεις σε ερωτήσεις, όπως το γιατί δεν έγινε το αντίστοιχο και σε άλλες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα με τους ακροδεξιούς ληστές τραπεζών στην βόρειο ελλάδα, τον Ιούνιο του 2012, μα και σε άλλες περιπτώσεις, δεν έδωσε. Το γιατί και πάλι στην κρίση του καθενός.
Άλλωστε και αυτό το θέμα, όπως όλα, μετατράπηκε σε μάχη εντυπώσεων ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα, τα οποία όλα ανεξαιρέτως μας διχάζουν (και αυτό είναι βέβαια, προσωπική άποψη). Ακούσαμε πάλι, δήθεν αμερόληπτους κουστουμάτους υψηλόμισθους (που ζουν πλουσιοπάροχα φορολογώντας εμάς, μην το παραβλέπουμε και αυτό) να "καταδικάζουν την βία, απ' όπου και αν προέρχεται..."
Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Κανένας τους δεν είχε καταδικάσει ποτέ τη βία απ’ όπου και αν προέρχεται. Είχαν καταδικάσει κάθε μορφή αντίστασης απέναντι στην οικονομική τους δικτατορία. Απλώς από αυτή την εβδομάδα το λένε ξεκάθαρα. Και σε κάποια ακόμα ερωτήματα, όπως το γιατί θα πρέπει να νοιαζόμαστε εμείς και να πληρώνουμε και γι' αυτό τις τράπεζες, την φύλαξή τους δηλαδη από την ελληνική αστυνομία, αντί για τους πολίτες, επίσης δεν δόθηκε απάντηση (και ούτε θα δοθεί).

theverge

To πιο πάνω είναι το κεντρικό μότο, σε σχετικό άρθρο της τεχνολογικής ιστοσελίδας (αμερικάνικης) The Verge. Μιας δημοφιλέστατης ιστοσελίδας, με πάρα πολλούς αναγνώστες και σημείο αναφοράς αρκετών άλλων τα διάφορα άρθρα της.
Ο συντάκτης Adi Robertson, προσπαθεί να παραμείνει στα γεγονότα, μη παίρνοντας κάποια θέση (ευνόητο), μα και μόνο η δημοσίευση αυτή, σε μια τέτοια τεχνολογική ιστοσελίδα, υψηλής επισκεψιμότητας, καταμαρτυρεί κάτι.

Greek police Photoshop away bruises in mug shots, prompting public outcry

είναι ο τίτλος του άρθρου, όπου αναφορικά γίνεται μια περίληψη των γεγονότων, όπου είναι εμφανές, το πόσο ξενίζει αυτό το γεγονός. Το Phοtoshoping δηλαδή, σε κακοποιημένους κρατουμένους. Όπως και να έχει λοιπόν, το θέμα έχει απασχολήσει την δημοσιότητα στην υφήλιο, καθώς αναμφίβολα είναι παράξενο.

>>> Διαβάστε το σχετικό άρθρο, στο The Verge.
Μάλιστα υπαρχουν και αρκετές ακόμα λεπτομέρειες που ενισχύουν τις όποιες παραδοξότητες έχουν συμβεί, μα γι' αυτά μπορείτε να ενημερωθείτε από σχετικό άρθρο στο Athens Indymedia (που είναι αναδημοσίευση από το LeninReloaded)

Καταθέτοντας μια προσωπική άποψη, δεν κρύβω πως το βλέμμα αυτού του παιδιού, του Νίκου Ρωμανού, νοιώθω πως με κοιτάει ως τα βάθη του μυαλού μου. Photoshop

Ένα βλέμμα θυμωμένο που ίσως πρέπει πολλούς από εμάς να μας κάνει να νοιώσουμε ένοχοι. Ένοχοι επειδή με την αδιαφορία και τον παρτακισμό και την διχόνοια που μας χαρακτηρίζει, έχουμε αφήσει την κοινωνία να βυθιστεί στον βούρκο και σε ένα τέλμα, όπου άπαντες είμαστε με την λάσπη ως το κεφάλι.
Δεν χαρακτηρίζω τις πράξεις, μιλάω για αυτό το βλέμμα ενός 20χρονου παλληκαριού που σίγουρα δεν οδηγήθηκε εκεί τυχαία. Και σας παρακαλώ, ας αφήσουμε το παραμύθι για τα βόρεια προάστια. Οι 12.000 άνθρωποι που έκαναν την πορεία συμπαράστασης για την έφοδο των αστυνομικών στην βίλα Αμαλία, πριν λίγες εβδομάδες, δεν ήταν κάτοικοι των βορείων προαστίων που κατέβηκαν εκδρομούλα στο κέντρο. Οι τριπλάσιοι άνθρωποι που κινήθηκαν πριν κάποια χρόνια, στον θάνατο του 15 χρόνου Γρηγορόπουλου, δεν ήταν και πάλι κάτοικοι βορείων ή άλλων προαστίων.
Λυπάμαι και θλίβομαι με ό,τι συμβαίνει. Και όλους εσάς μην σας ξενίζει τίποτα πλέον, όταν βλέπετε την ειδησιογραφία να μπλέκεται με άλλα θέματα ειδικευμένα και το αντίθετο.
Ένα κουβάρι πια ο κόσμος μας και ένα καζάνι που βράζει η κοινωνία μας...

Πριν κρίνετε αυτά τα παιδιά για τις πράξεις τους, τον αρθογράφο του The Verge ή εμένα που δημοσιεύσαμε, το παρόν, αναρωτηθείτε τι στάση τηρήσατε εσείς τόσα χρόνια και τι στάση θα τηρήσετε στο εξής...
Ευχαριστώ για την ανάγνωση και για την προσοχή σας.

 • Σχόλια

35 Comments:

 1. Εικόνα CrazyBusiness

  Φίλε Κωνσταντίνε,

  Αν και θεωρώ ότι το άρθρο δεν έχει σχέση με τα περιεχόμενα του site καθώς αναφέρεται σε θέματα του ποινικού δικαίου - ίσως η αναφορά στο photoshop να το κάνει σχετικό - θα ήθελα να αναφέρω την άποψή μου.

  Πρώτον, το ότι το Indymedia θεωρείται αξιόπιστη πηγή είναι σαν να λέμε ότι ο Ελεύθερος Τύπος είναι αντικειμενικό έντυπο, ή ότι ο Ριζοσπάστης φιλοξενεί όλες τις απόψεις.

  Ας μη ξεχνάμε ότι οι κύριοι αυτοί είναι τουλάχιστον ληστές τραπεζών - το έχουν ήδη παραδεχθεί - με βαρύ οπλισμό και ίσως τρομοκράτες.

  Το αν ισχύει αυτό που λέει η αστυνομία ή αυτό που λέγεται από τους ίδιους ή αυτό που κάποιοι χωρίς να έχουν κάποια πηγή ισχυρίζονται περί ξυλοδαρμού μετά τη σύλληψή τους, μένει να το δούμε. Εν πάσει περιπτώσει, όταν κατηγορείς κάποιον θα πρέπει να μπορείς να αποδείξεις τους ισχυρισμούς σου. Ο τέταρτος που πιάσανε άραγε - και μάλιστα νωρίτερα από τους άλλους τρεις, γιατί δεν είχε γρατζουνιά; Δεν λέω ότι ξέρω την αλήθεια. Λέω ότι ούτε κι εσύ την ξέρεις. Υποθέσεις κάνουμε και οι δύο.

  Αν πιστεύεις ότι θα πρέπει να παίρνουμε τα όπλα και να κάνουμε ληστείες ή να δολοφονούμε όταν δεν μας αρέσει η πολιτική κατάσταση του τόπου, που - καλώς ή κακώς - προήλθε από εκλογές, πες το ξεκάθαρα. Δεν είναι κακό, η Δημοκρατία δε διώκει τις απόψεις, μόνο τις έκνομες πράξεις. Το αν οι τύποι είναι ιδεολόγοι δε λέει τίποτα. Και ο Χίτλερ ιδεολόγος ήταν. Το θέμα είναι τι πρεσβεύει η ιδεολογία σου.

  Σε ό,τι αφορά στο αν θα πρέπει η αστυνομία να φυλάει τις τράπεζες, είναι αυτονόητο το ότι λεφτά στις τράπεζες δεν έχουν μόνο οι πλούσιοι και η αστυνομία θα πρέπει να προστατεύει την περιουσία όλων των πολιτών της, ακόμα και από πιτσιρίκια που νομίζουν ότι επειδή διάβασαν τον Μπακούνιν και πήραν ένα καλάσνικωφ, έγιναν Τσε Γκεβάρα.

 2. Εικόνα Μάριος
  Μάριος (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 11, 2013 02:20 ΠΜ

  Οι 12.000 δεν ηταν απο τα Β. προαστια αλλα πως γινεται τα παιδια των πλουσιων να παιρνουν τα καλασνικοφ...ε, αυτο ειναι απο τα αγραφα. Δηλαδη οι φτωχοι τι επρεπε να παρουν; Πυρηνικες κεφαλες; Συγγνωμη αλλα καλυτερα θα ηταν να μην φτιαχνουμε ψευτικα ειδωλα και δηθεν παλικαρια απο ατομα που δεν εχουν ιδεα τι ειναι να ξυπνας καθε μερα για δουλεια για να πληρωσεις τους λογαριασμους σου και οχι για να τρως κρουασαν με 5 ειδη μαρμελαδας στο πρωινο σου. Οσο για το Indymedia, μην το αναλυσουμε εδω γιατι θα φαμε τα μουστακια μας.

 3. Εικόνα eleftherios
  eleftherios (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 11, 2013 11:02 ΠΜ

  Κοίτα, δεν διαφωνώ επί της αρχής όσον αφορά το Indymedia και όσον αφορά την κοινωνική τους τάξη. Όμως μια απάντηση για το ότι πήραν τα όπλα, θα μπορούσε να βρει μια απάντηση. Θέλω να πω με αυτό, αν και δεν γνωρίζω σε ποιά περιφέρεια ή πόλη ή νομό ζεις, ότι δεν είναι όλοι γνώστες του τί ακριβώς συμβαίνει. Θυμάμαι με πολύ πίκρα μια φράση του χάρυ κλυνν στην οποία ο περισσότερος κόσμος γελούσε που έλεγε "αν οι μισοί Έλληνες ήξεραν πως ζουν οι άλλοι μισοί, τότε θα ήταν κι αυτοί κλέφτες". Σκέψου ότι αυτά τα παιδιά, έχουν μάθει να ζουν σε μια κατάσταση η οποία δεν σηκώνει αντιδράσεις από μέρους κανενός. Σκέψου ότι όταν βλέπουν έναν φίλο ή τον κολλητό τους να αδικείται, τρελλαίνονται πολύ περισσότερο από ότι εγώ κι εσύ. Και αυτό γιατί θεωρούν δεδομένο ότι όπως ζουν αυτοί, με τα ίδια προνόμια, ζουν και όλοι οι άλλοι. Οπότε δεν μπορούν να μπουν στη διαδικασία που λες και να σκεφτούν ότι υπάρχει και η αδικία, υπάρχει και η κρατική βία και πολλά άλλα "καλούδια". Αυτό τους κάνει να ξεσπάσουν ένα θυμό ο οποίος μπορεί να μην έχει σχέση με κάποιον ιδεολογικό αντιστασιακό αγώνα γιατί πιθανότατα δεν ξέρουν τί θα πει "δεν έχω λεφτά ούτε για να πιω νερό", όμως εκεί ριζώνει. Ζουν ίσως περισσότερο την αλήθεια στο ψυχολογικό τους κομμάτι, γιατί είναι απλοί παρατηρητές. Εμείς απλώς ζούμε μέσα στην αλήθεια και είμαστε και αναγκασμένοι στις περισσότερες των περιπτώσεων να την ακολουθούμε γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς. Αυτή είναι και η διαφορά μας.

  Πρόσφατα είχα μια κουβέντα σε άλλο forum και τους εξηγούσα πώς έμαθα και έπεσα από τα σύννεφα, ότι άνθρωποι υπεράνω κάθε υποψίας, έχουν μπλοκαρισμένα από το ΣΔΟΕ χρήματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς, τα οποία δεν συνενούν ούτε ως προς το ένα δέκατο, στην επαγγελματική τους δραστηριότητα τα τελευταία όχι 20, όχι 30 αλλά ούτε 100 χρόνια. 22 εκατομμύρια, είναι δύσκολο να τα κερδίσεις σε τέτοιο χρονικό διάστημα σε έναν μικρό νομό. Και έπεσα από τα σύννεφα όταν έμαθα για άλλον με 12 εκατομμύρια και εκεί που έχασα τα λογικά μου ήταν με έναν τρίτο με 90 εκατομμύρια ο οποίος είναι και εκτός κορυδαλλού και συνεχίζει να εργάζεται υπό την επωνυμία τρίτου.

  Γι αυτό, μη θέτεις ως δεδομένο ότι και αυτοί αντίστοιχα ζουν την αλήθεια. Κι αυτοί ζουν μια άλλη πραγματικότητα και είναι λογικό όταν τους παρουσιάζεται η πραγματική πραγματικότητα να μην μπορούν να την αντιμετωπίσουν. Με όλα αυτά δεν θέλω να πω ότι είναι καλοί και αθώοι και να τους βοηθήσουμε και να τους υποστηρίξουμε. Εϊναι κοινοί παραβάτες του ποινικού δικαίου και η ψειρού τος αξίζει. Αλλά αυτό δεν συμβαδίζει με τη λογική τους παστώνουμε στο ξύλο και μετά ρετουσάρουμε με μπόλικο photoshop. Με αυτή την κίνηση, η Ελληνική πολιτεία έπεσε στο επίπεδό τους, έδειξε το πιο βίαιο πρόσωπό της και φυσικά απέδειξε για ακόμη μια φορά ότι ο μεγαλύτερος τρομοκράτης είναι η κυβέρνηση. Και αυτό δεν είναι καλό για κανέναν γιατί αύριο μπορεί να σε παστώσουν γιατί κατά τη γνώμη τους είσαι κλέφτης και μετά απλώς να πουν "Συγνώμη, ΛΑΘΟΣ".

 4. Εικόνα Μάριος
  Μάριος (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 11, 2013 13:57 ΜΜ

  Φιλε το οτι εγω ή εσυ δεν εχουμε παρει τα καλασνικοφ για να κανουμε αυτα που εκαναν αυτοι, δεν σημαινει οτι δεν κανουμε την ΔΙΚΗ ΜΑΣ επανασταση αλλα με αλλο τροπο. Μην τρελαθουμε τωρα και τελειως. Και αν σου λεω εγω η Δικαιοσυνη εβαζε ολους αυτους που λες στη φυλακη λογω χρεων, τι θα μου εγραφες; Οτι η Δικαιοσυνη δουλεψε, σωστα; Αρα για ποιο λογο να παρω τα καλασνικοφ οταν η λυση που λες για την περιπτωση των χρεων ειναι αλλη και οχι αυτη της βιας; Μαλλον εχουμε μπερδεψει τις ιδεολογιες εδω μεσα και πιστευουμε οτι αν παμε κοντρα σε ΟΛΑ θα λυσουμε ολα τα προβληματα. Αλλα κατηγορουμε το Συστημα οτι αβανταρει τους πλουσιους και οχι το συνολο αλλα περιμενουμε με καλασνικοφ να δουλεψει; Συγγνωμη αλλα εδω το εχω γραψει πολλες φορες. Το Συστημα για να δουλεψει δεν θελει ουτε καλασνικοφ ουτε μολοτοφ ουτε καμμενες τραπεζες ουτε νεκρους αστυνομικους ουτε νεκρα παιδια. Πρεπει να το δουλεψουν αυτοι που δεν θα εχουν κανενα συμφερον ατομικο και να το αφησουν να δουλεψει πριν τα ρουσφετια και τα συμφεροντα. Εχω αναφερει ΧΩΡΕΣ που το Συστημα λειτουργει για το κοινωνικο συνολο αλλα εδω εχουμε μια αντιληψη να τα καψουμε ολα για να σωθουμε. Τωρα αν μετα το καψιμο δημιουργηθει ΤΟ ΧΑΟΣ, αυτο δεν απσχολει κανεναν. Ας τα καψουμε εμεις και ας εχουμε χαος μετα. Αυτη ομως δεν ειναι κοινωνια αλλα ζουγκλα. Οποιος θελει ζουγκλα, ας παει στην Αφρικη να ζησει λοιπον.

 5. Εικόνα eleftherios
  eleftherios (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 12, 2013 12:19 ΜΜ

  Μάλιστα. Δηλαδή τώρα εμείς συμφωνήσαμε διαφωνόντας. Νομίζω ότι θα πρέπει να προσλάβει κάποιον ειδικό ο Κωνσταντίνος για το forum για να μπορεί ο κόσμος να εκφράζει την άποψή του χωρίς να χρειάζεται απαραίτητα να διαφωνήσει με κάποιον άλλο.
  Θέλω να πω ότι εγώ δεν μίλησα για καλάσνικοφ. Δεν μίλησα για επανάσταση δια της βίας και μάλλον δεν διάβασες στο τέλος του άρθρου που τους χαρακτήρισα "κοινούς παραβάτες του ποινικού δικαίου". Μάλλον δεν κατανόησες ότι όλο αυτό που έγραψα ήταν η επεξήγηση του φαινομένου το οποίο καλλιεργείται από τις εκάστοτε κυβερνήσης γιατί ΝΑΙ, οι κυβερνήσεις από αυτό έχουν συμφέροντα. Γιατί βλέπεις, δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Υπάρχουν οι πιο ευαίσθητοι, υπάρχουν και οι τελείως αναίσθητοι. Υπάρχουν αυτοί που εκφράζουν μια άποψη, υπάρχουν κι αυτοί που συμφωνούν αλλά την καταρρίπτουν με 5 γραμμές για να την υποστηρίξουν με τις επόμενες 15.
  Τώρα το αν μπορούμε χωρίς καλάσνικοφ, εγώ ήμουν πάντα σίγουρος ότι μπορούμε. Η ψήφος, η συμμετοχή, είναι όπλα πολύ ισχυρότερα από τα καλάσνικοφ. Όταν όμως καταντούν αυτό που κατήντησαν εξαιτίας των ίδιων των υπερασπιστών τους, τότε αρχίζουν τα καλάσνικοφ. Τότε οι άνθρωποι γίνονται κοινοί παραβάτες του ποινικού δικαίου. Δεν είναι σωστό και φυσικά καμία ψυχολογική καταπίεση δεν απαλάσσει των κατηγοριών τον εγκληματία, όμως έχει τη δυνατότητα να εξηγήσει το φαινόμενο.

  Ο Μπρέιβικ, δεν απαλλάχτηκε των κατηγοριών όμως δεν τον πάστωσαν κιόλας. Οι συνεργάτες του Χίτλερ δεν απαλλάχθηκαν των κατηγοριών, όμως δεν τους πάστωσαν κιόλας. Ο μόνος ο οποίος εκτελέστηκε χωρίς να περάσει από τα ένδικα μέσα είναι ο Μουσολίνι όμως αμέσως μετά, οι "κωλο"κομουνιστές αναγνώρισαν το λάθος και την καταπάτηση της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ που διέπραξαν με την εκτέλεσή του.

  Και ερωτώ κύριε πρόεδρε : "Πώς είναι δυνατόν, εγκληματίες που εγκλημάτισαν κατά της ανθρωπότητας, που έβαψαν τα χέρια τους με αθώο αίμα, να έχουν το δικαίωμα να συλληφθούν και να δικαστούν ενώ αντιθέτως, 4 πιτσιρικάδες που δεν ξέρουν τί ακριβώς είναι η επανάσταση και πηγάινουν να κλέψουν μια τράπεζα, μη προξενώντας βλάβες και χωρίς απώλεια ανθρώπινης ζωής, παστώνονται, κυνηγούνται, απειλούνται, παρουσιάζονται με μια εξευτελιστική φωτοσοπιά ως ΛΑΦΥΡΟ του αγώνα κατά της τρομοκρατίας και δεν συλλαμβάνονται και δικάζονται με την απόλυτη εγγύηση όλων των δικαιωμάτων που δόθηκαν και στον ΆΚΗ;

  Ίσως γιατί ο απόλυτος ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣ που ακούει στο όνομα κυβέρνηση, ξέρει πολύ καλά ότι όταν οι άνθρωποι κοιτάξουν γύρω τους και αντιληφθούν την πραγματικότητα, αν δεν μπορούν πια, όπως συμβάινει, να αντισταθούν έννομα, θα αντισταθούν παράνομα. Και τότε θα δημιουργηθεί το απόλυτο μπάχαλο. Και αυτό δεν συμφέρει καμία κυβέρνηση παγκοσμιοποίησης. Γιατί μετά από ένα μπάχαλο, με τις απώλειες που θα επιφέρει, αναγκαστικά ξεκινάει μια καινούρια εποχή από το 0. Αλλά το 0 δεν το θέλει κανείς από τους ισχυρούς. Το 0 σε κάνει να χάσεις την ισχύ σου και να γίνεις ίσος με όλους. Αυτό είναι και το πρόβλημα. Γι αυτό και η κρατική βία αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Για να μη φτάσουμε στο 0. Ή μάλλον για να μην φτάσουν αυτοί στο 0. Γιατί, τουλάχιστον οικονομικά, εμείς ήδη είμαστε.

  Υ.Γ. Δεν ξέρω εσύ, αλλά εγώ τη στρατιωτική διαταγή "Μη μιλάς", "Μη γελάς" και πάει λέγοντας, την έχω απορρίψει από καιρό. Άκουσες τον πιτσιρικά; "Αυτό που έχω μέσα μου δεν μπορούν να το πάρουν". Η διαφορά μου με τον πιτσιρικά είναι ότι εγώ ψάχνω να βρω τον εναλλακτικό τρόπο ενώ αυτός πάει στο ψαχνό. Και πολύ φοβάμαι ότι αν συνεχίσουμε έτσι, στο τέλος θα κερδίσει ο πιτσιρικάς. Κακά τα ψέμματα, αν η κατάσταση συνεχίσει έτσι η έκβαση θα είναι αιματηρή. Κοίτα τί γίνεται στις Αφρικανικές χώρες που οι κάτοικοι είναι πάμπτωχοι και το πετρέλαιο ρέει άφθονο στις τσέπες των πολυεθνικών. Κοίτα τι γινόταν στη Λιβυή. Κοίτα την Τυνησία. Κοίτα το Μαρόκο και τη Νιγηρία. Εκτός κι αν πιστεύεις ότι όλα αυτά τα εκατομμύρια ανθρώπων είναι χαζοί και σκοτώνονται από χόμπυ ενώ θα μπορούσαν να ζουν μια άνετη ζωή.

 6. Εικόνα Άγγελος
  Άγγελος (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 11, 2013 02:33 ΠΜ

  Οπότε μπουκάρουμε όλοι όπου βρούμε,απειλούμαι το κόσμο με όπλα,βάζουμε καμιά βόμβα στο mall,γαζώνουμε και κανα τοίχο της ΝΔ και όλα κομπλέ.Κάναμε επανάσταση απειλώντας τις ζωές των Ελλήνων πολιτών.Α.Και τα λεφτά που κλέψαμε τα δίνουμε στους φυλακισμένους και στα λαθροόρκ.Μεγαλύτερους φασίστες από αυτά τα "κακόμοιρα παιδάκια" και τα κόμματα που τα υποστήριξαν δεν έχω δεί.Αν εξαιρέσουμε τον Στάλιν

 7. Εικόνα Unfair Daffy
  Unfair Daffy (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 11, 2013 02:46 ΠΜ

  ...δεν καταλαβαίνω γιατί ΕΠΡΕΠΕ να δείξουν τις φωτογραφίες τους!!

  Κλείνεις με το ερώτημα ...τι στάση πρέπει "εμείς" να κρατήσουμε... δεν βλέπω να υπάρχουν πολλές εναλλακτικές, εκτός το να προσπαθήσουμε να ενημερώνουμε με τους προβληματισμούς μας τον συνάνθρωπό μας κ να διατηρήσουμε την ανθρωπιά μας σ' αυτές τις δύσκολες καταστάσεις.

  Όσο για το αν πρέπει να νιώσω ένοχος επειδή κάποιος με κοιτάει θυμωμένα, συγνώμη, αλλά δεν είμαι υπερ της βίας! απ' όπου κ να προέρχεται!

 8. Εικόνα Anagnwstis
  Anagnwstis (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 11, 2013 06:34 ΠΜ

  @twitter-923294383:disqus - Ο Τέταρτος έχει ένα τεράστιο photoshop στον λαιμό και μάλλον σπασμένο ώμο!!

  @7b568bef87e641c5227430bae99460d0:disqus - Δεν νομίζω ότι ανήκουν σε κάποιο συγκ. πολιτικό χώρο.

 9. Εικόνα CrazyBusiness

  @9457572031a5c8d9cfe0695110207bf3:disqus Το Photoshop στο λαιμό του έχει ανακοινωθεί ότι έγινε για να κρύψει το χέρι του αστυνομικού που τον κρατούσε για να βγει η φωτογραφία γιατί ο συλληφθείς δεν ήθελε να βγει φωτογραφία. Για τον σπασμένο ώμο δεν ξέρω πως το διέγνωσες από τη φωτογραφία, αλλά δεν έχω ακούσει κάτι σχετικά - φαντάζομαι ότι ο σπασμένος ώμος δεν κρύβεται εύκολα και κάτι θα μαθαίναμε. Επιφυλάσσομαι πάντως.

 10. Εικόνα Topmail
  Topmail (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 11, 2013 12:15 ΜΜ

  Συγχαρητήρια Κων/νε. Για άλλη μια φορά έγραψες και έδειξες πόσο ανοιχτό μυαλό είσαι.

 11. Εικόνα constantinos
  constantinosΦεβ 11, 2013 13:17 ΜΜ

  Για να μην κανω 7-8 διαφορετικα σχολια, απαντω σε ενα & συγκεντρωτικα:

  1. Δηλαδη Μαριε επαναστατες, ειναι μονο οι χλιδατοι? Σου απαντα ο eleftherios σε αυτο, οποτε δεν θα επεκταθω.
  Ναι καποιοι ανθρωποι πνιγονται με την αδικια & τα οσα γινονται.
  Το δε Indymedia ειναι μια σελιδα που θα γραψω εγω, εσυ,ο διπλα και οχι ο δημοσιογραφος, η ο tsantiris, η το οποιο αλλο βαρεμενο με τα ηλιθια blogs με αναδημοσιευσεις των αναδημοσιευσεων, απο τον κωλο της Μενεγακη & ζωωδια.

  Πρεπει να γονει σαφες, CrazyBusiness πως το Indymedia ειναι πλατφορμα ΑΝΤΙ-πληροφορησης. Οποτε θεωρω πως κινειται σωστα σε αυτο που κανει. Η οποια συγκριση με Ριζοσπαστες και αλλες φυλλαδες ειναι ατοπη, καθως σε αυτη την περιπτωση δεν υπαρχουν συμφεροντα.

  2. Για να μην τρελαθουμε κιολας:
  Ποσοι πηραν τα οπλα? Μπηκαν σπιτι σου? Σε ληστεψαν?
  Ποιοι σε ληστευουν ακομα και χωρις οπλα? Για ποιοιυς πληρωνεις φορους & φορους & ξανα φορους?
  Ποιοι πηραν τα λεφτα απο τον δανεισμο και δεν τα επεστρεψαν?
  Ααααακριβως οι τραπεζες.
  Οχι ρε συ φιλε, δεν το βρισκω σωστο να φυλαει η αστυνομια ιδιωτικες μεγαλοεταιρειες και το διπλανο μαγαζακι να ειναι στο ελεος του καθενος και εκει οι μπατσοι να μην κανουν τιποτα.
  Επειδη δεν το λενε τα δελτια στο Μεγα μου και στα μη χεσω καναλια, νομιζετε πως εξω ειναι ολα ροδινα?
  Ποσες κλοπες και ληστειες γινονται καθημερινα ξερετε? Που ειναι οι σκατομπατσοι ομως?
  Φυλανε τραπεζες, επωνυμους, το παρανομο Mail και οτι αλλο εκτος απο την περιουσια του κοσμου.
  Ειναι ιδιωτικες δυναμεις που φυλουν πλουσιους και συμφεροντα με δημοσιο χρημα και δρουν ως δυναμη καταστολης. Το οτι οι φασιστες εκει μεσα εδωσαν 52% στην χρυση αυγη, δεν πρεπει να σε προβληματιζει, μα να σε αναστατωνει & εξοργιζει.

  3. Αγγελε, εχεις εσυ στοιχεια για το ποιος... σκοτωσε τον τοιχο του Αντωνη του γκαβου και ποιος εβαλε την.... φονικη χυτρα στο mail?
  Επειδη κανεις αλλος δεν εχει.
  Και τεσπα ξεκοληστε απο αυτα που λεει ο Πρετεντερης και ο Βερυκοκος.
  Νετσάγιεφ διβαζαν ρε σεις, οχι Μπακουνιν. Υπαρχουν και αλλοι αναρχικοι λογιοι ξερετε. Και ο συγκεκριμενος ναι, ηταν ακραιος.
  Παραβλεπετε ομως κατι μαγκες. Τα παλληκαρακια αυτα ηταν ΟΛΑ πανεξυπνοι. Αριστουχοι και με ταλεντα. Ηταν παιδια με ευαισθησιες που πνιγονταν απο το αδικο και αντεδρασαν οπως αντεδρασαν.
  Ξαναρωτω επειδη απαντηση δεν πηρα και διαβαζω το κοντο & το μακρυ του καθενος:
  ΜΠΗΚΑΝ ΣΠΙΤΙΑ ΣΟΥ? Τους βασανιστες σου εκλεψαν, ΟΧΙ ΕΣΕΝΑ. Αυτους που ειναι υπαιτιοι για την μην χεσω κριση.
  Υπαρχει μεγαλη διαφορα σε αυτο. Η ΔΕΗ, η εφορια, οι μπατσοι και οι εισαγγελεις ειναι αυτοι που ασκουν βια και εισβαλλουν σπιτι σου, ΟΧΙ αυτοι.
  Τι δεν μπορειτε να καταλαβετε σε αυτο, οσοι αναμασατε την ιδια καραμελα?

  4. Οκ στο λαιμο εχει χερι.Το μπρατσο του σκατομπατσου που ειναι? Επειδη φωτοσοπια μονο στον λαιμο εχει.

  5. Ναι ρε σεις. Εμενα αυτο το βλεμμα με αγγιζει. Οπως και τα ματια του 15 χρονου Γρηγοροπουλου που δεν θα ανοιξουν παλι, επειδη τον σκοτωσε ενα γουρουνι.
  Και οχι το παιδακι εκεινο δεν ηταν απο προαστια, δεν ειχε καλασνικοφ.
  15 χρονων εκεινος, 20 ως 24 αυτοι. Απλα αναλογιστειτε το.....

  6. Θεωρησα σωστα να δημοσιευσω την ειδηση αυτη, καθως ειναι βεβαιο πως εκτος του The Verge, εχει γινει, μα θα γινει θεμα και σε αλλες σελιδες τεχνολογικου περιεχομενου.
  Και στο φιναλε εκει ειναι η διαφορα του osarena, απο καθε αλλη τεχνολογικη σελιδα στην ελλαδα.
  Εμεις τα λεμε, επειδη δεν μας νοιαζει αν στραβωσει καποιος. Δεν εχουμε και ουτε επιδιωκουμε πελατες και καλπικες καταστασεις.
  Ειναι ενα γεγονος, μια ειδηση που συνεβη και μπραβο στον αρθογραφο του The Verge που το εκανε θεμα.....

  Ξεχεστε τραπεζιτες, κομματα και κυβερνησεις ρε σεις. Παμε να παρουμε την ζωη που μας ανηκει και μας κλεβουν.
  Που σκατα ειναι τα ονειρα σας? Που ειναι οι νεανικες φιλοδοξιες σας?
  Παμε να τσακισουμε το συστημα. Με τα χερια και τα λογια μας.

 12. Εικόνα CrazyBusiness

  Φίλε Κωνσταντίνε,

  Το -όποιο - δίκαιο μπορούσες να έχεις το έχασες, νομίζω τόσο με το περιεχόμενο, όσο και με το ύφος αυτών που έγραψες. Αν είναι το 2013 να συζητάμε αν καλώς υπάρχουν οι τράπεζες κι αν είναι σωστό να τις ληστεύεις, αν ορθά υπάρχει αστυνομία ή εφορία, δεν προχωράει η κουβέντα.

  Όταν χρησιμοποιείς τη λέξη "σκατόμπατσοι" δείχνεις το τι πιστεύεις - και ρίχνεις ταυτόχρονα το επίπεδο μίας κοσμιοτάτης συζήτησης που γινόταν σε ένα ενδιαφέρον θέμα.

  Θα με ενδιέφερε πάντως αν μπορείς να μας αναφέρεις πως φαντάζεσαι εσύ μία "σωστή" κοινωνία, χωρίς τράπεζες, χωρίς δάνεια, χωρίς ΔΕΗ, χωρίς αστυνομία. Αν μπορούσες επίσης να μου υποδείξεις μία σύγχρονη κοινωνία - όχι τους Καθαρούς του μεσαίωνα, για παράδειγμα - που εφαρμόζονται αυτά, θα ήταν πολύ καλό.

  Προφανώς υπάρχουν πάρα πολλά στραβά στον τρόπο που λειτουργούν τα πράγματα στη χώρα μας. Τα στραβά δε διορθώνονται με όπλα αλλά με το να είμαστε σωστοί και συνειδητοποιημένοι πολίτες. Για παράδειγμα, κατήγγειλες ποτέ κάποιον που δε σου έδωσε απόδειξη; Φαντάζομαι όχι, γιατί θα το θεωρείς "ρουφιανιά". Ας μη ξεχνάμε ότι όποιος δε δίνει απόδειξη κλέβει τουλάχιστον 20-25% από την αξία (ΦΠΑ και φόρος εισοδήματος). Αν όλοι π.χ. ζητούσαμε αποδείξεις, το κράτος θα είχε έσοδα περίπου 30 δισ. το χρόνο. Αυτά τα λεφτά θα μπορούσαν να πάνε για καλύτερη παιδεία, ασφάλεια, μεγαλύτερες συντάξεις κλπ.

  Και στο κάτω-κάτω, αυτή η ιδεολογία ποιους εκφράζει; Μία θλιβερή και μπερδεμένη μειοψηφία που θεωρεί ότι μπορεί να αλλάξει τον κόσμο με το τουφέκι και τη μολότωφ. Ούτε καν ένα κόμμα δεν μπορούν να δημιουργήσουν για να προσφέρουν μία εναλλακτική λύσει στους όποιους συμπαθούντες - και να κριθούν στις εκλογές. Σε όσους βέβαια δεν αρέσει η Δημοκρατία μπορούν κάλλιστα να πάρουν ένα όπλο και να βγουν να κάνουν αντάρτικο και να δουν τι θα γίνει κι αν ο λαός τους υποστηρίζει - κάτι που νομίζω φαίνεται από τώρα έτσι κι αλλιώς.

  Αν συγκρίνουμε όμως τις δικτατορίες της Λατινικής Αμερικής με την - κακή σε πολλά πράγματα, το παραδέχομαι - αστική Δημοκρατία που έχουμε σήμερα, τότε ήμαστε εκτός τόπου και χρόνου. Όταν όμως το 40% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων δεν πάει να ψηφίσει, έχουμε την κυβέρνηση που μας αξίζει.

 13. Εικόνα constantinos
  constantinosΦεβ 11, 2013 17:02 ΜΜ

  Απεχθανομαι καθε μορφη εξουσιας & αυτο ουδεποτε το εκρυψα.
  Δεν μπορω να δεχτω πως οι λιγοι ειναι αυτοι που πρεπει να αποφασιζουν για τους πολλους. Πιστευω στην οριζονται διοικηση και οχι στην καθετη.
  Δεν δεχομαι οτι καποιο απο τα πολιτικα κομματα ειναι με τον λαο.
  Αρα θα επρεπε το 100% να ΜΗΝ πηγαινει να ψηφιζει.

  Αν ανατρεξεις σε αλλα αρθρα σχετικα με τραπεζες & οικονομικο συστημα, θα βρεις αρκετες απαντησεις μου.
  Εν ταχει, πιστευω σε ενα συστημα οπου το χρημα μπορει να υπαρχει μα με διαφανεια, να ΜΗΝ τυπωνεται απο ιδιωτες και να υπαρχει πληρης ελεγχος μεσω διαδικτυου (εχω κανει εκτενη αρθρα).

  Οι δε μπατσοι, ΔΕΝ ειναι παιδια του λαου. Αυτο ειναι γεγονος. Μπατσος δεν γινεσαι, γεννιεσαι.
  Και ναι, διαφυλαττουν συμφεροντα, σαν καλα ντοπερμαν. Πολλα θα μπορουσα να πω,μα δεν εχει νοημα.
  ΟΧΙ τα λεφτα στις τραπεζες, ΔΕΝ ειναι δικα σου/μου/μας.
  Θα σε παραπεμψω στα αρθρα μας, περι οικονομικου συστηματος (ανοιξε την κατηγορια: Αποψεις & θα τα βρεις ολα εκει).

  Εν ταχει, πιστευω στην δημιουργια ενος κοσμου ισοτητας και δικαιοσυνης και με προσβαση ΟΛΩΝ στα κοινωνικα αγαθα (παιδεια, υγεια, τροφη, νερο, ενεργεια) και οχι μονο των οσων εχουν νατα πληρωσουν αυτα.
  Για να γινει πιο κατανοητο αυτο που λεω, μπορεις να ανατρεξεις στα γραφομενα απο Μαλατεστα και Καστοριαδη.
  Το να νομιζουμε πως δεν μπορει να αλλαξει η δυστοπικη κοινωνια μας & πως η μονη λυση ειναι το καπιταλιστικο συστημα, ειναι αποτελεσμα της προπαγανδας.
  Και (ξανα) οχι, δεν ειναι ουτοπια τα οσα αναφερω. Ειναι ευτοπια.
  Και μια τετοια κοινωνια αξιζουμε. Ευτοπικη και απαγκιστρωμενη απο τον ανθρωποκεντρισμο.
  Και οι εννοιες: δυστοπια, ευτοπια & ουτοπια εχουν τεραστια αποσταση, με τις δυο πρωτες να ειναι δυνατες και υπαρξιμες (αλλωστε οπως ειπα, δυστοπικη ειναι η κοινωνια μας και αυτο το ζουμε, σχεδον απαντες).

  Προσωπικα τωρα, προσπαθω οσο μπορω να ειμαι εξω απο καποια πραγματα.
  Φυτευω, ανταλλασω, βοηθω και με βοηθουν.
  Ναι κατεστρεψα και την 9η ταυτοτητα που υποχρεωθηκα να βγαλω (& εχω οδηγηθει και στο κρατητηριο και γι' αυτο).
  Ναι ομολογω πως φυτευω στα στρεμματα του μπαμπα. Αυτο ομως δεν σημαινει πως δεν προασπιζομαι την αρση της ιδιοκτησιας.

  Τελος επετρεψε μου να σε εξαιρω, καθως εισαι ενας απο τους λιγους που μπορει να διαφωνουμε μερικως (η και ολικως) μα συμβαλεις στον διαλογο ως συνανθρωπος και οχι ως αγριος και ξερολας.
  Τετοιους διαλογους τους θελουμε και τους χρειαζομαστε....
  Θα σε παραπεμω επισης, να διαβασεις την "φαρμα των ζωων" του Οργουελ.

 14. Εικόνα CrazyBusiness

  Κωνσταντίνε, αρχικά σε ευχαριστώ για την απάντηση και τα καλά σου λόγια. Είναι θεωρώ σημαντικό να μπορούμε να συζητούμε - ήσυχα κι απλά που λέει και ο μεγάλος Γ. Ρίτσος - ακόμη κι αν διαφωνούμε.

  Τη φάρμα των ζώων την έχω διαβάσει και νομίζω ότι δυστυχώς πάντα κάποια γουρούνια θα είναι πιο "ίσα από τους άλλους". Τους Μαλατέστα και Καστοριάδη δεν τους έχω μελετήσει, αλλά το σκέφτομαι σοβαρά να το κάνω.

  Προφανώς διαφωνούμε και προφανώς δεν μπορούμε να βγάλουμε άκρη - ούτε και είναι απαραίτητο άλλωστε - μέσα από τα σχόλια. Προφανώς βλέπουμε τα πράγματα διαφορετικά - άλλωστε στην ποικιλία είναι η ομορφιά της ζωής.

  Σε ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Ελπίζω μέσα από αυτό το διάλογο να έμειναν κάποια πράγματα σε όσους διάβασαν τα σχόλια. Εμένα σίγουρα μου έμειναν πολλά :).

  Δε θα κουράσω με άλλες τοποθετήσεις. Ευχαριστώ όλους για τη συμμετοχή τους.

 15. Εικόνα Μάριος
  Μάριος (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 12, 2013 02:16 ΠΜ

  "Οι δε μπατσοι, ΔΕΝ ειναι παιδια του λαου. Αυτο ειναι γεγονος. Μπατσος δεν γινεσαι, γεννιεσαι."

  Προφανως εχεις στα χερια σου το πορισμα γεννετικης ερευνας που το αποδεικνυει αυτο αλλα ντρεπεσαι να το μοιραστεις με τους υπολοιπους. Οπως προφανως και η αναρχικη κοινωνια που ευαγγελιζεσαι δεν εχει χωρο για ολους αλλα μονο για αυτους που θεωρεις οτι ειναι της αρεσκειας σου. Αντε και εις ανωτερα λοιπον. Αν πω τωρα εγω εσενα φασιστα θα παρεξηγηθεις και θα μου απαντησεις ενα κατεβατο με δηθεν επιχειρηματα και στο τελος μπορει και να διαβασω και κανα "Heil Anarchy". Οποτε γραψτο κατευθειαν να τελειωνουμε.

 16. Εικόνα constantinos
  constantinosΦεβ 12, 2013 02:28 ΠΜ

  Δεν βλέπω τι σχέση έχει αυτό με DNA, μα δεν πειράζει.
  Όχι, δεν έχω σκοπό να σου απαντήσω κάτι παραπάνω.
  Δεν λες και κάτι άλλωστε, πέρα από προσβολές και ύβρεις, οποτε δεν βλέπω το γιατί.
  Μα ουτε & θα σου αφαιρεσω τον λογο. Οσο και να διαφωνουμε, εχεις το καθε δικαιωμα να εκφραζεις τις αποψεις σου και οσο υπαρχει το οσαρενα, ο καθε ανθρωπος μπορει να το κανει.

  Και τελος, οπως εχω ξαναπει η γνωμη σου, δεν εκφραζει και το ποιος ειμαι, οπως φυσικα και το αντιθετο.
  Παρ' ολ' αυτα εχεις το δικαιωμα του να λες και αυτο το σεβομαι.
  Αν επιχειρηματολογουσες, αντι να εισαι επιθετικος, ισως τα λεγομενα σου με προβληματιζαν (κατι που ειχες καταφερει σε παλιοτερο σχολιο σου, ομολογω)...

 17. Εικόνα Topmail
  Topmail (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 11, 2013 14:34 ΜΜ

  ΓΡΑΦΩ ΞΑΝΑ MΠΑΣ ΚΑΙ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ Ο ΚΩΝ/ΝΟΣ:

  "Ξεχεστε τραπεζιτες, κομματα και κυβερνησεις ρε σεις. Παμε να παρουμε την ζωη που μας ανηκει και μας κλεβουν.
  Που σκατα ειναι τα ονειρα σας? Που ειναι οι νεανικες φιλοδοξιες σας?
  Παμε να τσακισουμε το συστημα. Με τα χερια και τα λογια μας."

 18. Εικόνα Topmail
  Topmail (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 11, 2013 14:37 ΜΜ

  Kαι συμπληρωνω Κων/νε:
  "Καλύτερα Φτωχός μα ελεύθερος παρά ταπεινωμένος και δούλος.."

 19. Εικόνα digitalcrow
  digitalcrow (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 11, 2013 16:37 ΜΜ

  Δεν βαριέσαι ο Νεοέλληνας δεν πρόκειται να μπει στην διαδικασία να καταλάβει αυτές τις έννοιες , τα μόνα που καταλαβαίνει είναι τα σουβλάκια ο παντελίδης και οι χαζογκόμενες μην του μιλάτε για ιδεολογία για ταξική συνείδηση για ανισότητες . Είναι η Ελλάδα που έβγαλε τον Μπουχέσσα και τον Γιωργάκη και που ψηφίζει ακόμα ΝΔ .
  Εγώ ντρέπομαι για αυτούς όχι για τα παιδιά αυτά .

 20. Εικόνα Αυτεξουσιος
  Αυτεξουσιος (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 11, 2013 19:00 ΜΜ

  Ερνέστο Τσε Γκεβάρα.
  Η οικογένειά του ήταν μία από τις οικογένειες της αργεντινής ολιγαρχίας.
  http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CF%81%CE%BD%CE%AD%CF%83%CF%84%CE%BF_%CE%A4%CF%83%CE%B5_%CE%93%CE%BA%CE%B5%CE%B2%CE%AC%CF%81%CE%B1

 21. Εικόνα Drou
  Drou (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 11, 2013 23:09 ΜΜ

  Είμαι ενάντια στον ένοπλο αγώνα όταν αυτός δεν είναι γενικευμένος γιατί δείχνει μία αντίληψη αυθεντίας. Δε δίνω συχωροχάρτι στον καθένα που παίρνει ένα όπλο και πάει να απονείμει δικαιοσύνη. Μία ξεχωριστή περίπτωση ήταν βέβαια αυτή της 17Ν που είχε αρκετά μεγάλη αποδοχή από τον κόσμο καθώς και προκυρήξεις μνημείο για το κίνημα.
  Επίσης, θεωρώ αυτονόητο ότι θα φάνε μπόλικο ξύλο αφού διάλεξαν αυτό το δρόμο και ξέρουν ποιους έχουν απέναντί τους. Νομίζω το ήξεραν και το περίμεναν και οι ίδιοι, δεν είναι στη Σουηδία, η Ελλάδα έχει μεγάλη εμπειρία στους βασανισμούς κρατουμένων. Η αποχουντοποίηση δεν έγινε ποτέ... Αλλά το ότι έζησαν τη δολοφονία του φίλου τους σε αυτή την ηλικία τους έκανε να μην κωλώνουν ακόμα και μετα το ξύλο. Όταν έβριζαν τους ανθρωποφύλακες-βασανιστές μετά τη σύλληψη μου θύμησαν τον Λεντάκη που τον έδερναν στη Μπουμπουλίνας και αυτός τους έφτυνε και τους έλεγε χουντάκια περιφρονητικά.

  Δε συμφωνώ λοιπόν απόλυτα με τα γραφόμενά σου Κωσταντίνε, σίγουρα όμως το osarena ανεβαίνει περισσότερο στην υπόληψή μου μετά τη δημοσίευση αυτού του άρθρου.

 22. Εικόνα constantinos
  constantinosΦεβ 12, 2013 03:22 ΠΜ

  Συμφωνώ στα όσα λες και είναι αλήθεια, όσο και αν ενοχλούν αρκετούς, οι οποίοι δεν έχουν και σχέση με αγώνες και τον δρόμο.
  Βέβαια το να ανέβει ένα τέτοιο άρθρο σε μια σελίδα σαν το οσαρενα ήταν δίκοπο μαχαίρι και ίσως αρκετοί από τους συντρόφους μου εδώ, να είχαν αντίθετη γνώμη, ακόμα και αν συμφωνούν επί της ουσίας
  Όμως δεν μπορούσα να μην το κάνω και σίγουρα τα γραφόμενα έγιναν με συναισθηματική φόρτιση.
  Ίσως και σαν στόχο να είχα να φωνάξω σε κάποιους ανθρώπους που είναι βυθισμένοι στην προπαγανδα.
  Όπως και να έχει όμως, δεν μετανοιωσα.
  Ελπίζω ως άνθρωπος, αν συμβεί η επανάσταση να είναι αυτή της μη βίας που τόσο όμορφα περιγράφει ο Μαλατεστα.

 23. Εικόνα Giannis5
  Giannis5 (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 12, 2013 03:10 ΠΜ

  Φίλε Κωνσταντίνε ενδιαφέρουσες οι θέσεις και οι απόψεις σου, ωστόσο θα πρέπει να σκεφτούμε ότι αυτά τα "παιδιά" δεν είναι καθόλου παιδιά, αλλά ενήλικες με πλήρη ευθύνη των πράξεών τους. Ακόμη θα ήθελα αν γίνεται να σκεφτείς τα χιλιάδες άλλα παιδιά των οποίων οι γονείς έχασαν τις δουλειές τους, κι όμως δεν πήραν ένα όπλο για να ληστέψουν τράπεζα.Παιδιά τα οποία προσπαθούν να κάνουν ότι καλύτερο μπορούν σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, Αλλά δεν καταφεύγουν στην βία. Γιατί ναι η βία γεννά βία. Βια όμως είναι και η ληστεία μιας τράπεζας. Ο κύκλος από κάπου αρχίζει και όσοι τον αρχίζουν δεν θα έπρεπε να περιμένουν η απέναντι πλευρά να τους απαντήσει με ροδοπέταλα, αλλά με το ίδιο νόμισμα. Όμως θα ήθελα να σου θέσω και έναν άλλο προβληματισμό... Στο ότι μπάτσος γεννιέσαι δεν γίνεσαι... Κι όμως, πολλά νέα παιδιά στην Ελλάδα της κρίσης επιλέγουν τις αστυνομικές σχολές, με μόνο κριτήριο τη σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση. Δεν είναι όνειρο ζωής τους, αλλά μια αναγκαιότητα. Και είναι αναγκασμένα να δουλεύουν κάτω από αντίξοες συνθήκες για 600 ευρώ. Είναι συμμαθητές μας, ξαδέρφια μας ,παιδιά κάποιων, οι οποίοι αγωνιούν για το αν θα γυρίσουν σπίτι σώα.Ακόμη θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι είναι δικαίωμα καθενός μας η επιλογή του επαγγέλματος που θα ακολουθήσουμε, όπως επίσης και η διαφύλαξη της σωματικής ακεραιότητας .Άρα όσο δικαίωμα έχει ο οποιοσδήποτε διαδηλωτής να γυρίσει σπίτι του χωρίς αναπνευστικά προβλήματα από τα δακρυγόνα , άλλο τόσο δικαίωμα έχει ο αστυνομικός να γυρίσει σπίτι χωρίς εγκαύματα από μολώτοφ ή σφαίρες από καλάσνικοφ.
  Τέλος , αν δεν με απατά η μνήμη μου, ο Τσώρτσιλ είχε πει ότι οι φασίστες και ναζί του μέλλοντος, θα φορούν το προσωπείο του αντιφασίστα...

 24. Εικόνα constantinos
  constantinosΦεβ 12, 2013 03:48 ΠΜ

  Γιάννη, όπως είπα και πιο πάνω, στον Drou, ήταν ένα άρθρο με πλήρη φόρτιση συναισθηματική.
  Χθες στον Βόλο, στην γέφυρα πάνω από την εθνική οδό, αναρτήθηκε ένα πανό που έλεγε:
  "20 χρονών παιδιά, με κάτι @@ να..."
  Δεν λέω σε κανέναν ποια τα πρότυπα του, μα θα εκμυστηρευτώ κάτι:
  Το βλέμμα αυτού του παιδιού που είναι γεμάτο οργή, μου θύμισε τον εαυτό μου στα 20-22.
  Μισούσα το σύστημα, μισούσα την εξουσία, μισούσα το κάθε τι ενάντια στην ελευθεριά μου (όχι πως άλλαξα απόψεις, μα σίγουρα περάσαν τα χρόνια μου). Όχι δεν θα είχα το κουράγιο να πάρω ένα όπλο η ότι άλλο και να κάνω οτιδήποτε. Απλά φώναζα. Μικρές και ανόητες ίσως, επαναστάσεις.

  Όταν αναφέρομαι στους μπάτσους, πρώτα απ' όλα εννοώ τις δυνάμεις καταστολής (μα και τους ανθρωποφύλακες).
  Τις ειδικές δυνάμεις που θα τους βρούμε και τους βρίσκουμε απέναντι μας σε κάθε περίσταση διαμαρτυρίας.
  Εννοώ τον μπάτσο, εδώ στην γειτονιά μου που όταν δεν μπορούσε να κρυφτεί ότι πούλαγε ναρκωτικά σε παιδιά έκανε απόπειρα αυτοκτονίας. Εννοώ τον μπάτσο που δρα σαν σερίφης.
  Να, πριν κάνα μήνα, εδώ που είμαι έβαλαν στουπί και έκαψαν ένα αυτοκίνητο ενός Νιγηριανού και νομίμου μετανάστη.
  Ενώ υπήρχαν οι ενδείξεις και οι μαρτυρίες του ποιοι το έκαναν (με καταθέσεις), εν τούτοις η τοπική αστυνομία δεν έκανε τίποτα. Ξέρεις γιατί? Επειδή αυτό που το έκαναν είναι και οι υπεύθυνοι των γραφείων της χρυσής αυγής.

  Μιλάω για τους μπάτσους που δρουν και αντιμετωπίζουν τους πάντες σαν να είναι σερίφηδες, ενώ στην ουσια είναι πιο σάπιοι από οτιδήποτε άλλο. Μιλάω για τον μπάτσο που σε κοιτά χαιρέκακα και υπεροπτικά όταν σε σταματάει για έλεγχο. Έτσι, επειδή μπορεί. Επειδή φοράει την στολή. Επειδή είναι το σκυλί που αναφέρει και ο Όργουελ στο βιβλίο του.

  Μιλάω για τους μπάτσους που υποθάλπουν τον φασισμό. Με ενοχλεί πως υπάρχει ένα κίνημα εθνικισμού στην χώρα μας και πως η μισή αστυνομία το ψήφισε (51%). Με ενοχλούν οι διακρίσεις. Σιχαίνομαι τους τραπεζίτες, επειδή αυτοί είναι μια από τις κυρίες αίτιες αυτού που ζούμε.
  Όταν σκότωσε ένστολος (όχι αστυνομικός, μα λιμενικός) τα σκυλιά μου μέσα στο σπίτι μου, με τραβάγανε στο τμήμα, επειδή τον έδωσα. Μα μη νομίζεις πως αυτοί είναι οι λόγοι που απεχθάνομαι το σύστημα (κρατάει από παλιά αυτό). Αναφέρω απλά κάποιες μικρές καθημερινές ιστορίες που συμβαίνουν παντού.

  Και όχι οι δυνάμεις καταστολής, δεν έχουν μισθό 700 ευρώ. Ίσως οι αστυνομικοί οι απλοί ναι. Μα όχι οι δυνάμεις καταστολής. Στο σύνταγμα σκοτώσανε στο ξύλο μια φίλη μου φωτορεπόρτερ που έκανε την δουλειά της.
  Έδειραν τον παππού, τον κάθε αδελφό μας, πάτερα μας, συγγενή μας. Αδιακρίτως.
  Την ίδια ώρα που στην Ισπανία σε αντίστοιχη διαδήλωση οι εκεί αστυνομικοί, πέταγαν τις ασπίδες και ενώνονταν με τον κόσμο (όχι πως μου λέει και κάτι ιδιαίτερο αυτό, βέβαια).

  Με φοβίζει ο κόσμος μας και η τροπή της κοινωνίας μας. Με φοβίζει η αδιαφορία και το πως τα πράγματα έχουν μπλέξει τόσο πολύ που είναι αδύνατο να ξεχωρίσει κάποιος το σωστό από το λάθος.
  Όμως, δεν μετανοιωσα για το άρθρο που ανέβασα. Όχι εγωιστικά αυτό, μα επειδή για εμενα ήταν μια κραυγή στους ανθρώπους.
  Βλέπεις, το δικό μου όπλο είναι το πληκτρολόγιο και η φωνή μου στους δρόμους...
  Όσο για αυτό που είπε ο Τσόρτσιλ είναι αλήθεια. Το βλέπουμε να συμβαίνει. Παράδειγμα ο συριζα, το κκε και άλλοι.

  Όπως και να έχει, ευχαριστώ για την κόσμια και εμπεριστατωμένη παρέμβαση σου που δεν κρύβω πως αυτό, όπως και άλλες με προβλημάτισαν.

 25. Εικόνα Ζήσης Στυλιανός
  Ζήσης Στυλιανός (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 12, 2013 05:04 ΠΜ

  Ο αστυνομικός δεν έχει κανένα δικαίωμα να γυρίσει σπιτάκι του χωρίς εγκαύματα από την στιγμή που το μόνο που ξέρει να κάνει είναι να δέρνει 60χρονούς (γενικά μιλάμε δεν αναφέρομαι στην υπόθεση των 4ων). και μη μου πεις "διαταγές εκτελεί". να παραιτηθείαν δε του αρέσει. Έχω θείο ματατζή και ντρέπομαι που ανήκει στην σόϊ.. Όσους συναδερφους του έχω γνωρίσει όλοι αγράμματοι είναι με τρόπους "μη μιλας εγω ειμαι η εξουσια". Και όχι δεν υπάρχει καλός και τίμιος αστυνομικός - τουλάχιστον όχι στην πλειοψηφεία. Εάν αυτό το πιστέυεις μάλλον ζεις σε άλλη χώρα.

 26. Εικόνα Giannis5
  Giannis5 (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 12, 2013 16:21 ΜΜ

  Φίλε Ζήση, αν ψάξεις στην ιστοσελίδα του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα δεις ότι στο άρθρο 3 αναφέρει ρητά "Κάθε άτομο έχει δικαίωμα στη ζωή, την ελευθερία και την προσωπική του ασφάλεια." Εδώ είναι και η ιστοσελίδα, για να το διαπιστώσεις και μόνος σου.
  http://www.unric.org/el/index.php?option=com_content&view=article&id=18&Itemid=33
  Είναι το άρθρο το οποίο αναφέρεται στην ασφάλεια και σωματική ακεραιότητα. Το θέμα με τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ότι ισχύουν και θα πρέπει να ισχύουν για όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους. Ανεξάρτητα από χρώμα δέρματος εθνικότητα , φυλή ή φυσικά επάγγελμα. Σκέψου λίγο, αν αυτό το δικαίωμα δεν ισχύει τώρα για κάποιους , δηλαδή οι αστυνομικοί δεν έχουν δικαίωμα να γυρίσουν ακέραιοι σπίτι τους, τι θα εμποδίσει την ίδια πρακτική να εφαρμοστεί στο μέλλον και σε άλλες κοινωνικές ομάδες. Ποιος θα είναι ο επόμενος? ποιοι θα χάσουν το δικαίωμα της σωματικής ακεραιότητας? Της ελευθερίας? Της ίδιας της ζωής? Μήπως σου θυμίζει κάτι? Εβραίοι , μαύροι 80 χρόνια πριν...Αν ο θείος σου χάσει το δικαίωμα να γυρίζει σπίτι σώος, εγώ και εσύ μπορεί να είμαστε οι επόμενοι που θα χάσουμε το δικαίωμα της ιδιοκτησίας ή της ίδιας της ελευθερίας. Ακόμα και ότι μπορούμε ελεύθερα να εκφράζουμε την άποψή μας εδώ, βασίζεται στην ελευθερία του λόγου (άρθρο 19).Φαντάσου να μην είχαμε αυτό το δικαίωμα. Μπορεί να φαίνεται εύκολο να πούμε ότι "όλοι οι μπάτσοι είναι κακοί και να μην έχουν δικαίωμα να γυρίσουν σπίτι τους σώοι ," αλλά αν το σκεφτείς καλύτερα, οι προεκτάσεις αυτού του θέματος είναι πολύ βαθύτερες. Και όσο για το μη μιλάς, εγώ είμαι εξουσία, πράγμα το οποίο έχει τύχει σε εμένα, πίστεψέ με, αν διατηρήσεις την ψυχραιμία και την ευγένεια σου , πράγμα που πρακτικά βραχυκυκλώνει κάθε αστυνομικό που πιστεύει ότι επειδή φορά μία στολή είναι υπεράνω νόμων, μόλις πεις τις λέξεις "η νομοθεσία ορίζει, ο νόμος προβλέπει ή κάτι αντίστοιχο, ή παρακαλώ ποιος νόμος καθορίζει αυτό που λέτε?" ο αστυνομικός - θεός έχει φύγει σε λιγότερο από 2 λεπτά.

 27. Εικόνα Ζήσης Στυλιανός
  Ζήσης Στυλιανός (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 12, 2013 21:24 ΜΜ

  θα συμφωνήσψ σε όλα όσα λες. Ίσως να μην εκφράστηκα σωστά αλλά κατάλαβες τί ήθελα να πω.

 28. Εικόνα eleftherios
  eleftherios (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 12, 2013 12:44 ΜΜ

  Κοίτα, έχω 2 μπάτσους ξάδερφους και 5 μπάτσους πρώην συμμαθητές. Θα προσπεράσω το γεγονός ότι αυτοί δεν κάνουν για αστυνομικοί γιατί στην πλειοψηφία τους, αν τους δώσω ένα χαστούκι και τους πάρω το πιστόλι θα πατήσουν τα κλάμματα. Όμως είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος συμπεριφοράς τους. Εγώ προσωπικά τους έχω διαγράψει. 2 από αυτούς γιατί μόλις ήρθε η οικονομική κρίση μετέφεραν τα λεφτά τους(αγνώστου σε εμένα προελεύσεως) στο εξωτερικό και μόλις τους πεις ότι όσοι μετέφεραν λεφτά στο εξωτερικό και δεν μπορούν να τα δικαιολογήσουν από τον πρότερο επαγγελματικό τους βίο πρέπει να τους κατασχεθούν, γίνονται ακροδεξιοί χρυσαυγίτες και έχουν καραμέλα την απάντηση, "πρέπει να φορολογηθούν και πρέπει να διώξουν τους λαθρομετανάστες γιατί αυτοί παίρνουν λεφτά από την Ελλάδα αφορολόγητα και τα στέλνουν στις χώρες τους και έτσι χάνεται συνάλλαγμα". Και σε λένε και ανίδεο στα οικονομολογικά. Τους άλλους 3 τους έχω διαγράψει πολύ απλά γιατί η προσωπική μου εμπειρία λέει ότι είχα να τους δω 15 χρόνια (έλλειπα στο εξωτερικό για σπουδές και εργασία) και όταν τους ξαναείδα ήταν άλλοι άνθρωποι. Οι ερωτήσεις και η στάση τους ήταν απέναντί μου λες και ήμουν κανένας υπόλογός τους, λες και έπρεπε να μου κάνουν ανάκριση, σε σημείο που κάποια στιγμή, στον έναν, του το είπα. Του λέω χαλάρωσε ρε φίλε, πες και τίποτα για την πάρτη σου. Τι με ρωτάς και με ξαναρωτάς. Τράβα άνοιξε το φάκελο μου και κοίτα. Από τότε δε μου μιλάει. Και τους άλλους δύο δεν τους μιλάω εγώ. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Μόλις άρχισαν τις περίεργες ερωτήσεις και τα παπατζιλίκια, άκουσαν ένα σιχτίρι που ήταν όλο δικό τους και από τότε μια καλημέρα έχουμε κι εκείνο όποτε μου κάνει κέφι. Οπότε ότι και να είναι, είναι απλά μπάτσοι γαλουχημένες κουτσομπόλες. Υπάρχουν και εξαιρέσεις, δε διαφωνούμε. Αλλά όπως και να το κάνεις, αν ρίξεις ένα ποτήρι γάλα σε έναν τόνο κοπριά, το πολύ που θα πετύχεις θα είναι η κοπριά να γίνει πιο ανοιχτόχρωμη. Δυστυχώς αυτό σημαίνει ότι αντί να καλυτερέψει την οσμή της, θα κοιτάξει να αφομοιώσει το γάλα για να φαίνεται πιο καθαρή.

 29. Εικόνα Αυτεξουσιος
  Αυτεξουσιος (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 12, 2013 10:47 ΠΜ

  Ὄψεις τῆς ἀναρχικῆς θεωρίας στήν ρωσσική σκέψη τοῦ 19ου αἰώνα
  http://www.antifono.gr/portal/%CE%9A%CE%B1%CF%84%CE%B7%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B5%CF%82/%CE%9A%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%B1-%CE%9F%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%AF%CE%B1/%CE%86%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%B1/4192-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B8%CE%B5%CF%89%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CE%A1%CF%89%CF%83%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%83%CE%BA%CE%AD%CF%88%CE%B7.html
  Ο Πρίγκιπας Πέτρος (Πιοτρ) Αλεξέγιεβιτς Κροπότκιν
  http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%B9%CE%BF%CF%84%CF%81_%CE%9A%CF%81%CE%BF%CF%80%CF%8C%CF%84%CE%BA%CE%B9%CE%BD
  Ο Μιχαήλ Μπακούνιν, ένας από τους πιο σημαντικούς αναρχικούς του 19ου αιώνα, γεννήθηκε στο Πριαμούκινο κοντά στο Τβερ (σημερινό Καλίνιν), το 1814, στις 8 Μαΐου. Προερχόμενος από αριστοκρατική ρωσική οικογένεια,
  http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%B9%CF%87%CE%B1%CE%AE%CE%BB_%CE%9C%CF%80%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CE%BD%CE%B9%CE%BD

 30. Εικόνα zouk
  zouk (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 12, 2013 14:44 ΜΜ

  διόρθωση "από σχετικό άρθρο στο Athens Indymedia"

  αναδημοσίευση παρακαλώ του

  http://leninreloaded.blogspot.gr/2013/02/blog-post_933.html

  (για να τσιταρω λίγο τις αλλεργίες σου Constantine )

 31. Εικόνα constantinos
  constantinosΦεβ 13, 2013 01:50 ΠΜ

  Ζοuk, σωστός φίλε μου, όντως είναι αναδημοσίευση & κακώς επανω στην κεκτημένη να βγάλω το άρθρο και την ταχύτητα, δεν το είδα.
  Όχι, δεν έχω αλλεργία με ιδεολόγους ακόμα και αν δεν είμαι της αυτής ιδεολογίας.
  Με τους καπηλευτές της ιδεολογίας έχω πρόβλημα.
  Διορθώθηκε πάντως το link, τα credits, πρέπει να πηγαίνουν εκεί που ανήκουν.

 32. Εικόνα Ένας
  Ένας (χωρίς επαλήθευση)Δεκ 23, 2013 22:56 ΜΜ

  Χαιρετισμούς στους συντρόφους, η αγάπη και η σκέψη μας μαζί τους.
  Μπράβο και σε σένα που έχεις το θάρρος να πάρεις θέση και σε όσους το κάνουν.

 33. Εικόνα pR0mind
  pR0mind (χωρίς επαλήθευση)Δεκ 27, 2013 17:38 ΜΜ

  Aν και είναι παλιό το άρθρο,δεν μπορούσα να μην σχολιάσω και εγώ.Αν και στα περισσότερα με καλύψανε οι προηγούμενοι να πώ κ 2-3 ιδέες.
  Πρώτο: Επειδή αναφέρθηκε πολύ η καταγωγή των συλληφθέντων,όσο και των αναρχικών του 19ου αιώνα να θυμήσω ότι σύμφωνα με τον Maslow και την θεωρία των αναγκών του,πρώτα ο άνθρωπος καλύπτει τις βιολογικές του ανάγκες και μετά τις υπόλοιπες.Πιο απλά,αν δεν έχεις να φάς,δύσκολα κάθεσαι να γράψεις ένα βιβλίο.Έτσι όταν έχεις προβλήματα βιοπορισμού δεν είναι εύκολο να σκεφτείς τπτ άλλο εκτός απο αυτά και συνήθως όταν ξεσηκώνεσαι αυτά ζητάς να λυθούν (εξαιρέσεις υπάρχουν φυσικά).
  και αυτές με φέρνουν στο δεύτερο (και πιο σημαντικό)σημείο: Θεωρώ την ΓΕΝΙΚΕΥΣΗ μητέρα του φασισμού.Δηλαδή, "όλοι οι μπατσοι πρέπει να πεθάνουν","όλοι όσοι πάνε στα Εξάρχεια είναι μπαχαλάκηδες","όλοι όσοι γράφουν σε ένα τεχνολογικό σαίτ είναι καμμένοι νερντς".
  Αυτή η τσουβαλοποίηση είναι που στήριξε(όχι μόνη της φυσικά) τα ολοκληρωτικά καθεστώτα και είναι πολύ επικίνδυνη γιατί δυστυχώς γίνεται (ακούσια;) απο όλους.
  Κατανοώ ότι όλοι κρίνουμε με βάση τις εμπειρίες και τα βιώματα μας,αλλά πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα πιο σφαιρικά.
  Κλείνοντας,όσο αφορά το θέμα της αστυνομίας,πιστεύω ότι είναι θέμα νοοτροπίας και όχι γενετικής (Constantinos εδώ φίλε είσαι φάουλ) και ότι ακόμα και με τις καλύτερες προθέσεις να έχεις μπεί σε ένα σύνολο,99,9999999% το σύνολο θα αλλιώσει το άτομο οπότε ή το άτομο θα αποχωρήσει ή θα αφομιωθεί.
  Αυτά απο εμένα και συγγνώμη για το σεντόνι!

 34. Εικόνα constantinos
  constantinosΔεκ 27, 2013 19:03 ΜΜ

  Και πολύ καλά κάνεις. Μπορεί να γράφτηκε τον Φλεβάρη, μα σαν θέμα μόνο παλιό δεν είναι. Αναμφίβολα όμως, είναι θέμα οπτικής.
  Και η οπτική μου, είναι πως τα παιδιά αυτά, οι σύντροφοι μου, έκαναν μια δυνατή πολιτική πράξη. Τέτοια ήταν, ετσι πρέπει να την δούμε. Και σαφώς, είναι πολιτικοί κρατούμενοι και όμηροι στα χέρια του κράτους.
  Τα παιδιά αυτά, είναι πληρως συνειδητοποιημένα με καθαρή και κρυσταλαγμένη άποψη για την ζωή. Οι ευαισθησίες τους και η έννοια του ανθρωπισμού που έχουν μέσα τους, είναι πολύ πιο ισχυρή απ' όσο μπορουν να αντιληφθούν οι αστοί του καναπέ και της μούτζας. Και εχω προσωπική άποψη γι' αυτό.

  Από την άλλη ναι, προφανώς θα υπαρχουν και "καλοί" μπάτσοι, που πχ, βοηθάνε κάνα αδέσποτο, δίνουν κάνα πιάτο φαΐ σε κάποιον που έχει ανάγκη δίπλα τους. Συμφωνώ σε αυτά.
  Όμως... είναι ΜΠΑΤΣΟΙ. Ανθρωποφύλακες. Εξουσία. Πιόνια. Σε κάθε περίπτωση είναι απέναντι σου/μου/μας.
  ΔΕΝ είναι λαός οι μπάτσοι. Και όχι, δεν είναι τσουβάλιασμα αυτό. Ίσως μια από τις περιπτωσεις που αντιβαίνει τον κανόνα. Το παράδειγμα που επιβεβαιώνει τον κανόνα, για την ακρίβεια...

  Λευτεριά στους συντρόφους μας, κάψιμο στα κελιά και στην εξουσία. Όλοι είμαστε ίσοι και δεν χρειαζόμαστε ελεγχους και εκπρόσωπους.

 35. Εικόνα pR0mind
  pR0mind (χωρίς επαλήθευση)Ιαν 04, 2014 05:26 ΠΜ

  Κων/ντίνε,φυσικά (όλα) τα πράγματα είναι θέμα οπτικής.Για την οικονομία της συζήτησης να ξέρεις ότι συμφωνώ επι της αρχής μαζί σου (ότι δηλαδή μέσα απο την παιδεία και την συζήτηση και με οριζόντιες δομές μπορεί η ανθρωπότητα να πάει μπροστά).
  Ωστόσο υπάρχει μία βασική διαφορά,αυτός ο κόσμος που ονειρεύομαι/σαι δεν είναι χειροπιαστός.Μπορεί εγώ (σαν ρομαντικός που είμαι)να προσπαθώ να τον προσεγγίσω μα για να λειτουργήσω στην καθημερινότητα μου πρέπει να είμαι πιο πρακτικός.
  Επίσης μάλλον δεν έχουμε τον ίδιο ορισμό της εξουσίας.Αν και η αλήθεια είναι οτι υπάρχουν κάμποσοι τέτοιοι.Για μένα ένας ικανοποιητικός όρισμός είναι κάπως έτσι: Εξουσία είναι η ικανότητα κάποιου(ανθρώπου ή συνόλου) να επιδρά στο περιβάλλον του για την ικανοποίηση αναγκών και την επίτευξη των στόχων του.Με απλά λόγια άν σε πείσω με επιχειρήματα για κάτι ασκώ εξουσία πάνω σου!Αυτό το λέω γιατί πιστεύω πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός των εξουσιών.

  Αυτή τη στιγμή που μιλάμε,τονίζω:με τις σημερινές συνθήκες,δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει μια κοινωνία 200-300-500-1 εκ ατόμων χωρίς αστυνόμευση.Προσοχή,άλλο τα ΜΑΤ,άλλο ο θεσμός της αστυνομίας (πρίν με απορρίψεις σκέψου το λίγο)με την έννοια ότι στην (αστική) δημοκρατία(;) που ζούμε δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για την κατάργησή της.Το γιατί δεν υπάρχουν είναι άλλη (μεγάλη) ιστορία.Καί το λέω αυτό κάτω απο ένα απίστευτα εξοργιστικό θέμα.

  Δυστυχώς η ιστορία δείχνει οτι ο άνθρωπος στον τομέα της συμβίωσης και της συνεργασίας δεν έχει προοδεύσει και τόσο πολύ.Θα μου πείς οτι δεν τον άφησαν κιόλας.οκ.Αλλά πολύ μοιρολατρικό ακούγεται δεν νομίζεις;
  Εν πάσει περιπτ'ωση είναι πολλά τα θέματα που άνοιξα,οπότε σταματώ εδώ.Συγγνώμη ξανά για την πολυλογία μου :)

  Υ.Γ. Μπορούμε να σταματήσουμε να τους λέμε παιδιά;Πρώτον είναι ενήλικες και δεύτερον μου φαίνεται ότι είναι σε θέση να αναλάβουν ευθύνες και να πάρουν θέση!

  Υ.Γ.2: Γνώμη μου είναι ότι το σύστημα είναι μαθημένο να αποκρούει τέτοιες ενέργειες καθώς τις αναμένει και γιαυτό τις θεωρώ αναποτελεσματικές.Για καλύτερο αποτέλεσμα χρειαζόμαστε 1)μαζικότητα στις ενέργειες μας 2) ενημέρωση(αντίδοτο για την προπαγάνδα) και ριζοσπαστικές ιδέες που να μήν είναι αναμενόμενες!

Scroll to Top